Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.
D-Michalis:
Το 48ωρο κανείς δεν μπορεί να πεί ότι αύριο το πρωί μπορεί να εφαρμοστεί.
Το ζητούμενο είναι –και σε αυτό πρέπει οι διαπραγματεύσεις «να δέσουν» το υπουργείο- το πότε θα εφαρμοστεί.
Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα (δεσμευτικό για όλες τις πλευρές) αυξανομένων προσλήψεων με παράλληλα μειούμενες τις υπερωριακές ώρες.
(αυτό όμως φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε γιατί όλοι ελπίζουν σε αλλαγή του 48 σε 60-65. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το υπουργείο αγόραζε τόσο καιρό χρόνο, μπάς και προλάβει αυτή την αλλαγή. Δεν την πρόλαβε, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Θα την προλάβω στην άλλη στάση» λέει καθ’ εαυτόν.
Μία επισήμανση: Είμαι από αυτούς που έλεγα «προδοσία» το να μην υπάρχει ρεπό μετά από ΚΑΘΕ εφημερία. Όμως, κάποιος πρέπει να σκεφτεί –και ίσως να μας ενημερώσει- για το εξής:
Εφημερεύω Δευτέρα. Άρα Τρίτη δεν εργάζομαι πρωί. Αυτό συνεπάγεται ότι τούτη τη βδομάδα έχω εργαστεί όχι 5χ7ώρες=35ώρες, αλλά 4χ7=28 ώρες. Έχω δηλαδή ακόμη 7 ώρες για να προστεθούν στις ώρες που μπορώ να κάνω υπερωρία ή όχι? Γιατί αν είναι έτσι (που εγώ έτσι το καταλαβαίνω) είναι ένα είδος «ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων» αφού ώρες των τακτικών ωρών φεύγουν και πάνε σε ώρες εφημερίας.
Και πάλι επιμένω στο ρεπό, αλλά μη κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτή την «ελαστικοποίηση»
(συναφές επίσης το τι ισχύει με την εφημερία ετοιμότητας –μικτής, που τόσο επιμένει –δικαίως- ο κ. Κουναλάκης)
Σχετικά με το «εφημερία» ή «υπερωρία» και τον συντάξιμο χρόνο:
Η Ένωση Γ.Ι. πέρσι που «άρχισαν τα όργανα» είχε δημοσιεύσει θέσεις για το θέμα που τις είχε κοινοποιήσει και στο Υπουργείο και στην ΟΕΝΓΕ.
Μεταξύ των άλλων έλεγε:
1. από αυτή τη στιγμή και εφεξής αρνούμαστε να μιλάμε για «εφημερία» και μιλάμε για «υπερωρία». Τα ιδρύματα εφημερεύουν. Το προσωπικό κάνει υπερωρίες. Η «εφημερία» αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος, όχι τον τρόπο εργασίας του εργαζόμενου.
2. Οι εφημερίες (υπερωρίες) πρέπει να συνυπολογιστούν στα συντάξιμα. Μοντέλα υπάρχουν ήδη και στον Ελληνικό χώρο και προτείναμε να εφαρμοστεί το μοντέλο που υπάρχει για τους στρατιωτικούς (όπου σημαντικό μέρος των υπερωριών υπολογίζεται στα συντάξιμα).
Οι δύο θέσεις αυτές θεωρώ ότι είναι κομβικές, αλλά δεν τις προβάλαμε ως έπρεπε.
Αν πιστεύαμε ότι πρέπει να πληρωνόμαστε υπερωρία, δεν θα ξαναπιάναμε στο στόμα μας τη λέξη «εφημερία». Συνεχώς όμως για «εφημερία» μιλάμε και όχι για «υπερωριακή εργασία».
Και οι λέξεις έχουν την εννοιολογική τους σημασία ως προς την ψυχοδιάθεσή μας απέναντι στο κάθε τι.
Περαστικά μας.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 6-11-08
Ως εκ τούτου σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος αποφασίζουμε την κατάθεση προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου με βάση το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό πως θα γίνει; Με υπογραφή δηλώσεων; Και το θέμα της αστικής ευθύνης; (εκτός αν χρησιμοποιήσουμε το σκεπτικό "Σιγά μωρέ μην τύχει σε μας η στραβή")
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜία επισήμανση: Είμαι από αυτούς που έλεγα «προδοσία» το να μην υπάρχει ρεπό μετά από ΚΑΘΕ εφημερία. Όμως, κάποιος πρέπει να σκεφτεί –και ίσως να μας ενημερώσει- για το εξής:
Εφημερεύω Δευτέρα. Άρα Τρίτη δεν εργάζομαι πρωί. Αυτό συνεπάγεται ότι τούτη τη βδομάδα έχω εργαστεί όχι 5χ7ώρες=35ώρες, αλλά 4χ7=28 ώρες. Έχω δηλαδή ακόμη 7 ώρες για να προστεθούν στις ώρες που μπορώ να κάνω υπερωρία ή όχι? Γιατί αν είναι έτσι (που εγώ έτσι το καταλαβαίνω) είναι ένα είδος «ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων» αφού ώρες των τακτικών ωρών φεύγουν και πάνε σε ώρες εφημερίας.
Και πάλι επιμένω στο ρεπό, αλλά μη κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτή την «ελαστικοποίηση»
(συναφές επίσης το τι ισχύει με την εφημερία ετοιμότητας –μικτής, που τόσο επιμένει –δικαίως- ο κ. Κουναλάκης)
--- Τέλος παράθεσης ---
Τις 17 (πλέον) ώρες της εφημερίας τις προσθέτεις στις 28 (28+17 = 45) άρα "χρωστάμε" 3 ώρες (ανά βδομάδα) από το 48ωρο επομένως σε ορίζοντα μηνός (4 βδομάδες) μας βγαίνει (4χ3 = 12) περίπου μια εφημερία καθημερινής ακόμη (άρα 4-5 εφημερίες ανά μήνα για ειδικευμένο αντί για τις 2 που λέμε ως τώρα).
Αυτό εννοείς προφανώς;
Τ.Μαλλές:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 6-11-08
Ως εκ τούτου σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος αποφασίζουμε την κατάθεση προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου με βάση το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ως ένδειξη καλής θέλησης... για ποιο πράγμα;;; Για τα 200 ευρώ;;;
Γιατί όλα τα άλλα που το υπουργείο φαίνεται να δίνει στη διαπραγμάτευση ο νόμος μας τα έδινε ήδη(επίδομα βιβλιοθήκης αφορολόγητο,ρεπό).
Τώρα επομένως, που το υπουργείο είναι πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο ερχόμαστε και του ανοίγουμε φαρδιά- πλατιά μια οδό διαφυγής.Πρωτοτυπούμε από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής όταν ενώ κερδίσαμε πέναλτι δεν το εκτελούμε και δίνουμε ισοπαλία.
Αυτό ήταν το θέμα μας; Τα 200 ευρώ (άντε ως 420);
Πουλάμε συνάδελφοι.Και δεν το λέω με την κακή έννοια (ξεπουλάμε κλπ...).Αλλα πουλάμε την ιστορικά χωρίς προηγούμενο πλεονεκτική μας διαπραγματευτική θέση πολύ φτηνά.Τζάμπα... (Μας βλέπουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής και γελάνε...)
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή Είσοδος04/11/2008
Αποτελέσματα της συνάντησης της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τον Υπουργό Υγείας(ΥΝ)
Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε πρόταση, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:
7. Οι πρώτες 4 εφημερίες για ειδικούς και οι πρώτες 6 για ειδικευόμενους φορολογούνται με 20%. Οι παραπάνω είναι αφορολόγητες
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ που κάνω συνήθως έξι αφημερίες το μήνα, τέσσερις καθημερινές και δυο αργίες, θα ζητήσω οι αργίες που θα εφημερεύω να πέφτουν κατά το τέλος του μήνα... ;D ;)
Γιατί;
Elementary, Watson: Διότι έτσι θα λογίζονται σαν πέραν της 4ης εφημερίας και θα είναι αφορολόγητες. Επειδή οι αργίες αποζημιώνονται περισσότερο, το όφελος που προκύπτει από τη φοροαπαλαγή των αργιών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αν φορολογούνταν με 20% οι αργίες και φοροαπαλάσσσονταν δυο καθημερινές.
Μήπως χάνω κάτι στο συλλογισμό μου;
Βέβαια, μάλλον την ίδια επιθυμία θα έχουν και οι άλλοι συνάδελφοι κι έτσι οι αργίες προς το τέλος του μήνα θα γίνονται ανάρπαστες... Ευτυχώς, στη Ελ υπάρχουν αρκετές τέτοιες.
D-Michalis:
Και το έχω πεί πολλές φορές. Αν είχαμε πετύχει τις «υπερωρίες» (που σημαίνει άλλη, πιό αλμυρή αποζημίωση ανά ώρα) δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για 48ωρο. Αυτό θα ερχόταν μόνο του και γρήγορα μάλιστα, αφού δεν θα συνέφερε το υπουργείο να πληρώνει τόσα λεφτά και θα του ‘ρχόταν οικονομικότερα η πρόσληψη άλλων.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κυλιόμενο. Θα τους προσλάμβανε για να καλύπτουν βάρδιες που τώρα καλύπτουν οι «εφημερεύοντες»
Μήπως; Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν θέλουμε το 48ωρο αλλά το προ-τείνουμε μόνον ως διαπραγματευτικό ατού?
Τι θα έχανα, τί θα κέρδιζα αν έκανα κυλιόμενο?
1. Θα έχανα τις εφημερίες (μήπως στ’ αλήθεια δεν θέλουμε να τις χάσουμε?)
2. Σήμερα κάνω 22 πρωινά και 6-7 απογευματινά και 6-7 νυχτερινά.
Με το κυλιόμενο θα έκανα ένα τρίτο από τα πρωινα, ήτοι: 22/7=7,34 πρωινά, 7,34 απογευματινά και 7,34 νυκτερινά
3. Στην πρώτη περίπτωση έχω 34-36 βάρδιες /μήνα στις οποίες μέσα είναι 6-7 απόγευμα και 6-7 βράδυ
Στην δεύτερη περίπτωση έχω 22 βάρδιες /μήνα και μέσα σε αυτές θα ήταν 7 απογεύματα και 7 βράδια και μάλιστα όχι συνεχόμενα -απάνθρωπα.
Ειλικρινά, αφήνοντας τα ξόρκια στην άκρη κάποιος πρέπει να με πείσει για το λόγο που πρέπει να δεχτώ τις 34-36 βάρδιες και όχι τις 22 αφού και στις 2 περιπτώσεις θα έχω τα ίδια απογευματινά –βραδινά.
Μήπως το γεγονός ότι δεν θα έχω ένα δεύτερο εισόδημα από τις εφημερίες? Μήπως τελικά αυτό το δεύτερο εισόδημα μας κάνει να είμαστε δίγλωσσοι και δυστυχώς συμπεριφερόμενοι, μή ομολογούντες ότι το κυλιόμενο ποτέ δεν μπορεί να είναι χειρότερο (εργασιακά).
Μήπως έπρεπε κάποτε να απαιτήσουμε τη διασφάλιση εισοδήματος ανάλογου αυτού του προκύπτοντος με εφημερίες, αλλά χωρίς αυτές που θα αντικατασταθούν από πρόσθετο προσωπικό και κάποιες υπερωρίες για τον καθ’ ένα μας –με αναπόφευκτη συνέπεια βέβαια το κυλιόμενο ?
Μήπως τελικά αυτές τις 34-36 βάρδιες τις θέλουν μόνο αυτοί που γράφουν 34-36, κάνουν 22 (αν τις κάνουν και αυτές) και βέβαια όλες πρωινές και με καθόλου ασχολία με αρρώστους? Μήπως κατάφεραν και μας μπόλιασαν με την ιδέα «του μιάσματος» σχετικά με το κυλιόμενο?
Θα μου πείς αυτοί και πάλι πρωί θα κάνουν. Ναι, αλλά νομικά θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούν στα ζόρια και να κάνουν και αργίες και βράδια.
Πρίν απαντήσετε και με κρίνετε ως αιρετικό θα πρέπει να απαντηθούν τα 2 κατωτέρω:
1. Με ποια λογική οι 34-36 βάρδιες είναι καλύτερες από τις 22 όταν σε αυτές περιλαμβάνεται ίδιος αριθμός απογευμάτων και νυκτερινών?
2. Ποια άλλη υπηρεσία ξέρετε που αν και λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, δουλεύουν και οι εργαζόμενοί της 24ωρες βάρδιες (εφημερίες)? Αν δεν ξέρετε καμία (εγώ πάντως δεν ξέρω), με ποια λογική θα είναι αποδεκτό, έστω και με 48ωρα- να συνεχίζετε αυτό το είδος εργασίας μόνο σε ένα χώρο 24ωρης εργασίας, αυτόν του ΕΣΥ?
(μη μου πείτε για την συνέχεια της φροντίδας που εξασφαλίζεται μέσα από την πρωινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το ακούσω και ευχαρίστως να το αναλύσουμε, αν κάποιοι θέλουν να εστιάσουμε σε αυτό).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση