ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Πότε πρέπει να δίνουμε αντιτετανικό ορό;
paracelsus:
Ναι, το είχα δει στο εθνικό συνταγολόγιο, και είναι λογική τακτική, απλά στις οδηγίες από αμερικανικές εταιρίες/cdc δεν το είχα δει να αναφέρεται. Επίσης οι βρεττανοί φαίνεται να αρκούνται σε μόνο δύο αναμνηστικές δόσεις (3 δόσεις βασικός εμβολιασμός και 2 επιπλεον αναμνηστικές) και να είναι ιδιαίτερα προφυλακτικοί σε τραύματα υψηλού κινδύνου για τέτανο συστήνοντας την χορήγηση ανοσοσφαίνης σε αυτά ανεξαρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού.
timex:
Όσες φορές ζήτησα και το εμβόλιο ( γιατί στέλνουμε τους ασθενείς να μας φέρουν τον αντιτετανικό ορό στο ΚΥ) οι φμφ είτε δίνουν μόνο τον ορό, είτε με παίρνουν τηλέφωνο να μου πουν αν έκανα λάθος. Τελικά, από όσες φορές ζήτησα και το εμβόλιο, μόνο μια φορά επέστρεψε ασθενής έχοντας αγοράσει και τα δύο. Οι φμφ δεν έχουν σχεδόν ποτέ το εμβόλιο στα ράφια τους!
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌσες φορές ζήτησα και το εμβόλιο ( γιατί στέλνουμε τους ασθενείς να μας φέρουν τον αντιτετανικό ορό στο ΚΥ) οι φμφ είτε δίνουν μόνο τον ορό, είτε με παίρνουν τηλέφωνο να μου πουν αν έκανα λάθος. Τελικά, από όσες φορές ζήτησα και το εμβόλιο, μόνο μια φορά επέστρεψε ασθενείς έχοντας αγοράσει και τα δύο. Οι φμφ δεν έχουν σχεδόν ποτέ το εμβόλιο στα ράφια τους!
--- Τέλος παράθεσης ---
Μία μικρή λεπτομέρεια: Το εμβόλιο κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ ενώ ο ορός 10.
Δημήτριος:
Όταν κάποιος δαγκωθεί από σκύλο ή γάτα και κάνει τη δέουσα θεραπεία οι γιατροί σε τι βαθμό δίνουν και τις αναγκαίες επεξηγήσεις ώστε να υπάρχει και η σχετική πρόληψη στο μέλλον; Δίοτι μόλις συνειδοτοποιήσα παρότ Φυσικός διδάσκων Βιολογίας (τρίχες γνώσεις δλδ) ότι ο ορός και το εμβόλιο δεν καταπολεμούν το βακτήριο αλλά τα δηλητήρια που αυτό "ξερνάει". Πόσοι από μας τους δηχθέντες (sic) διατρέχουν κίνδυνο να βρεθουν στην εντατική έχοντας σιγουρευτεί ότι μιας και έκαναν τον ορό δεν τρέχει κάστανο μετέπειτα; Σίγουρα όχι μηδενικό ποσοστό πάντως! Και κάτι άλλο που χρήζει διευκρίνισης από τους ειδικούς:
Άνθρωπος προκαλεί αιματηρό δάγκωμα σε άλλον άνθρωπο και ο παθών περιορίζεται σε μια τοπική αντισηψία. Οι αναμενόμενες επιπλοκές δεν με αφορούν εδώ. Η πιθανότητα να μολυνθεί ο παθων από κλωστηρίδιο του τετάνου είναι άραγε (πρακτικά) μηδενική;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν κάποιος δαγκωθεί από σκύλο ή γάτα και κάνει τη δέουσα θεραπεία οι γιατροί σε τι βαθμό δίνουν και τις αναγκαίες επεξηγήσεις ώστε να υπάρχει και η σχετική πρόληψη στο μέλλον; Δίοτι μόλις συνειδοτοποιήσα παρότ Φυσικός διδάσκων Βιολογίας (τρίχες γνώσεις δλδ) ότι ο ορός και το εμβόλιο δεν καταπολεμούν το βακτήριο αλλά τα δηλητήρια που αυτό "ξερνάει". Πόσοι από μας τους δηχθέντες (sic) διατρέχουν κίνδυνο να βρεθουν στην εντατική έχοντας σιγουρευτεί ότι μιας και έκαναν τον ορό δεν τρέχει κάστανο μετέπειτα; Σίγουρα όχι μηδενικό ποσοστό πάντως! Και κάτι άλλο που χρήζει διευκρίνισης από τους ειδικούς:
Άνθρωπος προκαλεί αιματηρό δάγκωμα σε άλλον άνθρωπο και ο παθών περιορίζεται σε μια τοπική αντισηψία. Οι αναμενόμενες επιπλοκές δεν με αφορούν εδώ. Η πιθανότητα να μολυνθεί ο παθων από κλωστηρίδιο του τετάνου είναι άραγε (πρακτικά) μηδενική;
--- Τέλος παράθεσης ---
Για προφεσσορος έχετε πρόβλημα να διαβάσετε και να κατανοήσετε μάλλον: Παραπάνω περιγράφω περιστατικό που τραυματίστηκε και έκανε αντιτετανικό αλλά κατέληξε στην ΜΕΘ με τέτανο. Και γράφω ότι ο αντιτετανικός ορός δεν θα σε προστατέψει εάν έχεις μολυνθεί από τέτανο και γίνει συστηματικός. Επίσης γράφω, ότι δεν έχει νόημα η αντισηψία αλλά ο καλός μηχανικός καθαρισμός.
Αν αυτός που δαγκώνει, τρώει και χώματα, έχει πιθανότητα. Επίσης, εάν η πληγή στον δαγκωθέντα μετά το δάγκωμα επιμολυνθεί με χώματα επίσης έχει πιθανότητα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση