Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Απριλίου 2024, 05:55:10

Αποστολέας Θέμα: επάγγελμα ο αριστερός....  (Αναγνώστηκε 13016 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2009, 14:34:57
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά πονοκεφάλιασα....Χωρίς να είμαι ιδιαίτερα πολιτοκοποιημένος ομολογώ πως η ΄νέα αυτή προσέγγιση της Αριστεράς με ξενίζει....Μάλλον είχα την οπτική γωνία του Κοτεράκη...Πιο απλουστευμένη και ξεκάθαρη....Ο τελευταίος ορισμός της αριστεράς είναι μια πανσπερμία κομμουνισμού,αναρχίας και καπιταλισμού....Δηλ όλα σε ένα και...κανένα σε ένα...Μάλλον για μποέμ ή εκκεντρικός καπιταλιστής μου κάνει.Συγνώμη αν με την άγνοιά μου προκαλώ αλλά κάπου έχασα τη μπάλλα και ξαφνιάστηκα...

γιατί jack....; Βάλε κάποιον να σου μεταφράσει τα γαλλικά.... εάν διαβάσεις αυτό το κείμενο θα δεις ότι πολλές συμπεριφορές είναι απόλυτα κατανοητές και δεν υπάρχουν διλήμματα εισαγωγικών....

Η έννοια του δημοσίου ως εργοδότη για παιδεία, υγεία και πολλά άλλα δεν είναι αριστερά, είναι κομουνισμός, σοσιαλισμός ίσως και πολλά άλλα μιγαδικά μοντέλα. Η αριστερά δεν βάζει τέτοιες ταμπέλες, το αφήνει ουδέτερο και ορίζει κανόνες που ελέγχουν τις αρχές λειτουργίας και το αποτέλεσμα. Η διαφορά της από τον καπιταλισμό είναι ότι ο καπιταλισμός δεν θέλει την ρύθμιση καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνεται από την αγορά.

Βέβαια όταν το ατομικό συμφέρον πολλών αριστερών είναι σταθερό μηνιαίο παχουλό εισόδημα και τυχερά σε plasma και μαύρο μην σας κάνει εντύπωση εάν το δημόσιο ΕΣΥ είναι ο στόχος με το όρο πάντα ότι μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση για να υπάρχει και ανυποταξία.

Γίναμε πολλοί ξαφνικά και ο flone θα μπλεχτεί όπως και εσύ jack αλλά του χρώσταγα μια απάντηση-εξήγηση σε απορία που είχε σε άλλο θέμα περί του γιατί πολλοί που ξέρουν δεν μιλάνε...
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 14:39:27 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Νοεμβρίου 2009, 14:43:50
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Εγώ λυπάμαι αλλά κάνω στάση και κατεβαίνω από το λεωφορείο... :)
Ομολογώ πως οι γνώσεις μου στην πολιτική δεν μου επιτρέπουν να πάω παραπέρα...Ούτε το είχα σκεφθεί ποτέ έτσι...
Πάντως έχει ανοίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και θα την παρακολουθήσω με ενδιαφέρον...ειλικρινά περιμένω και άλλους συναδέλφους να τοποθετηθούν...ελπίζω να μπορέσω να τους παρακολουθήσω...Ειδικά τους flone,Βέρρα και φυσικά τον αγαπητό Διακομιστή!Οι απόψεις τους έχουν πάντα ενδιαφέρον και νομίζω πως κατέχουν το συγκεκριμένο άθλημα.Επίσης ο Αποστόλου Βασίλης(που χάθηκε αυτή η ψυχή?)
Αν μη τι άλλο,σίγουρα θα βγούμε πιο σοφοί και ενημερωμένοι...
ΤHANKS για την ευκαιρία που δίνεται!
+

11 Νοεμβρίου 2009, 15:06:23
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 06:48:22 από Koterakis »

11 Νοεμβρίου 2009, 15:10:57
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και μια λοιπόν που πάλι η κουβέντα τόφερε, είδες πόσο χρειάζονται οι διπλοί λογαριασμοί; Αλλιώς ποιος θα τολμήσει να μιλήσει επώνυμα ακόμα και αν ξέρει; Ας κάτσουμε λοιπόν να αφήνουμε το σκοτάδι και τη φαντασία μας να μας καθοδηγούν αφού οι διπλοί λογαριασμοί δεν επιτρέπονται, εγώ θα πάω σε κάνα άλλο φόρουμ ανώνυμα να ρωτάω και να μάθω τι γίνεται, γιατί ούτε flone προβλέπω να τολμάει να μιλάει καθαρά, ούτε τον κ Κουναλάκη βλέπω πρόθυμο.

Καλή συνέχεια, εντάξει ξέρω ότι με θέλετε, θα συνεχίσω και στο φόρουμ αυτό, Τζάκ νάσαι καλά είσαι φοβερός.

Τι δεν κατάλαβες τώρα koteraki;
Ότι το γνωστό κίνημα που αποτελείται από αριστερούς είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινά ατομικά συμφέροντα και ούτε που τους ενδιαφέρει το ΕΣΥ ως προς τη στελέχωση, δημοσία υγεία, κλπ;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Νοεμβρίου 2009, 15:23:06
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 06:47:16 από Koterakis »

11 Νοεμβρίου 2009, 15:44:09
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Με αυτά που γράφετε τώρα, περί αριστεράς, μπαίνετε στην ουσία του θέματος.Πάνω σε αυτό μπορούν να ειπωθούν πολλά.Όμως τα εισαγωγικά δεν αφορούν την ουσία, αφορούν τη διαδικασία. Αυτός που έγραψε το κείμενο, θεωρεί ότι ο Λαζόπουλος είναι ψευτο-αριστερός.Αυτό έχει μέσα στο μυαλό του.Το αμφισβητεί κανείς αυτό; Μπορεί να έχει λανθασμένη εκτίμηση περί αριστεράς, αλλά αυτό θέλει να περάσει προς τα έξω. Υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας το κείμενο, νομίζει ότι ο συγγραφέας του έχει την ίδια άποψη με το Δημήτρη περί αριστεράς και θεωρεί το Λαζόπουλο γνήσιο (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Δημήτρης) αριστερό; Το κείμενο τον επικροτεί, επειδή έτσι πρέπει να πράττει ένας αριστερός, κατά το συγγραφέα του ή του αποδίδει ψόγο επειδή θεωρεί ότι ένας αριστερός δεν πράττει τοιουτοτρόπως στη ζωή του; Εγώ βάζοντας τα εισαγωγικά, θεωρώ ότι ερμήνευσα σωστά το συγγραφέα.Το τι λένε οι ορισμοί και το τι πιστεύει ο Δημήτρης, το μάθαμε στην πορεία. Ο συγγραφέας του κειμένου, που είναι ένας απλός αναγνώστης του τρωκτικού, που έστειλε μία επιστολή, ξαναρωτώ : θεωρεί ότι ο Λαζόπουλος είναι πραγματικός αριστερός, μη κομμουνιστής, που ως σωστός αριστερός υποστηρίζει την "αυτοβουλία" και την "αυτοδιάθεση" όσον αφορά το ατομικό εισόδημα ή το αντίθετο;
Για τον εαυτό σου Δημήτρη, πολύ σωστά λες ότι δεν υπάρχουν διλήμματα εισαγωγικών.Με τη μόνη διαφορά, ότι δεν είσαι αυτός που έγραψε την επιστολή στο τρωκτικό, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνικές στη γραφή που υποκαθιστούν τα εισαγωγικά, αλλά και ωραιότατα εισαγωγικά στη φράση ο "Μέγας Αριστερός". Με τα εισαγωγικά, ΑΥΤΟΝ ερμήνευσα και όχι εσένα φυσικά. Έκανα λάθος στην ερμηνεία του ποιητή; Άλλα εννοούσε; Απλά προκειμένου να αποδώσω το πνεύμα του, διάλεξα αντί για πολλές κουβέντες, δύο σημεία στίξης. Αυτά επί του "διαδικαστικού", όπως θα έλεγαν και κάποιοι αριστεροί (εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως σας αρέσει).
Για να πάμε στην ουσία όμως, θα παραθέσω το σύνδεσμο της αγγλικής σελίδας της wikipedia Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, αφενός μεν γιατί νομίζω πως οι περισσότεροι γνωρίζουν καλύτερα αγγλικά, απ΄ότι γαλλικά, και αφετέρου, επειδή είναι αρκετά εκτενής. Στα δικά μου μάτια, το αγγλικό κείμενο περί αριστεράς δεν αναφέρει αυτά που λες εσύ.Δε βλέπω διαχωρισμό της έννοιας της αριστεράς από τον κομμουνισμό, για παράδειγμα. Δε βλέπω να τα θεωρεί ως δύο ξεχωριστά σύνολα, αλλά μάλλον τον κομμουνισμό ως υποσύνολο της αριστεράς. Μάλιστα, μου κάνει εντύπωση η ευρύτητα που αποδίδει στον όρο της αριστεράς, αφού αναλύει τον όρο παρουσιάζοντας την εξέλιξή της τόσο στην πορεία του χρόνου, όσο και μεταξύ των κρατών και των κοινωνιών.Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των τάσεων που συμπεριλαμβάνει στην "ομπρέλα" της η αριστερά.Δε βλέπω αποκλεισμούς.Μάλλον διαφορετικές εκφάνσεις βλέπω να αναφέρει. Δε βλέπω να παρουσιάζει την αριστερά ως κάτι στατικό και παγιωμένο. Αυτή την ανάγνωση κάνω εγώ, με το βαθμό πάντα του λειτουργικού αναλφαβητισμού, που μπορεί να έχω.
Να σου πω όμως κάτι; Δεν ξέρω αν συμφωνώ με το σύνδεσμο που παρέθεσα.Απλά γράφω τι νομίζω πως γράφει. Αν θελήσω να μάθω πραγματικά τι σημαίνει μία αφηρημένη, φιλοσοφική έννοια, όπως η αριστερά ή όποια άλλη, θα ξεκινήσω από ένα λεξικό φιλοσοφικών όρων κατά προτίμηση γερμανικό  ;) και αφού μελετήσω καμιά 80αριά βιβλία, σε 5-6 χρόνια θα σου πω την άποψή μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 15:56:50 από Βέρρας Οδ. »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Νοεμβρίου 2009, 16:51:19
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 06:46:56 από Koterakis »

11 Νοεμβρίου 2009, 16:52:44
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Οδυσσέα,
δεν είμαι σίγουρος για το πως σκεφτόταν ο συγγραφέας όταν έγραφε το συγκεκριμένο στο troktiko. Εγώ δεν είμαι σίγουρος και να θυμάσαι ότι καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να καταλάβουμε. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, έχει βάση η σκέψη σου και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε σε αυτό το θέμα.

Η πρώτη ξένη γλώσσα που έμαθα ήταν τα γαλλικά και διάβασα αρκετή γαλλική λογοτεχνία με αποτέλεσμα να έχω πολλές επιρροές. Η γαλλική αριστερά δεν είναι η βρετανική αντι-δεξιά που πιάνει ότι δεν είναι δεξιά μέσα της. Έχει διαφορά η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος από την αριστερή πτέρυγα (left-wing). Η left-wing περιλαμβάνει και τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Και άποψη μου είναι ότι δεν μαθαίνεις τι πρεσβεύουν οι Γάλλοι από τους Βρετανούς. Επιμένω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ιστορικά δεδομένα, η Ελλάδα έχει δεχτεί μεγάλες επιρροές πολιτισμικά στην πολιτική από την γαλλική gauche και τον ρωσικό κομμουνισμό. Μην ξεχνάς ότι το καταφύγιο στην δικτατορία πολλών πολιτικών και άλλων μετέπειτα καθοδηγητών ήταν το Παρίσι. Η βρετανική αριστερά δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν συγκρίνεται με την ελληνική πολύ δε περισσότερο με την γαλλική.

Η ελληνική αριστερά δεν έπαψε να έχει τις ελληνικές αμαρτίες. Τα μη οπλισμένα τμήματα του κομμουνιστικού κόμματος μετά το "σβαρνούτ" (διακομιστή κάνε μια μετάφραση) ακολούθησαν κάποιες γκρίζες ζώνες. Πολλοί έλληνες με κουλτούρα γαλλικής gauche δήλωναν αριστεροί και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΚΚΕ εσωτερικού και υπάρχουν πολλά παραδείγμα όπως Δαμανάκη, Κύρκος, Σημίτης, Σαρτζετάκης, κλπ Η ελληνική αριστερά με την γαλλική ιδεολογία αντιμετώπισε ένα μεγάλο άτυπο διωγμό μετά την δράση του εξ-αμερικανισμού στην Ελλάδα. Και σήμερα, ελάχιστοι δηλώνουν κομμουνιστές, αριστερός ακούγεται πιο εύηχο... Και ίσως μέσα στην ανομία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, υπάρχει μια κρίση ταυτότητας....

Το πόσο διαφορετική είναι η αριστερά από τον κομμουνισμό μπορείς να το δεις από τον χαρακτηρισμό του Ομπάμα ως αριστερού έως το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του πρωην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκη:
 Ἐθνοπροδόται καὶ προδόται τῆς χώρας, λοιπόν, καὶ συμμορῖται ὑπῆρξαν, κατὰ τὸν μόνον δυνατὸν καὶ ἐπιστημονικῶς ἀκριβῆ χαρακτηρισμόν, οἱ ἀποτελέσαντες τὸν ψευδώνυμον «Δημοκρατικὸν Στρατόν». Ἑπομένως καὶ ὀρθότατα ἐχαρακτηρίζοντο ἀνέκαθεν ὡς «συμμορῖται»  καὶ ἐγίνετο λόγος συνεκδοχικῶς περὶ «συμμοριτοπολέμου», ἐξ αἰτίας δὲ τῆς ἀποκλειστικῶς ἀπὸ τὸ Κ.Κ.Ε. ποδηγετήσεώς των, περὶ «κομμουνιστοσυμμοριῶν» καὶ «κομμουνιστο-συμμοριτοπολέμου».
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 16:54:42 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Νοεμβρίου 2009, 20:54:28
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα μη οπλισμένα τμήματα του κομμουνιστικού κόμματος μετά το "σβαρνούτ" (διακομιστή κάνε μια μετάφραση)

Έφτασεεε...

Σβαρνούτ: μ' αυτήν την ρώσικη λέξη, με μια λέξη μονάχα, ο Στάλιν απήγγειλε στις 10 Φεβρουαρίου 1948 την αμετάκλητη σε θάνατο καταδίκη του αντάρτικου στην Ελλάδα.

Σαράντα οκτώ μόλις μέρες νωρίτερα, παραμονή Χριστουγέννων 1947, είχε εξαγγελθεί η εγκαθίδρυση της πρώτης «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας» στα βουνά. Οι "μαχητές" του Κ.Κ.Ε., με το όπλο στο χέρι και με ακράδαντη την πίστη στην καρδιά, έβλεπαν τ' όνειρο να 'ρχεται, κραταιό, προς αυτούς. Αλλά δεν ήταν το όνειρο, ήταν το φάσγανο που πλησίαζε.

Σβαρνούτ στα ρώσικα σημαίνει «ξανατυλίξτε πίσω το χαλί». Αναδιπλώστε το αντάρτικο. Αλλά τότε ακριβώς η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. το άπλωσε. Η ελληνική τραγωδία ξετυλίγονταν μεγαλοπρεπής μέσα στην φωτιά και στο αίμα του προδομένου λαού.

Από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Τα εισαγωγικά στους "μαχητές" τα προσέθεσα εγώ, γιατί έγιναν της μόδας στο Φόρουμ τελευταία.  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 20:57:59 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Νοεμβρίου 2009, 21:32:30
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οδυσσέα,
δεν είμαι σίγουρος για το πως σκεφτόταν ο συγγραφέας όταν έγραφε το συγκεκριμένο στο troktiko. Εγώ δεν είμαι σίγουρος και να θυμάσαι ότι καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να καταλάβουμε. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, έχει βάση η σκέψη σου και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε σε αυτό το θέμα.


Ναι αλλά τα εισαγωγικά που έβαλα, σε αυτό το θέμα και μόνο αναφέρονταν, όπως εξήγησα. Δεν έδωσα εγώ άλλες προεκτάσεις. Εε, αφού έχει κάποια βάση η σκέψη μου, θα αποδεχθώ την ελεημοσύνη και θα σταματήσω. Θα παρακαλούσα όμως να μην αποτελούν τα γραφόμενά μου, εφαλτήριο για διαφορετική θεματολογία από εκείνη στην οποία αναφέρονται. Η διαφορετική θεματολογία ας είναι αυθύπαρκτη. Με απλά λόγια, θα προτιμούσα όταν γράφω κάτι, το οποίο μάλιστα εξηγώ που αναφέρεται, να μη το φορτώνουμε με περιεχόμενο διαφορετικό. Νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ερμηνεύω δεσμευτικά τον εαυτό μου.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 21:39:58 από Βέρρας Οδ. »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Νοεμβρίου 2009, 22:18:57
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ναι αλλά τα εισαγωγικά που έβαλα, σε αυτό το θέμα και μόνο αναφέρονταν, όπως εξήγησα. Δεν έδωσα εγώ άλλες προεκτάσεις. Εε, αφού έχει κάποια βάση η σκέψη μου, θα αποδεχθώ την ελεημοσύνη και θα σταματήσω. Θα παρακαλούσα όμως να μην αποτελούν τα γραφόμενά μου, εφαλτήριο για διαφορετική θεματολογία από εκείνη στην οποία αναφέρονται. Η διαφορετική θεματολογία ας είναι αυθύπαρκτη. Με απλά λόγια, θα προτιμούσα όταν γράφω κάτι, το οποίο μάλιστα εξηγώ που αναφέρεται, να μη το φορτώνουμε με περιεχόμενο διαφορετικό. Νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ερμηνεύω δεσμευτικά τον εαυτό μου.

Εγώ τώρα μπερδεύτηκα με το τελευταίο σου μήνυμα....

Αντιγράφω ένα κείμενο, το οποίο για μένα είναι απόλυτα λογικό και βάζω και πηγή για αυτό το κείμενο. Γράφει το troktiko: "Αριστερός: Το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα. "
Μου αντι-προτείνεις ότι πρέπει να μπουν εισαγωγικά. Σου απαντώ ότι αυτός δηλώνει αριστερός και αφήνω μια αιχμή ότι μπορεί να μην χρειάζονται τα εισαγωγικά. Προχωράς σε μια ερμηνεία του όλου κειμένου που δεν σου την αρνούμαι αλλά σου συνεχίζω το ερώτημα όπου σε ανάλογες περιπτώσεις γνωστά πρόσωπα έχουν ανάλογες θέσεις και σου τα θέτω προς σύγκριση. Ακολουθεί μια απάντηση σου που δεν είναι κολακευτική για μένα και την αντιπαρέρχομαι επιμένοντας ότι είναι θέμα εμπειριών πλέον το τι καταλαβαίνει κανείς και έχοντας καταλάβει ότι μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα για την λέξη αριστερός. Ο κοτεράκης και ο jack μπαίνουν στη συζήτηση και προχωρώ πλέον την συζήτηση σε κάτι μάλλον που αξίζει να θυμηθούμε και να ξέρουμε, ίσως λίγο αιρετικό με βάση την καθημερινότητα.
Έρχεσαι και μου δικαιολογείς την αρχική τοποθέτηση σου λέγοντας ότι ο συντάκτης του troktikou σκεφτοταν με ένα τρόπο που περιγράφεις, που για μένα δεν είναι παράλογος και τον δέχομαι σαν λογική, όχι όμως την μοναδική. Που κολλάει τώρα το τελευταίο σου μήνυμα; Συγνώμη, αλλά κάπου το έχασα.

Ζητώ συγνώμη αν νομίζεις ότι κάπου υπάρχει κάτι επιλήψιμο αλλά δεν το έχω καταλάβει και σε παρακαλώ θα ήθελα να το ξέρω. Πιστεύεις ότι έγινε κακώς αυτή η κουβέντα; Τι εννοείς; Είμαι χαζός, κάνε το λιανά...
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 22:21:08 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Νοεμβρίου 2009, 23:13:11
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Το εξηγώ για μία ακόμη φορά, παρόλο που μόνο χαζός δεν είσαι.
Δεν αντι-προτείνω σε σένα τίποτα. Βάζω τα εισαγωγικά, σχολιάζοντας το κείμενο, με περιεκτικό τρόπο. Πως να αντι-προτείνω σε σένα κάτι, αφού στο πρώτο σου μήνυμα δεν εκφέρεις καμία άποψη. Απλά, συμπεραίνω μέσα μου, ότι ίσως συμφωνείς με το συγγραφέα, για να το παραθέτεις, αλλά δεν το σχολιάζω, γιατί αν το έκανα θα έμπαινα στην ουσία του θέματος, που στην τότε φάση δε με αφορούσε. Έκανα περίληψη του θέματος συνοπτικότατη, χωρίς να αντιπροτείνω σε σένα κάτι.
Στο αμέσως επόμενο μήνυμά σου γράφεις : "Αυτός δηλώνει αριστερός και όχι "αριστερός". Εγώ γιατί δεν πρέπει να τον πιστέψω; Ποιος είναι ο αριστερός, που δεν είναι "αριστερός"; "
Η λέξη "Αυτός" που αναφέρεται;Στο Λάκη ή στο συγγραφέα του κειμένου, που χαρακτηρίζει το Λάκη; Όπως και να έχει είναι φανερό ότι θέλεις να ανοίξεις συζήτηση περί του τι είναι αριστερός. Μία συζήτηση άκρως ενδιαφέρουσα, για την οποία είπα ότι θα χαρώ να ακούσω απόψεις συνφορουμιτών, ΑΛΛΑ διαφορετική από αυτό στο οποίο αναφέρθηκα εγώ. Εγώ δεν ήθελα να μάθω τι σημαίνει αριστερός, με το να βάλω εισαγωγικά. Όταν κάποιος λέει ότι ο Λάκης είναι ο "Μέγας Αριστερός", που κερδίζει εκατομμύρια το "φτωχαδάκι", έχει στο μυαλό του την ερμηνεία περί αριστεράς που εσύ δίνεις και άρα τον επικροτεί ή έχει στο μυαλό του την πολύ διαδεδομένη, στρεβλή όμως για εσένα άποψη περί αριστεράς και άρα τον μέμφεται; Το κείμενο λέει στην ουσία, "Μπράβο ρε Λάκη, γιατί είσαι αριστερός" ή "Φτου σου Λάκη, γιατί το παίζεις αριστερός" ;
Στις συζητήσεις δεν υπάρχουν επιλήψιμα.Μπορεί να υπάρχουν απλά παρανοήσεις. Η κουβέντα πολύ καλώς έγινε, απλά θα προτιμούσα να μην πατάει πάνω στα εισαγωγικά μου, ως δήθεν αφορμή, γιατί δεν την έδωσα. Άλλα δήλωνα εγώ βάζοντάς τα, άλλα ήθελες να κουβεντιάσεις εσύ.
Εγώ ζητώ συγγνώμη και αν θεωρείς ότι τα εισαγωγικά που έβαλα, έχουν τη δύναμη να σου χαλάσουν το νήμα που ξεκίνησες, τότε μεγάλη η χάρη τους και τα διαγράφω όλα!
Ααα, και τώρα που είπα μεγάλη η χάρη τους, μου ήρθε στο μυαλό ένα άλλο πολύ προσοδοφόρο επάγγελμα, το να είσαι μητροπολίτης ή ηγούμενος μονής.Δε βάζω εισαγωγικά και ας πάρει η μπάλα Ανθρώπους όπως ο Αναστάσιος της Αλβανίας. ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2009, 23:16:22 από Βέρρας Οδ. »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Νοεμβρίου 2009, 23:22:30
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Όπως ο Οδυσσέας, καταλαβαίνω κι εγώ  ότι το σχόλιο του ανώνυμου στο troktiko εννοεί πως ο κ. Λαζόπουλος είναι κατ' επίφαση <αριστερός>, δηλ "αριστερός", εφόσον πλουτίζει απ' το επάγγελμά του. Το αν συμφωνούμε με τον αρθρογράφο είναι μια άλλη ιστορία. Κατά τη γνώμη μου πιο μεγάλη σημασία έχει τί κάνει κανείς με τα λεφτά που βγάζει παρά το πόσα βγάζει και φυσικά πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να αποτιμά τη δουλειά του όσο πιστεύει ότι αξίζει -αυτό όσο αφορά τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου.  
Είναι πάντως φανερό, σε μένα τουλάχιστον, ότι ο κ. Κουναλάκης με αφορμή το συγκεκριμένο σχόλιο ήθελε εξαρχής να μιλήσει πάνω στην ουσία της έννοιας αριστερός, όπως την αντιλαμβάνεται -και πράγματι ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι πηγές που παρέθεσε. Πάντως η ερώτηση
Παράθεση
ποιος είναι ο αριστερός, που δεν είναι "αριστερός"
δεν είναι και πολύ λογική, δε νομίζετε; Δεν μπορεί μια έννοια να ταυτίζεται με το κενό περιεχομένου αντίγραφό της, με κάτι που της μοιάζει εξωτερικά αλλά όχι στην ουσία. Ομοίως δεν μπορεί να υπάρξει η ερώτηση <ποιος είναι ο δεξιός, που δεν είναι "δεξιός">, <ποιος είναι ο μαρξιστής, που δεν είναι "μαρξιστής">κ.ο.κ. Ως προς την ουσία της ερώτησής σας πάντως, έχω προσωπικά παραδείγματα ανθρώπων που δεν είναι διάσημοι αλλά έζησαν σε μεγάλο βαθμό συνεπώς με την ιδεολογία τους. Αν αναρωτιέστε βέβαια, βαθύτερα φιλοσοφικά για το πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να είναι συνεπής με οποιαδήποτε ιδεολογία, συμφωνώ ότι είναι αδύνατο στον απόλυτο βαθμό.

11 Νοεμβρίου 2009, 23:36:05
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Τελικά επιβεβαιώνεται ότι καταλαβαίνουμε αυτό που θέλουμε.
Η αλήθεια είναι ότι βάζοντας αυτή την προβοκατόρικη είδηση που βρέθηκε μπροστά μου την ίδια μέρα που ο flone αναρωτιόταν κάτι σχετικά με το γνωστό κίνημα, περίμενα ότι θα υπήρχε συζήτηση για αυτό τον βασανισμένο όρο της "αριστεράς". Η ίδια η δημοσίευση είναι ήδη σχόλιο από μένα, και όπως σωστά το είπες την αποδέχομαι. Βέβαια το αρχικό άρθρο που είναι στο troktiko βάζει εισαγωγικά μόνο στο "Μέγας αριστερός" και όχι στα υπόλοιπα. Υπάρχει όμως μια διττή θεώρηση: Για μένα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο αρθρογράφος ενοχλείται από το γεγονός ότι ο δηλωμένος ως αριστερός Λάκης χρησιμοποιεί την ιδεολογία και την φτώχεια για να εισπράττει ή εάν ο πόνος τους για τους φτωχούς δεν συνάδει με τα ποσά που ζητάει με βάση την ιδεολογία του. Εγώ προσπάθησα να στηρίξω στην συζήτηση που ακολούθησε ότι το δεύτερο δεν πρέπει να κάνει τον αρθρογράφο να απορεί καθώς η αριστερή ιδεολογία το επιτρέπει. Το δικό σου σχόλιο το παρερμήνευσα, Οδυσσέα, έτσι λιτό και διφορούμενο για αυτά που σκεφτόμουνα, με ένα τρόπο που μάλλον με παγίδευσε να προχωρήσω στο εκ προμελέτης έγκλημα.

Ζητώ συγνώμη που εκμεταλλεύτηκα το σχόλιο σου που τελικά μάλλον λάθος το κατάλαβα αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι τα εισαγωγικά υπήρξαν καταλυτικά και δεν υπάρχει λόγος να τα σβήσεις..... αλλά μην πιστεύεις ότι πάντα δηλώνουν το αντίθετο, μπορεί απλά να δηλώνουν το διαφορετικό από την αρχική έννοια...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Νοεμβρίου 2009, 23:50:17
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Η είδηση είναι σαφώς προβοκατόρικη, με την έννοια του provoke. Προκάλεσε δηλαδή, συζητήσεις που πάντα απολαμβάνω, αφού σε θεωρώ πολύ καλό συζητητή, με απόψεις που συνήθως διαφέρουν από τις δικές μου και γι΄αυτό με κινητοποιούν και με βάζουν σε διαδικασία σκέψης. Δε χρειάζεται να ζητήσεις καμία συγγνώμη. Τι να περιμένεις από ένα σχόλιο, που αντί να πει δύο κουβέντες, βάζει απλώς δύο εισαγωγικά και ξεμπερδεύει!  :laugh: Πάντως όταν ο δάσκαλος στο δημοτικό, μας τόνιζε το σπουδαίο ρόλο των σημείων στίξης, είχε πολύ δίκιο τελικά.Κι απ΄ότι φέρνω στη μνήμη μου, πρέπει να ήταν και αριστερός.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

Λέξεις κλειδιά: αριστερός 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
10122 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2011, 19:50:18
από tsoukase
0 Απαντήσεις
3698 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2013, 16:22:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
67846 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2017, 01:33:02
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
11965 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2017, 00:07:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5282 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιουλίου 2021, 18:58:14
από Argirios Argiriou