ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/02/2010
Νοσούν οι μισθοί
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Τι δεν πρέπει να κάνει κανείς στην Ελλάδα για να αμείβεται με πολλά χρήματα;
Να μην έχει σπουδάσει κοντά στα 10 χρόνια, να μην εργάζεται νυχθημερόν και σίγουρα να μην είναι γιατρός. Στην Ελλάδα ένας λειτουργός του Ιπποκράτη που αρχίζει να εργάζεται κανονικά μετά τα 35 του χρόνια, παίρνει λιγότερα απ' ό,τι η καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών.
Αποτέλεσμα είναι φυσικά μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου που εργάζεται στο ΕΣΥ να καταλήγει να παίρνει τα γνωστά «φακελάκια» για ενίσχυση του εισοδήματος και οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να αναρωτιούνται με δήθεν άγνοια πώς συνεχίζεται το φαινόμενο του «μαύρου χρήματος».
Αλλωστε πόσα λαμβάνει καθαρά ένας γιατρός μετά από 25 χρόνια σε υπηρεσία δημοσίου νοσοκομείου, σε θέση διευθυντή και με όλα τα επιδόματα (νοσοκομειακό, βιβλιοθήκης, ευθύνης κ.λπ.); Μόλις κοντά στα 2.600 ευρώ μηνιαίως. Για να προσεγγίσει βέβαια κανείς αυτόν το μισθό πρέπει να βρίσκεται λίγο πριν από τη... σύνταξη.
Στη χώρα μας κατά μέσο όρο ένας έμπειρος και με πολυετή απασχόληση στο σύστημα γιατρός παίρνει με τις εφημερίες μεικτό μισθό ετησίως περί τα 66.000 ευρώ (έρευνα καθηγητή Λ.Λιαρόπουλου). Οταν στο Λουξεμβούργο ένας αντίστοιχης θέσης γιατρός έχει μισθό 157.000 ευρώ, στην Ιρλανδία 152.000 και στη Δανία 93.000.
Ισως γι' αυτό και εκατοντάδες έλληνες γιατροί παίρνουν το δρόμο για εργασία στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 800 νέοι γιατροί «ξενιτεύονται» για ένα καλύτερο αύριο, τόσο εξαιτίας της πολυετούς αναμονής για ειδικότητα όσο και των διπλάσιων μισθών που παρέχονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μεροκάματο των γιατρών
Σήμερα ένας ειδικευόμενος γιατρός όταν ξεκινά την εργασία του δεν εισπράττει πάνω από 1.100 με 1.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων. Ο επιμελητής Β' ξεκινά με βασικό μισθό μεικτά τα 1.468 ενώ ο επιμελητής Α' με 1.759 επίσης μεικτά.
Οι εφημερίες αποτελούν χρόνια τώρα έναν τρόπο αύξησης των αποδοχών. Ομως πλέον με τη μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των συνολικών κονδυλίων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τις εφημερίες όλων των νοσοκομείων της χώρας, αυτό το πρόσθετο εισόδημα θα μειωθεί δραστικά.
Αλλωστε οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις εξαιτίας των περιορισμένων αυτών κονδυλίων και προτίθενται να κάνουν ο καθένας έως 4 το μήνα. Γεγονός βέβαια που θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν για πάνω από τρεις εβδομάδες.