Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 13 Ιουνίου 2008, 18:01:22

Τίτλος: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 13 Ιουνίου 2008, 18:01:22
Ευελπιστώ ότι θα αναπτυχθεί έντονη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Θα ήταν ενδιαφέρον να είχαμε και τις απόψεις συναδέλφων που έχουν εμπειρίες από άσκηση ιατρικής στο εξωτερικό όπως ο συνάδελφος Αργυρίου π,χ. αν άλλες χώρες προωθούν (και πως) την αναγραφή αντιγράφων (Generics).
Στην Ελλάδα πάνω κάτω είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί με πολλές εταιρίες που παρασκευάζουν αντίγραφα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες ελληνικές εταιρίες με αξιόπιστα αντίγραφα. Άλλωστε ένα σημαντικό επιχείρημα όλων είναι ότι όλα αυτά τα σκευάσματα έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ.

Είναι η πρώτη φορά που ξεκινώ θέμα με ψηφοφορία. Επισημαίνω ότι δεν μπορώ να δω τι έχει ψηφίσει ο καθένας κι ότι για να δείτε τα (μέχρι εκείνη τη στιγμή) αποτελέσματα της ψηφοφορίας πρέπει να ψηφίσετε.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Ιουνίου 2008, 15:48:29
Αν και ψήφισαν ήδη 11 συνάδελφοι (τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο) βλέπω ότι κανείς δεν διατυπώνει απόψεις.
Ας καταθέσω λοιπόν μερικές:
Στην Ελλάδα έρχεται συνήθως η εταιρία που έχει το αντίγραφο, σου κάνει την παρουσίαση και στο τέλος σου σκάει το παραμύθι: «Γιατρέ, γράψε εσύ κι εμείς εδώ είμαστε» ή ακόμη πιο ψυχρά: «Τόσα στο κομμάτι της κλαριθρομυκίνης, τόσα στην ομεπραζόλη» Άλλωστε εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι αυτό τον καιρό. Αν και σε κάτι συνταγές που έρχονται από ΙΚΑ Αθηνών βλέπω ότι παίζεται χοντρό παιχνίδι και στα αντιυπερτασικά, στις στατίνες, στις καλσιτονίνες.  (τουλάχιστον στο ΙΚΑ.) Παρένθεση: Μου αρέσει όταν έρχονται στην περιοχή μου το καλοκαίρι κάτοικοι, που περνούν τον υπόλοιπο χρόνο στην Αθήνα, να γράψουν φάρμακα με απίθανα ονόματα γραμμένα από γιατρούς του ΙΚΑ. Στην πρότασή μου να τους γράψω το αντίστοιχο πρωτότυπο αρνούνται κατηγορηματικά: «Ο γιατρός μου, μου είπε ότι πρέπει να παίρνω αυτό το φάρμακο εφ’ όρου ζωής (ωραίος ο συνάδελφος) και να μην το αλλάξω αν δεν μου δώσει ο ίδιος εντολή (ακόμη πιο ωραίος ο συνάδελφος – εντολέας)». Γράφω κι εγώ το φασόν και μετά παίζεται η ίδια φάση στο φαρμακείο. Συνήθως η φαρμακαποθήκη του νησιού δεν έχει αυτές τις «εξωτικές» μάρκες. Βλέπετε έχει προμήθειες στις εταιρίες που «παίζουν» στο νησί. Κι έτσι ο φαρμακοποιός για να μην δυσαρεστήσει τον πελάτη (που έχει πάντα δίκιο, ιδιαίτερα αν η συνταγή είναι «βαριά») αναγκάζεται να φέρει το σκεύασμα με κούριερ από φαρμακαποθήκη της Αθήνας. (Χε,χε, πάει το κέρδος στα μεταφορικά)

Συνήθως κάνω την ερώτηση: «Είστε 20% πιο φτηνοί από το πρωτότυπο. Παράλληλα έχετε την ευχέρεια να δίνετε και κατιτί στο γιατρό. Θα βγάζετε κι εσείς το κέρδος σας. Από κάπου δεν πρέπει να περικόψετε;».
Οι απαντήσεις είναι διάφορες: «Οι πολυεθνικές βγάζουν τρελά κέρδη, εμείς περιορίζουμε το κέρδος μας», «Οι πολυεθνικές τα χώνουν στους μεγαλογιατρούς, εμείς ερχόμαστε κοντά στον απλό γιατρό. Σε σας που σηκώνετε το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Της συνταγογραφίας κλπ)», «Αν εννοείς ότι περικόπτουμε από την ποιότητα γιατρέ, σε πληροφορούμε ότι στο εργοστάσιό μας παρασκευάζει και η τάδε πολυεθνική τα σκευάσματά της. Εμείς έχουμε πιστοποίηση ISO κλπ)
Μια άλλη απορία που έχω είναι γιατί δεν βγάζουν παιδιατρικά σκευάσματα; Μήπως γιατί ο γιατρός και ο γονιός και ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά; Μήπως αυτό δημιουργεί αμφιβολίες ποιότητας;

Τέλος θα αναφέρω χαρακτηριστικό περιστατικό που μου συνέβη πέρσι το καλοκαίρι. Έρχεται νεαρό ζευγάρι, η κοπέλα με χαρακτηριστικά συμπτώματα πυελονεφρίτιδας. Λόγω της προχωρημένης ώρας και της απομακρυσμένης περιοχής δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει καλλιέργεια ούρων. Λαμβάνω το σχετικό ρίσκο, αφού υπήρχε και η σχετικά καλή γενική κατάσταση και το νεαρό της ηλικίας και ξεκινάω την κοπέλα με ενδοφλέβια αγωγή με την πρωτότυπη σιπροφλοξασίνη (για να μην λέμε ονόματα). Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο ιατρείο και της συζήτησης, μαθαίνω ότι το ζευγάρι δουλεύει σε ελληνική φαρμακευτική εταιρία. (πάλι δε λέμε ονόματα) Τις επόμενες μέρες η κατάσταση της υγείας της κοπέλας βελτιώνεται και αφού μένει απύρετη για 2 ημέρες τους λέω: «Τώρα θα περάσουμε σε αγωγή από το στόμα με σιπροφλοξασίνη. Ας δώσουμε το ……. (όνομα της σιπροφλοξασίνης στην εταιρία που δούλευαν) αφού δουλεύετε εκεί!»  Και τι απάντηση νομίζετε ότι λαμβάνω; «Δεν πειράζει γιατρέ, ας συνεχίσουμε με το ……» (όνομα της πρωτότυπης σιπροφλοξασίνης) . Ομολογώ ότι αυτό το περιστατικό μου δημιούργησε ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για τη δραστικότητα των αντιγράφων.

Από την άλλη με εκνευρίζει η στάση των πολυεθνικών που έρχονται με καθρεφτάκια και χάντρες (στυλό, μπλοκ, ρολογάκια, διακοσμητικά γραφείου, όλα με το λογότυπο της εταιρίας, άρα εκούσια διαφήμιση εκ μέρους μας) στους αυτόχθονες ιθαγενείς – γιατρούς για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους ενώ τα χώνουν χοντρά στους μεγαλογιατρούς που αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να «προωθήσουν» τα φάρμακά τους σε συνέδρια ή/και στις κλινικές τους.
Με εκνευρίζει που δεν με έχει επισκεφθεί εδώ και χρόνια κάποιος φαρμακάς που θα μου μιλήσει για τη πρωτότυπη ομεπραζόλη. Η εταιρία την έχει στον αυτόματο και παρ’ όλα αυτά είναι το πρώτο σε πωλήσεις PPI. Παρ’ όλο που επιμένει να μη βγάζει συσκευασία με 28 κάψουλες!

Από την άλλη δεν θέλω να μου κολλήσει κανείς το όνομα του «φασονάκια», ιδιαίτερα αφού ζω και εργάζομαι στην περιοχή απ’ όπου κατάγομαι κι ευελπιστώ να συνεχίσω να ζω και να εργάζομαι στο μέλλον.
Οι μόνες ουσίες που έχω δώσει αντίγραφα είναι ομεπραζόλη και κλαριθρομυκίνη. Χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. Ελάχιστα κομμάτια, σε περιπτώσεις που ήθελα να δώσω κάτι φθηνό (ο ακριβής όρος μάλλον είναι φθηνότερο) και σε περιπτώσεις (όπως αναλύω παρακάτω) που αμφιταλαντευόμουν αν πρέπει να λάβει αγωγή. Κι από 1-2 εταιρίες που πιστεύω ότι είναι, σχετικά, αξιόπιστες. Από τι το πιστεύω αυτό; Ίσως ο αντιπρόσωπός τους με έπεισε ή τουλάχιστον δεν μου έκανε νύξη για πληρωμή με το κομμάτι.

Εν κατακλείδι, ψήφισα «επιλέγω ανάλογα με το περιστατικό» που νομίζω ότι δείχνει έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στην ποιότητα και τη δραστικότητα των αντιγράφων αλλά και εν μέρει λανθασμένη πρακτική ως γιατρός αφού η ίδια ακριβώς ουσία (το αντίγραφο δηλαδή) θεωρώ ότι κάνει σε ένα περιστατικό (περιστατικά που συνήθως αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να χορηγηθεί η συγκεκριμένη δραστική ουσία) ενώ δεν κάνει σε άλλα περιστατικά (περιστατικά στα οποία είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πρέπει να χορηγηθεί η συγκεκριμένη δραστική ουσία) στα οποία επιλέγω το πρωτότυπο.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 14 Ιουνίου 2008, 17:56:46
Κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι, ψήφισα το "κατά περίσταση". Βασική μου αρχή είναι ότι δεν συνταγογραφώ κανένα φάρμακο, αν δεν κρίνω ότι είναι απολύτως αναγκαίο και ότι ο ασθενής με μεγάλη βεβαιότητα θα κερδίσει απ’ αυτό σε σχέση με το να μη πάρει τίποτε. Από εκει και πέρα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαι δέσμιος των πολυεθνικών κολοσσών, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν αξιόλογες και πειστικές προτάσεις από εγχώριες, ελ-ληνικές εταιρείες, και μάλιστα όταν πρόκειται για φάρμακα δοκιμασμένα και -γιατί όχι- καταξιωμένα, που θα έπαιρνα και ο ίδιος. Όλες οι εγχώριες εταιρίες δεν είναι φασονατζίδικες και ούτε πλασσάρουν με φασονατζίδικους όρους -στις περιοχές που βρέθηκα εγώ τουλάχιστον- τα προϊόντα τους. Τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων πολύ συχνά επαινούν τα επιχειρηματικά ανοίγματα και οι ισολογισμοί πολλών ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών είναι εξαιρετικά κερδοφόροι, αφού άλλωστε η δραστηριοποίηση τους γίνεται, όπως ξέρουμε πολύ καλά, σε ένα έδαφος ιδιαίτερα εύφορο. Αν οι μετανάστες της περοχής μου στη Γερμανία γυρίζουν πίσω στα χωριά τους το καλοκαίρι με (ανατολικο)γερμανικά "Μέ ’καψες", γιατί να σνομπάρω εγώ την εγχώρια παραγωγή; Εννοείται ότι οι σοβαρές εταιρείες δεν θα πρέπει να διαπραγματεύονται στη βάση "τόσα τεμάχια προς τόσο το ένα", και όποια -σπανίως είναι η αλήθεια- το κάνει, δεν κερδίζει ποτέ την εμπιστοσύνη μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο φαρμακάς που θα προτείνει σε εμένα μια τέτοια συναλλαγή, θα το κάνει αμέσως μετά και στον επόμενο συνάδελφο μου και αυτό με απωθεί από τη σκέψη να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα του με τη σφραγίδα μου, αλλά -προς μεγάλη μου ικανοποίηση- ούτε και κανενός από τους συναδέλφους μου τη σφραγίδα έχω δει με τα "σεσημασμένα" προϊόντα.  
Από την άλλη, το να παραχωρήσουμε όλο το παιχνίδι στις πολυεθνικές, εγκυμονεί μακροχρόνια τον κίνδυνο για συγχωνεύσεις των μικρότερων εταιρειών, εξαγορές, καρτέλ και  ολιγοπώλια.
Νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η κατάθεση όσων συναδέλφων έχουν εμπειρία από το τί συμβαίνει και στην αλλοδαπή…
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Πατρωνάκης Μάνος στις 14 Ιουνίου 2008, 18:10:00
Στην Ιταλία από τέσσερα χρόνια περίπου Διαμαντή, υπάρχει παράλληλα με τις γνωστές εταιρείες, και κρατική βιομηχανία φαρμάκων με σημαντική μείωση του κόστους.
Εναπόκειται στον ίδιο τον ασθενή να αποφασίσει υπέρ της  πολυεθνικής ή όχι. Κάτι όπως τα φάρμακα που δουλεύαμε στο Στρατό για να σου δώσω να καταλάβεις.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Ιουνίου 2008, 20:25:55
Δε γνωρίζω το υγειονομικό και φαρμακευτικό σύστημα της Ιταλίας και δεν καταλαβαίνω αρκετά αυτό που λες.
Το κράτος έχει μια εταιρία και ανταγωνίζεται ουσιαστικά τις ιδιωτικές; Παράγει φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή.
Ο ασθενής αποφασίζει ποια «μάρκα» φάρμακο θα πάρει; Όχι ο γιατρός; Με ποιο τρόπο; Δηλαδή ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή ότι για την περίπτωσή του υπάρχουν αυτά τα φάρμακα με αυτές τις τιμές κι ο ασθενής διαλέγει;
Εκεί υπάρχει η πληρωμή από τις εταιρίες στο γιατρό με το «κομμάτι»;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 14 Ιουνίου 2008, 21:34:57
Και ακόμη: Τί ποσοστό κέρδους έχει το φαρμακείο; Τί ισχύει για τις άδειες των φαρμακείων; Υπάρχει αυτοφαρμακία;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 14 Ιουνίου 2008, 23:58:41
Και ένα άρθρο-παραγγελία για τη συζήτησή μας, από το ...αυριανό "Βήμα":
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15385&m=D15&aa=1
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Ιουνίου 2008, 02:04:33
Μια από τις πιο φανατικές συζητήσεις..... και με πολλά μυστικά.
Προσωπικά, επιλέγω generic όταν υπάρχει διαφορά τιμής σε σχέση με το πρωτότυπο ή όταν νιώθω ότι η συσκευασία του πρωτότυπου ταλαιπωρεί τον ασθενή, πάντα όταν έχω αποκτήσει κάποια εμπειρία. Κάτι συσκευασίες των 14 ή 28 εξαφανίζονται όταν υπάρχουν αξιόπιστα generics για την ίδια ουσία. Δεν θα αλλάξω όμως ένα πρωτότυπο όταν η τιμή του είναι σχεδόν ίδια με τα generics. Η έρευνα πρέπει να επιβραβεύεται στην εταιρία που την κάνει.

Αξιόπιστα... τι σημαίνει αυτό; Μήπως θυμάστε πριν 6-8 χρόνια, μια έλλειψη γνωστού αντι-ισταμινικού της εποχής; Το FDA είχε κλείσει 3 εργοστάσια επειδή είδε μια διακύμανση της τάξης του 5% στην δόση που είχε το πρωτότυπο φάρμακο.
Είμαι σκεπτικιστής σε ένα πράγμα: Όταν φτιάχνεις εκατομμύρια χάπια, δεν θα σου ξεφύγουν και κάποια στη δόση που περιέχουν; Αυτά τι τα κάνεις; Μια λύση θα ήταν να τα πουλήσεις (co-marketing το λένε) σε χαμηλότερη τιμή σε κάποιον για να τα βγάλει σαν αντίγραφα και να λέει ότι τα παίρνει από σένα. Μια άλλη λύση θα ήταν να τα εξάγεις σε μια χώρα που οι έλεγχοι δεν γίνονται σχεδόν ποτέ (σας θυμίζει κάποια;). Και είμαι ανοικτός σε άλλες καινοτόμες ιδέες με τις οποίες δεν θα ρισκάρεις το όνομα σου σε μια μεγάλη αγορά.
Μήπως σε συμφέρει να τα κάνεις εξαγωγή όταν βρεις ντόπιο εργοστάσιο να τα παράγει και να σε δέχεται και ο υπουργός εμπορίου γιατί μειώνεις την ανεργία; Μην μου πείτε ότι μπορεί να κάνει και τα στραβά μάτια, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν κλείνουν εργοστάσια για να μην βρεθούν στο δρόμο οικογένειες και αρχίσουν τις επερωτήσεις στη βουλή, τις μαύρες και κόκκινες σημαίες, κλπ, κλπ....

Πως μετράω σαν ιατρός το αξιόπιστο; Δεν μπορώ να νιώσω ότι υπάρχει κάποια μέθοδος βασισμένη σε αποδείξεις για τον απλό γιατρό. Λίγο η διαίσθηση, το όνομα της εταιρίας, η απουσία της φράσης "Γιατρέ, το φάρμακο είναι μπόμπα, πιο δυνατό κι από το πρωτότυπο" και σίγουρα μια μη λογική τιμή του πρωτοτύπου. Μπορεί να δοκιμάσω να ελέγξω αν αλλάζει κάτι με την αλλαγή στο generic, σίγουρα σε ασθενείς που θα ακούσω την όποια διαφορά δουν, και εφόσον φανεί το ίδιο αξιόπιστο, μόνο αυτό. Αν κάτι χαλάσει, όλοι θα απορυθμιστούν και θα είναι ένα alarm. Αλλά τέτοια alarm έχω πάθει και με τα πρωτότυπα. Δεν θα ξεχάσω, ότι είχα είχα κάνει παράπονα σε ένα φαρμακευτικό ότι κάτι δεν πάει καλά με ένα πρωτότυπο και έξι μήνες μετά έρχεται και μου λέει ότι αλλάζουν την συσκευασία λόγω μη αντοχής στη θερμοκρασία. Σύμπτωση;

Τις περισσότερες φορές βάζω και τον ασθενή στο παιχνίδι και του εξηγώ πως έχει. Η επιλογή είναι δική του γιατί πληρώνει. Ο φαρμακοποιός σίγουρα δεν με συμπαθεί αλλά αυτό το αντέχω. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο Κακλαμάνης σαν υπουργός υγείας είχε κάνει σημαία τα παραγώμενα στην Ελλάδα φάρμακα. Σε κάποιες χώρες, ο γιατρός γράφει στην συνταγή την ουσία και ο ασθενής απαιτεί το φτηνότερο από το φαρμακοποιό, αλλά εκεί υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος που κάνει τους ελέγχους και καταναλωτική συνείδηση. Εδώ είναι Ελλάδα....

Τώρα στην χώρα, που αντικαθιστούν το μασάζ για χαλάρωση των μυών με αλοιφές και "σταγόνες", όπου στέλνεις ένα συγγενή σε ένα συνάδελφο να τον εξετάσει και εάν συμφωνεί να του γράψει ένα moxacef για ένα τραύμα και φεύγει με συνταγή moxacef+πραζόλη, όπου κάνουν χημειοθεραπεία προφύλαξης για ουρολοίμωξη με Zinadol, όπου κανείς δεν ξέρει τα στοιχειώδη για την φαρμακοκινητική των φαρμάκων που γράφει, απλά νιώθω μοναξιά...ακόμη κι αν γράψω ένα generic κάποιες φορές...
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Τ.Μαλλές στις 15 Ιουνίου 2008, 02:26:20
    Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας...
Ας υποθέσουμε ότι στις συνταγές μας δεν αναγράφουμε εμπορικά ονόματα φαρμάκων αλλά τη φαρμακευτική ουσία που κρίνουμε απαραίτητη.(για παράδειγμα:tb κλαριθρομυκίνης 500mg  S:1*2).
    Τι θα συνέβαινε τότε;
Κατ'αρχήν το όλο "παιχνιδάκι" της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας θα έφευγε από τα χέρια μας.Μαζί θα έφευγε και το κομμάτι από την "πίτα" του κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών που τώρα, ως κλάδος "απολαμβάνουμε".Δηλαδή θα εξαφανιζόταν για το γιατρό το μαύρο χρήμα της συναλλαγής με τη βιομηχανία.
    Ποιος όμως θα αποφάσιζε για το ποια κλαριθρομυκίνη θα πάρει τελικά ο άρρωστος;Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζει ο φαρμακοποιός.Άρα και τη συναλλαγή με τη βιομηχανία που θα έχανε ο γιατρός θα την κέρδιζε ο φαρμακοποιός.Μήπως όμως έτσι, σε βάθος χρόνου,άρχιζε και ο άρρωστος - καταναλωτής να φροντίζει να ζητάει απο το φαρμακοποιό τη φθηνότερη κλαριθρομυκίνη;Και ο φαρμακοποιός,μήπως αναγκαζόταν να αρχίσει να δίνει το φθηνότερο φάρμακο στον πελάτη του για να μην τον χάσει;Και τελικά,μήπως πρέπει να δώσουμε στον καταναλωτή το δικαίωμα να διαλέξει ο ίδιος το προϊόν-φάρμακο, που άλλωστε αυτός πληρώνει;(Με δεδομένο ότι έχει να διαλέξει μεταξύ σκευασμάτων εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Φ,και που ο ΕΟΦ λέει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά).
    Νομίζω ότι στη χειρότερη περίπτωση,θα είχαμε ακόμη πλουσιότερους φαρμακοποιούς,λιγότερα χαζοσυνέδρια και "επιστημονικές" ημερίδες,και θα είμαστε εντιμότεροι ως επαγγελματίες απέναντι στον άρρωστο μας (ο οποίος δεν θα είχε πλέον,τόσους λόγους να μας κοιτάει καχύποπτα).
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: timex στις 15 Ιουνίου 2008, 11:51:00
Μπορούμε άραγε να συναταγογραφήσουμε φαρμακευτική ουσία;
Σε άλλες χώρες πως συνταγογραφούν άραγε;
Ξέρει κάποιος να μας πει;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 15 Ιουνίου 2008, 19:51:41
Αγαπητέ iGP,
δεν θα έχει δίκιο ο (δια)κομιστής να διαμαρτύρεται ότι πας να του φας την «πρωτιά» (δες παραπάνω μήνυμά του) ; Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει Βάλνερ στη μέση!
(Δια)κομιστή, για μας είσαι ο ηθικός πρωταθλητής! Κουράγιο!

- Κύριε πρόεδρε, κύριε εισαγγελεύ, κύριοι δικασταί,  κύριοι ένορκοι, μετά την επανόρθωση του κατηγορουμένου κυρίου iGP, εκ μέρους του εντολέα μου κυρίου  (Δια)κομιστή αποσύρουμε όλες τις κατηγορίες.  ;D

Πάντως ο Ινδός, έμπορος είναι κι αυτός έτσι; Μην παραμυθιαστούμε ότι είναι ο προστάτης των αδυνάτων!
Άσχετη (; ) απορία: Αφού είναι πολύ εύκολο κάθε εταιρία, αφού λήξει η πατέντα μιας πρωτότυπης ουσίας, να βγάζει το ίδιο προϊόν, γιατί καμιά εταιρία δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει πλήρως την πρωτότυπη Coca Cola κι όσα αντίγραφα τύπου Cola έχω δοκιμάσει, η διαφορά είναι εμφανής με την πρώτη γουλιά; Η τεχνολογία δεν μπορεί να αποκαλύψει πλέον την ακριβή σύνθεση του πρωτότυπου ποτού;

Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιουνίου 2008, 00:05:50
Σε όλη την Βόρεια Ευρώπη η συνταγογράφηση έχει προσανατολιστεί στα αντίγραφα γιατί ο Ασθενής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, εξοικονομεί χρήματα χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη, καλώς ή κακώς, δυσπιστούμε για το κατά πόσο τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πιστά αντίγραφα και όχι  ”αλεύρι”.

Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν (και παλαιότερα μάλλον υπήρχαν ακόμη περισσότερο) αρκετά αντίγραφα που περιέχουν και ”αλεύρι”. Υποψιάζομαι όμως ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοτύπων και οι φαρμακοποιοί μεγαλοποίησαν τα πράγματα μια και αυτό είναι προς όφελός τους. Από πού το εξάγω αυτό:

Ακούγοντας προσωπικά αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών, φαρμακοποιούς αλλά και συναδέλφους Ιατρούς να μιλούν για την ποιότητα των αντιγράφων στην Ελλάδα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι πάνω από το μισό των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ”αλεύρι”. Τον Νοέμβριο του 2006 διάβασα όμως στο BMJ ένα άρθρο (BMJ  2006;333:1090, 25 November), που το παραθέτω και κάτω. Εκεί γράφει ότι υπολογίζεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία το 1% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι αλεύρι (fake drug ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ρωσία υπολογίζεται ότι είναι 10%. Η Ελλάδα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και διαφθοράς βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Για τον λόγο αυτό υπολογίζω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των φαρμάκων με ”αλεύρι”, είναι μονοψήφιος αριθμός.

Εδώ να πω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποιοί αλλά και εμείς οι Ιατροί υπερτονίζουμε γενικά την αξία των φαρμάκων για την δημόσια Υγεία γιατί έτσι μας συμφέρει. Είναι όμως σημαντικότερο να επιδιώκουμε π.χ. την μείωση του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής και του αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και την άνοδο του πνευματικού και βιοτικού μας επιπέδου από το να ποντάρουμε σε όλο και πιο ακριβά φάρμακα.

Παραθέτω και πάλι το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Τούντα για την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:


Ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία μας από τον Π.Ο.Υ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=17619948

καθώς και το άρθρο του BMJ:

EU should strengthen protection against fake drugs, UK report says
http://www.bmj.com/cgi/content/full/333/7578/1090-c
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Ιουνίου 2008, 15:40:05
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Κατ'αρχήν το όλο "παιχνιδάκι" της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας θα έφευγε από τα χέρια μας.Μαζί θα έφευγε και το κομμάτι από την "πίτα" του κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών που τώρα, ως κλάδος "απολαμβάνουμε".Δηλαδή θα εξαφανιζόταν για το γιατρό το μαύρο χρήμα της συναλλαγής με τη βιομηχανία.
    Ποιος όμως θα αποφάσιζε για το ποια κλαριθρομυκίνη θα πάρει τελικά ο άρρωστος;Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζει ο φαρμακοποιός.Άρα και τη συναλλαγή με τη βιομηχανία που θα έχανε ο γιατρός θα την κέρδιζε ο φαρμακοποιός.Μήπως όμως έτσι, σε βάθος χρόνου,άρχιζε και ο άρρωστος - καταναλωτής να φροντίζει να ζητάει απο το φαρμακοποιό τη φθηνότερη κλαριθρομυκίνη;Και ο φαρμακοποιός,μήπως αναγκαζόταν να αρχίσει να δίνει το φθηνότερο φάρμακο στον πελάτη του για να μην τον χάσει;Και τελικά,μήπως πρέπει να δώσουμε στον καταναλωτή το δικαίωμα να διαλέξει ο ίδιος το προϊόν-φάρμακο, που άλλωστε αυτός πληρώνει;(Με δεδομένο ότι έχει να διαλέξει μεταξύ σκευασμάτων εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Φ,και που ο ΕΟΦ λέει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά).
    Νομίζω ότι στη χειρότερη περίπτωση,θα είχαμε ακόμη πλουσιότερους φαρμακοποιούς,λιγότερα χαζοσυνέδρια και "επιστημονικές" ημερίδες,και θα είμαστε εντιμότεροι ως επαγγελματίες απέναντι στον άρρωστο μας (ο οποίος δεν θα είχε πλέον,τόσους λόγους να μας κοιτάει καχύποπτα).
Μην ονειρεύεστε...
Υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός και έλεγχος που πρακτικά ο φαρμακοποιός δεν κερδίζει και πολλά και το παιχνίδι συνεχίζεται όχι για την επιλογή του σκευάσματος αλλά για την επιλογή φαρμακευτικής ουσίας που δεν υπάρχει generic. πχ Τώρα που η ομεπραζόλη είναι σε generic όλα τα συνέδρια λένε τι φοβερή ουσία είναι αυτή του NEXIUM σε σχέση με την ομεπραζόλη. Επίσης, ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να παίξει σε περιοχές με 1-2 φαρμακεία, πρέπει να είναι κάμποσα για να λειτουργήσει.
Μετά υπάρχουν και στοιχεία κουλτούρας: ο έλληνας μετράει την αξία στο πόσο του κοστίζει. Αυτό δεν το έχει ο Άγγλος, ο Νορβηγός.

Όσο για τον "επαναστάτη" Ινδό φαρμακοβιομήχανο, μόνο επαναστάτης δεν είναι... Ένας επιχειρηματίας με παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου αλλά μεγάλης οικονομικής αξίας. Γιατί εάν ενδιαφερόταν για την "φτώχεια" και την "υγεία" των λαών δεν θα αντέγραφε το viagra ή το άλλο για την γρίπη αλλά φάρμακα που πραγματικά επεκτείνουν το προσδόκιμο...
Αλλά είναι πολλά τα λεφτά και η ιδεολογία πρέπει να είναι της μόδας....
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: deleteduser στις 16 Ιουνίου 2008, 20:13:05
Πολύ καλή η συζήτηση που αναπτύσσετε. Συμφωνώ με την άποψη της επιλογής του σκευάσματος από τον ασθενή. Η δουλειά μου ως θεραπευτή δεν βλέπω το λόγο να υπερβαίνει την επιλογή της ουσίας. Φυσικά, όπως διατυπώνει και παραπάνω ο συνάδελφος Κουναλάκης, αυτό δε θα μας απαλλάξει από όλα τα παιχνίδια των φαρμακευτικών εταιρειών (ομεπραζόλη - εσομεπραζόλη, σετιριζίνη-λέβοσετιριζίνη κλπ).

Προσωπικά αποφεύγω να γράφω αντίγραφα με λίγες εξαιρέσεις (αντίγραφα μεγάλων εταιριών), για τον απλούστατο λόγο ότι δε δέχομαι το όνομά μου να "μπαίνει" κάτω από φάρμακα εταιριών που χρηματίζουν συστηματικά ιατρούς προκειμένου να τα συνταγογραφήσουν.

Λόγοι αισθητικής δηλαδή, γιατί ούτως ή άλλως αποφεύγω οποιαδήποτε επαφή με τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους και δε χρησιμοποιώ ούτε στυλό με το όνομα εταιρίας. 

Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: πρώτη & καλύτερη στις 16 Ιουνίου 2008, 23:59:10
Συμφωνώ, η κουβέντα είναι από τις πιο καλές.

Ψήφισα το τελευταίο. Και πιστεύω σε αυτή τη θέση γενικότερα. Μακριά από την αυστηρότητα των guidelines, όταν έχω τον ασθενή απέναντι μου η θεραπευτική προσέγγιση οφείλει να είναι εξατομικευμένη. Επειδή πιστεύω πάρα πολύ στη σχέση ασθενούς-ιατρού, θεωρώ ότι ακόμα και στην επιλογή ενός φαρμάκου υπεισέρχονται παράγοντες που δύσκολα μπορούμε να τους καταλάβουμε. Μπορεί να μας είναι ξεκάθαρη η θέση του ιατρού που παίρνει "μαύρα" από τη φαρμακευτική -για εμάς είναι ξεκάθαρη, για αυτόν ίσως δεν είναι. Και η καταδίκη αυτών των φαινομένων μου είναι πολύ εύκολη. Αλλά έχω αναρρωτηθεί πολλές φορές γιατί έχω "κολλήσει" με ένα συγκεκριμένο σκεύασμα αντιβίωσης, ή γιατί με ξενίζει τόσο πολύ ένα άλλο σκεύασμα, που εγώ δε χρησιμοποιώ.

Νομίζω, ότι στην κουβέντα επανέρχεται αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ στο forum: η πολυφαρμακία. Ο (δια)κομιστής το έχει ανοίξει και το δουλεύει πολύ καλά (περιμένω μάλιστα, ένα πολύ καλό review από το (δια)κομιστή :D). Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς αυτό το ζήτημα, δεν έχει αξιολογηθεί και αναλυθεί από κανέναν. Έχουμε δει, για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο να ασχολείται? Επιστημονικές εταιρείες? Το Υπουργείο? Και πραγματικά θα άξιζε ένα σχόλιο από τον κ. Αργυρίου επ'αυτού. Έχοντας ζήσει και την εμπειρία ενός άλλου συστήματος, γιατί κατά τη γνώμη του, εδώ αυτό το ζήτημα είναι τόσο ταμπού?

Έτσι κι αλλιώς η κουβέντα είναι ενδιαφέρουσα. A vote for Diamantis !!

   
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 17 Ιουνίου 2008, 00:16:20
Τα generics στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει στερεότυπα. Οι επιστημονικές εταιρείες μάλλον δεν τους συμφέρει πάντα το όλο θέμα γιατί δεν θέλουν να κανουν εχθρούς στις μεγάλες φαρμακευτικές. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που απειλούν με blacklist εάν επιτρέψεις ως διευθυντής generics των φαρμάκων τους στο "χώρο" σου. Μην νομίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα panels επιλέγονται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις τους. Εάν θέλεις tourne με διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα πχ για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας πρέπει να είσαι πιστός....
Το Πανεπιστήμιο είναι μια πονεμένη ιστορία... Νομίζω ότι ο Λιονής είχε κάνει μια διάλεξη-τράπεζα για τα generics στο τελευταίο πανελλήνιο ιατρικής αν δεν κάνω λάθος.

Αλλά ...
Τι θα προτιμούσατε για προποφόλη ας πούμε; Propofol (Abbott) ή Diprivan (AstraZeneca);
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιουνίου 2008, 00:39:45
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα generics στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει στερεότυπα. Οι επιστημονικές εταιρείες μάλλον δεν τους συμφέρει πάντα το όλο θέμα γιατί δεν θέλουν να κανουν εχθρούς στις μεγάλες φαρμακευτικές. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που απειλούν με blacklist εάν επιτρέψεις ως διευθυντής generics των φαρμάκων τους στο "χώρο" σου. Μην νομίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα panels επιλέγονται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις τους. Εάν θέλεις tourne με διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα πχ για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας πρέπει να είσαι πιστός....
Το Πανεπιστήμιο είναι μια πονεμένη ιστορία...

Κινούμαι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δημήτρη.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Ιουνίου 2008, 00:50:52
Αυτό όμως που με προβληματίζει (αφού κι εγώ αυτό ψήφισα) είναι γιατί σε άλλες περιπτώσεις επιλέγουμε τη θεωρητική «σιγουριά» της πρωτότυπης ουσίας ενώ σε άλλες επιλέγουμε το θεωρητικό ρίσκο του αντίγραφου και του «αλευριού»;
Μήπως στην πρώτη περίπτωση προσδοκούμε σε σίγουρα, κατά το δυνατόν, αποτελέσματα από την ουσία που χορηγούμε ενώ στη δεύτερη περίπτωση «δεν πειράζει, και να μην το πάρει»
Μήπως αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά ο ασθενής δεν χρειάζεται καθόλου τη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας αφού εν γνώση μας του χορηγούμε κάποιο φάρμακο που θεωρούμε ότι έχει μια μικρή ή μεγάλη πιθανότητα να είναι «αλεύρι» άρα να μην έχει αποτελέσματα;
Μήπως πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας γι’ αυτό;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Τ.Μαλλές στις 17 Ιουνίου 2008, 13:33:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μήπως στην πρώτη περίπτωση προσδοκούμε σε σίγουρα, κατά το δυνατόν, αποτελέσματα από την ουσία που χορηγούμε ενώ στη δεύτερη περίπτωση «δεν πειράζει, και να μην το πάρει»
Μήπως αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά ο ασθενής δεν χρειάζεται καθόλου τη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας αφού εν γνώση μας του χορηγούμε κάποιο φάρμακο που θεωρούμε ότι έχει μια μικρή ή μεγάλη πιθανότητα να είναι «αλεύρι» άρα να μην έχει αποτελέσματα;


    Νομίζω ότι,κατά πάσα πιθανότητα,συμβαίνει ακριβώς αυτό που περιγράφεις.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: D-Michalis στις 18 Ιουνίου 2008, 00:39:27
 Το θέμα είναι μεγάλο. Σίγουρα κανείς μας με τις σκέψεις και τις εμπειρίες του δεν μπορεί να το καλύψει απόλυτα.
Έχει πολλές πτυχές αλλά και πολλά "κρυφά μυστικά" που πρέπει να συνυπολογιστούν για να πάρει κανείς θέση.

Βασικά να διευκρινίσω ότι οι ερωτήσεις, όπως τέθηκαν, δεν μου επιτρέπουν να ψηφίσω, γιατί καμία δεν με καλύπτει. Θα φανεί παρακάτω το γιατί.

Λοιπόν, όταν ένα φάρμακο φτάσει στα χέρια μας για χρήση, έχει περάσει από ένα σωρό διαδικασίες χρονοβόρες και πολυδάπανες. Τόσες είναι οι δαπάνες που θεωρείται σχεδόν αδύνατο για τις οικονομίες πολλών χωρών να κάνουν μόνες τους τέτοιου είδους έρευνα, δοκιμές, παραγωγή.

Αυτό, αυτόματα δίδει το δικαίωμα στον "παραγωγό" να απαιτεί να αμειφθεί για τον κόπο του, αλλά να έχει και έσοδα που ευχερώς θα του επιτρέψουν να καταστρώσει το πλάνο της επόμενης, και της επόμενης έρευνάς του και παραγωγής. Άμα βάλεις και την διακαή επιθυμία για μεγάλα κέρδη των πολυεθνικών, συμπληρώνεται η εικόνα.

Οι παρασκευάζοντας "αντίγραφα" έχουν ένα "μηδενικό" θα μπορούσα να πώ κόστος, αφού έχουν μόνο το κόστος της παρασκευής μίας γνωστής και διαθέσιμης πια ουσίας.
Θα μου πείτε "πόσα χρόνια πρέπει να πληρώνεται η μητρική εταιρία σε ένα δίκαιο οικονομικά σύστημα"? Δεν ξέρω. Ίσως τα έτη που έχει την αποκλειστικότητα να φτάνουν (5?), ίσως και όχι. Δεν είμαι ειδικός και πραγματικά θα ήθελα να δώ μία υπεύθυνη ανεξάρτητη μελέτη που να απαντά στο ερώτημα αυτό.
Είναι όμως κομβικό σημείο για να αποφασίσει κανείς με ποια πλευρά θα πάει. Όχι πάντα. Δεν μπορείς να είσαι στην μία ή την άλλη πλευρά μόνο. Μπορείς να είσαι και και στις δύο. Εδώ δεν ισχύει το ¨ου δύνασθε δυσίν κυρίοις δουλεύειν" Μπορείς σε κάποιες περιπτώσεις να πάς εδώ και σε κάποιες εκεί.

Όσο για το που είναι "σμαρέξ" και που όχι, πράγματι, όσο μικρότερη είναι η εταιρία τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα του σμαρέξ. Μη ξεχνάμε ότι παλαιότερα αυτό που λέγαμε "φασόν" ήταν φάρμακα που κάποιοι κατασκεύαζαν ακόμη και στην κουζίνα του σπιτιού τους με τη βοήθεια του γιού τους και της γυναίκας τους και έφτιαχναν χαπάκια και κουτάκια που τα προωθούσαν σε μικρούς κύκλους στο εμπόριο (θυμάμαι μία τέτοια οικογένεια που με είχε πλησιάσει στα πρώτα μου βήματα).
Όπως όμως θυμάμαι και πολύ πρόσφατα ένα σκεύασμα θυροξίνης που αποδείχτηκε τελικά σμαρέξ και ήταν το πρωτότυπο σκεύασμα μεγάλης εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια περάσαμε από τα "φασον" στα "αντίγραφα" και τώρα στο μοδάτο "generic".
Πολλοί μάλιστα manangers μεγάλων εταιρειών πρωτότυπων, μετακόμισαν σε εταιρείες "generics" Μεγάλο όνομα π.χ. από την Glaxo, πρό έτους μετακόμισε σε μία τέτοια εταιρεία και έκανε κάποιες εταιρείες (επιστημονικές εννοώ) να αρχίσουν να βλέπουν θετικά την εμπλοκή αυτών των εταιρειών στα των συνεδρίων τους.

Τώρα για το χρήμα: Αυτό ουδείς του εμίσησε και ας λέει η παροιμία ότι "το χρήμα εμίσησαν πολλοί"
Όλοι δίδουν χρήματα και η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλοεταιρείς (κυρίως πρωτότυπα) τα δίδουν κυρίως στους "μεγάλους" ενώ οι άλλες κυρίως τα σπάνε σε μικρότερα κομμάτια και τα δίδουν σε περισσότερους έτσι που τα εξανεμίσματα τους να παίρνουν και μας (με το "τόσο το κομμάτι γιατρέ" -συνηθισμένο στα παλιά φασόν, ή άλλες πρακτικές, όπως εξοπλισμοί σπιτιού και ιατρείου, ταξίδια, αυτοκίνητα κ.λ.π.). Το αν θα μπεί στο παιχνίδι αυτό ο καθένας, είναι θέμα του πώς ιεραρχεί ο καθένας μας τα θέματα ηθικής τάξεως. Προσωπικά δεν παίρνω δραχμή -όχι γιατί είμαι άγιος, αλλά γιατί οι ιεραρχήσεις μου μου το επιβάλουν- , αλλά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε τους τα παίρνει, αν επιλέγει το σκεύασμα της αντίστοιχης εταιρείας, όχι για να δικαιολογήσει αυτά που παίρνει, αλλά επειδή το χρειάζεται και του κάνει το φάρμακο.
Όταν βλέπεις ότι κάποιος γράφει το Α αντιβιοτικό, επειδή η νόσος το δικαιολογεί και από κοντά και μία πραζόλη (που είχε την τιμητική της στις παραπάνω συζητήσεις) είναι φανερό ότι η πραζόλη γράφεται ή για το αντίτιμο "με το κομμάτι" ή για αντιστάθμισμα των "ωφελημάτων"
Μπορείς όμως, όταν θέλεις να επιλέξεις μία Χ ουσία που την έχει π.χ. και η Glaxo και η Astra, να επιλέξεις τη μία επειδή με αυτή έχεις πιο "στενή συνεργασία". Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου.

Τώρα το γιατί δεν βγάζουν αντίγραφα για παιδιατρικά ή γιατί βγάζουν πραζόλες και αντιϋπερτασικά? Μα είναι σαφές ότι θα στοχεύσουν εκεί που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία. Στα παιδιατρικά δεν υπάρχει μεγάλος κύκλος εργασιών στη χώρα μας, ενώ για τη σπάνια νόσο δεν θα έχουν όφελος αν ασχοληθούν.

Πάντως όταν το οικονομικό παιχνίδι παίζεται στο φώς -είτε συμμετέχω, είτε όχι- εγώ το αποδέχομαι και δεν το κατακρίνω.

Σε άλλες χώρες (Αμερική π.χ.) γράφει ο γιατρός στα περισσότερα φάρμακα τη δραστική ουσία που την συσκευάζει ο φαρμακοποιός. Ποιάς εταιρείας είναι η κάψουλα που μπαίνει στο κουτί? Δεν ξέρω με ποια κριτήρια. Ωστόσο τέτοια μοτίβα απλά μετακυλύουν τη συναλλαγή  από το γιατρό στον φαρμακοποιό. Δεν αλλάζουν στην ουσία κάτι.
Η λύση βρίσκεται στη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια του κάθε εμπλεκόμενου.

Θα κλείσω λέγοντας ότι η εταιρείες των πρωτοτύπων δεν πρέπει να αποκλείονται αφού έχουν και το "πνευματικό" άμα το θέλεις δικαίωμα να πουλάνε την εφεύρεσή τους. Από την άλλη οι τοπικές εταιρείες πρέπει να στηρίζονται γιατί προσφέρουν πολλά στην τοπική οικονομία, αλλά το ζητούμενο είναι 2 πράγματα: 1ον το κόστος. Είπα ότι οι δαπάνες της μητέρας εταιρείας είναι μυθικά υψηλές. Άρα θα περίμενα τιμές στα αντίγραφα πολύ -πολύ χαμηλότερες και όχι αυτό που βλέπουμε. 2ον: Πόσο αξιόπιστες είναι? Αυτό είναι πράγματι δύσκολο να το πεί κανείς. Θα σας πώ όμως ότι υπάρχουν. Δεν διστάζω να αναφερθώ στην ΕΛΠΕΝ που είναι ελληνικότατη εταιρεία και με αξιόπιστη παρουσία επί χρόνια στην ελληνική αγορά. Όμως δεν είναι όλες έτσι. Καλά είναι κανείς να "δοκιμάσει" κάποια σκευάσματα εταιρείας που του φαίνεται αξιόπιστη.
(παρένθεση: Ξέρει κανείς πώς προέκυψε το όνομα ΕΛΠΕΝ? Αν ναι να το γράψει. Αξίζει μία συζήτηση σε ξεχωριστό topic)
Καλά είναι επίσης να δεί και τις εγκαταστάσεις της, αν μπορεί. Καλά είναι να προσπαθήσει να δεί τι ποιόν άνθρωπος είναι αυτός που το προωθεί. Το να δεί κάποια καταχώρηση του σμαρέξ σε κάποιο ιατρικό έντυπο είναι άνευ ουσίας, αφού ότι πληρώνεις το διαφημίζεις. Δεν το κρύβω ότι παλαιότερα αυτό με επηρέαζε γιατί -σαν νεότερος και αθοώτερος- θεωρούσα ότι αντικατοπτρίζει μία "αναγνώριση" του προϊόντος. Δεν είναι όμως έτσι.

Εν κατακλείδι: Τα πρωτότυπα ναι. Τα αντίγραφα ναι υπό προϋποθέσεις. Ακόμη και την ίδια ουσία τη γράφω από 2-3 εταιρείες γιατί αναγνωρίζω τα δικαιώματα της μητρικής, αλλά δεν επιθυμώ και τα μονοπώλια, ενώ παράλληλα επιθυμώ να συμβάλω και στην ντόπια οικονομία.
Η εποχή των σμαρέξ υπάρχει μεν, αλλά παρούσα -σε σημαντικά ποσοστά- μόνο σε σκευάσματα πολύ -πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στις μεγαλύτερες αυτό μειούται αναλόγως και πάντως δεν εξαλείφεται ούτε στις μητρικές. Γι' αυτό είπα "από όλα, αλλά με δοκιμή και αξιολόγηση"
Γι' αυτό δεν με καλύπτει και το ερώτημα όπως τέθηκε. Κοντά είμαι στο "αναλόγως την περίπτωση" αλλά δεν είναι το ίδιο η θέση μου. Είναι "και τα μέν και τα δε, αλλά με σκεπτικισμό και συνεχή επανεκτίμηση"
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: kapioskanis στις 18 Ιουνίου 2008, 10:15:59
Καλημέρα σας, αγαπητέ D-Michalis και λοιποί συνοδοιπόροι

η ονομασία είναι ακροστιχίδα ονόματος ( ΕΛΠΕΝ = ΕΛ + ΠΕΝ = ΕΛ-ένη ΠΕΝ-ταφράγκα ),

είναι το όνομα της συζύγου (θανούσης προ δεκαετίας σε τροχαίο) του ιδρυτή - ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Δημητρίου Πενταφράγκα

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΥΓ
Συμφωνώ και εγώ με τα λεγόμενά σας στο ανωτέρω θέμα,

ΝΑΙ Πρωτότυπα <==  όταν 1) ενδείκνυται και 2) απουσία ετέρου

ΝΑΙ Γενώσιμα ==> όταν 1) αξιόπιστο για ενίσχυση εγχώριας οικονομίας (βλ. πολιτική υγείας Ηνωμένου Βασιλείου)
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: D-Michalis στις 18 Ιουνίου 2008, 10:52:58
Αγαπητέ kapioskanis καλημέρα.
Από ότι κατάλαβα από την πολύ εμπεριστατωμένη απάντησή σου στο όνομα ΕΛΠΕΝ, πρέπει να είσαι "παλιός", αν και νέος στην παρέα του φόρουμ (καλώς ήλθες).

Το ανέφερα γιατί η τόση αγάπη στο πρόσωπο του / της συντρόφου σου στη ζωή που να σε οδηγεί να ονομάσεις με το όνομά της μία επιχείρηση (και όχι ένα κότερο) είναι στοιχείο που πολλοί μπορεί να το κατακρίνουν (ως υποκριτικό ή …) αλλά για μένα δείχνει λατρεία στον άνθρωπό σου, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα (όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά διαχρονικά).
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: kapioskanis στις 18 Ιουνίου 2008, 11:23:46
Αγαπητέ κ.Μιχάλη έχουμε συναντηθεί μία φορά κατ' ιδίαν (μετά από εξετάσεις για την ειδικότητα στο ΚΥ Καλυβίων)
Ήμουνα από τα τελευταία μέλη του παλαιού forum και είχα στείλει εάν θυμάστε τον υπερσύνδεσμο για το βιβλίο των εξετάσεων της Αμερικανικής Ένωσης Γενικών Ιατρών.
Διατηρώ το όνομα kapioskanis (γιατί με αυτό είμαι γνωστός στα ιατρικά forum). Θα επικοινωνήσω μαζί σας για περισσότερα.

Ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα για την Γενική Ιατρική ( και ελπίζω και γι' αυτά που θα κάνετε).
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Ιουνίου 2008, 09:07:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μην νομίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα panels επιλέγονται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις τους. Εάν θέλεις tourne με διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα πχ για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας πρέπει να είσαι πιστός....


Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του σημερινού BMJ τσούζει:
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιουνίου 2008, 00:32:54
Πού κυμαίνονται οι τιμές:

Key opinion leaders—what fees can they command?

Single lecture or scientific speech US$3000 (source: Marketwire)

Hourly rate for influential physicians offering advice—up to $400 (source: Cutting Edge Information)

Work for drug companies on clinical trials—More than £200 an hour (source: BMA)



http://www.bmj.com/cgi/content/full/336/7658/1402
Τίτλος: United Kingdom : Generic substitution of drugs to be introduced in 2010.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Νοεμβρίου 2008, 00:13:57
........
................
introduces generic substitution, which is designed to save costs directly by ensuring that pharmacists switch from any branded drugs named on prescriptions to cheaper generic alternatives unless a doctor ticks a box to insist on the branded drug.
........................

http://www.bmj.com/cgi/content/extract/337/nov24_2/a2699
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 29 Ιανουαρίου 2009, 22:44:03
Η Ακαδημία Γενικής Ιατρικής διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: "Πρωτότυπα ή Γενόσημα".
 
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009
 
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία
Αίθουσα Golden Room

Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Μαρτίου 2009, 22:58:09
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24/03/2009.

Πρωτότυπα φάρμακα ή αντίγραφα φάρμακα. Υπάρχει διαφορά;


Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, e-mail: chstefan@med.uoa.gr


Τι είναι τα πρωτότυπα φάρμακα και τι τα αντίγραφα φάρμακα; Οι φαρμακοβιομηχανίες, έπειτα από μακροχρόνιες και συχνά πολυδάπανες έρευνες, ανακαλύπτουν ένα νέο φάρμακο για μια πάθηση. Αυτό το νέο (πρωτότυπο) φάρμακο το πατεντάρουν και έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα της πώλησής του για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να καλυφθούν τα έξοδα της έρευνας και να βγάλει η φαρμακοβιομηχανία κέρδος από την ανακάλυψη του φαρμάκου. Μετά το πέρας ισχύος τής πατέντας μπορεί μια άλλη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν έχει την οικονομική και τεχνολογική δυνατότητα για την ανακάλυψη πρωτότυπων φαρμάκων, να παραγάγει νόμιμα το ίδιο φάρμακο (αντίγραφο). Ενίοτε, βέβαια, μπορεί να ισχύει η πατέντα για τον σχηματισμό του φαρμάκου. Ετσι το αντίγραφο φάρμακο μπορεί να έχει διαφορετικό σχηματισμό, αλλά η ενεργός ουσία πρέπει να είναι η ίδια.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, ένα αντίγραφο φάρμακο πρέπει να περιέχει ακριβώς την ίδια ενεργό ουσία και να έχει την ίδια βιοδιαθεσιμότητα και τις ίδιες φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες με το πρωτότυπο φάρμακο. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι το αντίγραφο φάρμακο είναι πανομοιότυπο στη δοσολογία, τον τρόπο χορήγησης, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα με το πρωτότυπο φάρμακο.

Η απώλεια της πατέντας ενός πρωτότυπου φαρμάκου και η παραγωγή αντιγράφων φαρμάκων συχνά οδηγεί στη μείωση της τιμής πώλησης τόσο του πρωτότυπου φαρμάκου όσο και των αντιγράφων, λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς όμως να γίνονται συμβιβασμοί στην ποιότητα της παρεχόμενης φαρμακευτικής αγωγής.

Εντούτοις, παρά τους υπάρχοντες νόμους που ισχύουν για τον τρόπο παρασκευής και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα αντίγραφα φάρμακα, ενίοτε εκφράζονται αμφιβολίες αν έχουν την ίδια ακριβώς ποιότητα με τα πρωτότυπα φάρμακα. Υπάρχουν γιατροί που δεν συνταγογραφούν σχεδόν ποτέ αντίγραφα φάρμακα με τη δικαιολογία τής διαφοράς στην ποιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν χορηγούν πρωτότυπα φάρμακα, παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, διατεινόμενοι ότι με χαμηλότερο κόστος προσφέρουν την ίδια ποιότητα αγωγής.

Δεδομένου ότι τα αντίγραφα φάρμακα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά χρόνια και τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχουν επαρκώς απαντηθεί, η ερευνητική ομάδα ενός νοσοκομείου της Βοστόνης στις ΗΠΑ μελέτησε αν υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων φαρμάκων. Οι ερευνητές τής παραπάνω μελέτης συμπέραναν από τα ευρήματά τους ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στο κλινικό όφελος μεταξύ των φαρμάκων, ακόμα και όταν επρόκειτο για φάρμακα συγκεκριμένου θεραπευτικού εύρους, όπως τα αντιαρρυθμικά και τα αντιπηκτικά.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τα αντίγραφα φάρμακα μπορεί να έχουν πραγματικά ευνοϊκή επίδραση στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Και αυτό γιατί ειδικά σε δύσκολες οικονομικές περιόδους το υψηλό κόστος ενός φαρμάκου, ενίοτε ζωτικής σημασίας για τον ασθενή, μπορεί να γίνει αιτία διακοπής του.

Φυσικά τα αντίγραφα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα πρωτότυπα φάρμακα. Οπως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο έλεγχος των αντιγράφων φαρμάκων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αυστηρός. Συχνά είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση ενός νέου, πρωτότυπου, αλλά πιο αποτελεσματικού φαρμάκου σε σχέση με τα παλαιότερα, ακόμη και αν έχει υψηλότερο κόστος. Επιπλέον, ενίοτε οι γιατροί είναι εξοικειωμένοι και ευχαριστημένοι με ένα πρωτότυπο σκεύασμα και προτιμούν να το χορηγούν, ακόμη και αν υπάρχει αντίστοιχο αντίγραφο φάρμακο. Η χορήγηση ενός φαρμάκου εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Πάντως, όπως φαίνεται, είτε χορηγηθούν πρωτότυπα φάρμακα είτε αντίγραφα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι ισοδύναμες.


http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=20031060
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Raptor στις 24 Ιουλίου 2009, 12:23:18
Facts and Myths about Generic Drugs

Today, 7 in 10 prescriptions filled in the United States are for generic drugs.  This fact sheet explains how generic drugs are made and approved and debunks some common myths about these products.

FACT: FDA requires generic drugs to have the same quality and performance as the brand name drugs. 

When a generic drug product is approved, it has met rigorous standards established by the FDA with respect to identity, strength, quality, purity and potency.  Some variability can and does occur during manufacturing, for both brand name and generic drugs. When a drug, generic or brand name, is mass produced, very small variations in purity, size, strength and other parameters are permitted.  FDA puts limits on how much variability in  composition or performance of a drug is acceptable.
Generic drugs are required to have the same active ingredient, strength, dosage form, and route of administration as the brand name (or reference) product.  Generic drugs do not need to contain the same inactive ingredients as the brand product.
Through review of bioequivalence data, FDA assures that the generic product will perform the same as its respective brand name (or reference) product. This standard applies to all generic drugs, whether immediate or controlled release.
A generic drug must be shown to be bioequivalent to the reference drug; that is, it must be shown to give blood levels that are very similar to those of the reference product.  If blood levels are the same, the therapeutic effect will be the same.  In that case, there is no need to carry out a clinical effectiveness study and they are not required. 
All generic manufacturing, packaging and testing sites must pass the same quality standards as those of brand name drugs and the generic products must meet the same exacting specifications as any innovator brand name product.  In fact, many generic drugs are made in the same plants as innovator brand name drug products.
If an innovator of a brand name drug switches drug production to an alternative manufacturing site, or they change formulation of their brand name drug, these companies are held to the same rigorous manufacturing requirements as those that apply to generic drug companies.
FACT:  Research shows that generics work just as well as brand name drugs.

A recent study evaluated the results of 38 published clinical trials that compared cardiovascular generic drugs to their brand-name counterparts. There was no evidence that brand-name heart drugs worked any better than generic heart drugs. [Kesselheim et al. Clinical equivalence of generic and brand-name drugs used in cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2008;300(21)2514-2526]. 
FACT: When it comes to price, there is a big difference between generic and brand name drugs. On average, the cost of a generic drug is 80 to 85% lower than the brand name product.

An IMS National Prescription Audit shows that a typical formulary now charges $6 for generic medications, $29 for preferred branded drugs, and $40 or more for non-preferred branded drugs. [Aitken et al. Prescription drug spending trends in the United States: looking beyond the   turning point. Health Aff (Millwood). 2009;28(1):w151-60].
Independent research has shown that total prescription drug expenditures in the United States only increased by 4.0% from 2006 to 2007, with total spending rising from $276 billion to $287 billion. This is a sharp decrease from the 8.9% growth rate observed in prescription drug expenditures in 2006. One factor cited as a reason for the slowdown is an increase in availability and use of generic drugs [Hoffman et al. Projecting future drug expenditures--2009. Am J Health Syst Pharm. 2009;66(3):237-57].
Recently, misinformation in the media has raised concerns over generic drugs.  Below are some common myths in circulation.

MYTH:   FDA lets generic drugs differ from the brand name counterpart by up to 45 percent.

FACT:    This claim is false.  Anyone who repeats this myth does not understand how FDA reviews and approves generic drugs.

FDA recently evaluated 2,070 human studies conducted between 1996 and 2007. These studies compared the absorption of brand name and generic drugs into a person’s body. These studies were submitted to FDA to support approval of generics. The average difference in absorption into the body between the generic and the brand name was only 2.3 percent. Some generics were absorbed slightly more, some slightly less. This amount of difference would be expected and acceptable, whether for one batch of brand name drug tested against another batch of the same brand, or for a generic tested against a brand name. In fact, there have been studies in which branded drugs were compared with themselves as well as with a generic.  As a rule, the difference for the generic-to-brand comparison was about the same as the brand-to-brand comparison.
Any generic drug modeled after a single, brand name drug (the reference) must perform approximately the same in the body as the brand name drug. There will always be a slight, but not medically important, level of natural variability – just as there is for one batch of brand name drug to the next.
MYTH:  People who are switched to a generic drug are risking treatment failure.

FACT:   There is no evidence for this claim. Treatment failures can and do occur when taking  generic or brand name drugs.  If someone is switched to a generic drug around the time they are relapsing, they may attribute the problem to the switch.

Many people who have recovered from major depression have a relapse despite continued treatment. These relapses have been shown in trials of long-term therapy. [Byrne and Rothschild. Loss of antidepressant efficacy during maintenance therapy: possible mechanisms and treatments. J Clin Psychiatry. 1998;59(6):279-88].
Many people who are on a seizure medications will re-experience a seizure despite continued treatment on a single drug. The likelihood of re-experiencing a seizure, despite staying with the same drug product, goes up with time. [Brodie et al. Comparison of levetiracetam and controlled-release carbamazepine in newly diagnosed epilepsy. Neurology. 2007;68(6):402-8].
A percentage of people will re-experience gastric ulcers, despite an initial, positive response to and continued treatment with prescription strength antacids (cimetidine tablets; http://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?id=8131#nlm34067-9).
MYTH: Generic drugs cost less because they are inferior to brand name drugs.

FACT: Generic manufacturers are able to sell their products for lower prices, not because the products are of lesser quality, but because generic manufacturers generally do not engage in costly advertising, marketing and promotion, or significant research and development.

When a brand name drug comes off patent and generic drugs are permitted to compete with the brand name drug, the generic products compete by offering lower prices. Unlike the manufacturers of brand name drugs, generic drug companies do not have significant expenses to recoup for advertising, marketing and promotion, or research and development activities.
MYTH:  There are quality problems with generic drug manufacturing.  A recent recall of generic digoxin (called Digitek) shows that generic drugs put patients at risk.

FACT: FDA’s aggressive action in this case demonstrates the high standards to which all prescription drugs – generic and brand name – are held.

In March 2008, FDA performed a scheduled inspection of the Actavis production facility and identified products that were not manufactured to required specifications over a period of time extending back to the year 2006.  Included in this list of products was one particular lot of Digitek. 
Actavis detected a very small number of oversized tablets in this lot (specifically, 20 double-sized tablets in a sample of approximately 4.8 million tablets). 
Although Actavis attempted to remove the affected Digitek tablets through visual inspection, FDA determined that this method of removal was inadequate to assure the product’s quality and consistency in accordance with the current Good Manufacturing Practice (cGMP) regulations. 
Since the detection of the manufacturing problem, FDA has been actively engaged with this company to ensure that ALL potentially affected lots of Digitek tablets have been recalled.  In our best judgment, given the very small number of defective tablets that may have reached the market and the lack of reported adverse events before the recall, harm to patients was very unlikely.
FDA takes action whenever we find that a drug manufacturer is not following cGMPs.  Over the last ten years, FDA has taken enforcement action against many brand name and generic firms for failing to meet FDA manufacturing quality standards.   
MYTH:  FDA’s enforcement action against the generic drug company Ranbaxy demonstrates quality problems with imported generic drugs.

FACT: FDA’s action demonstrates FDA’s commitment to safe generic drugs.

FDA has taken several regulatory actions against the generic drug manufacturer Ranbaxy, on the basis of problems at two of Ranbaxy’s manufacturing facilities. Ranbaxy is one of many non-U.S. based generic and brand drug manufacturers.
On Sept. 2008, the FDA issued two warning letters and instituted an Import Alert barring the entry of all finished drug products and active pharmaceutical ingredients from Ranbaxy's Dewas, Paonta Sahib and Batamandi Unit facilities due to violations of U.S. cGMP requirements. That action barred the commercial importation of 30 different generic drugs into the United States and remains in effect today (http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm149532.htm).
Subsequent FDA investigations also revealed a pattern of questionable data raising significant questions regarding the reliability of certain generic drug applications from Ranbaxy.
To address the allegedly falsified data, the FDA has invoked its Application Integrity Policy (AIP) against the Paonta Sahib facility. When the AIP is implemented, the FDA stops all substantive scientific review of any new or pending drug approval applications that contain data generated by the Paonta Sahib facility. This AIP covers applications that rely on data generated by the Paonta Sahib facility only.
In the fiscal year 2008, FDA performed 2,221 drug-related inspections. FDA takes many different enforcement actions, not just against generic drug manufacturers. For a list of enforcement actions in the fiscal year 2008, see http://www.fda.gov/downloads/ICECI/EnforcementActions/EnforcementStory/UCM129812.pdf.  It is FDA’s responsibility to ensure that the drugs people use, generic or brand name, are safe and effective.
MYTH: Brand name drugs are safer than generic drugs.

FACT: FDA receives very few reports of adverse events about specific generic drugs. Most reports of adverse events are related to side effects of the drug ingredient itself.

The monitoring of postmarket adverse events for all drug products, including generic drugs, is one aspect of the overall FDA effort to evaluate the safety of drugs after approval.  In most cases, reports of adverse events generally describe a known reaction to the active drug ingredient.   
MYTH:  FDA does not care about concerns over generic drugs.

FACT:  FDA is actively engaged in making all regulated products – including generic drugs – safer.

We are aware that there are reports noting that some people may experience an undesired effect when switching from brand name drug to a generic formulation or from one generic drug to another generic drug. Evidence indicates that if problems with interchangeability of drug formulations occur, they occur only for a very small subset of people. 
FDA is encouraging the generic industry to investigate whether, and under what circumstances, such problems occur.  The Agency does not have the resources to perform independent clinical studies, and lacks the regulatory authority to require industry to conduct such studies. FDA will continue to investigate these reports to ensure that it has all the facts about these treatment failures and will make recommendations to healthcare professionals and the public if the need arises.

http://www.fda.gov/Drugs/ResourcesForYou/Consumers/BuyingUsingMedicineSafely/UnderstandingGenericDrugs/ucm167991.htm
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Δεκεμβρίου 2009, 09:01:42
Από πρόσφατο μήνυμα του flone:


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,59.msg9004.html#msg9004 (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,59.msg9004.html#msg9004)
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιανουαρίου 2010, 11:51:21
BMJ, 08/01/2010.

Health department consults on automatic substitution of generics

Susan Mayor

London


England’s Department of Health has launched a consultation on proposals for automatic generic substitution, in which pharmacists could dispense generic forms of drugs instead of branded versions even if the prescribing doctor or nurse has written a prescription for a brand.

The consultation report outlines three options. The first is to keep the current arrangements, in which pharmacists are required to dispense exactly what is written on a prescription and cannot substitute a generic version for a brand name drug without prior agreement with the prescriber. The second would allow substitution of generic equivalents but would specify a list of exempt products. The third option, preferred by the health department, would allow generic substitution of a specified group of products.

Under the third option all prescriptions would be dispensed as written except for the products on a list, which the report argues could be kept short by focusing on drugs . . .


http://www.bmj.com/cgi/content/extract/340/jan08_3/c135 (http://www.bmj.com/cgi/content/extract/340/jan08_3/c135)



Τίτλος: Θέλεις πιο ακριβή μάρκα του φαρμάκου; Την πληρώνεις από την τσέπη σου.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Αυγούστου 2010, 22:54:08

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1903.msg12408.html#msg12408
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: thepap στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, 02:13:18
Πρίν λίγο καιρό ο παππούς μου 86 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια ΣΝ υπο όλη τη σχετική αγωγή επισκέφθηκε το ΚΥ της περιοχής λόγω πτώσης εξ ιδίου ύψους - κάκωση πλευρών.Του συνταγογραφήθηκε μελοξικάμη 15 mg και ομεπραζόλη αντίγραφα αμφότερα(απο εταιρία που ούτε καν ήξερα ότι υπήρχε).σημειώνω ότι 2 μερες πρίν του είχε συνταγογραφηθεί σε τακτικό ιατρείο άλλη ομεπραζολη.Πιστεύετε ότι ο συνάδελφος όταν συνταγογραφούσε σκεφτόταν βιοισοδυναμίες, οικονομία στον Ο.Γ.Α. κλπ......? Μάλλον λογιστική ήταν η σκεψη του... Μετά απο αυτό και διάφορα άλλα έχω αποφασίσει να μην υπογραφω κάτω απο εταιρίες που είναι γνωστό ότι προτείνουν χωρίς ντροπή ποσοστά επί των συνταγών.
συγνώμη για την ανωνυμία αλλα είμαι καινούριος στα forum γενικότερα και λιγο συγκρατημένος.
Με τον συνάδελφο δεν ασχολήθηκα καθόλου απλα είπα στον παππού να παρει παρακεταμόλη κωδείνη, μήπως έπρεπε να του μιλήσω?
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, 16:34:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... Μετά απο αυτό και διάφορα άλλα έχω αποφασίσει να μην υπογραφω κάτω απο εταιρίες που είναι γνωστό ότι προτείνουν χωρίς ντροπή ποσοστά επί των συνταγών.

Συνάδελφε, οι μεγάλες εταιρίες τι κάνουν; Ή για να είμαι πιο συγκεκριμένος, αυτές που δεν δίνουν ποσοστά επί των συνταγών.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: thepap στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, 21:53:42
Οι εταιρίες μικρες και μεγάλες κάνουν τη δουλειά τους που είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους. Το θέμα είναι τι κανουμε εμείς. Ασχολούμαστε με τον ασθενή η ξεπληρώνουμε ποσοστά και συνέδρια - διαμονές συζύγων τεκνων συμπεθέρων...?
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, 22:48:34
Αυτό που περιγράφει ο κος Σκούφαλος ονομάζεται εναρμονισμένη πρακτική (concerted practice)

Και ο νοών νοείτω !  ;)
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, 23:23:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό που περιγράφει ο κος Σκούφαλος ονομάζεται εναρμονισμένη πρακτική (concerted practice)

Και ο νοών νοείτω !  ;)

Εναρμονισμένη πρακτική:  http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=38352.0
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: tsoukase στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, 10:33:41
Δέκα χρόνια μετά από την είσοδο μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα (Ευρωζώνη), μπαίνουμε επιτέλους και στο διεθνές σύστημα συνταγογράφησης, όμως όπως και σε άλλες περιπτώσεις το κάνουμε με στυλ παραδοσιακού χορού (2 βήματα εμπρος, ένα πίσω). Οι εμπλεκόμενοι (πολιτικοί και επιχειρηματίες) σχεδίασαν μια κερδοφόρο για αυτούς πολιτική με τον εξής τρόπο. Παραδοσιακά οι έλληνες εισαγωγείς πρωτότυπων φαρμάκων κατέθεταν μέχρι τώρα τις μίζες για την γρήγορη και ομαλή επεκτασή τους εντός Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια όμως εμφανίστηκαν πανίσχυροι, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, έλληνες παραγωγοί αντιγράφων (πχ Γιαννακόπουλος, Λαβίδας κα) που επίσης έδωσαν ενέσεις εκατομμυρίων στο κοινό "ταμείο" των πολιτικών ώστε να πάρουν ένα μερίδιο της πίτας. Πάντα ακολουθεί και ο συνεργάσιμος "γιατρουδάκος" (πχ διευθυντής νοσοκομείου, μεγαλο-ιδιώτης κτλ) με τη μορφή λίγων ταξιδιών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Οπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι πολιτκοί, η φαρμακοβιομηχανία είναι πανίσχυρη...

Προσωπικά χρησιμοποιώ αντίγραφα όταν υπάρχει έστω και ένα ελάχιστο όφελος προς τον ασθενή είτε αυτό είναι κόστος, τρόπος χορήγησης, ευκολία συσκευασίας κτλ. Πρέπει όμως η εταιρεία που τα προωθεί να επιδυκνύει στοιχειώδη σοβαρότητα (πχ δεν μπορεί να προωθεί φάρμακα "με το κομμάτι" ή να ονομάζει το φάρμακό της "Δυσκοιλιοστόπ"!). Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υιοθετηθούν ακριβώς οι πιστοποιημένες εδώ και δεκαετίες πρακτικές των ξένων χωρών, όπως πρέπει να γίνει και σε κάθε τομέα της σύγχρονης "φτωχής" Ελλάδας. Αυτό όμως γίνεται είναι να υπάρχει η "θόλωση του τοπίου", το "παραθυράτο" νομικό πλαίσιο και η υπόγεια διακίνηση "κεφαλαίων", όπως γίνεται και σε κάθε τομέα...
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: timex στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, 11:02:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ή να ονομάζει το φάρμακό της "Δυσκοιλιοστόπ"


Μη μου πεις... υπαρχει φαρμακο που λεγεται ετσι;;;;;;!
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, 12:16:21
Τι σχέση έχει το όνομα;
Στα περισσότερα φάρμακα το όνομα δεν έχει σχέση με τη δράση ή την δραστική ουσία όμως γιατί το θεωρούμε λογικό και αποδεκτό;
Ο ασθενής (και ο γιατρός) αισθάνεται καλύτερα όταν λάβει (όταν χορηγήσει αντίστοιχα) ένα σκεύασμα με εξωτικό όνομα και εντυπωσιακό κουτάκι υποθέτω.

@timex
Emetostop πάντως υπάρχει και στοχεύει σ' αυτό που εννοεί το όνομά του. Στο Primperan (ή Maxolon, Reglan, Degan, Maxeran, Pylomid σε άλλες χώρες) τι σχέση βρίσκεις στο όνομα με τον εμετό ή τη μετοκλοπραμίδη;
Τίτλος: Πρωτότυπο:αντίγραφο = 7:3 (Δρέττα σπήκινγκ)
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, 16:22:32
30/09/2010

Αντίγραφα, το 30% των φαρμάκων (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Το 30% των φαρμάκων που συνταγογραφούν τα ταμεία θα πρέπει να είναι αντίγραφα, την ίδια ώρα που φέτος κυμαίνονται στο 12 έως 13%. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, η οποία εστάλη προς όλα τα Ταμεία.

Σε αυτή διευκρινίζεται πως «εκτός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους με βάση την οικονομικότερη-κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται και η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων ίδιας δραστικής ουσίας με πιο συμφέρουσα όμως τιμή, φροντίζοντας έτσι για την προάσπιση της υγείας του ασθενούς-ασφαλισμένου, αλλά και τη διαφύλαξη της οικονομικής βιωσιμότητας του φορέα».

Και ακολούθως, η κ. Δρέττα αναφέρει: «Το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να φθάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα, τόσο σύμφωνα με τους φετινούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, όσο και με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε οργανισμού».
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Φεβρουαρίου 2011, 23:46:29
Έθνος, 16/02/2011.


Μέτρα αποτροπής εισαγωγής φαρμάκων "μαϊμού"

Νέα νομοθεσία για την πρόληψη της εισαγωγής φαρμάκων «μαϊμού» στην νόμιμη αλυσίδα διακίνησης και εφοδιασμού ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές.Από τη νομοθεσία καλύπτονται και οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.  15:22 16/2

    
Νέα νομοθεσία για την πρόληψη της εισαγωγής φαρμάκων «μαϊμού» στην νόμιμη αλυσίδα διακίνησης και εφοδιασμού, ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή μετά την διαπίστωση ότι «τα ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι σιωπηλοί δολοφόνοι, είτε επειδή δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα είτε επειδή περιέχουν τοξικές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να είναι βλαβερές ή ακόμα και θανατηφόρες για όσους τα λαμβάνουν».

Από τη νέα νομοθεσία καλύπτονται και οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, η νομοθεσία εισάγει αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα, καθώς και κυρώσεις για τους παραποιητές.

Η εισηγήτρια, Marisa Matias (Ευρ.Εν.Αριστ, Πορτογαλία), δήλωσε ότι η απουσία νομικού πλαισίου ενθαρρύνει την παραποίηση, ένα οργανωμένο έγκλημα. «Έχουμε συμβάλει στην τεράστια αύξηση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, (όπου παρατηρείται) αύξηση 400% στις κατασχέσεις απομιμήσεων φαρμάκων από το 2005. Η προστασία της ασφάλειας των ασθενών είναι ο βασικός στόχος της παρούσας οδηγίας», είπε.

Εκτιμάται ότι το 1% των φαρμάκων που πωλούνται σήμερα στην ΕΕ μέσω της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού είναι «μαϊμού» και ο αριθμός αυτός ολοένα αυξάνεται. Σε άλλα μέρη του κόσμου, πάνω από το 30% των πωληθέντων φαρμάκων μπορεί να έχει παραποιηθεί. Επιπλέον, όλο και περισσότερα καινοτόμα φάρμακα είναι «μαϊμού».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=55126950


Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Απριλίου 2011, 11:33:40
Δραστικές μειώσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας (http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=14375).

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία του τριμήνου για το ΕΣΥ, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ότι – εντός του μήνα – θα προχωρήσει στην έκδοση δελτίου τιμών, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει πλέον και αυτή την αρμοδιότητα.

'Δεν θα συνθλίψω τα φθηνά γενόσημα των 4 ή των 6 ευρώ', είπε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι μπορεί να εξοικονομήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για την επόμενη πενταετία (σύνολο 2,5 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό δεν θα προέλθει από τα νοσοκομεία αλλά από άλλους τομείς της αρμοδιότητάς του, όπως είναι και αυτός της τιμολόγησης φαρμάκων.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε μείωση κατά 17% στις δαπάνες των νοσοκομείων για το πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος της ετήσιας εξοικονόμησης 400 εκατομμυρίων ευρώ συν 100 εκατομμύρια ακόμη.

Διοικητές

Αναφερόμενος στη λειτουργία του 'ESYnet', είπε ότι για πρώτη φορά μετά τη σύσταση του ΕΣΥ, είναι δυνατή η λεπτομερής καταγραφή οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων.

'Δεν μπορείς να διοικήσεις ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις', ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας θεωρεί το 'ESYnet' κριτήριο για την αξιολόγηση των διοικητών, επισημαίνοντας ότι 20 διοικητές είναι υπό απομάκρυνση.

Συνολικά, 29 διοικήσεις νοσοκομείων δυσκολεύονται – λίγο ή περισσότερο – με την καταχώρηση στοιχείων στο σύστημα.Από αυτά, 10 δεν έχουν υποβάλει ακόμη ισολογισμούς του 2009, 10 δεν έχουν υποβάλει απολογισμό για το 2010 και 7 δεν έχουν κάνει απογραφή για τον περασμένο χρόνο.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιουνίου 2011, 07:23:59
Πρόσφατα μηνύματα των συναδέλφων Δημήτρη Κουναλάκη και Βασίλη Παπαδόπουλου, που νομίζω ότι ταιριάζουν και σε αυτή την ενότητα:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1989.msg19043.html#msg19043
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Ιουνίου 2011, 10:34:43
Πολύ μεγάλη, τιτανοτεράστια, μείωση της τιμής των γενοσήμων έναντι των πρωτοτύπων, προβλέπει (ν)τροπολογία (http://pharmateam.blogspot.com/2011/06/blog-post_03.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FVhxGM+%28PHARMA+TEAM%29#axzz1OC13Zd3p) του Λοβ. Μιλάμε για ...10% φθηνότερα!!!

Προβλέπεται ... τιμή των γενοσήμων στο 90% της τιμής του πρωτοτύπου.
Τίτλος: Μόλις στο 14% η χρήση των γενόσημων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιουνίου 2011, 14:17:53
Καθημερινή 23/06/2011.

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στα πρωτότυπα και άρα πιο ακριβά φάρμακα επιμένουν τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, που σε αντίθεση με το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και παρά τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας και τις «επιταγές» του Mνημονίου, γυρίζουν συστηματικά την πλάτη στα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.

Το πρώτο τετράμηνο του 2011, το μερίδιο χρήσης γενοσήμων φαρμάκων εντός των κλινικών του ΕΣΥ έφτασε κατά μέσο όρο στο 14%, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον στόχο του 50% που είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Υγείας. Και αυτό όταν σε χώρες όπως π. χ. το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ή και ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY. net), τις καλύτερες «επιδόσεις» είχαν τα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων), με 19%. Στο αντίποδα είναι η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης με 10%. Mε δεδομένη τη «δυσκολία» των νοσοκομείων στο συγκεκριμένο μέτρο, το υπουργείο Υγείας αναπροσάρμοσε στο «νέο Mνημόνιο» τους στόχους του. Oπως είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, πλέον ο στόχος είναι να αυξηθεί σταδιακά το μερίδιο των γενοσήμων στο 30% στο τέλος του έτους. Επιπλέον, στα σχέδια του υπουργείου είναι η έκδοση εγκυκλίου με νέες «εντολές» προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία, που οφείλει να διαθέτει το φαρμακείο του νοσοκομείου, δεν θα υπερβαίνει τα δύο (έναντι τεσσάρων που ίσχυαν έως σήμερα). Η λογική είναι ότι οι επιλογές στα φάρμακα θα είναι «περιορισμένες», γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης γενοσήμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή τα νοσοκομεία βαδίζουν στα «τυφλά», αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ακόμα δεν έχει εκδώσει επίσημη λίστα στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

Παρεμβάσεις προωθούνται και για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων. Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο η τιμή των φαρμάκων όταν λήξει η πατέντα τους ορίζεται στο 70% της αρχικής τιμής (έναντι 80% που ίσχυε έως σήμερα) και των γενοσήμων στο 63% (έναντι του 72% σήμερα).



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_23/06/2011_446771
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Φεβρουαρίου 2012, 16:36:22
Συζήτηση για τα γενόσημα στο SKAI, 08/02/2012.
Από πρόσφατο μήνυμα του nickma:

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=224462
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2013, 15:26:42
Γενόσημα - Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4663.msg39674.html#msg39674
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, 21:52:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε όλη την Βόρεια Ευρώπη η συνταγογράφηση έχει προσανατολιστεί στα αντίγραφα γιατί ο Ασθενής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, εξοικονομεί χρήματα χωρίς να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη, καλώς ή κακώς, δυσπιστούμε για το κατά πόσο τα αντίγραφα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πιστά αντίγραφα και όχι  ”αλεύρι”.

Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν (και παλαιότερα μάλλον υπήρχαν ακόμη περισσότερο) αρκετά αντίγραφα που περιέχουν και ”αλεύρι”. Υποψιάζομαι όμως ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοτύπων και οι φαρμακοποιοί μεγαλοποίησαν τα πράγματα μια και αυτό είναι προς όφελός τους. Από πού το εξάγω αυτό:

Ακούγοντας προσωπικά αντιπροσώπους μεγάλων εταιρειών, φαρμακοποιούς αλλά και συναδέλφους Ιατρούς να μιλούν για την ποιότητα των αντιγράφων στην Ελλάδα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι πάνω από το μισό των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ”αλεύρι”. Τον Νοέμβριο του 2006 διάβασα όμως στο BMJ ένα άρθρο (BMJ  2006;333:1090, 25 November), που το παραθέτω και κάτω. Εκεί γράφει ότι υπολογίζεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία το 1% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι αλεύρι (fake drug ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ρωσία υπολογίζεται ότι είναι 10%. Η Ελλάδα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και διαφθοράς βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Για τον λόγο αυτό υπολογίζω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των φαρμάκων με ”αλεύρι”, είναι μονοψήφιος αριθμός.

Εδώ να πω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φαρμακοποιοί αλλά και εμείς οι Ιατροί υπερτονίζουμε γενικά την αξία των φαρμάκων για την δημόσια Υγεία γιατί έτσι μας συμφέρει. Είναι όμως σημαντικότερο να επιδιώκουμε π.χ. την μείωση του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής και του αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και την άνοδο του πνευματικού και βιοτικού μας επιπέδου από το να ποντάρουμε σε όλο και πιο ακριβά φάρμακα.

Παραθέτω και πάλι το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Τούντα για την ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:


Ιεράρχηση των κινδύνων για την υγεία μας από τον Π.Ο.Υ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=17619948

καθώς και το άρθρο του BMJ:

EU should strengthen protection against fake drugs, UK report says
http://www.bmj.com/cgi/content/full/333/7578/1090-c

15/09/2013
ΤΟ ΒΗΜΑ
Της Έλενας Φυντανίδου.


Ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ.

Με 10 υπαλλήλους οι διασταυρώσεις είναι πλημμελείς.

Το κατά πόσον είναι αποτελεσματικά όλα τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν τα συνεργεία και οι υπάλληλοι που διαθέτει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επαρκούν για να “οργώνουν” τη χώρα και να ελέγχουν φάρμακα (πρωτότυπα και γενόσημα) σε κάθε σημείο παραγωγής συσκευασίας και διάθεσής τους. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΦ, το Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου του Οργανισμού απαρτίζεται από περίπου δέκα άτομα.
 Σχεδόν σύσσωμο το ιατρικό σώμα θεωρεί ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΦ δεν επαρκεί. “Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρειάζεται ενδυνάμωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΕΟΦ. Οι έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται κατά την αρχική κυκλοφορία των φαρμάκων – όπως λένε οι αρμόδιοι του ΕΟΦ – και εν συνεχεία κατά τον χρόνο κυκλοφορίας τους είναι πλημμελείς και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτοι” δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
 Ανάλογη είναι η θέση του πρώην προέδρου του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα. “Έλεγχοι δεν γίνονται με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Ωστόσο, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι από τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσιάζει προβλήματα, και συγκεκριμένα δεν υπερβαίνει το 4% όσων ελέγθηκαν. Τα προβλήματα που καταγράφηκαν δεν αφορούν το φάρμακο αυτό καθαυτό, αλλά τον τρόπο φύλαξης και διακίνησής του. Επίσης, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν είναι ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα σε γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή αναποτελεσματικότητας γενοσήμων ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη.”

http://www.ygeianet.gr/box/cal/38777.pdf
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Οκτωβρίου 2014, 14:25:48
Medication Adherence Is Higher with Generic Statins Than with Brand-Name Statins.

Jamaluddin Moloo, MD, MPH reviewing Gagne JJ et al. Ann Intern Med 2014 Sep 16.


Cardiovascular outcomes also were better.


Many factors affect medication adherence, including out-of-pocket costs. In a study funded by a large generic-drug manufacturer, researchers evaluated adherence and clinical outcomes among Medicare beneficiaries in whom generic statins (lovastatin, pravastatin, or simvastatin) or their brand-name equivalents were initiated between 2006 and 2008. Adherence and outcomes were calculated using linked medical and pharmacy claims data.

Analysis involved about 90,000 patients, 93% of whom had initiated generic statins. Mean copayments were US$10 for generic statins and $48 for the brand-name versions. Adherence was higher among generic statin users (77% vs. 71%), and, after adjustment for potentially confounding variables, the rate of the composite outcome (i.e., hospitalization for acute coronary syndrome or stroke and all-cause mortality) was 8% lower in the generic group (absolute difference, −1.53 events per 100 person-years).

Comment

This research group might be the first to compare the effects of initiating generic and brand-name medications on both adherence and clinical outcomes. The finding that medication adherence was higher among generic statin users than among those who took brand-name statins was not surprising. However, the finding that generic statin initiation also was associated with better clinical outcomes is new and highlights the importance of considering cost when prescribing medications.

Citation(s):

    Gagne JJ et al. Comparative effectiveness of generic and brand-name statins on patient outcomes: A cohort study. Ann Intern Med 2014 Sep 16; 161:400. (http://dx.doi.org/10.7326/M13-2942)

- See more at: http://www.jwatch.org/na35677/2014/10/09/medication-adherence-higher-with-generic-statins-with?query=etoc_jwgenmed#sthash.ACBlWdRk.dpuf
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Denominator στις 10 Οκτωβρίου 2014, 17:45:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Mean copayments were US$10 for generic statins and $48 for the brand-name versions.

Με τόσο μεγάλη διαφορά είναι δικαιολογημένα τα ευρήματα της μελέτης. Στη χώρα μας, όμως, υστερούμε πολύ ως προς αυτόν τον στόχο.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο (γενόσημο);
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 29 Οκτωβρίου 2015, 12:15:39
Πάτωσαν τα γενόσημα!  (http://virus.com.gr/patosan-ta-genosima/)  Posted By: Αιμίλιος Νεγκής on: 29 - 10 - 2015

Μία τρύπα στο νερό έχουμε πετύχει με τα γενόσημα. Παρά τα μέτρα, που υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί, τη διετία 2013-2014, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η χρήση των γενοσήμων, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε και μάλιστα κατά 50% η χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων!

Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Πολύζο. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα βασικά ευρήματα όσον αφορά τα γενόσημα ήταν:
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%. (ε, κάπως ανέβηκε)
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα. (μάλλον εννοεί ότι αλλάζονται τα offpattent -το υπόλοιπο ποσοστό- με νέα φάρμακα πρωτότυπα εντός πατέντας βέβαια)
•   Πάντως, σε επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες η διείσδυση γενοσήμων είναι αρκετά υψηλή, ξεπερνώντας το 40%, όπως π.χ. στα φάρμακα κατά των λιπιδίων (στατίνες). Πράγμα που πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά, ώστε να αξιοποιηθεί το παράδειγμά τους και σε άλλες κατηγορίες.
•   Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ποσοστό των γενοσήμων είναι επίσης χαμηλό (μόνο 30%). Η μελέτη ανέδειξε ότι το 80% των δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα αφορούν μόλις 100 από συνολικά περίπου 1.000 δραστικές ουσίες. Επίσης, το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού αφορά 33 μεγάλα νοσοκομεία. Συνεπώς εκεί πρέπει να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η όποια πολιτική προώθησης των γενοσήμων έχει αποτύχει παταγωδώς. Διότι πολύ απλά δεν έχουμε κίνητρα για τη χρήση γενοσήμων για γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ίσα ίσα που σήμερα ΕΟΠΥΥ, γιατροί  ??? και φαρμακοποιοί «χάνουν» από τη χρήση γενοσήμων.
Ο ΕΟΠΥΥ πρακτικά «κερδίζει» από τη συνταγογράφηση πρωτοτύπων. Διότι με το ισχύον οριζόντιο rebate του 9%, πρακτικά όσο πιο ακριβό είναι ένα φάρμακο, τόσο φθηνότερα στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ!
Επίσης, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κανένα οικονομικό κίνητρο να προωθήσουν ένα πιο οικονομικό σκεύασμα στον ασθενή. Αντιθέτως, προωθώντας ένα πιο ακριβό, έχουν όφελος, εισπράττοντας μεγαλύτερη συμμετοχή από τον ασθενή…
Με το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, οι γιατροί δεν έχουν έλεγχο του φαρμάκου, που συνταγογραφούν παρά μόνο αν γράψουν κάποια δραστική που δεν έχει γενόσημα.
Γι’ αυτό στην πράξη βλέπουμε ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η συνταγογράφηση πρωτοτύπων φαρμάκων. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων, που να μην επιτρέπει στο γιατρό να συνταγογραφεί εύκολα πρωτότυπα σκευάσματα.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Οκτωβρίου 2015, 17:39:56
Πρωτότυπο: Το σκεύασμα που δεν έχει λήξει η πατέντα του και δεν έχει αντίγραφα ( π.χ. Pradaxa, Eucreas, Galvus, Pitava, Ezetrol κ.α.)
Off Patent: Το σκεύασμα που έχει λήξει η πατέντα του και μπορεί να έχει αντίγραφα (π.χ. Lipitor, Controloc, Plavix, Glucophage, Solosa, T4, Diovan, Co-Diovan κ.α.)
Αντίγραφο (Γενόσημο): Το σκεύασμα που είναι αντίγραφο σκευάσματος που έχει λήξει η πατέντα του (π.χ. Atrost, Pantium, Plavogrel, Dialosa, Avalsan, Zakodian κ.α.)

Παράθεση
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%.
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

Η κατανάλωση σε τι υπολογίζεται;
Σε δαπάνη; Γιατί συνήθως τα πρωτότυπα είναι ακριβά οπότε είναι λογικό να έχουν μεγάλο μερίδιο στη συνολική δαπάνη. Ας μη δίνουν ψηλές τιμές στα πρωτότυπα να μένουμε με τα παλιά φθηνά! Πόσα Sintrom σε ένα Pradaxa κλπ και πόσα Pradaxa κλπ δίνονται σε τεκμηριωμένη δυσκολία ρύθμισης με Sintrom;
Σε συσκευασίες; Τότε δε μπορώ να πιστέψω αυτά τα νούμερα!

59% τα πρωτότυπα;
20 + 59 = 79 Δηλαδή μένει μόνο ένα 21% για τα off patent;;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: GirousisN στις 31 Οκτωβρίου 2015, 08:09:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
•   Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%.
•   Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.
Η κατανάλωση σε τι υπολογίζεται;
Σε δαπάνη; Γιατί συνήθως τα πρωτότυπα είναι ακριβά οπότε είναι λογικό να έχουν μεγάλο μερίδιο στη συνολική δαπάνη. Ας μη δίνουν ψηλές τιμές στα πρωτότυπα να μένουμε με τα παλιά φθηνά! Πόσα Sintrom σε ένα Pradaxa κλπ και πόσα Pradaxa κλπ δίνονται σε τεκμηριωμένη δυσκολία ρύθμισης με Sintrom;
Σε συσκευασίες; Τότε δε μπορώ να πιστέψω αυτά τα νούμερα!
59% τα πρωτότυπα;
20 + 59 = 79 Δηλαδή μένει μόνο ένα 21% για τα off patent;;
Πάντως ,μάλλον το άρθρο του virus πρέπει να αντικατοπτρίζει, έστω και λίγο την πραγματικότητα, γιατί έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν αυθαίρετα τεθεί >:(

"Μαστίγιο" στους γιατρούς που δεν γράφουν γενόσημα.

Αυστηρούς στόχους συνταγογράφησης στους γιατρούς με σκοπό να αυξηθεί μέχρι το Δεκέμβριο στο 40% σε όγκο η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων θέτει απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ανά ειδικότητα ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

http://www.capital.gr/story/3077005/-mastigio-stous-giatrous-pou-den-grafoun-genosima (http://www.capital.gr/story/3077005/-mastigio-stous-giatrous-pou-den-grafoun-genosima)
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 31 Οκτωβρίου 2015, 08:53:35
Παράθεση
Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ανά ειδικότητα ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Τα όρια είχαν καθοριστεί με παλαιότερο ΦΕΚ και μάλιστα είχαν τεθεί όρια γενοσήμων σε κατηγορίες που δεν είχαν γενόσημα! Μακάρι να τροποποιηθούν προς το λογικότερο!
"Κατά όγκο"; Δηλαδή όταν γράφω 9 Salospir και 1 Plavogrel θα είμαι στο 10% της κατηγορίας κατά όγκο ενώ το Plavogrel θα καλύπτει το 90% της δαπάνης! Μοιάζει λογικό;

Χτες πέρασε από το ιατρείο η αντιπρόσωπος του Seebri. Στα εισπνεόμενα αντιχολινεργικά έχει τεθεί στόχος γενόσημου. Οι μοναδικές συσκευές που κυκλοφορούν είναι Atrovent, Spiriva, Seebri.
Απ΄ό,τι μου είπε σε ενημέρωση που είχαν από την ΗΔΙΚΑ, για το στόχο στο γενόσημο έχει ληφθεί υπ' όψιν το μοναδικό που κυκλοφορεί (Zyrolen) και είναι αμπούλες για συσκευές νεφελοποίησης! Πόσο λογικό μοιάζει κι αυτό; Να μοιράσουμε σε όλους συσκευές νεφελοποίησης για να πιάσουμε το στόχο;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 31 Οκτωβρίου 2015, 10:06:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[.....Μοιάζει λογικό;
.....! Πόσο λογικό μοιάζει κι αυτό; Να μοιράσουμε σε όλους συσκευές νεφελοποίησης για να πιάσουμε το στόχο;
    Τι δεν καταλαβαίνεις; Πρέπει να πετύχουμε το στόχο γενοσήμων. Τελείωσε, τι δεν καταλαβαίνεις;
   Χε,χε, στρατό δεν πήγες Αδαμάντιιε. Ρωτούσες ποτέ το διοικητή για λογική;
   Φυσικά κάνω πλάκα και έχεις απόλυτο δίκιο. Ο ΠΙΣ τι κάνει επί του θέματος; (αυτό αφορά όλους τους γιατρούς, πρέπει να τον απασχολήσει κάποτε - το ΦΕΚ του Βορίδη με τα ποσοστά χρόνισε+). Να δώσει στη δημοσιότητα σαφείς προτάσεις με ποσοστά και με προβλήματα, όχι να κάνει μια ηλίθια ανακοίνωση: "τα είπαμε στον υπουργό" (ποια; τί είπατε; τι προτείνατε; ). Περισσότερο έχουν συζητηθεί στον παρόν ιστολόγιο τα προβλήματα στην κατηγοροποίηση και στους στόχους γενοσήμων και σε άλλες ίσως συζητήσεις στο διαδύκτιο. Αν βαριέται να κάνει ο "ίδιος" δουλειά, ας μας "διαβάσει".
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Denominator στις 31 Οκτωβρίου 2015, 10:25:29
Ακόμη και αν όλοι οι γιατροί συστήνουν γενόσημα και αυτό αποτυπώνεται πάνω στη συνταγή ("Ο ιατρός έχει υποδείξει γενόσημο φάρμακο"), η υποχρεωτική ποσόστωση δεν πρόκειται να προωθήσει τα γενόσημα, τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνεται. Δηλαδή να μπορεί ο ασθενής να πάρει και το πρωτότυπο και τη διαφορά να την επιδοτεί το κράτος. Μία είναι η λύση: Αποζημίωση που θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα με βάση το φθηνότερο γενόσημο και ανάλυση του τι πληρώνει ο κάθε ασθενής και γιατί στην απόδειξη του φαρμακείου. Έτσι θα έχει απόλυτη συναίσθηση της επιλογής του και θα πράξει ανάλογα, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.
Όμως εδώ δε θέλουμε ξεκάθαρα πράγματα, είναι ηλίου φαεινότερο. Θέλουμε θολούρα, γκρίζες ζώνες και αμφιβολία, έτσι για να είναι ικανοποιημένοι όλοι. Και οι μεγάλες, πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, και οι εγχώριες, και οι ασθενείς, και οι γιατροί, και τα φαρμακεία, και τα ταμεία. Όταν όμως κρατάς δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, κάποιο θα πέσει - πολλώ δε μάλλον αν κρατάς περισσότερα, ακόμη και στη χώρα που εφευρέθηκε η εξυπνάδα.
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2015, 12:02:21
Αν δεν δοθούν κίνητρα σε Φαρμακοποιούς και Ιατρούς η διείσδυση των γενοσήμων δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Για την ώρα πάντως μόνο αντικίνητρα υπάρχουν...Το κράτος π.χ. επιτρέπει στους Φαρμακοποιούς να καρπώνονται την διάφορα μεταξύ της τιμής του πρωτότυπου και του γενόσημου. Από κει πέρα τι να περιμένει κανείς;
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: md στις 31 Οκτωβρίου 2015, 18:49:50
Εχει ερθει σε κανεναν προειδοποιηση για υπερβαση των στοχων τους? Ή θα ερθουν τα ραβασακια αναδρομικα?
Τίτλος: Απ: Πρωτότυπο ή αντίγραφο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Νοεμβρίου 2015, 00:10:34
Annals of Internal Medicine.
Published online 24 November 2015


Improving Adherence to Therapy and Clinical Outcomes While Containing Costs: Opportunities From the Greater Use of Generic Medications: Best Practice Advice From the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians.

..........................
..................................
Best Practice Advice: Clinicians should prescribe generic medications, if possible, rather than more expensive brand-name medications.
...........................................

http://annals.org/article.aspx?articleid=2471597&resultClick=3