Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 20 Ιανουαρίου 2016, 17:02:07

Τίτλος: Physician burnout is physician abuse.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιανουαρίου 2016, 17:02:07
21/08/2015

http://www.kevinmd.com/blog/2015/08/physician-burnout-is-physician-abuse.html
Τίτλος: Απ: Physician burnout στην Ελλάδα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Ιανουαρίου 2016, 21:06:54
Ο κουρασμένος & ηθικά καταβεβλημένος γιατρός του 2016 (http://www.life2day.gr/2016/01/o-kourasmenos-ithika-katavevlimenos-giatros-tou-2016/) 22 Jan, 2016
 Με τη φράση «Οι αποκαρδιωμένοι και πραγματικά ηθικά καταβεβλημένοι και κουρασμένοι γιατροί στην εφημερία αποτελούν πρόβλημα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» επιχείρησε ο Βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, να αναδείξει το σοβαρό θέμα με τα εξαντλητικά ωράρια των γιατρών και το προβληματικό σύστημα των εφημεριών κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας.Ο κουρασμένος & ηθικά καταβεβλημένος γιατρός του 2016.
  Μπαργιώτας: «Ο κουρασμένος, εξοργισμένος και ηθικά καταβεβλημένος γιατρός στην εφημερία είναι πιο επικίνδυνος από έναν κακό και αγράμματο γιατρό»
 Ξανθός: «Η Οδηγία της ΕΕ για το ωράριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα-θα-θα υπάρξει σχέδιο σταδιακής κάλυψης των κενών»

 Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο βουλευτής «Υπάρχουν ολόκληρες ημέρες συνεχούς εφημέρευσης με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σοβαρό ασφάλειας στην εφημερία. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για το περίφημο brain drain και τη αναχώρηση πολλών γιατρών, ο συνδυασμός δηλαδή εξευτελιστικών αμοιβών και εξευτελιστικών συνθηκών εργασίας. Ξέρετε καλά ότι το σύστημα είναι άνισο, είναι στον αέρα. Οι εφημερίες παράγονται με μία επίκληση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, όπου η λέξη «ασφαλείς» είναι συνδικαλιστική αναφορά χωρίς περιεχόμενο, χωρίς μετρήσιμα κριτήρια. Κανείς δεν ξέρει γιατί εδώ εφημερεύουν τρεις κι εκεί εφημερεύουν τέσσερις. Είναι ένα σύστημα απαρχαιωμένο, πελατειακό στη διάθεση και στη διακριτική ευχέρεια των διοικητών και των κομματικών διοικήσεων των Υ.ΠΕ, οι οποίες παράγουν εφημερίες με κριτήρια αλλότρια και όχι βάσει των πραγματικών αναγκών».
    Στη συνέχεια επέκρινε την ηγεσία του Υπουργείου για αδράνεια και ακατάσχετη θεωρητικολογία. «Πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως η πιο καθεστωτική και συντηρητική ηγεσία του Υπουργείου, μιας και δεν βλέπω πουθενά καμία διάθεση μετατροπής. Δεν νομίζω ότι από μόνοι τους οι διορισμοί καινούριων γιατρών -που είναι αναγκαίοι και δεν έρχονται κιόλας- είναι η απαραίτητη λύση. Το σύστημα του εφημεριών- όπως και πολλά άλλα πράγματα- χρειάζεται πραγματική μεταρρύθμιση. «Πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία, δηλαδή για το εφημεριακό πρότυπο» είπε χαρακτηριστικά.

  Ο Υπουργός Υγείας, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα, ομολόγησε με κυνισμό ότι «Με τα δεδομένα της στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αυτή η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι απολύτως σαφές αυτό… Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα στάνταρντς ασφαλείας στην λειτουργία των νοσοκομείων και η ποιότητα της φροντίδας. Άρα, η εκκρεμότητα υπάρχει. Έχω ήδη στείλει επιστολή στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών και τους καλώ σε διάλογο για μια επικαιροποιημένη κλαδική συμφωνία  ??? κι έχουμε προγραμματίσει και μία συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας στα μέσα του Φλεβάρη, ακριβώς για να θέσουμε όλο αυτό το πλαίσιο, να θέσουμε την πραγματική κατάσταση και την πραγματική δυνατότητα της χώρας και προφανώς με ένα σχέδιο σταδιακής κάλυψης των κενών να υπάρξει μια προοδευτική εναρμόνιση της χώρας μας απέναντι σε αυτή την απαίτηση».
   Να σημειώσουμε , ότι σήμερα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Ποταμιού και του Βουλευτή Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας, για την υγεία , με θέμα το «Εθνικό Σύστημα Υγείας: από τη ρύθμιση… στην απορρύθμιση, με διαρκές ζητούμενο την ουσιαστική και εκ βάθρων μεταρρύθμιση»

   Η απάντηση του  υπουργού  Υγείας, Α. Ξανθού:
  Απάντησε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού», Κ. Μπαργιώτα με θέμα την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπερβάσεις του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και είπε τα εξής :
 ” Ο υπουργός  είπε  ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη τις αποφάσεις του ΔΕΕ, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες οι οποίες θα διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία, επεξεργάζεται ένα σχέδιο εναρμόνισης με την οδηγία 2003/88/ΕΚ. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η εξαγγελία αυτού του σχεδίου δεν αποτελεί ένα αφηρημένο ευχολόγιο. Ήδη μέσα στο 2016 προωθείται μια σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό. Έχει παραταθεί η θητεία των ειδικευόμενων και των επικουρικών γιατρών και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός περίπου 500 νέων επικουρικών. Επιπλέον προωθείται ο διορισμός 690 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 100 γιατρών με σύναψη σύμβασης έργου για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Με τις παραπάνω ενέργειες αναμένεται μέσα στο 2016 να ανακουφιστούν σε σημαντικό βαθμό τα νοσοκομεία και να μειωθεί η ανάγκη αυξημένης υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών.
 Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον  Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα με επιστολή του στην ΟΕΝΓΕ, ο Υπουργός  καλεί τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών σε συζήτηση με αντικείμενο την αναζήτηση των όρων μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με την ΟΕΝΓΕ, η οποία θα οδηγεί στη σταδιακή υλοποίηση των απαραίτητων ρυθμίσεων για το χρόνο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. ”

Πηγή www.life2day.gr
Τίτλος: Απ: Physician burnout στην Ελλάδα
Αποστολή από: GirousisN στις 23 Ιανουαρίου 2016, 08:10:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο κουρασμένος & ηθικά καταβεβλημένος γιατρός του 2016 (http://www.life2day.gr/2016/01/o-kourasmenos-ithika-katavevlimenos-giatros-tou-2016/) 22 Jan, 2016
Παράλληλα με επιστολή του στην ΟΕΝΓΕ, ο Υπουργός  καλεί τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών σε συζήτηση με αντικείμενο την αναζήτηση των όρων μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με την ΟΕΝΓΕ, η οποία θα οδηγεί στη σταδιακή υλοποίηση των απαραίτητων ρυθμίσεων για το χρόνο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. ”

Πηγή www.life2day.gr

Εδώ βρίσκεται όλο το ζουμί. Ναι μεν σεβόμαστε την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου, ΑΛΛΑ οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της.
Όσο για τις προσλήψεις που θα γίνουν για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ το 2016, είναι αβέβαιο αν εγκριθούν τελικά μετά την έκδοση ΦΕΚ στις 30/12/15 που παρατείνει την αναστολή προσλήψεων στο δημόσιο μέχρι τις 31/12/16.

http://www.naftemporiki.gr/cmsutils/downloadpdf.aspx?id=1048745 (http://www.naftemporiki.gr/cmsutils/downloadpdf.aspx?id=1048745)

https://drive.google.com/file/d/1BtdncwifrIx59sIqtutmSNC4cakrBts6ejd7egKNyLJ-Mf5rt2jSXYSOLAsb/view?pref=2&pli=1 (https://drive.google.com/file/d/1BtdncwifrIx59sIqtutmSNC4cakrBts6ejd7egKNyLJ-Mf5rt2jSXYSOLAsb/view?pref=2&pli=1)
Τίτλος: Απ: Physician burnout is physician abuse.
Αποστολή από: GirousisN στις 23 Ιανουαρίου 2016, 09:39:45
Δέκα λόγοι για να μην σπουδάσεις Ιατρική.

Κάποτε το όνειρο της ελληνικής οικογένειας ήταν να «βγάλει» ένα γιατρό με μέλλον εξασφαλισμένο. Έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίου τα δεδομένα περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: Ο ιατρικός κλάδος χρειάζεται επειγόντως… ανάνηψη.

Τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι έρευνες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις συνθήκες εργασίας, ακόμη και η πρόσφατη καμπάνα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το εξαντλητικό ωράριο εξηγούν γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι γιατροί θέλουν να… κρεμάσουν την ιατρική τους ρόμπα.

http://www.protagon.gr/epikairotita/44341029714-44341029714 (http://www.protagon.gr/epikairotita/44341029714-44341029714)

Τίτλος: Από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πάσχουν οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Οκτωβρίου 2016, 21:46:27
Δυό χρόνια παλιό άρθρο που εξακολουθεί όμως να είναι επίκαιρο.

01/10/2014

Από επαγγελματική εξουθένωση υποφέρουν 4 στους 10 γιατρούς του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη. Οι ειδικευόμενοι, μάλιστα είναι πιο «ευάλωτοι» με το 49,1% να πάσχει από burnout. Περισσότερο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι παιδίατροι καθώς το 45,5% αυτών εμφανίζει συμπτώματα burnout. Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι, με 34,3%, οι χειρουργοί με 32,5% και οι παθολόγοι, με 23,1%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα με τίτλο: «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών» που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Ειδικότερα, το 41.7% των ιατρών στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση (burnout), εκ των οποίων το 36,4% είναι άνδρες και το 63,6% γυναίκες. Επιπλέον, το 31,8% συνολικά των ιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και παιδιάτρους βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα εργασίας. Στους χειρουργούς, όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωση τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς τους.

Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση των ιατρών είναι ότι το 50% τρώει πρωινό λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώει καθόλου πρωινό. Το 34,3% των ιατρών επιλέγει το γρήγορο φαγητό (fast food) για τη διατροφή του πάνω από 4 φορές την εβδομάδα.

Το 44,7% των ιατρών είναι καπνιστές εκ των οποίων το 10,3% καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Το 50% των ιατρών ασκούνται ελάχιστα, λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα και το 11% των ιατρών όταν πίνει, καταναλώνει περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη φορά.

Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., Εύχαρις Παναγοπούλου. Στο έργο συμμετέχουν, ως εταίροι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση των νοσοκομειακών ιατρών και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πλαίσιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014.

«Τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από την ελληνική οικονομική κρίση αλλά συμβαδίζουν με δεδομένα από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική όπου δείχνουν ότι βασικό πρόβλημα, σήμερα, των συστημάτων υγείας είναι η εξουθένωση, η πτώση στην απόδοση και η ικανοποίηση του ιατρικού προσωπικού. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές σύστημα υγείας είναι υγιείς και ικανοποιημένοι ιατροί» υποστηρίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, Εύχαρις Παναγοπούλου.

Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, από την επιστημονική ομάδα που συντόνισε το έργο, ένα Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας. Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους ιατρούς. Σκοπός του Κέντρου θα είναι η προάσπιση της υγείας, η ικανοποίηση αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών καθώς και η πρόληψη των ιατρικών λαθών.

Το Κέντρο, μεταξύ άλλων, θα οργανώνει ατομικά και ομαδικά προγράμματα προαγωγής της ψυχοσωματικής υγείας των ιατρών και θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εργαζόμενους στον ιατρικό χώρο.

Τι είναι το burnout

Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.

Χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα:

1. Συναισθηματική/Πνευματική εξάντληση.

2. Αποπροσωποποίηση/κυνισμός. Όταν ένας εργαζόμενος χάνει την επαφή με τον άνθρωπο. Π.χ. είναι η συχνή έκφραση που ακούγεται στα νοσοκομεία «έχω μία οξεία κοιλία στο 7» αντί «έχουμε την κυρία Μαρία που έχει οξεία κοιλία».

3. Μειωμένη αίσθηση επίτευξης. Η αίσθηση ότι, ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας.

Το σύνδρομο σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος το πάθει δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

http://www.healthview.gr/

http://www.docmed.gr/apo-sindromo-epangelmatikis-exouthenosis-paschoun-i-misi-giatri-tou-esi/
Τίτλος: Medscape National Physician Burnout & Depression Report 2018.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2018, 22:15:33


https://www.medscape.com/slideshow/2018-lifestyle-burnout-depression-6009235?src=soc_fb_180203_mscpedt_news_endo,endo_burnoutreport&faf=1#1 (https://www.medscape.com/slideshow/2018-lifestyle-burnout-depression-6009235?src=soc_fb_180203_mscpedt_news_endo,endo_burnoutreport&faf=1#1)
Τίτλος: Even resilient doctors report high levels of burnout, finds CMA survey.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Οκτωβρίου 2018, 11:41:10
29-10-2018

"Of the 2547 physicians and 400 medical residents surveyed, 30% reported high levels of burnout, meaning they experienced symptoms of emotional exhaustion and depersonalization at least weekly. Thirty-four percent met criteria for depression. Nearly one in five reported having thoughts of suicide at some point in their lives; 8% thought about suicide in the past 12 months.''

http://www.cmaj.ca/content/190/43/E1293?fbclid=IwAR1c1KLWBJV-mXrvbA626e4n7S2i_NSDVD3eSzXEgZqrJxytJdwVxcox5zk (http://www.cmaj.ca/content/190/43/E1293?fbclid=IwAR1c1KLWBJV-mXrvbA626e4n7S2i_NSDVD3eSzXEgZqrJxytJdwVxcox5zk)
Τίτλος: Global Physicians' Burnout and Lifestyle Comparisons.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Μαΐου 2019, 22:35:36
14-02-2019

https://www.medscape.com/slideshow/2019-global-burnout-comparison-6011180 (https://www.medscape.com/slideshow/2019-global-burnout-comparison-6011180)
Τίτλος: Meditation, yoga, and mindfulness aren’t going to solve physician burnout.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Μαΐου 2019, 00:19:30
OCTOBER 9, 2018

https://www.kevinmd.com/blog/2018/10/meditation-yoga-and-mindfulness-arent-going-to-solve-physician-burnout.html (https://www.kevinmd.com/blog/2018/10/meditation-yoga-and-mindfulness-arent-going-to-solve-physician-burnout.html)
Τίτλος: Medscape National Physician Burnout, Depression & Suicide Report 2019
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Μαΐου 2019, 14:56:59
January 16, 2019

https://www.medscape.com/slideshow/2019-lifestyle-burnout-depression-6011056?src=soc_fb_190601_mscpedt_news_psych_burnoutreport2019&faf=1 (https://www.medscape.com/slideshow/2019-lifestyle-burnout-depression-6011056?src=soc_fb_190601_mscpedt_news_psych_burnoutreport2019&faf=1)
Τίτλος: Burnout α λα Ελληνικά.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Ιουνίου 2019, 22:17:57
03-06-2019

https://www.protagon.gr/apopseis/burnout-a-la-ellinika-44341847076 (https://www.protagon.gr/apopseis/burnout-a-la-ellinika-44341847076)
Τίτλος: Fixing resident burnout starts with better sleep.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιουνίου 2019, 05:33:55
21-06-2019

https://www.medscape.com/viewarticle/914543 (https://www.medscape.com/viewarticle/914543)
Τίτλος: To extinguish burnout, bring back physician autonomy.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:29:20
SEPTEMBER 24, 2019

https://www.kevinmd.com/blog/2019/09/to-extinguish-burnout-bring-back-physician-autonomy.html (https://www.kevinmd.com/blog/2019/09/to-extinguish-burnout-bring-back-physician-autonomy.html)
Τίτλος: Τhe United States loses one physician a day to suicide — an astronomical number.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Οκτωβρίου 2019, 19:20:43
March 28, 2019


https://www.kevinmd.com/blog/2019/03/how-physicians-can-burn-in-not-burn-out.html (https://www.kevinmd.com/blog/2019/03/how-physicians-can-burn-in-not-burn-out.html)
Τίτλος: To extinguish burnout, bring back physician autonomy.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Νοεμβρίου 2019, 17:08:17
SEPTEMBER 24, 2019

https://www.kevinmd.com/blog/2019/09/to-extinguish-burnout-bring-back-physician-autonomy.html (https://www.kevinmd.com/blog/2019/09/to-extinguish-burnout-bring-back-physician-autonomy.html)