Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Νοεμβρίου 2025, 06:05:06

Αποστολέας Θέμα: Διατροφή.  (Αναγνώστηκε 450431 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2025, 07:41:29
Απάντηση #195
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 10/11/2025
Ζώγια Κουταλιανού


Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, μέταλλα, κρεατίνη και συμπληρώματα πρωτεΐνης, είναι τα πιο διαδομένα συμπληρώματα διατροφής που συνήθως, αλόγιστα, χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι νέοι και νέες, ακόμη και έφηβοι, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση «Superfoods & the Campus», που διοργάνωσε η Επιτροπή Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για αυτόν τον λόγο, ο πρόεδρος της Επιτροπής – η οποία είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της Διοίκησης των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ για θέματα υγείας – καθηγητής Γεώργιος Δημητριάδης, σημείωσε ότι η εκδήλωση “απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και φοιτήτριες με στόχο να τους ενημερώσει και να ξεκαθαρίσει τι είναι οφέλιμο, τι χρήσιμο και τι θα πρέπει να αποφεύγεται”.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ειρήνη Κοΐδου καθηγήτρια  ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ με έδρα τις Σέρρες, συμπλήρωσε ότι το θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί ζωτικό ζήτημα καταναλωτισμού. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε έξυπνους καταναλωτές που θα κάνουν χρήση κάποιου συμπληρώματος όταν και αν το έχουν ανάγκη”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να έχουν προηγηθεί ιατρικές εξετάσεις.

“Τα συμπληρώματα χρήζουν ιατρικής επίβλεψης, ειδικά όταν λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα”, ανέφερε η Χριστίνα Δολόπικου, υποψήφια διδακτόρισσα ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ. και πρόσθεσε ότι “η πραγματική τους αξία εξαρτάται από τον τρόπο που τα ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας”, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα σκευάσματα εκείνα που “υπόσχονται πολλά”, όπως γρήγορο αδυνάτισμα.

Έξι με 20 φορές αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε χρήστες απαγορευμένων συμπληρωμάτων

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με έρευνες, όπως ανέφερε η κα. Κοϊδου είναι ότι “τα νέα παιδιά χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής πιο συχνά από ότι θα έπρεπε, και μάλιστα χωρίς να ξέρουν γιατί το κάνουν. Τα συμπληρώματα είναι σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός ειδικού. Όταν τα χρησιμοποιούμε χωρίς λόγο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας”, τόνισε.

Τη διάκριση ανάμεσα σε νόμιμα και απαγορευμένα συμπληρώματα, έκανε ο Νικόλαος Κουτλιάνος, καθηγητής ΤΕΦΑΑ  Α.Π.Θ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για τεράστια κατάχρηση των απαγορευμένων, ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού και των γυμναστηρίων, ακόμη και από εφήβους.

“Οι χρήστες αυτών των σκευασμάτων έχουν 6 με 20 φορές αυξημένη πιθανότητα θανάτου”, είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στα γυμναστήρια, 1 στους 3 ασκούμενους κάνει συστηματική χρήση νόμιμων σκευασμάτων και μάλιστα συνεχή, ενώ 1 στα 3 σκευάσματα που θεωρούνται νόμιμα είναι επιμολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες, όπως αρκετοί λιποδιαλύτες με διεγερτικά.

Προσοχή στις ετικέτες

“Οι διατροφικές ετικέτες είναι ένα εργαλείο στο χέρι του καταναλωτή. Δίνει ακριβώς τα στοιχεία που περιέχει κάθε σκεύασμα και σε ποιο ποσοστό συμβάλλουν στην καθημερινή διατροφή με βάση της συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις. Είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες να αναγράφουν αυτά τα στοιχεία και πρέπει να μάθει το κοινό να διαβάζει τις ετικέτες”, τόνισε η κα. Κοϊδου.

Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα συστατικά στη διατροφική ετικέτα δείχνει και την ποσοτήτων αυτών σε ένα προϊόν. “Δηλαδή, το πρώτο συστατικό σε μια ετικέτα βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα”, εξήγησε η Ανδρονίκη Παπαεμμανουήλ, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος – Ακαδημαϊκή Συνεργάτης Εργαστηρίου Υγιεινής, Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. Έρευνες, σημείωσε η κα. Παπαεμμανουήλ, έχουν δείξει ότι οι αγοραστές που διαβάζουν συστηματικά τις ετικέτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλώνουν καλύτερες ποιοτικά τροφές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
80903 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2008, 22:13:39
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
30434 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2010, 12:04:39
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
28892 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 20:46:11
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
29064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2018, 22:20:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
53212 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2014, 16:05:44
από Argirios Argiriou