Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.
D-Michalis:
«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», αν είναι πραγματική αγάπη έλεγε ο Απόστολος Παύλος.
Ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει, όταν έχει διαλεγόμενους με άποψη, λέω εγώ.
Μπορείς να είσαι όποιος θέλεις φίλε νίκο. Εμείς δεν εξετάζουμε αυτό, αλλά τις θέσεις που διατυπώνεις.
Και σ’ αυτές, μπορεί να μη βρήκες συμφωνούντες φίλε Νίκο, όμως νομίζω πως οφείλεις να δεχθείς πως βρήκες ανθρώπους που άκουσαν τη θέση σου και αντιπαρέθεσαν με σεβασμό στο διάλογο τη δική τους. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω αυτή την «αποστοφή» του λόγου σου, αν και αναγνωρίζω το δικαίωμά σου σ’ αυτό.
Όσο για το σημείο που λές: «Παρεμπιπτόντως η κατάργηση του πλαφόν ξέχασα πρίν να αναφέρω, εκτός που μας πονάει όλους αφού έκανε τους Διευθυντές πλουσιότερους», σου θυμίζω ότι αυτό ήταν αίτημα από τα παλιά, αλλά σήμερα είναι δώρον άδωρον, αφού πιά (μετά τις περσινές αυξήσεις των δικαστικών), δεν μπορεί να το φτάσει κανείς ούτε με 20 εφημερίες (ακόμη και με το σημερινό μας βασικό).
Nikos22:
Ζητώ συγνώμη που θα κάνω εξαίρεση από την παραπάνω δέσμευσή μου και θα σπαταλήσω ακόμη αρκετό από τον χρόνο των συμμετεχόντων αφού η υποδειγματική (κατά τη γνώμη μου) καταχώρηση του Κου Κουναλάκη με σκλαβώνει.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο στην συλλογική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου, και όταν δεν ξεκαθαρίζεται, είναι επιλογή του εργοδότη.
«Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος» αναφέρει η σχετική σύμβαση.
Εγώ καταλαβαίνω ότι μιλάει για ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία την πρώτη ακόλουθη εργάσιμη. Νομίζω εξυπακούεται ότι αυτό θα συμβαίνει εκτός και όλοι (οι εργαζόμενοι με το Διευθυντή) συμφωνούν σε μεταφορά του σε άλλη μέρα (εντός εβδομάδας). Νομίζω θα είναι ακραία συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, να χορηγείται υποχρεωτικά άλλη μέρα από αυτήν που το επιθυμεί ο εργαζόμενος. Αν πάλι θεωρήσουμε ότι υπηρεσιακές ανάγκες από την μία και κακές σχέσεις από την άλλη οδηγήσουν συστηματικά σε υποχρεωτική χορήγηση ρεπό άλλη από την επιθυμητή ημέρα, θεωρώ ότι ακόμα έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όφελος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή έχουμε μεγάλο όφελος.
αλλά ξέχασα όλοι μπορούν να γίνουν διευθυντές.... και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να γίνεις καλύτερος ιατρός. Γιατί να γίνεις; Εάν κάνεις ότι κάνει όλη η κλινική, κερνάς καφέ, λες ανέκδοτα, δεν λες ποτέ όχι στο διευθυντή, σίγουρα μια μέρα θα πάρεις και το βαθμό του διευθυντή ή μήπως όχι;Εδώ θα επαναλάβω ότι δεν αναγνωρίζω καλύτερους Γιατρούς. Αναγνωρίζω μόνο εμπειρότερους. Η έννοια «καλός» για μένα είναι αόριστη και σχετική και δεν υπάρχει τρόπος εκτίμησης ποιότητας Ιατρού. Τα περισσότερα πτυχία και χαρτιά θεωρώ ότι δεν χαρακτηρίζουν καλύτερους Ιατρούς. Μπορεί με κάποια χαρτιά να αποδίδονται ιδιαίτερες εξειδικεύσεις ναι. Διαφορετικούς ναι, καλύτερους όχι. Πολλές φορές μάλιστα τα χαρτιά το αντίθετο σημαίνουν. Όσο για τον καφέ τα ανέκδοτα κλπ αυτά τα χρειάζεσαι ως γνωστόν και με το ισχύον καθεστώς αν δε κάνω λάθος. Άλλωστε αν δε σε κρίνει ο Διευθυντής σου αλλά άλλοι Διευθυντές δεν είναι στάχτη στα μάτια σου; Δεν νομίζετε ότι οι Ιατροί κάποια στιγμή (εννοώ σε κάποια ηλικία πάνω από 35 που περίπου έχουν όλοι ειδικότητα) πρέπει να σταματήσουν να κρίνονται τόσο άδικα και αυστηρά;
Αυτό η συλλογική σύμβαση το καταργεί και μου επιβάλλει ότι πρέπει να δουλεύω όσες ώρες επιθυμεί η υπηρεσία
Νομίζω η λέξη «καταργεί» είναι ατυχής. Δεν το υιοθετεί ίσως ναι. Δεν το προβλέπει δεν το περιλαμβάνει δεν το ξεκαθαρίζει. Γιατί μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα έτσι ήταν και θέλαμε απλώς να αλλάξει. Θέλαμε να το πετύχουμε. Ίσως δεν το πετύχαμε ακριβώς έτσι οπότε και αφήσαμε ακόμα την υπηρεσία για να αποφασίζει το πόσες ώρες.
Όμως μην ξεχνούμε ο συνδικαλισμός αυτό ακριβώς σημαίνει. Παλεύω για κάποια πράγματα, διαπραγματεύομαι αφού μου προτείνουν όσα από αυτά μπορούν ή και κάποια άλλα, και τελικά ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΙ. Δεν νομίζω ότι ποτέ κάποιο συνδικαλιστικό όργανο πέτυχε άλματα χωρίς κανέναν όρο ή παραδοχή, χωρίς συμβιβασμό χωρίς αντάλλαγμα. Γιατί μιλάμε ως γνωστόν για άλμα την στιγμή που η πλειοψηφία Ιατρών εκτελεί μέσο όρο πάνω από 6 εφημερίες να πέσουν στις 2. Δεν γίνονται αυτά τόσο εύκολα. Μη ξεχνάμε πέρα από το τι θα θέλαμε τι επίσης είναι πραγματικά εφικτό. Άρα το ότι δεν πετύχαμε αυτούσιο αυτό εδώ και τώρα, σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλούμε για αποτυχία ανεπάρκεια ξεπούλημα και πολλά άλλα.
Επίσης: Αυτά που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικά ώστε να καλύπτουν μέρος αυτού που δεν πετύχαμε:μείωση ωραρίου, επιπλέον κανονικές άδειες - ρεπό, δέσμευση για προσλήψεις, ετήσια διάρκεια σύμβασης οπότε εδώ είμαστε τα ξαναλέμε, και μεγάλο θόρυβο σχετικά με τον εξαναγκασμό στο ωράριο. Το τελευταίο δεν είναι αμελητέο. Με τόσο θόρυβο που έφτασε εκεί που έφτασε είναι ακόμα δυσκολότερο να εξαναγκαστούν οι Ιατροί σε ωράρια που δεν αντέχουν. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι συντριπτική η πλειοψηφία αυτών που ξεσηκώθηκαν επειδή ακριβώς εξαναγκάζονται σε εξαντλητικά ωράρια. Πολλοί ξεσηκώθηκαν όχι όμως όλοι για τα εξαντλητικά ωράρια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε. Επίσης μη ξεχνάμε ότι αν οι εφημερίες μειωθούν που σίγουρα θα μειωθούν για όλους, οπωσδήποτε κάποιοι θα ζητούν παραπάνω, άρα ακόμα πιο εύκολα κάποιοι άλλοι θα τις ξεφορτώνονται. Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε και να φοβόμαστε τόσο πολύ την περίπτωση που κάποιος εξαναγκάζεται σε πολλές εφημερίες. Οι τρόποι για να το αποφύγεις αυτό συχνά υπάρχουν Δεν νομίζω ότι αυτή θα είναι τόσο συχνή περίπτωση που να στεκόμαστε τόσο πολύ σε αυτό. Εδώ χρειάζεται το γκάλοπ λοιπόν.
3ον: Τα παραπάνω ταυτόχρονα πλαισιώνονται από επίσης άλλες πραγματικά μεγάλες επιτυχίες που το σημαντικότερο όλων αφορούν όλους και όχι μόνο όσους κάποια εποχή (ή πολλές εποχές) πραγματοποιούν πολλές εφημερίες. Υπάρχουν άνθρωποι με λίγες εφημερίες ακόμη και αν ήθελαν περισσότερες. Και νομίζω γνωρίζουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί. Γιατί να τους αγνοούμε τόσο αλαζονικά; Τα χρήματα ουδείς εμίσησε και αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το χρησιμοποιούμε εναντίον όποιου το παραδέχεται.
Άρα λοιπόν δεν πετύχαμε αυτούσιο το 48ωρο, πετύχαμε βελτίωση του και ταυτόχρονα πολλά άλλα θετικά που το σημαντικότερο αφορούν όλους τους Ιατρούς. Μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό να εκλείψει αυτή η βιομηχανία παραγωγής τάχα μου μελετών- εργασιών που σχεδιάστηκε για πρόοδο της επιστήμης και επέφερε τραγέλαφο τόσο στην συγκριτική επιλογή Ιατρών όσο και στην επιστήμη καθ εαυτώ. Και αρκετά ακόμη, μερικά από τα οποία έθιξα.
Εγώ λοιπόν και νομίζω πολλοί Ιατροί είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, κατανοώ όσους τυχόν δεν είναι, είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα ήταν όλοι, ευελπιστώ οι δυσαρεστημένοι να είναι μικρή μειοψηφία, εξ ού και μίλησα εξ αρχής για ένα γκάλοπ με πολλούς ψηφοφόρους που είναι ενδεικτικό των ποσοστών ικανοποίησης μεταξύ των Ιατρών.
Eυχαριστώ και τον Κο Μιχάλη για το τελευταίο μήνυμα που στο μεταξύ δημοσίευσε και γενικότερα για το φόρουμ παρεπιπτόντως
Καλή συνέχεια σε όλους.
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Η σημερινή απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Επεσαν οι πανηγυρικοί τόνοι.
Υπογράφηκε έστω αυτή η "σύμβαση" χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τις απαραίτητες πιστώσεις.
Ε, δεν μπορώ ρε παιδιά , μετά από τέτοιες καταστάσεις έτσι μου βγαίνει .Μίζερος , μαξιμαλιστής, τυχοδιώκτης,γκρινιάρης και όλα τα κακά της μοίρας μου!
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌμως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο στην συλλογική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου, και όταν δεν ξεκαθαρίζεται, είναι επιλογή του εργοδότη....... Νομίζω θα είναι ακραία συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, να χορηγείται υποχρεωτικά άλλη μέρα από αυτήν που το επιθυμεί ο εργαζόμενος. Αν πάλι θεωρήσουμε ότι υπηρεσιακές ανάγκες από την μία και κακές σχέσεις από την άλλη οδηγήσουν συστηματικά σε υποχρεωτική χορήγηση ρεπό άλλη από την επιθυμητή ημέρα, θεωρώ ότι ακόμα έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όφελος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή έχουμε μεγάλο όφελος.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όταν είσαι σε ένα κέντρο υγείας ή σε μια μικρή κλινική δεν υπάρχουν κακές σχέσεις, υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες.
Και το ρεπό δεν το έδωσε η κλαδική σύμβαση, το έδωσε η ευρωπαϊκή οδηγία. Στο χώρο εργασίας μου δίνεται ήδη, από το Νοέμβριο γιατί το δίνει ο νόμος και το απαιτήσαμε. Είμαστε δε τόσο λίγοι που εξ ανάγκης δεν παίρνουμε όλα τα ρεπό που δικαιούμαστε.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕδώ θα επαναλάβω ότι δεν αναγνωρίζω καλύτερους Γιατρούς. Αναγνωρίζω μόνο εμπειρότερους. Η έννοια «καλός» για μένα είναι αόριστη και σχετική και δεν υπάρχει τρόπος εκτίμησης ποιότητας Ιατρού. Τα περισσότερα πτυχία και χαρτιά θεωρώ ότι δεν χαρακτηρίζουν καλύτερους Ιατρούς. Μπορεί με κάποια χαρτιά να αποδίδονται ιδιαίτερες εξειδικεύσεις ναι. Διαφορετικούς ναι, καλύτερους όχι. Πολλές φορές μάλιστα τα χαρτιά το αντίθετο σημαίνουν. Όσο για τον καφέ τα ανέκδοτα κλπ αυτά τα χρειάζεσαι ως γνωστόν και με το ισχύον καθεστώς αν δε κάνω λάθος. Άλλωστε αν δε σε κρίνει ο Διευθυντής σου αλλά άλλοι Διευθυντές δεν είναι στάχτη στα μάτια σου; Δεν νομίζετε ότι οι Ιατροί κάποια στιγμή (εννοώ σε κάποια ηλικία πάνω από 35 που περίπου έχουν όλοι ειδικότητα) πρέπει να σταματήσουν να κρίνονται τόσο άδικα και αυστηρά;
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΆρα λοιπόν δεν πετύχαμε αυτούσιο το 48ωρο, πετύχαμε βελτίωση του και ταυτόχρονα πολλά άλλα θετικά που το σημαντικότερο αφορούν όλους τους Ιατρούς. Μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό να εκλείψει αυτή η βιομηχανία παραγωγής τάχα μου μελετών- εργασιών που σχεδιάστηκε για πρόοδο της επιστήμης και επέφερε τραγέλαφο τόσο στην συγκριτική επιλογή Ιατρών όσο και στην επιστήμη καθ εαυτώ. Και αρκετά ακόμη, μερικά από τα οποία έθιξα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πως ορίζεται ο εμπειρότερος; π.χ. Αυτός που εργάζεται για 5 χρόνια στο Παίδων ή αυτός που εργάζεται στην παιδιατρική του Αγ. Νικολάου; Αυτός πχ που ξέρει να ρυθμίζει τους ασθενείς του μόνο με το daonil στον ΣΔ ή αυτός που χρησιμοποιεί κάθε φάρμακο που υπάρχει στην φαρέτρα μας ανάλογα με την περίπτωση; Πόσο σπάνιο πιστεύετε είναι να συναντήσεις "έμπειρους" ιατρούς που να μην ξέρουν ας πούμε το φάσμα που καλύπτει το αντιβιωτικό που συνταγογραφούν; Είμαι χίλια τοις εκατό μαζί σας κατά της βιομηχανίας παραγωγής papers, συνεδρίων, εξειδικεύσεων αλλά αν δείτε τα προηγούμενα μηνύματα μου, κατηγορώ ένα πράγμα: ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ για τις κρίσεις. Είναι επικίνδυνη η επιλογή με βάση το πόσο με ευχαριστεί η παρουσία σας ή πόσο "εργατικός" είστε ή πόσο "καλά" κάνετε την δουλειά σας. Και είναι επικίνδυνη γιατί ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η συντριπτική πλειοψηφία διευθυντών κινείται με βάση τι δεν την απειλεί.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτό η συλλογική σύμβαση το καταργεί και μου επιβάλλει ότι πρέπει να δουλεύω όσες ώρες επιθυμεί η υπηρεσία
Νομίζω η λέξη «καταργεί» είναι ατυχής. Δεν το υιοθετεί ίσως ναι. Δεν το προβλέπει δεν το περιλαμβάνει δεν το ξεκαθαρίζει. Γιατί μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα έτσι ήταν και θέλαμε απλώς να αλλάξει. Θέλαμε να το πετύχουμε. Ίσως δεν το πετύχαμε ακριβώς έτσι οπότε και αφήσαμε ακόμα την υπηρεσία για να αποφασίζει το πόσες ώρες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία, ένα προεδρικό διάταγμα, μια απόφαση του ελεγκτικού και εκεί που φτάσαμε πλέον στο σημείο που εάν κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί 48ωρο δεν μπορεί κανείς να του επιβάλλει παραπάνω, (έρχεται η συλλογική σύμβαση που 2 χρόνια δεν υπογράφονταν) να υπογραφεί για τα καταργήσει. Και το Νοέμβριο 2008 υπήρχαν συνάδελφοι που επέβαλλαν το 48ωρο και κανένας δεν μπόρεσε να τους σταματήσει.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση