Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Ιουνίου 2024, 10:44:35

Αποστολέας Θέμα: Το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 6784 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Οκτωβρίου 2019, 08:28:46
Αναγνώστηκε 6784 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 12/10/2019

Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παράγει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στη διαμόρφωση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που καταρτίζεται αυτό το διάστημα. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Ελλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με γειτονικές χώρες, με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Ιταλίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το β΄ τρίμηνο του 2019 και πιστοποιούν αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαρύτητα του παράγοντα ενεργειακό κόστος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και το μείγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Η πιο κοντινή τιμή με αυτή της Ελλάδας είναι της Μάλτας στα 63,9 ευρώ η μεγαβατώρα και η αμέσως επόμενη της Πολωνίας στα 56,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σύγκλιση με τις δύο αυτές αγορές δεν είναι τυχαία. Η ηλεκτρική αγορά της Ελλάδας προσομοιάζει σε αυτήν της Μάλτας σε ό,τι αφορά το θέμα των διασυνδέσεων, καθώς μπορεί να μην είναι νησί, διαθέτει όμως περιορισμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές της χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εισαγωγές που θα ήταν δυνατό να μειώσουν τις τιμές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι κομβικός για την εφαρμογή του target model ( ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχος) και το ζητούμενο αυτού, που είναι η σύγκλιση τιμών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο λιγνίτης και οι ρύποι

Το κοινό χαρακτηριστικό με την αγορά της Πολωνίας είναι τα υψηλά, για τα δεδομένα σήμερα, ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο λιγνίτης εκπέμπει μεγάλες ποσότητες ρύπων και το αυξημένο κόστος των CO2 είναι ο βασικός παράγων που την τελευταία διετία πιέζει ανοδικά τη χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και βασική αιτία επίσης της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ. Με την αύξηση της τιμής των CO2 και τη μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών συνδέεται και ο ρυθμός αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα στο β΄ τρίμηνο του έτους κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο διάστημα η μέση ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος υποχώρησε σε ποσοστό 1%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2019, 08:30:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ΔΕΗ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
5206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουνίου 2011, 18:26:56
από Denominator
0 Απαντήσεις
2555 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Αυγούστου 2014, 15:05:59
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
3095 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:31:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8040 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουλίου 2022, 08:25:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2828 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Οκτωβρίου 2023, 18:45:18
από Argirios Argiriou