Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;

<< < (2/13) > >>

flone:
1998

"Στην τελική ευθεία έχει μπει και η ομάδα εργασίας για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εργασιών αναμένεται μάλλον άτολμο, τόσο από τους επαΐοντες όσο και από στελέχη φορέων (όπως η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ) που είχαν θέσει και υποστηρίξει την ενοποίηση νοσοκομείων. Η ατολμία αποδίδεται στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από στελέχη και διοικήσεις νοσοκομείων. Υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση μεγάλων νοσοκομείων, όπως τα δύο παιδιατρικά («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») ή το Γενικό Κρατικό και το Νοσημάτων Θώρακος, θα δημιουργήσει οργανισμούς - μαμούθ, δυσκίνητους και γραφειοκρατικούς.

Η άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ενοποίησης, θεωρεί ότι το παραπάνω επιχείρημα είναι σαθρό και οφείλεται στην επίγνωση που έχουν πολλά στελέχη ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου σε ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα. Οσον αφορά τους φόβους που εκφράζονται για δυσκαμψία και γραφειοκρατία τούς θεωρούν αβάσιμους, εφόσον υιοθετηθεί ο σωστός τρόπος διοίκησης.

Οι υποστηρικτές της ενοποίησης θεωρούν ότι το συγκρότημα που θα προκύπτει από δύο μεγάλα νοσοκομεία πρέπει να χωρίζεται σε επιστημονικούς τομείς (150-200 κρεβάτια) που θα έχουν διοικητική υποστήριξη και οικονομική αυτονομία, όταν πρόκειται για προμήθειες μέχρις ενός ορισμένου ποσού (π.χ. 50 εκατ. δρχ.). Η διοίκηση θα ασχολείται με θέματα συντήρησης, εγκατάστασης βιοϊατρικής τεχνολογίας και γενικότερα με θέματα τροφοδοσίας και σχεδιασμού. Με άλλα λόγια, τονίζεται, το κρίσιμο θέμα στη διαδικασία συγχώνευσης νοσοκομείων είναι η διαμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα της ενοποίησης των νοσοκομείων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της υγείας."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Εισήγηση-φωτιά στο συρτάρι του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου.

Σε ποια καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος και προβλήματα στη διοίκηση.

Εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι έχει στο συρτάρι του, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η εντολή της τρόικας είναι δεδομένη για τον χώρο της υγείας, που ζητά συμμάζεμα στις δαπάνες και αναδιάρθρωση. Στην εισήγηση προβλέπονται ακόμη και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν. Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια.
Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (447,18), το “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ).


    * Κλείνουν τα νοσοκομεία:
    * "Γεννηματάς"
    * ΙΚΑ "Παναγία"
    * "Λοιμωδών"
    * Γουμένισσας

    * Συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία:
    * Βέροιας - Νάουσας
    * Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
    * Έδεσσας - Γιαννιτσών


Εισηγήσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα -προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι- δέχεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, την ώρα που η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών κλινικών.
Για επτά νοσοκομεία -“Παπαγεωργίου”, “Παπανικολάου”, “ΑΧΕΠΑ”, “Γεννηματάς”, “Ιπποκράτειο”, “Άγιος Παύλος” και “Παναγία”- προτείνεται ενιαία διοίκηση, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για υποβιβασμό νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη διάθεση της “ΜτΚ” προβλέπουν δημιουργία πέντε πυλώνων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να έχουν ενιαία διοικητικά συμβούλια και είναι οι εξής:

   1. Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
   2. Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν γυναικολογική κλινική, παιδιατρική και παιδοχειρουργική.
   3. “ΑΧΕΠΑ” και “Γ. Γεννηματάς”.
   4. “Ιπποκράτειο”, στο οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τμήματα (π.χ. γυναικολογικά) και να προστεθούν άλλα (όπως π.χ. καρδιολογική μονάδα με δυνατότητα στεφανιογραφίας και λοιπών επεμβατικών μεθόδων και πνευμονολογικό).
   5. “Άγιος Παύλος”, το οποίο -εφόσον το ΙΚΑ ενσωματωθεί στο ΕΣΥ- θα συμπεριλάβει και το “ΙΚΑ Παναγίας”. Μέχρι να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, ως 5ος πυλώνας θα λειτουργήσει το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο “424”, μετέχοντας και στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης.


Καμπανάκια για πέντε νοσοκομεία
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι μη ικανοποιητικές αποδοτικότητες εμφανίζουν και τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, όπως τα νοσοκομεία “Άγιος Παύλος”, “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Προτείνεται “να εξεταστεί σε σύντομο χρόνο ο μετασχηματισμός της λειτουργίας και του αντικειμένου τους” - ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” σε παιδιατρικό και του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων σε κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Επίσης προτείνεται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Λοιμωδών Νοσημάτων να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με ολοήμερη λειτουργία, με παράλληλη προσθήκη δερματολογικώνΘεαγένειο. κλινικών. Για το νοσοκομείο “Θεαγένειο” προτείνεται η επέκτασή του, αλλά πρέπει να εξεταστεί το υψηλό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, που είναι 853 ευρώ (όταν ο μέσος όρος για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι 414 ευρώ). Για το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζεται ότι απαιτείται βελτίωση της ολικής αποδοτικότητας, καθώς η διοίκηση και η διαχείριση των πόρων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στα νοσοκομεία στα οποία εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση περιλαμβάνονται το “Ιπποκράτειο” και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Έρχεται “Καλλικράτης”
“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων - με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:

    * Βέροια - Νάουσα
    * Πτολεμαΐδα - Κοζάνη
    * Έδεσσα - Γιαννιτσά.

Επίσης προτείνεται το Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας στο Κιλκίς να μετατραπεί σε κέντρο υγείας με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λίγες κλίνες βραχείας νοσηλείας, καθώς ο πληθυσμός του μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γιαννιτσών τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
 

    * Οσονούπω οι αποφάσεις. Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων το 2011, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σχετικό έσοδο στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, και μπορεί να δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων είναι πρόωρη, καθώς ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, τον οποίο καταρτίζει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο, ωστόσο στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. “Ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της χώρας” τονίζει στη “ΜτΚ” ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, που ερμηνεύει ως προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοινώνει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

Η βαθμολογία που θα κρίνει τους “μετεξεταστέους”

Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια. Στην περίπτωση που θα αποφασιστούν συγχωνεύσεις θεωρείται Νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. βέβαιο ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι επιδόσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση την αποδοτικότητα και το κόστος.
Σημαντικό στοιχείο για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν μελλοντικά αποτελεί η αναλογία ασθενών ανά γιατρό και νοσηλευτή - ο μέσος όρος της χώρας είναι 84 και 51 αντίστοιχα.
Ως προς αυτό, στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (17 και 19 ασθενείς ανά γιατρό και νοσηλευτή αντίστοιχα) ο “Άγιος Παύλος” (93 και 47), το Νοσοκομείο Γουμένισσας. Αντιθέτως, οι παραπάνω δείκτες αποτυπώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας σε νοσοκομεία όπως το “ΑΧΕΠΑ” (103 ασθενείς ανά γιατρό και 76 ανά νοσηλευτή), το “Θεαγένειο” (85 και 79) και τα νοσοκομεία Δράμας (130 και 56), Ξάνθης (143 και 63), Καβάλας (140 και 62), γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το προσωπικό
Σε επίπεδο νοσοκομείων της περιφέρειας, σημαντικές ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού παρατηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (60,03%), στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” (65,04%) και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (69,77%), στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” (61,65%), το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών (63,92%) και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (65,74%). Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού προσωπικού αντιστοιχεί στα νοσοκομεία Χαλκιδικής (73,44%) και Γρεβενών (65,28%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού αντιστοιχεί στο ΑΧΕΠΑ (58,72%) και στο “Μποδοσάκειο” Πτολεμαΐδας (60,25%).
Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές κλίνες υψηλή πληρότητα παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (84,3%), το “Θεαγένειο” (74,9%) και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (74,8%). Αντίθετα, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κάλυψης παρουσιάζει το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (27,8%). Τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευθέντων παρουσιάζει το “Παπαγεωργίου” με 42.074 νοσηλευθέντες και ακολουθούν το “Γ. Γεννηματάς” με 15.713 και το Νοσοκομείο Κατερίνης με 15.354 νοσηλευθέντες.

Το κόστος
Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Νοσοκομείο “Γεννηματάς”Ακολουθούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης (447,18), “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ). Σε επίπεδο νομαρχιακών νοσοκομείων το υψηλότερο κόστος ημερήσιας νοσηλείας καταγράφεται στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου (350,63 ευρώ) και της Έδεσσας (314,58 ευρώ). Το μεγαλύτερο συνολικό κόστος ανά νοσηλευόμενο επίσης καταγράφεται στο “Θεαγένειο” (3.326 ευρώ έναντι 1.295 που είναι ο μέσος όρος της χώρας) αλλά και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (1.867,06 ευρώ ανά νοσηλευθέντα). Ο μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων (που συνήθως αυξάνουν πολύ το κόστος νοσηλείας) πραγματοποιείται στο Γ.Ν. Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”, όπου εκτελούνται 212 εξετάσεις ανά ασθενή, και ακολουθούν το Νοσοκομείο Αφροδισίων (201), το Νοσοκομείο Γουμένισσας (166), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (126) και το Νοσοκομείο Κατερίνης (112). Σημειωτέον ότι ο μέσος όρος της χώρας είναι 86 εργαστηριακές εξετάσεις ανά νοσηλευόμενο.
 


ΤΑ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Νοσηλευθέντες ανά γιατρό / Νοσηλευθέντες ανά ασθενή
Μ.Ο. χώρας / 84,21 / 51,82
Αφροδισίων / 17,8 . 19,58
Γ.Ν. Σερρών / 61,39 / 22,82
Γ.Ν. Γουμένισσας / 61,17 / 34,32
Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο” / 88,06 / 34,46
Γ.Ν. Κιλκίς / 103,02 / 36,99
“Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης / 92,23 / 47,05
Γ.Ν. Διδυμοτείχου / 142,99 / 63,45

Ελλείψεις σε προσωπικό:
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής 60,03%
Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” 65,04%
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 69,77%
Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 61,65%
Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 63,92%
Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 65,74%   

Υψηλή πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες:
Γενικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου 84,3%
Θεαγένειο 74,9%
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 74,8%

Χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης
Νοσοκομείο αφροδισίων και δερματικών παθήσεων Θεσσαλονίκης 27,8%

Ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευθέντων
Παπαγεωργίου 42.074
Γ. Γεννηματάς 15.713
Νοσοκομείο Κατερίνης 15.354

Το ημερήσιο κόστος νοσηλείας (σε ευρώ)
Θεαγένειο 853
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 447,18
Παπανικολάου 470
Παπαγεωργίου 400
Ιπποκράτειο  354,91
Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 350,63
ΑΧΕΠΑ 323,76
Νοσοκομείο Έδεσσας 314,58
Μέσος όρος χώρας 322

Μεγαλύτερο συνολικό κόστος  ανά νοσηλευόμενο
Θεαγένειο 3326
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 1.867,06
Μέσος όρος της χώρας 1295

Μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων ανά ασθενή
Γ.Ν. Κομοτηνής "Σισμανόγλειο" 212
Νοσοκομείο Αφροδισίων 201
Νοσοκομείο Γουμένισσας 166
Νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης 126
Νοσοκομείο Κατερίνης 112
Μέσος όρος χώρας 86
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:


Ο ‘Ελεύθερος Τύπος’ αναγγέλει “Την απόρρητη μελέτη που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας- Το σχέδιο για συγχωνεύσεις στα 121 δημόσια νοσοκομεία της χώρας-Τι αναφέρει η έκθεση Σχολής Δημόσιας υγείας- Συγχωνεύσεις μονάδων στην Αττική σε συσκευασία του ενός”.

anastasios theodoridis:
ΕΣΥ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ετοιμες οι πρώτες συγχωνεύσεις

Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία. Ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν είτε να συνενωθούν με άλλες κοντινέςΗ αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση και ενοποίηση κάποιων νοσοκομειακών μονάδων για την εξοικόμηση πόρων στο σύστημα υγείας έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ωστόσο το πλάνο των περικοπών έχει ήδη καταρτισθεί.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας αλλεπάλληλες συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς επιστήμονες που εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν τελείως είτε να συγχωνευθούν με άλλες κοντινές για λόγους οικονομίας.

Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι μεταξύ άλλων: η πληρότητα των νοσηλευτικών μονάδων, η αποδοτικότητά τους, το μέγεθος σε αντιστοιχία με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς και η απόσταση με άλλη κοντινή υγειονομική μονάδα. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει:

*Τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Πατησίων με την «Παμμακάριστο». Στόχος είναι να λειτουργήσουν υπό ενιαία διοίκηση και οργάνωση αλλά και με κοινές υπηρεσίες. Μπορεί η «Παμμακάριστος» να ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιον από την ηγεσία του υπουργείου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις. Υπολογίζεται ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία καλύπτουν έναν πληθυσμό της τάξης του ενός εκατ., αφού περιλαμβάνουν τους δήμους Γαλατσίου, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων και μεγάλο τμήμα του Δήμου Αθηναίων.

*Το Παθολογικό Νοσοκομείο «Σπηλιοπούλειο - Η Αγία Ελένη» χωρίζεται από το Γυναικολογικό-Μαιευτικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» μόλις με μια μάντρα. Παρ' ότι και σ' αυτή την περίπτωση το πρώτο είναι κληροδότημα, σχεδιάζεται συνένωσή τους ώστε οι υπηρεσίες τού ενός να συμπληρώνουν αυτές του άλλου. Το άλλο σενάριο προβλέπει το «Σπηλιοπούλειο», το οποίο με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2010) παρουσιάζει πληρότητα 63,4%, να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον «Ευαγγελισμό» και να αποτελεί ένα είδος στέγης για τους χρονίως πάσχοντες.

«Θα πρόκειται για συλλειτουργία και όχι κλείσιμο» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, διευθυντής στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξηγεί: «Αν υπάρχουν δηλαδή για παράδειγμα δύο ίδια εργαστήρια στα δύο νοσοκομεία πρέπει να βρεθεί ποιο έχει το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και να διατηρηθεί μόνο το αυτό».

*Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση που θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει από το σχέδιο της συγχώνευσης είναι τα δύο νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα, στο οποίο όμως λειτουργούν δύο ξεχωριστές μονάδες με διαφορετικές διοικήσεις.

*Η πολυκλινική που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας αναμένεται να μετατραπεί από αμιγώς νοσοκομείο σε ένα εξειδικευμένο κέντρο π.χ. για παθήσεις που σχετίζονται με περιπατητικούς ασθενείς, καθότι εκτιμάται ότι οι κλινικές και τα κρεβάτια που διαθέτει σήμερα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες ή δεν χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις όπως οι κλίνες του οφθαλμολογικού. Η σκέψη, εκτός των άλλων, είναι να μετασχηματισθεί σε ένα είδος Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

*Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με το «Αττικόν» αφού θεωρείται ότι σήμερα οι ανάγκες που καλύπτει δεν δικαιολογούν τις δαπάνες του. Ηδη κάποιες κλινικές αρχίζουν σταδιακά να περιορίζουν τη λειτουργία τους με μείωση κλινών όπως η παθολογική με το πρόσχημα της ανακαίνισης.

*Από το «μαχαίρι» των συγχωνεύσεων δεν θα γλιτώσει ούτε η Πάτρα, που σήμερα διαθέτει οκτώ διάσπαρτα νοσοκομεία με υπηρεσίες όμοιες που η μία υπερκαλύπτει την άλλη. Κάποια εξ αυτών θα συνενωθούν με κοινή διοίκηση, ενώ θα αναδιοργανωθούν και όλες οι κλινικές με βάση την ειδικότητά τους. Ενα από τα επιχειρήματα είναι πως υπάρχει έντονη διαφορά στις πληρότητες των οκτώ υγειονομικών μονάδων. Για παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου παρουσιάζει πληρότητα 83%, ο «Αγιος Ανδρέας» 63,8% και το Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» 54%.

*Στο στόχαστρο των ειδικών του υπουργείου Υγείας έχουν μπει και τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Σήμερα λειτουργούν συνολικά 4 νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση ακόμη και 30 χλμ. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό δ.σ., ώστε να συγκροτηθεί και ένας ενιαίος υγειονομικός σχηματισμός. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας εμφανίζει πληρότητα 65,3%, ενώ το Νοσοκομείο Νεάπολης που ανήκει στον ίδιο νομό 41,4%. Ωστόσο ήδη στην περιοχή επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό, αφού κάτοικοι, τοπικοί παράγοντες και εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή με τέσσερα μεγάλα ημιαστικά κέντρα, η οποία σε συνδυασμό με το κλειστό οδικό δίκτυο δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον καταμερισμό των υγειονομικών μονάδων.

*Στους προγραμματισμούς του υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και των νοσοκομείων του Νομού Ηλείας. Σήμερα σε μικρή απόσταση υπάρχουν τρεις υγειονομικές μονάδες των Κρεστένων, της Αμαλιάδος και του Πύργου. Με βάση την έρευνα της ΕΣΔΥ, το Νοσοκομείο Αμαλιάδος παρουσιάζει πληρότητα 88,2%, του Πύργου 72% και των Κρεστένων 39,1%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση