Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.

<< < (168/295) > >>

Fadomas:
Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έστω και αν δε μας βολεύει.
Τι έχουμε λοιπόν με τον νόμο που οι πρόθυμοι –όπως συχνά- οσφυοκάμπτες απεδέχθησαν ως «συλλογική σύμβαση»?

Τα Σύν:

1.   Θα πάρω κάποια λεφτά παραπάνω. Καλοδεψούμενα. Θα είναι από το βασικό που ανέβηκε. Θα είναι από το χρονοεπίδομα που θα ανέβει. Θα είναι και από τον αυξημένο 13ο και 14ο μισθό.  Θα είναι από τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης. Θα είναι και από τις εφημερίες γιατί α) θα αυξηθεί το ωρομίσθιό της, β) θα είναι μία ώρα παραπάνω (αφού τώρα δουλεύουμε 7ωρο), θα είναι και λόγω του ότι τώρα όλες οι εφημερίες φορολογούνται με 20%, ενώ πρίν, οι δύο πρώτες κάθε κατηγορίας, μπορεί να έφταναν και το 39%, λόγω ένταξής τους γενική φορολόγηση του «εισοδήματος».

Τα παραπάνω ισχύουν υπό αίρεση για τις εφημερίες όμως, γιατί α) ίσως –λόγω ρεπό, όπως έχω περιγράψει σε προγενέστερη τοποθέτησή μου- να μας αφαιρεθούν από κάθε εφημερία οι 7 πρώτες ώρες. β) Με τη μη κατάργηση του πλαφόν, όποιοι έκαναν εφημερίες σε αριθμό που τους οδηγούσε στο πλαφόν ή κοντά σε αυτό, δεν θα δουν ούτε ευρώ παραπάνω (συνολικά στο έτος). Απλά θα το φτάνουν τώρα με λιγότερες εφημερίες.
Κάτι είναι και αυτό, συμφωνώ. Όμως πώς θα τους πείς αυτουνών «εντάξει μωρέ τώρα, εσένα δε σου βγήκε αύξηση, αλλά έτσι είναι οι «όροι κινήματος»?
2.   Λιγότερες ώρες εργασίας.
3.   Οι 2.000 προσλήψεις γιατρών για Το 2009.
4.   Τοπικά Συμβούλια που θα παρωθούν γρήγορα τις κρίσεις
5.   Μη επαναπροκήρυξη θέσεων 5ετίας, αλλά κρίση του γιατρού για την παραμονή του ή όχι.
6.   Εξέλιξη γιατρών ΕΣΥ
7.   Εκλογή συντονιστών Δ/ντών, αντί της αρχαιότητας

Τα Πλην:

1.   Η μη απάλειψη του πλαφόν.
2.   Η μη πρόβλεψη εξορθολογισμού της αποζημίωσης υπερωρίας (εξακολουθούν με «καμάρι» να μιλάνε για «εφημερία» αντί «υπερωρίας».
3.   Η μη πρόβλεψη κάλυψης των αναγκαίων θέσεων.
4.   Η πρόβλεψη κάλυψης με νέες θέσεις μόνο οργανικών θέσεων, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά Τμήματα έχουν απαράδεχτους ή απαρχαιωμένους οργανισμούς (τα ίδια ισχύουν και για το νιοσιλευτικό προσωπικό που δεν θα το αναλύσω, αλλά πάσχει και σε αυτό ο νόμος αυτός).
5.   Η μη θεσμοθέτηση σύγχρονων, αντιπροσωπευτικών –στο μέτρο του δυνατού- κριτηρίων για εισαγωγή και εξέλιξη στο ΕΣΥ. Ομοίως και για την επιλογή Συντονιστών δεν διασφαλίζεται η αξιοκρατική επιλογή τους.
6.   Η μη διασφάλιση αξιοκρατικής και με επιστημονικά κριτήρια εξέλιξης.
7.   Η «φασιστικού τύπου» απαγόρευση διεκδίκησης θέσης σε υπηρετούντες ως το 2010 και η «τιμωρία του» μετά το 2010, αν τολμήσει να διεκδικήσει άλλη θέση (και να μπεί στα πόδια κάποιας παγιωμένης ομάδας –ισορροπίας- εκεί που θα πάει.
7.   Παραμένει η κρίση για εξέλιξη στα χέρια της λαοσύναξης (λέγε με συνέλευση Τομέα) με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως έχουμε ήδη σχολιάσει.
8.   Θα «ξεκουράζεσαι» όχι μετά από την 24ωρη εργασία σου, αλλά όποτε βολεύει εμένα, οδηγούμενος και σε πέραν των 24 ωρών συνεχόμενη εργασία. Ας μη ξεχνούμε ότι η καρδιά της φιλοσοφίας του 48ωρου ήταν αυτό ακριβώς. Να αποτραπεί η πολύωρη συνεχής εργασία. Όχι μόνο το σώμα της υπόθεσης όμως δεν περισώσαμε (το 48ωρο), αλλά ούτε την καρδιά του θέματος (την ακολουθούσα ανάπαυση μετά από πολύωρη εργασία). Ειδικά αυτό το σημείο είναι το πιο μελανό γιατί αντικατοπτρίζει τη «φιλοσοφία» των διαπραγματευτών συνδικαλιστών, καθ’ ότι δεν πιστεύω ότι ο οιοσδήποτε υπουργός θα κόπτονταν για το πότε θα πάρω εγώ το ρεπό μου. Των συνδικαλιστών η αδυναμία να δούν την ουσία αυτού του σημείου έδωσε αυτό τον επαίσχυντο καρπό. (το έχω ξαναπεί, εμένα με βολεύει γάντι,. Αφού θα κάθομαι και την άλλη της εφημερίας μέρα στη δουλειά, μη έχοντας κουραστεί ιδιαίτερα, ώστε να μην πάω καθόλου μία άλλη μέρα. Το φουκαρά όμως τον αγροτικό, τον ειδικευόμενο και τον νέο, ποιος τον σκέφτεται που την άλλη μέρα θα σέρνεται?? Και τον πολίτη που θα το πληρώσει το εξ’ αυτού λάθος ή παράληψη?? Ε, καλά τώρα με αυτά θα ασχολούμαστε !!! Εδώ έχουμε να υπηρετήσουμε ολόκληρο κίνημα, τον μικρό θα κοιτάμε?).

Μπορούν να επισημανθούν  και άλλα σημεία ακόμη θετικά, αλλά και αρνητικά.
Όμως ένα είναι κομβικό. Η προοπτική μείωσης των ωρών εργασίας σε 48 με αξιοπρεπή αμοιβή και ανθρώπινα διαστήματα ανάπαυσης.
Αυτό ούτε κατ’ ελάχιστον δεν προσεγγίστηκε, αφού, ούτε κάν ως προοπτική δεν αναφέρεται το 48ωρο, ενώ και τα οικονομικά (δεδομένου του πλαφόν –ειδικά δε και αν αφαιρεθούν ώρες λόγω ρεπό) έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να μεταβληθούν, παρά τα ονομαστικά (δραχμικά ή ευρωϊκά) μεγέθη που δόθηκαν, φαντάζουν δελεαστικά.

Καλή μας όρεξη

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Προς το παρόν ...εισηγήσεις.

"....
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται εισηγήσεις για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, από 20%, στο 30% ή και 35%:

● Των καθαρών αμοιβών που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο ανά μήνα εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ....."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

flone:
"Να σε βάλει να εφημερεύεις χωρίς να σε πληρώνει δεν μπορεί να το κάνει" (Από παραπάνω μήνυμα του κ. Κουναλάκη)

Συμφωνώ ότι το κλειδί που θα ανοίξει (ή θα κλείσει) το δρόμο για άμεσες εξελίξεις είναι το Ελεγκτικό και οι επίτροποί του. Να πεί, «δεν σε πληρώνω από δω και πέρα χωρίς δήλωση» είναι μάλλον το καλύτερο σενάριο. Αλλά γιατί δεν το κάνανε μέχρι τώρα; (έχουμε πληρωθεί μέχρι και Νοέμβρη, χωρίς δηλώσεις). Να μας ζητήσουνε λεφτά πίσω, μπορεί να τσούξει παραπάνω, αλλά πάλι ανατρέπει όλο το σκηνικό. Φαίνεται ότι οι Δικαστικοί δεν θέλουνε (μήπως δεν μπορούνε?) να πάρουνε πάνω τους τη μεγάλη ανατροπή. Θα δούμε.

Η άλλη πρόταση είναι να τους πιέσουμε εμείς. Ακούγεται καλό. Ας το δούμε από την άλλη όχθη: αν εγώ φοβάμαι ότι μπορεί να μου ζητήσουνε πίσω λεφτά, ο επίτροπος που ξεκινάει την καριέρα του σε μια επαρχιακή πόλη δεν φοβάται ότι μπορεί μετά εγώ να στραφώ εναντίον του και να μπλέξει άσχημα, αφού υπάρχει μια τόσο σαφής απόφαση Ολομέλειας; Έχει σημασία αν θα του στείλω εξώδικο; Κι αν δεν του στείλω, δεν μπορώ να τον κυνηγήσω μετά; Και αύριο κιόλας (για τις εφημερίες από Αύγουστο, άντε Οκτώβριο –είχαμε και την καθαρογραφή- και μετά). Ο διοικητής ήδη απάντησε λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης, ο επίτροπος όμως; Αν παίρνει την ευθύνη να υπογράφει (βασισμένος νομικά εκεί όπου αυτός γνωρίζει) γιατί να μην το κάνει και μετά το εξώδικο; Αν πάλι δεν εγκρίνει, θα το κάνει έτσι κι αλλιώς.

Τα σκέφτομαι όλα αυτά, για το λόγο ότι, αφού τραβήχτηκε το χαλί της μαζικότητας (λέμε τώρα), έχουμε απομείνει ο καθένας μονάχος του. Οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ μελετημένες. Αν πάρω αύριο με τη σειρά τους συναδέλφους στο νοσοκομείο και τους ζητήσω να συνυπογράψουν ένα τέτοιο εξώδικο, πόσοι θα βρεθούν; Άλλος ένας, άντε δύο το πολύ. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η κίνηση, πρέπει να δεχτούμε ότι στην υπόθεση 48ωρο υπάρχει διαπλοκή δικαστικής και πολιτικής εξουσίας στο πλαίσιο της «συνομωσίας της σιωπής». Αν ήταν έτσι, τόσο εύκολο να αποκαλυφθεί, δεν θα το ξέρανε; Αν κάνανε ότι δεν το ξέρουνε (δείτε τώρα πόσα αν) τι θα γίνει μετά; Θα μπλοκαριστεί η πληρωμή μέχρι να μαζευτούνε οι υπογραφές (που θα είναι ηθικά βάσιμες ελέω ‘σύμβασης’) από όλους εκτός από τους δύο. Μετά; Μετά παραπέμπω στην υπόθεση Λουμάκη (που τοποθετείται χρονικά στο ζενίθ του ‘Αγώνα’, και ήταν προσπάθεια θαυμαστή και τολμηρή, προσπάθεια-πιλότος, αλλά πόσους μιμητές είχε?). Αν φερθούνε πιο κομψά, μπορούνε να μου βγάλουνε το λάδι με χίλιους δυο άλλους τρόπους, κι αν εκεί υπήρξε στήριξη, εδώ θα την έχουμε; (αφού υπογράψαμε ‘σύμβαση’ και οι παρασπονδίες δεν καλύπτονται). Θα μπούμε σε μια διαρκή ιστορία –προσωπικής πια- αντιπαράθεσης, που θα μας φθείρει και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά μας. Τι κουράγια πρέπει να κουβαλάει κανείς για κάτι τέτοιο; Θα μου πείτε, μα θα μείνει το ίδρυμα χωρίς την ειδικότητά μου για κάποιες εφημερίες. Λάθος, αλλά δεν μπορώ να πω παραπάνω. Μονάχα ότι οι εθελοντές μετά θα γίνουνε ήρωες.

Μπορεί να ακούγονται απαισιόδοξα όλα αυτά. Νομίζω ότι μετά την ήττα, ακολουθεί περίοδος αναμονής για τις κινήσεις του εχθρού και ανασύνταξη δυνάμεων. Για να ανάψει πάλι η φωτιά πρέπει να φυσήξει. Θα φυσήξουνε οι επίτροποι; Θα φυσήξουνε οι υπουργικές για τα κονδύλια των εφημεριών; Θα φυσήξει η εγκύκλιος για τα ρεπό; Θα φυσήξουνε οι υπουργικές για τα νέα συμβούλια που θα καθυστερούν και τα παλιά δεν θα κάνουνε τις κρίσεις; Θα φυσήξουνε όλα αυτά; (το πιθανότερο).

Είναι ξεκάθαρο ότι η ιστορία έκλεισε μόνο προσωρινά.
Είναι δύσκολη η σύγκρουση σε ατομικό επίπεδο (και να πείτε ότι είμαι δειλός, το δέχομαι στην περίπτωση αυτή)
Είναι καλό να περιμένουμε λίγο.

Δεν ξέρω, τι λέτε;

ΥΓ1 Τα post mortem συνδικαλιστικά εξώδικα γιατί μου θυμίζουνε "ξεκάρφωμα"?
ΥΓ2 Περιμένω δεν σημαίνει ξεχνώ. Πολύ περισσότερο, δεν σημαίνει σιωπώ.

flone:
Ν 3754
ΦΕΚ 43Α΄/11-3-2009
Δημοσίευση: 13-3-2009

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Θέλει SVG viewer)
-----------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη ρεπό

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Τώρα αρχίζουν τα..δύσκολα.
Εμπρός στον αγώνα για... ρεπό μετά από ενεργό εφημερία ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση