Καθημερινή, 18/07/2025
Μανώλης ΑνδριωτάκηςΜην πετάξετε τον παλιό σας υπολογιστή πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο
Καλό είναι να σβήσετε πρώτα τα ευαίσθητα ψηφιακά σας δεδομένα. Αυτό όμως δεν είναι όσο απλό ακούγεται
Ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε απ’ τον παλιό σας υπολογιστή; Πρώτα, πετάτε τα αρχεία σας στον κάδο των αχρήστων, μετά τον ξεφορτώνεστε και, τέλος, αρχίζετε να δουλεύετε με τον καινούργιο. Αν νομίζετε ότι έχετε ξεμπερδέψει με μια απλή διαγραφή των αρχείων σας ή ακόμα και με ένα απλό format του δίσκου, είστε γελασμένοι. Το 2019, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χερντοφορσάιρ αγόρασαν 200 μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους απ’ το Ebay για να ανακαλύψουν μια άβολη αλήθεια: το 59% αυτών περιείχαν ακόμα πολλά ευαίσθητα δεδομένα των προηγούμενων ιδιοκτητών τους.
Για να είστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι το μηχάνημα που πετάτε είναι πεντακάθαρο, θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από ενέργειες, καθώς το απλό σβήσιμο των αρχείων σας δεν αρκεί· ο υπολογιστής εξακολουθεί να κρατάει όλα τα αρχεία σας σ’ ένα ξεχωριστό ευρετήριο, το οποίο μπορεί εύκολα κάποιος με τις απαραίτητες γνώσεις να ανακτήσει.
Αρχικά, και ανεξάρτητα από το λειτουργικό σας σύστημα, θα πρέπει να κάνετε δύο πράγματα: να δημιουργήσετε ένα backup των αρχείων σας και να αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς σας. Αν έχετε PC με Windows 10 ή 11, υπάρχει μια λειτουργία που ονομάζεται «Επαναφορά αυτού του υπολογιστή», η οποία με τις κατάλληλες ρυθμίσεις εξασφαλίζει έναν βαθύ καθαρισμό των αρχείων σας. Το πρώτο βήμα είναι η επικαιροποίηση του λογισμικού σας. Έπειτα, θα προβείτε στην «κρυπτογράφηση συσκευής», κι αφού ολοκληρωθεί, θα πατήσετε το κουμπί της «επαναφοράς». Με την κρυπτογράφηση, ακόμα κι αν κάποιος ανακτήσει τα αρχεία σας, δεν θα μπορεί να τα διαβάσει. Η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιες ώρες, αλλά τώρα θα είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας δεν θα περιέχει το παραμικρό δεδομένο σας.
Ομοίως, αν έχετε Mac, θα ξεκινήσετε επικαιροποιώντας το μηχάνημά σας. Από το 2021, τα Mac έχουν έναν «βοηθό διαγραφής», ο οποίος θα σας κατευθύνει στη συνέχεια. Όπως στα Windows, έτσι κι εδώ θα πρέπει να αρχίσετε με την κρυπτογράφηση των αρχείων σας. Τα νεότερα λειτουργικά έχουν αυτόματη κρυπτογράφηση, αλλά για να είστε σίγουροι, ενεργοποιήστε τη λειτουργία FileVault. Στη συνέχεια, στις Ρυθμίσεις Συστήματος θα πατήσετε το κουμπί «Σβήσιμο όλου του περιεχομένου και ρυθμίσεων» και μετά απλώς θα περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αν ο υπολογιστής σας είναι αρκετά παλιός και δεν σας δίνει τις σύγχρονες δυνατότητες οριστικής διαγραφής, έχετε τις εξής λύσεις: είτε να δοκιμάστε μια εφαρμογή σαν το DBAN και το KillDisk, που θα κάνει εκείνη τη δουλειά, είτε να τον καταστρέψετε μ’ ένα τρυπάνι, φροντίζοντας βέβαια μετά να ανακυκλωθεί. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και δεν θα ανησυχείτε για παλιά ευαίσθητα έγγραφα ή φωτογραφίες, τα οποία θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση αν έπεφταν στα χέρια τρίτων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος