Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: theodosis στις 20 Ιανουαρίου 2011, 14:14:44
-
Συνάδελφοι γειά σας, παρακολουθώ το Forum αρκετό καιρό και πραγματικά έχω βρεί τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους όσους εργαζόμαστε στην πρωτοβάθμια. Γι αυτό και θα ήθελα να σας θέσω τον εξής προβληματισμό:
Υπηρετούσα σε περιφερικό ιατρείο ώς επιμελητής Β¨ Γ.Ι τρία χρόνια. Μισθολογικά εκείνο το διάστημα είχα το μισθό του επιμελητή Β¨ σύν τα μισά χρήματα από την διαφορά μισθού μεταξύ επιμελητή Β και Α, λόγω συμπλήρωσης 3 ετίας. Βαθμολογικά τώρα θα μπορούσα σε 4 χρόνια να υποβάλω τα χαρτιά μου για επιμελητής Α¨ λόγω συμπλήρωσης 7 ετίας
Το 2010 παραιτήθηκα για να διεκδικήσω νέα θέση εργασίας που ανήκει διοικητικά στο ίδιο Νοσοκομείο αλλά υπάγεται σε άλλο Κέντρο υγείας.
Τα ερωτήματά μου προς εσάς είναι τα εξής:
1) Μισθολογικά που ανήκω, θεωρούμαι πρωτοδιόριστος ή αναγνωρίζεται η προυπηρεσία μου στο ΕΣΥ?, (άρα και το οικονομικό όφελος που προκύπτει από αυτό). Εάν έχετε κάτι εγγράφως παρακαλώ γιατί δυστυχώς μου το ζητά η μισθοδοσία του νοσοκομείου.
2) Βαθμολογικά πως εξελίσσομαι δεδομένου ότι δεν μετακινήθηκα αλλά ουσιαστικά αναγκάστηκα να παραιτηθώ έτσι ώστε να διεκδικήσω νέα θέση από την αρχή ? (Όπως όλοι γνωρίζεται αποτελούσε προυπόθεση η παραίτηση το 2010)
- θα γίνω επιμελητής Α¨ σε 7 ή σε 4 χρόνια, ή, ακόμα χειρότερα σε 9 λόγω των κυρώσεων, (νομίζω λόγω μετακίνησης υπάρχει ένα πέναλτυ 2 χρόνων στην εξέλιξη) και τέλος
3) Έχω ακούσει σε συζητήσεις ότι υπάρχει η δυνατότητα στους ιατρούς ΕΣΥ να έχουν κάποιο κενό χρονικό διάστημα στην προυπηρεσία τους, (νομίζω 2 ή 3 μήνες ?) , και παρόλα αυτά η προυπηρεσία τους να θεωρείται συνεχής και να μην επιβαρύνεται η μισθολογική και βαθμολογική εξελιξή τους. Γνωρίζει κάποιος εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και γενικά τι δεδομένα προκύπτουν για την συνεχή υπηρεσία στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι εώς τώρα ίσχυε ο νόμος Αβραμόπουλου & υποχρέωνε σε παραίτηση τους ιατρούς που διεκδικούσαν νέα θέση.
-
Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι η παραίτησή από την παλιά θέση εργασίας και ο διορισμός μου στην νέα έγιναν μέσα στο 2010.
-
Ο βασικός σου θα είναι του πρωτοδιόριστου Β. Πρόκειται για νέα θέση και όχι για συνεχή υπηρεσία.
Η προϋπηρεσία σου θα χρησιμοποιηθεί στο ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ όπου μπαίνει ότι εργασία είχες ως μισθωτός σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο.
Τα ανωτέρω προβλέπονται σαφώς από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και δεν βλέπω σε τι χρειάζονται οι ερμηνευτικές.
Για την εξέλιξη:
Ο ν. Αβραμόπουλου σου στερεί το δικαίωμα –αφού παραιτήθηκες- να συνεχίσεις στη νέα σου θέση με τον παλιό σου βαθμό. Εσύ όμως και παλιά είχες βαθμό Β και τώρα πάς με βαθμό Β. Σε τίποτε δεν επηρεάζεσαι σε αυτό.
Για την εξέλιξη: Θα εξελιχθείς με καθυστέρηση 2 ετών. Κενά μηνών δεν αναγνωρίζονται. Το σύνολο της πραγματικής υπηρεσίας θα μετρήσει.
Αν έχεις λοιπόν 4 χρόνια ως τώρα, αφαίρεσε τα δύο του πέναλτι, και σου χρειάζονται άλλα 5 για τα 7, προκειμένου να εξελιχθείς σε Α.
Αυτά είναι σαφή στο νόμο Αβραμόπουλου.
Δε χρειάζεσαι καμία ερμηνευτική. Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο Ν. Αβραμόπουλου είναι σαφέστατοι.
Περίμενε όμως γιατί σε 5 χρόνια που θα αιτηθείς την εξέλιξή σου μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά. Βαθμοί, προϋποθέσεις, ακόμη και το ίδιο το ΅ΕΣΥ.
-
Κάποιες εγκύκλιοι που ίσως σου φανούν χρήσιμοι
http://www.ygeianet.gr/box/cal/18024.pdf
http://www.ygeianet.gr/box/cal/19332.pdf
http://www.ygeianet.gr/box/cal/19333.pdf
Από προσωπική εμπειρία: ήμουν Επιμελ. Α΄( προυπηρεσία 10 χρόνια στο ΕΣΥ) παραιτήθηκα στις 28-3-2010, διορίστηκα στις 18-08-2010. Σήμερα περιμένω να ξανακριθώ για Α΄, να ξανακριθώ για μόνιμη, και βέβαια ισχύει το πέναλτυ των 2 ετών αλλά και η προηγούμενη προυπηρεσία, μετά από πολλές τηλεφωνικές και κατ΄ιδίαν ερωτήσεις στο Υπουργείο (παρεπιπτόντως πολύ εξυπηρετικοί, υπεύθυνη η κ. Κοκλώνη) και αρκετά πήγαινε έλα στο Νοσοκομείο (παρεπιπτόντως καθόλου εξυπηρετικοί).
-
Έχώ και γω μια ερώτηση παρακαλώ. Αν η νέα θέση μετά από παραίτηση ανήκει στα άγονα και προβληματικά μέρη, ισχύει η ποινή των 2 ετών; κάπου ειχα διαβάσει ότι για αυτά τα μέρη δεν ισχύει κατι τέτοιο.
-
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3754 Αρ. Φύλλου 43
11 Μαρτίου 2009
Άρθρο 4
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε)
Ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο Νοσοκομείο
και, αν επιλεγούν, διατηρούν το βαθμό τους. Ιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα
Υγείας του ΕΣΥ ή σε πανεπιστημιακές κλινικές και προσλαμβάνονται σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων
Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση δύο ετών πέραν των προβλεπομένων, σε ό,τι αφορά
τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, σε ό,τι αφορά τους Επιμελητές Α΄. Τα ανωτέρω
δεν ισχύουν για ιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται
σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως, δεν εφαρμόζονται για τους ιατρούς
που προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών. Οι άγονες περιοχές
για τις ανάγκες εφαρμογής και ερμηνείας του παρόντος νόμου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Γενικής
Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επίσης :
ΙΑ) Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι νέες προσλήψεις αφορούν ιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ. Ως εκ
τούτου, οι υπηρετούντες ιατροί στο ΕΣΥ δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ μέχρι 31 Δεκεμβρίου
2010, εκτός αν παραιτηθούν μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.
-
Ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο Νοσοκομείο
και, αν επιλεγούν, διατηρούν το βαθμό τους.
Τι γίνεται να διεκδικήσουν θέση στο ίδιο Νοσοκομείο; Π.χ. άλλο Κ.Υ. ή άλλο Π.Ι. που υπάγεται όμως στο ίδιο νοσοκομείο; Διατηρούν το βαθμό;
-
Συγγνώμη και εάν κάποιος παραιτηθεί με βαθμό β όπως εγώ τον Μάρτιο του 2010 και βάλει τα χαρτιά του από την αρχή σε καινούργια προκήρυξη τα έχει και αυτός το πέναλτι των 2 χρόνων?
-
Για την εξέλιξη:
Ο ν. Αβραμόπουλου σου στερεί το δικαίωμα –αφού παραιτήθηκες- να συνεχίσεις στη νέα σου θέση με τον παλιό σου βαθμό. Εσύ όμως και παλιά είχες βαθμό Β και τώρα πάς με βαθμό Β. Σε τίποτε δεν επηρεάζεσαι σε αυτό.
Για την εξέλιξη: Θα εξελιχθείς με καθυστέρηση 2 ετών. Κενά μηνών δεν αναγνωρίζονται. Το σύνολο της πραγματικής υπηρεσίας θα μετρήσει.
Αν έχεις λοιπόν 4 χρόνια ως τώρα, αφαίρεσε τα δύο του πέναλτι, και σου χρειάζονται άλλα 5 για τα 7, προκειμένου να εξελιχθείς σε Α.
Αυτά είναι σαφή στο νόμο Αβραμόπουλου.
Είναι βέβαιο ότι δε μπορεί να διατηρηθεί ο βαθμός στη νέα θέση; Διότι διαβάζουμε στο ν3754 11-3-2009 άρθρο 4 παρ.Ε:
"Ε) Ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο Νοσοκομείο και, αν επιλεγούν, διατηρούν το βαθμό τους.
Ιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε πανεπιστημιακές κλινικές και προσλαμβάνονται σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση δύο ετών πέραν των προβλεπομένων, σε ό,τι αφορά τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, σε ό,τι αφορά τους Επιμελητές Α΄. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για ιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως, δεν εφαρμόζονται για τους ιατρούς που προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών."
Δεδομένου ότι δεν γίνεται να προσληφθείς σε νέα θέση χωρίς να παραιτηθείς από την προηγούμενη (έστω και μετά την ανακοίνωση του διορισμού σου), δε σημαίνει αυτό ότι διατηρείς σε κάθε περίπτωση το βαθμό σου;
Ακόμα, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αν κάποιος υπηρετεί σε άγονο μόνο λίγους μήνες και καταθέσει υποψηφιότητα για άλλη θέση ΕΣΥ, έχει ποινές; Το άρθρο μοιάζει να εξαιρεί τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονο και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο. Δεν ξεκαθαρίζει αν εννοεί μόνο τους γιατρούς εκείνους που προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο κάνοντας χρήση του δικαιώματος μετάθεσης που τους δίνει το άγονο μετά από κάποια χρόνια υπηρεσίας σε αυτό.