Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
bpikou:
Είναι αναρτημένο και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ΕΟΠΥΥ.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπικά αποφάσισα να μην ασχολούμαι με την νέα αυτή έμπνευση του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή δεν θα εμπλέκομαι σε κάτι που δεν με αφορά: Τα χρήματα ο ασφαλισμένος θα τα ακουμπήσει (ή δεν θα τα ακουμπήσει αν τελικά δεν πάρει τα φάρμακα) στον πάγκο του φμφ οπότε ασφαλισμένος και φμφ ας τα βρουν μεταξύ τους.
Θεωρώ άλλωστε ότι η εν λόγω οδηγία απευθύνεται από τον Βουδούρη προς τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αφού η δικαιοδοσία του ως γνωστό δεν φτάνει στους υπόλοιπους συναδέλφους.
EzeΤΡΟΛ:
Ολοένα και περισσότεροι φμφ αντιλαμβάνονται ότι η συνέχιση της εμπορικής συνταγογράφησης έχει ως συνέπεια να γεμίζουν τα ράφια τους με εκατοντάδες γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας (κάτι που εξανεμίζει το κεφάλαιο κινήσεώς τους), και έτσι προσχωρούν ( επιτέλους! ) δυναμικά στη διεκδίκηση της δραστικής ουσίας.
Αυτή η τάση διαφαίνεται σε πολλές καταχωρήσεις σε μπλογκ τους.
Xouzouris:
Εγώ γιατι εχω την εντυπωση οτι οι φμφ πετανε τη σκουφια τους για την δραστική?
- Στοκαρισμα ενος σκευασματος ανά δραστικη και σε οποιον αρέσει,
- Συμφωνια για καλυτερες συνθηκες αποπληρωμής, μπονους κλπ με την φαρμακευτικη της οποιας το σκευασμα θα στοκάρουν
Το μονο προβλημα που βλεπω εγω με αυτη την ρυθμιση ειναι οτι δεν θα έχεις αμεση εικονα του τι φαρμακο παιρνει ο ασθενης σου ή αν παιρνει συνεχως το ίδιο (σημερα το φαρμακειο στοκαρει χουζουροστατιν, αυριο στοκαρει διακομιστιν, πιασ'τ'αυγο και κουρευ'το), γεγονος το οποιο σε συνδυασμο με την φασοναρια που κυκλοφορει στην Ελλαδα ειναι εν δυναμει προβληματικό.
ΙΜΗΟ, ρεαλιστικά, με τις σημερινες ελληνικες συνθήκες η μεσοβεζικη λυση "γραψε οποιο θες, εγω αποζημιώνω το φτηνοτερο και βρειτε τα" ειναι ισως η καλύτερη καθως δινει την δυνατοτητα στον ευσυνειδητο γιατρο να συνταγογραφει γενοσημα μεν, εγνωσμενης αξιας δε και να μπορει να παρακολουθει την προοδο του ασθενη του χωρις το confounding factor "ειναι ή οχι αλευρι το σκευασμα που σμπρωχνει το φαρμακειο αυτο τον καιρο".
EzeΤΡΟΛ:
Χαίρομαι που ανοίγει η συζήτηση.
Μεγαλόσχημοι αλλά και πιο low-profile φμφ που σκέπτονται με το νωτιαίο μυελό (που, ως γνωστό βρίσκεται πιο κοντά στην τσέπη σε σχέση με τον εγκέφαλο) αντιτίθενται ακόμη στη δραστική με επιχειρήματα που έχω αναφέρει σε προηγούμενο ποστ μου,
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓιατί οι Έλληνες φμφ είναι αντίθετοι ή τουλάχιστον αδιάφοροι στο θέμα της καθιέρωσης της δραστικής ουσίας;
1. Πού ν' ασχολούμαι τώρα με δραστικές, πιο εύκολο μου είναι να δίνω έτοιμα κουτιά με τ' όνομά τους
2. Για να μη μπλέξω σε ανταγωνισμό με τα άλλα φαρμακεία για το ποιός φέρνει τα καλύτερα σκευάσματα
3. Για να μπορώ να απουσιάζω όσο θέλω από το φαρμακείο μου αφήνοντας πίσω μόνο τη βοηθό μου να εκτελεί εύκολα
4. Γιατί αν σταματήσει το δούναι και λαβείν μεταξύ ιατρών-φαρμακευτικών εταιρειών, ο ιατρός δεν θα έχει λόγο να "παραφουσκώνει" τις συνταγές του, κι έτσι θα μειωθεί το κέρδος μου, που -σημειωτέον- προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του κόστους της αγωγής.
5. Τί είναι η δραστική ουσία; Εγώ σπούδασα τουρίστας και το φαρμακείο το κληρονόμησα έτοιμο.
--- Τέλος παράθεσης ---
κυρίως δε αυτό που φοβούνται είναι η μείωση του τζίρου τους αφού ο ιατρός δεν θα έχει "επικίνητρο" να παράγει πληθωρικές συνταγές.
Μόνο που τώρα ο τζίρος τους έγινε ...εοπυύσιος, τουτέστιν τοξικός και οι λιγότερο αργόστροφοι έχουν στραφεί πλέον υπέρ της δραστικής.
Έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί η δραστική βέβαια, πρόκειται για μία ακόμη στρέβλωση a la greca.
Πιο συγκεκριμένα, εάν η εμπορική συσκευασία που γράφει ο ιατρός έχει τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς, ο φμφ θα έχει δικαίωμα υποκατάστασης* με ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (της αρεσκείας του) στην τιμή αναφοράς. Δηλαδή, π.χ., αν γράψω "Zinadol", o φμφ θα μπορεί να το υποκαθιστά με μία άλλη κεφουροξίμη αξετίλ της αρεσκείας του στην τιμή αναφοράς.
Αν όμως το φάρμακο που γράφει εμπορικά ο ιατρός βρίσκεται στην τιμή αναφοράς, ο φμφ δεν μπορεί να το υποκαταστήσει και πρέπει να το βρει και να το φέρει! Γι΄αυτό είπαμε ότι θα γεμίσουν τα ράφια τους με εκατοντάδες φασόν (ή καραφασόν) και ότι το πολύτιμο/δυσεύρετο πια κεφάλαιο κίνησης τους θα συνεχίσει να δεσμεύεται/διασπαθίζεται με βάση τις εκάστοτε προτιμήσεις του ιατρού.
*διόρθωση: Στην παρούσα φάση ο φμφ δεν θα έχει ακόμη το διακαίωμα υποκατάστασης, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα το αποκτήσει.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση