Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Ιουνίου 2024, 02:26:19

Αποστολέας Θέμα: "Αφηγηματική Ιατρική & Τέχνες" 01/12/2023, ώρα 18.30 στο ΕΚΕΔΑ  (Αναγνώστηκε 8172 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Νοεμβρίου 2023, 20:43:30
Αναγνώστηκε 8172 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ομάδα Amor Omnia σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά,
 την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου,
στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ),
στις 2 ομιλίες-συναντήσεις με τις οποίες και ολοκληρώνεται
ο κύκλος δράσεων ΜΥΣΤΗΡΙΟ 93: ΞΥΛΙΚΙ,
στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
18.30 |

 "Αφηγηματική Ιατρική & Τέχνες"

Διάρκεια: 70'

Παραγωγή:


2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

"Αφηγηματική Ιατρική & Τέχνες"

Ο Γεώργιος Θεοχάρης και ο Αναστάσιος Γερμενής συζητούν με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για τις σχέσεις της σύγχρονης ιατρικής με τις τέχνες. Η φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής επιζητεί τον γόνιμο διάλογο με τα εικαστικά, την ποίηση, την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, και τη μουσική. Πολλοί διακεκριμένοι ιατροί είναι και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Η ιαματική δύναμη της αφήγησης, μάλιστα, όπως την διακονεί το σχετικά πρόσφατο πεδίο της Αφηγηματικής Ιατρικής (Narrative Madicine), δείχνει πόσο σημαντική είναι στους καιρούς μας η συνδιαλλαγή επιστήμης και τεχνών. Θα θίξουμε ζητήματα που απασχόλησαν την ιατρική επιστήμη ήδη από την αρχαιότητα, όπως η σύγκρουση της ποιητικής-φιλοσοφικής αντίληψης του Ασκληπιού με την επιστημονική-ορθολογική θεώρηση του Ιπποκράτη, μια σύγκρουση που γίνεται και σήμερα επίκαιρη. Αλλά και σημερινά ζητήματα, όπως η διάκριση που προσφάτως θεμελίωσε ο στοχαστής Ντέιβιντ Μόρις (David B. Morris) ανάμεσα στον ιατρικό λόγο (medical logos) και στον ιατρικό έρωτα (medical eros). Θα εστιάσουμε, επίσης, στις σχέσεις ασθενούς/ιατρού, και στο πώς η ιατρική λογίζεται ως ανθρωπιστική επιστήμη που συνομιλεί γόνιμα με τη φιλοσοφία και τις τέχνες. Ιδίως στην εποχή του Covid 19.

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών παθολόγος Γεώργιος Θεοχάρης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1959. Είναι ειδικευμένος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «SOS Ιατροί». Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή Αθηνών συνέχισε την ειδικότητά του στο Παρίσι όπου εργάστηκε στην κλινική που βρέθηκε ο ιός του Aids το 1984 και θήτευσε κοντά στον κορυφαίο παθολόγο της Γαλλίας τον Pierre Godeau. Πέραν της παθολογίας εξειδικεύθηκε στην επείγουσα και στην τροπική ιατρική καθώς και στα θεωρητικά της παγκόσμιας υγείας. Με τη συνεργασία μιας ομάδας ομονοούντων γιατρών δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό μοντέλο εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής η εταιρεία SOS ΙΑΤΡΟΙ. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της προσέφερε εξειδικευμένη και εξατομικευμένη φροντίδα κατ’ οίκον σε περισσότερους από 800.000 ασθενείς, από τους οποίους μόνο ένα 10% χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο Αναστάσιος Γερμενής είναι Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικεύθηκε στην Παθολογία. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και με τις αλλαγές που επέφερε στην Ιατρική Εκπαίδευση και στο Βιοϊατρικό Τύπο. Εργάστηκε στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού και στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών. Στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρέτησε τα τελευταία 20 χρόνια, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας, καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής». Από αυτή τη θέση εστιάστηκε ερευνητικά στην κβαντική ανοσολογία, στην ανοσογενετική και στη μελέτη των πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, με διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή στη γενετική του κληρονομικού αγγειοοιδήματος. Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 24 διδακτορικών διατριβών και είχε ενεργό συμμετοχή στη λειτουργία διαφόρων οργάνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει τρία βιβλία Ανοσολογίας, δύο πραγματείες πάνω στη Φιλοσοφία της Επιστήμης («Από τον Γουτεμβέργιο στο Internet» και «Ανοσία: Αλληγορία και πραγματικότητα») και δύο ποιητικές συλλογές («Μπορεί και να λεγόταν… Beagle» και «Εμός ει συ»). Έχει διατελέσει, επί σειράν ετών, και συνεχίζει να είναι Διευθυντής Σύνταξης, μέλος των συντακτικών επιτροπών και κριτής εργασιών πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τύπου έχει βραβευθεί (2004) από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει, επίσης, διατελέσει αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε πολλούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς, καθώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών συνεδρίων

Οικοδεσπότης-συντονιστής ο ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
44017 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2008, 21:09:28
από theodos
0 Απαντήσεις
6574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2011, 12:27:16
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2019, 22:47:03
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
27104 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Αυγούστου 2022, 11:03:40
από nek
4 Απαντήσεις
26210 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Αυγούστου 2022, 18:41:57
από anasm