ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Καθορισμός ποσοστών συμμετοχής ασφαλισμένων

<< < (143/175) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---
Μία απορία που πάντα είχα είναι πού αναφέρεται στα βιβλιογραφικά δεδομένα Σ/Δ υπό διαιτητική αγωγή ΜΟΝΟ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Ένα παράδειγμα που μου ήρθε πρόχειρα στο μυαλό είναι πχ ηλικιωμένος ασθενής, με ΣΔ με ήπια γλυκαιμική εκτροπή πχ HbA1c~ 7 (που ειναι σχεδόν στο στόχο) ή έστω και λίγο παραπάνω και με άλλα συνοδά προβλήματα υγείας.

--- Τέλος παράθεσης ---
Από πού αντλούμε το ότι ένας τέτοιος ασθενής δε θα πρέπει να πάρει έστω και μία μικρή δόση μετφορμίνης; Εκτός κι αν εννοείτε όσους έχουν γλυκοζυλιωμένη <6,5% ή π.χ. στεφανιαίους με γλυκοζυλιωμένη <7,0% - σε καμιά όμως περίπτωση πάνω από 7% - και παρουσιάζουν δυσανεξία ή έχουν αντένδειξη στο να πάρουν μετφορμίνη. Αυτοί είναι όμως ένα πολύ-πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, τόσο που ο "πολύς" ΕΟΠΥΥ δε θα χαράμιζε παράγραφο για να τους περιγράψει...

Harper:
Σε υπερβαρο ασθενη με 2 μετρησεις γλυκοζης νηστειας πχ μεταξυ 126 και 140 αλλα OGTT που να δειχνει ΙGT ή αντιστροφα καποιος (ακομη καλυτερο) υπερβαρος με IFG αλλα με OGTT παθολογικη...
Ενδεχομενως πριν ξεκινησω σε αυτον εστω και μετφορμινη θα του εδινα την ευκαιρια μιας τριμηνης διαιτας ,θα του ελεγα να χασει κιλα,θα κοιταζα αν παιρνει β-αποκλειστες ή διουρητικα σε μεγαλη δοση ,να ξεκινησει ασκηση και θα του ελεγα να μετραει τακτικα τα σακχαρα του.

Δεν ξερω αν το παραδειγμα μου ειναι ικανοποιητικο αλλα ειναι αυτο που μου ηρθε με τη μια στο μυαλο...

deleteduser:
Το παραδειγμα που αναφερθηκε από τον anastaziogr δεν ειναι τυχαίο. Απεικονίζει τις πρόσφατες αλλαγες στον καθορισμό των θεραπευτικων στόχων. Αυτός πλεον προσαρμόζεται με αρκετή ανεκτικότητα ανάλογα με την ηλικια (=προσδοκιμο επιβίωσης), τη συννοσηρότητα, το χρονο νόσησης κλπ.

Κοινως γιατί να φορτώσουμε τη γιαγια με μετφορμίνη; Για να την προφυλαξουμε από την μικροαγγειοπάθεια στα 100;

Οσον αφορά δε στον υπερβαρο IGT ή IGF του Jack η μόνη θεραπεία που μπορει να αποτρεψει τον μελλοντικό του ΣΔ είναι η διαιτα και η ασκηση.
ΣΔ δεν έχει ακόμη τυπικα (οποτε θεραπεια δεν θα πάρει) ταινίες όμως χρειαζεται.

Harper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οσον αφορά δε στον υπερβαρο IGT ή IGF του Jack η μόνη θεραπεία που μπορει να αποτρεψει τον μελλοντικό του ΣΔ είναι η διαιτα και η ασκηση.
ΣΔ δεν έχει ακόμη τυπικα (οποτε θεραπεια δεν θα πάρει) ταινίες όμως χρειαζεται.

--- Τέλος παράθεσης ---

Βασικα ο IFG και ο IGT ειναι προδιαβητης οποτε μαλλον δε δικαιουται ταινιες δωρεαν(και συμφωνα με τις οδηγιες δε δικαουται αγωγη)
Εγω ομιλω για τον υπερβαρο με IFG και παθολογικη OGTT ή τιμη μετρησης Γλυκοζης νηστεως παθολογικη αλλα OGTT ως IGT.Και οι 2 μπορει να εχουν φυσιολογικη τη μια παραμετρο-δοκιμασια(ή καλυτερα να δειχνει προδιαβητη) και παθολογικη την άλλη (διαγνωση διαβητη).Αυτο μπερδευει μερικες φορες.Προσωπικα μου εχει συμβει.Η συσταση ειναι ταυτοχρονα με τη διαιτα και ασκηση συγχορηγηση μετφορμινης αλλα η διαιτα και ασκηση απο μονες τους (δυσκολια συμμορφωσης )μπορουν να ριξουν την γλυκοζυλιωμενη 1-2 μοναδες

Επίσης συμφωνα με την Ελ.Διαβητολογικη Εταιρεια (αντιγραφω)
1.Σε διαβητικούς προχωρημένης ηλικίας ή με σημαντικού βαθμού επιπλοκές
ή που επί σειρά ετών ήσαν σε κακή ρύθμιση ή έχουν μικρό προσδόκιμο
επιβίωσης ή εμφανίζουν ανεπίγνωστη υπογλυκαιμία ή πάσχουν και από
άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά., ο
στόχος είναι τιμή HbA1c 7.0 - 7.5% C
2.Σε άτομα με βραχύ προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας σοβαρής συννοσηρότητας
(πχ υπερηλίκους με πολλαπλά προβλήματα υγείας, τελικού στα-
δίου καρκινοπαθείς κ.λπ.), περιορίζονται οι θεραπευτικές επιδιώξεις στην
αποφυγή της σακχαρουρίας, ώστε να αποτραπεί η κλινική συμπτωματολο-
γία του ΣΔ. Έτσι περιορίζεται και ο κίνδυνος εμφάνισης της άκρως ανεπιθύ-
μητης και επικίνδυνης, για τους ασθενείς αυτούς, υπογλυκαιμίας.

Denominator:
Συνάδελφοι δε μιλάμε για IFG/IGT - αλλά για διαβήτη.
Επίσης δε μιλάμε για περιστατικά με το ένα πόδι στον τάφο.
Πίστευα ότι είχατε καταλάβει το πνεύμα μου...
Επιτέλους, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς διαβητικούς 40 και 50 και 60 ετών "υπό δίαιτα".

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση