ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ράμματα και τραυματισμοί του Δέρματος= αβλεπεί CΕCLOR??...

<< < (3/5) > >>

Μαρία Χόρτη:
Να προσθέσω ότι όποτε υπάρχει ένδειξη για αντιτετανικό ορό (βλ. μήνυμα Zark) και εάν η προσέλευση του ασθενούς υπερβαίνει τις 24 ώρες απο το τραύμα ή σε ενήλικες των οποίων το βάρος υπερβαίνει το μέσο όρο πρέπει να χορηγηθεί διπλή δόση, δλδ 500 iu, κοινως Amp Tetagam BtII (δύο) εφάπαξ.

Πηγη: Εθνικό Συνταγολόγιο

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος..........

Λιγότερο ταπεινό ερώτημα: Ξέρετε τι κλινική εικόνα-συμπτώματα κάνει ο τέτανος τις πρώτες μέρες μετά τη μόλυνση και πριν κάνει τη γνωστή δυσκινησία στους μυς του προσώπου;

--- Τέλος παράθεσης ---


Ο τέτανος, ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ  :o οφείλεται στο Clostridium Tetani, ένα gram (+) αναερόβιο βακτήριο , παράγει την νευροτοξίνη τετανοσπασμίνη η οποία προκαλεί και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Από ότι γνωρίζω μπορούμε να έχουμε μια τοπική αρχική εμφάνιση και συμπτωματολογία, η οποία μπορεί να μεταπέσει σε γενικευμένη.

Τοπικός τέτανος: επιμένουσα σύσπαση των μυών σε συγκεκριμένη περιοχή, ίδια με την περιοχή του τραύματος. Είναι ηπιότερος αλλά μπορεί να καταλήξει σε γενικευμένο τέτανο.

Γενικευμένος τέτανος:  Τριγμός των δοντιών με σιελόρροια,  οπισθότονος και  σαρδόνιος γέλωτας. Γενικά πρόωρα συμπτώματα είναι ο πυρετός, η ταχυκαρδία, η εφίδρωση και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. (νομίζω σε αυτά αναφέρεσαι κ.Κουναλάκη)  
Ο σπασμός των μυών είναι επαναλαμβανόμενος και  διαρκείας ολίγων λεπτών .

Στη θεραπεία του εμφανισμένου τετάνου ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟ tetagam!!!

--- Τέλος παράθεσης ---

Άριστα σε βαθμό που εντυπωσιάζομαι..... Μήπως είσαι η εξαίρεση στον κανόνα;
Τον τοπικό τέτανο συνήθως δεν τον παίρνει ο ασθενής χαμπάρι εκτός εάν είναι κάποια ιδιάζουσα θέση που προδίδει τις συσπάσεις πχ δάκτυλα του χεριού. Τα γενικά πρόωρα συμπτωματα είναι όπως τα περιγράφεις και η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει θνητότητα <10%. Ο γενικευμένος τέτανος δεν είναι πάντα τόσο τυπικός παρά μόνο όταν έχει 90% θνητότητα. Σημαντικό που μας μπερδεύει είναι ότι το μικρόβιο δεν πηγαίνει στο αίμα και μπορεί να δώσει συστηματική εικόνα σε διάστημα από 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες από το χρόνο που έγινε το τραύμα.

Ο τέτανος δεν είναι εξαφανισμένος, υπάρχει δυνητικά, όπου υπάρχει σκόνη χώματος και σας διαβεβαιώ ότι έχω δει 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά στο νοσοκομείου του Ρεθύμνου που έκανα ειδικότητα. Μόνο τα δύο έκαναν σαρδόνιο χαμόγελο και κατέληξαν, το άλλο επέζησε από πέρασε 2 μήνες στη μονάδα. Το ένα από τα τρία περιστατικά το έζησα από κοντά και προσήλθε σε μένα με πονόλαιμο, μου έκανε εντύπωση που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα του να δω το λαιμό του και είχε αρχίσει να έχει δυσφαγία, είχε ιστορικό τραύματος πριν 2 εβδομάδες και έκανα το λάθος να το στείλω στους χειρούργους για να το δει ΩΡΛ με την υποψία του τετάνου στο παραπεμπτικό. Το έδιωξαν σπίτι αφού με λοιδόρησαν και ξανα-ήρθε σε δύο μέρες με σαρδόνιο χαμόγελο.

Έκτοτε έχω δει ένα τέτοιο χαμόγελο σε πιστοποίηση θανάτου που με καλέσαν.....

Argirios Argiriou:
Σχετικές φωτογραφίες:

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςμου έκανε εντύπωση που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα του να δω το λαιμό του και είχε αρχίσει να έχει δυσφαγία, είχε ιστορικό τραύματος πριν 2 εβδομάδες και έκανα το λάθος να το στείλω στους χειρούργους για να το δει ΩΡΛ με την υποψία του τετάνου στο παραπεμπτικό. Το έδιωξαν σπίτι αφού με λοιδόρησαν και ξανα-ήρθε σε δύο μέρες με σαρδόνιο χαμόγελο.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δυστυχώς φίλοι μου αυτή η εικόνα είναι πολύ συνήθης στις αρχές αλλά διαφεύγει γιατί υποεκτιμάται. Εξ’ ού και αναφέρονται όλα τα ανωτέρω στα συμπτώματα, ενώ αυτή παραβλέπεται στις περιγραφές, όπως υποεκτιμάται και στην κλινική πρακτική.
Γι’ αυτό και οι χειρουργοί σε λοιδόρησαν αγαπητέ Δημήτρη. Γιατί στα βιβλία τους, στις σημειώσεις τους, και πολύ περισσότερο στα χείλη των «σπουδαίων» χειρουργών (ή χειρούργων?) δεν συνάντησαν τον τέτανο με αυτή τη μορφή.
Ή μάλλον τον συνάντησαν, αλλά τον θεώρησαν πολύ «λίγο» για να ασχοληθεί η αυτών υψηλότητα.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....

Εννοείται πως η ερώτηση είναι ανοικτή για όλους.... και η απάντηση είναι παγκοσμίως δεδομένη. Αλλά την ξέρετε;

--- Τέλος παράθεσης ---

Μεγάλη κουβέντα άνοιξες!! Έχω τσακωθεί αρκετές φορές και με συναδέλφους και με φαρμακοποιούς για το θέμα που δυστυχώς αποτελεί ένα μεγάλο κενό στις ιατρικές γνώσεις. Υπάρχει και το άλλο τρελό που μου συνέβη, συνάδελφος με εμπειρία δεκαετιών αγνοούσε ποιό σκεύασμα είναι ο ορός και ποιο το εμβόλιο!!!!!!!!!! (αιδώς Αργείοι...)

Λοιπόν προς φρεσκάρισμα γνώσεων:

Σε τραύματα, εγκαύματα το σχήμα είναι το ακόλουθο

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ ΕΜΒΟΛΙΟΥ                                    ΚΑΘΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑ                               ΡΥΠΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑ H EKTETAMENO

                                                                             DT Vax          TETAGAM                      DT Vax           TETAGAM

Άγνωστος αριθμός δόσεων (DT Vax adult)           ΝΑΙ                  ΟΧΙ                           ΝΑΙ                  ΝΑΙ
 
Δόσεις 0 - 1                                                            ΝΑΙ                  ΟΧΙ                           ΝΑΙ                   ΝΑΙ

Δόσεις 2                                                                 ΝΑΙ                  ΟΧΙ                           ΝΑΙ                  ΟΧΙ (σημείωση 1)

Δόσεις 3 ή περισσότερες  (εντός 10ετίας)                  ΟΧΙ                  ΟΧΙ                           ΟΧΙ                   ΟΧΙ


Σημείωση 1 : ΝΑΙ και στο Tetagam αν το τραύμα είναι πάνω από 24 ώρες

Όπως βλέπουμε ο ΟΡΟΣ ( Tetagam είναι ο ορός και ΟΧΙ το εμβόλιο) χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ σε συνδυασμό με το εμβόλιο σε ρυπαρά τραύματα μη επαρκώς εμβολιασμένων ασθενών και ΟΧΙ όπως συνηθίζουν κατά κόρον οι χειρουργικές κλινικές ( και αδιάφοροι γενικοί ιατροί) σε κάθε θλαστικό τραύμα μαζί με αντιβιωσούλα και πραζόλη !!!


Ελπίζω να σας κάλυψα κ. Κουναλάκη.  ;)

Καλημέρα






--- Τέλος παράθεσης ---

ZArk, ο παραπάνω πίνακας μοιάζει σωστός αλλά από πού προέρχεται; Καλό είναι να αναφέρουμε και την πηγή από την οποία αντλούμε τις πληροφορίες μας για να μπορούν να κρίνουν οι αναγνώστες κατά πόσο οι πληροφορίες μας είναι έγκυρες.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση