Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
11 Δεκεμβρίου 2024, 12:05:13

Αποστολέας Θέμα: Give blood.  (Αναγνώστηκε 100809 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Οκτωβρίου 2010, 11:48:27
Αναγνώστηκε 100809 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πληροφορίες από επίσημη πηγή (το NHS) στα Αγγλικά σχετικά με αιμοδοσία:
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 17:57:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Νοεμβρίου 2010, 11:59:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


“Ώρα μηδέν” για την αιμοδοσία
Δραματική μείωση του αποθέματος στην χώρα μας


Λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ούτως ή άλλως οριακά αποθέματα  αίματος που διαθέτει η χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  που έχει το protothema.gr , στο τρέχον έτος καταγράφεται δραματική μείωση της τάξεως του 7% σε ό, τι αφορά  τις μονάδες (φιάλες) αίματος που συγκεντρώνονται στην εθνική δεξαμενή μέσω της εθελοντικής δράσης συλλόγων και φορέων –που σημειωτέον αποτελούν τον κύριο «αιμοδότη» του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι  την περασμένη Τετάρτη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας δεν υπήρχαν  οι αναγκαίες φιάλες αίματος ούτε καν για τις προγραμματισμένες  μεταγγίσεις των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και οι θαλασσαιμικοί  ενημερώνονταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν με δικούς τους αιμοδότες το πολύτιμο για τη ζωή τους υγρό.

Η  Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περί τις 650.000 μονάδες αίματος  για την κάλυψη των αναγκών  του πληθυσμού. Από αυτές, οι 285.000 προέρχονται από οργανωμένους εθελοντές  αιμοδότες μέσω τραπεζών αίματος, οι 324.000 μονάδες αίματος από το περιβάλλον του ασθενούς που χρειάζεται επειγόντως το αίμα (είναι οι λεγόμενοι αιμοδότες  αντικατάστασης), οι 23.000 από τις Ένοπλες  Δυνάμεις και τέλος  28.000 μονάδες  αίματος εισάγονται από την Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανάγκες  της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν  χωρίς τις εισαγωγές ή τις  αιμοδοσίες συγγενών αν έστω και το 3% - 4% του πληθυσμού έδινε αίμα τακτικά.

«Διακοσμητικές» οι υπηρεσίες της  αιμοδοσίας στα νοσοκομεία

Διαχρονικά η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα σε ό, τι αφορά την επάρκεια αίματος, ωστόσο πλέον οι ειδήμονες του χώρου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι οριακή. Τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καταγγέλλουν οι σύλλογοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική αιμοδοσία.

«Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων εκλιπαρούν για  την εξασφάλιση στελεχών, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς όλους  τους συναρμόδιους φορείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το πλέον πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου   –η υπηρεσία αιμοδοσίας ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα  με έγγραφό της τη διοίκηση ότι  δεν διαθέτει προσωπικό προκειμένου  να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της  ως υπηρεσία αιμοδοσίας. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά  που δεν επιτρέπουν ακόμη και  στις πιο… εύρωστες από πλευράς  προσωπικού υπηρεσίες αιμοδοσίας της  χώρας να φέρνουν εις πέρας  τις αποστολές τους.

«Κορεσμός»  στις καταψύξεις του  Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χιλιάδες τόνοι πλάσματος  αίματος, ενός συστατικού από το οποίο  θα μπορούσαν να παραχθούν δωρεάν φάρμακα για χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, όπως  καταγγέλλει με την ίδια επιστολή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ,  το Τμήμα Διακίνησης Αίματος και  Πλάσματος του Εθνικού Κέντρου  Αιμοδοσίας ενημέρωσε στις 11 Νοεμβρίου  τη διοίκηση του Κέντρου ότι «πλέον έχουν γεμίσει οι καταψύξεις αίματος  και πλάσματος και δεν υπάρχει  άλλος χώρος αποθήκευσης» και  ζήτησε «να ενημερωθούν άμεσα  όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των  νοσοκομείων να μην στέλνουν εφεξής πλάσματα αίματος».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

24 Φεβρουαρίου 2011, 16:06:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


«Έκοψαν» ακόμη και την πορτοκαλάδα για τους εθελοντές αιμοδότες

Ακόμη και η προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού που δίδονται στους εθελοντές αιμοδότες έπειτα από την ολοκλήρωση της αιμοληψίας, μια προσφορά που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας από πλευράς ιατρικής προκειμένου να ενισχυθεί με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες ο οργανισμός του αιμοδότη έπειτα από την αφαίρεση του ζωτικού υγρού, καταργήθηκε στις περισσότερες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Με το επιχείρημα του εξορθολογισμού των δαπανών τους οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δώσει προφορικές εντολές στους υπευθύνους των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για διακοπή της προμήθειας χυμών και κράκερ που προορίζονταν για τους εθελοντές.

«Διαπιστώσαμε, με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση ταυτόχρονα, πως καταργήθηκε η ελάχιστη προσφορά (κράκερ και τυράκι) της Υπηρεσίας σας προς τους ανθρώπους οι οποίοι προσέρχονται με χαρά να προσφέρουν το Αίμα τους. Θεωρούμε πως οι Εθελοντές Αιμοδότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο και ελπίζουμε πως η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά δεν θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων του Νοσοκομείου σας» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους οι εθελοντές αιμοδότες του Ξυλόκαστρου προς την διοίκηση του νοσοκομείου Κορίνθου.

16 Ιουλίου 2011, 17:13:32
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

psychochick


Εγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;

17 Ιουλίου 2011, 23:23:19
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ που έχω διπολική διαταραχή, αλλά δεν παίρνω φάρμακα από το Φεβρουάριο του 2011, μπορώ να δώσω αίμα άφοβα, ή θα έχουν μείνει κατάλοιπα των ψυχοφαρμάκων στο αίμα μου;
Επίσης, όντας σε φάση υπομανίας, είναι δυνατόν να κυκλοφορεί στο αίμα μου κάποια ουσία σε περίσσεια (σεροτονίνη, αδρεναλίνη), η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όποιον τυχόν πάρει το αίμα μου;
Γενικώς, μπορώ να δώσω αίμα ή όχι;
Φάρμακα δεν κυκλοφορούν στον οργανισμό μετά από 5 μήνες.
Αν ο γιατρός της αιμοδοσίας, μετά από το ιστορικό, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τον προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης δεν έχει κανένα λόγο να σας αρνηθεί την αιμοδοσία, σαφώς και μπορείτε να είστε αιμοδότης.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Ιουνίου 2014, 19:19:32
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/06/2014.

Εισάγουμε κάθε χρόνο 25.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.

Σοβαρές ελλείψεις μονάδων αίματος παρουσιάζει η χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ανάγκες σε αίμα της χώρας ανέρχονται σε περίπου 650.000 μονάδες ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λ.π.) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Παράλληλα, μια ποσότητα 25.000 μονάδων περίπου καταστρέφεται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΑ, η Πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας.

Το σύνθημα για φέτος το οποίο αποτελεί κοινή Πανελλαδική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και θα πραγματοποιηθεί από όλους του Συλλόγους Μέλη της ΠΟΣΕΑ είναι η “δημιουργία ανθρώπινης σταγόνας αίματος».

Η δράση αυτή θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Ιουνίου και ώρα 12:00 και στόχος της ιδέας είναι η ενοποίηση, αφού πρόκειται για μία Πανελλαδική παράλληλη δράση όλων των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2017, 00:01:24
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28-02-2017
Καθημερινή.
Της Πεννυς Μπουλουτζα.


Η Ελβετία με πληθυσμό 8,3 εκατ. κατοίκων το 2015 συνέλεξε 310.000 μονάδες αίματος από εθελοντές αιμοδότες, εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τις δικές της ανάγκες 248.000 μονάδες. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων συνέλεξε το ίδιο έτος 550.000 μονάδες αίματος και επιπλέον εισήγαγε από την Ελβετία 25.000 μονάδες. Μεταγγίστηκαν όλες. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα παράδοξα της χώρας μας. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των μονάδων που θα συλλεγούν, είτε είναι 550.000 είτε 640.000 –πριν από κάποια χρόνια–, χρησιμοποιούνται όλες, όταν μάλιστα οι τακτικές ανάγκες παραμένουν σταθερές. Ενα παράδοξο που πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν με τη σωστή προετοιμασία των ασθενών, όπως αντιμετώπιση της αναιμίας τους πριν μπουν στο χειρουργείο.

Στην Ελλάδα, κάθε ένα από τα περίπου 95 τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων κάνει μόνο του την προσέλκυση των αιμοδοτών, τη διασύνδεση με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, τις εξορμήσεις αιμοληψίας και τη διαχείριση των μονάδων αίματος που συλλέγει. Προς το παρόν, κάνει και τον ορολογικό έλεγχο του «δικού του αίματος». Η Ολλανδία έχει μόλις ένα κέντρο αιμοδοσίας, που σχεδιάζει τις αιμοληψίες με πολλά κινητά και σταθερά σημεία ανά τη χώρα και διαχειρίζεται τη διανομή του στα νοσοκομεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο κέντρα.

Οι συγκρίσεις αυτές καταδεικνύουν το κατακερματισμένο αλλά και μερικές φορές «σπάταλο» σύστημα αιμοδοσίας που λειτουργεί στη χώρας μας, όπου συχνά οι ελλείψεις αίματος έχουν τοπικό χαρακτήρα –την ίδια στιγμή που σε κάποιο νοσοκομείο λείπει, σε κάποιο άλλο υπάρχει πληθώρα μονάδων– και όπου φίλοι και συγγενείς των ασθενών καλούνται να προσφέρουν αίμα για να μπορέσει να χειρουργηθεί ο άνθρωπός τους.

«Το σύστημα λειτουργεί με κατακερματισμένο τρόπο», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα. «Κάθε αιμοδοσία νοσοκομείου κάνει μόνη της την προσέλκυση των αιμοδοτών, τον ορολογικό έλεγχο και τη διαχείριση του αίματος», επισημαίνει η ίδια τονίζοντας πως «αυτός ο τρόπος εφαρμοζόταν διεθνώς έως το 2000. Εκτοτε οι ΗΠΑ και η Ευρώπη άρχισαν να συγκεντροποιούν τη διαδικασία. Δηλαδή την προσέλκυση των αιμοδοτών, την επεξεργασία, τον έλεγχο για τα παθογόνα του αίματος αναλαμβάνουν κέντρα αίματος, που εν συνεχεία διανέμουν τις μονάδες στα νοσοκομεία, ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Το πρώτο βήμα

Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα –με καθυστέρηση– που αφορά τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για την αιμοδοσία. Το πρώτο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, που ήδη απέδωσε καρπούς. «Στην πρόσφατη έλλειψη αίματος λόγω γρίπης, πολλοί εθελοντές αιμοδότες ειδοποιήθηκαν με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου (SMS) για να προσφέρουν αίμα. Εκτιμάται πως το 30% όσων προσέφεραν αίμα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχαν λάβει SMS», επισημαίνει η κ. Ματσούκα. Σε δεύτερη φάση, το ΕΚΕΑ θα μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί όλη την αιμοδοσία, «από τη φλέβα του αιμοδότη στη φλέβα του μεταγγιζομένου» και να σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις.

«Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα στην Ελλάδα που είναι σε “παραμόρφωση”», σημειώνει η κυρία Ματσούκα. «Οπως η συλλογή αίματος από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον. Ακόμα και εθελοντές αιμοδότες μπορούν να δίνουν αίμα στο όνομα κάποιου. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Και αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε “το δίνω αίμα για κάποιον” στο “δίνω τακτικά αίμα για όλους”. Στην αιμοδοσία δεν μας αρέσουν τα peaks (σ.σ. κορυφώσεις), όταν όλοι τρέχουν να δώσουν αίμα σε μια δεδομένη στιγμή. Αυτός που θα προσφέρει εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει ξανά για 3-4 μήνες. Προτιμάμε τη σταθερή συλλογή μονάδων αίματος σε όλη τη διάρκεια του έτους». Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΕΑ προχωρεί από τον ερχόμενο μήνα στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Αττική, το οποίο αφορά τη συνεργασία των αιμοδοτικών τμημάτων των νοσοκομείων με κοινές εξορμήσεις και εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός των αιμοληψιών θα γίνει κεντρικά από το ΕΚΕΑ με τη συμμετοχή επισκεπτών υγείας των νοσοκομείων.

«Θέλουμε κάποια στιγμή να υπάρχει εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πέρρος Ραπανάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης». Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 45% του αίματος που συλλέγεται στην Ελλάδα είναι από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών.

«Φυσικά και όσοι έχουν δώσει αίμα για τον συγγενή τους θεωρούν ότι είναι εθελοντές και είναι εθελοντές. Θέλουμε απλώς να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι μπορεί να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε να μην παρατηρείται ο πανικός της τελευταίας στιγμής για να βρεθεί αίμα για κάποιον που θα χειρουργηθεί», σημειώνει ο κ. Ραπανάκης και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος συνεργάζεται με συγκεκριμένα νοσοκομεία και υπάρχουν τράπεζες αίματος όπου ο σύλλογος έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένο αριθμό μονάδων για τους δικούς του ανθρώπους. Εμείς ως εθελοντές αιμοδότες δεν θέλουμε να χρειάζεται αυτό. Θέλουμε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων από την τακτική αιμοδοσία»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαρτίου 2017, 00:05:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2017, 20:35:41
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Clemence


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
28-02-2017
Καθημερινή.
Της Πεννυς Μπουλουτζα.



«Φυσικά και όσοι έχουν δώσει αίμα για τον συγγενή τους θεωρούν ότι είναι εθελοντές και είναι εθελοντές. Θέλουμε απλώς να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι μπορεί να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε να μην παρατηρείται ο πανικός της τελευταίας στιγμής για να βρεθεί αίμα για κάποιον που θα χειρουργηθεί», σημειώνει ο κ. Ραπανάκης και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος συνεργάζεται με συγκεκριμένα νοσοκομεία και υπάρχουν τράπεζες αίματος όπου ο σύλλογος έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένο αριθμό μονάδων για τους δικούς του ανθρώπους. Εμείς ως εθελοντές αιμοδότες δεν θέλουμε να χρειάζεται αυτό. Θέλουμε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων από την τακτική αιμοδοσία»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να δίνεται κάρτα εθελοντή αιμοδότη σε όλους μετά την πρώτη φορά που δίνουν αίμα, είτε αυτό έγινε για συγκεκριμένο ασθενή είτε για όποιον το έχει ανάγκη. Επίσης μια ενιαία πολιτική διαχείρισης μονάδων αίματος, εθελοντών και συλλόγων εθελοντών θα έπρεπε ήδη να υπάρχει. Και ίσως η Αιμοδοσία θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτόνομη υπηρεσία σε σχέση με το ΕΣΥ. Σε πολλές χώρες είναι οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού. Πάντως όσα έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.

21 Νοεμβρίου 2017, 21:20:39
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αναρτήθηκε στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 21/11/2017.

Οταν σας ρωτανε οι ασθενεις αν "μπορω να δωσω αιμα".

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Δεκεμβρίου 2017, 08:08:35
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αναρτήθηκε στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 21/11/2017.

Οταν σας ρωτανε οι ασθενεις αν "μπορω να δωσω αιμα".

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Πάντως τα Ελληνικά guidelines φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δείτε π.χ. για την Ασπιρίνη ότι ενώ οι Έλληνες λένε στην σελίδα 7 γράφουν:

   Ασπιρίνη
Μόνιμος αποκλεισμός αν γίνεται λήψη σε μακροχρόνια βάση.

ΣΧΟΛΙΟ: Άτομα που έχουν πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες 5 ημέρες δεν γίνονται δεκτά ως δότες αιμοπεταλίων ή πλάσματος, γίνονται όμως δεκτά ως δότες ολικού αίματος. Αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία θα παρασκευάσει μόνο συμπυκνωμένα ερυθρά, όχι πλάσμα και αιμοπετάλια.

οι Αμερικάνοι για το ίδιο θέμα γράφουν για την Ασπιρίνη ειδικά: Aspirin, no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days (3 days if you donate in New York State) after taking aspirin or any medication containing aspirin before donating platelets by apheresis.

και για τα φάρμακα γενικά:

Medications

In almost all cases, medications will not disqualify you as a blood donor. Your eligibility will be based on the reason that the medication was prescribed. As long as the condition is under control and you are healthy, blood donation is usually permitted.

Over-the-counter oral homeopathic medications, herbal remedies, and nutritional supplements are acceptable. There are a handful of drugs that are of special significance in blood donation. Persons on these drugs have waiting periods following their last dose before they can donate blood:

Accutane, Amnesteem, Absorica, Claravis, Myorisan, Sotret or Zenatane (isotretinoin), Proscar (finasteride), and Propecia (finasteride) - wait 1 month from the last dose.
Avodart or Jalyn (dutasteride) - wait 6 months from the last dose.
Aspirin, no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days (3 days if you donate in New York State) after taking aspirin or any medication containing aspirin before donating platelets by apheresis.
Effient (prasugrel)  and Brilinta (ticagrelor)- no waiting period for donating whole blood. However you must wait 7 days after taking this medication before donating platelets by apheresis.
Feldene (piroxicam), no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days after taking Feldene (piroxicam) before donating platelets by apheresis.
Arixtra (fondaparinux), Coumadin, Warfilone, Jantoven (warfarin) and Heparin, are prescription blood thinners- you should not donate since your blood will not clot normally. If your doctor discontinues your treatment with blood thinners, wait 7 days before returning to donate.
Fragmin (dalteparin), Eliquis (apixaban), Pradaxa (dabigatran),Savaysa (edoxaban), Xarelto (rivaroxaban),and Lovenox (enoxaparin) are also prescription blood thinners- you should not donate since your blood will not clot normally. If your doctor discontinues your treatment with these blood thinners, wait 2 days before returning to donate.
Other prescription blood thinners not listed, call 866-236-3276 to speak with an eligibility specialist about your individual situation.
Hepatitis B Immune Globulin – given for exposure to hepatitis, wait 12 months after exposure to hepatitis.
Human pituitary-derived growth hormone at any time - you are not eligible to donate blood.
Plavix (clopidogrel), Ticlid (ticlopidine) and Zontivity (vorapaxar) - no waiting period for donating whole blood. However you must wait 14 days after taking this medication before donating platelets by apheresis.
Soriatane (acitretin) – wait 3 years.
Tegison (etretinate) at any time – you are not eligible to donate blood.
Erivedge (vismodegib) – wait 2 years.
Aubagio (teriflunomide) – wait 2 years.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Δεκεμβρίου 2017, 10:57:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Απριλίου 2018, 07:19:28
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οδηγίες για την επιλογή Αιμοδοτών, 2018.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Απριλίου 2018, 07:22:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Απριλίου 2018, 11:13:08
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20-04-2018 Health Daily.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου

Την αναδιοργάνωση και συγκεντροποίηση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας
σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Η αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας, σε συνδυασμό
με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημά της (vein-to-vein), που βρίσκεται σε διαδικασία
ολοκλήρωσης, θα επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση όλης της εφοδιαστικής
αλυσίδας και των αποθεμάτων αίματος και θα συμβάλλει στην αυτάρκεια.
Ειδικότερα, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή της συγκεντροποίησης στην Αττική, που
συλλέγει και χρησιμοποιεί το 50% του αίματος της χώρας. Στον σχεδιασμό του ΕΚΕΑ
περιλαμβάνεται η λειτουργία 4-5 σταθερών σημείων αιμοληψίας εκτός νοσοκομείων
με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή και 6-7 κινητών συνεργείων αιμοληψίας ανά
ημέρα στον νομό Αττικής. Η κεντρική οργάνωση των εξορμήσεων και η συλλογή του
αίματος στο ΕΚΕΑ θα επιτρέψει πλήρη αξιοποίηση της πολύτιμης προσφοράς των
εθελοντών αιμοδοτών, με διαχωρισμό όλων των παραγώγων που παρασκευάζονται
από το αίμα, που σε μεγάλο βαθμό σήμερα μένουν αναξιοποίητα, εξασφαλίζοντας
υψηλής ποιότητας προϊόντα και διαδικασίες, επάρκεια παραγώγων αίματος για
εξειδικευμένες ανάγκες ασθενών και μεγάλη οικονομία κλίμακας. Επιπλέον, η
συγκρότηση σταθερής ομάδας για τις αιμοληψίες της Αττικής με συνεργασία του
προσωπικού των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (γιατρών, αιμοληπτών)
θα προσφέρει υπηρεσίες με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, σαφείς κανόνες
λειτουργίας και φιλικότερη προσέγγιση στον εθελοντή αιμοδότη.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουνίου 2021, 22:40:36
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/06/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουνίου 2021, 07:43:22
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Μαΐου 2023, 23:32:48
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09-05-2023 Καθημερινή
Πεννυ Μπουλουτζα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6886 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2014, 21:49:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7035 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2014, 00:25:23
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7236 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Δεκεμβρίου 2014, 21:45:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
79003 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουνίου 2018, 15:52:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
19078 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:04:41
από Argirios Argiriou