Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.

<< < (74/295) > >>

Γ.Κτιστάκης:
  Συμφωνώ με τα σχόλια σας Διαμαντή και Τ.Μαλλες  και συμπληρώνω ότι είναι πρόωρο από μια ένωση να βγαίνει τέτοια απόφαση «καλής θέλησης».  Θα έπρεπε να κατατεθεί η θέση της ένωσης στο γενικό συμβούλιο και να είναι πιο συγκεκριμένες οι προτάσεις  και τα αιτήματα.
Πάντως για το Ηράκλειο και για τις αγωνιστικές διαθέσεις του σώματος(όπως έχω σχολιάσει παλαιοτέρα) είναι κατά εμέ μια ικανοποιητική απόφαση και θεωρώ θετικό το ότι τονίζει το:
 « Επιμένουμε  ιδιαίτερα στην αναγνώριση και αποζημίωση της εφημερίας ως υπερωρίας και ως συντάξιμου χρόνου όπως ισχύει και στους δημόσιους υπαλλήλους και στην σύσταση επιτροπής προτύπων εφημέρευσης προκειμένου να τροποποιηθεί το υπάρχον εξευτελιστικό καθεστώς των εφημεριών ετοιμότητας.»Σε αυτό νομίζω θα πρέπει και η ΟΔ –ΟΕΝΓΕ να επιμείνει εφόσον όπως βλέπω και άλλες ενώσεις το έχουν στα βασικά αιτήματα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Εγώ αναμένω τις αποφάσεις και των άλλων ενώσεων για να εκτιμήσω συνολικά το τι αγωνιστική διάθεση υπάρχει και την τελική σύνθεση που αυτές θα πάρουν από την ΟΔ .   

Θα συμφωνήσω και με τον Δ.Μηχάλη και το έχω πει και άλλη φορά, ότι θα πρέπει πλέον να μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση και όχι για εφημερίες. Είναι θέμα όμως ζύμωσης και αποδοχής από το σώμα για να γίνει και από ότι φαίνεται δεν είναι ώριμο ακόμα.
Εγώ πάντως προτιμάω το σχέδιο με την υπερωριακή εργασία κατά την οποία όμως δεν θα έχουμε πρωινό+ «εφημερία» όπως τώρα, αλλά ούτε και κυλιόμενο ωράριο όπως εφαρμόζεται πχ στην νοσηλευτική, αλλά  πρωινά  και κάποιες μέρες απόγευμα +νύχτα (16ωρη) την επόμενη ημερανάπαυση και τις αργίες μοιρασμένες σε 12ωρη βάρδια, στην βάση πάντα του 48/56ωρου.(νομίζω εφαρμόζεται σε άλλες χώρες πχ Νορβηγία εάν δεν κάνω λάθος) και αυτό το σχέδιο δεν με νοιάζει όπως και να το ονομάσουν .
Βασική προϋπόθεση βέβαια, να είναι ανεξάρτητα τα ΤΕΠ από τις κλινικές, να ανατηχθεί η ΠΦΥ  και να δημιουργηθούν κέντρα υγείας αστικού τύπου. Απαιτούνται προσλήψεις λοιπόν. Ε αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη των παραπάνω.


D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Εγώ πάντως προτιμάω το σχέδιο με την υπερωριακή εργασία κατά την οποία όμως δεν θα έχουμε πρωινό+ «εφημερία» όπως τώρα, αλλά ούτε και κυλιόμενο ωράριο όπως εφαρμόζεται πχ στην νοσηλευτική, αλλά  πρωινά  και κάποιες μέρες απόγευμα +νύχτα (16ωρη) την επόμενη ημερανάπαυση και τις αργίες μοιρασμένες σε 12ωρη βάρδια, στην βάση πάντα του 48/56ωρου.(νομίζω εφαρμόζεται σε άλλες χώρες πχ Νορβηγία εάν δεν κάνω λάθος) και αυτό το σχέδιο δεν με νοιάζει όπως και να το ονομάσουν .

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτό δεν διαφέρει επί της ουσίας από το «κυλιόμενο» που περιέγραψα και προσωπικά πιστεύω ότι τέτοια μοντέλα είναι εφαρμόσιμα (όντως υπάρχουν και αλλού).
Εξ’ άλλου ούτε και το ρεπό μετά εφημερία διαφέρει (όπως είπα ήδη) αφού ώρες του πρωινού περισσεύουν και πριμοδοτούν τις εφημερίες.
Όσο για το «στα πλαίσια του 48ωρου» δεν μπορεί να βγεί από εκεί, έτσι και αλλιώς, και λόγω μη συνεχούς εργασίας και λόγω ακριβής ωριαίας αποζημίωσης της «υπερωρίας»
Πούν’τα όμως? Πόσο σπρώχνουμε προς τα εκεί?

eliastheod:

--- Παράθεση ---Μήπως τελικά αυτές τις 34-36 βάρδιες τις θέλουν μόνο αυτοί που γράφουν 34-36, κάνουν 22 (αν τις κάνουν και αυτές) και βέβαια όλες πρωινές και με καθόλου ασχολία με αρρώστους?
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς δεν τις θέλουν μόνο αυτοί. Τις θέλουν και αυτοί που τις έχουν για χαρτζιλίκι μπροστά στα «μαύρα» που βγάζουν, αυτοί που μέσω των εφημεριών θα τσιμπήσουν τον πελάτη, αυτοί που κοιμούνται στο σπίτι τους και η τύχη τους δουλεύει.
Είμαι ένας γιατρός ,με  κοντά 14χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, αν συμπεριλάβω και τα χρ. του αγροτικού και της ειδικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια κάνω το λιγότερο 8 εφημερίες μηνιαίως «μέσα» και ένα μέσο όρο που είναι γύρω στις 10 ανά μήνα. Τα τελευταία χρόνια κάνει και η γυναίκα μου την ίδια δουλειά και εκτελεί και αυτή 6-8 εφημερίες «μέσα». Και όλες αυτές, 16-20 το σύνολο, γίνονται εναλλάξ γιατί κάποιος θα πρέπει να προσέχει το παιδί μας τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Υπάρχουν 5ήμερα 7ήμερα που δεν συναντιόμαστε, συνεννοούμαστε με τα κινητά, λες και έχουμε μπαρκάρει σε σφουγγαράδικο… 
Περισσότερο απογοητεύεσαι και εξαγριώνεσαι  με τη σκέψη, ότι αν επιλέξεις να δουλέψεις στο ΕΣΥ γιατί θέλεις να στηρίξεις το δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό χαρακτήρα του, θα πρέπει να δουλέψεις έτσι για μια ζωή, επειδή έτσι αποφάσισε μια πλειοψηφία που δεν έχει δουλέψει ούτε μια στιγμή με αυτούς τους όρους.
Δεν νιώθω προδοσία, ούτε πως με ξεπουλήσανε τούτες τις ώρες. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία στο ΕΣΥ είναι γιατροί που δεν έχουν τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αφετηρίες , τις ίδιες προσδοκίες με μένα και με κάποιους άλλους, λίγους  που τους θεωρώ συνοδοιπόρους και συνκωπηλάτες. Τους άλλους, τους πολλούς, τους νιώθω απέναντι, μαζί με την εξουσία που ξέρει καλά τον τρόπο να μας αφαιμάσσει για να λειτουργεί το σύστημα.
Το «γεράσαμε μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος δε φάνηκε ακόμη» πάντα διαχρονικό…

πρώτη & καλύτερη:
Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έχει γίνει σε στυλ ερωταπαντήσεων:

Μας "πούλησαν"?
Για να μας "πουλήσουν", θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο ξεπουλήματος. Η ΟΕΝΓΕ δεν υιοθέτησε ποτέ το 48ωρο, προτάσσοντας επιχειρήματα των εναπομείναντων ανά την υφήλιο νοσταλγών του ανατολικού μπλοκ, περί ελαστικοποίησης, κα. Η ΟΕΝΓΕ δεν συμφωνεί με αυτό που συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες: ο ιατρός, όπως και ο πιλότος και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, δεν μπορούν να δουλεύουν πάνω από 12 ώρες συνεχόμενα, ότι πρέπει να παρεμβάλεται 10ωρη ξεκούραση, κλπ. Παρόμοια στάση με την ΟΕΝΓΕ, πήραν διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς. Πρώην υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι αν οι ιατροί δουλεύουν μόνο 48 ώρες, θα πρέπει να ελέγχονται τι κάνουν τις ελεύθερες ώρες. Συνδικαλιστές διαλαλούσαν ότι εδώ είναι ΕΛ-λάντα (ήλιος, θάλασσα, κρασί και συναίσθημα), και τα κεντρο-ευρωπαϊκά πρότυπα εργασίας δεν θα έχουν διάρκεια.


Τα περί ελαστικοποίησης προφανώς δεν ισχύουν (αφού το λαστιχοποιημένο ωράριο των ιατρών που εργάζονται 100-120 ώρες εβδομαδιαίως, δε μπορεί να γίνει περισσότερο λάστιχο).  Γιατί λοιπόν η ΟΕΝΓΕ δεν υιοθέτησε το 48ωρο?
Γιατί πολύ απλά, οι 100-120 ώρες ισχύουν μόνο στα χαρτιά για τους περισσότερους ειδικούς και ισχύουν μόνο για τους ειδικευόμενους -και όχι σε όλους- και για λίγους ειδικούς. Αν οι 120 ώρες ίσχυαν για όλους, όλοι θα είχαν αντιδράσει πολλά χρόνια τώρα.


Και τι διαπραγμάτευση ήταν αυτή?
Η ΟΕΝΓΕ χρησιμοποίησε την οργή των ιατρών που εργάζονται με λαστιχοποιημένο ωράριο, τη νομική εξέλιξη από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου και τον κίνδυνο κραχ, για να πάρει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Αφού πήρε τις αυξήσεις, καλεί τους ιατρούς σε "ενδείξεις καλής θελήσεως". Το ζήτημα του ωραρίου, που απαιτεί προσλήψεις αφέθηκε στις υποσχέσεις του υπουργού, που έχει "προσλάβει" χιλιάδες ιατρούς μέσα σε 3 χρόνια, και δεν έχει πρόβλημα να προσλάβει και άλλους τόσους σε 6 μήνες. Όσο οι ιατροί δουλεύουν 120 ώρες, άλλο τόσο και ο υπουργός θα κάνει προσλήψεις. Έτσι πάνε αυτά. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι μία από τις βασικές αρχές στις διαπραγματεύσεις.

deleteduser:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι το έχω πεί πολλές φορές. Αν είχαμε πετύχει τις «υπερωρίες» (που σημαίνει άλλη, πιό αλμυρή αποζημίωση ανά ώρα) δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για 48ωρο. Αυτό θα ερχόταν μόνο του και γρήγορα μάλιστα, αφού δεν θα συνέφερε το υπουργείο να πληρώνει τόσα λεφτά και θα του ‘ρχόταν οικονομικότερα η πρόσληψη άλλων.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κυλιόμενο. Θα τους προσλάμβανε για να καλύπτουν βάρδιες που τώρα καλύπτουν οι «εφημερεύοντες»
Μήπως; Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν θέλουμε το 48ωρο αλλά το προ-τείνουμε μόνον ως διαπραγματευτικό ατού?

Τι θα έχανα, τί θα κέρδιζα αν έκανα κυλιόμενο?
1.   Θα έχανα τις εφημερίες (μήπως στ’ αλήθεια δεν θέλουμε να τις χάσουμε?)
2.   Σήμερα κάνω 22 πρωινά και 6-7 απογευματινά και 6-7 νυχτερινά.
Με το κυλιόμενο θα έκανα ένα τρίτο από τα πρωινα, ήτοι: 22/7=7,34 πρωινά, 7,34 απογευματινά και 7,34 νυκτερινά
3.   Στην πρώτη περίπτωση έχω 34-36 βάρδιες /μήνα στις οποίες μέσα είναι 6-7 απόγευμα και 6-7 βράδυ
Στην δεύτερη περίπτωση έχω 22 βάρδιες /μήνα και μέσα σε αυτές θα ήταν 7 απογεύματα και 7 βράδια και μάλιστα όχι συνεχόμενα -απάνθρωπα.


--- Τέλος παράθεσης ---

Και λιγότερα αν σκεφτούμε ότι οι απαιτήσεις για παρουσία προσωπικού είναι μεγαλύτερη το πρωί από τις υπόλοιπες βάρδιες.

Γιατί άραγε η βάρδια είναι τόσο ταμπού;
Η πρώτη απάντηση που παίρνω είναι ότι όλοι φοβούνται ότι θα κάνουν βραδινές βάρδιες. Μα και τώρα κάνουμε και μάλιστα προηγούνται και 16 ώρες εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι σκέφτονται ότι με την τωρινή κατάσταση βράδυ δουλεύουν (ή θα δουλεύουν) μόνο στα χαρτιά. Ενώ με τις βάρδιες αυτό θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελληνο επιτηδειότητα για να επιτευχθεί.

Η δεύτερη απάντηση που παίρνω είναι ότι η θα μείνει πίσω η εκπαίδευση των ειδικευομένων. Εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι με αυτές τις συνθήκες και δεν το ξέρω; Εγώ έχω την αίσθηση ότι λάντζα βγάζουμε. Και για διάβασμα που χρόνος; Μήπως η σκέψη είναι ότι έτσι μπορεί να βρεθεί κάποιος που να έχει πραγματική διάθεση να μας εκπαιδεύσει; Μια χαρά δεν είμαστε με τις έτοιμες εργασίες και τα εικονικά συνέδρια της κακιάς ώρας;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση