Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 4 Φεβρουαρίου 2012, 13:56:12

Τίτλος: Η ετυμολογία της λέξης Διαβήτης (για την Νόσο Σακχαρώδης Διαβήτης).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Φεβρουαρίου 2012, 13:56:12
Κάποτε είχα ακούσει από ένα ειδικευόμενο Ενδοκρινολόγο ότι η λέξη Διαβήτης προέρχεται από την πολυουρία που δημιουργεί αυτή η νόσος, που έκανε τους ασθενείς να ουρούν με τέτοια δύναμη ώστε κατά την ούρηση τα ούρα σχημάτιζαν (στους άρρενες ασθενείς τουλάχιστον) ένα ημικύκλιο στον αέρα, λες και είχε σχεδιαστεί με διαβήτη…

Χθες (03/02/2012) είδα σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας FarmaSyn μια λίγο διαφορετική ερμηνεία. Γράφει λοιπόν στο διαφημιστικό φυλλάδιο:

Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας Αρεταίος (~ 120 – 200 μ.Χ.), είναι αυτός που πρώτος ονομάζει τη νόσο “Διαβήτης”, από το ρήμα “διαβαίνω”. Με αυτόν τον τρόπο ο Αρεταίος περιέγραψε ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου – την πολυουρία (το νερό που ακατάπαυστα πίνει ο ασθενής προκειμένου να κατασιγάσει το έντονο αίσθημα  της δίψας, “διαβαίνει”, σαν μέσα από σιφώνιο, αναλλοίωτο).
Τίτλος: Απ: Η ετυμολογία της λέξης Διαβήτης (για την Νόσο Σακχαρώδης Διαβήτης).
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 5 Φεβρουαρίου 2012, 13:21:00
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“Διαβήτης”, από το ρήμα “διαβαίνω”. Με αυτόν τον τρόπο ο Αρεταίος περιέγραψε ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου – την πολυουρία (το νερό που ακατάπαυστα πίνει ο ασθενής προκειμένου να κατασιγάσει το έντονο αίσθημα  της δίψας, “διαβαίνει”, σαν μέσα από σιφώνιο, αναλλοίωτο).[/i]
Απο τα φοιτητικά μου χρόνια, μου φαίνεται απο την Παθολογία του Γαρδίκα (αλλά ΄μόλις το έψαξα και ήταν στον Harrison), θυμάμαι καλά ατή τη δεύτερη εκδοχή (του διαβαίνω).