ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Eκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και στα Οικονομικά της Υγείας;

<< < (2/9) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Ο Αργύρης έχει απόλυτο δίκιο. Το πόσο δίκαιο έχει, φαίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας δαπάνησε 1.000.000 ευρώ μόνο στο δημόσιο τομέα για τα τεστ της γρίπης. Και δεν έχει υπολογιστεί το κόστος αυτών που το έκαναν στον ιδιωτικό τομέα. Και όλα αυτά για ένα τεστ που δεν άλλαζε τίποτα στην αντιμετώπιση του ασθενή.

Θέλετε να το μεταφράσω στο τι υπηρεσίες χάθηκαν ή στο τι φόροι απαιτούνται για να πληρωθεί μια κατάσταση που εξυπηρετεί τον πανικό και τον εγωισμό ή την περιέργεια ιατρού ή/και ασθενή;

Αλήθεια έχετε σκεφτεί ότι το κόστος των τελευταίων χημειοθεραπευτικών για τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που θα δώσει παράταση ενός μήνα μόλις ζωής αλλά πάλι θα καταλήξει στο θάνατο και ίσως να γλιτώσει μόλις το 1% από τον θάνατο κοστίζει όσο 10000 μαστογραφίες;

Έχετε σκεφτεί ότι κάθε χειρουργημένος καρδιοπαθής που λαμβάνει την κλοπιδογρέλη για 5 χρόνια ενώ επιστημονικώς θα έπρεπε να την πάρει για ένα χρόνο, έχει επιπλέον άχρηστο κόστος όσο μια αγγειοπλαστική;

Η χορήγηση μιας στατίνης για τη μείωση της χοληστερίνης θα μπορούσε να επιτευχθεί με δίαιτα από μέρους του ασθενή ισοδυναμεί με το επίδομα για ένα παιδί που λαμβάνει ένας εργαζόμενος;

Να πιάσω την παχυσαρκία και το διαβήτη, να πιάσω να dafloνια του διακομιστή, τις καρνιτίνες και τους ΑΑΤ2;
ίσως πρέπει να μαθαίνουν οι γιατροί και τι χάνει ο ασθενής από τις πράξεις τους......

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...... αναγκαίες προϋποθέσεις για την υγεία των ανθρώπων είναι η ειρήνη, η στέγη, η εκπαίδευση, η τροφή, το εισόδημα, ένα σταθερό οικοσύστημα, οι βιώσιμοι πόροι, η κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.....
--- Τέλος παράθεσης ---

Κάτι μου λέει ότι ξεφύγαμε..... (άσε τις καραμέλες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, κλπ γιατί και οι χορεύτριες πιστεύω ότι συμβάλουν στην υγεία)

Οι παράγοντες είναι εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλλον πιο κοντά στο χριστιανισμό είναι παρά στο σοσιαλιασμό και στον κομουνισμό είναι....

iGP:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος(άσε τις καραμέλες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, κλπ γιατί και οι χορεύτριες πιστεύω ότι συμβάλουν στην υγεία)

--- Τέλος παράθεσης ---

Χίλια συγγνώμη.Με συγχωρείς που τόλμησα να αναφέρω τις "Prerequisites for health"  κατά τον WHO Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (πρόκειται για προαπαιτούμενα.Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν πας παρακάτω στους προσδιοριστές-determinants.ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ peace, shelter, education, food, income, a stable ecosystem, sustainable resources, social justice and equity.)
Χαίρομαι πάντως που τις βλέπεις ως καραμέλες και δεν είσαι ο μόνος.Μου δίνετε το έναυσμα να παρενοχλώ με τις καραμέλες μου, τα ευαίσθητα μάτια σας, ξανά και ξανά και ξανά.
Στην ουσία τώρα του θέματος. Άμα διδάξουμε οικονομικά της υγείας στο φοιτητή ιατρό, θα πάψει να δίνει κλοπιδογρέλη για δέκα χρόνια, δε θα γράφει καρνιτίνες και θα συστήνει δίαιτα αντί στατίνης.Μάλιστα.Επειδή δεν ξέρει από οικονομικά της υγείας, γίνονται όλα αυτά.Τώρα θα μπορούσα να γίνω εγώ προσβλητικός με τη σειρά μου, αλλά δε νομίζω ότι θα πρόσθετα κάτι στη συζήτηση.Μην είμαστε κι όλοι αγενείς.

Koterakis:
.

Δ. Κουναλάκης:
Ζητώ συγνώμη για την αγένεια αλλά έχω βαρεθεί αυτές τις καραμέλες. Και σε προκαλώ να με βοηθήσεις στην κατανόηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας στο παρακάτω καθημερινό παράδειγμα.

Περίπτωση 1:
Ιδιωτικός υπάλληλος, 37 ετών, ΒΜΙ 35, καπνιστής, χωρίς ατομικό αναμνηστικό προσέρχεται στο ιατρείο με απαντήσεις εξετάσεων. Από την κλινική εξέταση, τίποτα το ιδιαίτερο, χωρίς εμφανές νόσημα, ίσως το μόνο που θα πρόσεχα είναι ότι ο σφυγμός του είναι γύρω στο 85-90 (καφέδες;, αγυμνασιά;). Από το οικογενειακό ιστορικό, ο πατέρας του ένα έμφραγμα στα 57 χρόνια. Δεν λαμβάνει χρόνια φαρμακευτική αγωγή. Οι εξετάσεις του δείχνουν LDL:210, HDL:28, Trig:450, GLU:99, CK:78, TSH:2.5, και όλα τα υπόλοιπα εντός φυσιολογικών ορίων. Οι υψηλές τιμές στην χοληστερίνη του είναι γνωστές από παλαιά. Προσπάθησα να του εξηγήσω με ηρεμία και πολύ χρόνο ποιες τροφές θα ήταν καλύτερο να αποφεύγει και την αξία της άσκησης και της απώλειας βάρους. Το κάπνισμα δεν το άγγιξα, δεν πρόλαβα. Οι απαντήσεις που εισέπραξα ήταν της μορφής: "Γιατρέ, άμα δεν φάω την μπριτζόλα με το λιπάκι της, τι το θέλω να ζω;", "Γιατρέ, που να τρέχω τώρα σε γυμναστήρια, όλη μέρα δουλεύω, την ώρα που θα πάω να την αράξω θα τρέχω για γυμναστικές", "Άμα είναι να πάθω, το μπαμ θα το πάθω, και σε σένα θα έρθω.... Έχω ανθρώπους που τα κάνανε όλα που λες και πάλι πάθανε έμφραγμα", "Γιατρέ, καλή ζωή και τίποτα παραπάνω, δεν μου γράφεις καλύτερα κανένα χαπάκι να μην με στέλνει η γυναίκα για εξετάσεις;"

Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε σε αυτό το πραγματικό περιστατικό, που δεν είναι το μοναδικό, τι θα κάνατε;

Περίπτωση 2:
Οικοδόμος, 40 ετών, ΒΜΙ 27, καπνιστής, χωρίς ατομικό αναμνηστικό προσέρχεται πανικοβλημένος με μια παθολογική καμπύλη γλυκόζης. Κρατά και όλες τις εξετάσεις του από το παρελθόν. Μυώδης, ήσυχος άνθρωπος, με μια αγωνία. Δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, δεν αναφέρει χρόνιο νόσημα, κάποιος του είπε να κάνει την καμπύλη γιατί τις απογευματινές ώρες είχε πολυουρία και θόλωση όρασης που ο ίδιος το είχε αποδώσει στην κατανάλωση μπύρας με τους συναδέλφους του. Ο πατέρας του είχε σάκχαρο. Τιμές καμπύλης 75gr: 0h=105, 1h=280, 2h=210
Από την κλινική εξέταση, τίποτα το ιδιαίτερο, οφθαλμοσκόπηση, δεν έκανα.

Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε σε αυτό το πραγματικό περιστατικό, που δεν είναι το μοναδικό, τι θα κάνατε;

Πιστεύω ότι κάθε κακό ή καλό ξεκινάει από τον μικρόκοσμο και είμαστε μέρος του προβλήματος. Θέλω λοιπόν την βοήθεια σας.

Koterakis:
.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση