Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ. Κουναλάκης στις 30 Μαρτίου 2012, 09:37:29

Τίτλος: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 30 Μαρτίου 2012, 09:37:29
Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/%CE%924%CE%92%CE%92%CE%98-%CE%A6%CE%956

Πάει για δημοσίευση σε ΦΕΚ

Δύο σημεία που χρήζουν προσοχής:
Για τα φάρμακα που χορηγούνται με δαπάνη του ασθενή από το Φαρμακείο, η ταινία διαγράφεται από τον Φαρμακοποιό, με τη σφραγίδα του Φαρμακείου του. Η ταινία γνησιότητας δεν αποκολλάται από τη συσκευασία και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία σε μη ασφαλισμένους φαρμάκων χωρίς την ταινία γνησιότητας. Ομοίως απαγορεύεται η κατοχή αποκολληθεισών ταινιών γνησιότητας, καθώς και φαρμάκων από τα οποία έχει αποκολληθεί ή διαγραφεί, με άλλον πλην των ανωτέρω αναφερομένων τρόπο, σε όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων (ΚΑΚ και λοιποί υπόχρεοι, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία, Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές κλπ.)
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 30 Μαρτίου 2012, 10:45:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/%CE%924%CE%92%CE%92%CE%98-%CE%A6%CE%956

Πάει για δημοσίευση σε ΦΕΚ

Δύο σημεία που χρήζουν προσοχής:
Για τα φάρμακα που χορηγούνται με δαπάνη του ασθενή από το Φαρμακείο, η ταινία διαγράφεται από τον Φαρμακοποιό, με τη σφραγίδα του Φαρμακείου του. Η ταινία γνησιότητας δεν αποκολλάται από τη συσκευασία και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία σε μη ασφαλισμένους φαρμάκων χωρίς την ταινία γνησιότητας. Ομοίως απαγορεύεται η κατοχή αποκολληθεισών ταινιών γνησιότητας, καθώς και φαρμάκων από τα οποία έχει αποκολληθεί ή διαγραφεί, με άλλον πλην των ανωτέρω αναφερομένων τρόπο, σε όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων (ΚΑΚ και λοιποί υπόχρεοι, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία, Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές κλπ.)


Σωστό το πνεύμα του Νόμου αλλά ανεφάρμοστο μου φαίνεται. Οι φμφ θα το γειώσουν στην πράξη.
Θα εξακολουθούν να χορηγούν φάρμακα κατά το δοκούν και θα εξακολουθούν να αποκολλούν και να παρακρατούν το κουπόνι στο συρτάρι μέχρι να έρθει η συνταγή.
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Denominator στις 30 Μαρτίου 2012, 12:57:09
Θα μπορούσε να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα κουπονιών. Κάθε κουπόνι δηλαδή να έχει ένα μοναδικό συνδυασμό αριθμών (σα χαρτονόμισμα). Αυτό δα διασφάλιζε κατά πολύ τη μαύρη διακίνηση.
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Μαρτίου 2013, 10:48:29
Πως περνάει ο καιρός..... Εάν κάνω μια δημοσκόπηση πόσα κουπόνια φαρμάκων έχετε δει ακυρωμένα με σφραγίδα του φαρμακείου εκεί να δείτε γέλιο.......
Να πω μόνο ότι και ο ΕΟΦ το έχει αναρτήσει εδώ (http://www.eof.gr/web/guest/home;jsessionid=b2ed7d767844d0b6b0714e4de755?p_p_id=62_INSTANCE_Om7s&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_62_INSTANCE_Om7s_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_Om7s_groupId=12225&_62_INSTANCE_Om7s_articleId=16380&_62_INSTANCE_Om7s_version=1.0). Σε κάποιους φαρμακευτικούς συλλόγους το έχω δει να το κάνουν αλλά προσωπικά κουπόνι με σφραγίδα φαρμακείου δεν έχω δει ποτέ. Και βασικά μέχρι πέρσι, τα φάρμακα τα αγόραζα και τα κατέθετα στο ΤΣΑΥ. Αλήθεια τόσες συνταγές επί πληρωμή που κατατέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχετε δει ποτέ κουπόνι με σφραγίδα φαρμακείου σε φάρμακα που πλήρωσε ο ασθενής;;;;; Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!

Αντιγράφω την ιδεα είχα γράψει και εδώ (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3491.msg36842.html#msg36842)  και εδώ (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1989.msg34044.html#msg34044) σχετικά με την καταχώρηση του barcode κάθε φαρμάκου που θα βγει εκτός φαρμακείου ή γίνει εξαγωγή:
Κάποιος πρέπει να φτιάξει μια υπηρεσία-webσελίδα-πρωτόκολλο επικοινωνίας με την οποία το οποιοδήποτε φάρμακο για το οποίο απαιτείται συνταγή γιατρού θα δίνεται στο ασθενή αφού περαστεί ηλεκτρονικά το barcode φαρμάκου, ΑΜΚΑ ιατρού, ΑΜΚΑ ή αρ. διαβατηρίου ασθενή ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγή ή χάρτινη ή αν δανείζεται ή αν το πληρώνει ο ασθενής. Μόνο έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι παράλληλες εξαγωγές.

Μέχρι τώρα το μπάχαλο με τις ταινίες γνησιότητας ήταν χάλι μαύρο. Φαίνεται πως ο ΕΟΦ προσπαθεί να βάλει μια τάξη και κάνει το πρώτο βήμα:

Υποβολή στοιχείων ταινίας γνησιότητας real time των ΚΑΚ

Αξιότιμοι Κύριοι,
Στα πλαίσια της  βελτίωσης  της παρακολούθησης των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας που αφορούν στην πώληση   Φαρμάκων από τους ΚΑΚ  και η οποία  αποτελεί  σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της νόμιμης διακίνησης των Φαρμάκων και κυρίως για την  υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με στόχο την μείωση και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
ο ΕΟΦ από τις 26/3/2013  καθιερώνει,
την καταχώρηση  των σειριακών αριθμών των ταινιών γνησιότητας  των φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο ( real time )  στη βάση που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΦ για το σκοπό αυτό σύμφωνα με την σχετική  εγκύκλιο.
Το παραπάνω σύστημα αντικαθιστά  το υφιστάμενο , δηλαδή την μηνιαία υποβολή στοιχείων -ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ.
Η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης των στοιχείων με το παραπάνω τρόπο   αποτελεί παράβαση που  θα επισύρει  την επιβολή κυρώσεων.
Παρακαλούνται  όλοι οι ΚΑΚ για την απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω  και καλούνται την Πέμπτη 21/3/20123 και ώρα 12.00 στα γραφεία του ΕΟΦ ( αίθουσα Καββαδίας –Καζάζης ) προκειμένου να γίνει η παρουσίαση  της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Πηγη: ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/home?p_p_id=62_INSTANCE_2WKd&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=12&_62_INSTANCE_2WKd_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_2WKd_groupId=12225&_62_INSTANCE_2WKd_articleId=404534&_62_INSTANCE_2WKd_version=1.0)
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Μαρτίου 2013, 21:12:58
Σούπερ Μάριο Σαλμάς: Εξοντώνω ( ! )  όποιον φμφ δώσει φάρμακο κάτω από τον πάγκο (πλην ΜΗΣΥΦΑ)
 
Σαλμάς: Θα παρακολουθούμε την πορεία κάθε κουτιού φαρμάκου (http://ygeia360.gr/el/medicine/item/3325-salmas-tha-parakoloytho%CE%9F%C2%8Dme-thn-poreia-kathe-koytio%CE%9F%C2%8D-farmakoy)
Από Νίνα Κομνηνού

«Από τον επόμενο μήνα θα παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κουτιού φαρμάκου, εντός και εκτός της χώρας, από την στιγμή που φεύγει από την φαρμακευτική εταιρεία μέχρι τον ασθενή που το παίρνει», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς με αφορμή τις νέες υποθέσεις εικονικών συνταγογραφήσεων που εντοπίστηκαν από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Μ. Σαλμάς σημείωσε τέλος ότι «περνάμε από την εποχή της ανούσιας συλλογικής ενοχής στην ουσιαστική ατομική ευθύνη. Η τιμωρία για τους λίγους που δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει στη χώρα θα είναι εξοντωτική».
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 4 Απριλίου 2013, 21:14:15
Ηλεκτρονικά η ακύρωση ταινιών γνησιότητας στα φάρμακα :
Ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο υποχρεώνονται πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες να ακυρώνουν τις ταινίες γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακά τους. (http://medispin.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4457.html)
   Ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο υποχρεώνονται πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες να ακυρώνουν τις ταινίες γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακά τους. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα φαρμάκου, κ. Μάριος Σαλμάς, το μέτρο θα εφαρμοστεί και θα ισχύει από τις 15 Απριλίου. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην παράνομη διακίνηση και πώληση φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά, αλλά και να σταματήσει τους επιτήδειους που χρεώνουν διπλά και τριπλά τον ΕΟΠΥΥ για τα ίδια φάρμακα.
   Ήδη, ο ΕΟΦ από τις 26 Μαρτίου ενεργοποίησε ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταχώριση των σειριακών αριθμών των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο (real time) στη βάση που έχει δημιουργηθεί στον Οργανισμό για τον σκοπό αυτό. Το νέο σύστημα καταργεί την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών σε μηνιαία υποβολή στοιχείων (Απογραφικά Δελτία Ταινίας Γνησιότητας) ενώ η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης των στοιχείων με το νέο τρόπο αποτελεί παράβαση που επισύρει την επιβολή κυρώσεων.
   Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το νέο σύστημα για την αυτοματοποίηση διαδικασιών ταυτοποίησης φαρμάκων και ακύρωσης ηλεκτρονικά της ταινίας γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακα, απαντά στην ανάγκη παρακολούθησης των στοιχείων διακίνησης των φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια τόσο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων όσο και για τον έλεγχο της διακίνησης.
   Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική εγκύκλιο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, το νέο σύστημα «αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της νόμιμης διακίνησης των φαρμάκων και κυρίως για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο τη μείωση και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το νέο σύστημα για τον μήνα Απρίλιο θα «τρέχει» παράλληλα με το προηγούμενο σύστημα (δηλαδή θα υποβληθούν, παράλληλα, τα Απογραφικά Δελτία Ταινίας Γνησιότητας και όπως υποβάλλονταν μέχρι σήμερα).

Η διαδικασία
   Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ, προς όλους τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκων, «το σύστημα της μηνιαίας καταχώρισης των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας αντικαθίσταται από την καταχώριση των στοιχείων αυτών σε πραγματικό χρόνο». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ΚΑΚ θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία των Απογραφικών Δελτίων της Ταινίας Γνησιότητας σε πραγματικό χρόνο. Για τον σκοπό αυτό, ο ΕΟΦ έχει ήδη ενεργοποιήσει στο Διαδικτυακό Τόπο του (www.eof.gr , online υπηρεσίες) την ηλεκτρονική υπηρεσία «Απογραφικά Δελτία Ταινίας» ανάλογη με εκείνες που ήδη λειτουργούν και με την οποία, οι ΚΑΚ θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας σε πραγματικό χρόνο και αμέσως μετά κατά την ολοκλήρωση της επικόλλησης των Ταινιών Γνησιότητας στα Φάρμακα.
   Ο χρήστης καταχωρίζει τον εννεαψήφιο Κωδικό ΕΟΦ (Barcode φαρμάκου) και τον δωδεκαψήφιο Μοναδικό Σειριακό Αριθμό της Ταινίας γνησιότητας (Barcode ταινίας Γνησιότητας) είτε με συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode reader) είτε με πληκτρολόγησή του, κατ' επιλογήν του.   
   Εάν επιλεγεί ως τρόπος η καταχώριση με συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode reader), οι ΚΑΚ υποχρεώνονται να εφοδιαστούν με τις ανάλογες συσκευές για τις οποίες δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προδιαγραφές. Βεβαίως, ισχύει και ως εναλλακτικός τρόπος υποβολής των στοιχείων αυτών, και η αναφόρτωση του αρχείου που περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία, στη βάση του ΕΟΦ.
   Η ηλεκτρονική υπηρεσία λειτουργεί επί 24ώρου, προκειμένου να δέχεται τα στοιχεία σε συνεχόμενη βάση και κατά τον πραγματικό χρόνο της επικόλλησης των Ταινιών Γνησιότητας, οπότε παύει να υφίσταται η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας και η εξ αυτής ισχύουσα προθεσμία.
   Στο πλαίσιο της ασφαλούς μετάβασης στην υποβολή των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, οι ΚΑΚ για τον μήνα Απρίλιο θα υποβάλουν τα στοιχεία και με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο
 
Η είδηση μάλλον είναι απο το  ΥΑΗΟΟ ΝΕWS αλλά τη βρήκα στο MEDISPIN
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 11 Απριλίου 2013, 15:21:57
Ηλεκτρονική υποβολή Στοιχείων Ταινίας Γνησιότητας - Εξαγωγές

Ηλεκτρονική υποβολή Στοιχείων Ταινίας Γνησιότητας Φαρμάκων που προορίζονται για Ενδοκοινοτική Διακίνηση και Εξαγωγές από Φαρμακαποθήκες, Κατόχους Αδείας Χονδρικής Πώλησης και Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας.

Για να κατεβάσετε το αρχείο πατήστε εδώ.

Πηγή ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/home?p_p_id=62_INSTANCE_bRI7&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=4&p_p_col_count=13&_62_INSTANCE_bRI7_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_bRI7_groupId=12225&_62_INSTANCE_bRI7_articleId=421728&_62_INSTANCE_bRI7_version=1.0)
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 17 Απριλίου 2013, 14:39:56
Μήπως θα μπορούσε ο ΠΦΣ να γίνει πιο σαφής;;;;

Τρίτη 9.4.2013

Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση  στην ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή  εκπροσώπων του Π.Φ.Σ. και των  εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων. Τονίστηκε και αυτήν την φορά πως ο φαρμακοποιός μαστίζεται και γίνεται καθημερινά αποδέκτης πολλών προβλημάτων μα πάντοτε βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες της πολιτείας για την αναβάθμιση, την άμεση και πρωτίστως παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Έλληνες πολίτες. Κάθε αλλαγή στον τρόπο εργασίας των φαρμακοποιών θα γίνεται αποδεκτή όταν αυτή θα πληρεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις  Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα online ακύρωσης κουπονιών και διασύνδεσης των εταιρειών με την ΗΔΙΚΑ βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. παρευρέθηκε στη Φαρμακευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή την οποία και απασχόλησαν τρέχοντα θέματα.

Πηγή: ΠΦΣ (http://www.pfs.gr/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%A0%CE%A6%CE%A3/tabid/101/newsid416/1557/language/el-GR/Default.aspx)
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 22 Απριλίου 2013, 08:01:28
Σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο σύστημα της Ηλ. Συνταγογράφησης για τους φαρμακοποιούς. Χωρίς να αλλάξει αυτό που κάνανε νομότυπα μέχρι σήμερα, η ΗΔΙΚΑ κάθε barcode φαρμάκου και ταινία γνησιότητας, θα τα στέλνει στον ΕΟΦ την ώρα της εκτέλεσης της συνταγής για ακύρωση των ταινιών γνησιότητας στη βάση του ΕΟΦ.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες εταιρίες παραγωγής λογισμικού που για να μην κουράζουν το φαρμακοποιό να περνάει ένα-ένα τα κουτιά στέλνανε αυτές ψεύτικους κωδικούς γνησιότητας τις οποίες μέχρι σήμερα η ΗΔΙΚΑ δεν τις έλεγχε... Πρακτικά όμως για ένα νομότυπο μέχρι σήμερα φαρμακοποιό δεν αλλάζει τίποτε.

Οι επιπτώσεις από τον έλεγχο των ταινιών γνησιότητας θα γίνουν όμως εμφανείς:
α) Δεν θα μπορεί το ένα φαρμακείο να δανείζει στο άλλο φάρμακα χωρίς να επιστρέψουν πίσω στη φαρμακαποθήκη
β) Σε περιπτώσεις φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή (πχ αντιβιοτικά) θα αρχίσει να φαίνεται ο όγκος αυτών που δεν εμφανίζονται σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ.
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Απριλίου 2013, 12:38:00
Oι εταιρίες πλέον θα γνωρίζουν που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φάρμακο τους

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας “Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων κατά τη διάθεση των φαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν στα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια) και τον 9ψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα από τον Ε.Ο.Φ. (Barcode φαρμάκου). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής”.
 
Επίσης σε περίπτωση μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικό σκεύασμα, αν κατόπιν σχετικού ελέγχου προκύψει ότι η έλλειψη οφείλεται σε παραβίαση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης ή του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο ύψους από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης».
Αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται αν δεν τηρούνται οι κανόνες με τις ταινίες γνησιότητας κατά τις παράλληλες εξαγωγές.
 
Όπως αναφέρεται: «Τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας των εξαγόμενων φαρμάκων καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων του Ε.Ο.Φ. Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων οφείλουν να καταχωρούν άμεσα τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της ως άνω διατάξεως επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής”.
 
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Απριλίου 2013, 14:04:44
Από 20/5 οι φμφ εκτελούν μόνο μέσω ΑΡΙ! (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2013/04/205.html)

Πριν από λίγο έγινε γνωστό μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της e-syntagografisi της ΗΔΙΚΑ ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική ακύρωση κουπονιών. Κάτι που σημαίνει ότι κάθε σκεύασμα που έχει μοναδικό πάνω barcode δε θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έστω και κατά λάθος.

Ταυτόχρονα από την Δευτέρα 20/05 η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι δυνατή μόνο μέσω API, δηλαδή μόνο μέσω της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείου με την ΗΔΙΚΑ και όχι μέσω e-syntagografisi.gr. Όσοι δεν εφαρμόζουν ακόμα το σύστημα αυτό, θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία υποστήριξης της εφαρμογής.

Διαβάστε συγκεκριμένα την ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ:

«Από την Δευτέρα 29/04/2013 στις 15.30μμ θα ενεργοποιηθεί η ακύρωση κουπονιών μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Από την Δευτέρα 20/05/2013 η σύνδεση των τοπικών εφαρμογών των φαρμακείων με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα είναι εφικτή μόνο μέσω ΑΡΙ.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την εταιρεία υποστήριξης της εφαρμογής σας γι΄αυτό το σκοπό.»
 
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Gatekeeper στις 26 Απριλίου 2013, 16:18:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από 20/5 οι φμφ εκτελούν μόνο μέσω ΑΡΙ! (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2013/04/205.html)

 :-*   :-*    :-*   
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Μαΐου 2013, 21:44:44
ΤΡΊΤΗ, 7 ΜΑΪ́ΟΥ 2013
Νέες ταινίες γνησιότητας στα φάρμακα εναντίον πλαστών (http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6279.html)

Φάρμακα με πλαστές ταινίες γνησιότητας εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατά την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων. 

Το νέο σύστημα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, τίθεται σε κανονική εφαρμογή τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

«Προ ημερών, μία γυναίκα από μία φαρμακαποθήκη μας τηλεφώνησε και μας είπε ότι δεν δέχεται το σύστημα δύο φάρμακα. Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο προϊόντα είχαν πλαστό σειριακό αριθμό. Οι ταινίες γνησιότητας και στα δύο σκευάσματα ήταν φωτοτυπημένες», εξήγησε ο Μάκης Στασινόπουλος, στέλεχος του ΕΟΦ.

«Ανάλογη απάτη δεν έχουμε ξαναδεί», σχολίασε ο κ. Σαλμάς, δηλώνοντας: «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, από το χάος πάμε στην τάξη».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το νέο σύστημα, ο ΕΟΦ με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρείες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.

Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούν.

Παράλληλα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή. Τέλος δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επίσης, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, που δυστυχώς ήταν συχνό φαινόμενο. :-*

Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς φαρμάκων.

«Η Ελλάδα από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, «καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου. Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, όσες φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν διορθώσει έως την Πέμπτη στοιχεία που έχουν δώσει στον ΕΟΦ (αντιστοιχία δύο αριθμών που αναγράφονται στις συσκευασίες φαρμάκων, του label barcode με το product barcode), θα αντιμετωπιστούν δυσμενώς από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ως προς τη προώθηση νέων φαρμάκων τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Τίτλος: Απ: Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 14 Μαΐου 2013, 16:34:09
 ΗΔΙΚΑ: Επείγον ενημερωτικό σημείωμα για τις ταινίες γνησιότητας

Μετά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην διασύνδεση φαρμακείων (API) και τα ερωτήματα που υπέβαλε ο ΠΦΣ, η ΗΔΙΚΑ απέστειλε το παρακάτω e-mail:

 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη σημερινή  πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας της ακύρωσης των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων διαπιστώθηκε το ακόλουθο φαινόμενο:

 Ορισμένοι φαρμακοποιοί μετά το σκανάρισμα της ταινίας γνησιότητας του φαρμάκου στην Η/Σ όταν λαμβάνουν το μήνυμα ότι η παρούσα ταινία είναι άκυρη ή δεν υπάρχει στο σύστημα του ΕΟΦ , και ενώ έχουν επικολλήσει την ταινία του φαρμάκου στην συνταγή, τροποποιούν, πληκτρολογώντας, το τέλος της ταινίας γνησιότητας (π.χ από .........115 σε .........116) που πιθανόν την βρίσκουν διαθέσιμη και συνεχίζουν την εκτέλεση της συνταγής.

 Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί αφενός μεγάλο πρόβλημα κατά την εκκαθάριση της συνταγής λόγω ασυμφωνίας του κουπονιού που θα σκαναριστεί στην ΚΜΕΣ για την πληρωμή τους και του κουπονιού που υπάρχει καταχωρημένο στην εφαρμογής της Η/Σ και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε άλλους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ακυρώσουν ταινίες γνησιότητας  σε κουτιά που πραγματικά έχουν στο φαρμακείο τους (αφού λάθος θα φαίνονται ως ακυρωμένα).

 Για το λόγο αυτό θα σας προτείναμε να ενημερώσετε τους φαρμακοποιούς ότι δεν μπορούν να αλλάζουν στην Η/Σ  τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας που ήδη έχουν επικολλήσει στη συνταγή προς εκτέλεση.

Πηγή: ΦΣ Έβρου (http://www.fsevrou.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/363-%CE%B7%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B3%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82)

Άραγε έχουν προβλέψει ποινές και για τα παραπάνω;;; Ή να υποθέσω ότι ο φαρμακοποιός έλειπε και οι βοηθοί αυτοσχεδίαζαν;;;;