Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Μαΐου 2024, 21:15:19

Αποστολέας Θέμα: Σημαντική επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζει το ΥΓΕΙΑ  (Αναγνώστηκε 6165 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Απριλίου 2008, 23:09:42
Αναγνώστηκε 6165 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Σημαντική επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζει το ΥΓΕΙΑ  
 
23/4/2008
10:05   
 
 
Του Θανάση Παπαδή

Η παροχή πλήρως καθετοποιημένων υπηρεσιών υγείας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για το Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΓΕΙΑ βρίσκεται μία ανάσα από την υλοποίηση της πρώτης και σημαντικότερης φάσης αυτού του σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δραστηριότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σε αυτό το πλαίσιο και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις οι οποίες και θα αφορούν τη δημιουργία μίας πλήρους καθετοποιημένης μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι λεπτομέρειες απομένουν μόνο προκειμένου να γίνει πράξη, αυτό που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ΥΓΕΙΑ και δεν είναι άλλο από την πλήρη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα στάδια, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει η διοίκηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία ή εξαγορά μεγάλης μονάδας διαγωνιστικού κέντρου. Και επειδή εξαγορά είναι πολύ δύσκολο να γίνει εξαιτίας της μη ύπαρξης στην ελληνική αγορά τέτοιας επιχείρησης που να πληροί τους όρους που θέτει η διοίκηση του ΥΓΕΙΑ, έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί νέα μονάδα. Κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να γίνει και στην Θεσσαλονίκη.

Η ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να μεταβάλλει σημαντικά και τα μεγέθη του ΥΓΕΙΑ, αφού θα υπάρξει αποσυμφόρηση των κεντρικών μονάδων (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Λητώ) από καθημερινά περιστατικά και θα ενισχυθεί η χειρουργική δραστηριότητα, που είναι και πιο κερδοφόρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται και συμπληρωματικές ενέργειες που θα μειώνουν τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας, όπως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας.

Στόχος του ΥΓΕΙΑ είναι σταδιακά οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φτάσουν στο 25% των συνολικών εσόδων του από 18,5% σήμερα. Σημειώνεται ότι από τα 300 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ περίπου 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων οργανικής ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η αναζήτηση τρόπων για την επέκταση στο εξωτερικό, είτε με την εξαγορά υπαρχόντων μονάδων είτε με τη δημιουργία νέων. Πάντως η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως προτεραιότητά της την εξαγορά υφισταμένων μονάδων προκειμένου οι όποιες επενδύσεις να έχουν πολύ μικρότερο χρόνο απόδοσης των κεφαλαίων.

Να σημειωθεί η επιχείρηση διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 300 εκατ. ευρώ αδιάθετα κεφάλαια από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να αντληθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ μέσω απλού ομολογιακού δανείου.
 
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

6 Μαΐου 2008, 16:00:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία Α.Ε. (Υγεία) ανακοινώνει την εξαγορά ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Safak, ιδιωτικού Ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία, έναντι 48 εκατ. δολ. Επιπλέον οι δύο πλευρές, συμφώνησαν ότι το Υγεία θα αγοράσει το 50% οικοπέδου που ανήκει στον Όμιλο, έναντι 5 εκατ. δολ. και το οποίο θα αξιοποιηθεί με την δημιουργία ενός σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου, σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Όμιλος Safak, είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους Ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία, και διαθέτει τέσσερα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης με 470 κλίνες συνολικά. Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα JF Kennedy Hospital, Avrupa Safak Hospital, Istanbul Safak Hospital, Goztepe Safak Hospital, καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες

(συμπεριλαμβανομένης και της Μαιευτικής) και είναι πλήρως εξοπλισμένα. Το 2007 τα νοσοκομεία Safak εξυπηρέτησαν πάνω από 240.000 ασθενείς ενώ συνολικά οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από τα νοσοκομεία αυτά μέχρι σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο άτομα. Το 2007 ο όμιλος Safak είχε έσοδα 64 εκατ. δολ. και EBITDA 8 εκατ. δολ.

Μαζί με τον εταίρο της, τον Όμιλο Safak, το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία, στοχεύει να αποκτήσει ηγετική θέση στην ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας της Τουρκίας.
Η εξαγορά ποσοστού στον Όμιλο Safak εντάσσεται στην στρατηγική του Υγεία να αποτελέσει τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τελεί υπό την αίρεση πραγματοποίησης ικανοποιητικού οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία είναι ο επενδυτικός βραχίονας στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, της Marfin Investment Group (MIG) που είναι ο βασικός μέτοχος του Υγεία Α.Ε.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

7 Μαΐου 2008, 08:27:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κρίσιμη δεκαετία παρουσιάστηκε χτες

Η γύμνια των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - με την ταυτόχρονη πριμοδότηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, που έφεραν απ' τη μια τη γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα Υγείας και απ' την άλλη τα αβάσταχτα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, καταγράφονται στην έρευνα του Κέντρου Μελετών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δεκαετία 1996-2006, που παρουσιάστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οπως αναμενόταν, η έρευνα αποσιωπά εξ ολοκλήρου τις ευθύνες των κυβερνήσεων που προκάλεσαν αυτή τη διαχρονική εξέλιξη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Εντούτοις και αυτή η ψυχρή και τεχνοκρατική καταγραφή καταμαρτυρεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών που ασκήθηκαν σ' αυτή την κρίσιμη δεκαετία, στο όνομα μάλιστα της εξυπηρέτησης του ασθενούς και του λεγόμενου νοικοκυρέματος των οικονομικών της Υγείας.

Ο πολιτικός ένοχος δε θα μπορούσε να κατονομαστεί και για τον επιπλέον λόγο ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου που εκπόνησε τη μελέτη, καθηγητής Γιάννης Τούντας, μετείχε ενεργά στην εκπόνηση - και στη συνέχεια στην εφαρμογή του από υπεύθυνη θέση - της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Υγείας τον Αλέκο Παπαδόπουλο, η οποία μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο ασθενής πληρώνει απ' την τσέπη του 25-90 ευρώ και για τις μικροεπεμβάσεις μέχρι και 150 ευρώ. Την πολιτική αυτή συνέχισε και επέκτεινε η ΝΔ.

Τα γυμνά απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας πεδία καλύφτηκαν εξαπίνης απ' το κεφάλαιο, στο οποίο προσδέθηκαν και τομείς των δημόσιων νοσοκομείων μέσω της εκχώρησης τομέων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η καθαριότητα, η σίτιση, κλπ. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό καθώς, εκτός απ' τα χαράτσια, ορισμένα λαϊκά στρώματα αποκλείονται και δεν μπορούν να κάνουν χρήση ούτε και αυτών των υποβαθμισμένων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση.
Διπλή γύμνια στην ΠΦΥ

Εκεί που η έκθεση είναι αποκαλυπτική είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Με το λεγόμενο νόμο του ΕΣΥ (1397/1983) είχαν σχεδιαστεί 400 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων τα 190 θα ήταν στις αγροτικές περιοχές και τα 210 θα ήταν στα αστικά κέντρα, ώστε «κάθε ένα από αυτά να καλύπτει έναν πληθυσμό, που, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της περιοχής, να κυμαίνεται από 2.500 έως 35.000 κατοίκους». Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού των 400 ΚΥ τοποθετήθηκε στο τέλος του 1988 με τη σημείωση: «Η ανάπτυξη της εξωνοσοκομειακής υποδομής του ΙΚΑ στα αστικά κέντρα από το 1982 και μετά συντονίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης των αστικών Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ».

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα φαίνεται αφενός στο συνοπτικό Πίνακα, ενώ στην έρευνα σημειώνεται ότι ένας στους δύο αρρώστους προσφεύγει σε ιδιώτη γιατρό για υπηρεσίες ΠΦΥ. Η κατάσταση αυτή καταγράφεται ακόμα και στις αγροτικές περιοχές, καθώς το 80% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών - όπου υπάρχουν τα ΚΥ - καταφεύγουν σε δομές ΠΦΥ στα αστικά κέντρα και η πλειοψηφία αυτών σε ιδιώτες γιατρούς (47,5%).

Ακόμα και σε αυτά τα ΚΥ που αναπτύχθηκαν η κατάσταση είναι οικτρή από την άποψη της στελέχωσης: Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν μόλις το 47% και 54% αντίστοιχα των οργανικών θέσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αποτυπώνεται με ένα δραματικό τρόπο στην έρευνα: «Η υψηλή οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών για υπηρεσίες ΠΦΥ έχει ως αποτέλεσμα τον "αποκλεισμό" κάποιων ατόμων από τη χρήση απαραίτητων υπηρεσιών είτε (κυρίως) λόγω αδυναμίας πληρωμής, είτε λόγω άλλων περιορισμών (κόστος χρόνου, απόσταση, δυσχέρεια πρόσβασης, κλπ.). Κατά συνέπεια η μη ολοκλήρωση του συστήματος ΠΦΥ ενοχοποιείται ενίοτε για την ακύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης και άλλοτε στην περιορισμένη χρήση υπηρεσιών λόγω περιορισμένων εισοδηματικών δυνατοτήτων».
Υποταγή στην αγορά

Οι πολιτικές ευνόησης της δράσης του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας καταγράφονται με αποκαλυπτικό τρόπο στην έρευνα, στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται: «Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής του νόμου του 1992 και της απελευθέρωσης δυνάμεων της αγοράς, της σταδιακής αύξησης των νοσηλίων, της γενικότερης τάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς ιδιωτικοποίηση και των ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου νοσοκομειακού τομέα, η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».

Αυτή η μεταβολή έφερε τεράστιες επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής: «Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην υψηλή τεχνολογία ανέρχεται στο 90% επί του συνόλου των επενδύσεων έναντι 30% του ΕΣΥ», αναφέρεται στην έρευνα, η οποία προαλείφει πεδίο δόξης λαμπρόν για το κεφάλαιο μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Μια ακόμα διαπίστωση της έρευνας είναι οι «ισχυρές μονοπωλιακές τάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων κλινικών».

Και εις επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης απ' την έρευνα ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» για την εξαγορά ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου, με πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου «Safak», ιδιωτικού ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Τουρκία, έναντι 48 εκατ. δολαρίων...

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης"-Τετάρτη  7 Μαΐου 2008

Επίσης στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και ο σχετικός συνοπτικός πίνακας:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    * Νοσοκομεία Δημόσιου Τομέα: 123 ΕΣΥ (36.621 κλίνες), 9 ψυχιατρεία (3.500 κλίνες), 5 ΙΚΑ, 13 Στρατιωτικά, 2 πανεπιστημιακά (με συνολικά 4.000 κλίνες).
    * Κέντρα Υγείας (ΚΥ): 201 Αγροτικού Τύπου - με 1.478 Περιφερειακά Ιατρεία - και 3 Αστικού Τύπου.
    * Γιατροί: 18.744 νοσοκομείων ΕΣΥ και 3.342 στα ΚΥ
    * Νοσηλευτικό Προσωπικό: 39.329 στα νοσοκομεία ΕΣΥ και 2.414 στα ΚΥ.
    * Λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία ΕΣΥ και ΚΥ 16.133 άτομα.
    * Το ΙΚΑ διαθέτει 42 νομαρχιακές μονάδες (πολυιατρεία) και 50 τοπικές μονάδες υγείας. Απασχολούνται 8.077 γιατροί (συμπεριλαμβανομένων και των 5 νοσοκομείων) και 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.
    * Ιδιωτικός τομέας Υγείας: 172 θεραπευτήρια με 14.515 κλίνες και 400 διαγνωστικά κέντρα. Απασχολούνται 4.192 γιατροί, αλλά δεν έχει καταγραφεί το υπόλοιπο προσωπικό. Δραστηριοποιούνται 25.000 ιδιώτες γιατροί και 12.000 οδοντίατροι.
    * Λειτουργούν 6 νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ με 1.548 κλίνες.

«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

7 Μαΐου 2008, 13:20:56
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Οι Ελληνες καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς
Τους επιλέγει ένας στους δύο πολίτες- ποια στοιχεία προκύπτουν από μελέτη επιστημόνων
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των ιδιωτών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρ΄ ότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τη «γέννηση» του ΕΣΥ. Ο ένας στους δύο Ελληνες καταφεύγει σε ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους, ή μη, με τα ασφαλιστικά ταμεία τους για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα αυτή είναι έντονη όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές, όπου μόνο το 20% των κατοίκων προσφεύγει στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Ενας από τους λόγους συνίσταται στην ελλιπή στελέχωσή τους. Η μέση κάλυψη των συστημένων θέσεων ιατρικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 47% και για το υπόλοιπο προσωπικό το 54%.

Τα παραπάνω στοιχεία από τη μελέτη για τις «Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα 1996-2006» παρουσίασαν χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντας, και οι συνεργάτες του Κέντρου κκ. Κ. Σουλιώτης και Ν. Οικονόμου . Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η παρουσία των ιδιωτών είναι ισχυρή και στον νοσοκομειακό τομέα, καθώς κατέχουν το 28% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Επίσης αναφέρθηκαν στις γεωγραφικές ανισότητες που παρουσιάζει η κατανομή των κλινών στην επικράτεια. Το μεγαλύτερο μέρος των νοσοκομειακών κλινών έχει αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας (43%) και στη Μακεδονία (23%). Η Αττική εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη κλινών ανά 1.000 κατοίκους (6). Ακολουθεί η Μακεδονία (5), με τον μέσο όρο στο σύνολο της χώρας να ανέρχεται σε 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες διαθέτουν η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια (2,6), καθώς και η Πελοπόννησος (2,9), γεγονός το οποίο οι ερευνητές απέδωσαν εν μέρει στη γειτνίαση των εν λόγω περιφερειών με αυτήν της πρωτεύουσας.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ (12η) με κριτήριο τον δείκτη συνολικών νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 κατοίκους (4,7/1.000). Τον χαμηλότερο δείκτη παρουσιάζει το Μεξικό (1,9) και τον υψηλότερο η Ιαπωνία (14,4). Ακόμη, αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης ανέρχεται σε 4,2 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία σε 8,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στα ελληνικά νοσοκομεία αναλογεί ένας νοσηλευτής για μία κλίνη ανά εικοσιτετράωρο, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δύο ως τρεις νοσηλευτές σε κάθε κλίνη.

«Παρά την απουσία συστηματικής έρευνας γύρω από τις υπηρεσίες Υγείας» σχολίασαν οι ερευνητές «είναι φανερή η ύπαρξη φαινομένων όπως το “παράδοξο” χρηματοδοτικό πλαίσιο,η αποσπασματική και αλληλοεπικαλυπτόμενη παροχή υπηρεσιών, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη,οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή,η ανεπαρκής διοικητική υποστήριξη των δημοσίων υπηρεσιών και η αδυναμία μηχανογράφησης του συστήματος». Είναι πλέον αναγκαία- προσέθεσαν- η χάραξη εθνικής πολιτικής η οποία θα οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαΐου 2008, 13:30:21 από Nektarios Nikolopoulos »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

9 Μαΐου 2008, 15:55:19
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Euromedica: Σύσταση νέας εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής

Στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία "ΙΩΝΙΑ EUROMEDICA ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε." και έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής προχώρησε η κατά 100% θυγατρική της Euromedica, Europrocurement ΑΕ.

Η συμμετοχή της τελευταίας στη νέα εταιρεία είναι 49%, ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει σε διάφορους γιατρούς της περιοχής.

Σκοπός της νέας εταιρείας είναι, σύμφωνα με την Euromedica, η δημιουργία διαγνωστικού κέντρου, σε μισθωμένο ακίνητο, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, το οποίο θα διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, μικροβιολογικό τμήμα, τμήμα υπερήχων, ακτινολογικό τμήμα, τμήμα μοριακής βιολογίας και τμήμα γενετικής.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει σε ένα εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία του νέου διαγνωστικού αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου 2008.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

25 Σεπτεμβρίου 2008, 13:33:17
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Σεπτεμβρίου 2008, 13:38:04 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Δεκεμβρίου 2008, 11:57:14
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Αναδιάρθρωση του επενδυτικού σχεδιασμού για τον όμιλο Υγεία

Υπό αναδιάρθρωση βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Υγεία για την επόμενη τριετία, καθώς η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως το εύρος της οικονομικής κρίσης δεν έχει φανεί ακόμη. Προσβλέπει έτσι, σε νέες ευκαιρίες επενδυτικές, ενώ ανακόπτει τους ρυθμούς εξέλιξης του ήδη υπάρχοντος πλάνου, σε μια προσπάθεια να κινηθεί περισσότερο συντηρητικά.

Σε συνέντευξή του προς τη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία, Θεμιστοκλής Χαραμής, σημείωσε πως εκτελείται ο επενδυτικός σχεδιασμός που είχε προαποφασισθεί και υπήρχαν συμφωνίες γι' αυτό, όπως η περίπτωση της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Safak στην Τουρκία, όμως ανακόπτεται η επέκταση στην Αλβανία.

Παράλληλα, επιστρέφεται το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο και γίνεται μια αύξηση κεφαλαίου 83 εκ. ευρώ, ώστε να υπάρχει ρευστότητα για τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιας επενδυτικής ευκαιρίας που ενδεχομένως να παρουσιαστεί εντός του 2009, είτε στα νοσοκομεία του ομίλου είτε σε κάτι καινούριο.

Νέο business plan

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Χαραμής, σημείωσε πως το Υγεία έχει σταματήσει τις εξαγορές τους τελευταίους 4-5 μήνες, ελπίζοντας πως μετά τον Απρίλιο-Μάιο θα παρουσιασθούν σημαντικές ευκαιρίες. Είπε χαρακτηριστικά, πως «και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι περισσότερες εταιρείες είναι "φορτωμένες" με δάνεια. Επομένως, θα χρειαστούν ρευστό. Και επειδή δεν θα το βρουν στις τράπεζες, θα το βρουν σε επενδυτές». Απομένει μόνο να δούμε ποια είναι η έκταση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο κ. Χαραμής σημείωσε πως το νέο business plan θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2009. Σήμερα διερευνώνται και πάλι, επιλεκτικά, οι αγορές στις γύρω χώρες, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν τα ανάλογα προβλήματα από την οικονομική κρίση. «Ενδιαφέρουσα παραμένει η Ρουμανία που αποτελεί ελκυστική αγορά», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, όμως τόνισε ότι «περιμένουμε να δούμε την επιρροή της κρίσης στην τοπική αγορά. Ηδη το real estate στη συγκεκριμένη χώρα έχει "πέσει" κατά 30-35%, όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέλιξη της κρίσης για να μπορέσουμε να δούμε το πραγματικό σημείο όπου θα αναλάβουμε την επενδυτική δράση.

Στόχος παραμένει ο όμιλος να αποτελέσει τον κυρίαρχο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως για να επιτευχθεί αυτό, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές». Και πρόσθεσε ότι η MIG έχει πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφορία στις συγκεκριμένες χώρες, ώστε να αξιολογηθεί η επένδυση, τη σωστή στιγμή.

Τρέχουσες κινήσεις

Αναφερόμενος στον επενδυτικό σχεδιασμό που εκτελείται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο κ. Χαραμής, ανέφερε πως το υπό κατασκευή νοσοκομείο στα Τίρανα της Αλβανίας «πάει πάρα πολύ καλά, η κατασκευή είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και εκτιμάται ότι ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το νοσοκομείο των Τιράνων θα λειτουργεί». Πρόσθεσε όμως, ότι δεν θα υλοποιηθούν τα τρία διαγνωστικά κέντρα που είχαν προαναγγελθεί, επειδή στο μεσοδιάστημα αναπτύχθηκαν αρκετά διαγνωστικά κέντρα, από διάφορους γιατρούς, οπότε δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνει επέκταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε αυτή τη φάση.

Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσοκομεία που εξαγοράσθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 στην Κύπρο, ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία σημείωσε πως γίνονται βελτιώσεις στα κτήρια, ενώ προχωρεί η αντικατάσταση του εξοπλισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου. Παράλληλα αναζητούνται νέοι γιατροί - συνεργάτες, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την τουρκική Safak, επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την ανάπτυξη ενός νέου νοσοκομείου. Διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Safak μαζί με τα 4 νοσοκομεία περιλαμβάνει και ένα οικόπεδο και μια άδεια κατασκευής ενός γενικού νοσοκομείου μέχρι 450 κλινών. Είπε όμως χαρακτηριστικά ότι «δεν θα το ξεκινήσουμε άμεσα, γιατί πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης. Παράλληλα "δουλεύουμε" τα σχέδια και όποτε κριθεί ότι πρέπει να ξεκινήσουμε θα είμαστε έτοιμοι».

Αποδόσεις

Το επενδυτικό πλάνο του Υγεία, όπως έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήδη αποδίδει, απάντησε ο κ. Χαραμής, σε ερώτηση για την απόδοση των επενδύσεων της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία σημείωσε πως ήδη αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις αποδίδουν, εξηγώντας πως η Safak είναι κερδοφόρος επιχείρηση, όπως συμβαίνει και με το ένα νοσοκομείο της Κύπρου. Εκτίμησε πως το δεύτερο νοσοκομείο της Κύπρου θα καταστεί κερδοφόρο εντός του 2009, ενώ για το νοσοκομείο της Αλβανίας, είπε πως η ωρίμανση των νοσοκομείων εκτιμάται σε μια τριετία από την έναρξη λειτουργίας τους.

Ετσι, πρόσθεσε πως η αποτύπωση των επενδύσεων αυτών στις οικονομικές καταστάσεις θα φανούν στον ισολογισμό του 2008 σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Κύπρου, καθώς εντάχθηκαν το Φεβρουάριο και Ιούνιο του 2008, ενώ η Safak εντάσσεται στη χρήση του 2008 μόλις τις τελευταίες 20 ημέρες. Ετσι, τόνισε ότι ουσιαστικά αποτελέσματα θα φανούν εντός του 2009, όσο για την Αλβανία, είπε ότι τα αποτελέσματά της θα φανούν εντός του 2010.

Προμηθευτικές εταιρείες

Στην προσπάθεια περιστολής του λειτουργικού κόστους, ο όμιλος έχει αναπτύξει δύο προμηθευτικές εταιρείες, τη Y-logimen για την προμήθεια εξοπλισμού και ιατρικού υλικού και τη Y-pharma, που είναι φαρμακαποθήκη. Αναφερόμενος στη λειτουργία τους, ο κ. Χαραμής σημείωσε πως οι δύο εταιρείες έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στην περιστολή των δαπανών του ομίλου από πλευράς προμηθειών, καθώς επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και για τα τρία νοσοκομεία. Διευκρίνισε πως είναι απόλυτα υποστηρικτικές προς τα νοσοκομεία και δημιουργήθηκαν όχι για να βγάζουν κέρδη, αλλά για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να αποτελέσουν μια παράλληλη δραστηριότητα του ομίλου, αν υλοποιηθούν τελικά οι διαγωνισμοί με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικά για τη Y-logimen σημείωσε πως ήδη προμηθεύει όχι μόνο τα νοσοκομεία του ομίλου στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Ευρωκλινική και μερικές ακόμη μικρές ιδιωτικές κλινικές, ενώ πρόσθεσε πως το επόμενο τρίμηνο θα ενισχυθεί η θέση της με τον εξοπλισμό της Αλβανίας.

Εκτίμησε πως με τη λειτουργία της έχει επιτευχθεί μείωση τιμών της τάξης του 30%-40% σε εξόφληση τοις μετρητοίς, λόγω μεγάλης αγοραστικής δύναμης και αυξημένων δυνατοτήτων διαπραγμάτευσης.

Η Y-pharma προμηθεύει τα νοσοκομειακά φάρμακα για την Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις και στην Κύπρο, όπου κατά καιρούς παρατηρούνται έντονες ελλείψεις φαρμάκων.

Σχολιάζοντας τη δραστηριότητά τους ο κ. Χαραμής είπε ότι «ο συνδυασμός των δύο εταιρειών έχει προχωρήσει και θα συμβάλλει στη βελτίωση των logistics, για να εξυπηρετούμε νοσοκομεία και εκτός του ομίλου, καθώς με την Κύπρο και την Τουρκία, ήδη αποτελούμε μεγάλη αγοραστική δύναμη και έχουμε αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ, ενώ σε τρεις μήνες θα προστεθεί και η Αλβανία».

Νότια προάστια

Εκφράζοντας το ενδιαφέρον του ομίλου για τα νότια προάστια, ο κ. Χαραμής υπογράμμισε ότι η τοπική αγορά αντέχει μόνο ένα νοσοκομείο και όχι 2-3 που έχει ανακοινωθεί από διάφορες εταιρείες ότι θα δημιουργηθούν. Ετσι, τόνισε ότι ο όμιλος περιμένει τις εξελίξεις της αγοράς, εν όψει και της κρίσης, λέγοντας πως «εμείς έχουμε ενδιαφέρον, απλά πάμε λίγο πιο σταθερά και θα περιμένουμε μερικούς μήνες να δούμε τι γίνεται».

ΣΔΙΤ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία, με αφορμή τη μη συμμετοχή του νοσοκομείου στο πρόγραμμα των ΣΔΙΤ του τομέα υγείας είπε ότι δεν είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνεται και το μάνατζμεντ του νοσοκομείου. Είπε ότι όσοι μετέχουν αποτελούν υποστηρικτικό μηχανισμό στις κατασκευαστικές που μετέχουν, αφού επιτρέπεται μόνο η διαχείριση των περιφερειακών υπηρεσιών και της τεχνικής υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί να ασκηθεί πολιτική μάνατζμεντ, οπότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.

Συνέπειες της κρίσης

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον κλάδο της υγείας, ο κ. Χαραμής, χαρακτήρισε τον κλάδο αμυντικό, εξηγώντας πως γι' αυτό το λόγο θα είναι ο τελευταίος που θα υποστεί προβλήματα και μάλιστα, στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

Προέβλεψε ότι κάποια μικρή επιρροή μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο αν υλοποιηθούν οι απολύσεις που προαναγγέλλονται, οπότε θα ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα.

Μιλώντας όμως για τον όμιλο, εξέφρασε την πίστη ότι θα έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση, γιατί «το μείγμα των πελατών του ομίλου, επιτρέπει αισιοδοξία, καθώς περιλαμβάνει πελάτες κατά 40% από ιδιωτικές ασφάλειες, κατά 15% από ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο 45% από ιδιώτες». Τέλος, υπογράμμισε πως εφαρμόζονται και εναλλακτικά σενάρια, όπως νέα προϊόντα και σε συνεργασία με την τράπεζα.



“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

25 Νοεμβρίου 2010, 13:49:24
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
“O Βγενόπουλος εξαπατά τους μετόχους της MIG”

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


ΦΑΚΕΛΟΣ MIG

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2010, 15:06:19 από Nektarios Nikolopoulos »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά: MIG Βγενόπουλος υγεία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
16280 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2008, 13:25:48
από Πατρωνάκης Μάνος
0 Απαντήσεις
7506 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2008, 00:20:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2828 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2008, 00:12:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4933 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2009, 14:47:09
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
1537 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Αυγούστου 2016, 09:43:01
από GirousisN