Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Θέματα Ειδικευομένων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 9 Αυγούστου 2018, 19:12:18

Τίτλος: ΦΕΚ ότι ο ειδικευόμενος πρέπει ν κάνει τουλάχιστον 4 εφημ/μήνα στ τμήμα π περνάε
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Αυγούστου 2018, 19:12:18
Ενδιαφέρουσα συζήτηση στις 09/08/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:

- Υπάρχει επίσημα ΦΕΚ που ορίζει ότι ο ειδικευόμενος πρέπει να κάνει τουλάχιστον 4 εφημερίες στο τμήμα που περνάει;


-  OXI. ΟΜΙΛΩ ΩΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ Δ/ΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ.

-  Όχι.

-    Όταν έκανα ειδικότητα είχα δει ένα τέτοιο πολύ παλιό (ΦΕΚ;; υπουργική ΑΠΟΦΑΣΗ;; δεν θυμάμαι) που έλεγε ακριβώς αυτό, για ελάχιστο 4 εφημερίες του Ειδικευόμενου και για αυτό λέει γράφουν στο πιστοποιητικό το "και συμμετείχε στο πρόγραμμα αφημεριων", αφού όπως έλεγαν τότε είναι "υποχρεωτικό για την εκπαίδευση". Δυστυχώς τότε δεν το κράτησα. Αυτό είχε παρουσιαστεί τότε για κάποιες κλινικές που δεν "έδιναν" εφημερίες σε ΓΙ. Με βάση αυτό πχ στην οφθαλμολογική που το νοσοκομείο ΔΕΝ άφηνε να μπει ο ΓΙ ως δεύτερος σε εφημερία, τελικά με την συμβολή του τότε διευθυντή και μπράβο του, καταφέραμε να δεχτεί το νοσοκομείο την εφημερία σε ΓΙ μαζί με έναν παλιό Ειδικευόμενο οφθαλμολογικής ώστε να μπορέσει να δει κάποια πράγματα. Ομολογώ ότι όσα πήρα σε αυτήν την κλινική, αναλογικά δεν τα πήρα από καμιά άλλη κλινική. Από τότε και μετά, ΌΛΟΙ οι ΓΙ έκαναν εφημερίες στην οφθαλμολογική.

-  Αυτό που υπάρχει σε υπ. Αποφάσεις είναι αυτά που ορίζουν τα της εκπαίδευσης στις ειδικότητες.
Αναφέρεται πως οι ειδικευόμενοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες των Τμημάτων και κλινικών, τόσο κατά τα τακτικά ωράρια, όσο και στις εφημερίες.
Δεν προσδιορίζει αριθμό ή κάτι άλλο.
Ο αριθμός προέκυψε ως νούμερο αποδεκτό στις συζητήσεις στο ΚΕΣΥ στις επιτροπές ΠΦΥ και Εκπαίδευσης, αλλά ποτέ δεν πήρε μορφή νομική, ούτε κάν σαν εγκύκλιος.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εκπαιδευτές, όταν ασχολούμουν, είχαμε θέσει ως όρο τις 4 εφημερίες και αποτέλεσε άγραφτο νόμο.
Πολύ συχνά, και εγώ, για να πιέσουμε τις διοικήσεις γράφαμε «4 εφημερίες, όπως από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται», αλλά είταν τέχνασμα. Δεν προβλέπεται.

- Δηλαδή μπορεί ένας ειδικευόμενος που είναι τώρα στην ορθοπεδικη για τις ανάγκες του νοσοκομείου να μην εφημερεύει καθόλου εκεί αλλά να τον έχουν βάλει μόνο χειρουργική;;

-  Εμάς γινόταν αλλά με τη συγκατάθεση του ειδικευόμενου.

-  Όχι γιατί τότε δεν εκπληρούται το προβλεπόμενο «συμμετέχει στις εργασίες της κλινικής και στις εφημερίες». Το ερώτημα ανακύπτει ως προς το ΠΟΣΕΣ να κάνει εκεί?
Αυτό είχαμε αποφασίσει και δεχτεί συλλογικά. 4 στην κλινική του. Άλλες οπουδήποτε με συνεννόηση συντονιστή, ειδικευόμενου και νοσοκομείου.
Δεν ξέρω σήμερα τι τηρούν οι συντονιστές και αν συνεννοούνται για κοινή γραμμή.

-  Οι συντονιστές δεν έχουν φωνή Δυστυχώς αν ο διοικητής πει ότι υπάρχει ανάγκη ο συντονιστής δεν μπορεί να κάνει τίποτα...

-  Κακώς. Πολύ κακώς. Μπορεί, αρκει να θέλει να σπάσει αυγά. Αλλιώς να τα παρατήσει.

- Τι μπορεί να κάνει ο συντονιστής; Όταν λέτε να σπάσει αυγά τι ακριβώς εννοείτε;;;

-  Δεν υπάρχει ΦΕΚ για 4 εφημεριες το μήνα. Υπάρχει ομως ΦΕΚ που λεει οτι ο ειδικευόμενος γενικης ιατρικής πρέπει να μοιράζεται εξίσου τις εφημεριες με τους ειδικευόμενους της κλινικής που εκπαιδεύεται

- Ο συντονιστής οφείλει να εποπτεύσει το πρόγραμμα ώστε να βγεί με βάσει τα προβλεπόμενα. Να το γνωστοποιήσει στον Διοικητή και τους Δ/ντες ενημερώνοντας τους ότι η μη τήρησή του συνεπάγεται αδυναμία να βάλει υπογραφή περί ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης του ειδικευόμενου.
Να κάνει αναφορά στο Υπ. Και το ΚΕΣΥ, αν παραγκωνιστεί ή αγνοηθεί.
Ας μην ξεχνάτε πως το ΚΕΣΥ πιά ελέγχει την αρτιότητα της εκπαίδευσης. Και αν δεν την ελέγχει αυτοβούλως, δεν μπορεί να κωφεύσει σε αναφορές του συντονιστή.
Τέλος να μηνύσει τον Διοικητή για παρακώλυση εκπαίδευσης.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν εργαλεία στα χέρια των συντονιστών. Οι αποφάσεις του ΚΕΣΥ περί συντονισμού που υπέχουν θέση Υπουργικών αποφάσεων γιατί έγιναν δεκτές από τον υπουργό, ορίζουν σαφώς αυτά τα πράγματα και δίνουν νομική υπόσταση στις ενέργειες του συντονιστή που αναφέρω.
Χρειαζόμαστε όμως συντονιστές που και θέλουν και που έχουν το ειδικό βάρος για να μπορούν.

- Το 2005 κάναμε εξώδικο στο νοσοκομείο του Αγιου Παύλου επειδή δε μας έδιναν εφημεριες. Το είχαμε βασίσει σε αυτο το ΦΕΚ ( νομίζω είναι ΦΕΚ) . Κάπου το έχω αλλά ειμαι διακοπές και δεν μπορώ να βοηθήσω. Τότε σίγουρα υπήρχε

- Πρέπει να το έχει και ο Μποδοσάκης γιατί τον συμπεριλαβαμε στο εξώδικο με τη σύμφωνη γνώμη του

- http://www.ish.gr/content/attachements.el/fek681.pdf (http://www.ish.gr/content/attachements.el/fek681.pdf) σελιδα 8592

- http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/nomos4498_17.pdf (http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/nomos4498_17.pdf)

- http://www.isathens.gr/images/anakoinwseis/SKMBT_C65014061218190.pdf (http://www.isathens.gr/images/anakoinwseis/SKMBT_C65014061218190.pdf)

- http://www.isathens.gr/images/anakoinwseis/efimeries-eidikevomenes-iatroi-miteres-vrefwn.pdf (http://www.isathens.gr/images/anakoinwseis/efimeries-eidikevomenes-iatroi-miteres-vrefwn.pdf)

- http://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2013/09/%CE%A6%CE%95%CE%9A-185-%CE%91-2013-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-98-99-%CE%A5%CF%80.-%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf (http://www.ispatras.gr/wp-content/uploads/2013/09/%CE%A6%CE%95%CE%9A-185-%CE%91-2013-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-98-99-%CE%A5%CF%80.-%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf)

- http://www.ispr.gr/source/%CE%A5%CE%91%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%205_254%20%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BC.pdf
 (http://www.ispr.gr/source/%CE%A5%CE%91%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%205_254%20%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BC.pdf)
- Αυτά είναι ότι έχω σχετικά με ειδικευόμενους!

-  Αρκετά καλά δεδομένα. Σας λείπει όμως η απόφαση ΚΕΣΥ για τον συντονισμό στην Γ.Ι. Θα σας τον στείλω με πρώτη ευκαιρία σε όσους μου το ζητήσουν σε προσωπικό μήνυμα.

-  Μόνο για τις μητέρες νηπίων ως μία ηλικία δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν.