Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Απριλίου 2008, 00:41:56

Τίτλος: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Απριλίου 2008, 00:41:56
Νεαρός ενήλικας προσέρχεται για γνωμάτευση ότι είναι υγιής για να παίξει και φέτος (παίζει χρόνια) σε ερασιτεχνική τοπική ομάδα ποδοσφαίρου.
Κλινικά δεν έχει τίποτα, από το ιστορικό δεν αναφέρει τίποτα, και βλέπετε 2-3 έκτακτες κοιλιακές στο ΗΚΓ. Τον στέλνετε στον καρδιολόγο.

Έχετε ένα τρίπλεξ χωρίς παθολογικά ευρήματα και την παρακάτω γνωμάτευση που επιστρέφει από καρδιολόγο:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Με την παρούσα βεβαιώνεται ότι εξετάστηκε σήμερα κλινικά, ΗΚΓκά, και υπερηχοαρδιογραφικά ο ΧΥ. Από την εξέταση αυτή προέκυψε δυσμορφία του θωρακικού τοιχώματος του τύπου του πιθοειδούς θώρακος. Από το ΗΚΓμα διεπιστώθηκαν σποραδικές μονήρεις κοιλιακές έκτακτες συστολές. Από το τρίπλεξ καρδιάς, όχι κάτι το αξιοσημείωτο. Συνεστίθη χόλτερ ρυθμού λόγω ενός ασαφούς ιστορικού κοιλιακής ταχυκαρδίας ( ο θείος του ) και επανεξέταση.

Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Απριλίου 2008, 19:50:06
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο όμως σαν να θυμάμαι ότι παλιότερα ο συνάδελφος Κουναλάκης είχε αναφέρει ότι για μια τέτοια γνωμάτευση είχε φτάσει συνάδελφος στα δικαστήρια γιατί ο αθλητής τελικά πέθανε.
Θα κάνω μερικές επισημάνσεις:
Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια της γνωμάτευσης από την έννοια της βεβαίωσης.
Αντιγράφω από το online λεξικό του Τριανταφυλλίδη http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm (παρεμπιπτόντως πολύ χρήσιμο link):

γνωμάτευση η: η έκφραση έγκυρης γνώμης από τον ειδικό• (πρβ. γνωμοδότηση): Iατρική ~.

βεβαίωση η : 1. η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του βεβαιώνω, πιστοποίηση, επικύρωση: Ένορκη ~. ~ της υπογραφής. 2. το έγγραφο με το οποίο βεβαιώνεται, πιστοποιείται κτ.: ~ σπουδών. Iατρική ~. Φέρε μαζί σου και μια ~ από την αστυνομία.

Γνωματεύω λοιπόν κάτι ή για κάτι δεν σημαίνει ότι είμαι και βέβαιος γι’ αυτό. Άρα είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον όρο «Βεβαίωση» στα χαρτιά μας με φειδώ και μόνο αν είμαστε απόλυτα (μπορούμε να είμαστε; ) σίγουροι.

Ο συνάδελφος καρδιολόγος λοιπόν, φαίνεται να είναι «γάτος». Οι λέξεις του και οι εκφράσεις του είναι προσεκτικά επιλεγμένες . Βεβαιώνει λοιπόν όσα βρήκε στην κλινική εξέταση και στον εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης βεβαιώνει ότι συνέστησε περαιτέρω εξετάσεις και επανεξέταση. Και τέλος -και κυριότερο- βεβαιώνει ότι «Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική.» Δηλ. η παρούσα βεβαίωση (που δεν λέει πουθενά ότι ο αθλητής είναι υγιής ή ότι δύναται να αθλείται) χορηγείται για εγγραφή στη γυμναστική. «Γυμναστική»; Όρος κάπως γενικός. Περιλαμβάνει το ποδόσφαιρο; Τι λέει το λεξικό;
γυμναστική η: οργανωμένο σύνολο από ασκήσεις που αποβλέπουν στη συμμετρική και αρμονική ανάπτυξη του σώματος: Aίθουσα γυμναστικής. Eνόργανη ~. Kαλλιτεχνική ~. Όργανα / παπούτσια / φόρμα γυμναστικής. Σουηδική / ρυθμική ~. Kάνει ~ κάθε πρωί. || το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία: Έχουμε ~ τρεις φορές την εβδομάδα.΄
Βγάζετε συμπέρασμα αν περιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο;
Άσε που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το προχωρημένο σκεπτικό: «να γραφτείς στη γυμναστική ναι, να κάνεις γυμναστική; Δεν το λέει πουθενά». Είναι σαν το σκεπτικό της ΕΠΟ στην περίπτωση Βάλνερ του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Διαμαρτύρεται λοιπόν η Καλαμαριά και λέει για την ΕΠΟ: «Γιατί εκδώσατε δελτίο αθλητή σε έναν παίκτη που δεν είχε δικαίωμα να παίξει;» Και η ΕΠΟ απαντάει: «Εσείς μας ζητήσατε να εκδώσουμε δελτίο στον παίκτη κι αυτό κάναμε. Προφανώς θέλατε να έχετε έναν παίκτη με δελτίο (που μπορούσε να εκδοθεί) που όμως δεν μπορούσε να παίξει. Ίσως να τον θέλατε για να σκουπίζει τον πάγκο ή για να μαζεύει τις μπάλες στην προπόνηση». Το ίδιο κι εδώ: Εγγραφή στη γυμναστική να κάνει, γυμναστική όμως δεν διευκρινίζεται αν θα κάνει ή αν μπορεί να κάνει.


Αφού μιλάμε για ενήλικα δεν τίθεται θέμα σχολικής γυμναστικής. Άλλωστε αν πρόκειται για τη σχολική γυμναστική, μιας και μιλάμε για ανήλικους, είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παρουσία ενός τουλάχιστον γονιού που θα δώσει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού κι αυτό θα σημειωθεί στη γνωμάτευση ή βεβαίωση «βάσει των πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό που δόθησαν από τον συνοδεύοντα γονέα……κλπ»

Εν κατακλείδι, και ήδη έγραψα πολλά, ο νεαρός δεν μπορεί (δεν πρέπει) να παίξει μέχρι να ξεκαθαρίσει το καρδιολογικό θέμα. Και για να επιστρέψουμε το μπαλάκι (ή μάλλον τη χειροβομβίδα) στον «γάτο» συνάδελφο, συνιστούμε η βεβαίωση υγείας (γιατί αυτή που χορήγησε ο καρδιολόγος δεν είναι βεβαίωση υγείας, είναι βεβαίωση εξέτασης και των σχετικών ευρημάτων αυτής) να υπογραφεί από τον καρδιολόγο.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι: σημειώνουμε πάνω στο δελτίο του αθλητή (αφού παίζει χρόνια σημαίνει ότι έχει δελτίο αθλητή) τις επιφυλάξεις μας ώστε να προστατεύσουμε τον επόμενο συνάδελφο στον οποίο θα καταφύγει αμέσως μετά ο αθλητής και θα του ζητήσει να υπογράψει το δελτίο, αποκρύπτοντας όσα προηγήθηκαν, ή δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα;





Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Απριλίου 2008, 21:32:32
Δεν υπογράφει ο καρδιολόγος το χαρτί, αλλά ο "ιατρός της ομάδας".
Ο συγκεκριμένος καρδιολόγος απέχει ένα αιγαίο πέλαγος από τον ασθενή και βρίσκεται στα Αθήνας...
Κρατώ τα δικά μου σχόλια για το τέλος.
Θα ήθελα να γράψετε ένα μικρό σχόλιο γιατί ψηφίσατε ότι ψηφίσατε
(σημ. Δεν έχω δυνατότητα να δω ποιος ψήφισε και τι ψήφισε ο καθένας και συνεπώς υπάρχει ανωνυμία σε αυτό.).
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Απριλίου 2008, 01:07:49
«Ιατρός της ομάδας» βαφτίζεται ο εκάστοτε γιατρός που υπογράφει το δελτίο του αθλητή. Μπορεί σε μια ομάδα, τα δελτία να έχουν υπογραφεί από 2-3 διαφορετικούς γιατρούς (ομάδας). Μάλιστα, δίκην ειρωνείας, μερικά δελτία αναφέρουν στο σημείο της υπογραφής του γιατρού: «Ο Αθλητίατρος της ομάδας». Προχωρημένες καταστάσεις...
Ιατρούς ομάδων, που να έχουν σύμβαση έργου με συγκεκριμένες ομάδες, ξέρω ελάχιστους και μόνο στις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες. Στις ερασιτεχνικές ομάδες επιδιώκεται συνήθως το τσάμπα του ΕΣΥ και δυστυχώς το «Έλα μωρέ γιατρέ, πώς κάνεις έτσι για μια υπογραφή;».
Βέβαια δεν λείπουν οι περιπτώσεις που τα δελτία μεταφέρονται μαζικά στο γραφείο του γιατρού ο οποίος πληρώνεται ανα υπογραφή.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Απριλίου 2008, 15:01:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Έλα μωρέ γιατρέ, πώς κάνεις έτσι για μια υπογραφή;».
Στην κλασσική αυτή ατάκα, έρχεται να απαντήσει σε όποιον τη λέει μια εξίσου κλασσική άλλη ατάκα:
"Εσείς την υπογραφή σας τη βάζετε όπου νά 'ναι;"
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 22 Απριλίου 2008, 16:02:53
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 22 Απριλίου 2008, 16:15:07
Για να μην πλατιάζουμε:
α) Το περιστατικό είναι πραγματικό και πιστεύω ότι έχει πολλά να μας μάθει, μην το υποτιμάτε.
β) Η ερώτηση είναι σαφής, είναι καθημερινό περιστατικό, που συμβαίνει σε ένα γενικό ιατρό για την ομάδα της περιοχής του.
γ) Δεν ενδιαφέρει να πείτε δεν είμαι ιατρός ομάδας. Ενδιαφέρει ως γενικός ιατρός ανεξάρτητα του ποιος είναι ο εργοδότης σας να πάρετε μια απόφαση. Παίζει στην ομάδα ναι ή όχι.
δ) Το όχι έχει δύο αιτιολογήσεις στην ψηφοφορία. Μπορεί να έχετε άλλες ενστάσεις, γράφτε τις, σχολιάστε τις, όχι να το φιλοσοφήσουμε για την άτιμη κοινωνία όμως.
ε) Εάν πάρετε την όποια απόφαση, και σας γίνει έλεγχος είτε γιατί κάτι πήγε στραβά είτε για άρνηση καθήκοντος, ποια θα ήταν η αιτιολόγηση σας; Αυτό είναι το σχόλιο σας.

Έχει συνέχεια, και αξίζει πολύ σαν περιστατικό κατά την γνώμη μου.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 22 Απριλίου 2008, 17:05:40
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Απριλίου 2008, 19:03:11
Από τι μπορεί να πεθάνει ένας νεαρός ενήλικας αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ή προπόνησης (εκτός από την περίπτωση σοβαρού τραυματισμού); Συνήθως από ένα καρδιολογικό νόσημα π.χ. μια μυοκαρδιοπάθεια, ένα σύνδρομο WPW, μια βαλβιδοπάθεια κλπ. (Σπανιότερα σε μη καρδιολογικά αίτια όπως περιπτώσεις θερμοπληξίας, χρήσης και κατάχρησης τοξικών ουσιών, εγκεφαλικό ανεύρυσμα, μια σοβαρή κρίση άσθματος που δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό κι έχουν μαζί τους εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, ένα αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου).
Σε μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανα, στο ακόλουθο άρθρο http://www.incardiology.gr/pathiseis_sigkopi/aifnidios_thanatos_neoi.htm  κατατάσσει τα αίτια αιφνίδιου θανάτου σε νέους: Καρδιακά 83%, μη καρδιακά (υπολογίζει όμως και τους τραυματισμούς) 15%, ανεξήγητα 2%
Αν λοιπόν έχω μια βεβαίωση από καρδιολόγο ότι δεν έχει ευρήματα από ΗΚΓ, υπέρηχο και Holter ρυθμού (αν το κρίνει απαραίτητο) θα υπογράψω ότι μπορεί να αθλείται. Στο παράδειγμα που αναφέρεται παραπάνω η γνωμάτευση-βεβαίωση του καρδιολόγου δεν μας καλύπτει. Λέει ότι ζητάει holter ρυθμού και επανεξέταση.
Αν στην πράξη ζητάω πάντα βεβαίωση από καρδιολόγο; Όχι. Κακώς βέβαια.

Αυτό που γράφει ο συνάδελφος Κουναλάκης ότι μπορείς να κατηγορηθείς για άρνηση καθήκοντος θα ήθελα να το αναλύσει κάπως περισσότερο. Υποθέτω αναφέρεται σε περίπτωση που αρνηθείς να συμπληρώσεις τέτοια βεβαίωση χωρίς να αιτιολογήσεις την άρνησή σου, του τύπου: «Δεν υπογράφω εγώ τέτοια χαρτιά. Δεν βάζω εγώ το κεφάλι μου στον τορβά»
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 22 Απριλίου 2008, 19:13:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ επιμένω ότι η ερώτηση είναι αόριστη, και η απάντηση προφανής: Μπορεί να παίξει στην ομάδα, και μπορεί να πεθάνει στον αγώνα. Σε αυτή τη ζωή όλα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι θέμα φιλοσοφίας, είναι απλή διαπίστωση, κοινή λογική.
Εγώ δεν είπα αν θα πεθάνει. Δεν είπα την εξέλιξη. Δεν κοιτάμε να δούμε τι έγινε τελικά, αλλά έχοντας αυτή τη γνωμάτευση, τι κάνουμε;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό που γράφει ο συνάδελφος Κουναλάκης ότι μπορείς να κατηγορηθείς για άρνηση καθήκοντος θα ήθελα να το αναλύσει κάπως περισσότερο. Υποθέτω αναφέρεται σε περίπτωση που αρνηθείς να συμπληρώσεις τέτοια βεβαίωση χωρίς να αιτιολογήσεις την άρνησή σου, του τύπου: «Δεν υπογράφω εγώ τέτοια χαρτιά. Δεν βάζω εγώ το κεφάλι μου στον τορβά»
Αυτό εννοώ Αδαμάντιε. Αυτή η έκφραση είναι επικίνδυνη ειδικά σε αγροτικές περιοχές με απόσταση από το κέντρο. Δεν μπορείς να αρνηθείς εξέταση ή να γράψεις "την γνώμη σου" ως ο ιατρός της κοινότητας (=γνωμάτευση).
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Απριλίου 2008, 20:20:53
Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε δει και συμπληρώσει ένα δελτίο για σχολικό αθλητισμό που μας προσκομίζουν οι μαθητές και που ο εμπνευστής του (προφανώς μη ιατρός) θεώρησε ότι στο ίδιο μεγέθους 2x5 mm τετραγωνίδιο που παρέχει για την καταχώρηση του βάρους και του ύψους του παιδιού, μπορεί να χωρέσει και όλο το ιατρικό ιστορικό, οι τυχόν εγχειρήσεις, παιδικές ασθένειες και, φυσικά, το φλέγον για εμάς θέμα της εξέτασης του "κυκλοφορικού συστήματος."  Σε μια μπαρόκ επίδειξη ανεγκεφαλίας, η φόρμα τελειώνει εκβιάζοντας τον ιατρό να κυκλώσει ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ απαντώντας στο αν μπορεί ο μαθητής να αθληθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συλλάβει μόνο ένας μη ιατρός διοικητικός υπάλληλος ή ένας ιατρός που μένει Κουτουράδας και Ανοησίας γωνία και δεν θα εκαλείτο ποτέ να υπογράψει τη φόρμα που ο ίδιος συνέταξε.

Οπωσδήποτε, ο ιατρός θα πρέπει να εξετάσει πρώτα το παιδί και να αναζητήσει τυχόν σημεία από το ιστορικό και την κλινική εξέταση που μπορούν να διαπιστωθούν, όπως για παράδειγμα οι μηριαίες σφύξεις, ώστε να είναι πάνω απ’ όλα εντάξει με τη συνείδησή του. Όμως, χρειάζεται να λάβει και τα μέτρα του γιατί τα γραπτά μένουν και άντε να πείσεις στο ακροατήριο μη ιατρούς ότι ήταν αδύνατο να διαπιστώσεις ότι το παιδί είχε ανώμαλη έκφυση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας ή αρρυθμιογόνο δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας.

Αυτό λοιπόν που θεώρησα σαν μια καλή (α λα Λούα Λούα) ντρίμπλα, είναι να κυκλώσει ο ιατρός και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, και μάλιστα με διαφορετικό στυλό, και κατόπιν να υπογράψει με το στυλό που κύκλωσε το ΟΧΙ. Με τον τρόπο αυτό, αν παρ’ ελπίδα προκύψει ποτέ θέμα, ο ιατρός θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτός είχε κυκλώσει μόνο το ΟΧΙ, και ότι το ΝΑΙ κυκλώθηκε κακόβουλα από άλλον μετά το δυσάρεστο συμβάν με προφανή σκοπιμότητα.

Επίσης, ο Διαμαντής έχει απόλυτο δίκιο ότι το βαρύγδουπο "Βεβαίωση" πρέπει να αντικατασταθεί από το πιο λάιτ "Γνωμάτευση". Πώς θα σας φαινόταν για παράδειγμα η παρακάτω διατύπωση:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ο   μαθητής ……….… μπορεί να παρακολουθήσει σχολικές γυμναστικές δραστηριότητες.
Ημερομηνία
Ο/Η ιατρός

Το "γυμναστικές δραστηριότητες" το πήρα από το γατόνι τον καρδιολόγο του παραδείγματος του κ. Κουναλάκη.
Το ρήμα "παρακολουθώ" ορίζεται από το "Ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη" σαν: ακολουθώ από κοντά// συμβαδίζω// βλέπω ή ακούω με προσοχή// κατασκοπεύω// καταλαβαίνω, εννοώ. Πουθενά δεν αναφέρεται στο λεξικό ότι πρέπει να λαχανιάσω, να ξεπατωθώ, να φτύσω τη σπλήνα μου, να τα δώσω όλα για τη φανέλα του Σχολείου μου σαν τον Καραγκούνη ή να κατεβώ ντοπέ στα 3,000m ανωμάλου για να πετύχω χρόνο Αουίτα.
Αυτό το πανηγύρι εννοιών, μπορεί να παίξει το ρόλο του, αν χρειαστεί.  Η αθάνατη γλώσσα των Ελ στην υπηρεσία του σύγχρονου Ελ GP!
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: timex στις 22 Απριλίου 2008, 23:12:26
Να κάνω μια ερώτηση;
Σε άλλες χώρες τι ισχύει;
Ο οικογενειακός γιατρός δίνει τις βεβαιώσεις χωρίς τη γνωμάτευση καρδιολόγου;
Αν ξέρει κάποιος ας μας πει.
Τίτλος: Απ: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 23 Απριλίου 2008, 00:29:40
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

1ον: Ίσως η αγωνία του Δημήτρη τον οδήγησε στο να ανεβάσει αυτό το ερώτημα. Όπως η αγωνία του επίσης τον είχε οδηγήσει να αποκαλύψει και στοιχεία της έκβασης σε παλαιότερες καταχωρήσεις του, κάτι που αρκετοί θυμούνται με αποτέλεσμα να μην απαντούν με τον αυθορμητισμό που θα απαιτούνταν.
Προειδοποιώ όμως τους συμμετέχοντες ότι το ερώτημα του Δημήτρη πρέπει να μας απασχολήσει ως ετέθη (χωρίς να σκεφτόμαστε τη συνέχεια) γιατί ο γιατρός που βρέθηκε μπλεγμένος έμπλεξε για άλλες λεπτομέρειες και όχι εξ' αιτίας του εν λόγω εγγράφου του καρδιολόγου (δεν σας λέω αν το υιοθέτησε ή όχι, όμως δεν έμπλεξε εξ' αιτίας αυτής της "υιοθεσίας" ή μη).

2ον: Σχετικά με τα κατωτέρω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε μια μπαρόκ επίδειξη ανεγκεφαλίας, η φόρμα τελειώνει εκβιάζοντας τον ιατρό να κυκλώσει ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ απαντώντας στο αν μπορεί ο μαθητής να αθληθεί.
...............
Σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ο   μαθητής ……….…


Είναι απόλυτα εύστοχα, αλλά:
α) Το "χαρτί" για το σχολείο δεν λέει "επιτρέπεται να αθλείται" αλλά "νομίζω πως μπορεί να αθλείται". Τεράστια διαφορά. Το ένα είναι εικασία το άλλο βεβαιότητα.
Ωστόσο αυτά αφορούν τη γυμναστική στην οποία δεν έχουμε συνήθως πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οι ομάδες.

3. Ο Γ.Γ./ είναι ο κατ' εξοχήν γιατρός για χορήγηση πιστοποιητικών υγείας. Οφείλει όμως να ελέγξει όλα τα δεδομένα. Ποτέ δεν ζητώ να μου πεί ο καρδιολόγος αν θα παίξει το παιδί. Κάποιες φορές όμως που έχω ερωτηματικά ζητώ όμως τη γνώμη του (και μετά τη βάζω στην κρίση μου) ή ζητώ να μου κάνει ένα US ή ένα Holder, ή, ή, προκειμένου να αποφασίσω.
Αν διαφωνώ και μου λένε "μα ο καρδιολόγος Χ έδωσε χαρτί" τους απαντώ "το θέμα είναι αν εγώ σας έδωσα. Αν σας έδωσε ο καρδιολόγος Χ και θέλετε να τελειώνεται με αυτό, πάτε στον κ. Χ να υπογράψει και το δελτίο. Εγώ θα υπογράψω όταν εγώ συλλέξω τα στοιχεία που θα μου επιτρέψουν ΕΜΕΝΑ να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα".

4. Να μη ξεχνιόμαστε ότι ο νεαρός ήταν περίπου 17 ετών και η μυοκαρδιοπάθεια αρχίζει να κάνει κλινικά την παρουσία της μετά τα 15 συνήθως. Ως τότε μπορεί να αθλείσαι όπως και οι άλλοι νεαροί. Η προϊστορία ως αθλητή ενός 15-20 ετών σε τίποτε δεν προδικάζει το ενδεχόμενο εμφάνισης μυοκαρδιοπάθειας. άρα δεν αποτελεί πληροφορία αξιολογήσιμη.


Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 23 Απριλίου 2008, 01:36:54
Να συμπληρώσω, επειδή έχω μπροστά μου ένα τέτοιο έντυπο «Ατομικού δελτίου Υγειάς».
Τελειώνει ως εξής:
11. Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες; ΝΑΙ… ΟΧΙ….
(Ποιες είναι όλες οι σχολικές δραστηριότητες αλήθεια; Είμαι υποχρεωμένος να τις ξέρω; Με έχει ενημερώσει κανείς γι’ αυτές; Π.χ. Η πεζοπορία σε ανώμαλο ορεινό δρόμο για 5 χιλιόμετρα όπως έκανε πρόσφατα ο γιός μου στα πλαίσια του σχολείου μπορεί να θεωρηθεί σχολική δραστηριότητα; )

Ένα άλλο ασαφές σημείο που υπάρχει σ’ αυτό το περίφημο ατομικό δελτίο υγείας είναι το εξής:
«Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται παραπομπή σε ειδικό γιατρό (π,χ, Οφθαλμίατρο, Καρδιολόγο κλπ) ενημερώνει τους γονείς και σημειώνει το γράμμα Π στην ενδεικτική στήλη». Χωρίς καμιά διευκρίνιση για το τι σημαίνει αυτό στη συμπλήρωση του δελτίου!
Λέει κάπου ότι απαιτείται αντίστοιχη γνωμάτευση-βεβαίωση από τον ειδικό γιατρό στον οποίο θα παραπέμψω, η οποία θα επισυναφθεί με το δελτίο; Όχι!
Λέει κάπου ότι υποχρεούται ο αντίστοιχος ειδικός π.χ. καρδιολόγος να υπογράψει πλέον στο πεδίο (στη συγκεκριμένη περίπτωση «Κυκλοφορικό σύστημα») στο οποίο σημείωσα παραπομπή; Όχι!
Θεωρητικά μπορεί να βάλω παραπομπή σε καρδιολόγο (αφού ενημερώσω τους γονείς. (Με ποιο τρόπο αλήθεια; Προφορικά; Με γραπτή δήλωση του γονέα ότι ενημερώθηκε για την ανάγκη παραπομπής; ) Μετά να βάλω κι ένα ΝΑΙ στην παράγραφο 11 που αναφέρω παραπάνω.
Πάει το δελτίο στο σχολείο πλέον υπογραμμένο. Αν δει (γιατί μπορεί να μην την δει) ο διευθυντής την ένδειξη της παραπομπής θα ρωτήσει τους γονείς: «Εδώ ο γιατρός γράφει παραπομπή του παιδιού σε καρδιολόγο. Το πήγατε;»
Γονείς: «Το πήγαμε και μας είπε ότι είναι μια χαρά.»* (Μπορεί να το πήγαν, μπορεί και όχι. ‘Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πολλοί δεν θέλουν να στιγματιστούν ως «καρδιακοί»).
Μπαίνει λοιπόν το δελτίο στο φάκελο του μαθητή και είναι όλοι «ευχαριστημένοι».

*Εδώ, σε περίπτωση που το παιδί έχει πάει πραγματικά στον καρδιολόγο μπορεί να ακολουθήσουν και τα σχόλια που έκανε ο «συνάδελφος» στους γονείς για το πρόσωπό μας και την παραπομπή, του τύπου «και μας είπε ότι άδικα μας ανησύχησε (αναστάτωσε, ταλαιπώρησε ή ότι άλλο «καλό» λόγο είχε ο «συνάδελφος» για εμάς) ο άλλος γιατρός»
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 23 Απριλίου 2008, 08:26:49
Εμένα ο στόχος μου δεν ήταν το συγκεκριμένο περιστατικό και έχετε λίγο υπομονή να το συνεχίσουμε.
Εμφανίζω λοιπόν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Εσείς τον αφήνετε να παίξει στην ομάδα;
1. Ναι, με την γνωμάτευση μπορει να παίζει0 (0%)
2. Όχι, με βάση τη γνωμάτευση δεν μπορεί να παίζει.12 (80%)
3. Όχι, η γνωμάτευση επιτρέπει μόνο για σχολική γυμναστική3 (20%)
   
Σύνολο ψηφοφόρων: 15
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 23 Απριλίου 2008, 08:35:59
Τροποποιώ την γνωμάτευση και αφαιρώ κάποια πράγματα. Η ψηφοφορία μηδενίζεται και είναι ξανά στην διάθεση σας να ψηφίσετε με την γνωμάτευση που αντί της αρχικής είναι η παρακάτω:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Με την παρούσα βεβαιώνεται ότι εξετάστηκε σήμερα κλινικά, ΗΚΓκά, και υπερηχοαρδιογραφικά ο ΧΥ. Από την εξέταση αυτή προέκυψε δυσμορφία του θωρακικού τοιχώματος του τύπου του πιθοειδούς θώρακος. Από το ΗΚΓμα διεπιστώθηκαν σποραδικές μονήρεις κοιλιακές έκτακτες συστολές. Από το τρίπλεξ καρδιάς, όχι κάτι το αξιοσημείωτο.

Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική.


Ξεχάστε το περιστατικό που συνέβει στην πραγματικότητα, δεν είναι στόχος μου να το αναπαράγω. Εκπαιδευτική για όλους μας είναι αυτή η διαδικασία και τελειώνει με την συμμετοχή σας σε αυτή την ψηφοφορία.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2008, 19:59:13
Στην περίπτωση αυτή εγώ δεν θα υπέγραφα τίποτε ως Γενικός Ιατρός.
Θα έλεγα στον Ασθενή ότι είναι στην αρμοδιότητα οποιουδήποτε Καρδιολόγου επιλέξει ο Ασθενής και η οικογένειά του Ασθενούς, να υπογράψει (ο Καρδιολόγος) τα όποια χαρτιά χρειάζονται αν το κρίνει σκόπιμο.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 23 Απριλίου 2008, 21:13:09
Για σχολικό αθλητισμό, θα ζητούσα να μου φέρουν το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή, θα συμπλήρωνα "Π" σε όλα τα πεδία, και θα κύκλωνα και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Για εξωσχολικό αθλητισμό, δεν θα έδινα πιστοποιητικό. Είναι το ίδιο σαν να ζητάει κάποιος (μη μαθητής) από την καθηγήτρια αγγλικών του δημοσίου σχολείου, να του μάθει αγγλικά.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 23 Απριλίου 2008, 22:34:29
Συνάδελφοι,
δε θέλω να κάνω το συνήγορο του κυρίου Κουναλάκη (άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν τον χρειάζεται), όμως υποθέτω ότι μπορεί να έχει αρχίσει να εκνευρίζεται.
Θέτει ένα συγκεκριμένο περιστατικό, με συγκεκριμένα δεδομένα και ζητάει την ψήφο μας και μια μικρή αιτιολόγηση γιατί πιστεύουμε αυτό που ψηφίζουμε.
Όσοι συνάδελφοι αναφέρουν ότι δεν θα υπέγραφαν τίποτα θα τους παρακαλούσα να γράψουν το σκεπτικό τους και κυρίως την αιτιολόγηση που θα έδιναν στον αθλητή και στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα, αν υπήρχε στη συνέχεια καταγγελία από τον αθλητή για άρνηση καθήκοντος, για τη μη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης-γνωμάτευσης.
Εγώ θα χορηγούσα το πιστοποιητικό, θα επισύναπτα τη βεβαίωση του καρδιολόγου, σημειώνοντας (μέσα στη γνωμάτευση) ότι «Από το ιατρικό ιστορικό που ανέφερε ο εξετασθείς, από σχετικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο που έγινε από ειδικό καρδιολόγο (όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη βεβαίωση) καθώς και από την γενομένη από εμένα λοιπή κλινική εξέταση προκύπτει ότι δεν πάσχει από κάποια επικίνδυνη για την υγεία του πάθηση κι ως εκ τούτου κρίνεται υγιής κατά τη στιγμή της εξέτασης». (Οι τονισμένες λέξεις έχουν τη σημασία τους κι αν θέλετε μπορώ να τις αναπτύξω αργότερα. Είναι μια προσπάθεια να κατοχυρωθώ όσο μπορώ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και προσπαθώ να τις σημειώνω σχεδόν πάντα, με την παράλειψη βέβαια των αναφορών στον καρδιολόγο αν δεν έχει υπάρξει σχετική παραπομπή)
Ας είμαστε ειλικρινείς, επειδή ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε ότι το περιστατικό «στράβωσε» στη συνέχεια, ίσως οδηγούμαστε να ψηφίσουμε ότι δεν πρέπει να παίξει ή ότι δεν θα χορηγούσαμε σχετική γνωμάτευση.
Ας προσπαθήσουμε να σκεφθούμε ανεξάρτητα απ’ αυτό. Σαν να είναι ένας από τους δεκάδες (ή εκατοντάδες)  μαθητές ή αθλητές, στους οποίους έχουμε κατά καιρούς χορηγήσει σχετικές γνωματεύσεις – βεβαιώσεις.

Μάλιστα για να είμαι ειλικρινής, παρασυρμένος αρχικά από την υποψία ότι για να αναφέρεται αυτό το περιστατικό μάλλον κάτι δεν πήγε καλά ψήφισα το Β δηλ. ότι δεν μπορεί να παίξει. Θα ρωτούσα τον συνάδελφο Κουναλάκη αν υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί η ψήφος μου και να ψηφίσω εκ νέου. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα ήθελα στην τελική καταμέτρηση να αφαιρέσει  μία ψήφο από το Β και να προσμετρήσει μια ψήφο στο Α.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 23 Απριλίου 2008, 23:24:48
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Τ.Μαλλές στις 23 Απριλίου 2008, 23:41:25
     Ο καρδιολόγος μας περιγράφει τα ευρήματα του, αλλά για την... ταμπακιέρα...κουβέντα.Δηλαδή δεν επιτρέπει σε κανέναν (γιατρό,εξεταζόμενο,δικαστή...) να καταλάβει αν ο εξετασθείς μπορεί,κατά την επιστημονική του κρίση και στον τομέα του(καρδιαγγειακό),να συμμετέχει σε άθληση.Ο συνάδελφος πιστεύω ότι είναι πονηρά ασαφής ως προς το κεντρικό ζητούμενο, που είναι η ασφαλής ή όχι άθληση.
     Εγώ λοιπόν,θα εξηγούσα στον ενδιαφερόμενο την ανάγκη για σαφή καρδιολογική γνωμάτευση(που να λέει αν μπορεί από καρδιολογικής άποψης να αθληθεί ή όχι),χωρίς να "καρφώνω" τον καρδιολόγο.Όταν μου έφερνε μια τέτοια "καταληκτική" γνωμάτευση  θα του έδινα ευχαρίστως και τη δική μου.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 24 Απριλίου 2008, 00:24:06
παρόλο που η ψηφοφορία δεν έχει φτάσει την συμμετοχή της αρχικής, νομίζω ότι η ωριμότητα στη συζήτηση που έγινε μου επιτρέπει να προχωρήσω παρακάτω. Δεν θα πω δικά μου πράγματα, αλλά επειδή αυτή η γνωμάτευση συζητήθηκε σε δικαστήριο θα ήθελα να αναφέρω κάποια σημεία που είναι κομβικά:
1. Για αρχή δεν φάνηκε το δικαστήριο να ξεχωρίζει την "γυμναστική" από την συμμετοχή σε ερασιτεχνική (και όχι επαγγελματική) ομάδα. Θα μπορούσε κανείς να το ξεχωρίσει περιγράφοντας "ανταγωνιστικά αθλήματα" ή ήπια άσκηση που όμως δεν συζητήθηκαν στο δικαστήριο.
2. Στο δικαστήριο υπήρξε ένας διαχωρισμός μεταξύ της "εξέτασης" και της γνωμάτευσης. Η "εξέταση" έχει πιθανότητα ψευδώς αρνητικού και προστατεύει από ποινικές ευθύνες αυτόν που την διενεργεί (εάν την πραγματοποιήσει με τους κανόνες που επιβάλλονται) ενώ η γνωμάτευση είναι μια απόφαση που συνδυάζει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων με το ιστορικό, την φυσική εξέταση, κλπ και που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα ποινικές ευθύνες.
3. Στο ίδιο δικαστήριο, κάποιοι εκ των δικαστών δέχονταν ότι η έκφραση "Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική." δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι η γνωμάτευση δίνεται επειδή ο ασθενής παρουσίασε αυτό το λόγο για να την ζητήσει και από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας αρθρο 5, παράγραφος 2, γράφεται: "Ο ιατρός οφείλει όταν συντάσσει πάσης φύσεως ιατρικά πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις, να αναφέρει τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, καθώς και το όνομα του λήπτη του πιστοποιητικού". Δηλαδή, αυτή η φράση δεν σημαίνει ότι δύναται να αθλείται ο ασθενής, αλλά μόνο δηλώνει αυτό που έκφρασε ο αιτών ότι θα την χρησιμοποιήσει. Ή να το κάνω ακόμη ποιο απλό, η παρακάτω σύνταξη είναι απόλυτα λογική για αυτούς: "Ο ασθενής ΧΥ πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και δεν δύναται να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική." Τρελό για μένα, λογικό για αυτούς. Ποιος είναι ο παρανοϊκός δεν ξέρω.

Πάμε τώρα να δούμε την συγκεκριμένη γνωμάτευση που έχει όντως πονηρό συντάκτη, όχι και τόσο μάγκα όσο ειπώθηκε:
1. Δεν είναι γνωμάτευση γιατί δεν παίρνει θέση, περιγράφει απλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε.
2. Δεν ξεκαθαρίζει τι σκεπτικό έχει εφόσον απευθύνεται σε συνάδελφο, όσον αφορά τον περαιτέρω έλεγχο. Θα μπορούσε να είναι και για άσχετο θέμα η διερεύνηση.
3. Δεν αναφέρει συμμετοχή σε ομάδα αλλά "γυμναστική". Δεν έκατσε βέβαια στο δικαστήριο σαν επιχείρημα.
4. Η έκφραση "Η παρούσα χορηγείται προκειμένου ο εν λόγω να την χρησιμοποιήσει για εγγραφή στη γυμναστική." μπερδεύει γιατί έμμεσα επιτρέπει την άσκηση. Η σωστή έκφραση που θα έβγαζε ατσαλάκωτο τον καρδιολόγο στην συγκεκριμένη γνωμάτευση είναι: "Η παρούσα χορηγείται μετά από αίτημα για εγγραφή στη γυμναστική."

Βλέπετε πόσα πονηρά σημεία είχε αυτή η γνωμάτευση που συχνά δεν τα προσέχουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσατε να βρείτε κι άλλα σημεία, εάν προσθέσουμε κι άλλα από την ιστορία που έγινε αλλά σταματώ εδώ και θα ήθελα την συμμετοχή σας με την εμπειρία σας από τέτοιες γνωματεύσεις.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Απριλίου 2008, 01:44:11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλλον προς το σκεπτικό του (Δια)κομιστή κινούμαι (και ας ψήφισα Ναι). Δηλαδή δεν βλέπω τον λόγο να κάνω τον Ιατρό ομάδας και να αποφανθώ για συμμετοχή κάποιου παίχτη στην ομάδα του. Η ομάδα να πληρώσει Ιατρό να κάνει αυτή τη δουλειά.
Αυτό ακριβώς θα μπορούσα να έλεγα αν με καλούσαν για άρνηση καθήκοντος. ¨Οτι το καθήκον μου δεν είναι να εξυπηρετήσω το συμφέρον της ομάδας ερμηνεύοντας υπεύθυνα γνωματεύσεις συναδέλφου αλλά τα προβλήματα υγείας της κοινότητας.

Ο κύριος Κουναλάκης κάνει το σαφή διαχωρισμό ερασιτεχνικής κι όχι επαγγελματικής ομάδας. Ο αθλητής μπορεί να σου πει: «Επιθυμώ να αθληθώ σε ένα ερασιτεχνικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η πολιτεία θεσπίζει την προϋπόθεση να προσκομίσω βεβαίωση υγείας για να αθληθώ. Το σωματείο δεν έχει κέρδη, ως ερασιτεχνικό, δεν μου καταβάλει μισθό ή άλλα επιδόματα αφού δεν έχω κάποια σχέση εργοδότη-εργαζόμενου μαζί του, άρα δεν μπορεί ή δεν υποχρεούται να καταβάλει και σχετικά έξοδα για έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού από ιδιώτες ιατρούς. Έχω δικαίωμα να απευθυνθώ στον εκπρόσωπο της δωρεάν υγείας που εκπροσωπείς εσύ για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού. Εσύ μου στερείς το δικαίωμα στην άθληση και παράλληλα αρνείσαι την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, δηλαδή αρνείσαι την ελεύθερη πρόσβαση και παροχή της δημόσιας – δωρεάν υγείας που εκπροσωπείς ως ιατρός του ΕΣΥ, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Γιατί;»

Σχετικά μ’ αυτό που γράφεις ότι η δουλειά μας είναι να ασχολούμαστε με προβλήματα υγείας της κοινότητας θεωρώ ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούν ακριβώς προβλήματα υγείας της κοινότητας. Αφού συνήθως τέτοια άτομα νεαρής ηλικίας έρχονται σπάνια στο γιατρό, μας δίνεται η δυνατότητα μέσα απ’ αυτό τον, ας τον πούμε, προληπτικό ή/και αναγκαστικό έλεγχο να ανακαλύψουμε λανθάνοντα προβλήματα υγείας στην κοινότητα.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 24 Απριλίου 2008, 12:14:46
Πιο κάτω επισυνάπτω guidelines της American Academy of Pediatrics για το screening του παιδιατρικού πληθυσμού για sudden death και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Στο ιατρικό αίνιγμα του κ. Κουναλάκη:

Στο πρώτο ερώτημα απάντησα το Β, αφού η γνωμάτευση του καρδιολόγου περιείχε στοιχεία ύποπτα και ζητούσε επανεξέταση με Holter.

Στο νέο ερώτημα: Ουσιαστικά, ο καρδιολόγος δε συστήνει ή όχι τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Με τη βεβαίωση, αναφέρει τα ευρήματά του μόνο. Κατ' αρχήν θα είχα ερωτηματικά για την επιστημονική αξιοπιστία του συναδέλφου. Επίσης, θα προσπαθούσα να καταλάβω από το ιστορικό και ατομικό αναμνηστικό γιατί έγινε triplex, ή τί άλλο στοιχείο προκάλεσε την επίσκεψη σε καρδιολόγο. Τέλος, θα επικοινωνούσα με τον καρδιολόγο για περαιτέρω συζήτηση, ή διευκρίνηση εκ νέου της βεβαίωσης που χορήγησε. Μάλλον, δε θα χορηγούσα βεβαβαίωση υγείας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, μέχρι την αποσαφήνιση του θέματος.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 24 Απριλίου 2008, 18:02:18
Ύστερα απ’ όσα έχουν γραφεί εδώ, αν μέχρι σήμερα έδινα με φειδώ πιστοποιητικά για εξωσχολικό αθλητισμό,  από τώρα και ύστερα είναι πιθανότερο να τα ξαναφτιάξουν η Εύη (35χρονη) με τον Χρήστο (Ζαχόπουλο), παρά να ξαναδώσω τέτοιο πιστοποιητικό.

Στο ερώτημα "Γιατί γιατρέ δεν μου δίνεις πιστοποιητικό" όπως το διατύπωσε ο Διαμαντής, απαντώ στον ασθενή: "Πάνω απ’ όλα πρόκειται για τη δική σου υγεία και τη δική σου ζωή. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως πολλοί αθλητές έχουν χάσει αιφνίδια τη ζωή τους ενώ αθλούνταν (αλλά και σε ηρεμία) και πολλοί γιατροί  έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι. Επίσης, καταλαβαίνεις ότι είναι αδύνατο να διαγνώσω αν διατρέχεις τέτοιο κίνδυνο, αλλιώς θα μπορούσαμε να ξέρουμε πόσο θα ζήσω εγώ, εσύ και ο καθένας. Επειδή λοιπόν δεν θέλεις να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε μακαρίτη και εμένα σε κατηγορούμενο,  καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να σου εγγυηθώ για κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις μου."

Από το σημείο αυτό και πέρα, αν αναμειχθεί ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ερασιτεχνικής ομάδας, το θέμα θα τεθεί μαζικά σε μια οικονομοτεχνική βάση και νομίζω ότι τελικά θα επιλυθεί με την ανάθεση του έργου σε κάποιον ιατρό που θα δεχθεί ν’ αναλάβει καθήκοντα ιατρού ομάδας, δεδομένου ότι σπανίως τα οικονομικά ενός συλλόγου έστω και ερασιτεχνικού είναι τόσο άθλια που δεν επιτρέπουν μια τέτοια δαπάνη. Μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να στραφεί ο εκπρόσωπος της ομάδας δικαστικά σε βάρος μου για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος (αφού άλλωστε δεν έχει και λεφτά…  ;D )

Όπως και να’ χει, προτιμώ να κληθώ στο δικαστήριο επειδή αρνήθηκα να δώσω ένα πιστοποιητικό, παρά για φόνο εξ αμελείας. Με όρους του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, θα προτάξω τα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην ΠΦΥ (μετράνε πολύ αυτά στα αυτιά του ακροατηρίου…) και θα επικαλεστώ τη μαγική λέξη "αναρμοδιότητα" και άντε ο κατήγορος να πείσει έναν καλοπροαίρετο δικαστή ότι έπρεπε να διαγνώσω και να αποκλείσω όλες (μηδεμιάς εξαιρουμένης) από τις παρακάτω δυνητικά θανάσιμες περιπτώσεις: στένωση του χώρου εκροής της αριστερής κοιλίας, δυσπλασία μίας τενόντιας χορδής της οπίσθιας γλωχίνας της τριγλώχινας βαλβίδας, μύξωμα δεξιού κόλπου, ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών, σύνδρομο Brugada,  σύνδρομο Lown-Ganone-Levine, ύπαρξη σιωπηλού μέχρι τότε παραδεματίου, ανεύρυσμα στην έκφυση της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας, αλλά και περίεργες δίαιτες, υπερβολική κατανάλωση "ισοτονικών" ποτών, αμινοξέων και φυσικά αναβολικών ουσιών (τύπου Σου-Λι) καθώς και τόσα άλλα αίτια αιφνίδιου θανάτου που παρατέθηκαν και όλοι, είμαι σίγουρος, γνωρίζετε.

Επιπλέον, έχω την εντύπωση ότι λογαριάζουμε και λίγο χωρίς τον ξενοδόχο. Όπως είχα γράψει και στο παλιό Φόρουμ, αναφορικά με το μυστήριο της ζωής και του (αιφνίδιου) θανάτου, ο άνθρωπος αισθάνεται πόσο ανίσχυρος είναι εμπρός στον Ύψιστο και ως εκ τούτου σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός δεν διαπιστώνει κάτι εμφανές, αρμοδιότερος να εκδόσει πιστοποιητικό άθλησης είναι ο ιερέας και όχι ο ιατρός. Και αυτό το λέω επειδή πραγματικά πιστεύω ότι ο ιερέας είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για τα μεταφυσικά ζητήματα όπως η ζωή και ο θάνατος και όχι επειδή τις προάλλες όταν με την επίσχεση δεν έγραφα σε ένα χωριό συνταγές και έδιωξα τον κόσμο, μετά πήγα για λίγο για μπουγάτσα, και εκεί συνάντησα τον παπά του χωριού που απρόκλητος μου την είπε ότι και καλά "το έβγαλες και σήμερα το μεροκάματο γιατρέ" και άλλες τέτοιες λακίεσμα ενώ και ο ίδιος αντί να είναι στην εκκλησία και να δουλεύει (κυριολεκτικά, τον κόσμο-που τον αποκαλεί και"ποίμνιο") έτρωγε μπουγάτσα στο ίδιο μπουγατσατζίδικο χωρίς άγχη, με ΒΜΙ 42, χωρίς να του "τη λέει" κανένας, και χωρίς τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος.

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 24 Απριλίου 2008, 23:41:16
Εγώ στην πρώτη ψήφισα ότι δεν παίζει λόγω του ιστορικού που αναφέρει και με έβαλε σε σκέψη.
Στην δεύτερη ψήφισα Ναι, καθώς μπερδεύτηκα από την την τελευταία φράση (Αυτό το "προκειμένου να" με ξεγέλασε).

Η αλήθεια είναι ότι σε μια τέτοια "γνωμάτευση" (είτε πρώτη, είτε δεύτερη), δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι ο καρδιολόγος επιτρέπει να ασκείται.
Η αλήθεια είναι ότι η θέση ενός γενικού ιατρού είναι πολύ δύσκολη, γιατί συνεχώς γνωματεύει σε κάθε του υπογραφή (από γνωμάτευση μέχρι συνταγή φαρμακευτικής αγωγής χρόνιων νοσημάτων). Και πρέπει να έχει καθαρό νου, και να διαχειρίζεται ακόμη και τέτοιες τρικλοποδιές με τρόπο που να μην κατηγορεί τον συνάδελφο και να μην εκθέτη εαυτό στις δικηγορικές λέαινες.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας και ελπίζω να μην βρεθεί κανένας μας σε μια ανάλογη θέση, τόσο για τον ασθενή όσο και για εμάς.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 25 Απριλίου 2008, 00:02:35
Επισυνάπτω δύο άρθρα. Στο πρώτο, είναι οι θέσεις της American Heart Association για το screening πριν τη συμμετοχή σε αθλήματα -ενδιαφέρον είναι ότι στην Αμερική δεν συστήνουν ούτε καν ΗΚΓ!! Στο δεύτερο είναι οι θέσεις της American Heart Association για τα αθλήματα που μπορούν να συμμετέχουν νέοι με καρδιαγγειακή νόσο.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: eliastheod στις 25 Απριλίου 2008, 22:58:01
   Είμαι από αυτούς που ψήφισαν αρνητικά στη χορήγηση βεβαίωσης για συμμετοχή στη γυμναστική. Από τη στιγμή που διέγνωσα κάποια παθολογία (έστω και αυτές τις αραιές έκτακτες) στο ΗΚΓ, νομίζω ότι «δικαιούμαι» να παραπέμψω για γνωμάτευση (και όχι βεβαίωση) της δυνατότητας (ή μη) συμμετοχής στη γυμναστική, στον «ειδικό» καρδιολόγο.
  Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι σαν γιατροί της πρωτοβάθμιας θα πρέπει να εξαντλούμε τις δυνατότητές μας στη διαγνωστική προσέγγιση, και για να μειώνουμε το «πήγαινε-έλα» των ασθενών μας σε ένα σύστημα υγείας αρκετά γραφειοκρατικό, «βραδυποριακό» και «ταλαιπωριακό». Δεν θέλω να λειτουργώ με τη λύση «μπαλάκι» τον ασθενή μου σε κάποιον άλλο συνάδελφο που θα πάρει την ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως, μεγαλώνοντας μέσα στην ιατρική, έμαθα να μη θέλω να κάνω εκπτώσεις σε αυτό που θεωρώ εκείνη τη στιγμή καλύτερο για τον ασθενή, έστω και αν αυτό σημαίνει λίγες εξετάσεις παραπάνω. Άλλωστε το να παραπέμψεις και κάποιους ασθενείς στον ειδικό για έναν περαιτέρω έλεγχο δεν πιστεύω ότι αυξάνει και κατά πολύ το κόστος, υλικό και ψυχικό των ασθενών. Μέσα από την καθημερινή πράξη, επίσης έμαθα ότι πολλές φορές πίσω από τις εκφράσεις «έλα βρε γιατρέ μια απλή υπογραφή θα βάλεις, ένα απλό σιρόπι θα γράψεις, έναν απλό πόνο είχα» κρύβονται κατά διαβολική(;) σύμπτωση και οι πιο απρόσμενες εκπλήξεις.
   Το θέμα με τις γνωματεύσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μας είχε προβληματίσει και στο Κ.Υ. που εργάζομαι. Ιδιαίτερα μετά τις αναφορές του κ. Κουναλάκη για το ατυχές περιστατικό, στο προηγούμενο forum, είχα αρχίσει να ψάχνω βιβλιογραφία και να το συζητούμε, χωρίς βέβαια να έχουμε καταλήξει σε μια κοινή γραμμή. Με βάση αυτά θα ήθελα να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις.
   Η βιβλιογραφία που ανέφερε «η πρώτη και καλύτερη» είναι αρκετά κατατοπιστική και τον ευχαριστώ πολύ. Σε σχέση με παλαιότερες οδηγίες της ίδιας εταιρίας (που είχα βρει εγώ) δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα πράγματα. Οι αμερικάνοι δίνουν μεγάλη σημασία στο ιστορικό ατομικό και οικογενειακό και στην απλή κλινική εξέταση. Με βάση αυτές τις οδηγίες, έχω την αίσθηση ότι έχει συνταχθεί και το έντυπο που συμπληρώνουμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για τη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου. Ούτε ΗΚΓ, ούτε υπέρηχος στο screening. Σε συζητήσεις που είχα παλαιότερα με παιδοκαρδιολόγους αλλά και καρδιολόγους μου είχαν τονίσει το μεγάλο ποσοστό ψευδώς θετικών στο ΗΚΓ. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο του Κρεμαστινού σε αστική εφημερίδα, που πρότεινε και το ΗΚΓ και το U/S για κάθε αθλητή. Επίσης έλεγε ότι υπάρχει μικρό ποσοστό αιφνίδιου θανάτου που δεν μπορεί να προβλεφθεί με οποιαδήποτε εξέταση. Μέχρι πρόσφατα εγώ δεν έκανα ΗΚΓ, τώρα κάνω, σε μια κατά συνείδηση πιο αμυντική ιατρική, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυξάνω κατά λίγο τις παραπομπές μου λόγω των ψευδώς θετικών.
   Η διατύπωση της γνωμάτευσης, μεγάλη ιστορία. Θεωρώ ότι κακώς γνωματεύουμε ότι ο τάδε είναι υγιής, άλλωστε κάτι τέτοιο μόνο ο Ύψιστος θα μπορούσε να γνωματεύσει (όπως λέει και ο διακομιστής). Με καλύπτει περισσότερο μια γνωμάτευση με την εξής διατύπωση.
Από το αναφερόμενο (για τους ανήλικους, από τους γονείς) ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, από την κλινική εξέταση, από το ΗΚΓ και από το triplex καρδίας (αν έχει χρειαστεί, μαζί με τη γνωμάτευση του καρδιολόγου) δεν προκύπτει κάποια παθολογική κατάσταση που να απαγορεύει στον τάδε τη συμμετοχή στην τάδε σχολική αθλητική δραστηριότητα.
Δεν λέω ότι είναι υγιής, αλλά λέω σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και οδηγίες, αυτά έπρεπε να ελέγξω, αυτές τις εξετάσεις έπρεπε να κάνω και γι’ αυτά γνωματεύω.
   Οι ανήλικοι ασθενής πάντα συνοδεία των γονιών, μάλιστα σκεφτόμασταν στο Κ.Υ να συνυπογράφουν για την ορθότητα και εγκυρότητα του αναφερόμενου ιστορικού, κατά τα πρότυπα των αιμοδοτών. Η υπογραφή όχι τόσο σαν τυπική διαδικασία, αλλά περισσότερο γιατί ευαισθητοποιεί τον άλλον να ανατρέξει καλά στη μνήμη του και να θυμηθεί κάποια ύποπτα συμπτώματα. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας και πιο πολύ μια καλή κάρτα υγείας που πρέπει να κρατάμε στο Κ.Υ.
   Ερασιτεχνική ή επαγγελματική αθλητική δραστηριότητα;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι αναφέρομαι στις σχολικές δραστηριότητες. Για τις συμμετοχές σε ομάδα εξωσχολική, αρμόδιος είναι ο γιατρός της ομάδας που θα πρέπει να αμείβεται γι’ αυτό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η βαρύτητα της άσκησης δεν έχει και άμεση σχέση με το ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό χαρακτήρα της δραστηριότητας, δηλαδή η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου δεν είναι πολύ μεγαλύτερη στην επαγγελματική άσκηση. Μια επικίνδυνη για τη ζωή αρρυθμία σε έδαφος μυοκαρδιοπάθειας ή βαλβιδοπάθειας μπορεί να εμφανιστεί και στην ήπια σχολική άσκηση. Και είναι πάντα ήπια η σχολική αθλητική δραστηριότητα στην ανταγωνιστική κοινωνία που ζούμε, με την ντόπα, τους φουσκωτούς στα γυμναστήρια  και τα γνωστά πρότυπα;
   Ένα συναφές πρόβλημα που θα ήθελα εδώ να θίξω είναι η καινούργια μόδα απαίτησης ιατρικής γνωμάτευσης για κάθε είδους δραστηριότητα. Πρόσφατα σε σχολείο ζήτησαν ιατρική γνωμάτευση για συμμετοχή σε σχολική εκδρομή. Σε λίγο θα ζητάνε γνωματεύσεις για συμμετοχή σε πένθιμες ακολουθίες(αν δεν σας το ‘χουν κάνει), για συμμετοχή στη νήστεια της σαρακοστής, η πεθερά για την παρουσία στο γάμο της ανεπιθύμητης νύφης, για συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, για την παραλαβή της σύνταξης στα πλαίσια του νέου ασφαλιστικού (όχι, αυτό δεν το πιστεύω).
Αυτή η ιατρικοποίηση της ζωής μας με εξαγριώνει, αυτή η επίπλαστη αίσθηση της ασφάλειας που φτιάχνεται εντέχνως στο κοινωνικό σύνολο, η «πιστοποίηση» η «βούλα του γιατρού - επιστήμονα» ότι όλα πάνε μια χαρά και είναι ασφαλή. Εσύ να εργάζεσαι αδιάκοπα, να καταναλώνεις αδιάκοπα, να ενημερώνεσαι από την τηλεόραση αδιάκοπα, να μη σκέφτεσαι, να μολύνεις αδιάκοπα και να πεθαίνεις μια μέρα υγιής (όπως έγραφε και η ιατρική σου γνωμάτευση)

Καλή ανάσταση 
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 30 Απριλίου 2008, 10:26:53
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό εκλαϊκευμένης ιατρικής. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα πρόληψης, διατροφής, ευεξίας, διαιτών και προσωπικής ευτυχίας, υπήρχε ένα άρθρο για το θέμα που συζητάμε.

Από το συγγραφέα δεν περίμενα να έχει άποψη. Όμως, φιλοξενούσε συνέντευξη ενός συναδέλφου καρδιολόγου. Ο συνάδελφος Δρ Καρδιολογόπουλος αυτοπαρουσιαζόταν ως "διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών" (παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων, δε θεωρείται ισχυρό επιστημονικό εφόδιο ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν πάντα τους κανόνες). Ο Δρ λοιπόν, έλεγε ότι στο screening θα πρέπει να περιέχεται οπωσδήποτε ΗΚΓ και triplex.

Ελάτε να φανταστούμε ότι ζούμε σε ένα ευρωπαικό σύγχρονο κράτος, με θεσμούς και ηθικές αξίες και πρόσφατα έχουμε προχωρήσει σε "επανίδρυση του κράτους". Κι επειδή ζούμε σε τέτοιο σύγχρονο κράτος, και δεν μπορεί ο κάθε Δρ-ας να έχει άποψη και να τη διαφημίζει, οι επιστημονικές εταιρείες ή το πανεπιστήμιο ή οι ιατρικές ενώσεις και σύλλογοι ή το Υπουργείο Υγείας ή το ΚΕΣΥ, έχουν εκδόσει οδηγίες για το screening. Κι επειδή δεν μπορούμε να πρωτοτυπούμε διεθνώς (αφού ας πούμε τα πανεπιστήμιά μας είναι στη 250η θέση παγκόσμια) ακολουθούμε τις οδηγίες άλλων κρατών, που λένε μόνο ή και καθόλου ΗΚΓφικό έλεγχο.

Ελάτε να φανταστούμε ότι ζούμε σε ένα σύγχρονο κράτος, όπου οι επιστημονικές εταιρείες εκδίδουν οδηγίες...
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 1 Μαΐου 2008, 11:00:05
πρώτη και καλύτερη,
Νιώθω τον πόνο σου γιατί και εγώ το ίδιο ζόρι έχω εδώ και χρόνια, όσον αφορά το τι είναι το αποδεκτό και σωστό, και μου προκαλεί αλλεργία ας πούμε ότι "οι τρανσαμινάσες μπορούν να τριπλασιαστούν χωρίς πρόβλημα" αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να το στηρίζει αυτό.

Να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου όμως στον εαυτό μου όμως:
Πως να βγάλουν οδηγίες σε μια χώρα που δεν τηρείται ηλεκτρονικός φάκελος, οι ιατροί κάνουν έρευνα μόνο με χρηματοδότηση από τις φαρμακευτικές, και κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο δίπλα;

Δεν έχω σκοπό να βγάλω τις επιστημονικές εταιρίες ασπροπρόσωπες αλλά για να βγάλεις οδηγίες χρειάζονται δεδομένα, η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστα δεδομένα, ούτε για το πόσοι είναι μέσα σε ένα αεροπλάνο σε μια πτήση.

Αυτό όμως που με λυπεί αφάνταστα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση για αλλαγή αυτής της κατάστασης. Και αυτό τους το χρεώνω διπλά.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 2 Μαΐου 2008, 08:50:06
..ούτε πόσοι είναι μέσα σε ένα αεροπλάνο....

καλό!!
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Μαΐου 2008, 17:16:54
Αν κάποιος συνάδελφος έχει συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο θα με βοηθούσε πολύ αν αναρτούσε ή μου έστελνε με mail τα ακόλουθα ΦΕΚ:
1497/Β/1-11-05
16/Β/13-01-06
1830/Β/14-12-06
στην προσπάθεια που κάνω να βρω άκρη με τις Αθλητικές Μαθητικές Ταυτότητες και τις υπογραφές που καλούμαστε να βάλουμε για ακόμη μια φορά.
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Μαΐου 2008, 21:49:11
Γράψε ένα κείμενο για όλους..
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Μαΐου 2008, 23:43:16
Ευχαριστώ το συνάδελφο Κουναλάκη για την άμεση ανταπόκριση.

Πάνω που έλεγα ότι τελειώσαμε και φέτος (εννοώ σχολική χρονιά) από υπογραφές και γνωματεύσεις για μαθητές αφού πλησιάζουν πλέον οι εξετάσεις, σκάει μύτη μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού με τους γονείς του προσκομίζοντας για υπογραφή αθλητική μαθητική ταυτότητα για συμμετοχή σε αγώνες δρόμου! (Δεν είχα υπολογίσει ότι τα δημοτικά δεν έχουν εξετάσεις!)
Συπληρώνω λοιπόν στην αθλητική μαθητική ταυτότητα ότι ο μαθητής εφόσον βρίσκεται στην ΣΤ’ Δημοτικού καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας που συμπληρώθηκε στην Ε’ Δημοτικού στην παράγραφο 14 του οποίου αναγράφεται ότι μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες. (Ήταν σημειωμένο γιατί εγώ είχα συμπληρώσει το ΑΔΥ του μαθητή). Εφόσον λοιπόν το ΑΔΥ είναι ακόμη εν ισχύ και εφόσον οι συγκεκριμένοι σχολικοί αγώνες θεωρούνται σχολική δραστηριότητα δεν χρειάζεται εκ νέου υπογραφή από γιατρό για τη συμμετοχή του μαθητή.
Τη επόμενη μέρα επικοινωνούν μαζί μου από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Νομού και με πληροφορούν ότι η Αθλητική Μαθητική Ταυτότητα αποτελεί «άλλο πράγμα» (όπως λέμε «άλλο φρούτο») και διέπεται από άλλους Νόμους. Μου δίνουν λοιπόν τους παραπάνω νόμους και με λύπη μου διαπιστώνω ότι έχουν δίκιο!

Αρχικά εκδίδεται η παρακάτω υπουργική απόφαση:
Αριθμ. 112843 / Γ4 με ημερομηνία 14-10-2005 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ  1497/Β/ 11-11-2005
«Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.»

8 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ
ΑΓΩΝΕΣ
Για την συμμετοχή μαθητών ή μαθητριών σε σχολικούς αγώνες είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:
8.1 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ [Υπόδειγμα 1]
Σε κάθε αθλητική μαθητική ταυτότητα πρέπει να αναφέρεται ο τίτλος του σχολείου, να έχει επικολληθεί πρόσφατη φωτογραφία του μαθητή ή της μαθήτριας και να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:
α΄ Επώνυμο
β΄ Όνομα
γ΄ Όνομα πατέρα
δ΄ Όνομα μητέρας
ε΄ Έτος γεννήσεως
στ΄ Αριθμός μητρώου μαθητή
ζ΄ Τάξη που φοιτά
Η ταυτότητα υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου.
Στην αθλητική μαθητική ταυτότητα επισυνάπτονται:
α΄ Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής − αθλητής μπορεί να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. Η ιατρική βεβαίωση μπορεί να είναι από Σχολίατρο, Ιατρό του Ε.Σ.Υ., Ιατρό Ασφαλιστικού Φορέα, Αγροτικό Ιατρό, ή και ιδιώτη Ιατρό. Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα
.


Σε 2 μήνες εκδίδεται η παρακάτω τροποποιητική υπουργική απόφαση:

Aριθμ.1755/Γ4 (4) με ημερομηνία 09-01-2006 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 16/Β/ 13-01-2006
«Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 112843/Γ4/14.10.2005 απόφασης «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

22. Τροποποιούμε το εδάφιο α΄ της § 8.1 ως ακολούθως:
α΄ Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής – αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες. Η ιατρική βεβαίωση μπορεί να είναι από Σχολίατρο, Ιατρό του Ε.Σ.Υ., Ιατρό Ασφαλιστικού Φορέα, Αγροτικό Ιατρό ή και ιδιώτη Ιατρό.
Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα
.



Παρατηρείστε ότι 2 μόλις μήνες μετά την πρώτη υπουργική απόφαση (πολύ γρήγορα δε νομίζετε; ) βγαίνει δεύτερη που αλλάζει το κείμενο που πρέπει να υπογράφεται από το γιατρό.
Στην πρώτη: «Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής − αθλητής μπορεί να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγεία του»
Δύο μήνες μετά το κείμενο γίνεται πιο «πονηρό»: «Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής – αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες.»
Ο πονηρός νομοθέτης θα σκέφτηκε ότι με την πρώτη διατύπωση ο γιατρός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο αθλητής-μαθητής είχε μέν κάποιο πρόβλημα υγείας που όμως του επέτρεπε να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγέια του.

Παρατηρείστε ακόμη ότι μέσα στους γιατρούς που μπορούν να υπογράψουν είναι και οι αγροτικοί γιατροί. Δηλαδή ανειδίκευτοι γιατροί. Υπογραφή γιατρού να είναι (για να έχουμε ένα εξιλαστήριο θύμα μετά) κι ότι να ναι. Ας μην παρεξηγήσουν οι συνάδελφοι αγροτικοί των χαρακτηρισμό «ότι να ναι». Δεν κρύβει ειρωνεία. Αντιθέτως βλέπετε ότι όπου τους συμφέρει οι αγροτικοί είναι ανειδίκευτοι και δεν μπορούν να γράφουν πάνω από 1 κουτί φάρμακα χωρίς γνωμάτευση ειδικού κι όπου τους συμφέρει διαφορετικά οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να υπογράφουν αυτές τις βεβαιώσεις.

Σημείωση: Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα περί Ατομικού Δελτίου Υγείας των μαθητών έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 859/Β/ 23-06-2005 άρα είναι προγενέστερη των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τα περί Αθλητικής Μαθητικής Ταυτότητας.

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Μαΐου 2008, 20:04:16
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον link που παρέθεσε ο user "πρώτη και καλύτερη!!" με τις συστάσεις και προβληματισμούς της  American Heart Association για το screening τεστ των αθλητών, παρατίθεται ο παρακάτω (σε δική μου μετάφραση) Πίνακας Ελέγχου 12 σημείων:



Ο προσυμπτωματικός καρδιαγγειακός έλεγχος 12 σημείων που συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για αθλητές πριν από τη συμμετοχή σε σπορ

Ιατρικό Ιστορικό
Η γονική επαλήθευση των στοιχείων του ιστορικού είναι απαραίτητη όταν εξετάζονται ανήλικοι.

Ατομικό Ιστορικό
1.Θωρακικός πόνος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια άσκησης       ΝΑΙ / ΟΧΙ
2.Αδιευκρίνιστο συγκοπικό ή προσυγκοπικό επεισόδιο1       ΝΑΙ / ΟΧΙ
3.Υπερβολική και ανεξήγητη δύσπνοια ή κόπωση κατά τη διάρκεια άσκησης
      ΝΑΙ/ΟΧΙ
4.  Διαπίστωση καρδιακού φυσήματος κατά το παρελθόν      ΝΑΙ / ΟΧΙ
5.  Υψηλή συστηματική αρτηριακή πίεση       ΝΑΙ / ΟΧΙ

Οικογενειακό ιστορικό
6. Πρόωρος θάνατος (ξαφνικός ή μη αναμενόμενος ή άλλος) πριν από την ηλικία
    των 50, εξαιτίας καρδιακής νόσου, σε  >1  συγγενείς           ΝΑΙ / ΟΧΙ
7. Ανικανότητα εξαιτίας καρδιακής νόσου σε στενό συγγενή κάτω των 50 ετών
    ΝΑΙ / ΟΧΙ
8. Επιβεβαιωμένη καρδιακή νόσος από τις ακόλουθες σε μέλος/η της οικογένειας:
    υπερτροφική ή διατατική μυοκαρδιοπάθεια, σύνδρομο μακρού Q-Τ
   διαστήματος ή άλλες παθήσεις διαύλων ιόντων, σύνδρομο Marfan ή κλινικώς
   σημαντικές αρρυθμίες        ΝΑΙ/ΟΧΙ

Φυσική εξέταση
9. Καρδιακό φύσημα2        ΝΑΙ / ΟΧΙ
10. Μηριαίες σφύξεις προς αποκλεισμό ισθμικής αορτικής στένωσης
     ΨΗΛΑΦΗΤΕΣ / ΜΗ ΨΗΛΑΦΗΤΕΣ
11. Φυσικά σημεία νόσου Marfan        ΝΑΙ/ ΟΧΙ
12. Βραχιόνιος αρτηριακή πίεση (καθιστή θέση)3    …………………mmHg


1 Μη αποδιδόμενο σε νευροκαρδιογενή (παρασυμπαθητικοτονική) αιτιολογία· ιδίως όταν συνοδεύει άσκηση
2 Η ακρόαση να γίνεται τόσο σε ύπτια όσο και καθιστή θέση (ή με τη δοκιμασία Valsalva), με προσοχή   στην αναγνώριση φυσημάτων απόφραξης του χώρου δυναμικής εκροής της αριστεράς κοιλίας
3 Προτιμάται η μέτρηση και στους δυο βραχίονες

Η παρουσία ενός (1) τουλάχιστον ευρήματος από το ιατρικό ιστορικό ή την φυσική εξέταση, μπορεί να κριθεί ικανή για να διακαιολογήσει παραπομπή για καρδιαγγειακή εκτίμηση.




Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω προσυμπτωματικό έλεγχο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια και εκτίμηση ΗΚΓ. Αντίθετα, οι Ιταλικές κατευθυντήριες οδηγίες και αυτές που προτείνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, το περιλαμβάνουν.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα μπορούσαμε κι εμείς, αντί να αυτοσχεδιάζουμε και φυσικά αντί να συμπληρώνουμε τα αντιεπιστημονικά και εκβιαστικά δελτία που μας φέρνουν, να συμπληρώναμε τον παραπάνω πίνακα και να αποφασίζουμε για παραπομπή ή όχι με βάση αυτόν. Θα μου πείτε: και γιατί τον Αμερικάνικο; Μα, αφού η χώρα των Ελ δεν διαθέτει δικό της, ποιόν να πάρουμε; της Μοζαμβίκης; του Μπάγκλα Ντες; της Ανγκόλα; της Μυανμάρ; Ποιόν; Οεο; 
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Gatekeeper στις 14 Μαΐου 2008, 00:33:36
British Cardiovascular Society
Cardiac Risk in the Young
International Conferences on Young Sudden Cardiac Death

Friday 10th October 2008 (6 CPD Credits)

Sports Cardiology: From Theory to Practice
Saturday 11th October 2008 (6 CPD Credits)

Diagnosis and Management of Inherited Cardiovascular DiseaseThe Cavendish Conference Centre, London, W1G 9DT
www.c-r-y.org.uk/conferences.htm Tel: 01737 363 222
 

Delegate Rate: £70 - £100 each day

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 21 Μαΐου 2008, 22:18:25
Η πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά "χαλαρή" συζήτηση που ξεκίνησε εδώ ο κ. Σκούφαλος με αφορμή "γραφική διαφήμιση" συναδέλφου, μεταφέρθηκε στο:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,262.msg1442/topicseen.html#msg1442
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 30 Μαΐου 2008, 18:12:47
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Μαΐου 2008, 20:10:28
Διατηρώ μια επιφύλαξη αν κυκλοφορεί νεότερο έντυπο με περισσότερες παραγράφους (14). Αυτό που επισυνάπτω έχει 11.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 30 Μαΐου 2008, 22:14:17
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 27 Ιουνίου 2008, 20:42:24
Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής στα 36 του χρόνια, έχει φάει τα γήπεδα της Ευρώπης με το κουτάλι. Με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό. Ο νεότερος αδερφός πεθαίνει από καρδιά σε αγώνα μπάσκετ. Αρκετές μεταγραφές, άρα αρκετές ιατρικές εξετάσεις σε κάθε ομάδα που πήγαινε. Προσέξτε το πρώτο link «Πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις»...
http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=15154

Και σε λίγες μέρες ακολουθεί η δεύτερη είδηση…

http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=15250

κι εμείς καλούμαστε με ένα στηθοσκόπιο κι ένα καρδιογράφο να βεβαιώσουμε ότι μπορεί να παίξει "χωρίς κίνδυνο για την υγεία του"

Καληνύχτα και καλή τύχη.....

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Koterakis στις 27 Ιουνίου 2008, 20:54:46
.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Ιουνίου 2008, 22:28:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνήθως (ειδικά σε αποστολές καμικάζι ) μόνο με το στηθοσκόπιο. Σήμερα σε τέτοια αποστολή μου ζήτησαν πάλι βεβαίωση για όπλο.

Aυτές οι αποστολές είναι ό,τι χειρότερο. Kαλείσαι να υπογράψεις πιστοποιητικά, να ξεπλύνεις φάρμακα και να διαχειριστείς χρόνια νοσήματα χωρίς να γνωρίζεις τίποτε για το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο του ασθενή και του περιβάλλοντος του. Υπό τέτοιες συνθήκες, η ίδια η Ιατρική αναπόφευκτα ευτελίζεται και το Ιατρείο με τον δυστυχή λειτουργό του μοιάζει με ένα βενζινάδικο στην εθνική οδό, όπου ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας (sic) σταματά, βάζει βενζίνη, και μετά άντε γειά.  Για το λόγο αυτό, δηλαδή επειδή δεν αισθάνομαι ότι εκτελώ ακριβώς καθήκοντα γιατρού, στο προφίλ μου δηλώνω πλέον "Ιδιότητα: Άλλο". Και πως να πιστέψω μετά στη "σχέση ιατρού-ασθενή" και σε άλλες τέτοιες πομφόλυγες, στις περιπτώσεις που άγνωστοι, διερχόμενοι και εποχιακοί επισκέπτες, μου παίρνουν συνταγές, αναρρωτικές άδειες και πιστοποιητικά, χρησιμοποιούν κατόπιν και την τουαλέτα του ιατρείου, και τέλος φεύγουν με ένα "Έγινε, γιατρέ. Φφφχαριστώ."
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Νοεμβρίου 2008, 15:14:28
Ένας νεκρός από καρδιακή προσβολή στον Μαραθώνιο που διοργανώθηκε σήμερα από το ΣΕΓΑΣ και πλήθος άλλων φορέων και χορηγών.
Όπως βλέπετε στο κείμενο που υπέγραφαν οι συμμετέχοντες, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να καλύψουν τα……. «νώτα» τους.
Σημείωση: ο άτυχος 60χρονος δρομέας συμμετείχε στο αγώνισμα των 10 χλμ κι όχι στον κλασσικό Μαραθώνιο.

http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=25574

5. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Οι δρομείς που θα λάβουν μέρος στον Αγώνα Δρόμου οφείλουν να υποβληθούν σε πλήρη ιατρικό έλεγχο πριν τη συμμετοχή τους, με προσωπική τους ευθύνη. Όπως αναφέρεται και στη δήλωση συμμετοχής που υπογράφουν όλοι οι δρομείς, «…συμμετέχω στον Μαραθώνιο Δρόμο/Αγώνα 10 χλμ. / Αγώνα 5 χλμ. με απόλυτη προσωπική μου ευθύνη, έχοντας προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις».

Οι διοργανωτές έχουν προβλέψει την παροχή ιατρικής βοήθειας στο χώρο της Εκκίνησης, του Τερματισμού και κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Επίσης, τους τελευταίους δρομείς θα ακολουθεί ασθενοφόρο.

http://www.athensclassicmarathon.gr/html/ent/031/ent.1031.2.asp


Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν το κράτος έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου αγώνα ενώ οι συμμετέχοντες είχαν αναλάβει με δήλωσή τους την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας τους.

Αναρωτιέμαι γιατί να μην υπάρχει ανάλογη υπογραφή «με απόλυτη ευθύνη» για τους ενήλικους συμμετέχοντες σε άλλα αθλήματα και αγωνίσματα, ίσως και για τους ανήλικους μαθητές και αθλητές με ανάληψη της ευθύνης από τους κηδεμόνες αντί να καλείται ο γιατρός να υπογράφει κάθε χρονιά αθλητικά δελτία, ταυτότητες και βεβαιώσεις, παίζοντας το κεφάλι και το πτυχίο του κορώνα – γράμματα;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: kapioskanis στις 10 Νοεμβρίου 2008, 23:09:44
Ο δυστυχής θανών ήταν φαρμακοποιός.
Νομίζω ότι τα σχόλια περιτεύουν.
Να'ναι καλά εκεί πάνω ο κ.Δημήτρης....
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 11 Νοεμβρίου 2008, 11:34:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο δυστυχής θανών ήταν φαρμακοποιός.
Νομίζω ότι τα σχόλια περιτεύουν.
Να'ναι καλά εκεί πάνω ο κ.Δημήτρης....

Συνάδελφε, τα σχόλιά μου είχαν σχέση με τον τρόπο διοργάνωσης και πραγματοποίησης του συγκεκριμένου αγώνα που στηρίχτηκε σε υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων από τους συμμετέχοντες, σε αντιδιαστολή με την υποχρέωση υπογραφής από γιατρό σε άλλες περιπτώσεις (δελτία αθλητών, αθλητικές μαθητικές ταυτότητες, ατομικό δελτίο υγείας μαθητών κλπ).
Σίγουρα ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας είναι δυσάρεστο γεγονός είτε τον γνωρίζουμε είτε όχι.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Νοεμβρίου 2008, 17:16:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο δυστυχής θανών ήταν φαρμακοποιός.

Tεθνηκώς δεδικαίωται... Για το "δυστυχής" δεν είμαστε ποτέ σίγουροι.
Στον μαραθώνιο έλαβε μέρος συμβολικά και ο υπουργός υγείας.

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Διαμαντή η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις να συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται η ρητή συναίνεση του συμμετέχοντα  ή του κηδεμόνα, αφού πρώτα έχει ενημερωθεί από τον ιατρό για τους τυχόν κινδύνους, ακόμη και στατιστικούς, εμφάνισης ενός αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια άσκησης.

Είναι άδικο η Νομοθεσία να καθίζει στο σκαμνί έναν ιατρό γιατί δεν προέβλεψε το μη προβλέψιμο, δηλαδή πότε και πώς θα επέλθει ο θάνατος σε ένα φαινομενικά υγιές παιδί ή υγιή ενήλικα μέσα από μια εξέταση ρουτίνας, που μάλιστα μπορεί να περιλαμβάνει την έκδοση ως 20-30 τέτοιων πιστοποιητικών σε ένα πρωί.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Νοεμβρίου 2008, 20:09:05
Είμαι πολύ ευτυχής γιατί το 400ό μου ποστ στο Φόρουμ έρχεται να γνωστοποιήσει στους εκλεκτούς αναγνώστες του Φόρουμ μια νέα διάσταση επάνω στο ζήτημα των "Γνωματεύσεων" - μια διάσταση που ούτε καν τη φανταζόμουν.

Μέχρι τώρα ο γράφων, όταν του προσκόμιζαν τα τυποποιημένα δελτία σχολικού αθλητισμού, εκείνα με τη φωτογραφία, τα στοιχεία του μαθητή και το στιχάκι "Βεβαιώνεται ότι ο ανωτέρω μαθητής μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. O ιατρός (υπογραφή)", εξηγούσε στον μαθητή ότι μόνο ο Ύψιστος μπορούσε να βάλει την υπογραφή του για κάτι τέτοιο, και κατόπιν έγραφε το παρακάτω δικό του "στιχάκι":

"Γνωματεύεται ότι σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, και με την επιφύλαξη των περιορισμών που ισχύουν ως προς την ειδικότητα και την ευαισθησία των μεθόδων αυτών, δεν συντρέχει κατά την παρούσα χρονική στιγμή εμφανής λόγος αποχής του ανωτέρω μαθητή από ήπιες σχολικές γυμναστικές εκδηλώσεις."

Ποια είναι η είδηση; Ότι πλέον έχω περιέλθει στη δυσμένεια του Γυμναστή, που νιώθωντας ότι τα οπίσθια του δεν είναι εντελώς καλυμένα αφού βλέπει ότι τραβάω κι εγώ το σεντόνι προς το μέρος των δικών μου (κατά τη ρήση του Διαμαντή στο παλιό Φόρουμ), αλλά μη μπορώντας να παρέμβει και να μου επιβάλλει αυτός τί θα υπογράψω, προτρέπει τους μαθητές του να μην προσέρχονται στην ταπεινότητα μου για δελτία!

Υπό άλλες συνθήκες, δεν θα επέχαιρα γι' αυτό το "επίτευγμα" μου. Ωστόσο, το γελοίο της υπόθεσης με τις γνωματεύσεις - βεβαιώσεις για τα αβεβαίωτα, διασκεδάζει τα όποια νέφη τύψεων για τη μη προτίμηση μου από τον "Ασθενή". Η δικαίωση όμως ήρθε ακριβώς σήμερα, όταν συνάδελφος μου ζήτησε το ακριβές κείμενο της "δικής μου" γνωμάτευσης, το οποίο φυσικά έδωσα, ώστε ο Γυμναστής να το ξαναβρεί μπροστά του!
Τίτλος: Απ: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 11 Νοεμβρίου 2008, 21:39:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέχρι τώρα ο γράφων, όταν του προσκόμιζαν τα τυποποιημένα δελτία σχολικού αθλητισμού, εκείνα με τη φωτογραφία, τα στοιχεία του μαθητή και το στιχάκι "Βεβαιώνεται ότι ο ανωτέρω μαθητής μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. O ιατρός (υπογραφή)"

Αφού εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τις ποιητικές (στιχάκια) εμπνεύσεις σου που επιφυλάσσομαι να χρησιμοποιήσω κι αφού διευκρινίσω ότι όσα είχα αναφέρει στο παλιό φόρουμ για το σεντόνι (που το θυμήθηκες αλήθεια) δεν αφήνουν κανένα υπονοούμενο για ύπαρξη οποιασδήποτε πονηρής σχέσης μεταξύ του ιατρού και του γυμναστή έχω να ρωτήσω κάτι γιατί με μπέρδεψες λίγο:
Φωτογραφία έχουν μόνο οι αθλητικές μαθητικές ταυτότητες για τους μαθητές που μετέχουν σε σχολικούς αγώνες. Τα Ατομικά Δελτία Υγείας που είναι για όλους του μαθητές ανά 2 (Δημοτικό) ή 3 (Γυμνάσιο - Λύκειο) χρόνια, δεν έχουν φωτογραφία. Το στιχάκι είναι κοινό σε όλα;
Τίτλος: Απ: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Νοεμβρίου 2008, 21:56:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τo στιχάκι είναι κοινό σε όλα;

Ευχαριστώ που μου δίνετε λαβή για να κάνω τη διευκρίνηση:

Στις αθλητικές μαθητικές ταυτότητες, που στην περιοχή μου είναι σελίδες Α4 με μια φωτογραφία του μαθητή (ή της μαθήτριας, που θα προσέθετε και ο flone) στην πάνω αριστερή γωνία, υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από τα στοιχεία του μαθητή (-τριας) και εκεί γράφω, στην πατροπαράδοτη ιατρική σανσκριτική γραφή, το στιχάκι.
 
Στα Ατομικά Δελτία Υγείας, αυτά με τα κουτάκια, λόγω έλλειψης χώρου δεν γράφω το στιχάκι, αλλά στην ερώτηση-πόρισμα "Ο μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες", σβήνω φυσικά το προκλητικό και πλεονεκτικό "όλες" και κατόπιν κυκλώνω και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Μάλιστα, τα κυκλώνω με διαφορετικό στυλό και κατόπιν υπογράφω με το στυλό που κύκλωσα το ΟΧΙ, ώστε αν βρεθώ απολογούμενος να ισχυριστώ ότι κύκλωσα μόνο το ΟΧΙ και ότι το ΝΑΙ κυκλώθηκε εκ των υστέρων, κακόβουλα, από άλλον.  8)

Ελπίζω να υπήρξα αρκετά κατατοπιστικός και παραμένω στη διάθεση σας.  ;)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Νοεμβρίου 2008, 21:59:21
Μια ...γνωμάτευση για τον αθλητή Αρντά της Γαλατασαράι:
http://www.zougla.gr/news.php?id=13702
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: tabis στις 27 Νοεμβρίου 2008, 10:24:02
Θέμα ταυτοπροσωποίας θέτετε? Εγώ ζητάω πάντα και ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας. Πολλές φορές οι αθλητικές ταυτότητες έρχονται χωρίς σφραγίδα στη φωτογραφία ή χωρίς καθόλου φωτογραφία.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Ιανουαρίου 2009, 15:48:28
Στη Νόσο Kawasaki στρέφονται, σύμφωνα με το BBC, οι υπόνοιες για τον αιφνίδιο θάνατο του 16χρονου υιού του John Travolta:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7809172.stm
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Ν.ΔΗΜΟΥ στις 13 Φεβρουαρίου 2009, 23:54:23
Την εποχή αυτη γίνονται προσλήψεις εποχιακών δασοπυροσβεστών,οπότε χρειαζονται και βεβαίωση υγείας.Ηρθαν λοιπόν οι πρώτοι και αφού τους εξέτασα τους χορήγησα βεβαίωση που έγραφε ΄΄κλινικά υγιής''.Ελα όμως που ο συνάδελφος Στρατιωτικός ιατρός που παραλάμβανε τις βεβαιώσεις δεν το ήθελε έτσι,γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε ζήταγε βεβαίωση όπου να προκύπτει η καλή κατάσταση της υγείας .Και το ήθελε ακριβώς έτσι.Δηλαδή ο  κ.  τάδε αφου εξετάσθηκε  έχει σε καλή κατάσταση την υγεία του.Του τηλεφώνησα και προσπάθησα να τον πείσω ότι στην ιατρική ορολογία δεν υπάρχει ο όρος ΄΄καλή κατάσταση της υγείας του''Ανένδοτος....Κι από την άλλη η προθεσμία λήξης των δικαιολογητικών πλησιάζει.Λυπήθηκα τα παιδιά,άνεργοι είναι.Δεν θα ήθελα η έλλειψη κριτικής άποψης ορισμένων να είναι η αιτία να παραμείνουν άνεργοι..Εσείς τι θα κάνατε;Εγώ συνενοήθηκα με τον πρόεδρο της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μου,καθορίσαμε υπο ποιό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο θα περάσουν και τους χορηγούμε κατόπιν την βεβαίωση που αναφέρεται η καλή κατάσταση της υγείας τους.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 14 Φεβρουαρίου 2009, 00:28:38
Συμφωνώ, καλά κάνατε και τους δώσατε τις βεβαιώσεις. Δεν κατάλαβα όμως γιατί στην πρώτη περίπτωση ("κλινικά υγιής") δε χρειαζόταν κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ενώ στη δεύτερη ("καλή κατάσταση υγείας") χρειαζόταν. Μου φαίνεται μάλιστα ότι ο δεύτερος χαρακτηρισμός (καλή κατάσταση:όχι κακή, αλλά όχι και άριστη) είναι πιο εύκολο να αποδοθεί από τον πρώτο που ακούγεται περισσότερο απόλυτος.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Ν.ΔΗΜΟΥ στις 14 Φεβρουαρίου 2009, 00:48:18
Εχεις δίκιο,δεν το διατύπωσα καλά στο προηγούμενο μηνυμα.Στήν δεύτερη περίπτωση(σε καλή κατάσταση η υγεία του)προσθέσαμε εργαστηριακό έλεγχο(αιματολογικές εξετάσεις-ακτινογραφία) και καρδιολογική εξέταση(οχι μόνο ΗΚΓ).
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Ν.ΔΗΜΟΥ στις 14 Φεβρουαρίου 2009, 01:05:31
Πρέπει  να είμαστε πολύ προσεκτικοί,γιατι χωρια από ευαισθησίες  σημασία πάνω από όλα έχει η ασφάλεια και η υγεία του πολίτη.Μέσα από αυτό το forum ανταλλάσοντας τις εμπειρίες μας από τα ιατρεία μας,κερδισμένος πρέπει να βγαίνει ο πολίτης.Και το μόνο κέρδος που έχει(ο πολιτης) από εμάς-τον γιατρό του-είναι η εξασφάλιση της υγείας του.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 18 Φεβρουαρίου 2009, 23:13:16
Κορίτσι 16 ετών.
Κανονική ανάπτυξη, αθλείται στα συνηθισμένα του σχολίου και έρχεται για «Αθλητική Ταυτότητα».
Από την ακρόαση δεν υπάρχει τίποτε. Από το Ιστορικό επίσης. Έχει όμως ένα ΗΚΓ με σημαντικού βαθμού αρρυθμία, χωρίς την ύπαρξη κοιλιακών εκτακτοσυστολών (θα το επισυνάψω με πρώτη ευκαιρία).
Αποστέλλεται για Υπερηχογραφικό έλεγχο.
Το υπέρηχο δεν αναφέρει πουθενά τα νούμερα των μετρήσεων σε κανένα πεδίο, αλλά έχει δίπλα την ένδειξη «Κ.Φ.» και καταλήγει στο συμπέρασμα «Φυσιολογικό Υπέρηχο»

Ερωτήματα:
1. Πόσο «σωστό» είναι ένα τέτοιο υπερηχογράφημα (υπό την έννοια της ιατρικής δεοντολογίας) για να δίδεται στον εξεταζόμενο και πολύ περισσότερο να αποστέλλεται σε παραγγέλοντα συνάδελφο που περιμένει να δεί τα ευρήματά του για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο παιδί να αθλείται? (πολύ δε περισσότερο όταν αυτός δεν έχει ζητήσει γνωμάτευση, αλλά υπέρηχο)
2. Σας καλύπτει (ηθικά και νομικά) να δεχτείτε το «φυσιολογικό» συμπέρασμα του εκτελέσαντος τον έλεγχο και να υπογράψετε την Αθλητική Ταυτότητα?
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 18 Φεβρουαρίου 2009, 23:59:37
Συγνώμη αν χαλάω το post κ. Μιχάλη, όμως "Στου Κ.Φ. την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα".

Άσχετο: Πολύ μου αρέσει όταν στα δελτία ατομικής υγείας των μαθητών στην ενότητα "Ακοή" σημειώνω "ΚουΦου"!  ;D
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 19 Φεβρουαρίου 2009, 00:14:51
Απ' ότι γνωρίζω, οι καρδιοπάθειες πρώτα δίνουν στοιχεία στο ΗΚΓ και αργότερα (μήνες ή χρόνια μετά) στον υπέρηχο. Δηλαδή ο φυσιολογικός υπέρηχος με παθολογικό καρδιογράφημα επ' ουδενί δεν αθωώνει ύποπτο περιστατικό. Απ' τα στοιχεία που έχουμε υποθέτω ότι η λοιπή φυσική εξέταση (ψηλάφηση σφύξεων και στα 4 άκρα, ΑΠ συμμετρικά μετρημένη, ακρόαση καρωτίδων) και το ατομικό (εύκολη κόπωση, συγκοπτικά/προσυγκοπτικά επεισόδια)+οικογενειακό ιστορικό (κυρίως όσο αφορά θανάτους σε νέα άτομα της οικογένειας) είναι αρνητικά για παθολογία. Αν θεωρούσα ύποπτο το ΗΚΓ, θα έστελνα το παιδί για καρδιολογική εκτίμηση
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 19 Φεβρουαρίου 2009, 10:55:00
Ο παραπάνω καρδιολόγος θα είχε ενδιαφέρον αν έπαιρνε απαντήσεις από μικροβιολόγο (συγνώμη βιοπαθολόγο) και δίπλα στις εξετάσεις έβλεπε σκέτο χωρίς τιμές "ΚΦ" ή "ΕΦΟ". Πως θα αντιδρούσε άραγε;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 19 Φεβρουαρίου 2009, 21:40:54
Τίποτε, όχι μόνο από ακρόαση, αλλά από όλη την κλινική εκτίμηση.
Τίποτε και από το ιστορικό.
Είπες «καρδιολογική εξέταση»? Μα ο καρδιολόγος θα δεί κλινικά διαφορετικά πράγματα? Χρειάζεται για τα περαιτέρω. Περί αυτού συζητάμε.

(επανατοποθέτησα το post αλλάζοντάς το από greeklish –ανωτέρα βία- σε Ελληνικά, χωρίς να αλλάξω ούτε ένα κόμα, απλά για να διατηρηθεί η ροή της συζήτησης)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 20 Φεβρουαρίου 2009, 01:11:56
Όταν λέτε ΗΚΓ με σημαντικού βαθμού αρρυθμία, υποθέτω εννοείτε κάτι που σας προβληματίζει ως προς πιθανότητα ύπαρξης υποκείμενης παθολογίας και γι' αυτό άλλωστε παραπέμψατε για υπέρηχο. Συμφωνούμε πιστεύω όλοι ότι κακώς ο συνάδελφος σας έστειλε αυτή την ελλιπή απάντηση. Αυτό που θα έκανα εγώ, είναι να ζητήσω από καρδιολόγο να εκτιμήσει -και όχι να εξετάσει κλινικά αντί εμού- κατά πόσο η σημαντική αρρυθμία που βλέπω στο ΗΚΓ είναι συμβατή με παθολογία που ενέχει κίνδυνο κατά την άθληση κάνοντας όποια άλλη εξέταση κρίνει αυτός αναγκαία. Ακόμα κι αν μου έστελνε υπερηχογράφημα με αναλυτικά και φυσιολογικά αποτελέσματα των μετρήσεών του, δε θα έδινα βεβαίωση σε παιδί με παθολογικό -όσο μπορώ να κρίνω- ΗΚΓ.
Όσο αφορά στο screening για καρδιαγγειακές παθήσεις σε αθλητές (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) η σύσταση του American Heart Association είναι:
"When abnormalities are identified (or suspected) on mass screening, athletes should be referred to a cardiovascular specialist for further evaluation and confirmation."
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 21 Φεβρουαρίου 2009, 01:14:58
… κάτι που με προβληματίζει, ----περίπου. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστες οι αρρυθμίες αυτές σε νέα άτομα με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, γι’ αυτό και «παίρνω την αρχική ευθύνη των περιστατικών μου», και δεν περιμένω να την πάρει –αυτή την αρχική ευθύνη- κάποιος άλλος, όντας «κολλημένος» στο αξίωμα της Γ.Ι.
Πριν βάλω λοιπόν ερωτηματικά, αντιπαραβάλω σε τέτοιες περιπτώσεις το ΗΚΓ με το US. Μετά, αναλόγως κινούμαι (είπαμε –τα πάντα παρουσιάζονται ως φυσιολογικά και από το παιδί και από το περιβάλλον).

Πολύ σωστά θα έστελνες για «… should be referred to a cardiovascular specialist for further evaluation and confirmation…»
(προωθημένη –πρόσθετη- αξιολόγηση και επιβεβαίωση –επικύρωση), αν είχες θέσει ερωτηματικά, αλλά και σε απλές αμφιβολίες (αν και δυστυχώς πολλοί Γ.Γ. τους στέλνουν όλους, αλλά αυτό δεν είναι τις παρούσης).

Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την «καρδιολογική εκτίμηση» που συνηθίζουμε να επικαλούμαστε για άλλοθι.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν εστίασα σε αυτά τα θέματα τις ερωτήσεις, αλλά σε 2 σημεία, 1ον: Πόσο δεοντολογικό είναι αυτού του είδους η απάντηση και 2ον: Πόσο νομιμοποιείσαι να αποδεχτείς ως «φυσιολογικό» ένα τέτοιο US και γνωμάτευση.

(Γιατί αν πάμε «στεγνά» με τα λεγόμενα της American Heart Association -και όχι μόνο- τότε είμαστε εντάξει. Ο “specialist” απεφάνθη.
Είμαστε όμως? ? ?)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 21 Φεβρουαρίου 2009, 01:43:02
Όντως, η εικόνα του αποτελέσματος δεν είναι και τόσο πειστική. Πολύ ορθά, θα περίμενε κανείς να περιέχει αποτελέσματα και όχι κ.φ. και ε.φ.ο.

Φαντάζομαι, μια λύση θα ήταν η παραπομπή σε άλλο συνάδελφο και η συζήτηση μαζί του για τις ενστάσεις που έχουμε.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 21 Φεβρουαρίου 2009, 02:19:45
Όσο αφορά στο πρώτο σας ερώτημα, όλοι εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην προχειρότητα και στην έλλειψη συγκεκριμένων μετρήσεων.
Όσο για το δεύτερο, θα συμφωνήσω με "πρώτη και καλύτερη" ότι προφανώς θα πρέπει να παραπέμψετε αλλού για να είστε σίγουρος ότι έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στην εξέταση. Εγώ πάντως θα επικοινωνούσα και με τον προηγούμενο καρδιολόγο για να τον ρωτήσω αν αυτή είναι η συνήθης πρακτική του. Προφανώς δεν μπορεί εκ των υστέρων να σας δώσει συγκεκριμένες τιμές μετρούμενων μεγεθών γιατί αυτό γίνεται μόνο κατά την ώρα διενέργειας του υπερήχου, αλλά σίγουρα μπορεί να καταλάβει ότι δε θα ξαναπαραπέμψετε ασθενή...
Αν υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε κλινική εξέταση φυσιολογική, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό φυσιολογικό, ένα φυσιολογικό ΗΚΓ και έναν υπέρηχο σαν αυτόν που σας έστειλε ο συνάδελφος, πιστεύω ότι νομιμοποιούμαστε -νομικά- να δώσουμε τη βεβαίωση.
Σε περίπτωση ύπαρξης ΚΑ νόσου που δε διαγνώσθηκε κατά το screening, προκύπτει νομική ευθύνη για τον γιατρό αν τεκμηριωθεί ότι αφενός παρέκλινε απ' τη συνήθη ή αποδεκτή ιατρική πρακτική στα πλαίσια της ειδικότητάς του και ότι αφετέρου, η σωστή χρήση των ενδεικνυόμενων διαγνωστικών κριτηρίων θα μππορούσε να αποκαλύψει την υποκείμενη παθολογία προτού συμβεί η βλάβη ή ο θάνατος (American Heart Association:"Malpractice liability for failure to discover latent, asymptomatic cardiovascular disease requires proof that the physician deviated from customary or accepted medical practice in his or her specialty while performing screening and furthermore that proper utilization of appropriate diagnostic criteria would likely have disclosed the underlying medical condition before injury or death occurred.")
Εφόσον καλύψαμε ευσυνείδητα το πεδίο που ανήκει στην ειδικότητά μας και χρησιμοποιήσαμε το αποτέλεσμα από εξέταση που έπρεπε να γίνει από άλλη ειδικότητα, δε νομίζω ότι -νομικά- προκύπτει οποιαδήποτε απόδειξη κακής άσκησης επαγγέλματος.

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 22 Φεβρουαρίου 2009, 20:02:45
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εφόσον καλύψαμε ευσυνείδητα το πεδίο που ανήκει στην ειδικότητά μας και χρησιμοποιήσαμε το αποτέλεσμα από εξέταση που έπρεπε να γίνει από άλλη ειδικότητα, δε νομίζω ότι -νομικά- προκύπτει οποιαδήποτε απόδειξη κακής άσκησης επαγγέλματος.

Τώρα είμαστε στο θέμα μας φίλε orfeo.
Συμφωνώ ότι με «επιστημονικά κριτήρια» έτσι είναι.
Πιστεύετε όμως (εσύ και οι άλλοι συνομιλούντες) ότι έτσι είναι και με τα κριτήρια του δικαστή? Αυτό είναι ένα ερώτημα.

Σε 2 μήνες γίνεται ένα δικαστήριο (εφετείο) όπου πρωτόδικα δικάστηκε συνάδελφος που υιοθέτησε «Κ.Φ. υπέρηχο» που όμως, πώς ήταν Κ.Φ. και το παιδί πέθανε σε 2 μήνες και στη νεκροτομή είχε μία καρδιά διπλάσια του αναμενόμενου?

(Δεν θα το αναλύσω όμως τώρα, περιμένοντας τη δίκη. Το θέτω όμως για να πώ: Μπορεί να σκέφτεται αλλιώς η δικαιοσύνη? Αυτό πρέπει -και αν ναι, πόσο- να μας επηρεάζει στο πώς θα ενεργήσουμε?
Εξ’ άλλου το περιστατικό δεν το έβαλα εδώ για να πούμε αν έκανα καλά ή κακά (ούτε ήταν δικό μου περιστατικό), αλλά για να προβληματιστούμε με την πολυπλοκότητα του θέματος και την επιπολαιότητα και έλλειψη δεοντολογίας κάποιων μας συναδέλφων.)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 22 Φεβρουαρίου 2009, 21:02:32
Πραγματικά, το περιστατικό είναι πολύ διδακτικό. Και αν μου επιτρέπετε, καταδεικνύει την ανεπάρκεια συγκεκριμένων οδηγιών και πρωτοκόλλων στην καθημερινή πράξη. Μόνο με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής και ο ιατρός είναι προστατευμένοι. Και η σχέση τους γίνεται πιο καθαρή.

Συνήθως, η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η ιατρική είναι περισσότερο η δυνατότητα να "μυριστείς" τα περιστατικά. Και όσο πιο καλά "μυρίζεις", τόσο πιο καλός ιατρός είσαι. Σε μια, όμως, ιατρική πράξη που ακολουθείς πρωτόκολλα, δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Και ο ασθενής είναι πιο προστατευμένος, αφού η δυνατότητα να "μυρίζεις" είναι κάτι πολύ σχετικό και μη ελέγξιμο. 
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 22 Φεβρουαρίου 2009, 23:40:08
Το
Παράθεση
Εφόσον καλύψαμε ευσυνείδητα το πεδίο που ανήκει στην ειδικότητά μας και χρησιμοποιήσαμε το αποτέλεσμα από εξέταση που έπρεπε να γίνει από άλλη ειδικότητα, δε νομίζω ότι -νομικά- προκύπτει οποιαδήποτε απόδειξη κακής άσκησης επαγγέλματος.
ίσχυε για το υποθετικό σενάριο που είχαμε φυσιολογικά ευρήματα σε όλα όσα μπορούσαμε εμείς να ελέγξουμε. Όπως και προγενέστερα υποστήριξα,
Παράθεση
Ακόμα κι αν μου έστελνε υπερηχογράφημα με αναλυτικά και φυσιολογικά αποτελέσματα των μετρήσεών του, δε θα έδινα βεβαίωση σε παιδί με παθολογικό -όσο μπορώ να κρίνω- ΗΚΓ
διότι είναι γνωστό ότι νόσοι που επηρεάζουν το ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς, επηρεάζουν πρώτα το ΗΚΓ και αργότερα τον U/S. Στην περίπτωση του περιστατικού που τέθηκε, δεν ξέρω κατά πόσο λήφθηκε αυτό υπ' όψιν. Εάν αποδειχθεί ότι όντως δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση νόσου στο ΗΚΓ και στη φυσική εξέταση η ευθύνη νομικά -και όχι απλώς επιστημονικά- δεν βαραίνει το γενικό γιατρό σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΑΗΑ. Φυσικά, προκύπτει το ζήτημα του ποιος είναι ο επιστημονικός σύμβουλος -ή όπως αλλιώς λέγεται- του δικαστηρίου πάνω στα ιατρικά θέματα. Καλώς ή κακώς, οι δικαστές δεν κατέχουν τόσο εξειδικευμένες πληροφορίες σε θέματα ιατρικής ευθύνης από μόνοι τους. Πιστεύω ότι είναι μαχητή η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση -αν φυσικά ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.
Όσο για την "όσφρηση" όσο αφορά τα ιατρικά περιστατικά, η άποψή μου είναι ότι την επικαλούνται όσοι έχουν καιρό να ασχοληθούν με το επιστημονικό κομμάτι της ιατρικής τέχνης. Αυτοί, πού αλλού να βασιστούν αν όχι στον μέσο όρο των περιστατικών που έχουν ήδη δει; Γιατί, τελικά, στις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες μας βασίζεται η "μυρωδιά" που αποπνέει κάθε νέο περιστατικό. Αν όμως συνυπολογίσουμε ότι συνήθως έχουμε εμπειρία αυτών που συνήθως συμβαίνουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε και κάποιο περιθώριο στο αναπάντεχο και εν τέλει να μην φερόμαστε αλαζονικά, ιδίως όταν διακυβεύονται ζωές.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 23 Φεβρουαρίου 2009, 17:37:58
Μου φαίνεται ότι ο κ. Μιχάλης σας έφτιαξε μια παγίδα..... και είμαι σίγουρος ότι πολλοί δεν θα αγαπήσουν την εμπλοκή μου....

Το δικαστήριο φωνάζει πάντα εμπειρογνώμονες όχι να πουν τι θα έκαναν απλά με το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και δύο άλλα πράγματα:
α) ποια είναι η κοινή πρακτική που είναι αποδεχτή σαν state of the art
β) Εάν υπάρχουν υποψίες ότι κάτι μπορεί να μην είναι φυσιολογικό.

Και τα παραπάνω όχι στο ΗΠΑ, Αγγλία, Ζιμπάμπουε, Κίνα αλλά στην Ελλάδα.

Ξεκινάνε ανάποδα:
Υπάρχει υποψία; Δεν δίνεις γνωμάτευση ότι δύναται μέχρι να είσαι "απόλυτα σίγουρος ότι δύναται".... μα.. μα.. ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ
Για τους δικαστικούς δεν υπάρχουν νόμοι με πιθανότητες ή άλλα όμορφα. Είναι μαύρο ή άσπρο. Υπάρχει υποψία. Δεν δίνεις. Τελεία.

και πάμε στο δεύτερο:
"Τι είσαι εσύ παλικάρι ή κοπελιά; Γενικός Ιατρός; αααα.... Τι λένε τα επιστημονικά σας όργανα για αυτό το θέμα; Ποιο αλγόριθμο έχετε;"
Αυτό είναι το (α) που λέμε παραπάνω, "κοινή πρακτική", "state of the art".... Και εδώ αρχίζει το παραμύθι:
Τους εξηγείς ότι η μόνη επιστημονική εταιρεία στην Ελλάδα δεν έχει οδηγίες για το πως να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο περιστατικό αλλά έχει άποψη φιλοσοφική για το τι είναι πένθιμος παιάνας.... ή εδώ κόσμε το καλό συνέδριο-συμπόσιο γιατί στο τάδε κλινικό φροντιστηριο λένε πως ο γενικός ιατρός αντιμετωπίζει την τάδε νόσο του λαού και άλλες αμπελοφιλοσοφίες...
Και η απάντηση του δικαστηρίου θα είναι ότι δεν ήταν δουλειά σου το συγκεκριμένο περιστατικό και έπρεπε να το στείλεις σε καρδιολόγο να δώσει αυτός την γνωμάτευση εάν έπρεπε να δοθεί.

Οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των άλλων ειδικοτήτων δεν μετράνε σε σένα γιατί για τους δικαστές η εκπαίδευση που έχεις λάβει δεν είναι για τη δική τους ειδικότητα.

Συνεπώς, μέχρι να υπάρχει μια σοβαρή επιστημονική εταιρεία στην ειδικότητα μας που να καθίσει κάτω και να παράγει έργο σε αυτό τον τομέα, η μόνη νομικά ασφαλής λύση σε όποια υποψία είναι η παραπομπή σε ειδικό για να αναλάβει το περιστατικό.

Ότι εξέταση και να παραγγείλετε, ότι αποτέλεσμα και να λάβετε, είναι βοηθητικό της επαγγελματικής σας σκέψης και η όποια απόφαση βαρύνει αποκλειστικά τον υπογράφων τη γνωμάτευση στην ειδικότητα μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γι’ αυτούς τους λόγους δεν εστίασα σε αυτά τα θέματα τις ερωτήσεις, αλλά σε 2 σημεία, 1ον: Πόσο δεοντολογικό είναι αυτού του είδους η απάντηση και 2ον: Πόσο νομιμοποιείσαι να αποδεχτείς ως «φυσιολογικό» ένα τέτοιο US και γνωμάτευση.
Πιθανές απαντήσεις:
α) Ο καρδιολόγος είναι παλαιός, ξέρει τους κανόνες του "παιχνιδιου" στην Ελλάδα, και γιατί να αφήσει τον γενικό ιατρό να του φάει τον "πελάτη";
β) Είναι μια εξέταση που την αξιολογείτε για να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

Επι τη ευκαιρία:
Ο καρδιολογικός υπέρηχος, τι ευαισθησία και τι ειδικότητα έχει;;;;  για να αρχίσουμε από τα εύκολα
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: flone στις 27 Φεβρουαρίου 2009, 15:18:20
Συνάντηση Υπουργού ΥΚΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σ. Πιλάβιο & τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Γ.Οικονομίδη

"Σήμερα, αποφασίσαμε από κοινού να προχωρήσουμε καταρχήν σε μία διευρυμένη συνεργασία με τη συμμετοχή και συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, έτσι ώστε να προβούμε, το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στις προσεχείς δεκαπέντε ημέρες, στη σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα έχει σκοπό τη θέση σε εφαρμογή, ενός προγράμματος πρόληψης για τους νέους αθλητές και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Με άλλα λόγια, αυτή η κοινή πρωτοβουλία, θα οδηγήσει σε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Στο να σώζονται ζωές νέων ανθρώπων. Κάτι που δυστυχώς, δεν γινόταν στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια είχαμε και πολλά θύματα."

Από www.avramopoulos.gr ("Πρόσφατες Δραστηριότητες")

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 4 Μαρτίου 2009, 15:02:35
Μια γνωμάτευση για 20χρονο αθλητή τoυ χάντμπολ:
http://www.zougla.gr/news.php?id=27205
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Απριλίου 2009, 13:45:57
Μια γνωμάτευση για άθληση σε Γυμναστήριο από ...τον Ευαγγελισμό:
http://troktiko.blogspot.com/2009/04/40.html
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: orfeo στις 2 Απριλίου 2009, 13:59:21
40 μέρες για ραντεβού για καρδιογράφημα και βεβαίωση για άθληση σε 3βάθμιο νοσοκομείο...
Λίγο το βρίσκω. Θα μπορούσε να είναι και 3 μήνες. Με όλα τα άλλα προβλήματα στο χώρο της υγείας, αυτό βρήκαν για να σοκαριστούν;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Ιουνίου 2009, 15:11:13
Εγκύκλιος του ΙΚΑ προς τους καρδιολόγους και οφθαλμιάτρους του ιδρύματος να εξετάζουν μαθητές Δημοτικού εκτός ραντεβού:

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G32_932_29-5-2009.pdf
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Ιουνίου 2009, 00:06:31
Αίσιο τέλος σε καρδιακό επεισόδιο ποδοσφαιριστή:
http://www.zougla.gr/news.php?id=46070
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 23 Οκτωβρίου 2009, 19:28:18
Αιφνίδιος θάνατος 16χρονου αθλητή στις Σέρρες:

Σε ανακοπή -και όχι τραυματισμό- οφείλεται τελικά ο θάνατος του 16χρονου αθλητή στις Σέρρες.

Η νεκροτομή απέδειξε πως πρώτα υπέστη ανακοπή, έχασε τις αισθήσεις και έπεσε κάνοντας όλους να πιστέψουν ότι γλίστρησε και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Σε ανακοπή και όχι σε πτώση οφείλεται, τελικά, ο θάνατος του 16χρονου μπασκετμπολίστα του Πανσερραϊκού που άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια του κλειστού Αθλητικού Κέντρου Ομόνοιας!

Η νεκροτομή η οποία διενεργήθηκε σήμερα απέδειξε ότι το άτυχο παιδί υπέστη...ξαφνικά καρδιακό επεισόδιο και έχασε τις αισθήσεις του με αποτέλεσμα να πέσει έξω από τα αποδυτήρια, κάνοντας όλους να πιστέψουν ότι γλίστρησε και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι…
Το περίεργο είναι ότι ο 16χρονος αθλητής είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που όμως δεν είχαν δείξει ότι αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα υγείας!
Η επέμβαση του ΕΚΑΒ ήταν άμεση, ωστόσο ο άτυχος έφηβος κατέληξε πριν τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σερρών Γιώργος Γούνας, το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί αν το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε ήταν εφοδιασμένο με απινιδωτή. Όμως, η σωτήρια σε άλλες περιπτώσεις συσκευή δεν υπήρχε.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/16.html
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 23 Οκτωβρίου 2009, 21:47:06
Παράθεση
Το περίεργο είναι ότι ο 16χρονος αθλητής είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που όμως δεν είχαν δείξει ότι αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα υγείας!
Μήπως το περίεργο θα ήταν ο 16χρονος αθλητής να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που να είχαν δείξει ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας;



Παράθεση
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σερρών Γιώργος Γούνας, το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί αν το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε ήταν εφοδιασμένο με απινιδωτή. Όμως, η σωτήρια σε άλλες περιπτώσεις συσκευή δεν υπήρχε.

Έτσι! Έτσι! Αξιόπιστες δηλώσεις!
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Οκτωβρίου 2009, 23:29:21
Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια:
http://www.infoserres.gr/serres/index.php?option=com_content&view=article&id=1533&catid=1533

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμος απευθύνθηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο  προς εξασφάλιση δωρεάν ιατρού, και όταν πήρε την απάντηση να απευθυνθεί στον Ιατρικό Σύλλογο δεν το έπραξε (όπως δείχνουν τα γεγονότα).


Το 2008 ο τότε πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Σερρών Μ. Σ., επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο, ζητώντας παρουσία γιατρού στα Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα.
Στις 2 Οκτωβρίου 2008, έγγραφό του προς τον τότε διοικητή του νοσοκομείου Σερρών, ζητάει την παρουσία γιατρού στα γήπεδα. «Προκειμένου  να διασφαλισθεί η σωματική ακεραιότητα των εκατοντάδων αθλητών και αθλητριών ηλικίας τεσσάρων έως εξηντα τεσσάρων ετών που καθημερινά χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις μας για την άθλησή τους (…) ζητάμε να μας διαθέτετε από Δευτέρα  έως και Σάββατο για τουλάχιστον πέντε ώρες ημερησίως ιατρό ή νοσηλευτικό προσωπικό(…) ανέφερε στην αίτηση του.
Η απάντηση του νοσοκομείου : «Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή λόγω των αυξημένων αναγκών του νοσοκομείου, προτείνουμε για την ικανοποίηση του αιτήματός σας να απευθυνθείτε στον Ιατρικό Σύλλογο». Την απάντηση υπογράφει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Θ. Τ.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Νοεμβρίου 2009, 16:48:33
Η οπτική γωνία της κοινής γνώμης:
http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_5137.html
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Νοεμβρίου 2009, 14:50:04
Καθώς οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών έχουν πυκνώσει πάρα πολύ μετά και τη σημερινή απώλεια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Αντόνιο Ντε Νίγκρις (http://www.sport24.gr/html/ent/906/ent.327906.asp), αισθάνομαι υποχρεωμένος να διακόψω την ενημέρωση του παρόντος thread για παρόμοια συμβάματα.

Συμπερασματικά μόνο, θα κατέληγα στα παρακάτω:
1. Οι αιφνίδιοι θάνατοι νέων αθλητών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
2. Ο ιατρός δεν δύναται πάντοτε να τους προβλέψει με επιτυχία.
3. Η Πολιτεία δεν νομιμοποιείται να καθιστά τον ιατρό υπόλογο για τυχαία, μη προβλέψιμα συμβάματα.
Τίτλος: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο... Η τέλεια διατύπωσ
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Μαρτίου 2010, 07:47:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ο   μαθητής ……….… μπορεί να παρακολουθήσει σχολικές γυμναστικές δραστηριότητες.
Ημερομηνία
Ο/Η ιατρός

Η καλύτερη διατύπωση, έρχεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία:

"Σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ο  μαθητής ………… μπορεί να συμμετέχει σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, ανάλογες προς την ηλικία και τις δυνατότητές του."

Πώς σας φαίνεται;

Και σε πιό κυριλέ μορφή:

Σύμφωνα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση, και με την επιφύλαξη των περιορισμών που ισχύουν για την ειδικότητα και ευαισθησία των μεθόδων αυτών, δεν συντρέχει κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή εμφανής λόγος αποχής του/της μαθητ...  ............................... από σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, ανάλογες προς την ηλικία και τις δυνατότητές του/της.

Αγγίζει την τελειότητα;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: KERASIDISN στις 13 Μαρτίου 2010, 09:44:40
Η πρώτη μου φαίνεται καλύτερη .
Στη δεύτερη οι επιφυλάξεις είναι ο αδύνατος κρίκος .
Αν τις είχες , θα σε ρωτήσουν , γιατί δεν απευθύνθηκες ή παρέπεμψες το παιδί στον κατάλληλο ιατρό  ;
Το θέμα είναι μη σου τύχη .
Μετά , όλοι θα σε βλέπουν ελέφαντα , και άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι …
Η Ελληνική παιδιατρική Εταιρία (και όχι μόνο αυτή) δεν έχουν χρόνο να εκδώσουν κατευθυντήριες οδηγίες…
Η τουλάχιστον να μεταφράσουν και να υιοθετήσουν τις ξενόγλωσσες .
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από παιδίατρο (του ΙΚΑ)
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Οκτωβρίου 2010, 09:19:33
Γιατί πληρώνουμε το ΙΚΑ; (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_7605.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 1 Οκτωβρίου 2010, 11:51:23
Παράθεση
Έχω 3 παιδιά τα οποία φοιτούν σε δημόσιο δημοτικό σχολείο. Σε κάθε παιδί δόθηκε ένα ατομικό δελτίο υγείας που θα πρέπει να το συμπληρώσει ο παιδίατρος και να επιστραφεί στο σχολείο. Έκλεισα και εγώ λοιπόν ραντεβού στην παιδίατρο του ΙΚΑ γιατί δεν μου περισσεύουν 150 ευρώ, και πήγα. Η παιδίατρος μου είπε ότι απαγορεύεται να το δίνουν οι παιδίατροι του ΙΚΑ και αν θέλω να πάω από το ιατρείο της. Τοιχοκολλημένη στην είσοδο όμως ήταν ήταν μια ανακοίνωση που έλεγε για πιστοποιητικά σχολείου κατόπιν ραντεβού με τον αρμόδιο ιατρό. Ρώτησα στη γραμματεία και μου είπαν ό,τι σας έχει πει η γιατρός σας.
Μπορεί κάποιος να μου πει τι ισχύει; Αν όντως δε δίνει το ΙΚΑ γιατί το κατάργησε; Γιατί παλιά οι παιδίατροι έδιναν. Αν είναι τακτική της συγκεκριμένης παιδιάτρου θα δει το όνομά της δημοσιευμένο.Και τέλος αν κάποιος ξέρει να μου πει πού μπορώ να το συμπληρώσω δωρεάν θα το εκτιμούσα πολύ!

Το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή είναι υποχρέωση των ιατρών των δημοσίων δομών υγείας (περιλαμβάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία) να το συμπληρώνουν. Το συγκεκριμένο δελτίο καλύπτει και τους σχολικούς αγώνες που γίνονται στα πλαίσια της λειτουργίας του σχολείου.

ΔΕΝ είναι υποχρέωση όμως η έκδοση των λοιπόν δελτίων υγείας για διάφορους αγώνες και άλλα γυμναστήριο, κλπ τουλάχιστον για τους τους ιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι υποχρέωση σε τακτικά ραντεβού των δημοσίων δομών υγείας πλην των ασφαλιστικών ταμείων.

υποχρέωση = υποχρέωση εξέτασης του ασθενή και καταγραφής του αποτελέσματος. Είναι απόλυτα σύννομο να γράψεις "Δεν δύναται να γυμνάζεται" σε ένα ατομικό δελτίο υγείας όταν ο ασθενής δύναται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Οκτωβρίου 2010, 13:01:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή είναι υποχρέωση των ιατρών των δημοσίων δομών υγείας (περιλαμβάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία) να το συμπληρώνουν. Το συγκεκριμένο δελτίο καλύπτει και τους σχολικούς αγώνες που γίνονται στα πλαίσια της λειτουργίας του σχολείου.


Σ' αυτό το σημείο έχω αντίθετη άποψη και εμπειρία Δημήτρη.
Στους μαθητικούς αγώνες στα πλαίσια σχολείων εκδίδεται η μαθητική αθλητική ταυτότητα που αναφέρει τα στοιχεία του μαθητή και το άθλημα που θα πάρει μέρος και θέλει ξανά υπογραφή από γιατρό.
Μάλιστα έχω προσωπική εμπειρία γιατί όταν μου έφερε ο γιος μου κάποτε να υπογράψω τη συγκεκριμένη αθλητική ταυτότητα υπέγραψα πάνω (ως γονιός) ότι δεν χρειάζεται υπογραφή γιατρού αφού καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας (ΑΔΥ)που αναφέρει η περίπτωση της κυρίας.
Με πήραν τηλέφωνα από το σχολείο, από τη διεύθυνση φυσικής αγωγής και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (τότε ήταν στο δημοτικό) να μου πουν ότι δεν έχω δίκιο με την αιτιολόγηση ότι ναι μεν  οι αγώνες είναι μεταξύ σχολείων, ναι μεν χαρακτηρίζονται σχολικοί αλλά δεν είναι σχολική δραστηριότητα όπως γράφει το ΑΔΥ στο τέλος "Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες;"
Πιάσε τ' αυγό και κούρευτο.
Μάλιστα κάπου είχε αναφερθεί παλιότερα στο φόρουμ. Μάλιστα είχα βρει και τη σχετική νομολογία που δικαίωνε τους εκπαιδευτικούς. Θα ψάξω και θα το παραθέσω.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 1 Οκτωβρίου 2010, 13:07:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή είναι υποχρέωση των ιατρών των δημοσίων δομών υγείας (περιλαμβάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία) να το συμπληρώνουν. Το συγκεκριμένο δελτίο καλύπτει και τους σχολικούς αγώνες που γίνονται στα πλαίσια της λειτουργίας του σχολείου.


Σ' αυτό το σημείο έχω αντίθετη άποψη και εμπειρία Δημήτρη.
Στους μαθητικούς αγώνες στα πλαίσια σχολείων εκδίδεται η μαθητική αθλητική ταυτότητα που αναφέρει τα στοιχεία του μαθητή και το άθλημα που θα πάρει μέρος και θέλει ξανά υπογραφή από γιατρό.
Μάλιστα έχω προσωπική εμπειρία γιατί όταν μου έφερε ο γιος μου κάποτε να υπογράψω τη συγκεκριμένη αθλητική ταυτότητα υπέγραψα πάνω (ως γονιός) ότι δεν χρειάζεται υπογραφή γιατρού αφού καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας (ΑΔΥ)που αναφέρει η περίπτωση της κυρίας.
Με πήραν τηλέφωνα από το σχολείο, από τη διεύθυνση φυσικής αγωγής και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (τότε ήταν στο δημοτικό) να μου πουν ότι δεν έχω δίκιο με την αιτιολόγηση ότι ναι μεν  οι αγώνες είναι μεταξύ σχολείων, ναι μεν χαρακτηρίζονται σχολικοί αλλά δεν είναι σχολική δραστηριότητα όπως γράφει το ΑΔΥ στο τέλος "Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες;"
Πιάσε τ' αυγό και κούρευτο.
Μάλιστα κάπου είχε αναφερθεί παλιότερα στο φόρουμ. Θα ψάξω και θα το παραθέσω.
Επισήμως δεν ήταν σχολικοί αγώνες. Οι γυμναστές το συνηθίζουν αυτό σε συνεργασία με διάφορους "παράγοντες"...
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Οκτωβρίου 2010, 13:41:28
Αγώνες μεταξύ σχολείων κανονικότατοι και μάλιστα σε ώρες σχολείου!
Πως δικαιολογείται η "απουσία" των μαθητών από το σχολείο τους με τη συνοδεία του γυμναστή αλλά και δασκάλων/καθηγητών;
Υπό τη διοργάνωση του γραφείου φυσικής αγωγής και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης.
Τόσο σε ομαδικά όσο και ατομικά αθλήματα.
Δεν σας έχει τύχει να σας προσκομίσουν προς υπογραφή μαθητική αθλητική ταυτότητα;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 1 Οκτωβρίου 2010, 22:58:20
Δεν είναι στα πλαίσια της "σχολικής Γυμναστικής". Είναι πραγματικοί αθλητικοί αγώνες με πρωτοβουλία και συνεργασία σχολείων και με την εποπτεία της αντίστοιχης Δ/σης εκπαίδευσης. Μόνο που οι αθλητές είναι μαθητές.
Γι' αυτό, καλώς ζητείται αθλητική ταυτότητα, όπως για κάθε αθλητή.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 2 Οκτωβρίου 2010, 00:02:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι στα πλαίσια της "σχολικής Γυμναστικής". Είναι πραγματικοί αθλητικοί αγώνες με πρωτοβουλία και συνεργασία σχολείων και με την εποπτεία της αντίστοιχης Δ/σης εκπαίδευσης. Μόνο που οι αθλητές είναι μαθητές.
Γι' αυτό, καλώς ζητείται αθλητική ταυτότητα, όπως για κάθε αθλητή.


Το Ατομικό Δελτίο Υγείας υπογράφεται στην Α', Γ' και Ε' Δημοτικού καθώς και στην Α' Γυμνασίου και Α' Λυκείου και έχει ισχύ για όλο το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νεότερου (ή αν προκύψει πρόβλημα υγείας στο ενδιάμεσο) καταλήγει όπως ανέφερα παραπάνω: "Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες;"
Αν οι αγώνες μεταξύ σχολείων σε ομαδικά αθλήματα και οι αγώνες μεταξύ μαθητών σχολείων σε ατομικά αθλήματα (σε ώρες σχολείου επαναλαμβάνω) δεν είναι σχολικές δραστηριότητες, τότε τι είναι; (Ρητορικό ερώτημα)
Εν κατακλείδι, για την έκδοση μαθητικής αθλητικής ταυτότητας νέα καταβολή επίσκεψης αν πάνε σε ιδιώτη ιατρό ή/και απώλεια εργατοωρών για τους συνοδεύοντες γονείς.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: D-Michalis στις 2 Οκτωβρίου 2010, 23:24:01
"...όλες τις σχολικές δραστηριότητες..." αναφέρεται στις δραστηριότητες της "γυμναστικής" που περιλαμβάνεται στο ωριαίο πρόγραμμα.
Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύσσουν τ σχολεία (ποιητικές βραδιές, εκδρομές, αθλητικές διοργανώσεις, ...) δεν είναι σχολικές δραστηριότητες με την έννοια των σταθερών δραστηριοτήτων του σχολείου, αλλά "πρόσθετες δράσεις".
Το ξαναλέω: καλώς απαιτείται άλλο έγγραφο, δηλαδή η αθλητική ταυτότητα.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 3 Οκτωβρίου 2010, 12:02:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"...όλες τις σχολικές δραστηριότητες..." αναφέρεται στις δραστηριότητες της "γυμναστικής" που περιλαμβάνεται στο ωριαίο πρόγραμμα.
Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύσσουν τ σχολεία (ποιητικές βραδιές, εκδρομές, αθλητικές διοργανώσεις, ...) δεν είναι σχολικές δραστηριότητες με την έννοια των σταθερών δραστηριοτήτων του σχολείου, αλλά "πρόσθετες δράσεις".
Το ξαναλέω: καλώς απαιτείται άλλο έγγραφο, δηλαδή η αθλητική ταυτότητα.

Αν "όλες οι σχολικές δραστηριότητες" αναφέρονται στο μάθημα της γυμναστικής τότε θα μπορούσε να γράφει το έντυπο "Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει μέρος στο μάθημα της γυμναστικής;"
Δεν είναι λογικό;
Προφανώς ο συντάκτης θέλει να καλύψει τον ...... του με γενικότερη διατύπωση αφήνοντας ακάλυπτο τον ....... του γιατρού. (το σεντόνι που λέγαμε παλιότερα με το διακομιστή που δεν φτάνει να καλύψει τους ...... και των δύο. Τραβάει ο ένας από τη μια μεριά, μένει ακάλυπτος ο άλλος....)
Ποιες είναι λοιπόν "όλες οι σχολικές δραστηριότητες";
Δεν θυμάμαι να ζητείται ιατρική γνωμάτευση για συμμετοχή μαθητών σε εκδρομές, περιπάτους, θεατρικές εκδηλώσεις κλπ
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Ιανουαρίου 2011, 23:52:41
Καρδιακό επεισόδιο υπέστη 32χρονος ποδοσφαιριστής (http://www.newsbomb.gr/sports/story/kardiako-epeisodio-ypesth-32chronos-podosfairisths)

Δημοσίευση 22/01/2011

Σοκ έχει προκαλέσει στην ποδοσφαιρική κοινωνία της Λαμίας το περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στον αγώνα μεταξύ Κομποτάδων- Αταλάντης.
Ο 32χρονος Δημήτρης Κουτσιάφτης στο 41ο λεπτό ζήτησε από τον προπονητή του αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κόουτς θέλω αλλαγή, δε μπορώ να αναπνεύσω..."

Αμέσως μετά την αλλαγή ο ποδοσφαιριστής κάθισε στον πάγκο, όπου σύμφωνα με το LamiaReport είπε στους συμπαίκτες του, ότι τον πονάει το στομάχι του και ότι αισθάνεται δυσφορία. Στη συνέχεια του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται σε καταστολή, στην εντατική μονάδα της Καρδιολογικής πτέρυγας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο γήπεδο των Κομποτάδων δεν υπήρχε γιατρός για τον αγώνα! Ακούς εκεί!
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, 14:52:55
Πήρε εξιτήριο ο Χρήστος Κόντης (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=371243&cid=10)

Από το βράδυ της περασμένης εβδομάδας ο Χρήστος Κόντης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Λευκωσίας, έπειτα από το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Ο 35χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός σήμερα πήρε εξιτήριο, όμως όλα δείχνουν ότι δεν θα επιστρέψει στην ενεργό δράση.

«Σας ευχαριστώ όλους θερμά στην Κύπρο και στην Ελλάδα για το ενδιαφέρον, την αγάπη σας, τη στήριξη, τις ευχές και τις προσευχές σας» τόνισε ο Κόντης μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΟΕΛ.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 17 Μαρτίου 2012, 21:05:04
Κατέρρευσε ο Μουάμπα (http://www.zougla.gr/sports/article/katerefse-o-mouampa) (zougla.gr)

Σοκ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ανάμεσα στην Τότεναμ και τη Μπόλτον ο Φαμπρίς Μουάμπα κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και το ιατρικό επιτελείο των «τρότερς» με ανανήψεις προσπαθούσε να τον επαναφέρει. Ο διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια…

O Mουάμπα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Nα σημειωθεί ότι ο ποδοσφαιριστής της Μπόλτον είναι μόλις 23 ετών και έχει γεννηθεί στην Κινσάσα του Κογκό. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις «μικρές» εθνικές της Αγγλίας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο ξεκίνησε την καριέρα του στην Άρσεναλ και έχει αγωνιστεί εκτός από τη Μπόλτον και στη Μπέρμιγχαμ.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Zachariadis στις 18 Μαρτίου 2012, 12:37:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κατέρρευσε ο Μουάμπα (http://www.zougla.gr/sports/article/katerefse-o-mouampa) (zougla.gr)

Σοκ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ανάμεσα στην Τότεναμ και τη Μπόλτον ο Φαμπρίς Μουάμπα κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και το ιατρικό επιτελείο των «τρότερς» με ανανήψεις προσπαθούσε να τον επαναφέρει. Ο διαιτητής Χάουαρντ Γουέμπ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια…

O Mουάμπα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Nα σημειωθεί ότι ο ποδοσφαιριστής της Μπόλτον είναι μόλις 23 ετών και έχει γεννηθεί στην Κινσάσα του Κογκό. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις «μικρές» εθνικές της Αγγλίας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο ξεκίνησε την καριέρα του στην Άρσεναλ και έχει αγωνιστεί εκτός από τη Μπόλτον και στη Μπέρμιγχαμ.


Αμφεταμίνες ;....Κόκα ;....ή HOCM ; ιδού η απορία.

Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 25 Μαρτίου 2012, 21:00:32
Θρήνος στην Ιταλία - Παγκόσμια συγκίνηση (http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=134002&catID=11)
25/3/2012

Σοκ έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο βόλεϊ ο θάνατος του Βίγκορ Μποβολέντα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα Κυριακής (25/3) σε ηλικία 37 ετών.

Ο Ιταλός παίκτης αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την διάρκεια του αγώνα της ομάδας του Φορλί, με την Ματσεράτα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο 37χρονος παίκτης υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.Ο Βίκτορ Μποβολέντα, είχε αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου το 2005 στην Ιαπωνία και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Απριλίου 2012, 20:49:11
Ο Μοροζίνι της Λιβόρνο πέθανε εν ώρα αγώνα

Ένα τραγικό γεγονός έλαβε χώρα στο γήπεδο της Πεσκάρα και οδήγησε στην αναβολή όλης της αγωνιστικής δράσης στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ιταλίας. Ειδικότερα, ο Πιερμάριο Μοροζίνι της Λιβόρνο κατέρρευσε την ώρα του αγώνα της ομάδας του με τη γηπεδούχο Πεσκάρα για τη Β' κατηγορία του πρωταθλήματος Ιταλίας και άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.

Ήταν το 31ο λεπτό της αναμέτρησης στο «Stadio Adriatico», όταν ο αμυντικός των φιλοξενούμενων, Πιερμάριο Μοροζίνι, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε.

Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ χρησιμοποιήθηκε και απινιδωτής από τους γιατρούς, προκειμένου να τον επαναφέρουν.

Λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Santo Spirito», αλλά ενώ βρισκόταν στο ασθενοφόρο υπέστη καρδιακή προσβολή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Όπως είναι φυσικό, ο αγώνας αναβλήθηκε, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε την αναβολή όλων των παιχνιδιών στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Serie A.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έλαβε χώρα μόλις λίγο καιρό μετά το επεισόδιο με τον Φαμπρίς Μουάμπα της Μπόλτον, ο οποίος κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας.

Ο Μοροζίνι ήταν μόλις 26 ετών Μοροζίνι και αγωνιζόταν στην Λιβόρνο δανεικός από την Ουντινέζε.

http://sports.in.gr/football/international/article/?aid=1231191466
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Nikos_med στις 17 Απριλίου 2012, 16:03:17
http://www.contra.gr/Soccer/Italy/livorno/agnwsta-ta-aitia-toy-thanatoy-toy-morozini.1736220.html  (http://www.contra.gr/Soccer/Italy/livorno/agnwsta-ta-aitia-toy-thanatoy-toy-morozini.1736220.html)
Είχαν πει για πιθανό ανεύρυσμα αρχικά. Πάντως, μιας που έχουμε δυσδιάγνωση αιτία θανάτου σε νέο άτομο, καλό θα ήταν να θυμηθούμε και το σύνδρομο Brugada που πιθανολογείται σε άγνωστη αιτία θανάτου και η διάγνωση του γίνεται καταρχάς με ένα απλό ΗΚΓ. Το κακό είναι ότι η ΗΚΓραφική του εικόνα είναι παρόμοια με τον αποκλεισμό δεξιού σκέλους...και κάποιοι αρκούνται σε αυτήν την γνωμάτευση. Το ΗΚΓ επίσης στην συγκεκριμένη περίπτωση καλό θα είναι να λαμβάνεται σε ηρεμία, γιατί η συμπαθητικοτονία μπορεί να κρύψει τις αλλοιώσεις.
http://www.brugada.org/about/about.html (http://www.brugada.org/about/about.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Zachariadis στις 17 Απριλίου 2012, 17:12:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.contra.gr/Soccer/Italy/livorno/agnwsta-ta-aitia-toy-thanatoy-toy-morozini.1736220.html  (http://www.contra.gr/Soccer/Italy/livorno/agnwsta-ta-aitia-toy-thanatoy-toy-morozini.1736220.html)
Είχαν πει για πιθανό ανεύρυσμα αρχικά. Πάντως, μιας που έχουμε δυσδιάγνωση αιτία θανάτου σε νέο άτομο, καλό θα ήταν να θυμηθούμε και το σύνδρομο Brugada που πιθανολογείται σε άγνωστη αιτία θανάτου και η διάγνωση του γίνεται καταρχάς με ένα απλό ΗΚΓ. Το κακό είναι ότι η ΗΚΓραφική του εικόνα είναι παρόμοια με τον αποκλεισμό δεξιού σκέλους...και κάποιοι αρκούνται σε αυτήν την γνωμάτευση. Το ΗΚΓ επίσης στην συγκεκριμένη περίπτωση καλό θα είναι να λαμβάνεται σε ηρεμία, γιατί η συμπαθητικοτονία μπορεί να κρύψει τις αλλοιώσεις.
http://www.brugada.org/about/about.html (http://www.brugada.org/about/about.html)


Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το ΗΚΓ τύπου Brugada που είναι απαραίτητο κριτήριο για την διάγνωση του συνδρόμου δεν θέτει απο μόνο τη διάγνωση
παρά μόνο όταν συνδυάζεται με συγκοπικό επεισόδιο ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Για την διάγνωση του συνδρόμου υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια:
Μείζονα κριτήρια
Ελάσσονα κριτήρια

Ακόμα όμως και με την εφαρμογή των παραπάνων κριτηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην τεθεί με βεβαιότητα η διάγνωση.

Ο κατάλογος καταστάσεων που συνοδέυονται δυνητικά με μεταβολές του ST στις δεξιές προκάρδιες απαγωγές όμοιες με αυτές του
συνδρόμου Brugada είναι πολλές με πιό συχνό τον αποκλεισμό δεξιού σκέλους (RBBB).
Πάντως ο τύπος 1 του ΗΚΓ/τος τύπου Brugada είναι αρκετά χαρακτηριστικός.

(http://img205.imageshack.us/img205/121/brugadaecg.jpg)

Συμπέρασμα  ;) --> Νεαρός (πολύ σπάνια Νεαρά ) με λιποθυμικό επεισόδιο και εικόνα RBBB στο ΗΚΓ---> στο Καρδιολόγο
                     -- > Δεν υπογράφουμε γνωμάτευση για γυμναστική/αθλοπαιδιές σε άτομα με ιστορικό αιφνιδίου θανάτου
                           στην οικογένεια (άγνωστης αιτίας ή καρδιακού) όταν στο ΗΚΓ έχουν εικόνα RBBB ή γενικά διαταραχή
                           επαναπόλωσης ή/και ενδοκοιλιακής αγωγιμότητας.-----------> στον Καρδιολόγο ;D





Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Απριλίου 2012, 10:18:57
Κλαίει όλη η Χαλκίδα: Νεαρός έπεσε νεκρός σε γήπεδο! (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=136278&catid=6)

Η παρέα είχε μαζευτεί για να παίξει ποδόσφαιρο - Ο αγώνας ξεκίνησε και λίγα λεπτά αργότερα, όλοι ''πάγωσαν''...
Ήταν αργά χθες το απόγευμα (26-04-2012) όταν πήγε να παίξει ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5 μαζί με τους φίλους του. Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε ο αγώνας, το άτυχο παιδί έπεσε στο χορτάρι. Επικράτησε πανικός. Οι φίλοι του πήγαν κοντά και προσπάθησαν να τον συνεφέρουν.

Σύμφωνα με το evianews.com, στο σημείο κλήθηκε γιατρός που προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή αλλά μάταια...
Μέσα σε πέντε λεπτά ασθενοφόρο μετέφερε το άτυχο παιδί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας αλλά ήταν αργά μιας και είχε ξεψυχήσει.

Οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατο του 22χρονου και ανακοίνωσαν την τραγική είδηση στους γονείς του. Όλοι όσοι τον γνώριζαν προσπαθούν να συνέλθουν από το ισχυρό σοκ που υπέστησαν και κάνουν λόγο για να ένα καλό και χαμογελαστό παιδί.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαΐου 2012, 16:37:35
Σοκ και στις πισίνες, απεβίωσε στα 26 του ο Νορβηγός Ντάλε Όεν

Ακόμα ένα χτύπημα δέχθηκε ο χώρος του αθλητισμού, καθώς η ομοσπονδία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι απεβίωσε από ανακοπή σε ηλικία μόλις 26 ετών ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. πρόσθιο, Αλεξάντερ Ντάλε Όεν.

Ο νεαρός κολυμβητής ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου το 2011 στη Σανγκάη και είχε αφιερώσει το μετάλλιό του στους 77 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τον Άντρες Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.

Ο Ντάλε Όεν ήταν η μεγάλη ελπίδα της Νορβηγίας για την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ντέμπρετσεν θα αγωνιζόταν για να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τίτλο του.

Ο 26χρονος αθλητής άφησε την τελευταία πνοή του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συμμετείχε σε προπονητικό καμπ στο Φλάγκασταφ της Αριζόνα. Τον άτυχο κολυμβητή βρήκαν αναίσθητο οι συναθλητές του στο μπάνιο του δωματίου του και παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν πλέον πολύ αργά.

http://sports.in.gr/watersports/swimming/article/?aid=1231193811
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Μαΐου 2012, 22:06:08
Νεκρός 15χρονος ποδοσφαιριστής εν ώρα προπόνησης (http://www.thestival.gr/sports/item/32727-nekros-15xronos-podosfairistis-en-zrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcebfzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwra-proponisis)

Ένας 15χρονος ποδοσφαιριστής της ομάδας Σαν Λορέντζο Καντέτε, στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, απεβίωσε χθες κατά τη διάρκεια της προπόνησης...

Ο ισπανικός σύλλογος επιβεβαίωσε το θάνατο του νεαρού αθλητή, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος ενώ γυμναζόταν με τους συμπαίκτες του. Στον ποδοσφαιριστή έγινε αμέσως προσπάθεια ανάνηψης που διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα, όμως ο 15χρονος δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του.
 
Το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενημέρωσε ότι βρήκε το αγόρι σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να επιτύχει καρδιοπνευμονική ανάνηψη, χωρίς αποτέλεσμα.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Μαΐου 2012, 00:05:37
N Engl J Med. 2012 Jan 12;366(2):130-40.

Cardiac arrest during long-distance running races.

Kim JH, Malhotra R, Chiampas G, d'Hemecourt P, Troyanos C, Cianca J, Smith RN, Wang TJ, Roberts WO, Thompson PD, Baggish AL; Race Associated Cardiac Arrest Event Registry (RACER) Study Group.


Source

Division of Cardiology, Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA 02114, USA.

.............
....................
RESULTS:

Of 10.9 million runners, 59 (mean [±SD] age, 42-13 years; 51 men) had cardiac arrest (incidence rate, 0.54 per 100,000 participants; 95% confidence interval [CI], 0.41 to 0.70). Cardiovascular disease accounted for the majority of cardiac arrests. The incidence rate was significantly higher during marathons (1.01 per 100,000; 95% CI, 0.72 to 1.38) than during half-marathons (0.27; 95% CI, 0.17 to 0.43) and among men (0.90 per 100,000; 95% CI, 0.67 to 1.18) than among women (0.16; 95% CI, 0.07 to 0.31). Male marathon runners, the highest-risk group, had an increased incidence of cardiac arrest during the latter half of the study decade (2000-2004, 0.71 per 100,000 [95% CI, 0.31 to 1.40]; 2005-2010, 2.03 per 100,000 [95% CI, 1.33 to 2.98]; P=0.01). Of the 59 cases of cardiac arrest, 42 (71%) were fatal (incidence, 0.39 per 100,000; 95% CI, 0.28 to 0.52). Among the 31 cases with complete clinical data, initiation of bystander-administered cardiopulmonary resuscitation and an underlying diagnosis other than hypertrophic cardiomyopathy were the strongest predictors of survival.

CONCLUSIONS:

Marathons and half-marathons are associated with a low overall risk of cardiac arrest and sudden death. Cardiac arrest, most commonly attributable to hypertrophic cardiomyopathy or atherosclerotic coronary disease, occurs primarily among male marathon participants; the incidence rate in this group increased during the past decade.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22236223?dopt=Abstract
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, 14:48:06
Σχετική συζήτηση έχει γίνει και στην ενότητα:

Συζήτηση για τα Ατομικά Δελτία Υγείας για μαθητές.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4033.0.html
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 14 Ιανουαρίου 2013, 13:14:01
Θρήνος στον Άρη - “Έφυγε” ο 16χρονος Άγγελος Τσιπούρας! (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=185512&catid=1)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 14 Ιανουαρίου 2013, 22:25:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θρήνος στον Άρη - “Έφυγε” ο 16χρονος Άγγελος Τσιπούρας! (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=185512&catid=1)
Τα δυσάρεστα της ειδικότητάς μου....
Αυτοψία το πρωί....νεκροτομή το απόγευμα....σε ένα νέο παιδί μόλις 16 ετών....

Παράθεση
Σύμφωνα με τους οικείους του σηκώθηκε το πρωί για να πάει σχολείο, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του...
Δημοσιογράφοι του κώλου!!!!!!!!

Ο άτυχος Άγγελος, δε σηκώθηκε το πρωί για να πάει σχολείο, δε λιποθύμησε, δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και ο θάνατος διαπιστώθηκε από μονάδα του ΕΚΑΒ η οποία έφτασε στην οικία του μέσα σε 15-20 λεπτά από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Μαρτίου 2013, 14:18:38
The New York Times.
April 30, 2012.


Should Young Athletes Be Screened for Heart Risk?


by Anahad O' Connor.

Should high school athletes be screened for heart trouble before taking to the practice field?

Once thought to be exceedingly rare, sudden cardiac death is far more prevalent among young athletes than previously believed, recent research has shown. In a policy statement published in the journal Pediatrics last month, the American Academy of Pediatrics estimated that 2,000 people under the age of 25 die from sudden cardiac arrest in the United States every year.

While it can strike those who are sedentary, the risk is up to three times greater in competitive athletes. According to some experts, a high school student dies of cardiac arrest as often as every three days. Only the most sensational cases make headlines, said Darla Varrenti, executive director of the Nick of Time Foundation, which promotes awareness of sudden cardiac arrest in young people and provides free screenings. The condition received worldwide attention in March when Fabrice Muamba, a star soccer player in England, nearly died after suddenly collapsing in cardiac arrest during a televised game.

Ms. Varrenti started her foundation six years ago after her son, Nick, 16, a varsity athlete, died in his sleep after playing in a game. In January and February of this year alone, 29 young athletes went into cardiac arrest at schools across the country, Ms. Varrenti said. Only four survived.

“There’s a lot of press when the cases are spectacular,” she said. “But this happens all the time.”

Sudden cardiac arrest in a young person usually stems from a structural defect in the heart or a problem with its electrical circuitry. The most frequent cause, accounting for about 40 percent of all cases, is hypertrophic cardiomyopathy, or HCM, a thickening of the heart muscle.

The problem is that those who are at risk are hard to spot. Warning signs, like dizziness and shortness of breath, can be rare or dismissed by young athletes used to overworking themselves.

But an electrocardiogram, or EKG, can detect HCM and other potential causes of heart trouble by looking for abnormal electrical signaling in the heart. Though EKGs are not as thorough as imaging tests like an echocardiogram, which shows a 3-D view of the heart, they are cheaper and easier to conduct on a wider basis.

An EKG can cost as much as $150, according to the American College of Cardiology. But many insurers will cover 80 to 100 percent of the costs, and in some areas, high schools offer student athletes EKGs at deeply discounted rates.

Still, the American Heart Association does not support wide screening. Under its guidelines, high school athletes get a physical exam, which includes listening to the heart and a blood pressure check, and fill out a questionnaire about personal and family medical history. More extensive testing takes place only if the student’s physical or history raises red flags.

For years, the argument against EKGs was that for something as rare as sudden cardiac death, there is no sense in mandating costly tests. EKGs can be unreliable, too, producing false-positive results 20 percent of the time, critics say.

But that argument pivots on old data, including outdated numbers on the prevalence of sudden cardiac death, and fails to take into account improvements in the standards for interpreting EKG results, said Dr. Jonathan Drezner, an associate professor of family medicine at the University of Washington and vice president of the American Medical Society for Sports Medicine.

Even physical exams that include extensive medical histories typically fail to identify 60 percent to 80 percent of student athletes at risk, Dr. Drezner said. Adding an EKG to the sports physical would flag many young athletes whose heart defects would otherwise go unnoticed.

“No one is recommending you only do an EKG,” he said. “It really is the combined protocol of history and EKG that provides the more advanced heart screening that we should aim for.”

In a study published in 2010 in Annals of Internal Medicine, Dr. Matthew T. Wheeler and colleagues at Stanford University found that adding EKGs to sports physicals for young athletes would create “a large benefit in a small number of individuals.” But they would save enough lives to be considered cost effective, with a net cost of roughly $89 per person screened.

Based on their analysis, however, Dr. Wheeler said that EKGs make sense only for high school and college athletes — in children and adolescents, the risk of sudden cardiac death is lower — who compete in high-intensity sports like basketball, football and soccer. (Low-intensity sports, he said, include golf and bowling.)

“We are not advocating this as a mandatory test for all students or all athletes,” said Dr. Wheeler, a fellow in cardiology at Stanford Medical School.

Some experts think the time has come for thorough heart screenings for all young athletes. Researchers at the Texas Heart Institute are even looking at the prevalence of heart abnormalities in middle-school students and the feasibility of complete screenings, combining EKGs and imaging tests.

The goal of the project, which is financed through a $5 million private grant, is to screen 10,000 students in Houston middle schools, said Dr. Jim Willerson, the lead investigator and president and medical director of the Texas Heart Institute. “If we save even one life, it will be worth it,” he said.

Dr. Willerson said his hope was that school districts elsewhere would start to consider detailed screening of children “before they are involved in competitive athletics and probably even as they enter school.”

In the meantime, hundreds of groups like Ms. Varrenti’s have made it their mission to provide free EKGs and heart examinations to young people at community screenings around the country. Parents who are interested in a heart screening can reach out to their family doctors, or find out about free screenings in their area at Web sites like parentheartwatch.org.

“You can either open the dialogue with your pediatrician or look into free screenings,” Ms. Varrenti said. “No one should go through what our family went through.”

This post has been revised to reflect the following correction:

Correction: May 5, 2012

An article on Tuesday about sudden cardiac death in young athletes misstated the cost of an electrocardiogram test, or EKG, which can detect potential causes of heart trouble. An EKG generally costs less than $150, according to the American College of Cardiology — not $1,400, a figure cited as an average cost to uninsured patients.


http://well.blogs.nytimes.com/2012/04/30/heart-risk-in-athletes-is-gaining-attention
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Απριλίου 2013, 11:44:36
Ο ΕΟΠΥΥς απέκτησε ( επιτέλους! ) άποψη για τις γνωματεύσεις σχολικού αθλητισμού και την λέει ευθαρσώς ΕΔΩ (http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=547dc494-e291-4b71-bbf8-3653da1b28ac)!

Τα πιο σημαντικά στοιχεία:
1) Οι γνωματεύσεις έχουν διάρκεια 2 ετών για τους μαθητές του Δημοτικού και 3 ετών για τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
2) Θεσπίζεται υποχρεωτική εξέταση από Καρδιολόγο (παίδων ή ενηλίκων) στην Α' Δημοτικού.
Τίτλος: Απ: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 3 Απριλίου 2013, 12:32:05
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΕΟΠΥΥς απέκτησε ( επιτέλους! ) άποψη για τις γνωματεύσεις σχολικού αθλητισμού και την λέει ευθαρσώς ΕΔΩ (http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=547dc494-e291-4b71-bbf8-3653da1b28ac)!

Τα πιο σημαντικά στοιχεία:
1) Οι γνωματεύσεις έχουν διάρκεια 2 ετών για τους μαθητές του Δημοτικού και 3 ετών για τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
2) Θεσπίζεται υποχρεωτική εξέταση από Καρδιολόγο (παίδων ή ενηλίκων) στην Α' Δημοτικού.

Μες στου Απρίλη τη γιορτή............ο ΕΟΠΥΥ έφαγε φλασιά για την υγειονομική εξέταση των μαθητών για τις εγγραφές που γίνονται το Σεπτέμβριο!
Αυτά που λέει είναι γνωστά, προβλέπονται από ΦΕΚ κι έχουν συζητηθεί στο φόρουμ Συζήτηση για τα Ατομικά Δελτία Υγείας για μαθητές (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4033.0.html) και πιστοποιητικό για σχολικούς αγώνες? (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4134.0.html) .
Το θέμα είναι να το καταλάβουν κάποιοι διευθυντές σχολείων και γυμναστές που ζητάνε, εντελώς παράτυπα, κάθε χρόνο πιστοποιητικό υγείας από γιατρούς με την αιτιολόγηση ότι θέλουν να είναι "καλυμμένοι".
Τίτλος: Απ: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Απριλίου 2013, 12:01:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΕΟΠΥΥς απέκτησε ( επιτέλους! ) άποψη για τις γνωματεύσεις σχολικού αθλητισμού και την λέει ευθαρσώς ΕΔΩ (http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=547dc494-e291-4b71-bbf8-3653da1b28ac)!

Ο ΕΟΠΥΥ χρειάστηκε να βγάλει ορθή επανάληψη (!) της παραπάνω ανακοίνωσης!

Πιστοποίηση Υγείας Μαθητών (http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=c6e9ccc5-3e08-47ac-87c9-dac7105f9d8b) (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ  ;D )
    Ημερομηνία δημοσίευσης :  12/04/2013

12/04/2013

Πιστοποίηση Υγείας Μαθητών (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ  ;D )


        ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 12-04-2013
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Μαΐου 2013, 15:23:51
Από πρόσφατη δημοσίευση σε άλλο σημείο του φόρουμ, του Καρδιολόγου κ. Ζαχαριάδη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το σιβυλλικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν μπορείς να αρνηθείς προληπτικό έλεγχο εάν σου έρθει κάποιος. Αλλά δεν θα πάρει ποτέ από μένα με τέτοια κουτοπονηριά γνωμάτευση που είτε θα λέει ότι είναι υγιής είτε θα λέει ότι δύναται να γυμνάζεται. Εάν επιμένει σε "ενημερωτικό-γνωμάτευση" τότε θα πάρει μια γνωμάτευση να λέει "ότι δεν βρέθηκε πρόβλημα υγείας"  και πουθενά την λέξη "υγιής".

Στις βεβαιώσεις που δίνω για εγγραφή-συμμετοχή σε γυμναστήριο,αθλητική ομάδα/δραστηριότητα ουδέποτε  βεβαιώνω για την καλή κατάσταση υγείας.
Παράδειγμα διατύπωσης της Βεβαίωσης είναι ως εξής:
Παράθεση
Βεβαιούται ότι ο Δημήτριος Κουναλάκης του Γεωργίου ,ετών 12,
αθλητής του γυμναστηρίου μαζικής άθλησης στο Αθλητικό Κέντρο Δήμου Θερμαικού, εξετάστηκε σήμερα από τον υπογράφοντα ιατρό.
Με βάση το ιστορικό,τα ευρήματα από την κλινική εξέταση,τον ηλεκτροκαρδιογραφικό και τον υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο
δεν προέκυψαν στοιχεία τα οποία να αποτελούν αντένδειξη για τη συμμετοχή  της σε οργανωμένες και επιτηρούμενες αθλητικές δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου δύναται να συμμετέχει σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες του Γυμναστηρίου.
Το παρόν εκδίδεται μετά απο αίτηση του κηδεμόνα, ωστε να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή.

Επιπλέον διατηρώ αρχείο βίντεο -εικόνων του υπερήχου και του ΗΚΓ κάθε ατόμου που έλαβε βεβαίωση.Αστειευόμενος λέω στους γονείς ότι το αρχείο αυτό θα χρειαστεί
στο δικαστήριο για την υπεράσπιση μου :D

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2465.msg39298.html#msg39298
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 18 Ιουνίου 2013, 19:50:01
Ένα εξαιρετικό άρθρο από το ESC
Disorder-specific approaches to screening for inherited cardiac diseases, described. 
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Denominator στις 28 Ιουνίου 2013, 13:38:50
Έγγραφο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων από ιατρούς του φορέα:
http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%A7%CE%9F%CE%A1%CE%97%CE%93%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D%20%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%9D%2028-06-2013.pdf
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 28 Ιουνίου 2013, 19:57:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έγγραφο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων από ιατρούς του φορέα: Θέμα: «Σχετικά με την χορήγηση Ιατρικών Γνωματεύσεων» (http://www.eopyy.gov.gr/Έγγραφα%20ΕΟΠΥΥ/Νέα%20-%20Ανακοινώσεις%20-%20Δελτία%20Τύπου/ΧΟΡΗΓΗΣΗ%20ΙΑΤΡΙΚΩΝ%20ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ%2028-06-2013.pdf)
(άλλαξα λίγο τον σύνδεσμο για να μην πιάνει χώρο)... Αντιγράφω ένα, κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον κομμάτι της ανακοίνωσης:
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν χορηγούν Ιατρικές Βεβαιώσεις Ικανότητας ή Υγείας οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για :
1 Εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των Δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας, όπως ο πρωταθλητισμός (Ν. 2725 ΦΕΚ121/τευχ Α΄/17.6.99 αναφορικά με τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό)
2 Άδεια αγοράς κυνηγετικού όπλου, οπλοφορίας – οπλοκατοχής (Υ.Α. 3009/2/80-δ΄/1.12.2003) όπου απαιτείται η Προσκόμιση Πιστοποιητικού Υγείας από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, υπογεγραμμένο από Ψυχίατρο.
3 Όσους πρόκειται να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας (Υ.Α. 1016/109/149-ά ΦΕΚ 1967/τευχ Β΄/10.9.09) όπου απαιτείται η Προσκόμιση Πιστοποιητικού Υγείας από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, υπογεγραμμένο από Ψυχίατρο.
     Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορετική νομοθετική ρύθμιση για τα ανωτέρω θα δοθούν νεότερες οδηγίες.
    Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ χορηγούν : Ιατρικές Γνωματεύσεις ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς αναλαμβάνοντας την ιατρική ευθύνη των
αναγραφόμενων.
Ιατρικές γνωματεύσεις αφορούν την παρούσα κατάσταση του ασφαλισμένου, όπως αυτή προκύπτει από τα ευρήματα του Βιβλιαρίου ασθενείας, τις εργαστηριακές εξετάσεις, την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό.
   Επισημαίνουμε ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις δεν βεβαιώνουν ικανότητα για οποιοδήποτε λόγο (εργασία, διορισμό ή αθλητισμό), αλλά δηλώνουν την παρούσα κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου και οι ιατροί δύνανται να παραπέμψουν τον ασφαλισμένο για περαιτέρω έλεγχο, σε Νοσοκομείο, όταν κρίνουν ότι ο έλεγχος επιβάλλεται και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των δυνατοτήτων του Οργανισμού.
   Σχόλιο: Το παραπάνω αποτελεί απάντηση στο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο Δ. Κουναλάκης εδώ( http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2465.msg39276.html#msg39276 αν και είχε απαντηθεί με e-mail). Οι γνωματεύσεις μας λοιπόν δεν είναι υποχρεωτικές (άρα χρεώνονται). Αν ζητηθεί η γνωμάτευση ότι είναι υγιής ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγραφεί πάνω και ο φορέας στον οποίο απευθύνεται η γνωμάτευση (δεν μπορεί να ζητήσει κανείς πονηρά γνωμάτευση για κάθε νόμιμη χρήση...). Νομίζω είναι μια πολύ καλή και σαφής ανακοίνωση...
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 4 Φεβρουαρίου 2014, 20:21:18
Αιφνίδιος θάνατος 17χρονου μαθητή σε σχολικούς αγώνες (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=267725&catid=6)

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κορινθίας από τον αιφνίδιο θάνατο του 17χρονου μαθητή, σε σχολικούς αγώνες μπάσκετ στο Κιάτο, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.
Συγκεκριμένα στο 1ο γυμνάσιο Κιάτου γίνονταν μαθητικοί αγώνες μπάσκετ,
όταν λίγο μετά από τον αγώνα, ένας 17χρονος μαθητής έχασε τις αισθήσεις του κι έπεσε στο έδαφος.

Η γιατρός του αγώνα έκανε προσπάθειες να ανατάξει τον 17χρονο ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε κι έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δύο καρδιολόγους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν τίποτα.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Έχει παραγγελθεί να γίνει νεκροψία- νεκροτομή, για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του μαθητή.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από ψυχολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 28 Μαρτίου 2015, 09:38:02
Πόσο άκυρες και διάτρητες τελικά είναι οι "γνωματεύσεις" κάθε είδους... Εδώ η Lufthansa δεν μπόρεσε να προστατέψει το κύρος της και 149 ανθρώπους από έναν εγνωσμένο σάικο πιλότο ( !! ) της, και καλούμαστε εμείς να κρίνουμε τους ασφαλισμένους για άδειες χειρισμού μηχανημάτων και άλλα παρόμοια...

Andreas Lubitz: "Όλος ο κόσμος θα μάθει το όνομά μου" (http://www.newsit.gr/kosmos/lubitz-olos-o-kosmos-tha-mathei-to-onoma-mou-2803/386270)

Ο Andreas Lubitz έκρυβε την ασθένειά του από τους εργοδότες του (http://www.athensvoice.gr/article/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BF-andreas-lubitz-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%B2%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: pzogr στις 8 Απριλίου 2015, 03:16:30
Νομίζω ότι με αυτή τη γνωμάτευση του καρδιολόγου, όποιος υπογράψει για τη συμμετοχή του "αθλητή", μπορεί να χρειαστεί να αποδείξει ότι δεν είναι εξωγήινος. Και αυτό θα αποδειχτεί (αν φτάσουν εκεί τα πράγματα) ότι δεν είναι και τόσο απλό! Πιστεύω δε ότι και ο καρδιολόγος μπορεί να βρει το μπελά του, αν η γνωμάτευσή του χρησιμοποιηθεί και συμβεί κάτι άσχημο.
Μάλλον θα πρέπει να επισυνάπτουμε disclaimer μαζί με τις υπογραφές μας...  :laugh:
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Ιουλίου 2015, 17:10:30
ΝΕΚΡΟΣ 28ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (http://taxalia.blogspot.gr/2015/07/28_20.html)

Ένα τραγικό συμβάν συνέβη σήμερα στα γηπεδάκια του Κολυμβητηρίου Πρέβεζας...
όταν ένα παλικάρι άφησε την τελευταία του πνοή ενώ έπαιζε μπάσκετ, ένα άθλημα που υπεραγαπούσε και υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν περίμενε ότι ένα παλικάρι 28 χρονών που έσφυζε από ζωή, θα έχανε τη ζωή του μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

Το ασθενοφόρο και η αστυνομία κατέφθασαν αμέσως στο σημείο, όπου γύρω στις 20.00 μ.μ ο άτυχος άνδρας είχε χάσει τις αισθήσεις του. Έσπασαν μάλιστα την πόρτα για να μπουν αλλά δυστυχώς είχε ήδη καταλήξει όταν μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον επαναφέρουν αλλά ήταν ήδη αργά.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, 21:53:53
Καλή ανάπαυση στο παληκάρι και κουράγιο στους δικούς του.

Ποδοσφαιριστής της Βέροιας πέθανε στην προπόνηση (http://www.sport24.gr/football/omades/Veroia/podosfairisths-ths-veroias-pethane-sthn-proponhsh.3643388.html)

Μια αναπάντεχη απώλεια βιώνουν στη Βέροια, μετά το θάνατο του 18χρονου τερματοφύλακα, Στέλιου Μαρκούση. Ο νεαρός γκολκίπερ απεβίωσε μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη στην προπόνηση της Τετάρτης (2/9).

Μετά το συμβάν, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως οι προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, δεν αποδείχτηκαν επιτυχείς.

Όπως ήταν φυσιολογικό, η τραγική κατάληξη του προκάλεσε θλίψη στη μακεδονική πόλη και στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού είναι ένα νέο παιδί που έχασε τη ζωή του.

Ο Μαρκούσης ήταν μέλος της ομάδας Νέων, ωστόσο πρόσφατα είχε αρχίσει προπονήσεις με την ανδρική ομάδα και διεκδικούσε την παραμονή του.

 
Τίτλος: Sudden Cardiac Death in Athletes.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Φεβρουαρίου 2017, 00:09:01
15/02/2017

http://reference.medscape.com/features/slideshow/sudden-cardiac-death-in-athletes?src=wnl_edit_tpal (http://reference.medscape.com/features/slideshow/sudden-cardiac-death-in-athletes?src=wnl_edit_tpal)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 25 Απριλίου 2017, 00:47:37
Τα περιγραφόμενα στοιχεία δε βγάζουν νόημα αλλά η κατάληξη δυστυχώς τραγική
Παράθεση
Βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας του όταν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να του γυρίσει η γλώσσα. Οι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να τον κρατήσουν όρθιο (;;;;; ), όμως δευτερόλεπτα αργότερα ο Γιώργαρος βρέθηκε ξανά στο παρκέ χωρίς να έχει σφυγμό και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

"Εφυγε" 18χρονος μπασκετμπολίστας του Αίολου Ταύρου (http://www.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/Eska/efyge-18xronos-mpasketmpolistas-toy-aioloy-tauroy.4640532.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 13 Νοεμβρίου 2017, 11:28:46
Ας μην κατηγορούμε μόνο τη χώρα μας για ελλείψεις.
Συνέβη και στο Ισραήλ. Και μιλάμε για ομάδα πρώτης κατηγορίας.
Δεν υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο. Προπόνηση και μάλλον γι' αυτό δεν υπήρχε γιατρός. Ο μασέρ έκανε (τι άλλο; ) μασάζ στην καρδιά.
Παίκτης της Χαποέλ Μπερ Σεβά κινδύνεψε να πεθάνει στην προπόνηση
Τυχερός στάθηκε ο Ελιανίβ Μπαρντά, ο οποίος υπέστη ανακοπή μετά από χτύπημα στο στήθος, αλλά σώθηκε από διερχόμενο ασθενοφόρο.
Εδώ (http://www.sport24.gr/football/diethnes-podosfairo/paikths-ths-xapoel-mper-seva-kindunepse-na-pethanei-sthn-proponhsh.4935495.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 4 Ιανουαρίου 2018, 15:09:50
Με βεβαίωση γιατρού θα “πέσουν” για τον σταυρό φέτος των Φώτων
Από το Λιμεναρχείο Ρόδου ανακοινώθηκε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και με το νέο έτος στις 06-01-2018 ημέρα Σάββατο θα λάβει χώρα η τελετή αγιασμού των υδάτων έμπροσθεν του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Ρόδου.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού πρέπει να προσκομίσουν στο Λιμεναρχείο Ρόδου και συγκεκριμένα στο γραφείο της Λιμενικής Αστυνομίας υπεύθυνη δήλωση συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση καρδιολόγου ή παθολόγου για την κατάσταση της υγείας τους.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται αυτοπροσώπως μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρα από την 02-01-2018  μέχρι την 05-01-2018 (οι αιτήσεις ανήμερα της εορτής δεν θα γίνονται δεκτές).
Οι κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών δύναται να συμμετάσχουν κατόπιν σύμφωνης γνώμης των γονέων/κηδεμόνων.
Ολοι οι συμμετέχοντες επιβιβάζονται σε πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου ενώ θα πρέπει να φέρουν κόσμιο ένδυμα κολύμβησης (μαγιό).

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/381286/me-bebaiwsh-giatroy-tha-pesoyn-gia-ton-stayro-fetos-twn-fwtwn

Ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας; Δηλαδή αν γράψουν ότι είναι στεφανιαίος δεν θα υπάρχει πρόβλημα;
Υποθέτω αυτή η "πισινή" οφείλεται στην επιβίβαση σε σκάφος του Λιμενικού. Απαγορεύεται κάποιος να βουτήξει από την προβλήτα; (π.χ. Μανταλένα)

Update:
Και το λιμεναρχείο Κύμης ζητάει κάτι ανάλογο
https://eviatop.blogspot.gr/2018/01/blog-post_645.html?spref=fb
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2018, 19:31:39
 ;D

( Η Ελληνική Ιατρικοποίηση σε όλο της το μεγαλείο).
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 4 Μαρτίου 2018, 17:28:56
Νεκρός ο αρχηγός της Φιορεντίνα Νταβίντε Αστόρι σε ηλικία 31 ετών
Εδώ (http://www.huffingtonpost.gr/entry/nekros-o-archeyos-tes-fiorentina-ntavinte-astori-se-elikia-31-eton_gr_5a9bd756e4b0a0ba4ad4287e)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2018, 15:25:20
ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ.

( Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Α' Καρδιολογική Κλινική, Διευθυντής Καθηγητής Χ. Στεφανάδης )

http://www.ekkan.med.uoa.gr/index-2.html (http://www.ekkan.med.uoa.gr/index-2.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Απριλίου 2018, 21:46:13
Αίγινα (http://www.news247.gr/koinonia/aigina-dromeas-afise-tin-teleytaia-toy-pnoi-ligo-meta-ton-termatismo.6607674.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5): Δρομέας άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τον τερματισμό

Ενώ δεν αναφέρεται η ηλικία του, αναφέρεται ότι ήταν πατέρας δύο παιδιών.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Όμηρος στις 18 Αυγούστου 2018, 23:12:44
Οι εξετάσεις ρουτίνας που έκαναν οι αθλητές της Μίλαν αποκάλυψαν ένα καρδιακό πρόβλημα για τον διεθνή Κροάτη αμυντικό, Ιβάν Στρίνιτς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ενημέρωση της Μίλαν, ο Ιβάν Στρίνιτς υποβλήθηκε στις καθιερωμένες εξετάσεις που κάνουν κάθε εξάμηνο οι ποδοσφαιριστές και διαγνώστηκε με υπερτροφία στην καρδιά.

Ο Στρίνιτς θα πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι να υποβληθεί σε πιο διεξοδικές εξετάσεις. Οι “ροσονέρι” θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ενημέρωση, όταν βγουν τα αποτελέσματα τους…

«Η Μίλαν ανακοινώνει ότι, στην διάρκεια των τεστ ρουτίνας που διεξάγονται κάθε έξι μήνες στην Ιταλία, για τους επαγγελματίες αθλητές, εντοπίστηκε ότι ο Ιβάν Στρίνιτς έχει πρόβλημα υπερτροφίας στην καρδιά του. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, ενώ μετά από μια περίοδο ξεκούρασης, θα πρέπει να διακόψει κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η τοποθέτηση της Μίλαν.
https://www.newsit.gr/athlitika/podosfairo/milan-o-strinits-diagnostike-me-provlima-stin-kardia/2599636/ (https://www.newsit.gr/athlitika/podosfairo/milan-o-strinits-diagnostike-me-provlima-stin-kardia/2599636/)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 19 Αυγούστου 2018, 16:25:51
Δεν ξέρω αν έχουν βάση όσα γράφει, ότι ουσιαστικά έπαιζε με δική του ευθύνη αγνοώντας τους γιατρούς.
Παλαιότερες εποχές (όχι τόσο πολύ) αλλά δε νομίζω, ειδικά για NBA, να μπορούσε να γίνει τόσο απλά.
(Δε μου επιτρέπει αντιγραφή και επικόλληση)

Έπαιζε 10 χρόνια με πρόβλημα στην καρδιά ο Coleman
https://nba.sport24.gr/article/5288697/epaize-mpasket-me-provlima-stin-kardia-o-coleman
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 28 Αυγούστου 2018, 18:56:52
Μια σειρά από περιστατικά
Η θλιβερή επέτειος για τον Πουέρτα και οι παίκτες που "έφυγαν" στο γήπεδο (https://www.sport24.gr/Files/h-thliverh-epeteios-gia-ton-poyerta-kai-oi-paiktes-poy-efygan-sto-ghpedo.5294914.html)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Φεβρουαρίου 2019, 23:16:36
17/02/2019

Νεκρός 17χρονος ποδοσφαιριστής στην Ημαθία - Κατέρρευσε ενώ έπαιζε.

Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής της ΑΕ Χαρίεσσας κατέρρευσε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του σαββατιάτικου αγώνα με τον Φίλιππο Μελίκης, «παγώνοντας» τους πάντες.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο της Νάουσας που μεταφέρθηκε αρχικά, όσο και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που μετέβη στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, δεν τα κατάφερε, έχασε τη μάχη με τον θάνατο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία.

http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/sok-nekros-17xronos-podosfairistis-stin-imathia-katerreuse-enw-epaize/3961605?fbclid=IwAR1WqHjKgR0p50LOgw797iHbXkXFnvLLsr24XVb7vu8W-D48-X1VluLuFIY (http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/sok-nekros-17xronos-podosfairistis-stin-imathia-katerreuse-enw-epaize/3961605?fbclid=IwAR1WqHjKgR0p50LOgw797iHbXkXFnvLLsr24XVb7vu8W-D48-X1VluLuFIY)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Φεβρουαρίου 2019, 23:54:09
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
17/02/2019

Νεκρός 17χρονος ποδοσφαιριστής στην Ημαθία - Κατέρρευσε ενώ έπαιζε.

Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής της ΑΕ Χαρίεσσας κατέρρευσε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του σαββατιάτικου αγώνα με τον Φίλιππο Μελίκης, «παγώνοντας» τους πάντες.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο της Νάουσας που μεταφέρθηκε αρχικά, όσο και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που μετέβη στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, δεν τα κατάφερε, έχασε τη μάχη με τον θάνατο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία.

http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/sok-nekros-17xronos-podosfairistis-stin-imathia-katerreuse-enw-epaize/3961605?fbclid=IwAR1WqHjKgR0p50LOgw797iHbXkXFnvLLsr24XVb7vu8W-D48-X1VluLuFIY (http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/sok-nekros-17xronos-podosfairistis-stin-imathia-katerreuse-enw-epaize/3961605?fbclid=IwAR1WqHjKgR0p50LOgw797iHbXkXFnvLLsr24XVb7vu8W-D48-X1VluLuFIY)

Δε βλέπω πουθενά να αναφέρονται προσπάθειες από το γιατρό αγώνα. Τι έγινε άραγε; (μην ξεχνάμε ότι πλέον καθήκοντα γιατρού αγώνα μπορούν να ασκούν πιστοποιημένοι στις πρώτες βοήθειες νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές και άλλοι)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Φεβρουαρίου 2019, 00:48:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μην ξεχνάμε ότι πλέον καθήκοντα γιατρού αγώνα μπορούν να ασκούν πιστοποιημένοι στις πρώτες βοήθειες νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές και άλλοι

Δεν το γνώριζα αυτό Διαμαντή.

Έχεις το νόμο;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:28:57
ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) 2018 -2019. Επισυνάπτεται
Άρθρο 16 παρ. 2β
Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται και ισχύουν οι ποινές της προηγουμένης παραγράφου.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Φεβρουαρίου 2019, 12:47:14
Πολύ σημαντικό. Σε ευχαριστώ Διαμαντή.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 12 Μαρτίου 2019, 21:23:06
Πόρισμα ανθρωποκτονίας στον θάνατο του Αστόρι
(αφορά θάνατο επαγγελματία ποδοσφαιριστή)
Εδώ (http://www.gazzetta.gr/football/serie-a/article/1334221/porisma-anthropoktonias-ston-thanato-toy-astori?fbclid=IwAR3niFbV53u1q-Yh5P9Q040_XHRI3rWzWytJ_FrTiX2GJXEmT9hC88li_Cw)
Τίτλος: Σοκ: Επαθε έμφραγμα ο Ικερ Κασίγιας -Στην προπόνηση.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Μαΐου 2019, 23:00:02
01/05/2019

https://www.iefimerida.gr/spor/epathe-emfragma-o-iker-kasigias-stin-proponisi?fbclid=IwAR2awkOLmT2YgoDfk3d2ntpMB0QHgKch_Kod3LdoHmRx_Hs0Xob2i-Ej-5I (https://www.iefimerida.gr/spor/epathe-emfragma-o-iker-kasigias-stin-proponisi?fbclid=IwAR2awkOLmT2YgoDfk3d2ntpMB0QHgKch_Kod3LdoHmRx_Hs0Xob2i-Ej-5I)
Τίτλος: Γιατί σταματά η καρδιά αθλητών;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιουνίου 2019, 13:35:34
16/06/2019 Καθημερινή.
Του Μπάμπη Παπαδάτου.


Τελικά ο αθλητισμός είναι υγεία; Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και ασφαλείς ηλικίες; Γιατί η καρδιά των αθλητών σταματά; Υπάρχουν απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα; Τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε ακούσει για περιστατικά στον αθλητισμό που σχετίζονται με την καρδιά. Τα τελευταία αφορούσαν σ’ αυτό με τη μοιραία κατάληξη του 45χρονου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Γιώργου Ξενίδη και από το εξωτερικό, του 38χρονου τερματοφύλακα της Πόρτο και επί χρόνια της Ρεάλ, Ικερ Κασίγιας, ο οποίος στάθηκε τυχερός.

Η «Κ» συνομίλησε με τρεις ιατρούς και πήρε πολύ σημαντικές απαντήσεις. «Υπάρχει ένα πολύ καθοριστικό όριο στις ηλικίες των αθλουμένων. Τα -35 έτη και τα +35, σε συνδυασμό πάντα με κληρονομικότητα, ντόπινγκ και κάπνισμα», μας λέει ο ειδικός καρδιολόγος Βασίλειος Αντωνάκης και συνεχίζει: «Στα +35 ο αιφνίδιος θάνατος έχει να κάνει με την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών. Βασικός στόχος είναι να εντοπίσουμε αν υπάρχει πιθανή ισχαιμία μυοκαρδίου (δηλαδή στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες), που δεν φαίνεται στην καθημερινότητα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί πάνω στην άσκηση. Στους -35, έχουμε να κάνουμε με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία, συγγενείς παθήσεις στεφανιαίων αγγείων, μυοκαρδίτιδες, δηλαδή οι φλεγμονές του μυοκαρδίου που κυρίως προέρχονται από ιούς και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, όπως και οι κληρονομούμενες παθήσεις που εκδηλώνονται με αρρυθμίες. Αυτά θέλουν ιδιαίτερο έλεγχο».

Ο κ. Πάνος Σταματόπουλος, καρδιολόγος ειδικός στην αθλητική καρδιολογία και τέως διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, λέει: «Η εποχή που ζούμε έχει ταυτισθεί με τον αθλητισμό, αλλά η ενασχόληση με τον επαγγελματικό αθλητισμό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγονται γεγονότα αιφνίδιου θανάτου.

Μια κατηγορία κινδύνου είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εδώ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Είναι σημαντικό να γίνεται σχολαστικός καρδιολογικός έλεγχος, επειδή τα συμβάντα έχουν αυξηθεί και η επιστημονική προσέγγιση - αξιολόγηση έχει σημαντικό ρόλο για την πρόληψη. Η εξέλιξη της επιστήμης κάνει τον ρόλο του καρδιολόγου απαραίτητη συνθήκη για εξασφάλιση αθλητικής δραστηριότητας. Η ηλικία των 35 ετών διαμορφώνει στατιστικά και τις αιτίες. Κάτω των 35 κυριαρχεί η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ενώ άνω των 35, η στεφανιαία νόσος. Σημαντικός παράγων είναι η κληρονομικότητα και το κάπνισμα».

Ο κ. Σταματόπουλος στέκεται στους επαγγελματίες αθλητές και στην υπόθεση Κασίγιας: «Οι επιβαρύνσεις σε έναν επαγγελματία αθλητή είναι περισσότερες από το παρελθόν και σε καθημερινή βάση. Τεράστιες επιβαρύνσεις. Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει στοιχεία απαραίτητα όπως τα ιόντα καλίου, νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου. O Κασίγιας υπέστη οξύ έμφραγμα. Σε παίκτη 38 ετών έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό αν υπήρχαν παράγοντες κινδύνου. Είναι παράξενο για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Η εκτίμηση από καρδιολόγο περιοδικά είναι απαραίτητη με ευθύνη και του παίκτη. Εχουν υπάρξει αναφορές και στη χώρα μας ότι εκδίδεται δελτίο ικανότητας χωρίς εξετάσεις».

«Οι επαγγελματίες εξ αντικειμένου υπερβάλλουν. Πέραν του ντόπινγκ, αυτοί οι οργανισμοί είναι ιδιαιτέρως φθαρμένοι και στρεσαρισμένοι. Αν ένας επαγγελματίας έχει πυρετό, θα πάρει ένα αντιπυρετικό και θα αγωνισθεί, κάτι το οποίο κρύβει τεράστιους κινδύνους (π.χ. μυοκαρδίτιδα). Ο οργανισμός πρέπει να αναρρώσει πλήρως για να μπει ξανά σε ρυθμούς αγώνων», λέει ο κ. Αντωνάκης και τονίζει για την κατηγορία των +35: «Εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος που δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι. Η έντονη άσκηση στα +35, δηλαδή να το πούμε απλά, η άσκηση που σε εξαντλεί, δεν είναι άσκηση που φέρνει όφελος (π.χ. ακούω κόσμο που κάνει κρόσφιτ στα 45 ή μαραθωνίους), αλλά κουράζει την καρδιά. Η πολύ έντονη άσκηση κάνει κακό και στους νέους, απλά οι νέοι είναι άφθαρτοι οργανισμοί και αντεπεξέρχονται. Σε κάποιους αθλητές που τερμάτισαν μαραθώνιο, έγινε μαγνητική καρδιάς και ελήφθησαν δείκτες μυοκαρδιακής νέκρωσης, όπου διαπιστώθηκαν παθολογικά ευρήματα. Ενας που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και όχι με τον πρωταθλητισμό, πρέπει να κάνει μέτρια άσκηση. Να παίρνει μόνο τα οφέλη της και να θυμάται ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη φθορά του οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά».

Υπάρχει όμως και η παιδική κατηγορία αθλητών. «Απαραίτητος είναι ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν τόσο οι προπονητές όσο και οι γονείς στις αντοχές του παιδιού, π.χ. αν μετά την προπόνηση κάνει έντονη ταχυκαρδία, αν αλλάζει ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς ή αν παρουσιάσει δύσπνοια ή τάση για λιποθυμία. Μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί από τους γονείς στον ιατρό», τονίζει χαρακτηριστικά η παιδίατρος και νεογνολόγος Πίτσα Πρεβεδουράκη.

https://www.kathimerini.gr/1029285/article/epikairothta/a8lhtismos/giati-stamata-h-kardia-a8lhtwn (https://www.kathimerini.gr/1029285/article/epikairothta/a8lhtismos/giati-stamata-h-kardia-a8lhtwn)

Τίτλος: Coronary Artery Calcification Among Endurance Athletes.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2019, 21:04:00


https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.117.028750?fbclid=IwAR29-SxBpDCgytZCmxRLnPbAOkkoELCS-KLzJ8qsg-PM7vhBG4IzXIL-niQ (https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.117.028750?fbclid=IwAR29-SxBpDCgytZCmxRLnPbAOkkoELCS-KLzJ8qsg-PM7vhBG4IzXIL-niQ)
Τίτλος: 37ος Μαραθώνιος: 20 δρομείς στα νοσοκομεία, δυο εμφράγματα και πάνω από 200 χρει
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2019, 18:28:25
10-11-2019

37ος Μαραθώνιος: 20 δρομείς στα νοσοκομεία, δυο εμφράγματα και πάνω από 200 χρειάστηκαν Α’ βοήθειες.

Δυο άνδρες στο “Γεννηματάς” με έμφραγμα. 20 δρομείς του Μαραθωνίου μεταφέρθηκαν σε Γενικό Κρατικό και Σωτηρία. Τουλάχιστον 200 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. 15 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες κατά μήκος της διαδρομής όπου γίνεται ο Μαραθώνιος.

Ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, αλλά μάλλον κάποιοι δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι. 20 από τους δρομείς χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, δυο εκ των οποίων υπέστησαν έμφραγμα!

Τα στοιχεία του ΕΚΑΒ είναι σοκαριστικά. Ο Μαραθώνιος δεν ολοκληρώθηκε για πολλούς από τους χιλιάδες δρομείς που αποφάσισαν να πάρουν μέρος. Οι διακομιδές στα νοσοκομεία “Σωτηρία” και “Γεννηματάς” έφτασαν τις 20. Πρόκειται, κυρίως, για ανθρώπους που αντιμετώπισαν καρδιολογικά ή ορθοπεδικά προβλήματα.

Υπάρχουν όμως και δυο περιστατικά που είναι πιο σοβαρά, αφού δυο άνδρες δρομείς στην ηλικία των περίπου 50 ετών, υπέστησαν έμφραγμα και iatropedia.gr μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό “Γεώργιος Γεννηματάς” που εφημερεύει.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, εκτιμάται πως τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να τρέξουν στον Μαραθώνιο αγύμναστοι και υπερβάλλουν εαυτούς ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζουν.

Επίσης, 200 με 300 δρομείς χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες, τις οποίες δέχτηκαν επί τόπου από πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Κυρίως πρόκειται για περιστατικά που αντιμετώπισαν θλάσεις ή τους δόθηκε οξυγόνο και πάγος για να αντιμετωπιστούν οι μικροτραυματισμοί.

Κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής παραμένουν 15 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, 10 μηχανές του ΕΚΑΒ και δυο οχήματα μικρού όγκου. Σημειώνεται ότι το συντονιστικό κέντρο βρίσκεται στο Ζάππειο.

Το ΕΚΑΒ εκτιμά πως δεν αποκλείεται μέχρι να τελειώσει ο Μαραθώνιος να αυξηθούν τα περιστατικά των δρομέων που θα χρειαστούν βοήθεια.

https://europost.gr/37os-marathonios-20-dromeis-sta-nosokomeia-dyo-emfragmata-kai-pano-apo-200-chreiastikan-a-voitheies/?fbclid=IwAR1l3az8UW0PCZFBEoDnB6WmbODCUCjlIcLSfbHsqPv5DuoiwFAfJ2FO7RE (https://europost.gr/37os-marathonios-20-dromeis-sta-nosokomeia-dyo-emfragmata-kai-pano-apo-200-chreiastikan-a-voitheies/?fbclid=IwAR1l3az8UW0PCZFBEoDnB6WmbODCUCjlIcLSfbHsqPv5DuoiwFAfJ2FO7RE)
Τίτλος: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 3 αθλητές από τον Μαραθώνιο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2019, 17:56:37
10-11-2019

Αναλυτική περιγραφή των περιστατικών που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια στον επίπονο 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, έδωσε το ΕΚΑΒ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε είκοσι οκτώ συνολικά περιστατικά. Εκ των οποίων τα είκοσι έξι διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς». Ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» και ένα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εξ αυτών, παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς» επτά ασθενείς. Εκ των οποίων οι τρεις σε πιο σοβαρή κατάσταση. Δύο υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, οι οποίοι και εισήχθησαν στη Καρδιολογική Μονάδα του, ενώ ο τρίτος με πρόβλημα νευρολογικής φύσεως, ο οποίος και παραμένει για νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική.

Οι υπόλοιποι τέσσερις ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στη Καρδιολογική Κλινική. Επίσης, για περαιτέρω νοσηλεία, θα παραμείνουν ένας ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Σωτηρία. Καθώς και ένας ασθενής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Συνολικά παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε τριακόσιους (300) και πλέον αθλητές, ενώ κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων της ημέρας δόθηκαν πρώτες βοήθειες, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο, σε χίλιους και πλέον συμμετέχοντες.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από το ΕΚΑΒ, ο συντονισμός και ο τελικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την, επί δύο ημέρες, παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και υγειονομικής κάλυψης προς τους 60.000 και πλέον συμμετέχοντες στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.

Μεγάλη δύναμη του ΕΚΑΒ, εκτός των μονάδων που εκτελούσαν την κανονική ημερήσια υπηρεσία τους στην Αθήνα. Αποτελούμενη από ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, μοτοσυκλέτες (Ομάδα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης), οχήματα μικρού όγκου με γιατρούς. Αλλά και ειδικά οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών βρισκόταν σε συνεχή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από την έναρξη της διοργάνωσης το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου έως και τον τερματισμό της κλασσικής διαδρομής του Μαραθώνιου το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στα πλαίσια της απαιτούμενης υγειονομικής κάλυψης της διοργάνωσης του 37ου Μαραθώνιου Αθήνας-του Αυθεντικού, από την Τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθώνιου (Τύμβος Μαραθώνα, 12:30) αλλά και με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου των 10χλμ (17:00), οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε δεκαοκτώ (18) συνολικά περιστατικά. Εκ των οποίων το 1 (ορθοπεδικού τραυματισμού) διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο «ΛΑΪΚΟ» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ενώ στα υπόλοιπα 17 έγινε η παροχή των πρώτων βοηθειών, από τους Διασώστες και Γιατρούς του ΕΚΑΒ. Χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο.

Τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε είκοσι οκτώ (28) συνολικά περιστατικά. Τα είκοσι έξι (26) διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς». Ένα (1) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» και ένα (1) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δύο με έμφραγμα
Εξ αυτών, παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς» επτά (7) ασθενείς. Εκ των οποίων οι τρεις (3) σε πιο σοβαρή κατάσταση και συγκεκριμένα, οι δυο με έμφραγμα μυοκαρδίου. Εισήχθησαν στη Καρδιολογική Μονάδα του. Ενώ ο τρίτος με πρόβλημα νευρολογικής φύσεως. Παραμένει για νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι τέσσερις (4) ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στη Καρδιολογική Κλινική, του εν λόγω Νοσοκομείου, για περαιτέρω νοσηλεία. Επίσης, για περαιτέρω νοσηλεία, θα παραμείνουν στις αντίστοιχες παθολογικές κλινικές. Ο ένας (1) ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» καθώς και ο ένας (1) ασθενής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εκτός αυτών, στα 4 Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας και στους 11 αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε τρακόσιους (300) και πλέον αθλητές. Ενώ κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων της ημέρας δόθηκαν πρώτες βοήθειες, Από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ. Χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο, σε χίλιους (1000) και πλέον συμμετέχοντες.

Η επιτυχημένη διεκπεραίωση του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας ήταν αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας αλλά και του επαγγελματισμού στελεχών του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ (Ε.Σ.ΚΕ). Των Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, των Γιατρών, των Νοσηλευτών αλλά και των Διαβιβαστών του. Οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την Οργανωτική Επιτροπή Μαραθώνιου. Την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ αλλά και πολλών ομάδων εθελοντικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κ.α.).


https://www.healthpharma.gr/news/sovari-nosileyontai-3-athlites/?fbclid=IwAR1B_rsOx0JEESsbRTOZ95CrhiN5OaYpLjx8uloMmNmjGZVQyyQ02Cdj6ak (https://www.healthpharma.gr/news/sovari-nosileyontai-3-athlites/?fbclid=IwAR1B_rsOx0JEESsbRTOZ95CrhiN5OaYpLjx8uloMmNmjGZVQyyQ02Cdj6ak)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Denominator στις 11 Νοεμβρίου 2019, 20:30:37
Για να τρέξει κανείς στο Μαραθώνιο δε χρειάζεται Κάρτα Υγείας Αθλητή;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2019, 20:45:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να τρέξει κανείς στο Μαραθώνιο δε χρειάζεται Κάρτα Υγείας Αθλητή;

Και μήπως η Κάρτα Υγείας Αθλητή σε προφυλάσσει 100% από ένα Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 11 Νοεμβρίου 2019, 21:15:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να τρέξει κανείς στο Μαραθώνιο δε χρειάζεται Κάρτα Υγείας Αθλητή;
   Όχι. Σε κανένα σχεδόν "λαϊκό" αγώνα δεν χρειάζεται. Μόνο σε ειδικούς αγώνες συνήθως πιο μεγάλων αποστάσεων (και όχι κάρτα αθλητή**, μόνο γνωμάτευση). Το μόνο που ενίοτε υπογράφεις είναι ότι είσαι καλά στην υγεία σου και ότι έχεις ευθύνη των πράξεων σου...
   Τώρα αν είσαι 50 ετών και ξεκινάς να τρέχεις 4-6 ώρες χωρίς να σε έχει δει γιατρός, τι να πω. Σου χρειάζεται μάλλον ψυχίατρος....

** Στον Μαραθώνιο και γενικά στις διοργανώσεις αυτές τρέχουν αθλητές (καμιά 200αριά να είναι; ) και πολλοί-πολλοί αθλούμενοι (όπως πχ μαζεύονται παρέα το ΣΚ και παίζουν 5*5 - έχουν αυτοί κάρτα; ).
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2019, 21:19:14
Ακόμη και αν περάσεις full Καρδιολογικό τεστ, πάλι δεν μπορεί να είσαι 100% σίγουρος.

Να λάβει, εν τω μεταξύ, κανείς υπόψιν ότι δεν τρέχει Μαραθώνιο σχεδόν ποτέ κάποιος 20άρης. Τρέχουν 50αρηδες που θέλουν να αποδείξουν ότι το λέει ακόμη η καρδιά τους...

Και για να κάνω τον Δικηγόρο του Διαβόλου: Στην Σουηδία έχει κάθε χρόνο έναν μαραθώνιο με σκι, το Vasaloppet που γίνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε Μαρτίου. Κάνουν 90 χλμ σε μείον βαθμούς...Κάθε χρόνο πεθαίνουν 1-2 άτομα από τους συμμετέχοντες από Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου. Παρόλα αυτά οι διοργανωτές δεν ζητούν χαρτί από Ιατρό παρά μια υπεύθυνη δήλωση από τους αθλητές ότι αναλαμβάνει ο ίδιος ο αθλητής την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasaloppet (https://en.wikipedia.org/wiki/Vasaloppet)
Τίτλος: Είσαι σίγουρα για Μαραθώνιο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Νοεμβρίου 2019, 23:39:06
12-11-2019

https://www.protagon.gr/apopseis/eisai-sigoura-gia-marathwnio-44341943075 (https://www.protagon.gr/apopseis/eisai-sigoura-gia-marathwnio-44341943075)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 13 Νοεμβρίου 2019, 01:12:24
Πολύ εύστοχο σχόλιο:
Θες λίγο η δημοσιότητα που παίρνουν, θες λίγο οι διάσημοι που κατεβαίνουν και τους δίνουν τη χρυσόσκονη τής σόου μπίζνες, οι μαραθώνιοι έχουν μετατραπεί σε τρέντι γεγονός, που επιβάλλεται να συμμετέχει και η κουτσή Μαρία.

Χώρα που ελάχιστοι είναι σοβαροί, τι ακριβώς περιμένετε.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Μαΐου 2020, 18:01:38
04/05/2020

Το δημοσίευμα προσθέτει: «Όμως επειδή σε κάθε περίπτωση ο κάθε ενήλικας έχει και την ευθύνη των πράξεών του το βασικό ερώτημα που θα χρειαστεί να γίνει έρευνα σε βάθος, είναι το ποιος γιατρός εξέτασε και έδωσε την άδεια στον Μάνο Καζαντζόγλου να αγωνιστεί, υπογράφοντας και την σχετική κάρτα υγείας! Τις αμέσως επόμενες ημέρες και παρά το ιατρικό απόρρητο όπως πληροφορηθήκαμε (3-4 ημέρες), θα δοθούν και επίσημα τα ιατροδικαστικά ευρήματα. Εκεί ακριβώς θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο του 26χρονου».

Το δημοσίευμα θέτει μια σειρά από ερωτήματα: «Έπαιζε ποδόσφαιρο ο Μάνος εν γνώσει του και ενώ είχε πρόβλημα; Οι κάρτες υγείας πότε σφραγίστηκαν; Ποιος  γιατρός έκανε εάν έκανε την εξέταση και πως υπεγράφη; Τις κάρτες υγείας που οφείλουν να έχουν οι ομάδες και να τις καταθέτουν μαζί με τα δελτία συνοδεύονται από καρδιογράφημα;». Η ιστοσελίδα pamebala υπενθυμίζει ότι η κάρτα υγείας είναι νόμος του κράτους και δηλώνει ότι με την έρευνά της «θα προσπαθήσει να ρίξει άπλετος φως, για να αποδοθεί είτε δικαιοσύνη  και να φανεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, είτε να  σβήσουμε κάθε “λεκέ” και να διαπιστώσουμε πως η όλη διαδικασία έγινε  με κάθε νομιμότητα και διαφάνεια».

Το δημοσίευμα του pamebala καταλήγει: «Σε κάθε εξέταση ο γιατρός θα πρέπει προτού βάλει την υπογραφή του και την σφραγίδα του να είναι βέβαιος πως ο αθλητής  έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες  για πιθανό ιατρικό ιστορικό της οικογενείας του, εάν  έγινε κάποιος κλινικός έλεγχος επί τούτου, και εάν έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα! Ο χαμός του Μάνου Καζατνζόγλου  (…) είναι η αιτία και η αφορμή να ξεσκεπάσουμε μια για πάντα μια βιομηχανία όπου οι ομάδες για να γλυτώσουν χρήμα και χρόνο, βρίσκουν έναν γιατρό «εγκληματία» και σφραγίζουν μαζικά χωρίς εξετάσεις σκορπώντας τον θάνατο! (…) Για να δούμε από εδώ και πέρα πόσοι θα τολμήσετε με 50 ευρώ να σφραγίζετε 30 δελτία».

https://www.proininews.gr/ereyna-gia-ton-thanato-toy-manoy-kazantzogloy-kai-ton-giatro-poy-sfragise-tin-karta-ygeias-toy/?fbclid=IwAR1zPVpMnJZd1dlUQAU0U5oPKtyF_ZkNhHGemoYQMzJjUYvKVr0D0kPfMXk (https://www.proininews.gr/ereyna-gia-ton-thanato-toy-manoy-kazantzogloy-kai-ton-giatro-poy-sfragise-tin-karta-ygeias-toy/?fbclid=IwAR1zPVpMnJZd1dlUQAU0U5oPKtyF_ZkNhHGemoYQMzJjUYvKVr0D0kPfMXk)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: pzogr στις 5 Μαΐου 2020, 18:24:06
Αν δεν υπήρχε το τραγικό γεγονός, νομίζω ότι το άρθρο θα σκόρπιζε απλόχερα το γέλιο. Η απορία μου - και αφορμή που γράφω - είναι η εξής: στ'αλήθεια σφραγίζει κάποιος 30 δελτία με 50 ευρώ; Αυτή είναι η τιμή;
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Απριλίου 2021, 08:29:29
Πατέρας ποδοσφαιριστή που «έσβησε» από ανακοπή καρδιάς: Ο καρδιολόγος του έλεγε ότι «δεν έχει τίποτα και είναι μία χαρά»


https://www.protothema.gr/greece/article/1117130/pateras-podosfairisti-pou-esvise-apo-anakopi-kardias-o-kardiologos-tou-elege-oti-den-ehei-tipota-kai-einai-mia-hara/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3Nc1_3HHD71JAvno_OtqATM4aDMBRHIOQB0UZw0cD9X25NG--lJaKmR1A#Echobox=1619023257 (https://www.protothema.gr/greece/article/1117130/pateras-podosfairisti-pou-esvise-apo-anakopi-kardias-o-kardiologos-tou-elege-oti-den-ehei-tipota-kai-einai-mia-hara/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3Nc1_3HHD71JAvno_OtqATM4aDMBRHIOQB0UZw0cD9X25NG--lJaKmR1A#Echobox=1619023257)

Σχολιάζει, εύστοχα κατά την γνώμη μου, συνάδελφος Γενικός Ιατρός σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 21/04/2021:

Αυτο το αρθρο πρέπει να το κορνιζάπρουμε και να εξηγούμε οτι δεν υπάρχει απόλυτη εξεταση που να δείχνει τα πάντα. Οταν έρχονται στο ιατρείο και ζητουν ολοι παραπομπή για καρδιολογο για προληπτικο καρδιολογικό έλεγχο ενω δεν έχουν καν συμπτώματα.
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Ιουνίου 2022, 22:05:13
15/06/2022

Κομοτηνή: Τραγωδία για την 22χρονη σπρίντερ που πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε προπόνηση – Το smartwatch στο μικροσκόπιο

https://faistosnews.gr/tragodia-sto-pagkrati-pos-i-36chroni-tzanetina-vrethike-sto-keno/ (https://faistosnews.gr/tragodia-sto-pagkrati-pos-i-36chroni-tzanetina-vrethike-sto-keno/)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιανουαρίου 2023, 21:18:19
16/01/2023

Ισχαιμία του μυοκαρδίου η αιτία θανάτου του 20χρονου ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα.

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/ischaimia-toy-myokardioy-i-aitia-thanatoy-toy-20chronoy-podosfairisti-stin-karditsa/ (https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/ischaimia-toy-myokardioy-i-aitia-thanatoy-toy-20chronoy-podosfairisti-stin-karditsa/)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιανουαρίου 2023, 23:21:14
«Textbook of Sports and Exercise Cardiology», εκδόσεις Springer 2020, επιμέλεια εκδόσεως Axel Pressler και Josef Niebauer

https://www.amazon.com/Textbook-Sports-Exercise-Cardiology-Pressler/dp/3030353737 (https://www.amazon.com/Textbook-Sports-Exercise-Cardiology-Pressler/dp/3030353737)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιανουαρίου 2023, 07:14:56
29/01/2023 ertnews

Ναύπλιο: Θάνατος ποδοσφαιριστή στο γήπεδο

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/tripoli/nayplio-thanatos-podosfairisti-sto-gipedo/ (https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/tripoli/nayplio-thanatos-podosfairisti-sto-gipedo/)
Τίτλος: Απ: Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Μαρτίου 2023, 08:25:40
03/03/2023

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 20χρονος που είχε καταρρεύσει σε γήπεδο 5Χ5

https://www.ertnews.gr/ert3/thessaloniki-katelikse-o-20xronos-pou-eixe-katarreysei-se-gipedo-5x5/ (https://www.ertnews.gr/ert3/thessaloniki-katelikse-o-20xronos-pou-eixe-katarreysei-se-gipedo-5x5/)