Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Σεπτεμβρίου 2022, 05:07:32

Αποστολέας Θέμα: Νεκροψία και νεκροτομή: Ποιες είναι οι διαφορές.  (Αναγνώστηκε 1995 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Μαρτίου 2015, 18:44:07
Αναγνώστηκε 1995 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/02/2015.

Όταν ένας άνθρωπος δεν πεθαίνει από φυσικά αίτια και αναζητείται η αιτία θανάτου του και ο μηχανισμός που τον προκάλεσε, διενεργείται νεκροψία και νεκροτομή.
Η νεκροψία είναι η εξέταση του πτώματος για την ανεύρεση και διαπίστωση των αιτιών του θανάτου καθώς και των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη.
Ιδιαίτερα στην ιατροδικαστική, νεκροψία λέγεται η δια της επισκόπησης και ψηλάφησης επιστημονική εξέταση του πτώματος προς διακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε αυτός. Η νεκροψία διαφέρει από την νεκροτομή ως προς το σκέλος ότι μπορεί να διενεργηθεί χωρίς ν' ακολουθήσει νεκροτομή.
Η νεκροψία διενεργείται κυρίως όταν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής πράξης αλλά και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας. Όταν δια της νεκροψίας δεν καθίσταται δυνατή η πλήρης εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο ή των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε αυτός, τότε πλέον η νεκροτομή καθίσταται απαραίτητη η οποία και αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο καθορισμού των αμφισβητουμένων γεγονότων.
Πρακτικά, όταν οι Αρχές επιληφθούν ανθρωποκτονίας ή ανεύρεσης πτώματος εκδίδουν παραγγελία νεκροψίας - νεκροτομής προκειμένου τη σχετική έκθεση που συμπληρώνεται από τον ιατροδικαστή να συμπεριλάβουν στο προανακριτικό υλικό.
Οι νεκροτομές διακρίνονται σε εκπαιδευτικές ή ερευνητικές, νεκροτομές για λήψη ιστών και οργάνων για μεταμόσχευση, παθολογοανατομικές και ιατροδικαστικές.
Η νεκροτομή ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και Ιατρική.
Με τον όρο νεκροτομή εννοούμε τη διάνοιξη όλων των κοιλοτήτων του σώματος δηλαδή: κεφαλής, θώρακος, κοιλίας, συμπεριλαμβανομένων και άλλων λεπτομερειών.
Σε περίπτωση που συναινούν οι συγγενείς ή υπάρχει έγγραφη βούληση του νεκρού στη διαθήκη του, όπου εκφράζει την επιθυμία του για διάθεση του σώματος για επιστημονικούς σκοπούς (μεταμοσχεύσεις, διδασκαλία) τότε δεν κρίνεται απαραίτητη η εντολή.
Ο γιατρός που διενεργεί ιδιωτικά τη νεκροτομή, χωρίς να έχει λάβει επίσημη εντολή, κινδυνεύει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί για την ενέργειά του αυτή.
Σε άλλες χώρες η νεκροτομή επιβάλλεται ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου για να συσχετιστούν τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα με τα νεκροτομικά ευρήματα.
Στην Ελλάδα έχει θεσπισθεί με νόμο να εξετάζονται υποχρεωτικώς κατόπιν έγγραφης εντολής μόνο πτώματα ατόμων που έχουν πεθάνει είτε αιφνιδίως είτε βιαίως, ακόμη και σε τροχαία ατυχήματα, για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο, ώστε να αποκαλυφθεί πιθανή εγκληματική ενέργεια.


Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: νεκροψία νεκροτομή 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
27 Απαντήσεις
21621 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2014, 15:50:45
από Denominator
1 Απαντήσεις
3237 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουλίου 2013, 15:21:28
από timex
0 Απαντήσεις
2445 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Σεπτεμβρίου 2015, 15:07:50
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
29150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2018, 22:56:35
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
4537 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιανουαρίου 2019, 17:48:15
από Αδαμάντιος Σκούφαλος