Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Οκτωβρίου 2020, 02:17:56

Αποστολέας Θέμα: Ευρωπαϊκή οδηγία για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.  (Αναγνώστηκε 5667 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Οκτωβρίου 2010, 11:36:26
Αναγνώστηκε 5667 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων στην Ευρώπη
Του Dr. Alessandro Nanni Costa, Διευθυντή του Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων.

 

Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων στην Ευρώπη διέπονται πλέον από κοινές ρυθμίσεις χάρη στην οδηγία 2010/45/EΕ για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση. Στο εξής, οι πολίτες της ΕΕ, είτε είναι δότες είτε λήπτες οργάνων, μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι τηρούνται τα πρότυπα αυτά. Η οδηγία υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις αρχές δεοντολογίας, ειδικά την έννοια ότι τα όργανα, από νεκρούς ή ζωντανούς δωρητές, δεν πρέπει ποτέ να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας.

Η οδηγία ορίζει τρεις στόχους για τα σχέδια δράσης, δηλαδή, αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων, αποτελεσματικότερα και περισσότερο προσβάσιμα συστήματα μεταμόσχευσης και βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας. Μέσω των προβλεπόμενων μέτρων, τα οποία πρόκειται να ισχύσουν για πολλά χρόνια, η Επιτροπή αντιμετωπίζει ένα από τα περισσότερο ευαίσθητα και ζωτικά θέματα του τομέα της υγείας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

εναρμόνιση των διαδικασιών δωρεάς οργάνων στην ΕΕ
ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και του πλαισίου διαχείρισης στα κράτη μέλη
περισσότερες εγγυήσεις για τους πολίτες.
 
Η Επιτροπή, αναλαμβάνοντας να βελτιώσει το σύστημα, παρέχει μεγάλη υπηρεσία στους πολίτες. Επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου αξίζουν τις θερμές ευχαριστίες των πολιτών, των ασθενών και των εθνικών δικτύων μεταμόσχευσης.
 
Ελπίζουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια, οι προσπάθειες αυτές θα δημιουργήσουν ένα ποιοτικό, και ταυτόχρονα, ηθικό, διαφανές και ασφαλές, περιβάλλον μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2010, 11:57:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Φεβρουαρίου 2016, 23:27:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/02/2016

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ετέθη η Ελλάδα από την Αυστρία. Λόγω των υπέρογκων συσσωρευμένων οφειλών της χώρας μας προς το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ) για μεταμοσχεύσεις και άλλες ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει σε έλληνες ασθενείς στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, η Ανώτατη Οικονομική Αρχή της Βιέννης έδωσε εντολή να παύσουν οι εν λόγω πράξεις ώσπου να αποπληρωθεί το χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Ανεστάλη για ένα δεκαήμερο το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα που αφορά τους έλληνες ασθενείς προκαλώντας σοβαρότερο πρόβλημα σε όλους όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα, καθώς δεν διενεργούνται στη χώρα μας ανάλογες επεμβάσεις.

Η αναστολή του προγράμματος, παρά την καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ στο ΑΚΗ λίγες ημέρες πριν, παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου ηλικίας μόλις 21 ετών, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει εκείνες τις ημέρες στη Βιέννη για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα. Μετά τη φρικτή και απάνθρωπη ενέργεια σε βάρος των ελλήνων ασθενών από την Ανώτατη Οικονομική Αρχή της αυστριακής πρωτεύουσας, το ταξίδι αναβλήθηκε. Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου η κατάσταση της υγείας του 21χρονου παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) βρίσκονταν όλο το διήμερο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συναδέλφους τους στη Βιέννη προκειμένου να βρεθεί λύση. Δόθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, όταν οι Αυστριακοί δέχθηκαν να αναλάβουν τον νεαρό ασθενή υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα προκαταβάλει το ποσό των 120.000 ευρώ (αντί 40.000 ευρώ ως σήμερα). Ο,τι δηλαδή ισχύει για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή την περίοδο τέσσερις έλληνες ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα βρίσκονται στη λίστα του αυστριακού κέντρου και άλλοι τόσοι υποβάλλονται σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα.

Δίνουμε μοσχεύματα, σκάλωσαν στα λεφτά
Το γενικότερο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα αυτών των πνευμόνων θίγει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης και σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2016. Οπως αναφέρει, ο ΕΟΜ από τον Μάρτιο του 2015 έχει προβεί σε σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ EOM, Eurotransplant (όπου ανήκει η Βιέννη), Σισμανογλείου Νοσοκομείου και ΑΚΗ Βιέννης. Ο βασικός όρος του συμφώνου συνεργασίας είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα σε έλληνες ασθενείς και ανταποδοτικά η προσφορά στη Eurotransplant μοσχευμάτων πνευμόνων από έλληνες δότες, εφόσον δεν πραγματοποιείται μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στη χώρα μας, στη Eurotransplant θα προσφέρονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλες χώρες μόνο τα «πλεονάζοντα» μοσχεύματα που δεν αξιοποιούνται εδώ, χωρίς να λυθεί η σύμβαση και η συνεργασία.

«Παρά την υπογραφή της σύμβασης τον Μάρτιο του 2015, ανέκαθεν ο ΕΟΜ προσέφερε τα αναξιοποίητα ή πλεονάζοντα μοσχεύματα πνευμόνων στη Eurotransplant ως μια μορφή άτυπης συνεργασίας, δεδομένου ότι ανέκαθεν οι Αυστριακοί μεταμόσχευαν έλληνες ασθενείς. Από το 2004 ως σήμερα πάνω από 50 πνευμονικά μοσχεύματα από έλληνες δότες δόθηκαν στη Eurotransplant, ενώ περί τους 30 έλληνες ασθενείς έχουν μεταμοσχευτεί στη Βιέννη» σημειώνεται στην επιστολή.

Ως εκ τούτου γίνεται σαφές, και επιβεβαιώθηκε μάλιστα πρόσφατα σε επικοινωνία του προέδρου του ΕΟΜ με τον επικεφαλής του προγράμματος της Βιέννης καθηγητή κ. Βάλτερ Κλεπέτκο, ότι το πρόβλημα της αναστολής της μεταμόσχευσης πνευμόνων σε έλληνες ασθενείς δεν σχετίζεται με την προσφορά οργάνων από έλληνες δότες. Το πρόβλημα είναι αμιγώς οικονομικό και αφορά γενικότερα την αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των νοσηλίων ελλήνων ασθενών στην Αυστρία και όχι μόνο των νοσηλίων για μεταμόσχευση πνεύμονα.

«Διευκρινίζεται ότι η εντολή αναστολής της εξυπηρέτησης ελλήνων ασθενών στην Αυστρία προήλθε από τον αντίστοιχο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη Βιέννη και όχι από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Βιέννης» επισημαίνεται.

Στην Ιταλία απλήρωτες μεταμοσχεύσεις
Από πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΜ με τον ομόλογό του της Ιταλίας προέκυψε ότι εκκρεμεί ακόμη η αποπληρωμή δέκα μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά (δότης γονέας – δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα) που έχουν πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο κέντρο της Ρώμης από το 2012 ως σήμερα. Αντίστοιχα, αυτό το διάστημα διερευνάται αν έχουν αποπληρωθεί οι 42 επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος ελλήνων ασθενών που διακομίστηκαν στην Ιταλία από το 2005 ως σήμερα λόγω σχετικού σύμφωνου συνεργασίας του ΕΟΜ με τον CNT.

«Ο ΕΟΜ καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια διατηρεί τα ως άνω σύμφωνα συνεργασίας (Eurotransplant, Ιταλία) για την εξυπηρέτηση ελλήνων ασθενών (επειγόντων και παιδιατρικών). Στο εξής μόνο η συνεπής και έγκαιρη αποπληρωμή των νοσηλίων από πλευράς ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να δώσει παράταση και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών μας στις χώρες αυτές» αναφέρεται στην επιστολή. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η «αυτάρκεια» κάθε χώρας σε όργανα προς μεταμόσχευση είναι εθνική υπόθεση και είναι υποχρέωση κάθε κράτους να την εξασφαλίζει.

Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΟΜ τονίζει: «Το θέμα που προκύπτει σήμερα με τις μεταμοσχεύσεις προέρχεται από τις λάθος επιλογές που έχουν κάνει οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν δόθηκε αρκετή δύναμη στην εκπαίδευση του πληθυσμού, αγνόησαν την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και δεν έδωσαν πόρους στον ΕΟΜ για να μπορέσει να θεμελιώσει τη δωρεά οργάνων στην ελληνική κοινωνία».

Νοσοκομείο Παπανικολάου
Ξεκινούν μεταμοσχεύσεις πνεύμονα τον Απρίλιο

Εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς – πνευμόνων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ιδρύματος ανακαινίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά ως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τόσο δύσκολες και περίπλοκες επεμβάσεις καθώς δεν είχε συγκεντρώσει την υποδομή που απαιτείται.

Ωστόσο, ώσπου να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι το χειρουργικό, η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου υπό τον διευθυντή της κλινικής κ. Γεώργιο Δρόσο κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση στην Αυστρία. Επίσης έχει αναλάβει τη μεταμοσχευτική παρακολούθηση των ασθενών που επιστρέφουν από το Κέντρο της Βιέννης.

Φυντανίδου Ελενα

Πηγή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Φεβρουαρίου 2016, 23:37:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2017, 16:12:18
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουνίου 2018, 18:00:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/06/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
17249 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2011, 00:49:20
από Harper
2 Απαντήσεις
2303 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2013, 13:30:49
από Denominator
17 Απαντήσεις
4342 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Σεπτεμβρίου 2015, 18:03:42
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
15091 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2017, 12:54:48
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
16345 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2017, 22:22:18
από Argirios Argiriou