ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Πότε πρέπει να δίνουμε αντιτετανικό ορό;

<< < (11/17) > >>

Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ δημοσίευση που παραθέτω συγκρίνει ανθρώπους που έχουν κάνει 1, 2, 3 δόσεις στη ΖΩΗ τους. Παίρνει έγκυες γυναίκες, που δεν έχουν λάβει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους εμβόλιο για τον τέτανο, ακολουθώντας τις οδηγίες του WHO (εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) και παρά την πτώση της άμυνας λόγω εγκυμοσύνης στην ΠΡΩΤΗ δόση ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ κάνουν 50 ημέρες να κάνουν peak αλλά ακόμη και σε αυτές, την 3η ημέρα, στο διάγραμμα έχουν αντιτετανική τοξίνη στο αίμα τους που αντιστοιχεί σε μισή ένεση αντιτετανικής ανοσοσφαιρίνης.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και που τελευταία φορά έχουν εμβολιαστεί πριν από λιγότερο από 10 χρόνια, όπως θα δεις σε άρθρο στην βιβλιογραφία του παραπάνω άρθρου, (ΝΑΙ, κοιτάμε και την βιβλιογραφία των άρθρων) κυκλοφορούν κατά μέσο όρο με επίπεδα ενδογενούς αντιτετανικής σφαιρίνης που αντιστοιχεί σε 70 φορές περισσότερο τίτλο από αυτό που παρέχει προστασία και χρόνο διατήρησης των αντισωμάτων βάση των μαθηματικών μοντέλων για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στην Ελλάδα πρακτικά όλα τα παιδιά έχουν κάνει τις 5 δόσεις στην παιδική ηλικία, είναι δόσεις που χρειάζονται για τα ΑΔΥ στο σχολείο και τα αγόρια έχουν κάνει τουλάχιστον μια ακόμη δόση στο στρατό. Αν εξαιρέσεις τους Ρομά και τους εγκεφαλικά βλαμμένους που αρνούνται τα εμβόλια, όλοι οι υπόλοιποι, έχουν κάνει 5 δόσεις σαν παιδιά ή 3 δόσεις σαν ενήλικες και πάνε στην καμπύλη νούμερο 2, όπου η παραγωγή είναι άμεση και σε ποσότητα και όχι σε 50 ημέρες.
Γιατί λοιπόν ο WHO συστήνει σε μη επαρκώς εμβολιασμένους και σε τραύματα που δεν καθαρίστηκαν σωστά για πάνω από 3 ώρες μετά τον τραυματισμό να γίνει εκτός από το εμβόλιο KAI o αντιτετανικός ορός που ουσιαστικά μόνο από τον τοπικό τέτανο θα προστατέψει;
Δεν θα σου πω. Εφόσον το ξέρεις, γράψε το όπως έγραψες και τα αντιβιοτικά. Πάντως όχι για προστασία να μην γίνει συστηματικός, ούτε για να επιβιώσει ο άτυχος ασθενής που μολύνθηκε από τέτανο.

--- Τέλος παράθεσης ---

   Αυτο που ρωτας το εγραψα ήδη στην ανάρτηση μου. Ειναι σύμφωνο με αυτα που διδαχθηκαμε για τις αρχες της ενεργητικης και της παθητικης ανοσοποίησης και με τις επισημες διεθνεις  οδηγιες αντιμετωπισης τραυματος για προληψη τετάνου. Εαν οι επιστημονες της ερευνας  που αναφερεις πιστευουν οτι πρεπει να αναθεωρηθουν οι οδηγιες με βαση τα ευρηματα τους, ας απευθυνθούν σχετικά στις αρμόδιες επιτροπες που εκδιδουν τις οδηγιες.  Μεχρι τότε όμως εγω προσωπικά θα τις εφαρμόζω ως έχουν. 

   Επι τη ευκαιρία, να εξετασουμε και την αντίστροφη πρακτική, αυτων που δεν θέλουν να κανουν το εμβόλιο. Θα μπορούσε π.χ. να πεί κάποιος που εχει ενεσοφοβία, γιατί να μην αρχίζω μια θεραπεία με αντιβιοτικά (τύπου Augmentin ή Flagyl) αμέσως μετά τον τραυματισμό μου, ώστε να σκοτώνονται  τα κλωστηρίδια που ενδεχομένως εχουν μολύνει το τραύμα, πριν προλάβουν να πολλαπλασιασθούν και να παραγάγουν τετανοτοξίνη, και να αποφύγω έτσι και τον τέτανο και την ένεση του εμβολίου.  'Η, θα μπορούσε να πεί ενας ομοιοπαθητικός που αρνείται τα εμβόλια, για να αποφύγουμε τη διέγερση του ανοσοποιητικού ας δίνουμε ετοιμα αντισώματα μετά απο κάθε τραυματισμό (δηλαδή μια δόση αντιτετανικού ορού) ώστε να προλαμβανουμε με αυτον τον τρόπο τον τέτανο. Η απάντηση στις παραπάνω δύο απόψεις ειναι η εξής:  Ενα μολυσμένο τραύμα πιθανόν να μην έχει ζωντανά κλωστηρίδια τετάνου, αλλά μόνο σπόρους (ως γνωστόν το κλωστηρίδιο του τετάνου ειναι σπορογόνο βακτήριο).  Στους σπόρους τα αντιβιοτικά και ο αντιτετανικός ορός δεν κάνουν πράμα (φέτος έκανα διακοπές στην Κρήτη, όπως ξέρεις, και μου έμεινε η έκφραση χούϊ). Εάν το σημείο ενοφθαλμισμού των σπόρων εχει καλή αιμάτωση (ειναι δηλαδή σε αερόβιο περιβάλλον), όπως π.χ. ειναι η περίπτωση τσιμπήματος δακτύλου απο αγκάθι τριανταφυλλιάς, οι σπόροι θα παραμείνουν εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν όμως κάποια στιγμή σε αυτό το σημείο γίνει είτε κάποια θλάση ιστών, καταστροφή αγγείων και αιμάτωμα, είτε  έγκαυμα, είτε κρυοπάγημα, είτε γενικά οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που δημιουργεί κακή αιμάτωση και αναερόβιο περιβάλλον (ας μην ξεχνάμε οτι  τα κλωστηρίδια του τετάνου ειναι υποχρεωτικά αναερόβια βακτήρια, αναπτύσσονται δηλαδή αποκλειστικά σε συνθήκες κακης ιστικης αιματωσης), οι σπόροι που παρέμεναν σε “ύπνωση” θα βλαστήσουν και θα δώσουν ολοζώντανα μικρόβια που θα προκαλέσουν (στα ανεμβολίαστα ατομα) γενικευμένο τέτανο μεγάλο χρονικό διάστημα μετα τον αρχικό τραυματισμό (που ενδεχομένως εχει ξεχασθεί). Αυτος ειναι ο λόγος που το αντιτετανικό εμβόλιο ειναι “εκ των ουκ άνευ” στην αντιμετώπιση των τραυμάτων.

   Υ.Γ. Ειμαι ομοιοπαθητικός όπως ξέρεις, αλλά ειμαι απο αυτούς που δεν απορρίπτουν συλλήβδην και δογματικά όλα τα εμβόλια, άρα η ρετσινιά του εγκεφαλικά βλαμμένου δεν με αφορά. Εάν όμως θεωρείς οτι με αφορά, αυτό αποτελεί βαρειά προσβολή που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θύμισε μου να σε χαστουκίσω την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Υ.Γ. Ειμαι ομοιοπαθητικός όπως ξέρεις, αλλά ειμαι απο αυτούς που δεν απορρίπτουν συλλήβδην και δογματικά όλα τα εμβόλια, άρα η ρετσινιά του εγκεφαλικά βλαμμένου δεν με αφορά. Εάν όμως θεωρείς οτι με αφορά, αυτό αποτελεί βαρειά προσβολή που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θύμισε μου να σε χαστουκίσω την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε.

--- Τέλος παράθεσης ---

Πάνο, νομίζω ότι έχεις τη μύγα και μυγιάστηκες. Είχα ξεχάσει ότι ασχολείσαι με την ομοιοπαθητική ή τουλάχιστον δεν είχα καταλάβει ως συχνή μια τέτοια ασχολία.
Να πω την αλήθεια έχω επίσης ξεχάσει τους ομοιοπαθητικούς εδώ και πολύ καιρό αν και τώρα τελευταία όταν πετύχω ομοιοπαθητικό ρωτάω εάν το νερό διατηρεί μνήμη από τα κόπρανα των εντόμων, ζώων και ψαριών όταν καταλήγει σε δίκτυα ύδρευσης από λιμνοδεξαμενές ή εάν το χλώριο εξουδετερώνει και τη μνήμη του νερού. Είχα ξεχάσει ότι πολλοί ομοιοπαθητικοί αρνούνται τα εμβόλια αλλά βαρέθηκα να ασχολούμαι, αφήνω τους πελάτες τους βορά στη φυσική επιλογή.
Πιο συχνά συναντώ πλέον εγκεφαλικά βλαμμένους που αρνούνται τα εμβόλια γιατί διάβασαν κάτι στο Internet ή γιατί τους το είπε η γειτόνισσα.

Τώρα το θέμα με την αντιβίωση δεν είναι τόσο απλό, είναι αρκετά πιο πολυδιάστατο..... Επίσης, σε άλλο άρθρο που μελέτησαν την ανοσία σε κάθε εμβόλιο του "βασικού" εμβολιασμού, είδαν ότι τα πράγματα δεν είναι τα ίδια παντού και κάθε αντιγόνο δημιουργεί διαφορετική αντίδραση και δεν ισχύουν αυτά που μαθαίναμε παλαιά. Σε κάθε αντιγόνο βλέπουν διαφορετικούς χρόνους, μνήμη, συμπεριφορά.....  αλλά κουράστηκα.

kakalos:
tetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςtetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου

--- Τέλος παράθεσης ---
ΛΑΘΟΣ
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςtetagam = αντισώματα κατά της τετανικής τοξίνης

d.t. vax = αντισώματα έναντι του τετάνου

--- Τέλος παράθεσης ---
ΛΑΘΟΣ
d.t. vax = εμβόλιο έναντι του τετάνου

--- Τέλος παράθεσης ---

Αν επιτρέπετε, μια διόρθωση/συμπλήρωση, d.t. vax = παιδιατρικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας και τετάνου

----------------------------------------
το εμβόλιο περιέχει Diptheria και Tetanus toxoids (τοξοειδή, δλδ απενεργοποιημένες τοξίνες). Υπάρχουν πολλές μορφές εμβολίων:
- μόνο του τετάνου (T)
- συνδιαστικό τετάνου και διφθερίτιδας (Dt και Td)
- συνδιαστικό τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη (DTaP και TDaP)
(λόγω του οτι το εμβόλιο περιέχει ακυτταρικό κοκκύτη/acellular Pertussis σαν αντιγόνο, η συντομογραφία του γίνεται aP)

* όταν προηγείται το "D" ο συνδυασμός αναφέρεται σε καθαρά παιδιατρικό σκεύασμα, πχ DTap ή Dt, ενώ όταν προηγείται το "T" αναφέρεται σε προέφηβους κ ενήλικες, πχ Td (που αναφέρει και το πρωτόκολλο λοιμώξεων του ΕΟΦ 2014) ή TDaP.

--------------------------------------
Οι συνημμένες φωτό είναι από "Οι Λοιμώξεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και η Θεραπεία τους (ΕΟΦ 2014)"
και από τον γαληνό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση