ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας -θέλω την άποψή σας...

<< < (4/6) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτην περίπτωση αυτή, η γυναίκα που παρακολουθείς, για κάποιο λόγο,  είτε είχε χαμηλή μέγιστη οστική πυκνότητα (έλλειψη βιτ D? ελλειπής πρόσληψη ασβεστίου?), είτε έχει αυξημένο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας, οπότε πρέπει να αποκλειστεί η Β/παθής ΟΠ. Νομίζω ότι είναι από τις περιπτώσεις που χρήζουν πλήρη έλεγχο ομοιοστασίας ασβεστίου, (θυμίζω τα προβλήματα στην εκτίμηση ασβεστίου ορού), αλλά και δείκτες οστικής ενναλαγής. Ξαναλέω ότι ο έλεγχος γίνεται από τη στιγμή που υποθέτουμε αυξημένο ρυθμό απώλειας. Η μέτρηση που έχουμε είναι μία και μόνη στιγμή, που δεν αξιολογεί το ρυθμό απώλειας. Σημαντικότατη είναι η εκτίμηση (με τα προβλήματα της) του 10ετούς καταγματικού κινδύνου.
Διφωσφονικά δε θα βιαζόμουνα να βάλω, για πολλούς λόγους.
Ο κυριότερος είναι ότι με τα διφοσφωνικά θα καταργήσουμε την οστεογέννεση, σε μια ηλικία που είναι ακόμα υπαρκτή και σημαντική. Θα πρέπει να κοιτάμε και λίγο μακροπρόθεσμα.
Δέκα χρόνια αργότερα, τι θα δώσουμε, 'εχοντας "κάψει" και μια θεραπευτική κατηγορία? Και σε τι κατάσταση θα είναι ο σκελετός της αν στα 46 "παγώσουμε" τα οστά της?
Το καλό με την ΟΠ είναι, ότι σχεδόν πάντα έχεις άφθονο χρόνο, για να σταθμίσεις και να αποφασίσεις τα βήματα που θα κάνεις.
Αν τώρα υποθέσουμε ότι δεν τεκμηριώνεται αυξημένος ρυθμός απώλειας, θα έκανα -έτσι κι αλλιώς-ένα μεγάλο "κύρηγμα" σε σχέση με τη- σημαντικότερη από οποιαδήποτε θεραπεία- αξία της διατήρησης του μυοσκελετικού και συστήματος ισοροπίας σε άριστη κατάσταση. Θα επανεκτιμούσα την κατάσταση σε ένα χρόνο.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα διφωσφονικά σε μερικά χρόνια θα αποτελούν ανάμνηση...
Μεγάλη φάμπρικα!

--- Τέλος παράθεσης ---

Για ισχίο δεν είναι καλή μέτρηση. Έχει γίνει σωστά; Που την έκανε; Έχω δει απίστευτες διαφορές από εξέταση σε εξέταση για το ίδιο άτομα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Δες για δευτεροπαθή οστεοπόρωση, έλλειψη vitD (Πολύ συχνή), φάρμακα που μπορεί να επηρεάζουν, τι άσκηση κάνει....
Και εύχεσαι να μην πέσει σε κανένα συνάδελφο που έχει οφειλές να προωθήσει συγκεκριμένο διφωσφονικό

Denominator:
Πάντα είχα το ερώτημα τι να επιλέξω: Την αγωγή με το θεωρητικά βέλτιστο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως άλλων παραμέτρων ή την αγωγή που είναι προς τη θετική κατεύθυνση αλλά έχει μέγιστη ασφάλεια;
Η απάντηση είναι συνάρτηση πολλών μη ιατρικών παραγόντων - ηλικία, οικομική δυνατότητα, ασφαλιστικός φορέας.
Έχω την αίσθηση ότι σε άτομα που μπορούν να συμμετέχουν στην απόφαση συνεκτιμώντας τους πιο πάνω παράγοντες, να τους δίνουμε την ευκαιρία.
Αυτό βέβαια παροϋποθέτει καλή γνώση και υπομονή ώστε αμερόληπτα να παρουσιάσουμε τις πιθανές λύσεις.
Όσες φορές προσπάθησα να εμπλέξω τον ασθενή στις ιατρικές αποφάσεις με το πιο πάνω σκεπτικό, τόσο η συμμόρφωση όσο και το αποτέλεσμα πήγαν πολύ-πολύ καλά.

Δημήτρης Μακρέας:
Σημερινό! Βγήκα από τα ρούχα μου...
Προ ημερών ήρθε μια γνωστή μου γυναίκα για συνταγογραφία.
Εκτός των γνωστών, έφερε διφοσφωνικό και αλφακασιδόλη.
Ζήτησα να δω πρώτα τη μέτρηση, η οποία ήρθε σήμερα.
BMD αρ μηριαίου 0,985 ηλικία 53, βάρος 70 , ύψος 1,64
Ζ score +0,2 T score -0,1
Ιστορικό κατάγματος διατροχαντήριου η μητέρα στα 90 μετά από πτώση. Χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου.
Δεκαετής κίνδυνος με μοντέλο frax (με τους γνωστούς περιορισμούς) 5% συνολικός, 0,1% για ισχίο.
Η αντιοπ/κή αγωγή δόθηκε από ορθοπεδικό...

Α! ξέχασα, για λόγους οικονομίας και συμμόρφωσης κατά Λοβέρδο το  διφοσφωνικό ήταν γεννόσημο...

Γ.Κτιστάκης:
Σε εμάς εδώ αρκεί  ο/η ασθενής να έχει κάνει BMD (Και μερικές φορές ούτε καν αυτό, αλλά μόνο η αναφορά ότι «πονούν τα κόκαλά του») και ανεξαρτήτως αποτελέσματος να θεωρείται οστεοπόρωση και να δίνονται και ενέσιμα φάρμακα πολλές φορές. Όλα αυτά βέβαια σε απλό χαρτί και παραπομπή στο Κ.Υ για συνταγογραφία με ενημέρωση –«δασκάλεμα» στον ασθενή, ότι ο ιατρός του Κ.Υ είναι υποχρεωμένος να τα γράψει. Εξ ου και οι διάφορες περιπτώσεις μηνύσεως ασθενών προς ιατρούς Κ.Υ για άρνηση συνταγογραφίας.
Το απογοητευτικό για μένα είναι το ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θεωρούν και το πιστεύουν, ότι πράγματι είναι υποχρεωμένοι και συνταγογραφούν (αντιγράφουν  την αγωγή) τυφλά,  χωρίς κανέναν έλεγχο από σκοπιάς Ιατρικής πράξης.

timex:
Εγώ πάντως όταν αρνούμαι να συνταγογραφήσω φάρμακα που έδωσε κάποιος άλλος γιατρός ,ενημερώνω τους ασθενείς πως είναι υποχρέωση του γιατρού που τους εξέτασε να τους γράψει και τα φάρμακα και να το απαιτούν και όχι να γίνονται μπαλάκι, πηγαινε εκει και εκει για να στα γράψουν επειδή εκείνοι βαριούνται ή για κάποιο άλλο λόγο...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση