Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 00:36:03

Τίτλος: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 00:36:03
Τις τελευταίες τρεις ημέρες βρέθηκα προ μίας έκπληξης: Καθώς κλήθηκα να εξετάσω σε δύο περιπτώσεις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, χρειάστηκε να γράψω (χειρόγραφα, αφού δεν περιλαμβάνεται το ταμείο των φοιτητών του ΔΠΘ στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) στον ένα εξετάσεις και στον άλλο αγωγή. Διαπίστωσα ότι το βιβλιάριο υγείας τους, το οποίο εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο για να καλύψει ασφαλιστικά φοιτητές που δεν μπορούν να ασφαλιστούν με άλλο τρόπο (π.χ. ως προστατευόμενα μέλη), δεν έχει πρακτικά καμία αξία, αφού ούτε καν το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δε δέχθηκε τα παραπεμπτικά των φοιτητών του (ο φοιτητής που έπρεπε να κάνει έλεγχο ήταν της Ιατρικής, να φανταστείτε). Σκέφθηκα ότι αυτό θα συνέβαινε επειδή είμαι πιστοποιημένος και όχι συμβεβλημένος. Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία - το μόνο που εμποδίζει την εκτέλεση των εντολών είναι ότι δεν είναι ηλεκτρονικές. Η πρυτανεία του ΔΠΘ ομολογεί ολιγωρία στο θέμα (προφορικά, φυσικά). Η ουσία είναι ότι δεν καλύπτονται οι εκατοντάδες φοιτητές με ανάλογα βιβλιάρια - και οι περισσότεροι εξ' αυτών δεν έχουν άλλη διέξοδο.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαρτίου 2015, 01:25:33
Ούτε η φαρμακευτική συνταγή είχε αντίκρυσμα;
Γιατί σε κάποια ταμεία (π.χ. ΥΕΘΑ, λιμενικοί) ακόμη γράφουμε στο βιβλιάριο χειρόγραφα.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 02:13:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ούτε η φαρμακευτική συνταγή είχε αντίκρυσμα;
Γιατί σε κάποια ταμεία (π.χ. ΥΕΘΑ, λιμενικοί) ακόμη γράφουμε στο βιβλιάριο χειρόγραφα.

Δυστυχώς όχι, Διαμαντή. Παλιά, επί ΟΠΑΔ, το ΔΠΘ αναγνώριζε κάθε γιατρό που είχε σύμβαση με το Δημόσιο και παρείχε αμοιβές με το ίδιο καθεστώς. Τότε και οι φαρμακοποιοί δέχονταν τις αντίστοιχες συνταγές. Τώρα πια αυτο δεν ισχύει, αν και λογικά θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 09:24:06
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών(ΑΕΙ) ισχύει το Π.Δ. 327/1983 και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σπουδαστών(ΤΕΙ) το Π.Δ. 185/1984. Και τα δύο αναφέρουν τα ίδια πράγματα.

Οι βασικές επισημάνσεις είναι οι εξής

-Δικαιούχοι φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι φοιτητές και σπουδαστές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί που δεν ανήκουν σε κάποιον άλλον φορέα κύριας ασφάλισης, ή ανήκουν σε άλλο φορέα κύριας ασφάλιση αλλά έχουν επιλέξει ως φορέα ασφαλιστικής κάλυψης την φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

-Οι φοιτητές δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη καλύπτεται από ειδικά κονδύλια των πανεπιστημίων.

-Η διαδικασία της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι η εξής,
για να δικαιούται ο φοιτητής την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη πρέπει να επισκεφτεί ιατρό ή μονάδα υγείας στην πόλη της σχολής του. Δεν δικαιούται την φοιτητική ιατροφαρμακευτική του κάλυψη αν επισκεφτεί ιατρό στον τόπο διαμονή του ή ιατρό στον τόπο των διακοπών του εφόσον αυτοί είναι διαφορετικοί από τον τόπο σπουδών του. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση νοσηλείας του, με εξαίρεση το επείγον για εισαγωγή.

-Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι ο φοιτητής χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογραφεί στο ατομικό φοιτητικό βιβλιάριο υγείας του και ο φοιτητής αγοράζει τα φάρμακα από φαρμακείο πληρώνοντας ο ίδιος ολόκληρο το ποσό. Στη συνέχεια η συνταγή πρέπει να θεωρηθεί εντός  5 ημερών από τον ελεγκτή ιατρό της φοιτητικής λέσχης (όχι από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ) και να προσκομίσει τη θεωρημένη συνταγή μαζί με την απόδειξη του φαρμακείου στη φοιτητική μέριμνα, ώστε να του επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που κατέβαλλε (κάλυψη 100%).  Σε περίπτωση επίσκεψης σε ιδιώτη ιατρό προσκομίζει την απόδειξη του ιατρού και του αποδίδεται η δαπάνη.

-Σε περίπτωση νοσηλείας είτε σε νοσοκομείο της πόλης σπουδών του είτε σε νοσοκομείο εκτός της πόλης σπουδών του και μόνο εφόσον πρόκειται για επείγον περιστατικό για τη δεύτερη περίπτωση, το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου πρέπει να ενημερώσει την φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου του φοιτητή εντός 2 ημερών, αφού ο φοιτητής ή οποιοσδήποτε οικείος του πληροφορήσουν το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (το γραφείο κίνησης δεν θα πάρει μόνο του πρωτοβουλία να ειδοποιήσει για την εισαγωγή του φοιτητή και σε περίπτωση που παρέλθουν οι 2 ημέρες θα του ζητήσουν το κόστος των νοσηλίων).

-Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έμμεσα ασφαλισμένος σε κάποιο κύριο ταμείο ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ μέσω των γονέων του) μπορεί με υπεύθυνη δήλωση στην φοιτητική μέριμνα να δηλώσει ότι επιθυμεί να κάνει χρήση της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή να κάνει μερική χρήση των υπηρεσιών της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ταυτόχρονη αποποίηση των αντίστοιχων  δικαιωμάτων του από το κύριο ταμείο ασφάλισης που είναι έμμεσα ασφαλισμένος (κάποιος φοιτητής που έχει κάποια πάθηση και παίρνει φάρμακα μέσω ενός ταμείου κύριας ασφάλισης ως έμμεσα ασφαλισμένος με συμμετοχή 25%, τον συμφέρει να επιλέξει φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού η συμμετοχή του θα είναι 0%).
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 09:52:35
Με βάση τα παραπάνω που έγραψα, μπορώ να σκεφτώ 2-3 λόγους που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

-Οι φοιτητές επισκέφτηκαν ιατρό, για να λάβουν παραπεμπτικό σημείωμα εξετάσεων, εκτός της πόλης σπουδών τους (στην Ξάνθη και όχι στην Αλεξανδρούπολη). Αν ήταν φοιτητές του πολυτεχνείου, που εδρεύει στην Ξάνθη ίσως να εξυπηρετούνταν αν πήγαιναν στο νοσοκομείο της Ξάνθης, αφού είχαν παραπεμπτικό από ιατρό με ιατρείο στην Ξάνθη.

-Οι φοιτητές δεν ακολούθησαν τη διαδικασία της θεώρησης του παραπεμπτικού τους από ελεγκτή ιατρό της φοιτητικής λέσχης, πριν επισκεφτούν το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για την εκτέλεση του παραπεμπτικού.

-Οι φοιτητές έπεσαν σε άσχετο διοικητικό υπάλληλο (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι γενικότερα) που δεν γνωρίζει τα σχετικά με την φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του πανεπιστημίου, το οποίο και είναι αρμόδιο για την υγειονομική κάλυψη φοιτητών.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαρτίου 2015, 11:04:26
Επομένως σύμφωνα με όσα γράφεις, στην περίπτωση χειρόγραφου (στο βιβλιάριο του φοιτητή) παραπεμπτικού εξετάσεων όταν πληρούνται και οι άλλες προϋποθέσεις που αναφέρεις, η διαδικασία πρέπει να είναι:
Εκτέλεση των εξετάσεων στο Νοσοκομείο (δε χρειάζεται ηλεκτρονικό παραπεμπτικό αφού ο φοιτητής θα πληρώσει εξολοκλήρου), λήψη απόδειξης, θεώρηση παραπεμπτικού από ελεγκτή (η θεώρηση έπεται της εκτέλεσης όπως γίνεται και για φάρμακα, κάπως παράδοξο νομίζω) και μετά αίτηση να του αποδοθεί το ποσό.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και σε ιδιωτικά εργαστήρια όμως εκεί θα πληρώσει τιμές αγοράς και θα λάβει πίσω τιμές κρατικού τιμολογίου.

Και στις δύο όμως περιπτώσεις θεωρούμε ότι ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να πληρώσει όλο το ποσό (ενίοτε μεγάλο αν απαιτούνται ακριβές εξετάσεις) και μετά (κάποτε) να το λάβει πίσω. Κάτι που μπορεί να μην ισχύει. Κι αυτή είναι άλλωστε μια από τις έννοιες της ασφάλισης, να μην επιβαρύνεσαι άμεσα με όλο το ποσό.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 11:16:24
Πρώτα θεώρηση από τον ελεγκτή της φοιτητικής λέσχης και μετά εκτέλεση.

Η επιστροφή του ποσού που καταβλήθηκε από φοιτητή για ιατροφαρμακευτική κάλυψη γίνεται άμεσα (την ίδια μέρα) με την προσκόμιση της θεωρημένης συνταγής και της απόδειξης.

Τα παραπεμπτικά εκτελούνται χωρίς επιβάρυνση του φοιτητή εφόσον αυτά εκτελούνται σε δημόσιες μονάδες υγείας και είναι θεωρημένα (δεν καταβάλλει ο ίδιος καθόλου χρήματα). Η δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων φοιτητή, αποτελεί οικονομική απαίτηση του νοσοκομείου από την φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου και γίνεται υπηρεσιακά.

Για να μην επιβαρύνεται ο φοιτητής με τις τιμές αγοράς των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, συνιστάται η εκτέλεση σε δημόσιες δομές υγείας.

Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για φοιτητές δικαιούχους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι του 1983 και είναι ακόμα σε ισχύ και δεν έχει αλλάξει από τότε.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαρτίου 2015, 12:50:40
Επομένως στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν:
- Ο φοιτητής της Ιατρικής (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) δεν έπρεπε να επισκεφθεί γιατρό στην Ξάνθη αλλά στην Αλεξανδρούπολη. (αυτή τη λεπτομέρεια δεν νομίζω να την ήξεραν στο νοσοκομείο που απευθύνθηκε για  την εκτέλεση των εξετάσεων)
- Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (αν είχε γίνει η αναγραφή από γιατρό της πόλης και είχε γίνει θεώρηση από ελεγκτή της φοιτητικής λέσχης) έπρεπε να δεχθεί το παραπεμπτικό και να μην εμφανίζει ως δικαιολογία ότι δεν ήταν ηλεκτρονικό.
- Η χειρόγραφη συνταγή (αν ίσχυαν οι προϋποθέσεις με έδρα σχολής κλπ) για φάρμακα έπρεπε να εκτελεστεί, να πληρωθούν στο ακέραιο, να εκδοθεί απόδειξη, να θεωρηθεί η συνταγή (εκ των υστέρων θεώρηση αφού αγοράστηκαν τα φάρμακα δεν ξέρω τι νόημα έχει) και μετά να ζητήσει πίσω τα χρήματα.

Πάντως ακόμη κι αν τα φάρμακα εξοφλούνται αυθημερόν δεν παύει να ισχύει ότι πρέπει πρώτα να πληρωθούν εξολοκλήρου στο φαρμακοποιό.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 12:59:57
Όπως τα γράφετε είναι.

Τα Π.Δ. που ανέφερα παραπάνω, αναφέρουν βέβαια και την περίπτωση των συμβεβλημένων φαρμακείων με το πανεπιστήμιο. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τέτοια και αν σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής δεν πληρώνει τίποτε όταν παίρνει τα φάρμακά του από αυτά και αν την διαδικασία της πληρωμής του κόστους των φαρμάκων την αναλαμβάνει το φαρμακείο.

Για αυτό, σε κάθε περίπτωση καλό είναι, οι φοιτητές που δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το πανεπιστήμιο, να επικοινωνούν για τις λεπτομέρειες με το γραφείο φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 13:06:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επομένως στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν:
- Ο φοιτητής της Ιατρικής (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) δεν έπρεπε να επισκεφθεί γιατρό στην Ξάνθη αλλά στην Αλεξανδρούπολη. (αυτή τη λεπτομέρεια δεν νομίζω να την ήξεραν στο νοσοκομείο που απευθύνθηκε για  την εκτέλεση των εξετάσεων)
- Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (αν είχε γίνει η αναγραφή από γιατρό της πόλης και είχε γίνει θεώρηση από ελεγκτή της φοιτητικής λέσχης) έπρεπε να δεχθεί το παραπεμπτικό και να μην εμφανίζει ως δικαιολογία ότι δεν ήταν ηλεκτρονικό.
- Η χειρόγραφη συνταγή (αν ίσχυαν οι προϋποθέσεις με έδρα σχολής κλπ) για φάρμακα έπρεπε να εκτελεστεί, να πληρωθούν στο ακέραιο, να εκδοθεί απόδειξη, να θεωρηθεί η συνταγή (εκ των υστέρων θεώρηση αφού αγοράστηκαν τα φάρμακα δεν ξέρω τι νόημα έχει) και μετά να ζητήσει πίσω τα χρήματα.

Πάντως ακόμη κι αν τα φάρμακα εξοφλούνται αυθημερόν δεν παύει να ισχύει ότι πρέπει πρώτα να πληρωθούν εξολοκλήρου στο φαρμακοποιό.

Ο φοιτητής ιατρικής είχε πρόβλημα το ΣΚ που ήταν στην Ξάνθη, γιατί εδώ είναι το πατρικό του. Εξάλλου η απόσταση Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη είναι ούτε μία ώρα. Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Αν ήταν κάπου αλλού, π.χ. στη Χίο για διακοπές, δε θα έπρεπε να είναι καλυμμένος;
Επίσης στην Ξάνθη υπάρχει μια Πολυτεχνική σχολή με 5 τμήματα. Για όλους τους φοιτητές "εντός έδρας" ισχύει το ίδιο προβλημα.
Κάτι που διαφεύγει από τη συζήτηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος ελεγκτής να θεωρεί τέτοιου είδους εντολές - και φυσικά ούτε και ο ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ έχει αρμοδιότητα αφου το ταμείο δεν υπάγεται στον ΕΟΠΥΥ.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 13:16:05
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως τα γράφετε είναι.

Τα Π.Δ. που ανέφερα παραπάνω, αναφέρουν βέβαια και την περίπτωση των συμβεβλημένων φαρμακείων με το πανεπιστήμιο. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τέτοια και αν σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής δεν πληρώνει τίποτε όταν παίρνει τα φάρμακά του από αυτά και αν την διαδικασία της πληρωμής του κόστους των φαρμάκων την αναλαμβάνει το φαρμακείο.

Για αυτό, σε κάθε περίπτωση καλό είναι, οι φοιτητές που δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το πανεπιστήμιο, να επικοινωνούν για τις λεπτομέρειες με το γραφείο φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σύμβαση με φαρμακεία. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο γνωρίζει το πρόβλημα, άρα και το γραφείο φοιτητικής μέριμνας δεν μπορεί να δώσει κάποια λύση. Η μόνη παράκαμψη του προβλήματος είναι να αντιμετωπιστούν ως ανασφάλιστοι και να τύχουν ιατρικής περίθαλψης από δημόσιο φορέα, με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος.

Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 13:23:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επομένως στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν:
- Ο φοιτητής της Ιατρικής (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) δεν έπρεπε να επισκεφθεί γιατρό στην Ξάνθη αλλά στην Αλεξανδρούπολη. (αυτή τη λεπτομέρεια δεν νομίζω να την ήξεραν στο νοσοκομείο που απευθύνθηκε για  την εκτέλεση των εξετάσεων)
- Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (αν είχε γίνει η αναγραφή από γιατρό της πόλης και είχε γίνει θεώρηση από ελεγκτή της φοιτητικής λέσχης) έπρεπε να δεχθεί το παραπεμπτικό και να μην εμφανίζει ως δικαιολογία ότι δεν ήταν ηλεκτρονικό.
- Η χειρόγραφη συνταγή (αν ίσχυαν οι προϋποθέσεις με έδρα σχολής κλπ) για φάρμακα έπρεπε να εκτελεστεί, να πληρωθούν στο ακέραιο, να εκδοθεί απόδειξη, να θεωρηθεί η συνταγή (εκ των υστέρων θεώρηση αφού αγοράστηκαν τα φάρμακα δεν ξέρω τι νόημα έχει) και μετά να ζητήσει πίσω τα χρήματα.

Πάντως ακόμη κι αν τα φάρμακα εξοφλούνται αυθημερόν δεν παύει να ισχύει ότι πρέπει πρώτα να πληρωθούν εξολοκλήρου στο φαρμακοποιό.

Ο φοιτητής είχε πρόβλημα το ΣΚ που ήταν στην Ξάνθη, γιατί εδώ είναι το πατρικό του. Εξάλλου η απόσταση Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη είναι ούτε μία ώρα. Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Αν ήταν κάπου αλλού, π.χ. στη Χίο για διακοπές, δε θα έπρεπε να είναι καλυμμένος;
Κάτι που διαφεύγει από τη συζήτηση είναι ότι το ταμείο δεν έχει ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ και άρα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα των ελεγκτών του η θεώρηση οποιασδήποτε χειρόγραφης εντολής.


Δεν διαβάσατε όλα τα μηνύματα.

Τα Π.Δ. περί ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης φοιτητών και σπουδαστών καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολών τους και όχι πάντως σε περίπτωση διακοπών ή στον τόπο διαμονής τους παρά μόνο όταν πρόκειται για εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια του πανεπιστημίου. Η περίπτωση κάποιος φοιτητής να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτός της πόλης της σχολής του είναι σε περίπτωση διακοπών στον τόπο διαμονή τους και μόνο σε επείγον περιστατικό εφόσον χρήζει νοσηλείας.

Επίσης αναφέρθηκε παραπάνω ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών καλύπτεται από ειδικό κονδύλιο του πανεπιστημίου (διατίθεται για το σκοπό αυτό από το υπουργείο παιδείας). Δεν αποτελεί ασφαλιστικό ταμείο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη φοιτητών και επομένως δεν υπάρχει λόγος και τρόπος ενσωμάτωσής του στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ είναι η συνένωση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης (κλάδος σύνταξης, κλάδος πρόνοιας, κλάδος υγείας) και οι φοιτητές δεν έχουν ασφαλιστικές εισφορές ώστε να ανήκουν σε κάποιο ταμείο κύριας ασφάλισης, ο κλάδος υγείας του οποίου να ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ. Για αυτό και δεν μιλάμε για φοιτητικό ταμείο ασφάλισης, αλλά για ιατροφαρμακευτική κάλυψη φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια έχουν δικό τους ελεγκτή ιατρό που δεν είναι ελεγκτής ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε παραπάνω.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 13:25:37
ΟΚ, οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ξάνθη και δεν μπορούν να καλυφθούν από πουθενά; Ούτε και ελεγκτής υπάρχει...
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 13:28:53
γ) Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη
Αρμόδια Υπάλληλος:
Κυριακή Μπουραζάνη
Τηλέφωνο: 2541077028
E-mail: kmpouraz@xan.duth.gr

Το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης έχει ως αντικείμενο κυρίως τη διοικητική στήριξη στα ακαδημαϊκά θέματα και στα θέματα έρευνας των ακαδημαϊκών μονάδων που εδρεύουν στην Ξάνθη. Το Τμήμα έχει ειδικότερα τις εξής αρμοδιότητες: Συντονίζει τα Ακαδημαϊκά Τμήματα που εδρεύουν στην Ξάνθη για την ομοιόμορφη εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών. Μεριμνά για τη συγκέντρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων και την παρακολούθηση κάθε τροποποίησής τους. Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία της ύλης του Οδηγού Σπουδών των Τμημάτων, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία του με την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους. Φροντίζει για τη διακίνηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Εποπτεύει και συντονίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τμημάτων ιδιαίτερα σε θέματα που αναφέρονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στην πραγματοποίηση εξετάσεων. Προωθεί στη Διεύθυνση προτάσεις για έγκριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Συντονίζει επιπλέον τα θέματα των εγγραφών, μετεγγραφών και κατατακτηρίων εξετάσεων των Τμημάτων που εδρεύουν στην πόλη της Ξάνθης. Παρέχει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, αναφορικά με θέματα σπουδών και έρευνας. Συντονίζει τα θέματα υγειονομικής περίθαλψης και παροχών, όπως δωρεάν σίτισης, στέγασης, φοιτητικών εκδρομών, δανείων, υποτροφιών κ.λπ. Προωθεί περαιτέρω τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών μονάδων που εποπτεύει.


http://duth.gr/administration/academic/
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 13:32:01
ΟΚ, τη θεωρία την ξέρω. Το πρόβλημα που υπάρχει δυο χρόνια τώρα δεν έχει απασχολήσει κανένα παρόλες τις οχλήσεις προς πάσα κατεύθυνση...
Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά που θα έρθουν φοιτητές θα τους παραπέμπω έναν-έναν μήπως ιδρώσει το αυτί κανενός στο ´Ιδρυμα...
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 13:36:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΟΚ, τη θεωρία την ξέρω. Το πρόβλημα που υπάρχει δυο χρόνια τώρα δεν έχει απασχολήσει κανένα παρόλες τις οχλήσεις προς πάσα κατεύθυνση...

Συγνώμη, αλλά αν την ξέρατε τη θεωρία γιατί δεν με απαλλάξατε από τον κόπο να γράψω τόσα μηνύματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών?

Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια του forum. Κάντε έγγραφη αναφορά στη φοιτητική μέριμνα στην Ξάνθη που να επισημαίνεται το πρόβλημα και ό, τι τους φωτίσει ο θεός.

Αν και με αυτά που γράψατε, το πρόβλημα δεν είναι στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας του ΔΠΘ το οποίο είναι υποχρεωμένο να τηρεί τον κανονισμό (τα Π.Δ. δηλαδή), αλλά στο νοσοκομείο που δεν ήξερε πώς να διεκπεραιώσει τα παραπεμπτικά που είχαν οι φοιτητές.
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Denominator στις 1 Μαρτίου 2015, 13:44:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΟΚ, τη θεωρία την ξέρω. Το πρόβλημα που υπάρχει δυο χρόνια τώρα δεν έχει απασχολήσει κανένα παρόλες τις οχλήσεις προς πάσα κατεύθυνση...

Συγνώμη, αλλά αν την ξέρατε τη θεωρία γιατί δεν με απαλλάξατε από τον κόπο να γράψω τόσα μηνύματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών?

Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια του forum. Κάντε έγγραφη αναφορά στη φοιτητική μέριμνα στην Ξάνθη που να επισημαίνεται το πρόβλημα και ό, τι τους φωτίσει ο θεός.

Εντάξει, συνάδελφε, μην είστε τόσο αυστηρός μαζι μου...! Εννοώ το ότι στη θεωρία πάντα υπάρχει ένας νόμος και ένας υπεύθυνος, αλλά στην πράξη βλέπει κανείς τα προβλήματα.
Νομίζω ότι ο κόπος σας κάθε άλλο παρά χαμένος είναι. Θεωρώ όμως ότι μια αναφορά ταυτόχρονα και στον Ιατρικό Σύλλογο ίσως βοηθήσει...
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Μαρτίου 2015, 13:50:43
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΟΚ, τη θεωρία την ξέρω. Το πρόβλημα που υπάρχει δυο χρόνια τώρα δεν έχει απασχολήσει κανένα παρόλες τις οχλήσεις προς πάσα κατεύθυνση...

Συγνώμη, αλλά αν την ξέρατε τη θεωρία γιατί δεν με απαλλάξατε από τον κόπο να γράψω τόσα μηνύματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών?

Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια του forum. Κάντε έγγραφη αναφορά στη φοιτητική μέριμνα στην Ξάνθη που να επισημαίνεται το πρόβλημα και ό, τι τους φωτίσει ο θεός.

Εντάξει, συνάδελφε, μην είστε τόσο αυστηρός μαζι μου...! Εννοώ το ότι στη θεωρία πάντα υπάρχει ένας νόμος και ένας υπεύθυνος, αλλά στην πράξη βλέπει κανείς τα προβλήματα.
Νομίζω ότι ο κόπος σας κάθε άλλο παρά χαμένος είναι. Θεωρώ όμως ότι μια αναφορά ταυτόχρονα και στον Ιατρικό Σύλλογο ίσως βοηθήσει...

Ο ιατρικός σύλλογος τι να κάνει σχετικά με τον υπάλληλο του νοσοκομείου που είχε άγνοια πώς να διεκπεραιώσει τα παραπεμπτικά? Εξάλλου και οι φοιτητές έχουν μέρος της ευθύνης καθώς, αν ήταν δικαιούχοι της σχετικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διέθεταν το ανάλογο βιβλιάριο υγείας, οφείλουν να γνωρίζουν τι υποχρεώσεις και δικαιώματα έχουν που απορρέουν από αυτή την κάλυψη. 
Τίτλος: Απ: ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Μαρτίου 2015, 22:57:20
Δείτε σχετική συζήτηση και εδώ:

Σπουδαστικό Βιβλιάριο Περίθαλψης. Έχει κάποιο αντίκρισμα;

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5583.msg48589.html#msg48589