Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών
tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕφόσον λοιπον παραδεχεσαι οτι το φαρμακειο ειναι κερδοφορα επιχειρηση σε σχεση με τους μισθους στον ιδωτικο τομεα, ουσιαστικα συμφωνεις οτι υπαρχει περιθωριο επιχειρηματικης δραστηριοτητας και για νεα φαρμακεια. Η αναγκαιότητα, δημιουργειται απο τη ζητηση. Εφοσον λοιπον τα φαρμακεια ειναι κερδοφορες επιχειρησεις, υπαρχει ζητηση και επομενως αναγκαιοτητα για νεα φαρμακεια.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εμ, εδώ είναι που διαφωνώ: η αιτία της ζήτησης δεν είναι η ανάγκη της αγοράς αλλά οι όροι με τους οποίους λειτουργούν τα φαρμακεία. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που δεν λειτουργούν σε καθεστώς ελέυθερης αγοράς αποτελούν πόλο έλξης γιατί "προσφέρουν" ένα συγκεκριμένο κέρδος. Δεν μπορώ να κάνω τη λογική συνεπαγωγή, ειδικά στο 3ο σκέλος: κερδοφόρα επιχείρηση --> άρα υπάρχει ζήτηση από νέους επιχειρηματίες --> άρα υπάρχει αναγκαιότητα νέων επιχειρήσεων. Διότι αφού δεν λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς στην πλήρη τους έκταση, απλά προσθέτεις μονάδες σε ένα κερδοφόρο κλάδο χωρίς να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Και βεβαίως ο ΠΦΣ λειτουργεί όπως διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν να αφήσουν άλλους να μπουν στην αγορά.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ παραλληλισμος σου με τις τραπεζες, θεωρω οτι ειναι αστοχος. Ωστοσο, ακομη και αν κανουμε ενα παραλληλισμο, αυτο που ειναι βεβαιο, ειναι οτι η αναγκη σε οδηγει στην τραπεζα, και οχι το ιδιο το υποκαταστημα. Στην τραπεζα θα πας επειδη εχεις αναγκη για δανειο η για να κανεις καταθεσεις, και οχι επειδη ανοιξε ενα καταστημα στη γειτονια σου και ειπες ας περασω να πιω ενα καφε, να παρω και ενα δανειο! Κατα τον ιδιο τροπο, ενας ασθενης, μπαινει σε φαρμακειο γιατι εχει αναγκη απο φαρμακα, και οχι γιατι του εκανε εντυπωση ο πρασινος φωτεινος σταυρος.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο παραλληλισμός μου, απλοϊκός έστω, ήταν για να περιγράψει αυτό που μόλις έγραψες: πως εκμεταλλεύεσαι την "ανάγκη" του καταναλωτή προσφέροντάς του άλλο ένα σημείο εξυπηρέτησης στα δεκάδες που υπάρχουν σε ακτίνα μερικών μέτρων. Αν ανοίξουν 20 pet shops, κάποια θα κλείσουν λόγω αναδουλειάς. Αν ανοίξουν όμως 10 τράπεζες ή 10 φαρμακεία, όλως τυχαίως θα έχουν όλα δουλειά (περισσότερη ή λιγότερη). Και η δουλειά δεν θα προκύπτει λόγω αναδιανομής των πελατών μόνο, αλλά και λόγω νέων πελατών ή αναγκών.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναφερεις, οτι τα φαρμακεια διεπονται απο ιδιαιτερο καθεστως, και οτι αν μιλουσαμε για αλλες επιχειρησεις θα ειχες διαφορετικη αποψη. Μπορεις σε παρακαλω να γινεις πιο σαφης; Ποιο ειναι το ιδιαιτερο καθεστως που ισχυει για τα φαρμακεια, και γιατι δεν ισχυει το ιδιο καθεστως για τα ιδιωτικα ιατρεια και κλινικες, τους πρωτογενεις παραγωγους συνταγων;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό που εννοούσα είναι ότι - καλώς ή κακώς - τα φαρμακεία δεν λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Δεν εφαρμόζονται οι αυτονόητοι νόμοι προσφοράς-ζήτησης όπως σε τόσους άλλους τύπους εμπορικών επιχειρήσεων. Γιατί πέρα από τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις. Και ρωτώ, πως μπορούμε να συζητάμε για απελευθέρωση των αδειών και των γεωπληθυσμιακών περιορισμών μόνο, χωρίς να περιλαμβάνουμε την άρση όλων των όρων που διέπουν τη λειτουργία τους; Πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όταν η ίδια η τιμή του προϊόντος υπόκειται σε κρατική διατίμηση και είναι εγγυημένη; Πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όταν πρακτικά 2 φαρμακεία δεν διαφοροποιούνται ούτε στο προϊόν, ούτε στην τιμή, ούτε στο ωράριο, ούτε σε τίποτα από αυτά που θα μπορούσαν να προσδώσουν στο ένα ή το άλλο κάποιο πλεονέκτημα, πέραν του επιπέδου των υπηρεσιών; Ε δεν λέγεται αυτό ελεύθερη αγορά. Και το δένω με το πρώτο σχόλιο: αν θέλουν να ανοίξουν άλλα 2 φαρμακεία και να προστεθούν στα υφιστάμενα 2, αυτό δεν συμβαίνει γιατί διέγνωσαν μια ανάγκη της αγοράς ή μια έλλειψη που θα καλύψουν, όσο γιατί υπάρχει κέρδος. Το κέρδος όμως μιας επιχείρησης που λέγεται φαρμακείο είναι ταυτόχρονα η δαπάνη του ασφαλιστικού ταμείου. Συνεπώς, απλά αυξάνεις τη δαπάνη, γιατί στο τέλος της μέρας, και τα παλιά και τα νέα φαρμακεία έχουν δουλειά.
Με αυτό που γράφω δεν δικαιολογώ κανέναν ΠΦΣ ή άλλο. Απλά έτσι αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα: έχουμε άπειρα φαρμακεία και θέλουμε να ανοίξουμε και άλλα. Γι' αυτό είμαι υπέρ της αναπλήρωσης/ανανέωσης βάσει επετηρίδας.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε ρωτας αν ειχα γιο φαρμακοποιο, τι θα προτεινα. Θα προτεινα αυτο που προτεινω και τωρα. Οπως δεν υπαρχουν περιορισμοι σε ολα τα υπολοιπα επαγγελματα υγειας (ιατροι, οδοντιατροι, κτηνιατροι) και σε ολα τα ιδιωτικα κεντρα πρωτοβαθμιας η νοσοκομειακης περιθαλψης, ετσι θα πρεπει να αρθουν ολοι οι περιορισμοι για το ΜΟΝΑΔΙΚΟ επαγγελμα υγειας το οποιο ειναι κλειστο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Επιμένω στην ερώτησή μου: εσύ ως πατέρας με ποιο τρόπο θα μπορούσες να μεταβιβάσεις την επιχείρηση στο παιδί σου; Είναι πραγματική η απορία μου έχοντας το μυαλό τυχόν νομικές προεκτάσεις (π.χ. δικαίωμα στην περιουσία, κλπ). Προφανώς δεν υποστηρίζω αυτό το καθεστώς, απλά κάνω μια ερώτηση.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑφησα για το τελος, τα στοιχεια που παραθετεις απο τις αντιστοιχες πηγες.
Ξεκινωντας απο την εκθεση του ΙΟΒΕ για την αγορα φαρμακου στην Ελλαδα, τα στοιχεια που παραθετει στη σελιδα 24 για τον αριθμο των φαρμακειων, προερχονται απο τον ΠΦΣ, που σαν πηγη χρησιμοποιησε τον ΕFPA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), ο οποίος αντιπροσωπεύει την φαρμακευτικη βιομηχανια στην Ευρωπη, ειναι δηλαδη κατι αντιστοιχο με τον δικο μας ΣΦΕΕ (Συνδεσμος Φαρμακευτικων Επιχειρησεων Ελλαδας). Δεν νομιζω να θελεις να λαβω τα συγκεκριμενα στοιχεια ως εγκυρα, απο τη στιγμη που δεν προερχονται απο καποια εθνικη στατιστικη υπηρεσια η οργανισμο, εστω αλλου κρατους, αλλα απο συνδικαλιστικο οργανο της ευρωπαϊκης φαρμακοβιομηχανιας...
--- Τέλος παράθεσης ---
Οκ, δεν μπορώ να κάνω το συνήγορο κανενός ούτε έχω πρόσβαση σε άλλα στοιχεία. Πάω πάσο, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΦΕΕ κόπτεται να "πειράξει" τα νούμερα των φαρμακείων...
Εν πάσει περιπτώσει, θεωρείς ότι έχουμε λίγα φαρμακεία είτε σε αναλογία του πληθυσμού είτε σε απόλυτο αριθμό και χρειαζόμαστε και άλλα π.χ. 3000 χωρίς έστω μια γεωγραφική κατανομή τους εκεί που υπάρχουν ελλείψεις;
Για τα υπόλοιπα που γράφεις περί ΠΦΣ, δεν έχω σχόλιο, δεν με αντιπροσωπεύουν εξάλλου.
Προσπαθώ να δω την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια μιας δεδομένης οικονομικής συγκυρίας στη χώρα, μέσα από την πίεση για τρομερή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσα από την ύπαρξη συμφερόντων για μείωση των ατομικών φαρμακείων και ένταξή τους σε μεγαλύτερες μονάδες ή αλυσίδες.
Meletis:
Εμ, εδώ είναι που διαφωνώ: η αιτία της ζήτησης δεν είναι η ανάγκη της αγοράς αλλά οι όροι με τους οποίους λειτουργούν τα φαρμακεία. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που δεν λειτουργούν σε καθεστώς ελέυθερης αγοράς αποτελούν πόλο έλξης γιατί "προσφέρουν" ένα συγκεκριμένο κέρδος. Δεν μπορώ να κάνω τη λογική συνεπαγωγή, ειδικά στο 3ο σκέλος: κερδοφόρα επιχείρηση --> άρα υπάρχει ζήτηση από νέους επιχειρηματίες --> άρα υπάρχει αναγκαιότητα νέων επιχειρήσεων. Διότι αφού δεν λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς στην πλήρη τους έκταση, απλά προσθέτεις μονάδες σε ένα κερδοφόρο κλάδο χωρίς να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Και βεβαίως ο ΠΦΣ λειτουργεί όπως διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν να αφήσουν άλλους να μπουν στην αγορά.
Η αιτια της ζητησης, ειναι το αυτονοητο δικαιωμα να μπορει να επιλεγει ο φαρμακοποιος, την επαγγελματικη του πορεια, οπως ισχυει για ολα τα υπολοιπα επαγγελματα υγειας.
Ο παραλληλισμός μου, απλοϊκός έστω, ήταν για να περιγράψει αυτό που μόλις έγραψες: πως εκμεταλλεύεσαι την "ανάγκη" του καταναλωτή προσφέροντάς του άλλο ένα σημείο εξυπηρέτησης στα δεκάδες που υπάρχουν σε ακτίνα μερικών μέτρων. Αν ανοίξουν 20 pet shops, κάποια θα κλείσουν λόγω αναδουλειάς. Αν ανοίξουν όμως 10 τράπεζες ή 10 φαρμακεία, όλως τυχαίως θα έχουν όλα δουλειά (περισσότερη ή λιγότερη). Και η δουλειά δεν θα προκύπτει λόγω αναδιανομής των πελατών μόνο, αλλά και λόγω νέων πελατών ή αναγκών.
Δεν μπορω να παρακολουθησω τον συλλογισμο σου. Δεν καταλαβαινω τη σχεση των pet shops με τις τραπεζες και τα φαρμακεια. Ο ιδιος ανεφερες οτι τα φαρμακεια δεν διεπονται απο τους ιδιους κανονες με τις εμπορικες επιχειρησεις.
Αυτό που εννοούσα είναι ότι - καλώς ή κακώς - τα φαρμακεία δεν λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Δεν εφαρμόζονται οι αυτονόητοι νόμοι προσφοράς-ζήτησης όπως σε τόσους άλλους τύπους εμπορικών επιχειρήσεων. Γιατί πέρα από τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις. Και ρωτώ, πως μπορούμε να συζητάμε για απελευθέρωση των αδειών και των γεωπληθυσμιακών περιορισμών μόνο, χωρίς να περιλαμβάνουμε την άρση όλων των όρων που διέπουν τη λειτουργία τους; Πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όταν η ίδια η τιμή του προϊόντος υπόκειται σε κρατική διατίμηση και είναι εγγυημένη; Πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όταν πρακτικά 2 φαρμακεία δεν διαφοροποιούνται ούτε στο προϊόν, ούτε στην τιμή, ούτε στο ωράριο, ούτε σε τίποτα από αυτά που θα μπορούσαν να προσδώσουν στο ένα ή το άλλο κάποιο πλεονέκτημα, πέραν του επιπέδου των υπηρεσιών; Ε δεν λέγεται αυτό ελεύθερη αγορά. Και το δένω με το πρώτο σχόλιο: αν θέλουν να ανοίξουν άλλα 2 φαρμακεία και να προστεθούν στα υφιστάμενα 2, αυτό δεν συμβαίνει γιατί διέγνωσαν μια ανάγκη της αγοράς ή μια έλλειψη που θα καλύψουν, όσο γιατί υπάρχει κέρδος. Το κέρδος όμως μιας επιχείρησης που λέγεται φαρμακείο είναι ταυτόχρονα η δαπάνη του ασφαλιστικού ταμείου. Συνεπώς, απλά αυξάνεις τη δαπάνη, γιατί στο τέλος της μέρας, και τα παλιά και τα νέα φαρμακεία έχουν δουλειά.
Με αυτό που γράφω δεν δικαιολογώ κανέναν ΠΦΣ ή άλλο. Απλά έτσι αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα: έχουμε άπειρα φαρμακεία και θέλουμε να ανοίξουμε και άλλα. Γι' αυτό είμαι υπέρ της αναπλήρωσης/ανανέωσης βάσει επετηρίδας.
Δεν συνεκρινα το φαρμακειο με τις υπολοιπες εμπορικες επιχειρησεις, αλλα με τα αλλα επαγγελματα υγειας, οπου και εκει το κερδος προερχεται απο τα ασφαλιστικα ταμεια. Επισης, δεν αντιταχθηκα σε τροποποιηση σε οτι αφορα το περιθωριο κερδους, ωστοσο διαφοροποιηση μπορει να υπαρξει στις υπηρεσιες, για οποιον ενδιαφερεται να μην ειναι απλος διεκπεραιωτης συνταγων, αλλα επιστημονας που νοιαζεται για τον ασθενη.
Επιμένω στην ερώτησή μου: εσύ ως πατέρας με ποιο τρόπο θα μπορούσες να μεταβιβάσεις την επιχείρηση στο παιδί σου; Είναι πραγματική η απορία μου έχοντας το μυαλό τυχόν νομικές προεκτάσεις (π.χ. δικαίωμα στην περιουσία, κλπ). Προφανώς δεν υποστηρίζω αυτό το καθεστώς, απλά κάνω μια ερώτηση.
Σου απαντησα νομιζω. Το φαρμακειο δεν ειναι εμπορικη επιχειρηση να μεταβιβαζεται. Αν ηθελα να μεταβιβασω επιχειρηση, θα ανοιγα εμπορικο καταστημα, κεντρο διασκεδασης, η θα γινομουν υδραυλικος, ξυλουργος, ηλεκτρολογος, ωστε να γνωρισω την πελατεια μου στον γιο μου, ωστοσο θα ηταν στο χερι του να την αυξησει η να την χασει.
Οκ, δεν μπορώ να κάνω το συνήγορο κανενός ούτε έχω πρόσβαση σε άλλα στοιχεία. Πάω πάσο, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΦΕΕ κόπτεται να "πειράξει" τα νούμερα των φαρμακείων...
Εν πάσει περιπτώσει, θεωρείς ότι έχουμε λίγα φαρμακεία είτε σε αναλογία του πληθυσμού είτε σε απόλυτο αριθμό και χρειαζόμαστε και άλλα π.χ. 3000 χωρίς έστω μια γεωγραφική κατανομή τους εκεί που υπάρχουν ελλείψεις;
Το λιγο η το πολυ, ειναι σχετικη εννοια. Για να τελειωνουμε ομως με την αριθμολαγνεια, εκεινο που εχει σημασια, ειναι οτι τα φαρμακεια δεν αυξανουν την φαρμακευτικη δαπανη, οπως φαινεται και απο την εκθεση του ΙΟΒΕ, αλλα απο αλλους παραγοντες οι οποιοι αναφερονται στην συγκεκριμενη εκθεση. Δεν εχει κανενα νοημα λοιπον η αντιπαραθεση περι πολλων η λιγων φαρμακειων.
Προσπαθώ να δω την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια μιας δεδομένης οικονομικής συγκυρίας στη χώρα, μέσα από την πίεση για τρομερή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσα από την ύπαρξη συμφερόντων για μείωση των ατομικών φαρμακείων και ένταξή τους σε μεγαλύτερες μονάδες ή αλυσίδες.
Τωρα μπηκες στο κυριως θεμα: το προβλημα λοιπον για οσους ανθιστανται, δεν ειναι η αυξηση της φαρμακευτικης δαπανης και ο μεγαλος αριθμος των φαρμακειων, αλλα ο κινδυνος απωλειας εσοδων, απο τον ανταγωνισμο που θα προκυψει, ειτε απο νεα μεμονωμενα φαρμακεια, ειτε απο αλυσιδες.
tasath:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν μπορω να παρακολουθησω τον συλλογισμο σου. Δεν καταλαβαινω τη σχεση των pet shops με τις τραπεζες και τα φαρμακεια. Ο ιδιος ανεφερες οτι τα φαρμακεια δεν διεπονται απο τους ιδιους κανονες με τις εμπορικες επιχειρησεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο συλλογισμός μου για τις τράπεζες και τα φαρμακεία είναι απλός: και τα δύο δημιουργούν ζήτηση. Ειδικά το φαρμακείο λόγω ...φαρμάκου έχει πάντα πελατεία.
Αυτό οι "κυβερνώντες" το αντιλαμβάνονται ως αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης. Και ο γενικότερος στόχος είναι αυτή να μειωθεί.
Συνεπώς, δεν βλέπω λόγο αύξησης των φαρμακείων στην αγορά αλλά αντίθετα πολλούς λόγους ραγδαίας μείωσης.
Είδες ότι η αρχή γίνεται με τις φαρμακαποθήκες.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν συνεκρινα το φαρμακειο με τις υπολοιπες εμπορικες επιχειρησεις, αλλα με τα αλλα επαγγελματα υγειας, οπου και εκει το κερδος προερχεται απο τα ασφαλιστικα ταμεια. Επισης, δεν αντιταχθηκα σε τροποποιηση σε οτι αφορα το περιθωριο κερδους, ωστοσο διαφοροποιηση μπορει να υπαρξει στις υπηρεσιες, για οποιον ενδιαφερεται να μην ειναι απλος διεκπεραιωτης συνταγων, αλλα επιστημονας που νοιαζεται για τον ασθενη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Στην ουσία όμως, το φαρμακείο είναι εμπορική επιχείρηση που λειτουργεί υπό συγκεκριμένο καθεστώς και εμπορεύεται ένα κοινωνικό αγαθό που αποτελεί σήμερα δαπάνη. Στο οικονομικό "τσίρκο" που ζούμε, έτσι αντιλαμβάνονται πολλοί το φαρμακείο.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤωρα μπηκες στο κυριως θεμα: το προβλημα λοιπον για οσους ανθιστανται, δεν ειναι η αυξηση της φαρμακευτικης δαπανης και ο μεγαλος αριθμος των φαρμακειων, αλλα ο κινδυνος απωλειας εσοδων, απο τον ανταγωνισμο που θα προκυψει, ειτε απο νεα μεμονωμενα φαρμακεια, ειτε απο αλυσιδες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προφανώς η αντίσταση εκπορεύεται από την ανάγκη διατήρησης των κεκτημένων. Όμως το να λέμε "ας ανοίξουν ελεύθερα άλλα 3000 φαρμακεία" νομίζω ότι είναι απλοϊκό.
Δυσκολεύομαι πραγματικά να δω τον ανταγωνισμό υπό το τωρινό καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων. Αυτό εννοούσα στα προηγούμενα posts. Αν θέλεις να μιλήσουμε για κάποιο άλλο καθεστώς (προσοχή, δεν εννοώ μόνο αυτό που ζητάς για άρση γεωπληθυσμιακών περιορισμών, αλλά π.χ. για πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας & τιμών), τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικό ανταγωνισμό.
Αλλά σε τέτοιο περιβάλλον, αμφιβάλλω αν πολλοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ειδικά οι νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν πελατεία και οικονομική άνεση.
Νομίζω λοιπόν ότι, το δίκαιο αίτημά σου σε αυτόν τον άδικο κόσμο, θα σε οδηγήσει στο εξής:
Αυτό που είχες στο μυαλό σου αρχικά, να το δεις να πραγματώνεται με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που ήλπιζες.
Και παραθέτω την προσωπική μου άποψη που έγραψα σε άλλο post πιο πάνω:
Αν ήξερα πως είναι μια κατάσταση έξω στην αγορά (καθεστώς φαρμακείων) και αποφάσιζα να σπουδάσω παρόλα αυτά (φαρμακευτική), νομίζω ότι θα "εξαναγκαζόμουν" να παίξω με τους όρους του παιχνιδιου προκειμένου να επιβιώσω. Αλλιώς θα ήμουν ή άνεργος ή ετεροαπασχολούμενος ή υπάλληλος σε εταιρεία (φαρμακευτική, Hondos, κλπ).
Το να κάθομαι σε μια γωνιά και να κλαίγομαι, να περνάνε τα χρόνια έτσι και να περιμένω κάτι στο μέλλον, δε νομίζω ότι θα το άντεχα. Ειδικά άμα ήξερα εκ των προτέρων ότι το παιχνίδι έτσι παίζεται και είχα επιλέξει να μπω στο χώρο.
Αυτή είναι η άποψή μου, μπορεί να ακούγεται κυνική αλλά αυτή είναι.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, οπότε σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Εύχομαι καλή συνέχεια !
Black Mamba:
Εγγραφή ή Είσοδος
Τυχαίο;;;; Δε νομίζω...
Κάποιοι ευθύνονται για τις δαπάνες στην Υγεία και αυτοί δεν είμαστε εμείς. Πλέον ως ΦχΦ εχω να πω οτι χαίρομαι που από την πλευρά μου δεν έχω ζημιώσει στο ελάχιστο το Κράτος μου και μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη. Κάποιοι όμως πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους αντί να παζαρεύουν το μέλλον χιλιάδων ΦχΦ, ενώ οι ίδιοι φέρουν σοβαρές ευθύνες.
Όσον αφορά το ποιοί θα επιβίωναν αν ανοιγε το επάγγελμα... Είναι κάτι που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Για την ιστορία πάντως, δε νομίζω οτι η νέα γενιά θα είχε να φοβηθεί κάτι, γιατί τα εφόδια της δεν είναι μόνο η προυπηρεσία στον Χόντο ή στις εταιρίες, Είναι οι αρετές που απέκτησε δουλεύοντας υπαλληλικά.
Meletis:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν μπορω να παρακολουθησω τον συλλογισμο σου. Δεν καταλαβαινω τη σχεση των pet shops με τις τραπεζες και τα φαρμακεια. Ο ιδιος ανεφερες οτι τα φαρμακεια δεν διεπονται απο τους ιδιους κανονες με τις εμπορικες επιχειρησεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο συλλογισμός μου για τις τράπεζες και τα φαρμακεία είναι απλός: και τα δύο δημιουργούν ζήτηση. Ειδικά το φαρμακείο λόγω ...φαρμάκου έχει πάντα πελατεία.
Αυτό οι "κυβερνώντες" το αντιλαμβάνονται ως αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης. Και ο γενικότερος στόχος είναι αυτή να μειωθεί.
Συνεπώς, δεν βλέπω λόγο αύξησης των φαρμακείων στην αγορά αλλά αντίθετα πολλούς λόγους ραγδαίας μείωσης.
Είδες ότι η αρχή γίνεται με τις φαρμακαποθήκες.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν συνεκρινα το φαρμακειο με τις υπολοιπες εμπορικες επιχειρησεις, αλλα με τα αλλα επαγγελματα υγειας, οπου και εκει το κερδος προερχεται απο τα ασφαλιστικα ταμεια. Επισης, δεν αντιταχθηκα σε τροποποιηση σε οτι αφορα το περιθωριο κερδους, ωστοσο διαφοροποιηση μπορει να υπαρξει στις υπηρεσιες, για οποιον ενδιαφερεται να μην ειναι απλος διεκπεραιωτης συνταγων, αλλα επιστημονας που νοιαζεται για τον ασθενη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Στην ουσία όμως, το φαρμακείο είναι εμπορική επιχείρηση που λειτουργεί υπό συγκεκριμένο καθεστώς και εμπορεύεται ένα κοινωνικό αγαθό που αποτελεί σήμερα δαπάνη. Στο οικονομικό "τσίρκο" που ζούμε, έτσι αντιλαμβάνονται πολλοί το φαρμακείο.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤωρα μπηκες στο κυριως θεμα: το προβλημα λοιπον για οσους ανθιστανται, δεν ειναι η αυξηση της φαρμακευτικης δαπανης και ο μεγαλος αριθμος των φαρμακειων, αλλα ο κινδυνος απωλειας εσοδων, απο τον ανταγωνισμο που θα προκυψει, ειτε απο νεα μεμονωμενα φαρμακεια, ειτε απο αλυσιδες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προφανώς η αντίσταση εκπορεύεται από την ανάγκη διατήρησης των κεκτημένων. Όμως το να λέμε "ας ανοίξουν ελεύθερα άλλα 3000 φαρμακεία" νομίζω ότι είναι απλοϊκό.
Δυσκολεύομαι πραγματικά να δω τον ανταγωνισμό υπό το τωρινό καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων. Αυτό εννοούσα στα προηγούμενα posts. Αν θέλεις να μιλήσουμε για κάποιο άλλο καθεστώς (προσοχή, δεν εννοώ μόνο αυτό που ζητάς για άρση γεωπληθυσμιακών περιορισμών, αλλά π.χ. για πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας & τιμών), τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικό ανταγωνισμό.
Αλλά σε τέτοιο περιβάλλον, αμφιβάλλω αν πολλοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ειδικά οι νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν πελατεία και οικονομική άνεση.
Νομίζω λοιπόν ότι, το δίκαιο αίτημά σου σε αυτόν τον άδικο κόσμο, θα σε οδηγήσει στο εξής:
Αυτό που είχες στο μυαλό σου αρχικά, να το δεις να πραγματώνεται με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που ήλπιζες.
Και παραθέτω την προσωπική μου άποψη που έγραψα σε άλλο post πιο πάνω:
Αν ήξερα πως είναι μια κατάσταση έξω στην αγορά (καθεστώς φαρμακείων) και αποφάσιζα να σπουδάσω παρόλα αυτά (φαρμακευτική), νομίζω ότι θα "εξαναγκαζόμουν" να παίξω με τους όρους του παιχνιδιου προκειμένου να επιβιώσω. Αλλιώς θα ήμουν ή άνεργος ή ετεροαπασχολούμενος ή υπάλληλος σε εταιρεία (φαρμακευτική, Hondos, κλπ).
Το να κάθομαι σε μια γωνιά και να κλαίγομαι, να περνάνε τα χρόνια έτσι και να περιμένω κάτι στο μέλλον, δε νομίζω ότι θα το άντεχα. Ειδικά άμα ήξερα εκ των προτέρων ότι το παιχνίδι έτσι παίζεται και είχα επιλέξει να μπω στο χώρο.
Αυτή είναι η άποψή μου, μπορεί να ακούγεται κυνική αλλά αυτή είναι.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, οπότε σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Εύχομαι καλή συνέχεια !
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο παραλληλισμος σου με τις τραπεζες, δεν ειναι απλοϊκος, αλλα αφελης. Ακομη και αν ηταν οπως τα λες, δηλαδη το φαρμακειο να προκαλει την ζητηση, εχε υποψη σου οτι αυτο που απασχολει την κυβερνηση ειναι η δημοσια φαρμακευτικη δαπανη, δηλαδη αυτη που πληρωνεται απο τα ταμεια. Ελπιζω να εχεις τη στοιχειωδη νοημοσυνη να καταλαβεις, οτι για να αγορασει καποιος ενα φαρμακο απο το φαρμακειο (που οπως ισχυριζεσαι του προκαλεσε την επιθυμια!!), θα πρεπει πρωτα να επισκεφτει εναν ιατρο για να του το γραψει σε βιβλιαριο, ωστε να μπορει να πληρωθει απο το ταμειο, και οχι απο την τσεπη του. Αυξηση φαρμακευτικης δαπανης λοιπον, η κυβερνηση εννοει την δημοσια αν μπορεις να καταλαβεις τι σημαινει αυτο, και απαιτει μια μεγαλυτερη διαδικασια απο το να περασει καποιος την πορτα ενος φαρμακειου.
Παρακαμπτω ολη την υπολοιπη αναλυση σου γιατι αναμασας τα ιδια λογια, και παω στο τελευταιο. Ποιος σου ειπε οτι κλαιγομαι, και πολυ περισσοτερο ποιος σου ειπε οτι καθομαι και περιμενω. Οποια και να ειναι η καταληξη, οι χαμενοι δεν θα ειναι αυτοι που δεν εχουν φαρμακειο, αλλα αυτοι που εχουν. Κληρονομικοτητες και συναφη καθεστωτα, θα πρεπει να τα ξεχασεις. Ακομη και ο χειροτερος εφιλατης για οσους εχουν φαρμακεια, δηλαδη οι αλυσιδες, αποτελουν αλλη μια επαγγελματικη διεξοδο για εμας που δεν εχουμε. Και πιστεψε με, στην ελευθερη αγορα εργασιας και τον ελευθερο ανταγωνισμο, δεν μας πιανεις, γιατι και εχουμε εκπαιδευτει, και εχουμε παλεψει με καταστασεις που ο φαρμακοποιος του παγκου δεν μπορει ουτε να φανταστει ανεβοκατεβαζοντας κουτια απο τα ραφια.
Ο κυνισμος, ειναι δειγμα εμπαθειας και εκνευρισμου. Δεν χρειαζεται να εκνευριζεσαι... οι εποχες αλλαξαν και οσο πιο γρηγορα το καταλαβεις, τοσο το καλυτερο. Ευχομαι καλη τυχη με το γιο σου.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση