Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (285/612) > >>

Diamantius:
Καλησπέρα στην εκλεκτή ομήγυρη
Πολλές ευχές για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Σχετικά με τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Κουναλάκης, έχω 2 παρατηρήσεις:
α) Η τάση για μετατόπιση της φαρμακευτικής από "φαρμακοκεντρική" σε "ανθρωποκεντρική" υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτυπώνεται σαφώς στους διάφορους ορισμούς που υιοθετεί και ο ΠΟΥ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το βαθμό που αυτό ενσωματώνεται στα τωρινά προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Φαντάζομαι ότι για να το αναφέρει ο πρόεδρος μιας φαρμακευτικής σχολής, κάποια μέριμνα θα (πρέπει να) υπάρχει (όταν πήρα εγώ πτυχίο πάντως, η επιστήμη ήταν καθαρά φαρμακοκεντρική). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο,  η φαρμακευτική φροντίδα (pharmaceutical care) αποτελεί κεντρικό κομάτι της εκπαίδευσης του κλινικού φαρμακοποιού, με το medication management (δεν ξέρω ποια είναι η δόκιμη ελληνική μετάφραση) να καταλαμβάνει εξέχοντα ρόλο. Το λεγόμενο "patient councelling" δεν απαιτεί γνώσεις ψυχιατρικής ή ψυχολογίας, είναι όμως καθοριστικής σημασίας για την συμμόρφωση του ασθενή με την αγωγή και τελικά την επιτυχία των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων. Πχ, εκπαίδευση στη χρήση inhalers στο άσθμα και την ΧΑΠ, διατροφικές συμβουλές γύρω από πιθανές αλληλεπιδράσεις, εκπαίδευση του ασθενή στην αναγνώριση συμπτωμάτων που καταδεικνύουν χειροτέρευση της κατάστασής του κτλ.

β) Η διαφορά του 15% στη βιοϊσοδυναμία δεν σημαίνει ανάλογη διαφορά στο κλινικό αποτέλεσμα. Για πολλά φάρμακα η αντίστοιχη κλινική διαφορά δεν ξεπερνάει το 1-2%. Έχουμε ξανασυζητήσει ποιες κατηγορίες φαρμάκων είναι ευαίσθητες στις αλλαγές αυτές και υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία για το θέμα. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι αυτό που αναφέρεται ως "αναγνώριση διαφορών από την εξέταση του ασθενή" είναι καθαρά εμπειρικό και δεν αποτελεί ασφαλή τρόπο εξαγωγής συμπερασμάτων. Η αλλαγή στην κλινική εικόνα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, διαφορετικούς της βιοϊσοδυναμίας:  αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στο κάπνισμα ή στη λήψη OTC φαρμάκων. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος, εμπειρικός ή μη, για την σύγκριση ομοιοδραστικών φαρμάκων μεταξύ τους, πέραν των μελετών βιοϊσοδυναμίας. Και αυτό επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τόσο το γιατρό όσο και τον φαρμακοποιό.

Δ. Κουναλάκης:
Μιλαμε για προπτυχιακη εκπαιδευση κατ αρχην. Για υποστηριχθει ο δεδομενος ρολος του φαρμακοποιου μνημονευοται συγκεκριμενα αντικειμενα. Τιποτα ομως για αυτο το αμφισβητησιμο αντικειμενο. Και αλλο πραγμα ο δεδομενος ρολος στην εκπαιδευση του ασθενη πχ συσκευες και αλλο αυτα που επαγγελλεται ο αξιοτιμος κ. Καθηγητης.
Εγω θα δω μια απορυθμιση. Ο φαρμακοποιος τι θα δει; θα του συστηνει και εξετασεις μηπως; για εξηγησε το μας καλυτερα Διαμαντη;
Πως σχολιαζεις οτι ενας εκπροσωπος ακαδημαικων διδασκαλων δεν απαιτει την δημοσιευση των μελετων βιοισοδυναμιας ωστε να μπορει να κανει σωστα τη δουλεια του ο φαρμακοποιος;

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςσκέψεις που δεν είναι κολακευτικές για τον λόγο της δημοσιοποίησης αυτής της θέσης του αξιότιμου κ. καθηγητή.

--- Τέλος παράθεσης ---

Βρήκα ενδιαφέρουσες τις συγκεκριμένες θέσεις και είπα να τις ανεβάσω για προβληματισμό όσων έχουν άγνοια γύρω από το τί ακριβώς γνωρίζει ένας πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Φυσικά, η χορήγηση φαρμάκων (πλην ΜΗΣΥΦΑ) χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και την έχω πολεμήσει με κάθε τρόπο.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςσκέψεις που δεν είναι κολακευτικές για τον λόγο της δημοσιοποίησης αυτής της θέσης του αξιότιμου κ. καθηγητή.

--- Τέλος παράθεσης ---

Βρήκα ενδιαφέρουσες τις συγκεκριμένες θέσεις και είπα να τις ανεβάσω για προβληματισμό όσων έχουν άγνοια γύρω από το τί ακριβώς γνωρίζει ένας πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Φυσικά, η χορήγηση φαρμάκων (πλην ΜΗΣΥΦΑ) χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και την έχω πολεμήσει με κάθε τρόπο.

--- Τέλος παράθεσης ---
καλα εκανες. Ειδες τι προβληματισμοι προκυπτουν;

Diamantius:
Σε προπτυχιακό επίπεδο, τουλάχιστον στο ΕΚΠΑ που το κοίταξα τώρα, βρίσκω την "Εισαγωγή στην Κλινική Φαρμακευτική" στα μαθήματα επιλογής (δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια πάντως).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χωρίς να ξέρω, υποθέτω ότι θα είναι το μάθημα επιλογής με την μεγαλύτερη συμμετοχή.

Για το θέμα των μελετών βιοϊσοδυναμίας, δεν μπορώ να γνωρίζω φυσικά γιατί δεν διεκδικεί ο κ. πρόεδρος την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Ίσως και να το έχει κάνει και να μην το γνωρίζουμε. Γνωρίζω όμως έναν τουλάχιστο καθηγητή του ΕΚΠΑ που το έχει κάνει δημοσίως και με επιμονή. Το όνομά του στη διάθεσή σας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση