ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα

<< < (2/70) > >>

Denominator:
Η προσπάθεια θέσπισης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (και) στη χώρα μας θα πρέπει κατ΄ αρχάς να τύχει θετικής αντιμετώπισης.
Η άσκηση της ιατρικής με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις (Evidence based medicine) είναι πλέον κατωχυρωμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων και των πλέον "προηγμένων".
Στη χώρα μας τρεις είναι οι κίνδυνοι:
- Οι φορείς αξιολόγησης
- Η επέκταση σε αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει παγιωμένη διεθνής ομοφωνία
- Τα κίνητρα εφαρμογής.
Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις.

Συνημμένο ένα πολύ διαφωτιστικό .pdf σχετικά με το τι είναι η Ιατρική βασιζόμενη σε ενδείξεις.

stasolaris:
evidense based medicine :σε ελεύθερη μετάφραση νοήματος σημαίνει,πιστεύω να συμφωνούν οι περισσότεροι,ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ  Ιατρική στηριζόμενη προφανώς σε αξιόπιστες μελέτες. Ο  Cohran δεν είπε κάτι καινούργιο το 1940 όπως σωστα γράφει ο αξιότιμος Κος Παπαδοπουλος,απλά ανέσυρε τα συμπεράσματα του Ιπποκράτη ,οι αλγόριθμοι ταξινόμησης επισφάλειας συμπερασμάτων  των Cohran &συνεργατών,και η διαβάθμιση των συγχυτικών παραγόντων πράγματι απεικονίζουν την εξελιγμένη προσπάθεια  "αντικειμενικοποίησης" της Ιατρικής ώστε πλησιέστερα στην αλήθεια αλλά και με  διαφάνεια(δείτε το και αυτό) ασκηση προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού,προφυλακτικού,οικονομικού αποτελέσματος για τον Ασθενή αλλά και την Υγεία συνολικά....Στην ουσία είναι μέθοδος,τρόπος σκέψης ,δράσης  και σίγουρα σημαντικό βήμα για την άσκηση Ιατρικής...Η ανάσυρση της απο τους πρώτους διδάξαντες Ιπποκράτη και μαθητών ,μορφοποίηση ,εξέλιξη της,είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά....Πλέον όχι απλά  στηριζόμενοι σε μελέτες αλλά με εργαλεία ελέγχου ποιότητας μελετών,διπλές τυχαιοποιημένες κλπ.προχωρούμε,ή προσπαθούμε τουλάχιστον ,το δυνατον.....
  Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά και σε προπτυχιακό επίπεδο...Αλλά,αλλά λέγω κανένα ,μα κανένα τείχος προστασίας δεν μπορεί να αντισταθεί στον κορυφαίο συγχυτικό παράγοντα που με Αλαρίχεια ορμή συντρίβει ενίοτε τα πάντα....:   
  "Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
   Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
   Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις...."
                       πολύ κομψή η τοποθέτηση του Κου Παπαδόπουλου ειδικά στις τελευταίες γραμμές,εκεί κρύβεται  όμως και ο παράγοντας που λέω... μαμμωνάς στα παλαιά εβραϊκά σημαίνει τον πλούτο,το   πολύ  χρήμα...αυτό δηλαδή που σε συνδυασμό με άλλα πράγματα  μπορεί να ασκήσει evidance based funds medicine  επίσης!
   Τι έγινε με τα εμβόλια Η1Ν1 πρόπερσυ,υπήρχε ή δεν υπήρχε evidence based medicine, η  μήπως δεν προλάβαινε λόγω μέγιστου κινδύνου(βλέπε θανατηφόρος πανδημία?) να εφαρμοστεί;
Θα ήθελα ο αξιότιμος Κος Παπαδόπουλος απο την όχι και τόσο μακρινή Ξάνθη να σχολιάσει και τελικά νομίζω ότι το θέμα βρίσκεται ακριβώς εκεί άσκηση και έλεγχος της ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ,έλεγχοςτων τεκμηρίων..πώς θα διασφαλιστεί αυτό από τον  ΕΟΦ..απο το κράτος..με ποιά διαδικασία όσο  θα  έχουμε τα καλύτερα,ασφαλέστερα αλλά και οικονομικότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον ασθενή και την υγεία του πληθυσμού συνολικά;

Denominator:
Η επιλογή και εφαρμογή πρωτοκόλλων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Σε μία χώρα όπου ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί ανάλογος αλγόριθμος, θα μπορούσαμε να κάνουμε κατ' αρχάς δεκτά πρωτόκολλα που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα/αναπαραγόμενα συμπεράσματα από πολλές ανεξάρτητες, ενεργά τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, κλινικές μελέτες (Grade A).

Denominator:
Σχετική απόφαση του ΥΥΚΑ.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στόχος η ασφάλεια των ασθενών

Τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος

Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) εκτός από ένα επιστημονικό βοήθημα προς τους γιατρούς, αποτελούν ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο αναφοράς και ελέγχου. «Οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους», είπε ο κ. Δημόπουλος.

«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση