Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 08:46:49

Αποστολέας Θέμα: Παιδίατροι: Τα γρήγορα τεστ πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία  (Αναγνώστηκε 3025 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Φεβρουαρίου 2024, 19:56:35
Αναγνώστηκε 3025 φορές
Συνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μπράβο στους ιδιώτες παιδιάτρους που έκαναν το αυτονόητο, την ώρα που οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας λάμπουν δια της απουσίας τους.
Αλήθεια, υπάρχει λόγος να πωλούνται σαν σε μπακάλικο, τεστ για ανίχνευση λοιμωδών νόσων που το αποτέλεσμα τους δεν αποτελεί και την τελική διάγνωση;
Φοβόμαστε μην δυσαρεστήσουμε το κόμμα (που κάποτε απαγόρευε και στους γιατρούς τέτοιου είδους τεστ) και κρατάμε το στόμα μας κλειστό;

Παιδίατροι: Τα γρήγορα τεστ πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία προς τους πολίτες

Είναι πολύ συχνό τους τελευταίους μήνες, το φαινόμενο να προμηθεύονται πολλοί γονείς και να κάνουν, μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το Strep-Test στο παιδί τους όταν παρουσιάζει συμπτώματα πονόλαιμου ή  πυρετού.  Όταν το τεστ βγει αρνητικό, οι γονείς εφησυχάζουν, για τον κίνδυνο να πάσχει το παιδί από στρεπτοκοκκική νόσο.  Όταν το τεστ βγει θετικό, ζητούν από τον παιδίατρο να συνταγογραφήσει στο παιδί αντιβίωση με άυλη συνταγογράφηση, για τον στρεπτόκοκκο, χωρίς κλινική εξέταση, βασιζόμενοι μόνο στο Strep-Test.

Οι παιδίατροι κατανοούν την εύλογη ανησυχία των γονέων για τους θανάτους 11 παιδιών από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο, αλλά από την άλλη το φαινόμενο να τίθεται η διάγνωση από τον γονέα μέσω ενός Strep-Test παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, και για το λόγο αυτό, με σημερινή ανοικτή επιστολή τους, οι Παιδίατροι - μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ενημερώνουν τους γονείς για όσα τους προβληματίζουν και για τον τρόπο που πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους για την ασφαλέστερη διάγνωση σε τυχόν περίπτωση προβλήματος υγείας που παρουσιάζει το παιδί τους.

Το κείμενο της ανοικτής επιστολής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων:

«Δυστυχώς, όλο και περισσότερο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να πυκνώνει το φαινόμενο, πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, ειδικό γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο άρρωστο, με πυρετό ή πονόλαιμο, παιδί τους. Στη συνέχεια, αν το τεστ είναι αρνητικό, να υπάρχει εφησυχασμός, θεωρώντας προφανώς ότι το παιδί τους δεν πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.

Στην περίπτωση που βγει θετικό, μας τηλεφωνούν και ζητούν να τους συνταγογραφήσουμε αντιβίωση με άυλη συνταγογράφηση, γιατί το παιδί τους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του strep test πάσχει από στρεπτόκοκκο.

Επειδή, με αφορμή την ανησυχία και τους θανάτους 11 παιδιών από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο, το φαινόμενο αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, θέλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς για τα εξής:

    Να μην κάνουν μόνοι τους τεστ για στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους. Ποτέ δεν κάνουμε τεστ και δεν βάζουμε διάγνωση με το αποτέλεσμα ενός τεστ, χωρίς να έχουμε εξετάσει το παιδί.
    Να μην ζητούν από τον Παιδίατρο να τους συνταγογραφήσει με άυλη συνταγογράφηση αντιβίωση. Ο Παιδίατρος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιώσεις και φάρμακα χωρίς να εξετάσει κλινικά το παιδί, στηριζόμενος μόνο στο αποτέλεσμα ενός τεστ, που ο γονιός έκανε.
    Η λήψη υλικού για τη διενέργεια του στρεπ-τεστ απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.
    Τα γρήγορα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα. Υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί το τεστ να βγει αρνητικό αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να υποκαταστήσουν τον γιατρό και να βάζουν διαγνώσεις στηριζόμενοι μόνο στο στρεπ-τεστ
    Στον γενικό πληθυσμό, υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Έχουν δηλαδή στον λαιμό τους τον στρεπτόκοκκο, χωρίς να πάσχουν από την νόσο. Αν στα άτομα αυτά (και παιδιά) γίνει στρεπ-τεστ το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Αν και είναι αυτονόητο, θέλοντας να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών, είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε στους γονείς τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα, όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα, δεν αισθάνεται καλά ή οι γονείς δεν το βλέπουν να είναι καλά κλπ.

    Ανεξάρτητα αν αυτό είναι σύμπτωμα στρεπτοκοκκικής νόσου ή όχι, τηλεφωνούμε στον παιδίατρο, του αναφέρουμε το πρόβλημα και ζητούμε να το εξετάσει.
    Ο παιδίατρος παίρνει ιστορικό, εξετάζει το παιδί και ΑΝ χρειάζεται, συνταγογραφεί εργαστηριακό έλεγχο.
    Ο Παιδίατρος βάζει διάγνωση στηριζόμενος σε όλα τα ανωτέρω και όχι στο τεστ που έγινε από τους γονείς ή στο φαρμακείο, χωρίς το παιδί να εξεταστεί και στην συνέχεια θα δώσει θεραπεία.
    Ως γονείς και προς αποφυγή λάθους, πρέπει να έχετε κατά νου ότι, πολλές φορές διαφορετικά νοσήματα εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα και δεν είναι εύκολο χωρίς να εξεταστεί κλινικά το παιδί να γίνει διάγνωση.

Θέλουμε επίσης να παρακαλέσουμε τους γονείς, να ενημερώνουν και να ζητούν από τον παιδίατρό τους να εξετάσει το παιδί τους άμεσα, αν τα συμπτώματα είναι πυρετός και συνυπάρχει πονόλαιμος, εξάνθημα, κακή διάθεση του παιδιού, πονοκέφαλος, εμετοί, κοιλιακό άλγος κλπ
Ο Παιδίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος και πιστοποιημένος λειτουργός υγείας για να εμπιστευτούν την υγεία του παιδιού τους.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, πιστεύουμε ότι τα γρήγορα τεστ πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία προς τους πολίτες και θα παρακαλούσαμε το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για αυτό.

Όχι γιατί αυτό μας θίγει συντεχνιακά, αλλά γιατί η διάγνωση μιας νόσου, έτσι όπως περιγράφεται στα επιστημονικά ιατρικά συγγράμματα και όπως την έχουμε διδαχτεί από τους δασκάλους μας, στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο ιστορικό και την καλή κλινική εξέταση. Ο όποιος εργαστηριακός έλεγχος έρχεται στο τέλος και λειτουργεί συμπληρωματικά.

Εξ άλλου όσον αφορά την συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, που δεν προβλέπει την διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας με στρεπ-τεστ και το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση.
Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».


Πηγη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
4124 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Σεπτεμβρίου 2010, 10:13:55
από Μαρία Χόρτη
0 Απαντήσεις
4205 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2011, 14:01:48
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
5665 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Νοεμβρίου 2016, 01:18:18
από Αρχίατρος
4 Απαντήσεις
7939 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2018, 03:03:01
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
17517 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2022, 22:31:59
από Argirios Argiriou