Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Σεπτεμβρίου 2026, 00:51:08

Αποστολέας Θέμα: Αγροτικός στην Ανάφη: «Είμαι μια γιατρός μόνη μου και ατύπως διαθέσιμη 24/7»  (Αναγνώστηκε 454 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Σεπτεμβρίου 2026, 19:23:22
Αναγνώστηκε 454 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΑ ΝΕΑ 14/09/2026
Λαμπρινή Πλατσατούρα

Αγροτική Ιατρός στην  Ανάφη: «Είμαι μια γιατρός μόνη μου και ατύπως διαθέσιμη 24/7»

Μια αγροτική ιατρός για ολόκληρο νησί. Τα κενά στην υγεία και η έλλειψη στο δίκτυο τηλεφωνικής επικοινωνίας

Το Σάββατο το απόγευμα δημιουργήθηκε αναστάτωση στο νησί της Ανάφης. Η αιτία ήταν ένα επείγον περιστατικό. Μία τουρίστρια χτύπησε με το μηχανάκι της και χρειάστηκε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Ανάφης, Ευαγγελία Ρούσσου, η γιατρός δεν βρισκόταν στο ιατρείο και δεν μπορούσε να εντοπιστεί για ώρες, καθώς δεν είχε σήμα το κινητό της. Ετσι, ο δήμος έκανε μέσω Facebook μια δημοσίευση για τον εντοπισμό της ιατρού και την γνωστοποίηση του επείγοντος.

Όπως δήλωσε στο tanea.gr η κα Ρούσσου, ο δήμος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ιατρό και δεν ήταν εφικτό. «Δεν μπορούσαμε για ώρα να την βρούμε. Είναι η μοναδική ιατρός στο νησί. Όταν λείπει κάπως πρέπει να ενημερώνεται η νοσηλεύτρια. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει σήμα στο νησί. Δεν λέω φυσικά να μην πάει για ένα μπάνιο, αλλά κανονικά πρέπει να ενημερώνει κάποιον, να ξέρουμε που να την βρούμε. Οι κάτοικοι εδώ είμαστε φοβισμένοι, και με μικρά παιδιά φανταστείτε. Σαν ιατρός είναι πολύ καλή, δεν λέμε κάτι αντίθετο, βοηθάει, αλλά έχει τύχει ξανά να μην την βρίσκουμε».

Πόσο εφικτό αλλά και νόμιμο είναι για τον μοναδικό ιατρό σε ένα νησί να έχει εποπτεία 24 ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα; Όταν μάλιστα στο νησί της Ανάφης το τηλεφωνικό δίκτυο εξυπηρετεί μόνο στη χώρα, και ακόμα κι εκεί πολλές φορές το σήμα είναι ” νεκρό”;

Η αγροτική ιατρός Ευαγγελία Ζαρκαδά, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ανάφης, μίλησε στα tanea.gr, και έδωσε μια από την πλευρά της τη σκληρή εικόνα για τις συνθήκες εργασίας στο νησί.

«Δεν ισχύει όλο αυτό που έχει βγει προς τα έξω, είναι αναληθές, διασύρεται το όνομά μου. Ήμουν εκτός ιατρείου και όπως πάντα είχα μαζί μου και το προσωπικό μου κινητό, αλλά και το κινητό του ιατρείου. Κυκλοφορώ πάντα με τα δύο τηλέφωνα μαζί μου. Προφανώς δεν με έβρισκαν, γιατί μάλλον καλούσαν στο σταθερό του ιατρείου. Δεν χτύπησε ποτέ το κινητό μου, δεν καταλαβαίνω γιατί λένε ότι με έψαχναν ώρες. Μόλις είδα την κλήση πήγα κατευθείαν στο ιατρείο,» δηλώνει η κ. Ζαρκαδά.

«Ειναι άδικο όλο αυτό και απάνθρωπο. Είμαι μια ιατρός μόνη μου σε ένα βράχο στη μέση του Αιγαίου. Ενώ οι εφημερίες που δηλώνουμε είναι δέκα το μήνα, είμαι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, σε ένα άτυπο πλαίσιο. Δεν πάω πουθενά εκτός χώρας, αφού δεν υπάρχει σήμα. Κι ακόμα και στη χώρα πολλές φορές πάλι δεν έχουμε σήμα.

Κι ενώ κάνω τα πάντα για κάθε ασθενή, εξουθενωμένη και με διαρκές άγχος, οι κάτοικοι με κοιτούν με μισό μάτι ακόμα κι αν πάω να πιω ένα καφέ εκτός ιατρείου. Δεν καταλαβαίνω πως αντιλαμβάνεται κανείς εδώ την συνθήκη που εργάζεται ένας αγροτικός ιατρός μόνος του», ανέφερε.

Η κα Ζαρκάδα, εμφανώς φορτισμένη μίλησε και για την έκταση που είχε η δημοσίευση στην οικογένεια της. «Με το ποστ που έκανε η αντιδήμαρχος στο Facebook δημιούργησε μια εντύπωση ότι είμαι αγνοούμενη και κινδυνεύω. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι δικοί μου άνθρωποι ταραγμένοι γιατί νόμιζαν ότι έχω πάθει κάτι σοβαρό και δεν με βρίσκει κανείς. Είναι τραγικό. Όλο το περιστατικό είναι εκτός πραγματικότητας. Σκεφτείτε ότι η γυναίκα που χρειάστηκε επείγουσα βοήθεια, ήρθε μετά και με ευχαρίστησε με ένα μπουκάλι κρασί. Είναι αναληθές ότι με έψαχναν ή ότι δεν με βρίσκουν. Όταν εγώ έχω ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο μάλιστα, και μου έχουν απαντήσει ότι έχουν ενημερώσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Το θέμα δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πρέπει να αναλάβει να λύσει το ζήτημα».

Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει για ακόμα μια φορά τις βαθιές ελλείψεις στις υγειονομικές δομές και τις προσωπικές θυσίες που καλούνται οι ιατροί να κάνουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Σεπτεμβρίου 2026, 19:26:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Σεπτεμβρίου 2026, 15:18:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δημόσια καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για το θέμα αυτό:

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2026
Α.Π: 15650

ΠΡΟΣ:
 ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ
 ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
 ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ
 ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, κ. ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ
 ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΥΠΕ
 ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
 ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ακόμα μία αθλιότητα ενάντια σε νέα γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτική γιατρό),  η οποία απειλείται εκτός από πειθαρχική και με ποινική δίωξη.
Συγκεκριμένα, αρχές Αυγούστου 2026 η συνάδελφος ανέλαβε υπηρεσία υπαίθρου στο Π.Π.Ι Ανάφης το οποίο υπάγεται στο Κ.Υ Ίου, όπου διαπίστωσε ότι θα είναι η μοναδική γιατρός παρά το γεγονός ότι η μονάδα αυτή φέρεται ως «Πολυδύναμο» Περιφερειακό Ιατρείο. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το Κ.Υ Ίου πως δεν εκδίδονται προγράμματα εφημεριών (!) και πως οι εκτελεσμένες εφημερίες εκάστου μηνός δηλώνονται μόνο τον επόμενο μήνα (!!) προκειμένου να αποζημιώνονται.

Στις 12/9 ημέρα Σάββατο και ενώ το ιατρείο ήταν κλειστό, προσήλθε για πρώτες βοήθειες τραυματίας επισκέπτρια του νησιού. Λίγο μετά την προσέλευση της ασθενούς, η νοσηλεύτρια αναζήτησε τηλεφωνικά τη γιατρό όμως δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει μαζί της λόγω προβλήματος στο σήμα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο είναι γνωστό και η γιατρός το είχε επισημάνει ήδη από αρχές Αυγούστου στην 2η ΥΠΕ η οποία είχε παραδεχτεί το πρόβλημα. Άλλωστε η γιατρός, μην έχοντας πρόγραμμα εφημεριών δεν είχε καμία υποχρέωση να είναι σε ετοιμότητα ή να απαντά σε οποιαδήποτε κλήση. Τέλος, δύο ώρες αργότερα (όταν το κινητό της γιατρού «έπιασε» σήμα), η γιατρός έσπευσε στο ιατρείο.

Τα όσο είχαν προηγηθεί και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πρωτοφανείς ενέργειες συκοφάντησης, προσπάθειας καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού και μετακύλισης των ευθυνών της ΥΠΕ, του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης σε μία νέα γιατρό: Ανακοίνωση στο facebook από τον επίσημο λογαριασμό της δημοτικής αρχής πως δήθεν «η αγροτική γιατρός αγνοείται»,  εντολή από την Εισαγγελία Νάξου για διενέργεια προανάκρισης σε βάρος της γιατρού και πειθαρχική έρευνα από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό με τον ισχυρισμό πως δήθεν η γιατρός ήταν σε «εφημερία ετοιμότητας» και πως ευθύνεται η γιατρός που δεν παρουσιάστηκε αστραπιαία στο ιατρείο.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι:

 Το «Πολυδύναμο» Περιφερειακό Ιατρείο Ανάφης πόσες και ποιες θέσεις οργανικές γιατρών περιλαμβάνει στον οργανισμό; Ποιοι έχουν τις εγκληματικές ευθύνες να εγκαταλείπουν ολόκληρο  νησί (του οποίου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες λόγω επισκεψιμότητας) μόνο με μία (1) γιατρό και μάλιστα νέα πτυχιούχο Ιατρικής;

 Από που και ως που η δημοτική αρχή συκοφαντεί δημοσίως τη συνάδελφο, παρουσιάζοντάς την ως δήθεν αγνοούμενη υπονοώντας αμέλεια;

 Από που και ως που η αρμόδια Εισαγγελική αρχή στρέφεται ενάντια στη νέα γιατρό ενώ ταυτόχρονα αμελεί να ασχοληθεί με τους πραγματικούς ενόχους (αυτούς που εγκατέλειψαν το νησί μόνο με μία γιατρό δηλαδή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και αυτούς που αμελούν να εκδίδουν έγκαιρα προγράμματα εφημεριών δηλαδή την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τους αρμοδίους του Κ.Υ Ίου που έχουν οριστεί από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ);

 Από που και ως που ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ εκ των υστέρων θέλει να ελέγξει και πειθαρχικά τη νέα γιατρό; Δεν γνωρίζει πώς εφημερία ετοιμότητας δεν προβλέπεται με βάση το νόμο για μη ειδικευμένους γιατρούς και πώς κανένας γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο όλο το μήνα;
Επανερχόμαστε στα πάγια αιτήματά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού «υπηρεσίας υπαίθρου», για στελέχωση της ΠΦΥ με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς και για να μπει αμέσως τέρμα σε όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας ενάντια στους νέους γιατρούς.

Δηλώνουμε πως θα κάνουμε χρήση κάθε συνδικαλιστικού και νομικού μέσου για να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη καταρχάς να παρέμβουν άμεσα, ώστε να παύσει κάθε ποινική και πειθαρχική δίωξη ενάντια στην συνάδελφο.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11410 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2010, 11:41:38
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
59771 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2021, 15:13:33
από schumifer
0 Απαντήσεις
69486 Εμφανίσεις