Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
11 Οκτωβρίου 2024, 14:35:22

Αποστολέας Θέμα: Η Αμφίπολη, η αρχαιολογία, η αρχαιοκαπηλία και η Ψωροκώσταινα  (Αναγνώστηκε 2071 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Σεπτεμβρίου 2014, 23:10:58
Αναγνώστηκε 2071 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
   Διαβάστε οπωσδήποτε ολόκληρη την απολαυστική, σπαρταριστή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ενός …συνταξιούχου αρχαιοκαπήλου για να διαπιστώσετε  για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι χώρα για γέλια και για κλάματα  μαζί.
   Συνειδητοποιεί κανείς πολλά πράγματα από την υπόθεση της Αμφίπολης. Κατ’αρχάς  ότι τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας ανακαλύπτουν πρώτοι οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι τους γδύνουν κυριολεκτικά από όλα τα φορητά αντικείμενα (αγαλματίδια, νομίσματα, κτερίσματα τάφων κλπ) που μπορούν να πωληθούν στην αρχαιοκαπηλική αγορά.  Στη συνέχεια, αφού δεν υπάρχει τίποτε άλλο να «σηκώσουν», τους αφήνουν στην επίσημη αρχαιολογική έρευνα. Ερχονται  λοιπόν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι αρχαιολόγοι για την επίσημη αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αξιόλογη «παράπλευρη» χρησιμότητα, εκτός από την αδιαμφισβήτητη πολιτιστική αξία της. Πρώτα-πρώτα δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό της χώρας να παρουσιάσει ο ίδιος προσωπικά τα ευρήματα της ανασκαφής στην κοινή γνώμη μέσω των Μ.Μ.Ε., αντί του επικεφαλής αρχαιολόγου της ανασκαφής όπως γίνεται φυσιολογικά σε κάθε πολιτισμένη χώρα με διακριτούς τους ρόλους των επιστημόνων, των πολιτικών κλπ. Αναλαμβάνει δηλαδή τον ρόλο του επιστήμονα-αρχαιολόγου, για να προσδώσει κύρος στο προφίλ του και να κερδίσει κανένα ψηφαλάκι για την καταρρέουσα κυβέρνηση του. Δεύτερον, αλλ’ ουχί έλαττον, δίνει τη δυνατότητα στα διαπλεκόμενα με την εξουσία Μ.Μ.Ε.  να υπερτονίσουν στην ειδησεογραφία τους το θέμα, μήπως καταφέρουν και εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου από τα προβλήματα του, τον ΕΝΦΙΑ, τα επικείμενα νέα μνημόνια κλπ. και μειώσουν την πολιτική φθορά της κυβέρνησης. (Να επαναλάβω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν επιχειρώ να μειώσω ούτε κατ’ ελάχιστο την αξία των ευρημάτων).
   Να επιστρέψουμε στο θέμα μας. Οι αρχαιολόγοι, έμπλεοι ενθουσιασμού για την πρωτοφανή ανακάλυψη, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, χωρίς να συνειδητοποιούν την αυταπάτη τους. (Τον τάφο της Αμφίπολης οι αρχαιοκάπηλοι τον ήξεραν εδώ και 60 χρόνια και αν βρούν τίποτα μέσα οι αρχαιολόγοι, προφανώς θα το άφησαν από απροσεξία οι αρχαιοκάπηλοι).
   Τέλος, το Ελληνικό κράτος, η διαχρονικά αναλλοίωτη «Ψωροκώσταινα», από τη μιά μεριά καταφέρεται λάβρο, με περίσσιο εθνικό πόνο και σπαραγμό κατά των «Εγγλέζων, που λεηλάτησαν τα μάρμαρα μας» (και ορθώς λέγει, βέβαια). Από την άλλη όμως, με μία παράλληλη πράξη αυτοδιάψευσης των εθνικά υπερήφανων ρητορειών, αφήνει τους αρχαιολογικούς χώρους έρμαιους στη δράση των αρχαιοκαπήλων, ξέφραγο αμπέλι  όπου ο καθένας μπαίνει, παίρνει ό,τι θέλει και φεύγει χωρίς να δώσει λογαριασμό στα αφεντικά (όταν τα αφεντικά δεν συνεργάζονται κιόλας στη λεηλασία, διαβάστε τη συνέντευξη και θα διαπιστώσετε ότι δεν ειμαι υπερβολικός).
   Και μία παραίνεση προς τον αρχαιοκάπηλο της συνέντευξης. Θα προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην επιστήμη, εάν αποκαλύψει τι είδους ηταν τα κτερίσματα ή τα νομίσματα που σούφρωσε από τον τάφο, γιατί ετσι θα βοηθήσει στη χρονολόγηση του και στον τερματισμό της διαμάχης των αρχαιολόγων εάν ηταν της μακεδονικής-ελληνιστικής  ή της ρωμαϊκής εποχής. Εκτός και αν το έχει κάνει ήδη, παραδίδοντας ή αποκαλύπτοντας στην ανασκαφική ομάδα σχετικά στοιχεία μαζί με το σχεδιάγραμμα του τάφου(!), όπως ανέφερε. Οπότε η κα. Περιστέρη το παίζει μεγάλη και τρανή αρχαιολόγος και οξυδερκής στη χρονολόγηση του τάφου εκ του ασφαλούς.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

Λέξεις κλειδιά: