Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών

<< < (8/438) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Σε κάποιο σημείο του μονότονου παραληρήματός του (δεν έχει σημασία πού ακριβώς και ούτε θα ψάξω να το βρω), o tasath διατυπώνει την (φασίζουσα) πρόταση να κλείσουν οι φαρμακευτικές σχολές, προκειμένου "να μην παράγονται πολλοί φαρμακοποιοί και καταντήσουν όπως οι γιατροί, οι μαθηματικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί", και, θα προσθέταμε εμείς, όπως οι πληροφορικάριοι που απασχολούνται στο φαρμακείο της συζύγου τους.

Με εξαίρεση βεβαίως τις φαρμακευτικές σχολές του εξωτερικού (π.χ. Μπρατισλάβα) όπου οι γόνοι των "ευγενών" ΦμΦ θα μπορούν να σπουδάζουν φαρμακευτική, προκειμένου "Η επιχείρηση να μείνει στην οικογένεια" και να μην περάσει σε τίποτε πληβείους, βεβαίως-βεβαίως.

Με την ίδια ευκολία/"κυνισμό" που ο tasath προτείνει αυτό:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν ήξερα πως είναι μια κατάσταση έξω στην αγορά (καθεστώς φαρμακείων) και αποφάσιζα να σπουδάσω παρόλα αυτά (φαρμακευτική), νομίζω ότι θα "εξαναγκαζόμουν" να παίξω με τους όρους του παιχνιδιου προκειμένου να επιβιώσω. Αλλιώς θα ήμουν ή άνεργος ή ετεροαπασχολούμενος ή υπάλληλος σε εταιρεία (φαρμακευτική, Hondos, κλπ).
Το να κάθομαι σε μια γωνιά και να κλαίγομαι, να περνάνε τα χρόνια έτσι και να περιμένω κάτι στο μέλλον, δε νομίζω ότι θα το άντεχα. Ειδικά άμα ήξερα εκ των προτέρων ότι το παιχνίδι έτσι παίζεται και είχα επιλέξει να μπω στο χώρο.
Αυτή είναι η άποψή μου, μπορεί να ακούγεται κυνική αλλά αυτή είναι.

--- Τέλος παράθεσης ---

θα του πρότεινα κι εγώ να το πάρει απόφαση πως οι εποχές έχουν αλλάξει, το Ελ Κράτος όπως το ξέραμε φαλήρισε, το ΔΝΤ είναι εδώ, τα προνόμια τους θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, να πάψει να βγάζει τη χολή του εναντίον παιδιών που η συντεχνία του απέκλειε ως τώρα από το δικαίωμά τους στην εργασία, και να αφήσει τα πολυτελή σπορ (π.χ.leasing αυτοκινήτων) στα οποία ήταν μαθημένος ως τώρα, χωρίς να το αξίζει.

Συγγνώμη αν σας κούρασα, αυτό μόνο, είχα ζητήσει να μην προκληθώ, τίποτε άλλο, κ.λπ. 

tasath:
@Meleti, μου κάνει εντύπωση το έντονο ύφος με το οποίο απαντάς. Μου θυμίζει κάποιο άλλο μέλος εδώ μέσα που κινείται στον ίδιο τόνο.
Θα έλεγα ότι μάλλον εσύ δείχνεις εκνευρισμό.

Με συγχωρείς που δεν έχω τη δική σου γνώση, υψηλή νοημοσύνη, εμπειρία και εκπαίδευση σε δύσκολες καταστάσεις.
Τι να κάνουμε, είμαι ένας χαζός κομπιουτεράς με πτυχίο, master και 13 χρόνια εργασίας σε ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Για τον παραλληλισμό με τις τράπεζες, σου έχω μερικές σκόρπιες σκέψεις και σε αφήνω να τις συνθέσεις:
- Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Γνωρίζεις;
- Άνοιγμα νέου φαρμακείου κοντά σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Πιστεύεις ότι θα βαράει μύγες ή θα πουλάει μόνο αντιηλιακά;
- Πολυφαρμακία στην Ελλάδα = ψύχωση με τα φάρμακα για ψύλλου πήδημα και ευκολία στο "γράψιμο" συνταγών.

Προσπερνώ κι εγώ με τη σειρά μου το πόσο φοβερός είσαι σε σχέση με τον - πως τον λες - "φαρμακοποιό πάγκου".
Α, και δεν έχω γιο ούτε φαρμακείο να του δώσω :)

Εγώ είπα τι θα έκανα στη θέση σου γιατί θέλω να είμαι ρεαλιστής στο υπάρχον καθεστώς. Αυτό που κάποιοι σωστά ονομάζουν "κερατιάτικα" εγώ θα το ονόμαζα "αέρα επιχείρησης & πελατεία" για να μπορέσω να χρυσώσω το χάπι και να πορευτώ. Δεν το επικροτώ, αλλά ο στόχος μου θα ήταν συγκεκριμένος. Σου είπα, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί πάνω από 10 χρόνια, εσύ διαλέγεις να παίξεις ή όχι.

Τώρα αν θα αλλάξει κάτι από εδώ και στο εξής, θα δείξει. Αλλά ό,τι και να είναι αυτό, θα είναι προς το χειρότερο για το φαρμακοποιό-επιχειρηματία. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε με μικρές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς είτε με εντελώς νέο καθεστώς.

Και μια σχετική ιστορία.
Δεν ξέρω αν έχεις πάει ποτέ Αμερική και συγκεκριμένα Νέα Υόρκη. Εγώ τυχαίνει να έχω συγγενείς και να τους επισκέπτομαι που και που.
Στη χώρα λοιπόν της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της αποθέωσης του καταναλωτή, στο πολύβουο Manhattan, σε κάθε τετράγωνο σχεδόν λειτουργούν υποκαταστήματα των 2 μεγαλύτερων φαρμακευτικών αλυσίδων της χώρας (Duane Reade και Rite Aid). Υπάρχει και μια τρίτη μικρότερη (CVS). Μιλάμε για εκατοντάδες μαγαζιά σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Τα ανεξάρτητα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ελάχιστα, προσωπικά έχω δει μόνο 2. Για τέτοιο ανταγωνισμό μιλάμε που όλως τυχαίως οι τιμές είναι παρόμοιες.

Αυτά λοιπόν τα υποκαταστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση, θυμίζουν μεγάλο mini-market με πληθώρα ειδών συχνά άσχετων μεταξύ τους. Ανάμεσα λοιπόν στις γατοτροφές και τα παγωτά (κυριολεκτικά), στο υπόγειο ή πέρα στο βάθος, υπάρχει πάντα ένα μπουντρούμι ζωσμένο με κάγκελα στο οποίο εργάζεται ο φαρμακοποιός-υπάλληλος. Ο χώρος του είναι περιορισμένος (θυμίζει τμήμα ανταλλακτικών αυτοκινήτων αν έχεις ποτέ επισκεφτεί αντιπροσωπεία), η εικόνα με τα κάγκελα χαρακτηριστική. Καμία προσωπική επαφή με πελάτες, καμία ζεστασιά.
Βεβαίως ο φαρμακοποιός στην Αμερική θεωρείται καλό επάγγελμα, χωρίς ανεργία και ως υπάλληλος λαμβάνει ένα σχετικά ικανοποιητικό μισθό. Και για να μπορέσει να εργαστεί σε ένα από τα χιλιάδες υποκαταστήματα των αλυσίδων που προανέφερα, πρέπει να έχει πτυχίο, άδεια ασκήσεως, πρακτική εξάσκηση και πιστοποίηση ειδικού φορέα (μετά από εξετάσεις). Δεν είναι δηλαδή κάποιος τυχαίος.
Δεν ξέρω με τι ωράρια εργασίας δουλεύει, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες ώστε να εξυπηρετεί 24x7.

Με όλα αυτά που ετοιμάζουν διάφοροι (ή θέλουν να ετοιμάσουν), καλομελέτα και έρχεται...

tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε κάποιο σημείο του μονότονου παραληρήματός του (δεν έχει σημασία πού ακριβώς και ούτε θα ψάξω να το βρω), o tasath διατυπώνει την (φασίζουσα) πρόταση να κλείσουν οι φαρμακευτικές σχολές, προκειμένου "να μην παράγονται πολλοί φαρμακοποιοί και καταντήσουν όπως οι γιατροί, οι μαθηματικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί", και, θα προσθέταμε εμείς, όπως οι πληροφορικάριοι που απασχολούνται στο φαρμακείο της συζύγου τους.

Με εξαίρεση βεβαίως τις φαρμακευτικές σχολές του εξωτερικού (π.χ. Μπρατισλάβα) όπου οι γόνοι των "ευγενών" ΦμΦ θα μπορούν να σπουδάζουν φαρμακευτική, προκειμένου "Η επιχείρηση να μείνει στην οικογένεια" και να μην περάσει σε τίποτε πληβείους, βεβαίως-βεβαίως.

--- Τέλος παράθεσης ---

Όχι βρε, μου αρέσει να παράγονται στρατιές από ανέργους και μετά να κατηγορούμε το "κράτος". Μου αρέσει που δεν υφίσταται καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας και θεωρούμε ότι π.χ. 10.000 γυμναστές θα έχουν πάντα αντικείμενο απασχόλησης στη χώρα. Εγώ δεν μίλησα για κλείσιμο, μίλησα για εξορθολογισμό σε όλα τα επίπεδα.
Καλώς ή κακώς, οι φαρμακοποιοί έχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές: dealer σε εταιρεία (αν δεν κάνω λάθος, έρευνα & ανάπτυξη στη χώρα μας είναι ανέκδοτο), βόλεμα στο δημόσιο (κλειστό για τα επόμενα χρόνια), υπάλληλος σε ιδιωτικό φαρμακείο, ιδιοκτήτης φαρμακείου. Μόνο εγώ βλέπω κορεσμό με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία; Η μήπως πρέπει να αυξήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη για να έχουν όλοι δουλειά, εταιρείες και φαρμακεία;

Τα περί Μπρατισλάβας με βρίσκουν 1000% σύμφωνο, δεν μπορεί 2 χρόνια εκεί να εξισώνονται με 5 εδώ.
Λύνεται εύκολα με βούληση της πολιτείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςθα του πρότεινα κι εγώ να το πάρει απόφαση πως οι εποχές έχουν αλλάξει, το Ελ Κράτος όπως το ξέραμε φαλήρισε, το ΔΝΤ είναι εδώ, τα προνόμια τους θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, να πάψει να βγάζει τη χολή του εναντίον παιδιών που η συντεχνία του απέκλειε ως τώρα από το δικαίωμά τους στην εργασία, και να αφήσει τα πολυτελή σπορ (π.χ.leasing αυτοκινήτων) στα οποία ήταν μαθημένος ως τώρα, χωρίς να το αξίζει.

Συγγνώμη αν σας κούρασα, αυτό μόνο, είχα ζητήσει να μην προκληθώ, τίποτε άλλο, κ.λπ.  

--- Τέλος παράθεσης ---

Συμφωνούμε: το ΔΝΤ είναι εδώ και θα μείνει για πολλά χρόνια, οι δαπάνες υγείας θα μειωθούν δραστικά, δεν θα υπάρξουν περιθώρια ανάπτυξης για τους μικρούς παρά συγκέντρωσης για τους μεγάλους.

Πάντως αρχίζω να πιστεύω ότι είσαι ολίγον παρανοϊκός: τι χολή βλέπεις ότι βγάζω εναντίον παιδιών, τι ότι ανήκω σε συντεχνία, τι ότι επιδίδομαι σε σπορ (leasing αυτοκινήτων). Ό,τι να'ναι !

Σύνελθε, γιατί όταν "προκαλείσαι" παραφέρεσαι. Μεγάλα παιδιά είμαστε.

Meletis:
Με συγχωρείς που δεν έχω τη δική σου γνώση, υψηλή νοημοσύνη, εμπειρία και εκπαίδευση σε δύσκολες καταστάσεις.
Τι να κάνουμε, είμαι ένας χαζός κομπιουτεράς με πτυχίο, master και 13 χρόνια εργασίας σε ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Κι εγω ειμαι ενας χαζος φαρμακοποιος, με πτυχιο, master και 15 χρονια εργασιας σε ξενες φαρμακευτικες εταιριες, τα ταλευταια απο τα οποια σε διευθυντικη θεση. Και λοιπον?

Για τον παραλληλισμό με τις τράπεζες, σου έχω μερικές σκόρπιες σκέψεις και σε αφήνω να τις συνθέσεις:
- Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Γνωρίζεις;

Μπα, καθολου! 15 χρονια, μπρικια κολλαγα...

- Άνοιγμα νέου φαρμακείου κοντά σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Πιστεύεις ότι θα βαράει μύγες ή θα πουλάει μόνο αντιηλιακά;[/i]

Φυσικα και θα πουλαει, μερος της πιτας που ειχαν τα ηδη υπαρχοντα

- Πολυφαρμακία στην Ελλάδα = ψύχωση με τα φάρμακα για ψύλλου πήδημα και ευκολία στο "γράψιμο" συνταγών.

Αυτο συμβαινει εδω και χρονια, με τις ευλογιες του ΠΦΣ, και του εκαστοτε υπουργου υγειας. Τωρα που ηρθε η θεια Τροϊκα, αποφασισαν οτι πρεπει να το μαζεψουν καπως.

Προσπερνώ κι εγώ με τη σειρά μου το πόσο φοβερός είσαι σε σχέση με τον - πως τον λες - "φαρμακοποιό πάγκου".

Παρακαλω, ο δρομος ελευθερος

Α, και δεν έχω γιο ούτε φαρμακείο να του δώσω :)

Η επιμονη σου στο ερωτημα, αλλο δειχνει

Εγώ είπα τι θα έκανα στη θέση σου γιατί θέλω να είμαι ρεαλιστής στο υπάρχον καθεστώς. Αυτό που κάποιοι σωστά ονομάζουν "κερατιάτικα" εγώ θα το ονόμαζα "αέρα επιχείρησης & πελατεία" για να μπορέσω να χρυσώσω το χάπι και να πορευτώ. Δεν το επικροτώ, αλλά ο στόχος μου θα ήταν συγκεκριμένος. Σου είπα, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί πάνω από 10 χρόνια, εσύ διαλέγεις να παίξεις ή όχι.

Τώρα αν θα αλλάξει κάτι από εδώ και στο εξής, θα δείξει. Αλλά ό,τι και να είναι αυτό, θα είναι προς το χειρότερο για το φαρμακοποιό-επιχειρηματία. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε με μικρές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς είτε με εντελώς νέο καθεστώς.

Αφου εισαι κομπιουτερας με master και 13χρονη εμπειρια, και χωρις γιο φαρμακοποιο, τι ζαλιζεις το μυαλο σου με ξενα προβληματα;

Και μια σχετική ιστορία.
Δεν ξέρω αν έχεις πάει ποτέ Αμερική και συγκεκριμένα Νέα Υόρκη. Εγώ τυχαίνει να έχω συγγενείς και να τους επισκέπτομαι που και που.
Στη χώρα λοιπόν της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της αποθέωσης του καταναλωτή, στο πολύβουο Manhattan, σε κάθε τετράγωνο σχεδόν λειτουργούν υποκαταστήματα των 2 μεγαλύτερων φαρμακευτικών αλυσίδων της χώρας (Duane Reade και Rite Aid). Υπάρχει και μια τρίτη μικρότερη (CVS). Μιλάμε για εκατοντάδες μαγαζιά σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Τα ανεξάρτητα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ελάχιστα, προσωπικά έχω δει μόνο 2. Για τέτοιο ανταγωνισμό μιλάμε που όλως τυχαίως οι τιμές είναι παρόμοιες.

Αυτά λοιπόν τα υποκαταστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση, θυμίζουν μεγάλο mini-market με πληθώρα ειδών συχνά άσχετων μεταξύ τους. Ανάμεσα λοιπόν στις γατοτροφές και τα παγωτά (κυριολεκτικά), στο υπόγειο ή πέρα στο βάθος, υπάρχει πάντα ένα μπουντρούμι ζωσμένο με κάγκελα στο οποίο εργάζεται ο φαρμακοποιός-υπάλληλος. Ο χώρος του είναι περιορισμένος (θυμίζει τμήμα ανταλλακτικών αυτοκινήτων αν έχεις ποτέ επισκεφτεί αντιπροσωπεία), η εικόνα με τα κάγκελα χαρακτηριστική. Καμία προσωπική επαφή με πελάτες, καμία ζεστασιά.

Μηπως τους δερνουν κι ολας??

Βεβαίως ο φαρμακοποιός στην Αμερική θεωρείται καλό επάγγελμα, χωρίς ανεργία και ως υπάλληλος λαμβάνει ένα σχετικά ικανοποιητικό μισθό. Και για να μπορέσει να εργαστεί σε ένα από τα χιλιάδες υποκαταστήματα των αλυσίδων που προανέφερα, πρέπει να έχει πτυχίο, άδεια ασκήσεως, πρακτική εξάσκηση και πιστοποίηση ειδικού φορέα (μετά από εξετάσεις). Δεν είναι δηλαδή κάποιος τυχαίος.

Κι εδω τα ιδια προσοντα απαιτουνται

Δεν ξέρω με τι ωράρια εργασίας δουλεύει, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες ώστε να εξυπηρετεί 24x7.

Με όλα αυτά που ετοιμάζουν διάφοροι (ή θέλουν να ετοιμάσουν), καλομελέτα και έρχεται...

Κανενα προβλημα. Οποιαδηποτε εργασια ειναι καλυτερη απο την ανεργια. Σιγουρα παντως θα δινουν καλυτερο μισθο απο αυτον που δινουν τα ιδιωτικα φαρμακεια στους υπαλληλους φαρμακοποιους (οσα λιγοστα εχουν, γιατι τα περισσοτερα εχουν σαν υπαλληλο απο γειτονισσα, μπατζανακη, ξαδερφη και παει λεγοντας)..

[/quote]

tasath:
Ε, αυτό το τελευταίο που γράφεις είναι βούτυρο στο ψωμί του ΠΦΣ που κατηγορεί κάποιους ως φερέφωνα μεγάλων συμφερόντων (και καλά, να τους κάνουν όλους υπαλλήλους τους).

Προτείνω να το λήξουμε, είναι άγονη η συζήτηση.

Με προβλημάτισες, πάω να τσεκάρω ξανά αν όντως έχω γιό :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση