Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 10:57:05

Αποστολέας Θέμα: Χατζηδάκης: Η διάλυση μιας πλάνης για τις τράπεζες  (Αναγνώστηκε 2660 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Φεβρουαρίου 2024, 15:51:42
Αναγνώστηκε 2660 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23-02-2024 protagon.gr
Ζώης Τσώλης


Πόσα κέρδισε το Δημόσιο και προπαντός η οικονομία από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; Πόσο κόστισε το PSI στις τράπεζες και πώς αποφεύχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων όπως έγινε στην Κύπρο; Με την πώληση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ κλείνει ο κύκλος της παρουσίας του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο

Οταν γράφεται η ιστορία, λένε οι ιστορικοί, είναι απαραίτητο να υπάρχει η χρονική απόσταση από τα γεγονότα για να είναι η εξιστόρηση και τα συμπεράσματα αντικειμενικά. Δεκαέξι χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (15 Σεπτεμβρίου 2008), της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, ένα γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, και δεκατέσσερα χρόνια μετά από τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου το 2010, έχει δημιουργηθεί μια ικανή απόσταση για απολογισμούς.  Κάπως έτσι σκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, όταν αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του στη Βουλή για το τι συνέβη με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Και να απαντήσει αν τελικά ζημιώθηκε η όχι το Δημόσιο, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, τώρα που ολοκληρώνεται ο κύκλος εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η πώληση της συμμετοχής του Ταμείου (κατέχει το 27%) στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς οι συνθήκες της αγοράς θεωρούνται ιδανικές και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ήδη μεγάλο.

Οπως όλοι γνωρίζουν, το ΤΧΣ δημιουργήθηκε γι΄αυτό ακριβώς το σκοπό: να μείνουν ζωντανές οι τράπεζες μετά το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και του κρατικού χρέους, που έγινε με το PSI, για να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (σ.σ. όπως έγινε στην Κύπρο) και να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Οπως εξήγησε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, τα δύσκολα αυτά χρόνια, υπήρξε μια αλυσίδα γεγονότων που μπορεί να είναι δυσάρεστο να τα ανακαλούμε στη μνήμη, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ανέφερε με στοιχεία και αριθμούς τα εξής:

1. Οι τράπεζες χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση κυρίως εξαιτίας του PSI, δηλαδή του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που έγινε το 2013, καθώς οι ίδιες είχαν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι απώλειες των συστημικών τραπεζών από το PSI ήταν στο σύνολο τους 28,2 δισ. ευρώ (Εθνική: 11,74 δισ., Eurobank: 5,78 δισ., Alpha: 4,79 δισ., Πειραιώς: 5,91 δισ.). Το ποσό αυτό (28,2 δισ.) ήταν αντίστοιχα το όφελος του Δημοσίου από τη μείωση του χρέους.

2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η μοναδική επιλογή που υπήρχε για να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων, όπως συνέβη σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

3. Οι 4 συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2013 από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με 25,5 δισ. Ευρώ (Εθνική: 8,5 δισ., Eurobank: 6,3 δισ., Alpha: 4 δισ., Πειραιώς: 6,9 δισ. ευρώ) . Συνεπώς το 2013 το ισοζύγιο κόστους – οφέλους για το Δημόσιο ήταν ήδη θετικό δεδομένου ότι η μείωση χρέους του Δημοσίου ήταν 28,2 δισ. ευρώ και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης 25,5 δισ. ευρώ. Με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι είχε κλείσει το κεφάλαιο της κρίσης και εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2014 έγινε άλλη μία ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών αποκλειστικά με ξένα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Με την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και όσα ακολούθησαν οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, για την οποία τον Δεκέμβριο του 2015 το Δημόσιο κατέβαλε 5,4 δισ. ευρώ επιπλέον.

Αυτά είναι τα γεγονότα όπως τα εξιστορεί ο υπουργός Εθνικής Οινοκομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συμπερασματικά, όπως είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της αντιπολίτευσης «το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των 4 συστημικών τραπεζών 30,9 δισ. (25,5 δισ. το 2013 και 5,4 δις. το 2015). Και το χρηματικό όφελος (χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που αποφεύχθηκε για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων) είναι: – 28,2 δισ. από τη μείωση του δημοσίου χρέους, – 3,8 δις. από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). – Τα έσοδα από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, τα οποία μέχρι στιγμής είναι 94 εκατ. ευρώ από την Eurobank, 294 εκατ. από την Alpha η οποία- για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- έφερε μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και 1,067 δισ. για το 22 % των μετοχών της Εθνικής».

Οπως μαρτυρούν οι αριθμοί, ήδη το όφελος, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα εξελιχθεί μέσα σε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα ρεκόρ, φθάνει στα 33,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνει δηλαδή το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2024, 15:56:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Φεβρουαρίου 2024, 21:56:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Το δούλεμα από όλα τα ΜΜΕ (πολύ κρίμα και για το protagon, γιατί αλλοιώς ξεκίνησε) συνεχίζεται κανονικότατα.
Τώρα πρέπει να «αθωώσουμε» και τις τράπεζες.
Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κος υπουργός γιατί αφού το PSI κόστισε στις τράπεζες 28,2 δις€ και αυτές έλαβαν από το ΤΧΣ 25,5 δις €, τους πήρε μια 15ετία να ορθοποδήσουν?
Για 2,7 δις έγινε όλο το κακό ή για τα 100 δις € επισφαλή δάνεια (καταναλωτικά ,διακοπών κ.α.), που είχαν χορηγήσει και «κοκκίνησαν», σταμάτησαν να εξυπηρετούνται ?
Γιατί δεν μας εξηγεί πως οι > από 25 τράπεζες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα , έμειναν 4,5?
Γιατί δεν μας εξηγεί την πανωλεθρία των παλιών μετόχων ? ( 80 δις € μετοχών το 2009 εξανεμίστηκαν σε 3δις € το 2012).
Γιατί δεν μας εξηγεί που βρίσκεται ο κος Λαυρεντιάδης (ιδιοκτήτης της Alapis και Proton bank)?

Θα μου πείτε για να μας τα εξηγήσει κανείς όλα αυτά, θα πρέπει κάποιος να του κάνει τις παραπάνω ερωτήσεις.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
26192 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2010, 00:02:21
από anastasios theodoridis
3 Απαντήσεις
7493 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2009, 18:11:30
από anasm
0 Απαντήσεις
1680 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2015, 00:28:59
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2655 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Νοεμβρίου 2015, 20:06:38
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
1857 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουλίου 2017, 00:19:01
από Argirios Argiriou