Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Denominator στις 8 Αυγούστου 2014, 13:17:35
-
Μία ανασκόπηση με έμφαση στην επιδημιολογία, τη μετάδοση και την πρόληψη των ιών Ebola και Marburg δημοσιευμένο στο PLoS Negl Trop Dis: "Ebola and Marburg Hemorrhagic Fevers: Neglected Tropical Diseases?" Adam MacNeil and Pierre E. Rollin PLoS Negl Trop Dis. Jun 2012; 6(6): e1546. Σύνδεσμος για pdf (free full text στο Pubmed): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3385614/
-
Σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης γιατί κάνει ελάχιστα και πιθανότατα λόγω τύψεων μια ανκοίνωση του ΠΟΥ:
ΠΟΥ: Στα 456 εκατ. ευρώ το κόστος αντιμετώπισης του Εμπολα (ΕΘΝΟΣ) (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=44720)
Το κόστος της παροχής του απαραίτητου εξοπλισμού στις χώρες της δυτικής Αφρικής ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια (456 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, συντονιστής του ΟΗΕ για την ασθένεια του Έμπολα.
Περισσότερα από το 40% των κρουσμάτων στη δυτική Αφρική, απ' όπου ξεκίνησε τον Μάρτιο η επιδημία, σημειώθηκαν τις τελευταίες 21 ημέρες, σημείωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μια ακόμη ένδειξη ότι η επιδημία ξεπερνά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 51%, με το χαμηλότερο είναι 41% στη Σιέρα Λεόνε και το υψηλότερο 66% στη Γουινέα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση της επιδημίας, της πρόληψης και του ελέγχου της, αλλά και των ανεπαρκών ιατρικών μέτρων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, στη Σιέρα Λεόνε οι ιατρικές υποδομές της πρωτεύουσας Φρίταουν είναι τόσο περιορισμένες που οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα μεταφέρονται σε κλινικές στην πόλη Κένεμα, οι οποίες πλέον είναι υπερπλήρεις.
Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν σημείωσε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με αυτή στη δυτική Αφρική.
Η Τσαν πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει υπάρξει ένας πολύ σημαντικός υποστηρικτής» των προσπαθειών του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Κουβέιτ και ο Καναδάς, οι οποίες παρείχαν ιατρική, επιμελητειακή ή άλλη υποστήριξη.
Παρόλα αυτά οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην αρκούν. Τα περισσότερα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφονται στις κοινότητες, καθώς οι οικογένειες φροντίζουν τους ασθενείς που δεν έχουν πού να πάνε και συχνά αρνούνται να καταγραφούν από τους γιατρούς, προειδοποίησε ο γιατρός Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ασφάλεια Υγείας.
«Η εύρεση τοποθεσιών για την φροντίδα των ασθενών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας αυτής», υπογράμμισε ο Φουκούντα.
-
Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν ο Ebola αρχίσει να σκοτώνει Αμερικανούς ή Ευρωπαίους, θα αλλάξει η λογική του ΠΟΥ και όλων των εμπλεκόμενων στην παγκόσμια Υγεία.
Έως τότε θα είναι απλά "μια ασύμφορη επιδημία", όπως κυνικά χαρακτηρίστηκε καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν πολύ φτωχή την υποψήφια αγορά - και ως εκ τούτου επένδυση υψηλού ρίσκου την έρευνα για ένα φάρμακο για τον Ebola.
-
Το διαγραφέν ρατσιστικό σχόλιο μου στην αρχή δεν εκφράζει (σε κανένα επίπεδο) προσωπική άποψη στάση. Είναι όμως προσωπική άποψη για το πώς βλέπει η πλειονότητα των κέντρων αποφάσεων τους πληγέντες. Αν θέλουν οι διαχειριστές το αφαιρώ (ή ας το αφαιρέσουν)
ΠΟΥ: Σχεδόν 3.000 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα (http://newpost.gr/post/385741/poy-sxedon-3-000-oi-nekroi-apo-ton-io-empola#ixzz3EPabl9a2)
Τουλάχιστον 2.917 άνθρωποι (κυρίως νέγροι) έχουν πεθάνει από Έμπολα από τους 6.263 που έχουν προσβληθεί από τον ιό στις πέντε χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί.
Όπως ανακοίνωσε ο (ανίκανος για να κάνει τίποτα) Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από 1.550 κλίνες στη Λιβερία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες από την περιοχή Φασανκόνι στη Γουινέα ότι ντόπιοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις ομάδες κρούσεις του ιού που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή.
"Η κατάσταση στη Γουινέα, παρότι εξακολουθεί να εμπνέει έντονη ανησυχία, δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί: περί τα 75 ως 100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί την καθεμία από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες", αναφέρει ο ΠΟΥ.
Την ίδια ώρα, η Σιέρα Λεόνε έθεσε τρεις ακόμη περιφέρειες σε επ΄αόριστον καραντίνα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Έρνεστ Μπάι Κορόμα, γεγονός που σημαίνει ότι πέντε από τις 14 περιφέρειες της χώρας--δηλαδή 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι-- έχουν απομονωθεί.
Στις περιφέρειες περιλαμβάνονται το Πορτ Λόκο και η Μπομπάλι στα βόρεια και η Μογιάμπα στα νότια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο Κορόμα. Εκεί βρίσκονται κάποιες από τις υπηρεσίες των ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος των εταιρειών London Mining και African Minerals.
Σε άρθρο στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (είναι εικόνα) (http://www.ygeianet.gr/box/cal/45092.pdf) αναφέρει οτι ο Ομπάμιας έκανε έκκληση απο το βήμα του ΟΗΕ στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά του ΕΜΠΟΛΑ. Βέβαια για ταμπακιέρα ή για πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες κουβέντα. Τέτοιες εκκλήσεις κάνουν μπόλικες και οι Έλληνες πολιτικοί.
Αντίθετα η ...Κούβα (που όπως μαθαίνουμε έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο) σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ: Κούβα: Στέλνει γιατρούς στη δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση του Εμπολα (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64069749)
-
Το διαγραφέν ρατσιστικό σχόλιο μου στην αρχή δεν εκφράζει (σε κανένα επίπεδο) προσωπική άποψη στάση. Είναι όμως προσωπική άποψη για το πώς βλέπει η πλειονότητα των κέντρων αποφάσεων τους πληγέντες. Αν θέλουν οι διαχειριστές το αφαιρώ (ή ας το αφαιρέσουν)
Είπαμε... Μια ασύμφορη επιδημία...
http://www.avgi.gr/article/3687858/empola-mia-asumfori-epidimia
Προσωπικά θα το προτιμούσα χωρίς καμία διαγραφή (ούτε δική σας ούτε δική μας), αλλά θα κινδυνεύαμε από το νέο νόμο (τι υποκρισία...).
-
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη - Νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον ιό του Έμπολα
Μια Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία είχε φροντίσει, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, έναν ιερέα που έπασχε από Έμπολα και πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει προσβληθεί από τον ιό.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε απόψε ότι μια Ισπανίδα νοσοκόμα βρέθηκε θετική στον ιό του Έμπολα, το πρώτο κρούσμα της ασθένειας εκτός των χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Η υπουργός Υγείας Άνα Μάτο είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.
Η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Ισπανό ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την επομένη του θανάτου του η γυναίκα έφυγε για διακοπές και ακόμη βρίσκεται σε άδεια. Αισθάνθηκε αδιαθεσία την 30ή Σεπτεμβρίου.
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα και ότι παρακολουθούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την ασθενή τις τελευταίες ημέρες. Υπό παρακολούθηση είναι επίσης και 30 γιατροί και νοσοκόμες που είχαν ασχοληθεί με τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιερέων που πέθαναν από τον Έμπολα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Η γυναίκα νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και ενδέχεται να αρχίσει να λαμβάνει θεραπεία από απόψε το βράδυ.
Ο 69χρονος Βιέχο είχε προσβληθεί από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη για νοσηλεία.
πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=338647&catid=7
-
Οι Ισπανοί είναι παρόμοιοι με εμάς σε πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και στην έλλειψη οργάνωσης. Χειρίστηκαν με μεγάλη προχειρότητα το όλο θέμα.
http://www.theguardian.com/world/2014/oct/08/spanish-ebola-nurse-symptoms-quarantine
-
08/10/2014. The Wall Street Journal.
Ebola Infection in Spain Might Be Human Error.
http://online.wsj.com/articles/third-health-worker-in-spanish-hospital-after-ebola-case-1412759831
-
09-10-2014
Έμπολα και στα Σκόπια;
UK Man Dies From Suspected Ebola In Macedonia
http://news.sky.com/story/1350325/uk-man-dies-from-suspected-ebola-in-macedonia
Τα Ελληνικά Νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα;
-
Αν το καλοσκεφτείς είναι πανικός....
Σκέψου ότι πρέπει να πιάνεις το θερμόμετρο ή το στηθοσκόπιο με γάντι και να το βουτάς όλο σε αντισηπτικό σε κάθε ασθενή....
Αυτά τα περί ειδικών στολών είναι ακόμη πιο τρέλα.... Και ποιος θα είναι σε λίγο ο ύποπτος;
Όποιος έχει κόκκινα μάτια από το πυρετό και κάνει εμετό και διάρροια σε καραντίνα.....και εξέταση με στολή!!!
-
Καθημερινή, 10/10/2014.
ΑΠΕ
Θωράκιση στις πύλες εισόδου για τον Εμπολα.
Εντείνονται τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό. Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.
Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» (http://www.kathimerini.gr/787066/article/epikairothta/ellada/eidikos-xwros-noshleias--sthn-ellada).
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.
Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ
http://www.kathimerini.gr/787359/article/epikairothta/ellada/8wrakish-stis-pyles-eisodoy-gia-ton-empola
-
Από το CNN.... Λίγα λόγια και πρακτικά:
http://www.cnn.com/video/data/2.0/video/health/2014/10/09/this-is-the-messy-truth-about-ebola-miguel-marquez-graphic-orig.cnn.html
-
17-10-2014. ΕΘΝΟΣ.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ασκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» άσκηση ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα στη χώρα μας.
Η άσκηση, η οποία δεν πήρε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ για να μη διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα. Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.
Από το πρωί και πριν το πρακτικό κομμάτι της άσκησης, οι ειδικοί είχαν ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια όσους έλαβαν μέρος σε αυτή και ίσως κληθούν στο απευκταίο μελλοντικό σενάριο να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό περιστατικό.
Ήδη, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος σε αυτόνομο κτίριο και έχει εξοπλιστεί πλήρως με τα κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά για να φιλοξενήσει, εάν χρειαστεί, ένα πιθανό περιστατικό
Κινητοποίηση των αρχών στη Σάμο
Παράλληλα, εντείνονται τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος του ιού Έμπολα και στη Σάμο. Ήδη οι παθολόγοι του νοσοκομείου προχώρησαν σε ενημερωτικές συναντήσεις προκειμένου να δώσουν οδηγίες σε λιμενικούς και αστυνομικούς.
«Το ότι πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα για να συντονιστούν όλοι οι φορείς σε περίπτωση πιθανού κρούσματος. Επιπροσθέτως δημιουργήσαμε και διαμορφώνουμε ένα χώρο αναμονής, εντός του νοσοκομείου μας, σε απομονωμένη περιοχή, που θα μπορεί να υποδεχτεί πιθανό κρούσμα Έμπολα, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού και να μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί στο "Αμαλία Φλέμινγκ", στην Αθήνα, που είναι η κυρία υποδοχή κρουσμάτων» δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου Γιώργος Ραγγούσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δικηγορικός σύλλογος με ανακοίνωσή του μέσω της οποίας εκφράζει την ανησυχία του λόγω της καθημερινής προσέλευσης παράτυπων μεταναστών στο νησί.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64080311
-
Οδηγίες για την υποδοχή και διαχείριση ασθενών με πιθανή λοίμωξη απο αιμορραγικό πυρετό Ebola
http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/Ebola/EBOLA%20%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91%20-%20Oct%202014.pdf
Επισυνάπτεται
-
Ενημερωτικό δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ Σεπτέμβριος 2014 ( αφιέρωμα στην Ebola, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες).
http://www.keelpno.gr/Portals/0/Newsletter/2014/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F_%CE%9A%CE%95%CE%95%CE%9B%CE%A0%CE%9D%CE%9F_%CE%A3%CE%95%CE%A0%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A3_2014.pdf
-
Οδηγιες για αντιμετωπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα απο το CDC (το Αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) εδώ:
http://www.medscape.com/viewarticle/832790?src=wnl_int_edit_tp10&uac=194460EX#vp_1 (http://www.medscape.com/viewarticle/832790?src=wnl_int_edit_tp10&uac=194460EX#vp_1)
Επίσης δυο άρθρα για τον Εμπολα απο το τελευταίο τευχος του περιοδικού ΤΙΜΕ, που του εχει αφιέρωμα (ειναι προφανες οτι οι Αμερικανοί ειναι πανικοβλημένοι), με τίτλο "12 answers to Ebola' s hard questions" και "The race to diagnose" τα σκάναρα και τα ανέβασα εδώ:
https://www.dropbox.com/s/vkptfkya46vnus2/12%20answers%20to%20Ebola%27%20s%20%20hard%20questions.pdf?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/vkptfkya46vnus2/12%20answers%20to%20Ebola%27%20s%20%20hard%20questions.pdf?dl=0)
https://www.dropbox.com/s/ru6nu41l6k23li7/The%20race%20to%20diagnose%20%28the%20Ebola%20infection%29.pdf?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/ru6nu41l6k23li7/The%20race%20to%20diagnose%20%28the%20Ebola%20infection%29.pdf?dl=0)
-
ΕΡΕΥΝΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - Για την εξάπλωση του έμπολα στην Αφρική φταίει το ΔΝΤ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64112884)
Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για δημοσιονομική λιτότητα εξασθένησαν τα συστήματα υγείας των αφρικανικών χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό Έμπολα και εμπόδισαν να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση στη μάχη κατά της επιδημίας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέσα σ' ένα χρόνο τη ζωή σε περισσότερους από 7.370 ανθρώπους.
«Μία από τις κύριες αιτίες της ταχύτητας της διάδοσης της επιδημίας ήταν η αδυναμία των συστημάτων υγείας στην περιοχή και θα ήταν άδικο να μην ενδιαφερθούμε για τις υποκείμενες αιτίες», εξήγησε ο βασικός συντάκτης της μελέτης, ο κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ Αλεξάντερ Κεντικελένις.
«Τα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει το ΔΝΤ συνέβαλαν στα προβλήματα της έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού και στην έλλειψη προετοιμασίας των συστημάτων υγείας στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα», διευκρίνισε.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από το ΔΝΤ πριν από την επιδημία χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα δανειακά προγράμματα που χορηγήθηκαν από το θεσμό από το 1990 ως το 2014 και ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς, τα συστήματα υγείας εξασθένησαν από τις απαιτήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για μείωση των δημόσιων δαπανών και των μισθών στο δημόσιο τομέα και για αποκέντρωση των συστημάτων υγείας.
«Το 2013, ακριβώς πριν ξεσπάσει η επιδημία του Έμπολα, οι τρεις χώρες ήταν αντιμέτωπες με τις οικονομικές οδηγίες του ΔΝΤ και καμιά δεν μπόρεσε να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες της παρά τις πιεστικές ανάγκες στον τομέα της υγείας», εκτιμούν ο κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ και ο Λόρενς Κινγκ που συνυπογράφει τη μελέτη.
Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι η εντολή του οργανισμού δεν περιλάμβανε ειδικά τον τομέα της υγείας και ότι είναι «εντελώς λάθος» να υποστηρίζει κανείς ότι η διάδοση του Έμπολα ήταν συνέπεια της πολιτικής του ΔΝΤ.
«Τέτοιες κατηγορίες βασίζονται σε μια παρεξήγηση και σε ορισμένες περιπτώσεις σε μια παραμόρφωση των οικονομικών πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται από το ΔΝΤ», συνέχισε.
«Από το 2009, δάνεια προς χώρες με χαμηλό εισόδημα χορηγήθηκαν άτοκα, κάτι που απελευθέρωσε διαθέσιμους πόρους για χώρες οι οποίες ήθελαν να δαπανήσουν περισσότερα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως το ΔΝΤ προσέφερε οικονομική βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Έμπολα και πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ένα παρόμοιο ποσό τον ερχόμενο χρόνο στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
-
Το θέμα δεν πουλάει πια και μάλλον το ξέχασαν τα ΜΜΕ. Ελπίζω ο Ebola να ξέχασε και τους κατοίκους της Αφρικής.... (που αν ψαχθεί μάλλον δεν τους ξέχασε: Ebola Situation Report - 27 May 2015 (http://apps.who.int/ebola/current-situation/ebola-situation-report-27-may-2015) : There were 12 confirmed cases of Ebola virus disease (EVD) reported in the week to 24 May: 9 from Guinea and 3 from Sierra Leone.).
Παραθέτω ένα άρθρο απο το iatropedia: Μυστήρια συμπτώματα σε επιζήσαντες του Έμπολα (http://www.iatropedia.gr/articles/read/12050)
Απώλεια όρασης και πόνος στις αρθρώσεις είναι μερικά από τα ανεξήγητα συμπτώματα που ταλαιπωρούν ανθρώπους οι οποίοι επεβίωσαν του φονικού ιού ενώ ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει για να μπορέσουν να βοηθήσουν…
Έξι μήνες μετά την θανατηφόρο επέλαση του Έμπολα στην Δυτική Αφρική με περισσότερα από 26.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 11.000 νεκρούς από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση: το μετα-Έμπολα σύνδρομο. Χιλιάδες επιζήσαντες εμφανίζουν μια σειρά περίεργων συμπτωμάτων τα οποία εμμένουν για μεγάλο διάστημα μετά την ανάρρωσή τους.
Το Ροst-Ebola Syndrome, όπως το ονόμασαν, περιλαμβάνει πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, κόπωση, απώλεια ακοής, ακόμη και προβλήματα όρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε τύφλωση. Τα ανεξήγητα συμπτώματα περιλαμβάνουν και ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή του μέσου τμήματος του οφθαλμού, η οποία εμμένει για μήνες ή και χρόνια μετά την εκδήλωσή της. «Ο Έμπολα έχει ορισμένες ιδιότητες που δεν έχουμε ξαναδεί» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Daniel Bausch, σύμβουλος στην αρμόδια κλινική ομάδα του Π.Ο.Υ για επιδημίες και πανδημικές ασθένειες.
Το χειρότερο είναι ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τί ακριβώς συμβαίνει, εν μέρει επειδή στο παρελθόν η υψηλή θνησιμότητα του ιού δεν άφηνε πολλούς επιζώντες. Γνωρίζουν όμως ότι ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στον οργανισμό, όπως άλλωστε και άλλοι ιοί με επίμονα συμπτώματα μετά την ανάκαμψη –ο παρβοϊός που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και ο Chikungunya που αφήνει ως «ενθύμιο» αρθρίτιδα βαρειάς μορφής. Ο Έμπολα μπορεί να παραμείνει σε ορισμένα σημεία του σώματος όπου το ανοσοποιητικό αργεί να εξουδετερώσει «εισβολείς» –όπως στο μάτι ενός εθελοντή Αμερικανού γιατρού που είχε μολυνθεί στην Σιέρρα Λεόνε– γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν στον πληθυσμό στις πληγείσες χώρες να αποφεύγουν το σπέρμα ανδρών που επεβίωσαν της πρόσφατης επιδημίας.
Όμως οι επιζήσαντες έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον συντονιστή μιας κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, οι άνθρωποι που γλύτωσαν από τον Έμπολα παλεύουν τώρα με το «στίγμα» της ασθένειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και τις δουλειές τους ενώ το σύνδρομο μετατραυματικού στρες και η κατάθλιψη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
-
Αποτελεσματικό φάνηκε σε κλινική δοκιμή, πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα.
Efficacy and effectiveness of an rVSV-vectored vaccine in preventing Ebola virus disease: final results from the Guinea ring vaccination, open-label, cluster-randomised trial (Ebola Ça Suffit!).
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)32621-6/fulltext
(http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)32621-6/fulltext)
-
09.10.2024 athensvoice
Ο γιατρός Γιώργος Παππάς μιλά για τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ
Τελικά, πόσο επικίνδυνος είναι; Πότε και πού θα δοκιμαστεί το εμβόλιο;
https://www.athensvoice.gr/life/health-fitness/871736/o-giatros-giorgos-pappas-mila-gia-ton-thanatiforo-io-marbourg/?fbclid=IwY2xjawF8tJ1leHRuA2FlbQIxMQABHb8GmnTzNvD9y0pYGxmzy_IvWUIPTvI49_Scov8R2UXexuliKOvMIuqVag_aem_0UGEWPmYuS2ya-9Ro26W-Q