Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Xouzouris:
Φαιδροτατος για ακομη μια φορα ο Λουρυ.
Ζητάει πεδιο να γραφει ο φαρμακοποιός, τι;
Το αυτονόητο, μιας που ειναι προφανες οτι ο γιατρος αναλαμβανει την ευθυνη που του αναλογει (το ποια και ποση ειναι αυτη ειναι αντικειμενο μεγαααλης συζητησης εαν δεν προκειται για γνωστες εκ των προτερων δυσανεξιες/αλλεργιες και δεν ειναι του παρόντος) οταν αποφασιζει να δωσει μια θεραπεία ή να αντικαταστησει ενα φαρμακο με ενα αλλο.
Επισης, να τη διαβασει ποιος την σημείωση του φαρμακοποιου;
Ο ασφαλισμένος; Μα δεν παιρνει ετσι κι αλλιως αντίγραφο.
Ο ΕΟΠΥΥ; χεστηκε μετα συγχωρήσεως.
Αντιθετως, ο γιατρος εχει καθε λογο να γραψει ο,τι γραφει, αφ'ενος ως disclaimer προς τον φαρμακοποιό (αρα εχει αποδεκτη), αφ'ετερου ακριβως επειδη εκ προοιμιου ειναι δικη του η ευθυνη για οποια μ@λακια συμβεί.
Οποτε αν ο ρυθμισμενος ασθενης απορρυθμισθεί επειδη ο καθε φμφ δινει καθε φορα διαφορετικο σκευασμα επειδη αυτο του βρίσκεται, θελει να ειναι γνωστο οτι οταν αυτο συμβαινει χωρις την δικη του συμφωνη γνώμη, ας αναλαβει την ευθύνη των πραξεων του αυτος που τις... πραττει.
Εκτος αν ο Λουρυ εχει την απαιτηση να κανει ο φμφ ο,τι του καπνισει και να μην εχει και καμια ευθυνη γι'αυτο, οποτε αυτο τον καθιστα ακομη πιο φαιδρο, στα ορια της εγκληματικης ανευθυνότητας.
Δημήτρης Μακρέας:
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, ας την ονομάσουμε "επιστημονική".
Η άλλη είναι, ότι μέρος των γιατρών δε θέλουν να αλλάξει χέρια η κότα που κάνει τα (πρώην?) χρυσά αυγά.
Και μπορεί ο Λούρυ να ξέρει τι να κάνει με την κότα, αλλά δεν δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ισχύει το ίδιο για το σύνολο των φαρμακοποιών.
Η μάχη είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα, δευτερυόντως επιστημονική. Όποιος διαχειρίζεται την εμπορική έχει ενα ατού στα χέρια του...
Δυστυχώς αυτό είναι που καίει τους περισσότερους γιατρούς. Συν το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η εξουσία τους.
Δ. Κουναλάκης:
Ενδιαφέρουσα η άποψη του Λουράντου....
Και αυτό γιατί ακόμη και να καταργηθεί το πεδίο στην ΗΣ, πάλι ο γιατρός μπορεί να σφραγίζει το ίδιο πράγμα πάνω στη συνταγή. Αυτό δεν τον ενδιαφέρει;
Μήπως όμως το να υπάρχει ηλεκτρονικά στο σύστημα, σημαίνει ότι παραμένει εμφανές διαχρονικά για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις...
Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα:
Εγώ σα γιατρός δεν με ενδιέφερε ποτέ να γνωρίζω τις βιοϊσοδυναμίες. Τις έβλεπα πάνω στον ασθενή με τις εξετάσεις και την κλινική εξέταση.
Ο φαρμακοποιός όμως που δεν κάνει ιατρικό έργο, και δεν ξέρει τις βιοϊσοδυναμίες (δεν δημοσιεύονται από τον ΕΟΦ) πως νιώθει σίγουρος να αλλάζει φάρμακα;
Αλλά για αυτό το επιστημονικό έργο που είναι δικαίωμα και υποχρέωση του φαρμακοποιού τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών δεν λένε τίποτα.
Συνεπώς όλη η συζήτηση είναι για τη μίζα....
medicus:
Καλημέρα,
ας προσπαθήσουμε να "δούμε" με τα μάτια ενός "μη υγειονομικού" πολίτη. Ας υποθέσουμε ότι τις επόμενες γραμμές δεν τις γράφεις ιατρός ή φαρμακοποιός. Ποια είναι η εικόνα του μέσου(το τονίζω, του μέσου) ιατρού και φαρμακοποιού;
ΙΑΤΡΟΣ:
1. διαθέτει πολυτελές μεγάλο σπίτι.
2. Διαθέτει πολυτελή εξοχική κατοικία σε ωραία περιοχή.
3. Δεν σου μιλάει παρά μόνο εάν είσαι ασθενής του.
4. Μιλάει μόνο όταν συνταγογραφεί, για ν'αποδείξει το μέγεθος των γνώσεών του και να δικαιολογήσει τη λίστα φαρμάκων που προτείνει.
5. Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα και δεν δέχεται αντιρρήσεις.
6. Έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, διότι ισχυρίζεται ότι έχει πάντα δίκιο.
7. Ταξιδεύει παντού, συνεχώς και δωρεάν με τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιριών.
8. Δεν διαβάζει, γιατί πιστεύει ότι κανένα βιβλίο δεν μπορεί να καλύψει το επίπεδο των γνώσεών του(όχι μόνο στο επιστημονικό του πεδίο αλλά ΠΑΝΤΟΥ).
9. Είναι υπέρανω του Νόμου.
10. Γενικώς το παίζει ΘΕΟΣ.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ:
1-10. τα ίδια με του ιατρού.
11. Είναι καλύτερος από τον ιατρό.
Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η εικόνα μας έξω από τον μικρόκοσμό μας!!! Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν όλα τα παραπάνω αποκύημα της φαντασίας του "απλού", "λαϊκού" και "αμόρφωτου" πολίτη. Όλα τα παραπάνω κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Σίγουρα δεν είναι όλοι οι ιατροί και όλοι οι φαρμακοποιοί έτσι όπως περιέγραψα παραπάνω.
Σίγουρα, όμως, οι "μη υγειονομικοί" πολίτες πιστεύουν ότι η παραπάνω εικόνα αντιπροσωπεύει την συντριπτική μας πλειοψηφία. Γιατί το πιστεύει, όμως; Ή διότι πραγματικά ισχύει ή διότι εμείς αφήσαμε να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα.
Και αντί να αγωνιζόμαστε για το καλό του ασθενή και για το πως θα διορθώσουμε αυτή την εικόνα, κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Ο αγώνας για την δραστική θα έπρεπε να εστιάζεται μόνο στο επιστημονικό επίπεδο. Αντί να ζητάμε να είναι σε δημόσια θέα οι βιοϊσοδυναμίες(γιατί και ο ασθενής έχει δικαίωμα, πρωτίστως, να γνωρίζει τι και πόσο φάρμακο λαμβάνει!!!) και όλες οι σχετικές με το φάρμακο μελέτες το μόνο που κάνουμε είναι να ενισχύουμε την προηγούμενη εικόνα μας. Αυτό ισχύει και για τους ιατρούς και για τους φαρμακοποιούς.
Δ. Κουναλάκης:
Μην αγχώνεσαι μετά το φιάσκο με τις οδηγίες προς το γιατρό για την συνταγογράφηση της δραστικής που έβγαλε ο ΠΦΣ πριν καν την ΗΔΙΚΑ είμαι περίεργος να δω την κατάληξη αυτής της επιστολής.
Γιατί από την πλευρά των γιατρών εκκρεμούν πολλά: Δίμηνη για όλα τα ταμεία, αυτόματη συμπλήρωση του ποσοστού σε ΕΚΑΣ, προσθήκη στήλης "ημερομηνία συνταγής" στην λίστα αναζήτησης συνταγών ώστε να μην μπερδεύονται οι τρίμηνες λόγω κοινής ημερομηνίας έκδοσης, κλπ και τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα....
Πέρα από το να το γράφω εδώ, το έχω στείλει στην ΗΔΙΚΑ, το έχω γράψει σε έντυπο ιατρικό & μη τύπο, το έχω στείλει στην ομάδα του ΙΣΑ που επικοινωνεί με ΗΔΙΚΑ, το έχω στείλει στην υπεύθυνη της ΗΣ στην ΗΔΙΚΑ (κα Φωτιάδου), μίλησα και τηλεφωνικά μαζί της. Αλλά τίποτα μέχρι σήμερα....
Συνεπώς η οποιαδήποτε άμεση αλλαγή στα πλαίσια του εγγράφου του Λουράντου επιβεβαιώνει την υπόθεση: ΗΔΙΚΑ=υποχείριο των φαρμακοποιών.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση