Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 21:52:48

Αποστολέας Θέμα: Καταστροφή για τους Γενικούς Ιατρούς η εξειδίκευση.  (Αναγνώστηκε 3648 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Ιανουαρίου 2024, 00:33:26
Αναγνώστηκε 3648 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συζητιέται τελευταία στους κύκλους των Γενικών - Οικογενειακών Ιατρών στην Ελλάδα το θέμα να μπορούν να εξειδικεύονται π.χ. στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος και πιστεύω ότι θα είναι η απαρχή της καταστροφής της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα.

Εξ' ορισμού Γενικός Ιατρός που εξειδικεύεται, παύει να είναι Γενικός Ιατρός.

Είναι σα να λέμε δεκαθλητής αλλά που ασχολείται κυρίως με το πρόσθιο στην Κολύμβηση...

Ότι αφήνεις σε αφήνει:

Κάποτε ήξερα να παίζω ακκορντεόν. Όμως έχω χρόνια να το πιάσω στα χέρια μου. Θεωρούμαι ακόμη ακκορντεονίστας;

κατ’ ανάλογο τρόπο:

Κάποτε απόκτησα την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Όμως έχω χρόνια να ασχοληθώ με όλο το εύρος της ειδικότητας. Θεωρούμε ακόμη Γενικός Ιατρός;

Στην Σουηδία, που την ξέρω από πρώτο χέρι, και που δεν ασχολούνται μόνο με τις ταμπέλες αλλά κυρίως με την ουσία, το ξέρουν αυτό και για αυτό δεν απονέμουν επίσημες εξειδικεύσεις στους Γενικούς Ιατρούς.

Όποιος Γενικός Ιατρός μετανιώνει για την επιλογή του να διαλέξει αυτή την ειδικότητα, απλά αλλάζει ειδικότητα.

Προσοχή: Άλλο η δια βίου Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση ( Continuing Medical Education) την οποία την υποστηρίζω αναφανδόν ή τα Special Interests στους Γενικούς Ιατρούς.

και άλλο να παίρνει κανείς τίτλο επίσημης Εξειδίκευσης από το Κράτος.

Τότε θα ανοίξουμε την πόρτα στο Ελληνικό Κράτος να προσπαθήσει να κάνει οικονομία λέγοντας π.χ. ότι ινσουλίνες θα γράφουν μόνο οι Διαβητολόγοι και όσοι Γενικοί Ιατροί έχουν τίτλο εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα να είστε βέβαιοι.

Ήδη υπάρχει το ΦΕΚ Β’ 5703/9-12-2021 (που δεν εφαρμόζεται ακόμη) που περιγράφει στο παράρτημα Β τις προϋποθέσεις για την ιατρική εξέταση υποψήφιων οδηγών και λέει ότι για να ανανεώσεις Δίπλωμα σε Σακχαροδιαβητικό θα πρέπει να είσαι Γενικός Ιατρός με μετεκπαίδευση στον Σ.Δ. !!!

Δείτε ανάρτηση συναδέλφου Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού (ΕΣΥτη) στην ομάδα “Συνταγογράφηση και άλλα νέα.” στις 13/03/2023:

Καλησπέρα. Για τη χορήγηση βεβαίωσης για ανανέωση διπλώματος, τι ισχύει αναφορικά με το Διαβήτη? Νόμιζα ότι αρκεί ο θεράπων να γνωματεύσει ότι ο πολίτης εχει καλή ρύθμιση σακχάρου χωρίς επιπλοκές και κρίσεις υπογλυκαιμίας.....αλλά βλέπω στο παρα΄ρτημα του ΦΕΚ ότι αναφέρει σαν ειδικότητες που χορηγούν την εν λόγω βεβαίωση τους ενδοκρινολόγους, παθολόγους ή γενικούς ιατρους με μετεκπαίδευση στο ΣΔ. Χωρίς δλδ μετεκπαιδευση δεν μπορούμε να χορηγούμε τη βεβαιωση?

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είμαι ΠΟΛΥ επιφυλακτικός με τις επίσημες εξειδικεύσεις;

Έτσι όπως πάμε σε λίγο καιρό όποιος Ειδικός Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής (μετά από 5 χρόνια ειδικότητας) δεν είναι και εξειδικευμένος θα θεωρείται Γενικός Ιατρός δεύτερης κατηγορίας. Ούτε Δίπλωμα Οδήγησης δεν θα μας αφήνουν να ανανεώνουμε.

Με τα χεράκια μας πάμε να βγάλουμε τα ματάκια μας.

Θα μου πείς: Δλδ να μν ακουμπησουμε τις εξειδικευσεις προβάλλοντας την επαρκεια του τιτλου του γενικου;

και θα σου απαντήσω: Ναι. Αυτό είδα να κάνουν με επιτυχία στην Σουηδία, αυτό προτείνω και εγώ. Προσοχή δεν είπα όχι στην  Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση ( Continuing Medical Education) (Κάθε εβδομάδα έχουν ώρα/ώρες επιμόρφωσης και οι έτοιμοι Γενικοί - Ιατροί στην Σουηδία είτε live είτε υβριδικά).

Όμως: Εξ' ορισμού: Γενικός Ιατρός που εξειδικεύεται παύει να είναι Γενικός Ιατρός.

Συνάδελφοι Γενικοί - Οικογενειακοί Ιατροί: Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεστε συχνά αποδέκτες της ζήλειας άλλων ειδικοτήτων. Είναι γιατί έχετε διαλέξει την πιο συναρπαστική και την πιο αξιαγάπητη από όλες τις ειδικότητες και επίσης αυτήν την οποία έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο ελληνικός λαός. Μην την καταστρέφετε με εξειδικεύσεις.

Φανταστείτε την κουβέντα... Χμμ, έχετε πρόβλημα με την κατάθλιψη. Εγώ είμαι μεν Γενικός Ιατρός αλλά εξειδικεύομαι στον διαβήτη. Θα σας συστήσω ένα συνάδελφο Γενικό Ιατρό που εξειδικεύεται στα ψυχιατρικά .... Και λογικά ο άνθρωπος θα ρωτήσει αφού είναι να παω και αλλού γιατί να μην πάω σε ψυχίατρο ;;;

Και κάτι για τους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς:  Είναι λάθος η επιλογή της μετεκπαίδευσης για οικονομικούς λόγους. Η μεγαλύτερη έλλειψη είναι ακριβώς σε καλά καταρτισμένους ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ. Αρκεί να βοηθήσει λίγο και η πολιτεία (να μας αφήσει π.χ. να γράφουμε Φυσιοθεραπείες, τα πιο συνηθισμένα και φθηνά αναλώσιμα του ΕΚΠΥ (δεν μας επιτρέπουν καλά καλά να συνταγογραφήσουμε πηχεοκαρπικό νάρθηκα με χρατς ή αυχενικό κολάρο) καθώς και να κάνει πιο συμφέρουσες συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2024, 21:13:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιανουαρίου 2024, 09:48:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά. Εγώ σε μια χώρα χωρίς καμία συνεχιζόμενη εκπαίδευση, βλέπω τις μετεκπαιδεύσεις σαν συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Δεν νομίζω ότι οι μετεκπαιδεύσεις παύουν να σε κάνουν γενικό ιατρό. Αυτό που παύει παντελώς να σε κάνει γενικό ιατρό και σύντομα, θα τεθεί και θέμα να επιλέξεις ποια ειδικότητα θα έχεις είναι της επείγουσας ιατρικής. Προς το παρόν, είναι εξειδίκευση. Και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την Γενική Οικογενειακή-ιατρική. Πουθενά στον κόσμο, ο γενικός ιατρός δεν αντιμετωπίζει πλέον επείγοντα, αντιμετωπίζει έκτακτα. Όποιοι έκαναν εξειδίκευση της επείγουσας, ναι, ταιριάζει γάντι αυτή η περίπτωση με αυτά που περιγράφεις Αργύρη.

Το πλέον σημαντικό κατά την γνώμη μου για το αν παραμένεις Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, δεν είναι το τι μετεκπαιδεύεσαι, είναι το τι κάνεις κάθε μέρα στη δουλειά σου. Η εξειδίκευση στη αποκλειστική συνταγογραφία, σίγουρα σε κάνει να μην είσαι πλέον Γενικός Οικογενειακός Ιατρός. Η αποκλειστικότητα στην κοσμητική ιατρική το ίδιο, η αποκλειστικότητα σε αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό που στην πραγματικότητα αποφασίζει αν είσαι ή όχι Γενικός Οικογενειακός ιατρός είναι η καθημερινή δουλειά σου. Επώδυνο θέμα αυτό.

Το τι θα σε αφήνει να κάνεις το ελληνικό κράτος είναι μια μεγάλη συζήτηση. Το να μένεις όμως χωρίς εκπαίδευση είναι χειρότερο.

Για το θέμα του διαβήτη και των διπλωμάτων, θα πρέπει οι του χώρου μας και του συγκεκριμένου κόμματος, το πρόβλημα στο νόμο, να το αναζητήσουν στον αγαπητό Μάρκου, που όντας ενδοκρινολόγος έχωσε και εκεί τους ενδοκρινολόγους. Δεν θα ξεχάσω τον Μάρκου όταν ήταν στην επιτροπή που εξέταζε υποψήφιους διοικητές, να του λέω ότι έχω κάνει ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και να μου λέει αυτό δεν είναι ειδικότητα, τι ειδικότητα θα κάνεις μετά; Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν το συγκεκριμένο κόμμα, να ξέρουν τι πιστεύει ο άξιος για το ΚΕΣΥ του κόμματος. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα διπλώματα δεν έχει τέτοιες πονηριές, αυτά τα έβαλε η κυβέρνηση που ψήφισε την ελληνική εφαρμογή. Και επειδή το σινάφι μας έχει πολλούς κολίγους του συγκεκριμένου κόμματος, "δεν ξέχασε" και τους μετεκπαιδευμένους.  Αυτά για να γνωρίζουμε και τι λέμε.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Φεβρουαρίου 2024, 22:51:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για το θέμα του διαβήτη και των διπλωμάτων, θα πρέπει οι του χώρου μας και του συγκεκριμένου κόμματος, το πρόβλημα στο νόμο, να το αναζητήσουν στον αγαπητό Μάρκου, που όντας ενδοκρινολόγος έχωσε και εκεί τους ενδοκρινολόγους.
Δεν γνωρίζω την περίπτωση, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι οι αποφάσεις του δημοσίου έχουν πάντα "βρωμιά" από πίσω, που μεταφράζεται σε αναδιανομή της πίττας υπέρ κάποιων εκλεκτών. Όταν πρωτοβγήκε το ΦΕΚ για τα διπλώματα και ζητούσε διαβητολόγους κτλ μπήκα στην ψυχοφθόρα διαδικασία να επικοινωνήσω με το υπουργείο και να τους θέσω τα προφανή προβλήματα (ότι δεν υπήρχε τότε εξειδίκευση, ότι οι πραγματικοί διαβητολόγοι είναι στην ουσία μόνο στα νοσοκομεία κι ότι οι υπόλοιποι δήθεν διαβητολόγοι έχουν κάποια δήθεν πιστοποιητικά, που τους δόθηκαν ανεπίσημα και αδιαφανώς) και φαντάζομαι και με τις επισημάνσεις άλλων και με τις δικές μου το τροποποίησαν χωρίς όμως να αλλάξουν την ουσία. Παρεπιπτόντως οι άνθρωποι (υποτίθεται αρμόδιοι) που μίλησε δεν είχαν ιδέα για τα θέματα αυτά... Πρόκειται για προφανή ανοησία. Αν χρειάζεται διαβητολόγος για να ανανεώσεις ένα δίπλωμα οδήγησης καλύτερα να καταργήσουμε την ιατρική γενικά (πλην των διαβητολόγων).
Οι εξειδικεύσεις γενικότερα δεν είναι κακές και δίνουν και επαγγελματική διέξοδο σε κάποιον που αλλιώς τα πίστευε κι αλλιώς είδε ότι είναι τα πράγματα σε μια ειδικότητα. Πρόβλημα είναι όταν οι εξειδικεύσεις χρησιμοποιούνται ως μέσο για τον αποκλεισμό των μη εκλεκτών από τομείς δραστηριότητας και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
213 Απαντήσεις
387174 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2023, 11:01:24
από Argirios Argiriou
28 Απαντήσεις
79340 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2014, 18:00:57
από samsok
0 Απαντήσεις
57938 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2020, 07:39:58
από Argirios Argiriou
22 Απαντήσεις
74018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουνίου 2023, 11:30:11
από kostasx
0 Απαντήσεις
2859 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2024, 14:40:46
από Argirios Argiriou