ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Denominator:
Αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το ygeianet.gr συλλέγει γνώμες συναδέλφων (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) στο info@ygeianet.gr
Σπ. Α. Μάρκου:
Για τα αναγραφόμενα «Πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις σε εκείνα τα πρωτόκολλα που αφορούν την ειδικότητα μας.
Σε κανένα από τα πρωτόκολλα αυτά δεν αναγράφεται βιβλιογραφία ώστε να έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού εγγράφου. Λογικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι οδηγίες απηχούν τις απόψεις και εμπειρίες των συντακτών τους. Ομοίως σε κανένα πρωτόκολλο δεν αναγράφεται ο βαθμός τεκμηρίωσης κάθε παρεχομένης οδηγίας όπως αυτός καθορίζεται από τις αρχές της Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος). Είναι κατά συνέπεια αδύνατον για τον επιστήμονα γιατρό να πείσει τον ασθενή του, ο οποίος δικαιούται να συμμετέχει και να αποφασίζει σε θέματα που αφορούν την υγεία του, για την επιστημονική ορθότητα μια προτεινόμενης δράσης.
Η Ελλάδα χώρα καθυστερημένη, ως προς την εφαρμογή επιστημονικών εξελίξεων, θέλει να ακολουθήσει, με υστέρηση μιας δεκαετίας, το μοντέλο των πρωτοκόλλων το οποίο ήδη αρχίζει και φθίνει. Το μοντέλο αυτό, της κατηγοριοποίησης δηλαδή των ασθενών, δεν εξέφραζε ούτε εκφράζει την παιδεία του Γενικού Γιατρού ο οποίος βλέπει ως “όλον” κάθε ασθενή του χωρίς να αποδομεί την μοναδικότητα του.
Για τον λόγο αυτό όλα τα έγκυρα κέντρα Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής, όπως το Centre for Evidence-Based Medicine in Oxford (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) διδάσκουν πλέον τον οικογενειακό γιατρό πώς να επιλύνει τα προβλήματα υγείας κάθε μοναδικού ασθενή και όχι τα προβλήματα της ασθένειας από την οποία πάσχει. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά βιβλία που διδάσκουν χρόνια τώρα την συγκεκριμένη μέθοδο είναι το Evidence-Based Practice Workbook που εκδίδει το British Medical Journal (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος).
Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μένει πιστός στην ιατρική δεοντολογία δικαιώνοντας την ιδιότητα του και ως επιστήμονας και ως θεραπευτής.
Σπύρος Μάρκου, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
Κέντρο Υγείας Ακράτας
Πηγή Περδικάκη, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ
Κέντρο Υγείας Άστρους
timex:
Ενα συμφωνω στο ακριβως απο πανω ποστ αφου δε μου δινει τη δυνατοτητα να πατησω το κουμπακι συμφωνω.
Διορθώθηκε το προβλημα. (κυριε Παπαδοπουλε ευχαριστω)
Zachariadis:
Απο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ και για λοιμώξεις/ΣΔ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση