Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Μαΐου 2022, 13:25:58

Αποστολέας Θέμα: Η κρίση αυξάνει την εμφάνιση καρκίνου.  (Αναγνώστηκε 2414 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Σεπτεμβρίου 2010, 22:48:55
Αναγνώστηκε 2414 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 13/09/2010.

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα

Η κρίση αυξάνει την εμφάνιση καρκίνου.

Η οικονομική κρίση αποτελεί κίνδυνο εμφάνισης αυξημένων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το στιλ ζωής τους, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.
 Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου “European Journal of Cancer”.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι αν και κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρόληψης υστερούν.

Και αυτό διότι, τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.).

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους.

Για παράδειγμα, τονίζεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την αύξηση της έκθεσης ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της καθημερινής ζωής τους.

Η κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο εργασιακής ασφάλειας και να επηρεάσει δυσμενώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ερευνών κατά του καρκίνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό τον Χοσέ Μαρτίν-Μορένο.

Ο Μορένο είναι ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι - κυρίως οι άνεργοι - τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Παράλληλα, όταν υπάρχει ύφεση, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι φαρμακοβιομηχανίες και τα κράτη περικόπτουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών για την ενίσχυση της σχετικής επιστημονικής έρευνας.

Επίσης, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τείνει να αυξάνεται η έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς χαλαρώνουν οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους.

Όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση των εταιριών, τόσο αυτές τείνουν να μειώνουν το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων τους.

Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη

Εξάλλου, άλλη μελέτη υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη.

Η έρευνα έγινε υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος του ίδιου περιοδικού με την προηγούμενη.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αποτελούν το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος καρκίνου, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2553 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2009, 13:41:13
από aterpos
1 Απαντήσεις
2890 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαρτίου 2012, 01:23:48
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
5151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2020, 09:05:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2018, 00:07:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
37970 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2019, 21:12:00
από Argirios Argiriou