Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2015, 21:32:18

Τίτλος: "Γύρισμα της γλώσσας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2015, 21:32:18
Παίρνω αφορμή από σημερινό ( 01/02/2015) άρθρο, που χρησιμοποιεί τον λανθασμένο όρο "γύρισμα της γλώσσας" όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για απόφραξη της αεροφόρου οδού επειδή κάποιος που είναι ή ήταν αναίσθητος έχει χαλαρώσει ο μυς της γλώσσας του με αποτέλεσμα η γλώσσα να σωριαστεί προς τα πίσω.:

Τραγικός θάνατος 17χρονου σε αγώνα μπάσκετ στην ΕλευσίναΣυγκλόνισε ο θάνατος του 17χρονου μπασκετμπολίστα στην Ελευσίνα! Όπως αναφέρει το newsit.gr, o νεαρός αθλητής της καλαθοσφαίρισης, έχασε τη ζωή του το πρωί της Κυριακής (1/2) στο γήπεδο «Ανδρέας Δασκαλάκης» κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας ΟΚ Ελευσίνας με τον Πήγασο του Κορυδαλλού.

Ο νεαρός έχασε τις αισθήσεις του και του γύρισε η γλώσσα του. Διεκομίσθη στο “Θριάσιο” νοσοκομείο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-17%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1#ixzz3QWWk4cG4
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας".
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2015, 21:37:15
24/02/2014
«ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»

Ο γνωστός Χειρούργος  - Ορθοπαιδικός και Αθλητίατρος Γιώργος Τζοάνος αρθρογραφεί στο Grandsport.gr με αφορμή  το συμβάν στο παιχνίδι της Α1 ΕΠΣΗ Αστέρας Μυρτιάς – Ζαρός στην Κρήτη, όπου “γύρισε” η γλώσσα του ποδοσφαιριστή των γηπεδούχων Τόλη Καραφωτιά, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει πολύ σοβαρά!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο) Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:

Α. ο ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ-να είναι ανοικτός και καθαρός, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
Β. η ΑΝΑΠΝΟΗ – η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
Γ. η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.

Αναζωογόνηση, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους «γύρισμα της γλώσσας», το οποίο μπορεί να συμβεί όταν κατά την προπόνηση ή τον αγώνα ο ποδοσφαιριστής δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι.

Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο σε αθλήματα στα οποία υπάρχει σωματική επαφή. Ως επακόλουθο των χτυπημάτων, μπορεί να προκύψει μία παθολογική κατάσταση, η οποία – αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κι σωστά – μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της ζωής του αθλητή. : Η γλώσσα ΔΕΝ γυρίζει!. Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του, τότε, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματός μας, η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τον αεραγωγό.

Μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, προκαλείται ερεθισμός στον προμήκη μυελό-στον εγκέφαλο-, απ΄ όπου προκύπτουν αντανακλαστικά τα εξής συμπτώματα: Έντονη σύσφιξη των σιαγόνων, και συγχρόνως παράλυση των μυών της γλώσσας, η οποία πέφτει πίσω και φράσσει τις αναπνευστικές οδούς. Την ίδια ώρα, μπορεί να συμβεί και καρδιακή ανακοπή και αρρυθμία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα. (ΦΩΤΟ 1)

Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω.
Κρατήστε τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, «φιλί της ζωής»).
Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού κάτω ακριβώς από το σκληρό τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα. Το αναίσθητο θύμα που αναπνέει πρέπει να τοποθετηθεί σε πλάγια θέση ασφαλείας  (ΦΩΤΟ 2). Αυτό επιτρέπει στη γλώσσα να πέσει προς τα εμπρός διατηρώντας ανοιχτό τον αεραγωγό. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να περάσει στους πνεύμονες περιεχόμενο του στομάχου.bls 1

Τοποθέτηση στοματοφαρυγγικού σωλήνα θα πρέπει να γίνεται μόνο σε αναίσθητους ασθενείς γιατί μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικά εμετό και εισρόφηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς» των σπορ. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Είναι επιτακτική η παρουσία ιατρού στον αγωνιστικό χώρο ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Συνήθως ο ιατρός της ομάδας είναι Ορθοπαιδικός,  ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει γνώσεις βασικής καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης. Ο διαιτητής θα πρέπει έγκαιρα να σταματάει το παιχνίδι για να παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Η παρουσία ασθενοφόρου η οποία εξασφαλίζει την γρήγορη μεταφορά του ποδοσφαιριστή στο νοσοκομείο, είναι αναγκαία. Η πρόληψη σώζει ζωές!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ MD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ

http://www.grandsport.gr/%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81/
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας".
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2015, 21:54:00
Αυτό που πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ΛΑΘΟΣ να προσπαθούμε να βάλουμε στο στόμα του ασθενούς το δάκτυλο μας ή κουτάλι, κτλ .
Σε πρώτη φάση τουλάχιστον είναι αρκετό να γυρίσουμε με απαλό τρόπο το κεφάλι του ασθενούς προς τα πίσω. Το παρακάτω βιντεάκι το δείχνει μια χαρά:

Πρώτες Βοήθειες Άνοιγμα Αεραγωγού .
[/youtube]
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας".
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Φεβρουαρίου 2015, 22:10:47
Παραθέτω ένα άρθρο (που περιέχει και βίντεο από ποδοσφαιρικό αγώνα) που δίνει τα εύσημα στον ποδοσφαιριστή που "έσωσε τη ζωή του αντιπάλου" (λες και το ότι είναι αντίπαλος δεν είναι άνθρωπος) ενώ ουσιαστικά η αντίδρασή του είναι εντελώς λανθασμένη!
- Ενώ έχει δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι και πέφτει μπρούμυτα αναίσθητος, ο "σωτήρας" τον γυρνάει ανάσκελα με βίαιες κινήσεις σαν τσουβάλι και του γυρίζει απότομα το κεφάλι (πάει η ΣΣ και ιδιαίτερα η ΑΜ)
- Βάζει το χέρι στο στόμα του τραυματία με αποτέλεσμα να του δαγκώσει τα δάκτυλα. Είδε κι έπαθε να βγάλει τα δάκτυλα χωρίς να του λείπει κανένα ενώ ο αρθρογράφος σχολιάζει: "Ο Κανκάβα, που αποχώρησε αμέσως μετά την έλευση των γιατρών, πήρε ως "παράσημο" κάποια μπράβο από συμπαίκτες και αντιπάλους, αλλά και έναν μεγάλο πόνο στο χέρι του, από το δάγκωμα (λογικό, πάνω στο ζόρι του ανθρώπου να αναπνεύσει) από τον Χούϊσεφ. "

http://www.soccerplus.gr/article/45280-gyrise-glossa-toy-alla-glitose-xari-se-antipalo-vid
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2017, 16:08:01
This real-time MRI really demonstrates how effective the head-tilt/chin-lift manoeuvre is at opening the airway!

Credit: https://twitter.com/chrisck #FOAMed #MedEd #BLS #Radiology #GeekyMedicshttps://www.facebook.com/geekymedics/videos/1646975438658373/ (https://www.facebook.com/geekymedics/videos/1646975438658373/)
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά).
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 13 Νοεμβρίου 2017, 13:03:02
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
This real-time MRI really demonstrates how effective the head-tilt/chin-lift manoeuvre is at opening the airway!

Credit: https://twitter.com/chrisck #FOAMed #MedEd #BLS #Radiology #GeekyMedics

https://www.facebook.com/geekymedics/videos/1646975438658373/ (https://www.facebook.com/geekymedics/videos/1646975438658373/)
   Με την ευκαιρία ο ασθενής έχει δισκοκήλη στο Α5Α6 με κεντρική πίεση του μηνιγγικού σάκου... (το ορθοπαιδικό ενδιαφέρον του βίντεο)
Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιανουαρίου 2020, 08:15:50
Αντιγράφω από Ιατρική ομάδα του facebook στις 15/01/2020:

- Από σημερινό αγώνα ευρωπαϊκό... χωρίς τις αισθήσεις ο παίκτης... προσέξτε τις πρώτες κινήσεις αυτών που πηγαίνουν για τις πρώτες βοήθειες...

- καλε τι κανει τη γλωσσα τραβαει? Ημαρτον!

- Μόνο αυτό? Ένας αθλητής στο έδαφος από σύγκρουση στα την πτώση του, που δεν έχει ελεγχθεί για πιθανή κάκωση ΑΜΣΣ τον ανασηκωνουν με τον τρόπο που βλέπετε....

- Όλα lege artis....... Αναμένουμε διθυραμβικά άρθρα ότι του έσωσαν τη ζωή

Δείτε το βιντεάκι εδώ: https://www.sport24.gr/Basket/champions-league/paokbc/paok-stamathse-o-xronos-sto-palataki-emeine-anaisthhtos-sto-parke-o-sxizas.5670060.html?fbclid=IwAR1_Q-v9XrALCDq52rh_J787Ykg_MsGIoxJwxf_1xHot1Wnl7Xl2TMI6J6U (https://www.sport24.gr/Basket/champions-league/paokbc/paok-stamathse-o-xronos-sto-palataki-emeine-anaisthhtos-sto-parke-o-sxizas.5670060.html?fbclid=IwAR1_Q-v9XrALCDq52rh_J787Ykg_MsGIoxJwxf_1xHot1Wnl7Xl2TMI6J6U)

Τίτλος: Απ: "Γύρισμα της γλώσσας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά).
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Ιανουαρίου 2020, 22:41:17
Να θες να σώσεις το θύμα, να χώνεις τα δάχτυλά σου στο λαιμό του για να του τραβήξεις τη γλώσσα που έχει γυρίσει (που είχε πάει και γύρισε; ) και το θύμα να αντιδρά και να σου σπρώχνει το χέρι!
Καμία συνεργασία, κανένας σεβασμός προς το διασώστη.
Που πάμε ρε; Που πάμε;