Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Απριλίου 2024, 01:21:01

Αποστολέας Θέμα: Αν εφημερεύεις βάσει προγράμματος ,δεν μπορείς να κάνεις απεργία;  (Αναγνώστηκε 2661 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Φεβρουαρίου 2024, 21:04:04
Αναγνώστηκε 2661 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από συζήτηση σε Ιατρική ομάδα του facebook, στις 27/02/2024:

- Αν εφημερεύεις βάσει προγράμματος ,δεν μπορείς να κάνεις απεργία;

- Προσωπικό ασφαλείας,στο πρωινό ωράριο εννοείται ΜΟΝΟ εφ' όσον οι απεργοσπάστες είναι λιγότεροι από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον πίνακα εφημεριών. Εφ' όσον είναι ίσοι οι περισσότεροι, οι απεργοί ΔΕΝ δουλεύουν στο τακτικό ωράριο ακόμη κι αν έχουν βάρδια στα ΤΕΠ, όπου τους αντικαθιστούν απεργοσπαστες.Εαν είναι γραμμένοι στη λίστα εφημερευοντων απεργοί, αναλαμβάνουν μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου ως εφημερεύοντες - προσωπικό ασφαλείας.

- δηλαδή απεργώ το πρωί αλλά το μεσημέρι δουλεύω;;;Τι σόι απεργία είναι αυτή τότε;

- η εφημερία είναι ένα ειδικό παράδοξο καθεστώς εργασίας στην Ελλάδα. Δεν είναι τακτική εργασία, δεν είναι υπερωριακή εργασία, δεν λογίζεται καν ως χρόνος εργασίας. Άρα σε τί να δηλώσεις απεργία??
Άρα όπως το λένε και άλλοι, εάν υπάρχουν απεργοσπάστες (έτσι λέγονται και επίσημα στο ΦΕΚ), και ο αριθμός των απεργών δεν ξεπερνάει το ποσοστό όπως αναφέρεται, τότε μπορείς να αοεργήσεις από την εργασία σου. Εάν δηλώσεις ότι απέχεις και από την εφημερία, θα πρέπει να αντικατασταθείς από άλλον από τους απεργοσπάστες. Όλα αυτά στην ουσία είναι στην ευθύνη του συνδικάτου να οργανώσει και να ορίσει το λεγόμενο προσωπικό ασφαλείας της μονάδας για το 24ωρο που έχει εξαγγέλλει ως απεργία. Αλλά που να το βρεις τώρα αυτό να τα οργανώσει αυτά???
Απλώς εδώ και χρόνια έχουμε ξεχάσει το τί σημαίνει απεργία και το πώς την οργανώνουν τα συνδικάτα. Απλώς μένουμε μόνο στην εξαγγελία και τέλος. Δεν γίνεται καμία προεργασία και καμία οργάνωση αυτού που ανακοινώνουν.!!!

- προσωπικό ασφαλείας θεωρούνται οι εφημερεύοντες, καθώς η εφημερία δεν είναι τακτική εργασία

- δεν είναι ακριβώς έτσι. Εάν υπάρχουν απεργοσπάστες, ή αντίθετα εάν υπάρχει αυξημένη "ζήτηση" (πχ πάρα πολλοί θέλουν να απεργήσουν), το όργανο που αναλαμβάνει την ευθύνη της οργάνωσης της απεργίας, ορίζει το προσωπικό ασφαλείας. Έχω τύχει σε περίπτωση (πολύ παλαιότερα), όπου η θέληση για συμμετοχή ήταν τόση μεγάλη που το συνδικάτο όρισε (μεταξύ των εργαζομένων συνεννόηση γίνεται αυτό) άτομα σε βάρδια που ούτε καν είχαν βάρδια. Πχ νοσηλευτές. Δήλωσαν απεργία πάρα πολλοί και μπήκαν βάρδια άτομα που δεν είχαν βάρδια. Γιατί έγινε αυτό? Γιατί Απλούστατα σχεδόν σύσωμοι οι εργαζόμενοι στήριζαν την απεργία ακόμα και όταν ήταν εκτός βάρδιας. Παλιά μεγαλεία του συνδικαλιστικού κινήματος αυτά!! Σε επόμενη απεργία φυσικά έμπαιναν άλλοι ως προσωπικό ασφαλείας, ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν σε απεργία. Βλέπεις όλοι ήθελαν να απεργήσουν και αναγκαστικά κάποιοι έπρεπε να μείνουν ως προσωπικό ασφαλείας που το καθορίζει το συνδικαλιστικό όργανο που αναλαμβάνει την ευθύνη της απεργίας!! Δεν το ορίζει ο εργοδότης το προσωπικό ασφαλείας!!!

Απλώς για τις εφημερίες των ιατρών, συνήθως δεν τα αλλάζουμε γιατί τώρα και χρόνια ο αριθμός εφημερευόντων είναι ούτως ή άλλως κάτω του ορίου "προσωπικό ασφαλείας "!! Ομοίως και στο νοσηλευτικό ιδίως το απόγευμα και νύκτα. Εάν μπει το συνδικάτο στην διαδικασία αυτή, θα πρέπει να ορίσει περισσότερα άτομα βάρδια απο όσα γράφονται στο επίσημο πρόγραμμα!! Άρα βαφτίζονται ως "προσωπικό ασφαλείας " όλοι όσοι έχουν βάρδια από το μεσημέρι και μετά και τέλος. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει κανένας απεργός από το μεσημέρι και μετά. Άρα στην ουσία η απεργία δεν είναι 24ωρη αλλά 8ωρη!!!

-  άρα δεν έχει νόημα...αφού θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου τελικά τη μέρα της απεργίας μετά τις 3 όσο πιο απλά μπορώ να το θέσω χωρίς να παρεξηγηθω..απεργία σημαίνει εκείνο το 24ωρο είμαι off.Δυστυχως δεν μπορώ να αλλάξω την εφημερία τελευταία στιγμή.Λογω άλλων θεμάτων λίγο έχασα τις μέρες που θα γινόταν

- μπορείς κατα το πρωινό ωράριο, εαν υπαρχουννσυνεδερφοι που δεν απεργουν, ωστε να σε καταστούν προσωπικό ασφάλειας.

- το θέμα σε μία απεργία δεν είναι το να "βρεις να αλλάξεις την βάρδια σου", αλλά το τί ποσοστό δηλώνει και συμμετέχει στην απεργία. Το "δεν μπορώ να δηλώσω απεργία γιατί είμαι προσωπικό ασφαλείας " δεν νοείται για το συνδικάτο. Όπως περιέγραψα μπορούν να δηλώσουν άπαντες απεργία (καθολική συμμετοχή) και το συνδικάτο μετά ορίζει να καλύψει το προσωπικό ασφαλείας με απεργούς. Εννοείται ότι όσοι είναι απεργοσπάστες (οι ελάχιστοι παλαιότερα), έμπαιναν πρώτοι πρώτοι στην λίστα κάλυψης και ας μην είχαν βάρδια. Η διάθεση για συμμετοχή δηλωνόταν αρχικά στο συνδικάτο και αυτό μετά κατέθεται την λίστα με το ποιοί είναι προσωπικό ασφαλείας,(πρωί-απόγευμα-νύκτα).
Αλλά είπαμε άλλες εποχές τότε με συνδικαλιστικό κίνημα που όταν έλεγε "απεργία" ,ήταν απεργία.

- μα για να απεργησω κανονικά πρέπει να έχω και το απόγευμα off.
Τι θα κάνω;Απεργία μέχρι τις 3 κ μετά δουλειά σε 24ωρη απεργία;!Αυτό δεν είναι απεργία.Ειναι κοροϊδία.
Επίσης επειδή έχω απεργησει ξέρω ότι πολλοί στις απεργίες έχουν φροντίσει να πάρουν ρεπό και να πάνε σε διαδήλωση εκείνη τη μέρα κοινώς δεν χάνουν το ημερομίσθιο τους όπως κάνω εγώ όταν απεργώ.

- Και για να το πώ συνδικαλιστικά, την ημέρα απεργίας δεν σημαίνει "δεν πάμε στην δουλειά και καθόμαστε σπίτι ", αλλά κάνουμε συγκέντρωση Όλοι, έχουμε δεν έχουμε βάρδια ΚΑΙ στον χώρο εργασίας ΚΑΙ σε πιθανές άλλες κινήσεις, πχ πορεία, συγκέντρωση , εκδήλωση, κτλ, κτλ.
Αυτό είναι απεργία και έχει ίσως πιο πολύ "τρέξιμο" (γιατί απλώς είναι αγωνιστική κίνηση διεκδίκησης) , από ότι ίσως την ημέρα κανονικής λειτουργίας της υπηρεσίας.
Χάσαμε όμως αυτό το νόημα του δικαιώματος της απεργίας και για αυτό δεν ξέρουμε τι να κάνουμε όταν ανακοινώνεται μία απεργία. Θέλει δουλειά μία απεργία και δεν φτάνει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Θέλει πολύ και καλή προετοιμασία για να έχει κάποια πιθανότητα να πετύχει κάτι. Πλέον γίνονται μόνο προειδοποιητικές 24ωρες απλής διαμαρτυρίας. Άρα δεν έχουν πιθανότητα να πετύχουν κάτι. Κατά την άποψή μου λοιπόν δικαίως δεν έχει όρεξη ο εργαζόμενος να συμμετέχει και να χάνει το ημερομίσθιο. Βέβαια από την άλλη η διαρκείας είναι δύσκολες γιατί οι αμοιβές δεν επαρκούν και κάθε μείωση αυτών, είναι σοβαρό πρόβλημα στους εργαζόμενους. Όμως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και θυσία κάποιων πραγμάτων!!
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Φεβρουαρίου 2024, 23:38:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
74557 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουλίου 2016, 13:00:53
από Bezbozny
9 Απαντήσεις
7012 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2011, 00:24:02
από Περιθωριακός
1 Απαντήσεις
3299 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2016, 11:45:36
από Denominator
8 Απαντήσεις
5998 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2019, 21:24:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8943 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2021, 01:16:19
από Argirios Argiriou