Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: alfie στις 28 Αυγούστου 2011, 23:21:05
-
Από 3 ετών θα πρέπει να ελέγχεται το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών (http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/14822)
Από την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει να ελέγχεται το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών στους γονείς των οποίων παρατηρήθηκε πρώιμη εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή υγιεινή διατροφή, άσκηση και εάν χρειάζεται, αγωγή με στατίνες ή άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα μετά από κάποια ηλικία.
«Η έγκαιρη διάγνωση των πρωτοπαθών δυσλιπιδαιμιών, από την παιδική ηλικία, είναι σημαντική, διότι εάν μείνουν αδιάγνωστες, οδηγούν σε πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που εκδηλώνεται σαν έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, ανάγκη για αγγειοπλαστική, by pass ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο», αναφέρει η υπεύθυνη καρδιολόγος ,διευθύντρια ΕΣΥ της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Αμαλία Μπουφίδου σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει το 11ο Διεθνές Συνέδριο New Trends in Cardiology , οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Οι δυσλιπιδαιμίες είναι διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, και διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες κληρονομούνται, ενώ οι δευτεροπαθείς όχι. Οι δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες εμφανίζονται στο πλαίσιο άλλων νοσημάτων, όπως υποθυροειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης ή οφείλονται στη λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, οιστρογόνα, ιντερφερόνη, αντιρετροϊκά φάρμακα κ.α.)
«Με τον όρο δυσλιπιδαιμίες, αναφερόμαστε στην υψηλή LDL-C > 160 mg/dl («κακή χοληστερόλη»), τη χαμηλή HDL-C <35mg/dl («καλή χοληστερόλη»), τα υψηλά τριγλυκερίδια >150 mg/dl. Οι δυσλιπιδαιμίες αντιπροσωπεύουν το 54% των παραγόντων του κινδύνου για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, παχυσαρκία» εξηγεί η κ Μπουφίδου.
Οι πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες δεν είναι σπάνιες διαταραχές. Μία από αυτές είναι η οικογενής ετερόζυγος υπερχοληστερολαιμία , η οποία σύμφωνα με την κ Μπουφίδου, συναντάται σε συχνότητα 1:500 στο γενικό πληθυσμό και κληρονομείται από τον έναν γονέα. Εάν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, το 85% των ανδρών εμφανίζει έμφραγμα πριν το εξηκοστό έτος της ηλικίας. Τα άτομα αυτά έχουν υψηλή ολική χοληστερόλη >290 mg/dl, έχουν ξανθώματα στους τένοντες δακτύλων ή αχίλλειο τένοντα ή εμφανίζουν στο οικογενειακό τους ιστορικό πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Μια άλλη πρωτοπαθής δυσλιπιδαιμία είναι η οικογενής συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία (συχνότητα 0,5% στο γενικό πληθυσμό), κατά την οποία το άτομο έχει, ή μόνο υψηλή χοληστερόλη, ή μόνο υψηλά τριγλυκερίδια, ή και τα δύο, και σχετίζεται και αυτή με εμφάνιση πρώιμης στεφανιαίας νόσου. Αυτή η δυσλιπιδαιμία είναι υπεύθυνη για το 20% των εμφραγμάτων σε νέα άτομα.
«Ευτυχώς σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει στη φαρέτρα της αποτελεσματικά και σωτήρια φάρμακα για την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, με το «βαρύ πυροβολικό» της, τις στατίνες, οι οποίες κυκλοφορούν τα τελευταία 17 χρόνια. Σήμερα με τις στατίνες σε συνδυασμό με εζετιμίμπη έχουμε φθάσει σε μειώσεις LDL-C της τάξεως του 70%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, να φθάνουν στην ηλικία των 60 - 70 ετών χωρίς να υποστούν έμφραγμα μυοκαρδίου, κάτι το οποίο θα ήταν αδιανόητο πριν τις στατίνες. Οι πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι άρρωστοι με προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου παίρνοντας στατίνη, για κάθε 40 mg/dl μείωση της LDL - C κερδίζουν 25% λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάματα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κ Μπουφίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια τακτικό λιπιδαιμικό εξωτερικό ιατρείο, όπου προσφέρονται υπηρεσίες σε άτομα με ή χωρίς στεφανιαία νόσο, με προβλήματα δυσλιπιδαιμίας και άλλους παράγοντες κινδύνου, με σκοπό την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
«Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη και η αγγειοπλαστική αντιμετωπίζουν συμπτωματικά τη στεφανιαία νόσο. Η διεργασία όμως της αθηρωμάτωσης παρά ταύτα συνεχίζεται. Η υγειονοδιαιτητική αγωγή, μαζί βέβαια με τη φαρμακευτική αγωγή επιβραδύνουν την πρόοδο της αθηρωμάτωσης και την ανάπτυξη βλαβών σε άλλα σημεία του στεφανιαίου δικτύου» καταλήγει η κ Μπουφίδου.
-
πολύ ενδιαφέρον υλικό :
ποιος ο ρόλος της Apo B - 48 kI - 100 ? ? ? ΘΑ ήταν cost effective το συγκεκριμένο εργαστηριακό συγκριτικά με την μέτρηση του λιπιδαιμικού πάνελ ?
αντίστοιχα ποιος ο ρόλος της CRP ?? ως δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου ????
___________________________________________________
Λιπιδαιμικό screening στα παιδιά: Οδηγίες
« στις: 29 Ιούλιος 2008, 23:43:15 »
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,392.msg2278.html#msg2278
___________________________________________________
πόσο ρεαλιστική είναι η έναρξη στατίνης σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας ? [ πόσο μάλλον σε παίδες ]
___________________________________________________
όσοι αφορά στην exercise prescreption : αν υπάρχει μέθοδος άσκησης ανεκτή σε NYHA 2 - 3 και ικανή να επιφέρει HDL >>> 50 γιατί δεν εφαρμόζεται ??
___________________________________________________
jUst fOr fUn
-
πολύ ενδιαφέρον υλικό :
ποιος ο ρόλος της Apo B - 48 kI - 100 ? ? ? ΘΑ ήταν cost effective το συγκεκριμένο εργαστηριακό συγκριτικά με την μέτρηση του λιπιδαιμικού πάνελ ?
αντίστοιχα ποιος ο ρόλος της CRP ?? ως δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου ????
___________________________________________________
Λιπιδαιμικό screening στα παιδιά: Οδηγίες
« στις: 29 Ιούλιος 2008, 23:43:15 »
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,392.msg2278.html#msg2278
___________________________________________________
πόσο ρεαλιστική είναι η έναρξη στατίνης σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας ? [ πόσο μάλλον σε παίδες ]
___________________________________________________
όσοι αφορά στην exercise prescreption : αν υπάρχει μέθοδος άσκησης ανεκτή σε NYHA 2 - 3 και ικανή να επιφέρει HDL >>> 50 γιατί δεν εφαρμόζεται ??
___________________________________________________
jUst fOr fUn
Υπάρχουν πολλά άρθρα για IL-6, CRPκαι hsCRPκαι συσχέτιση με παχυσαρκία ,και ΣΔ -ινσουλινοαντίσταση ,άσθμα,υπερλιπιδαιμία,,θυρεοειδοπάθεια, μεταβολισμό ασβεστίου, κλπ με low grade inflammation .
Θα ήθελα να σου θυμίσω ότι ο λιπώδης ιστός έχει κομβικό ρόλο στα βιολογικά προγράμματα του,stress, του ύπνου,φλεγμονής,άμυνας στις λοιμώξεις , αναπαραγωγής, ενεργειακού ισοζυγίου,συνδρόμου χρ.κόπωσης,κλπ και γενικότερα στην διατήρηση μιας ισορροπίας(ομοιόσταση ,αλλόσταση,κακόσταση)της λειτουργίας του οργανισμού ως απάντηση σε εξωγενείς και ενδογενείς επιδράσεις. (medline : G.P.Chrousos ,stress,metabolic syndrome,κλπ)
NHANES,FINISH κλπ
Η step one diet και η άσκηση σε συνδυασμό με χορήγηση φαρμακοθεραπείας επί των αντίστοιχων ενδείξεων (όχι μόνο για την υπερλιπιδαιμία αλλά και για την διαταραγμένη ανοχή στη Glu) στους παχύσαρκους και με θετικό τις πιο πολλές φορές ιστορικό ΣΔ -ινσουλινοαντίσταση ,θυρεοειδοπάθειας,υπερλιπιδαιμίας ,κλπ πληθυσμούς μας μετά το screening τους μάλλον είναι απαραίτητη για καλύτερη ποιότητα ζωής,πρόληψη επιπλοκών και ...καλές μακροοικονομικές προβλέψεις.
-
__________________________________________________________________________________________________________
σχετικά με τις δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες :
αν δεν κάνω λάθος οι νεότερες οδηγίες συνιστούν την αγωγή με στατίνη σε καρδιαγγειακούς ασθενείς προφυλακτικά ακομη και εάν δεν είναι υπέρβαροι και μάλστα ακόμη και εάν έχει λάβει χώρα αλλαγή του τρόπου ζωής και το ετήσιο τσεκ απ δεν υποδηλώνει υψηλές τιμές λιπιδίων
[ http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,392.0.html
Λιπιδαιμικό screening στα παιδιά: Οδηγίες
« στις: 29 Ιούλιος 2008, 22:43:15 » ]
__________________________________________________________________________________________________________
και ένα δεύτερο ερώτημα : σχετικά με την μέτρηση λιπιδίων - νηστείας : ο ένα τρόπος είναι ο εργαστηριακός προσδιοροσμός της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και ο έμμεσος προσδιορισμός της LDL - C
ο άλλος τρόπος είναι να προσδιορισθεί εργαστηριακά και η LDL - C
ποιά μέθοδο χησιμοποιούν τα εν Ελλάδει εργαστήρια ;
ακόμη [ ως υποερώτηση ] η μέτρηση χοληστερόλης και της LDL - C προαπαιτεί την κατάσταση νηστείας εφ όσον τα τριγλυκερίδια > 400
γιατί όλος ο πληθυσμός υποχρεούται σε προσδιορισμό λιπιδίων νηστείας ;
[ και εάν είναι πιθανή / αναμενόμενη η υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων γιατί δεν συνταγογραφούνται οι φιμπράτες και το νικοτινικό ; ]
__________________________________________________________________________________________________________
jUst fOr fUn
-
http://www.eabe.org/UsersFiles/guidelines%20for%20dyslipidemias%202011.pdf (http://www.eabe.org/UsersFiles/guidelines%20for%20dyslipidemias%202011.pdf)
-
Από 3 ετών θα πρέπει να ελέγχεται το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών (http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/14822)
Ευτυχώς σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει στη φαρέτρα της αποτελεσματικά και σωτήρια φάρμακα για την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, με το «βαρύ πυροβολικό» της, τις στατίνες, οι οποίες κυκλοφορούν τα τελευταία 17 χρόνια. Σήμερα με τις στατίνες σε συνδυασμό με εζετιμίμπη έχουμε φθάσει σε μειώσεις LDL-C της τάξεως του 70%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, να φθάνουν στην ηλικία των 60 - 70 ετών χωρίς να υποστούν έμφραγμα μυοκαρδίου, κάτι το οποίο θα ήταν αδιανόητο πριν τις στατίνες. Οι πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι άρρωστοι με προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου παίρνοντας στατίνη, για κάθε 40 mg/dl μείωση της LDL - C κερδίζουν 25% λιγότερα καρδια
Ηθελημένη παρανόηση; Στην ίδια παράγραφο: αναφέρεται η εζετιμίμπη ως παράγων μείωσης της LDL, δεν αναφέρεται όμως στην επόμενη πρόταση που περιγράφει τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Τυχαίο; Η δόξα των στατινών δικαιολογεί και τη χορηγηση εζετιμίμπης επειδή μειώνουν κι οι δύο την LDL-C; Τελικά θεραπεύουμε την LDL-C ή τον ασθενή;
Και εξηγούμαι: Θαμμένο μέσα σε μια παραγραφούλα από την παρουσίαση του Peter Libby στα πλαίσια του European Association of Atherosclerosis με τίτλο Πρόοδοι και προκλήσεις στην ερμηνεία της βιολογίας της αθηροσκλήρωσης όπως τη βρήκα σε τεύχος της Σύγχρονης Διαβητολογίας:
Παρ' ότι δε η συνδυασμενη θεραπεία στατίνης εζετιμίμπης βοηθά στην επίτευξη των στόχων της LDL-C που τοποθετούνται για τα δίαφορα επίπεδα κινδύνου δεν υπάρχουν μέχρι τωρα δεδομένα από κλινικές μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η στρατηγικη αυτή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων πέραν της μείωσης που επιτυγχάνεται με τη μονοθεραπεία με στατίνη
Τα συμπεράσματα δικά σας.
-
Ηθελημένη παρανόηση; Στην ίδια παράγραφο: αναφέρεται η εζετιμίμπη ως παράγων μείωσης της LDL, δεν αναφέρεται όμως στην επόμενη πρόταση που περιγράφει τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Τυχαίο; Η δόξα των στατινών δικαιολογεί και τη χορηγηση εζετιμίμπης επειδή μειώνουν κι οι δύο την LDL-C; Τελικά θεραπεύουμε την LDL-C ή τον ασθενή;
Και εξηγούμαι: Θαμένο μέσα σε μια παραγραφούλα από την παρουσίαση του Peter Libby στα πλαίσια του European Association of Atherosclerosis με τίτλο Πρόοδοι και προκλήσεις στην ερμηνεία της βιολογίας της αθηροσκλήρωσης όπως τη βρήκα σε τεύχος της Σύγχρονης Διαβητολογίας:
Παρ' ότι δε η συνδυασμενη θεραπεία στατίνης εζετιμίμπης βοηθά στην επίτευξη των στόχων της LDL-C που τοποθετούνται για τα δίαφορα επίπεδα κινδύνου δεν υπάρχουν μέχρι τωρα δεδομένα από κλινικές μελέτες που να υποδεικνύουν ότι η στρατηγικη αυτή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων πέραν της μείωσης που επιτυγχάνεται με τη μονοθεραπεία με στατίνη
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ίσως θεραπεύουμε μαζί τον ασθενή και τον "συνταγογράφο", με τον εξής μηχανισμό:
ακριβότερο φάρμακο ---> μεγαλύτερη παροχή ---> λιγότερο άγχος για τον "συνταγογράφο" ---> γενικότερη βελτίωση της υγείας του "συνταγογράφου" (1) ---> αύξηση "απόδοσης" του "συνταγογράφου" ---> βελτίωση των παροχών υγείας ---> μείωση δεικτών νοσηρότητας για τον πληθυσμό (2)
(1),(2) => ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ 8) 8) 8)
Καλημέρα σε όλες και όλους.........
-
Νεες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας απο την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία
New Cholesterol Guidelines Abandon LDL Targets (http://www.medscape.com/viewarticle/814152)
-
Νεες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας απο την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία
Συνημμένο όλο το άρθρο του American College of Cardiology/American Heart Association Task Force, το οποίο εστιάζει, αντί για τιμές-στόχους στην LDL-C, στον καθορισμό 4 βασικών ομάδων ασθενών που αναμένεται να ωφεληθούν από τη χρήση στατινών:
Identification of 4 Statin Benefit Groups - in which the potential for an ASCVD risk reduction benefit clearly exceeds the potential for adverse effects in adults with:
1. Individuals with clinical ASCVD
2. Individuals with primary elevations of LDL–C ≥190 mg/dL
3. Individuals 40 to 75 years of age with diabetes with LDL-C 70-189 mg/dL
4. Individuals without clinical ASCVD or diabetes who are 40 to 75 years of age with LDL-C 70-
189 mg/dL and an estimated 10-year ASCVD risk of 7.5% or higher
-
Μία ενδιαφέρουσα δημοσίευση στο JAMA σύμφωνα με την οποία προτείνεται μία νέα προσέγγιση στον υπολογισμό της LDL-C σε σχέση με την κλασική εξίσωση (TCHOL-HDL-1/5TRIG).
Comparison of a NovelMethod vs the Friedewald Equation for Estimating Low-Density Lipoprotein Cholesterol Levels From the Standard Lipid Profile.
Seth S. Martin, Michael J. Blaha, Mohamed B. Elshazly, Peter P. Toth, Peter O. Kwiterovich, Roger S. Blumenthal, Steven R. Jones.
JAMA. 2013;310(19):2061-2068. doi:10.1001/jama.2013.280532.
-
Ποιες απόψεις κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή για χορήγηση στατινών σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών;