Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 23 Νοεμβρίου 2015, 08:44:33

Τίτλος: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Νοεμβρίου 2015, 08:44:33
Μιλούσα πρόσφατα με φίλο μου Γενικό Χειρουργό που δουλεύει συχνά και στα επείγοντα του Νοσοκομείου του.

Η κουβέντα ήρθε στους Επειγοντολόγους που ακόμη δεν υπάρχουν ως ειδικότητα στην Ελλάδα, και δεν είναι ίσως και τόσο παράξενο.
Ποιος θα θελήσει να γίνει Επειγοντολόγος αν δεν ξέρει με σιγουριά ότι θα προσληφθεί από κάποιο Νοσοκομείο μετά από την ειδικότητα του;
Αλλά ακόμη και αν ήξερε με σιγουριά ότι θα προσληφθεί, και του αρέσει ως αντικείμενο, ποιος ξέρει με σιγουριά ότι θα αντέξει για 30 χρόνια μια τόσο βαριά ειδικότητα;

Η λύση κατά την γνώμη του (την οποία την σέβομαι) είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους κάνουν την ειδικότητα της Επειγοντολογίας, να παίρνουν με μια μετεκπαίδευση και την ειδικότητα του Γενικού Ιατρού, αλλά και το αντίστροφο.
Κατά την γνώμη του (αλλά και κατά την δική μου γνώμη) υπάρχει μια υπόγεια συγγένεια μεταξύ των δύο αυτών ειδικοτήτων:
Και οι δύο αυτές ειδικότητες βλέπουν αφιλτράριστους ασθενείς από όλο το φάσμα των ασθενειών. Τους γιατρούς και των δύο αυτών ειδικοτήτων θα τους παρομοίαζε κανείς με δεκαθλητές! Οι μεν βέβαια περισσότερο επικεντρωμένοι στην αντοχή οι δε πιο πολύ στο sprint…
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Νοεμβρίου 2015, 00:17:52
Μετά από άδειά της, παραθέτω, ένα σημαντικό κατά την γνώμη μου, σχόλιο που έκανε στο παραπάνω κείμενο η Elena Peits (κατά κόσμον Έλενα Πεϊτσίδου) , στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα" στο facebook.
Η Έλενα Πεϊτσίδου είναι Γενικός Ιατρός που εργάζεται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Επιτρέψετέ μου να πω την άποψή μου για το θέμα ως γενικός γιατρός που φέτος κλείνω δέκα χρόνια ως ειδικός σε επείγοντα τριτοβαθμιου νοσοκομείου. Τα επείγοντα απαιτούν γρήγορη κλινική σκεψη, κλινικές δεξιότητες συγκεκριμενες ακολουθία πρωτοκόλλων .Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής επειδή εμπεριέχει ένα ευρύ κλινικό πεδίο και χρήση πρωτοκόλλων με μια μικρή εκπαίδευση σε συγκεκριμενες δεξιότητες που υπάρχουν ήδη στην εκπαίδευση μας είναι η πιο κατάλληλη ειδικότητα για όποιον αντέχει να εργαστεί σε επείγοντα. Τα επείγοντα απαιτούν ολιστική κλινική σκεψη ώστε η πρώτη αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματικήκαι να μην γίνεται μπαλάκι ο ασθενής στις διάφορες ειδικότητες. Ο γιατρός στα επείγοντα πρέπει να αντιμετώπισε εκτός του προβλήματος και το χρόνο. Νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κατοσταρι με αντοχές μαραθώνιου σε άσχημες καιρικές συνθήκες σε ανηφορικό δρόμο. Δέκα χρόνια μετά πιστεύω ακράδαντα ότι οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα δεν θα με βοηθούσε τόσο να εργαστω στα επείγοντα όσο η Γενική Ιατρική έχοντας κάνει ενδιάμεσα ότι μετεκπαιδευση και σεμινάριο χρειάζεται για την άσκηση των επειγοντων. Κλείνοντας Τα επείγοντα δεν αντέχονται με τις σημερινές συνθήκες για τριάντα χρόνια και πέρα του μισθού δεν έχουν καμία άλλη απολαβή. .πέραν της ηθικής. .
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Νοεμβρίου 2015, 12:05:07
Τα ΤΕΠ του Παπανικολάου λειτουργούν σε 24ωρη βάση όπως τα επαρχιακά νοσοκομεία  ή όπως αυτά των Αθηνών σε κυλιόμενο πρόγραμμα ;
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθ
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 24 Νοεμβρίου 2015, 17:04:55
Η επειγοντολογία είναι μία ΑΛΛΗ είδικότητα, όπως είναι και η ψυχιατρική ή η παιδιατρική. Ο Γ/Οικ. Ι είναι μιά είδικότητα ιατρικής με συγκεκριμένο αντικείμενο σε συγκεκριμένη βαθμίδα των συστημάτων υγείας. Και φυσικά όποιος θέλει μπορεί να αλλάξει ειδικότητα. Όμως ας σταματήσουμε να θεωρούμε τις άλλες ειδικότητες ώς εξειδίκευση της ΓΙ    Ο ΓΙ δεν είναι ΓΕΝΙΚΩΣ ιατρός ή παν-γιατρος. Όλες οι ειδικότητες έχουν σχέση μεταξύ τους ,την κοινή βάση της ΙΑΤΡΙΚΉΣ. Η ΓΙ έχει σχέση με ΌΛΕΣ  τις ειδικότητες  στην βαθμίδα της ΠΦΥ.  Είναι η βασική ειδικότητα της ΠΦΥ , όπως θεωρώ είναι η παθολογία της δευτεροβάθμιας, ή  η επειγοντολογία στα ΤΕΠ , κτλ κτλ
Θα πρέπει να βλέπουμε το πως θα έπρεπε να είναι ένα σωστά δομημένο σύστημα υγείας και όχι το πως λειτουργεί σήμερα.  Η κάθε ειδικότητα έχει περισσότερο σχέση με κάποια άλλη και απόμακρη από κάποια άλλη. Η ιδιαιτεροτητα της ΓΙ είναι το ότι έχει την ΙΔΙΑ σχέση με όλες τις άλλες ειδικοτητες, την ΠΦΥ.
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: fanisgp στις 24 Νοεμβρίου 2015, 17:21:11
H συναδελφος μπορεί να ειναι η καλυτερη και αν μετα απο δεκα χρόνια είναι ακόμη εκεί σημαίνει πως το αγαπά και το πιστεύει. ΔΕΝ ειναι ομως δική της αρμοδιότητα το επειγον.Μην μπερδευουμε την διαλογη του ασθενούς με το επειγον.Σαν ειδικευμενη και με τις οποιες δεξιότητες έχει αναπτύξει σαφως θα ειναι καλύτερη απ τον κάθε ειδικευομενο.Απλώς καλύπτει τις τρύπες του συστήματος και αποτελει την ταφοπλακα της ειδικοτητας μας οδηγωντας σε εξαφάνιση αντί για την ενίσχυση της πρωτοβάθμια φροντίδας.δυστυχως τωρα τελευταία αρκετοί συναδελφοι είτε εκτελώντας εντολές ειτε απο αλαζονεια βαπτιζονται εντατικολογοι
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Νοεμβρίου 2015, 17:37:40
Στις ΗΠΑ πάντως η ιστορία της Επείγουσας Ιατρικής ως ανεξάρτητης ειδικότητας ξεκίνησε απο 2 Γενικούς /οικογενειακούς ιατρούς που έκλεισαν τα ιατρεία τους και ανέλαβαν τα ΤΕΠ του επαρχιακού νοσοκομείου ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ τμήματος .
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: fanisgp στις 24 Νοεμβρίου 2015, 18:28:29
οκ και εγώ έχω εναν υπέρηχο στο ιατρειο μου και παιζω.πολλές φορές βρίσκω και κάτι...!Εγινα ακτινολόγος?Διαβαζω τα βιβλία μου,παρακολουθώ και σεμινάρια των 200 ευρω παρακαλώ.Να δίνω διάγνωση? Το οτι κάποιοι απεκτησαν για τους χ λόγους κάποιες δεξιοτητες τι σχέση εχει με την γενικη ιατρική?
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Νοεμβρίου 2015, 19:05:40
Και οι επειγοντολόγοι στις ΗΠΑ κάνουν συνέχεια Υπέρηχο ( όχι μόνο FAST ) . Δεν έγιναν ούτε αυτοί ακτινολογοι ( κι ας ειναι πολύ καλοί σε αυτο που κάνουν ), ενίοτε τους στέλνουν και για official u/s.
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 24 Νοεμβρίου 2015, 19:19:35
Εντελώς άκυρη η προσέγγιση της συναδέλφου που υιοθετούν κι κάποιοι εδώ, σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα (που δεν θα γνώριζαν πως λειτουργεί το ελληνικό σύστημα όπου ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι κάνει το οτιδήποτε χωρίς κυρώσεις για τον ίδιο) θα γελούσαν αν τα διάβαζαν αυτά.
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Νοεμβρίου 2015, 19:46:52
Θα συμφωνήσω με το σκεπτικό που αναφέρει ότι μια χωρα χωρίς οργανωμένη ΠΦΥ και με μικρό αριθμό ΓΙ ειναι προτιμότερο να τους χρησιμοποιήσεις στην εκτός νοσοκομείου ΠΦΥ.
Υπάρχει πληθώρα ανέργων ιατρών σε άλλες ειδικότητες που μπορόυν κάλλιστα να κάνουν την ΤΕΠετζίδικη δουλεια .
Το ερώτημα είναι θέλουν ; Η εμπειρία έχει δείξει πως με την πρώτη βυσματοευκαιρία ψάχνουν να "υπηρετήσουν" στην κλινική της ειδικότητας τους.
Στις κρίσεις πάντως για τα ΤΕΠ δεν προτιμούνται οι ΓΙ κι αυτο ειναι γεγονός ( καλώς ή κακώς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ).
Κάποια στιγμή οφείλει η Ελλάδα να δημιουργήσει ειδικότητα Επείγουσας Ιατρικής ( μόνο Ελλάς , Γερμανία κι Αλβανία εάν θυμάμαι καλά δεν έχουν ακόμη ).
Αναγκαστικά η πρώτη ύλη της Επείγουσας θα προέλθει απο έναν αχταρμά ειδικοτήτων.
Αλλα πάλι και η Καρδιολογια ως εξειδίκευση της Παθολογίας δεν ξεκίνησε ;
Τίτλος: Απ: Ο Γενικός Ιατρός και ο Επειγοντολόγος ως δεκαθλητής.
Αποστολή από: timex στις 9 Μαρτίου 2016, 01:42:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αναγκαστικά η πρώτη ύλη της Επείγουσας θα προέλθει απο έναν αχταρμά ειδικοτήτων.
Αλλα πάλι και η Καρδιολογια ως εξειδίκευση της Παθολογίας δεν ξεκίνησε ;

Και η γατρεντερολογια, ρευματολογια κτλ