Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Παραδείγματα διαφθοράς στην Ελληνική υγεία.

<< < (3/7) > >>

Denominator:
Επιτρέψτε μου να καταθέσω και μία άλλη απορία, τώρα: Με δεδομένο ότι αρκετά από τα περιστατικά που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης τα αναλαμβάνει η Χειρουργική Κλινική του Διδυμοτείχου (που μέχρι και Whipple σε Ca παγκρέατος κάνει), δε θα έπρεπε να κληθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους λαμπρούς συναδέλφους να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και την εμπειρία του στο Πανεπιστήμιο;

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«Κρυφές αποθήκες» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνα εντόπισε το υπουργείο Υγείας, με υλικό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέδρος έστειλε πριν από λίγο μήνυμα σε όλους τους διοικητές της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως... «το πάρτι με τα υλικά τελείωσε». «Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες και κάποιοι άλλοι να μην συμμορφώνονται. Η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας». Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστές, οι οποίοι έκαναν τους τελευταίους μήνες λόγο για ελλείψεις υλικών, ενώ στην ουσία οι αποθήκες αρκετών νοσοκομείων είναι γεμάτες με υλικά που κοστίζουν… χρυσό».
Την αποκάλυψη έκανε ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, διευκρινίζοντας ότι ενώ στις 25η Μαΐου το Ιπποκράτειο είχε υλικά 1 εκ. ευρώ, για την εύρυθμη λειτουργία του χρειαζόταν υλικά μόλις 200.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μουσιώνης οι γιατροί έκαναν χρήση των υλικών κατά το δοκούν, με τις εταιρείες να μετατρέπουν τα ελληνικά νοσοκομεία σε αποθήκες τους. Διευκρινίζεται πως τα υλικά αυτά δεν είχαν προπληρωθεί, αλλά αποτελούσαν παρακαταθήκες, άρα ο λογαριασμός πληρωνόταν μετά χρήση τους.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

- Την τελευταία 3ετία έχουν γίνει εκατοντάδες τέτοιες επεμβάσεις με το κόστος να επιβαρύνει το νοσοκομείο
- Στρατιωτικός ουρολόγος διαφημιζόταν και μέσω ίντερνετ για τις επεμβάσεις
- Η κάθε επέμβαση κόστιζε στο νοσοκομείο το ποσό των 8.000 ευρώ τουλάχιστον
- Όλα γίνονταν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

alfie:
Στο δόκανο της Εφορίας δύο φοροφυγάδες γιατροί

Δικογραφίες σχηματίζονται από την Οικονομική Αστυνομία σε βάρος δύο ιατρών για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων.

Το προανακριτικό υλικό συλλέγεται στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων για αυτεπάγγελτα ποινικά αδικήματα.

Σχηματίζονται δικογραφίες από το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, σε βάρος δύο (2) ιατρών, για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων.

Ειδικότερα, μετά από ελέγχους σε ιατρεία της Αττικής, από κλιμάκια του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι δύο ιατροί, δεν εξέδωσαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, όπως επίσης δεν προχώρησαν στη σχετική εγγραφή στο βιβλίο επισκεπτών, αλλά και στην επίδειξη των σχετικών βιβλίων.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, θα υποβληθούν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών.

Παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ως προς την κίνηση της διοικητικής διαδικασίας, για την επιβολή των σχετικών φόρων και προστίμων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

  Εμπλέκονται 25 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τρία διαγνωστικά κέντρα
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τι συνδέει 25 γιατρούς, τρία διαγνωστικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες πλαστά παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις, τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και στελεχών των διαγνωστικών κέντρων; Ενα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας καταλήγει στην αποκάλυψη «βιομηχανίας πλαστών εντολών για εξετάσεις», που είχε στηθεί επί σειρά ετών στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, η οποία έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Και για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η δραστηριότητα των «τρωκτικών της Υγείας» στη χώρα μας, που εκμεταλλεύτηκαν επί μακρόν την απουσία ελέγχου στο σύστημα, απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Το σκάνδαλο που αποκαλύπτει η «Κ» περιέχει και συστατικά «αστυνομικής» περιπέτειας, αφού στο πλαίσιο των ελέγχων εκλάπησαν στοιχεία. Ολα τα παραπάνω καταδεικνύονται στο συγκεντρωτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για τον προσδιορισμό του ύψους της οικονομικής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο για τα έτη 2003, 2004 και 2005. Το πόρισμα βρίσκεται από την 1η Αυγούστου στα γραφεία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη, του γενικού γραμματέα Νίκου Πολύζου και του προέδρου του ΟΠΑΔ Κυριάκου Σουλιώτη, ενώ όλα τα επιμέρους πορίσματα ελέγχου (74 τον αριθμό) έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και στο ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο. Και σαφώς ο έλεγχος συνεχίζεται και για τα επόμενα έτη...

Τα βασικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο των επιθεωρητών, ο οποίος αφορά τρία διαγνωστικά κέντρα και 25 συμβεβλημένους -με αυτά αλλά και τον ΟΠΑΔ- γιατρούς (ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και καρδιολόγοι) έχουν ως εξής:

- Υπεβλήθησαν στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ (ΥΠΑΔ) στον Πειραιά προς εξόφληση 618 χρηματικά εντάλματα για εξετάσεις αξίας 8.049.025,59 ευρώ.

- Από αυτά ελέγχθηκαν τα 376 εντάλματα, αξίας 5.029.069,40 ευρώ. Τα υπόλοιπα εντάλματα δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, καθώς εκλάπησαν από το αρχείο της ΥΠΑΔ Πειραιά! (αφορούσαν τουλάχιστον 11 γιατρούς συμβεβλημένους).

- Στα ελεγχθέντα εντάλματα περιλαμβάνονται 53.721 εντολές περίθαλψης, αξίας 4.257.575,37 ευρώ.

- Από αυτές, οι 51.712 (ποσοστό 96,26%) θεωρούνται πλαστές! Σημειώνεται ότι από τις συνηθέστερες «πρακτικές» για τις πλαστές ιατρικές εντολές είναι η αναγραφή ανύπαρκτου ή λανθασμένου αριθμού μητρώου ασφαλισμένων.

- Η αξία των πλαστών εντολών ανέρχεται σε 4.117.834,69 ευρώ.

- Το συνολικό ποσό, που έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό στους γιατρούς που εμπλέκονται, ανέρχεται στα 4.205.058,51 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτινολόγος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 378.500 ευρώ καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, στο σύνολο των 4.169 συνταγών για παρακλινικό έλεγχο ασφαλισμένων που εξέδωσε τα τρία χρόνια, οι 4.163 ήταν πλαστές και μόλις οι έξι γνήσιες! Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι το 100% των εντολών που εξέδωσε επίσης ακτινολόγος ήταν πλαστές (2.861, συνολικής αξίας 216.613 ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν).

Σε ένα οικονομικό σκάνδαλο συχνά αποκαλύπτονται και «δεσμοί αίματος». Οπως αναφέρεται στο συγκεντρωτικό πόρισμα των ελεγκτών, ένας εκ των ιδιοκτητών διαγνωστικού κέντρου που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι σύζυγος προϊσταμένης -κατά το διάστημα που ήταν σε πλήρη λειτουργία η «βιομηχανία των πλαστών εντολών»- τμήματος της περιφερειακής υπηρεσίας του ΟΠΑΔ Πειραιά, η οποία μάλιστα είχε βασικό αντικείμενο που σχετιζόταν με το όλο θέμα. Επιπλέον, κόρη διοικητικής υπαλλήλου του ίδιου τμήματος ήταν υπάλληλος γραφείου σε άλλο διαγνωστικό κέντρο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η βιομηχανία πλαστών συνταγών που είχε στηθεί στον Πειραιά εις βάρος του ΟΠΑΔ, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να προσδιοριστεί σε όλες της τις διαστάσεις, μπορεί όμως να περιγραφεί από την αναφορά που γίνεται στο συνοδευτικό του πορίσματος έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Μιχάλη Σαμπατακάκη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πρόκειται για έναν εξουθενωτικό και χρονοβόρο έλεγχο τριών μόνο από τα πολυάριθμα διαγνωστικά κέντρα μιας μόνο περιοχής, που απαίτησε τρεις επιθεωρητές για περισσότερο από δυόμισι έτη. Οποιαδήποτε αναγωγή στο σύνολο είτε των διαγνωστικών κέντρων είτε ιδιωτών ιατρών θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά τα ευρήματα δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία».

Προς ηλεκτρονική καταγραφή

Στις 22 Αυγούστου θα προκηρυχθεί -εκτός απροόπτου- ο διαγωνισμός για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με το οποίο τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων ευελπιστούν να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση φαρμάκων αλλά και ιατρικών υπηρεσιών. Το σύστημα θα έχει εφαρμογή και στην ηλεκτρονική καταγραφή των παρακλινικών εξετάσεων -στο πρότυπο του συστήματος που εφαρμόζει περίπου τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου-, με σκοπό να μπει ένας φραγμός στην προκλητή ζήτηση και φυσικά να είναι πιο άμεσος ο έλεγχος των συνταγών. Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο του 2010 πιλοτικά ηλεκτρονική καταγραφή και εκτέλεση παραπομπών για παρακλινικές εξετάσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η μέση δαπάνη για εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.

Ετσι, η σχετική δαπάνη με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό ανήλθε σε 75,40 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέσο κόστος των χειρόγραφων συνταγών (με τα δεδομένα του 2009) ήταν 131,44 ευρώ. Ο έλεγχος είναι σχετικά άμεσος, καθώς στο τέλος κάθε μήνα το σύστημα «παράγει» εκθέσεις με τις συνταγές ανά γιατρό, ειδικότητα, περιοχή κ.ά.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση