Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
11 Μαΐου 2021, 15:47:41

Αποστολέας Θέμα: Πως θα λειτουργήσουν οι Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) Ναρκωτικών.  (Αναγνώστηκε 11849 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαΐου 2019, 08:40:09
Αναγνώστηκε 11849 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/05/2019

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση

Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η απόφαση για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ), η οποία περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ίδρυσης τους σκοπούς λειτουργίας τους καθώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Δεν αποτελεί άδικη πράξη η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των συγκεκριμένων χώρων, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών.

Στους σκοπούς λειτουργίας των ΧΕΧ περιλαμβάνονται η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας.

Επίσης, η δημιουργία επαφής με πληθυσμούς χρηστών οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, η κινητοποίηση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας, η προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας, καθώς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντός των ΧΕΧ περιλαμβάνουν:
Ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.
Κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.
Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας.
Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.
Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.
Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
Παρέμβαση στην κρίση.
Συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Εντός των ΧΕΧ δύνανται να παρέχονται:
Υπηρεσίες συμβουλευτικής.
Ουσίες ανταγωνιστές ναρκωτικών ουσιών (όπως για παράδειγμα Ναλοξόνη) για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών περιστατικών υπερδοσολογίας.
Υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Υπηρεσίες ατομικής υγιεινής.
Υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης.
Οι λήπτες των υπηρεσιών πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να μην παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και να μην συνοδεύονται από ανηλίκους κατά την επίσκεψη τους σε ΧΕΧ.
Πρόσβαση σε ανώνυμα στοιχεία των χρηστών παρέχεται σε ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα τεκμηρίωσης, ανεξάρτητους ερευνητές, δημόσιες αρχές, με σκοπό την έρευνα, την αξιολόγηση και την ποιοτική και ποσοτική μελέτη και ανάλυση των υπηρεσιών που παρέχονται από τον ΧΕΧ. Παρέχονται, επίσης, στο θεραπευτικό προσωπικό των δομών με τις οποίες διασυνδέεται ο ΧΕΧ, με αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση του συνεχούς της φροντίδας και αναλογικά προς τον σκοπό αυτό.

Στην περίπτωση αυτή το θεραπευτικό προσωπικό αποκτά πρόσβαση αποκλειστικά σε στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένους λήπτες της υπηρεσίας και όχι στο σύνολο του Μητρώου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
21010 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2019, 21:04:14
από md
0 Απαντήσεις
2709 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2010, 22:32:49
από Loumakis
13 Απαντήσεις
9108 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2013, 10:31:18
από sinker442
20 Απαντήσεις
85048 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2017, 20:39:32
από Argirios Argiriou
21 Απαντήσεις
46579 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2021, 08:23:03
από Argirios Argiriou