ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Τί ποσοστό κέρδους έχουν οι φαρμακοποιοί στα συνταγογραφούμενα φάρμακα;
Argirios Argiriou:
Ο Διακομιστής σε κάποιο μήνυμα του μιλά για 22%.
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ).
Ένας φαρμακευτικός αντιπρόσωπος με τον οποίο μίλησα πρόσφατα μου είπε ότι είναι περισσότερο αλλά και ότι συχνά οι φαρμακοποιοί αγοράζουν τα φάρμακα με έκπτωση.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Βαγιωνάς τώρα μιλά για 10,8%.
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ).
Τί ισχύει;
EzeΤΡΟΛ:
Υπάρχει και άλλη εκδοχή:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣήμερα το ποσοστό κέρδους είναι καθορισμένο στο 25% της λιανικής τιμής,
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Επίσης, είναι διασταυρωμένο ότι οι φαρμακοποιοί δέχονται και μπόνους από τις φαρμακοβιομηχανίες, όταν προωθούν αρκετό εμπόρευμα, π.χ. για κάθε 10 πακέτα στατίνες, 2 δώρο. Μου έχει τύχει να γυρίσει πίσω ασφαλισμένος για να του αλλάξω συνταγή με στατίνη επειδή ο φαρμακοποιός του έδωσε άλλη από αυτή που έπαιρνε και που του είχα γράψει. (Αντίστροφο φασονάζ.)
Στα μη φαρμακευτικά προϊόντα, το κέρδος (μετά φόρων) ανέρχεται σε 40% επί της Λ.Τ.
Επίσης, όταν οι τιμές των φαρμάκων "τσιμπάνε" προς τα πάνω, όλοι ξέρουμε ότι αποτελεί κοινή πρακτική ο φαρμακοποιός να βγάζει τον τιμοκατάλογο και να χτυπά την νέα, υψηλότερη τιμή, άσχετα αν στο κουπόνι αναγράφεται η παλιά!
Argirios Argiriou:
Ναι, αυτό το 25% κέρδος επί της λιανικής τιμής βλέπω ότι το γράφει και στο Έθνος της 12/01/2010:
[spoiler]«Ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και μειώσεις τιμών έως 40%
«E» 12/1
«Ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων, που θα επιφέρει μειώσεις τιμών έως και 40%.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο τοπίο στις γονικές παροχές
"Θα αγγίξει τα 3,9 το πακέτο"
Απλώνει πλοκάμια η Eφορία
Μηνύματα στήριξης από Ευρώπη
Eξοικονόμηση 11 δισ. ευρώ
Kαι έξτρα μέτρα αν χρειαστεί
Πέντε κινήσεις για Aσφαλιστικό
Υπερδιπλασίαστηκαν τα «φέσια»
Περισσότερα άρθρα...Tρισέ: "Παράλογη εικασία η έξοδος από το ευρώ"Aδειες-εξπρές για τις ιδιωτικές επενδύσειςH EKT καταθέτει γνώμη αλλά δεν νομοθετεί, κυρίαρχη είναι η BουλήKρίσιμο το 2010 για νοικοκυριά - τράπεζες«Bροχή» τα λουκέτα επιχειρήσεων στην KρήτηEκπτώσεις έως και 70% σε ρούχα και παπούτσια«Aιτία πολέμου» η μείωση του ποσοστού κέρδουςΣτροφή ανόδου με φήμες...Κανείς δεν θα αποχωρήσει...Διορθώνουν το λάθος της νυχτερινής τροπολογίαςAύριο στις Bρυξέλλες το ΠΣAΑυριο το νομοσχέδιο για γονικές, ποτά, τσιγάρα«Kόκκινη κάρτα» στο νομοσχέδιο της ΛούκαςAπειλεί την Eλλάδα με νέα υποβάθμισηTimes Λονδίνου: H Eλλάδα δεν θα χρεοκοπήσειΑπίθανη η έξοδος από το ευρώΜέρκελ: Πρόβλημα για το ευρώ η ΕλλάδαΜήνυμα ΔΝΤ: Πατάξτε τη φοροδιαφυγήYποβάθμισε τις πληροφορίες περί προσφυγής της Kομισιόν«Mειοδότης με την πλέον συμφέρουσα προσφορά»Νέα «βουτιά» του δείκτηΤα πήραν πίσω Σύμφωνα με πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας, στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, προτάθηκε από την υπουργό Λ. Kατσέλη η αλλαγή του ποσοστού κέρδους που καθορίζεται με αγορανομική διάταξη. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προτάθηκαν προς συζήτηση δύο σενάρια:
1. Nα καθοριστεί κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους με βάση την αξία πώλησης του φαρμάκου.
Tο ποσοστό αυτό θα μειώνεται όσο ανεβαίνει η αξία. Mε τον τρόπο αυτό το υπουργείο φιλοδοξεί να μειωθούν οι τιμές και η φαρμακευτική δαπάνη.
Σήμερα ισχύει ποσοστό κέρδους 25% επί της λιανικής τιμής.
2. Ποσοστό ενίσχυσης για την πώληση των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία είναι φθηνότερα.
Eξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδας απέρριψε την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦEE, Δ. Φιλιώτη, τα φάρμακα θα πρέπει να παίρνουν τιμές με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Eυρωζώνης. H ηγεσία του υπουργείου προχωρεί, όμως, στην ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της EE των 27, καθώς οι μειώσεις τιμών θα είναι μεγάλες έως και 40%.
Πάντως, η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο ώστε οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων (λαμβάνουν τιμή στο 80% των πρωτοτύπων) να μην υπολογίζονται, όπως προ δύο μηνών είχε εξαγγείλει, με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της EE, αλλά να μειωθεί το 80% στο 60% ή 50%.
Διαφωνία υπήρχε και στο θέμα της λίστας των συνταγογραφημένων φαρμάκων. H κυβέρνηση προχωρεί σε ομάδα εργασίας που θα θεσπίσει κριτήρια ένταξης φαρμάκων στη λίστα με χαμηλότερες τιμές. O ΣΦEE θέλει όλα τα φάρμακα να είναι στη λίστα με τον καθορισμό δύο τιμών. Tην τιμή της αγοράς χωρίς συνταγή και την άλλη τιμή, για τις συνταγές.
Xρήστος Kολώνας[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
--- Παράθεση ---Σήμερα το ποσοστό κέρδους είναι καθορισμένο στο 25% της λιανικής τιμής, ενώ με την πρόταση της κ. Κατσέλη το ποσοστό θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη θα είναι η τιμή του φαρμάκου.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Παράθεση ---Με αφορμή τις αναφορές στον τύπο για το κέρδος των φαρμακοποιών ότι «σύμφωνα με το ΣΦΕΕ το κέρδος των φαρμακοποιών αγγίζει το 35%» ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δηλώνει: «το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν είναι θέμα του ΣΦΕΕ, δεν τον αφορά, και οποιαδήποτε αναφορά γίνεται με την χρήση του ονόματος του ΣΦΕΕ είναι ανακριβής».
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Παράθεση ---Μάλιστα, εξηγεί ότι το ποσοστό αυτό είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων, είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
flone:
Αγορανομική Διάταξη 7/2009 (2-7-2009)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
(και εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, από Σύνδεσμο Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου).
«Άρθρο 332
ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ
…
2. Για τους φαρμακοποιούς, ποσοστό μικτού κέρδους 35%, που υπολογίζεται πάνω στην χονδρική τιμή»
Στο φάρμακο αφορούν τα άρθρα 331-343 (μερικά από αυτά τροποποιήθηκαν με την Α3-4192/3-9-2009, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)
Πολύ κατατοπιστικό είναι το «Διάγραμμα 1» που υπάρχει εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, «Το Ελληνικό Σύστημα Τιμολόγησης».
Αν ένα φάρμακο κάνει 100 ευρώ (λιανική τιμή), τότε λαμβάνουν:
62,7 ο παραγωγός
05,3 ο χονδρέμπορος
23,8 ο φαρμακοποιός
08,3 ο ΦΠΑ
Έτσι προκύπτει ότι το «κέρδος» (προ φόρων) του φαρμακοποιού είναι 24% της λιανικής τιμής, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό (μάλλον ένα μαθηματικό τρικ για να μην προκαλούμε…). Καμία σημασία δεν έχει το κέρδος «επί της λιανικής τιμής», αφού όταν αγοράζω 62,7+5,3=68 και κερδίζω 23,8, τότε το κέρδος μου (μικτό) είναι 35% (όπως ακριβώς ορίζει και η διάταξη).
Βέβαια μετά πληρώνω και φόρους (ο ΦΠΑ έχει ήδη αφαιρεθεί).
Από το 35 πώς πάμε στο 10,8 δεν το κατάλαβα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση